2017-03-28 nap bejegyzései

(2129) Point of no return – 400ppm a visszafordíthatatlanság pontja

Tibor bá’ online

 

A Világban a NOAA Hawaii-ban telepített Mauna Loa atmoszféra kutatója által nyilvánosságra hozott értékeket tekintik „hivatalosnak”. Szerintük 2015-ben az atmoszférában található CO2 koncentráció 402 ppm volt, ami a múlt évre 405,1 ppm-re nőtt. Ez egy év alatt a második legnagyobb növekedés volt (az első 2014 és 2015 között volt). A jelek szerint idén nyáron egy rövid időre érinteni fogjuk a 410 ppm-et. Szóval tisztességesen növekszik.

A CO2 koncentráció növekedése az elmúlt évtizedben közel kétszázszor volt gyorsabb, mint az utolsó jégkorszakból történő átállásnál, állítja a NOAA  referense Pieter Tans, aki úgy véli, hogy a 400 ppm az a pont, amely melegedés visszafordíthatatlanságát képezi. Bármit teszünk nem valószínű, hogy a CO2 koncentráció valaha is ez alá fog süllyedni az életünk folyamán.

Nem meglepő, hogy 2016 volt minden idők legmelegebb éve, ráadásul várható a szélsőséges időjárások folytatódása.

Az emberiség megközelítőleg 200 éve éget üzemanyagot, de az összes CO2 kibocsátás 85 százaléka az elmúlt 70 évre tehető.

A jégdugók tanulsága szerint a CO2 koncentráció az elmúlt 800.000 évben soha nem ment 300 ppm fölé. A NOAA szerint a jelenlegihez hasonló mértékű széndioxid koncentráció 3 millió évvel ezelőtt volt a Pliocén kor meleg időszakában, amikor az óceánok szintje 20 méterrel volt magasabb a mainál. Ha ez újra bekövetkezne, teljes országok, mint például Hollandia, Dánia, Szenegál, Bangladesh kerülne víz alá, valamint olyan tengerparti városok mint New Orleans, Philadelphia, New York, Montreal, London, Beijing, Sanghaj, Tokió, Hong Kong, Buenos Aires, és így tovább.

Egyértelműen vészhelyzet van, és akkor az Európai Parlament egy nevetséges évi 2,5 százalékos széndioxid kibocsátás csökkentést írt elő.

Ez megy éjjel-nappal, megállás nélkül.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________