2017-03-08 nap bejegyzései

(2113) Nem kell beszarni

Tibor bá’ online

 

Már többször kijelentettem annak az esélye, hogy megszalad a klíma 100 %. Annak az esélye, hogy kitör az atomháború közel 0 %.

Foglalkozzunk ez utóbbival! 1954-óta, vagyis több mint 60 éve (két emberöltő) tudja a világ, hogy egy atomháborút nem lehet megnyerni. Egy atomháborúban, ha marad élő ember a földön, az emberi civilizációnak egészen biztos vége. Ezt mindenki tudja, leginkább a döntéshozók. Ha megnyerhető lenne, 60 év épp elég lett volna ahhoz, hogy megpróbálják. Aki nem hiszi, nézzen végig néhány hidrogénbomba felrobbantását. Persze a taktikázás, a fenyegetés, a „kiszivárogtatások” folyamatosan mennek, a „felkészülés” pláne, de senki se gondolja, hogy lehetséges. Az esély azért nem szikla szilárd 0 %, mert vannak véletlenek, követnek el hibákat. De ha ez bárkit is elriaszt, az ne üljön gépkocsiba, mert ott is történnek hibák, véletlenek. Ezt tehát levehetnénk a napirendről. Illetve még egy kicsit körül kell néznünk, mert Jövőnk tele pakolta a fejeket, hogy az atomháború megnyerhető, ha a töltetek méretét és a robbantási magasságot megválasztják az elméletnek és tapasztalatnak megfelelően (és ki garantálja, hogy ezt be is tartják?). Ráadásul kell is az atomháború, mert a nukleáris tél segítségével lehet ellensúlyozni a globális felmelegedést. Az, láthatón senkit se zavar, hogy nukleáris háborúval küzdeni a globális felmelegedés ellen olyan, mintha a lakásomba betelepedett házi poloskát lángszóróval akarnám kiirtani. Javaslom, felejtsük el az atomháborút. Különben is, a biztos halálra nem lehet felkészülni.

Marad a globális felmelegedés. A legpesszimistább vélemény szerint van még 10 évünk. A legoptimistább vélemény szerint, bőven meg fogjuk érni (már aki) a 2100-at. De, ha a legpesszimistábbat fogadjuk el, akkor is bőven van időnk felkészülni. Ez miből állhat?

Véleményem szerint a legfontosabb az élőhelyed megválasztása. A legrosszabb hely egy panellakás a 10. emeleten. A legkedvezőbb Budapesthez vagy egy nagyvároshoz nem túl közel, de nem is túl távol elterülő, lehetőleg zsákfalúban egy családi ház.

A következő lépés a házadba beszereltetni egy légkondicionálót. Ez meg fogja oldani a problémádat addig, amíg van áram. Ezzel párhuzamosan ki kell építeni egy mély pincét, vagy vermet, ahová le lehet húzódni a nyári igen nagy melegben.

A harmadik téma a víz. Legjobb megoldás egy ásott kút, és a tetőre eső csapadék összegyűjtése egy ciszternába.

A negyedik téma a szennyvíz eltávolítása. Az emberi ürüléket nem tartalmazó szennyvíz nem probléma. Ezt ki lehet önteni a kertbe. Az emberi ürülék adta problémát kizárólag száraz vécé megteremtésével lehet megoldani. [aki E-mailben kéri, annak elküldöm, illetve, ha sokan kérik, akkor lesz belőle egy poszt].

Az ötödik téma az élelmiszer. Tartós élelmiszerből bölcs dolog felhalmozni bizonyos mennyiséget (cukor, nagyon fontos – só), miközben folyamatosan ki kell dolgozni a termelését. Csak általános tippeket lehet adni: Rágcsáló veszedelem elhárítása. Kecsketartás (a kecskének van olyan enzime, ami lehetővé teszi a cellulóz megemésztését. A kecske akkor is ad tejet, ha fahulladékkal, deszkával eteted). Ma itt nem megmondható, hogyan élelmezd magad, de a következő évek alatt ki fog alakulni a lehetőség, amit meg kell lovagolni.  Vagy olyan hasznos mesterséget kell kitanulni, amire szükség lesz, és hajlandóak lesznek a tudásodért élelmiszert adni azok, akik megtermelik (pl. ló patkoláshoz is értő kovács, fogorvos, állatorvos, hegesztő + működő apparátus, stb.)

A hatodik téma az élhetőség fenntartása. Ez alatt azt értem, hogy fontos szerszámok, eszközök stb. javítására fel kell készülni elsősorban pótalkatrészek tárolásával. A szükséges kézi szerszámok beszerzésével, amik lehetővé teszik a javítást. Néhány tipp: sok évre elegendő gyufa, öngyújtó. Tartalék szappan, borotvapenge, körömvágó, kötszerek, körömkefe, fésű, stb. stb. és a legfontosabb: gyógyszerek. Ezeknek előbb vagy utóbb le fog állni a gyártása.

A végső téma. Hogyan véd meg magad és családodat az elkeseredett, rablásra vetemedett csőcseléktől? A házadat alakítsd át „erődítményre”. Vasrács az ablakokra, ajtókra, és valamiféle fegyver a védelemre. Nem feltétlenül lőfegyver, ami tiltva lesz, amíg van közigazgatás. De például egy kihegyezett 10-12 mm-es betonvas lándzsának használható a rácsokat feszegető betolakodókkal szemben. Ez megint olyan téma, aminek a lerendezésére bőven van idő.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________