2014-05-26 nap bejegyzései

(1379) Minden idők legnagyobb földgázüzlete

Tibor bá’ online

 

~ab108Mértékadó nyugati újságírók szerint a pókerarcú Putyin majdnem elröhögte magát Kínában a jól sikerült üzleti tárgyalás és megállapodás után. Washington piszkos játéka visszafelé sült el. Húsz év vontatott tárgyalása után Peking és Moszkva pillanatok alatt megállapodott 400 milliárd dollár értékű földgáz szállítása ügyében. A földgáz mellett a kölcsönös kereskedelmi egyezménynek más, hadiipari elemei is vannak. Végül is évtizedekig tartó óvatoskodás után az orosz medve és a kínai sárkány összeölelkeztek. Nyilvánvaló, hogy mind a két fél, de főleg a kínaiak, rádöbbentek, hogy az egyre fenyegetőbb amerikaiakkal szemben össze kell fogniuk.

A két nagyhatalom között eddig is volt egy csendesen udvarias kapcsolat, de az ukrajnai események kinyitották a szemeiket. Mindkét oldal tett engedményeket. Moszkva szállít ötödik generációs vadászgépeket, rakétatechnológiát, és fejlett elektronikát (amiket Kína a múltban lekopírozott). Ezzel szemben Kína elfogadta a korábban kifogásolt magas árat. Kína energia éhsége most csillapodhat, és a szörnyen szennyező szén helyett felhasználhatja a jóval tisztább földgázt, csökkentve ezzel nagyvárosainak a szennyezettségét.

Moszkva hajlandó egy kicsit elfelejteni, hogy a 7 millió orosszal szemben a távol keleti határ másik oldalán legalább tízszer ennyi kínai él zsúfolt körülmények között, mohó szemmel kutatva a határ másik oldalában rejlő lehetőségeket, akikből évente mintegy másfél millió illegálisan átlépi a határt és letelepszik (valamikor mi így vesztettük el Erdélyt).

Ha megfontoljuk, hogy a tengeren érkező és távozó áruszállítást az amerikai hadiflotta könnyen fel tudja tartóztatni, akkor kiderül, hogy a csövekben érkező földgáz miért oly nagyon fontos Kínának. Moszkva pedig földgáz exportja szempontjából nincs kiszolgáltatva Nyugat Európának. És végül az oroszok ellen irányuló embargó végképp vicc értékűre zsugorodott.

Amin el lehet gondolkodni, hogy Washington ezt mikért nem látta előre? Végül mi pedig örülhetünk, mert a kínai-orosz összefogás garantálja a világbékét, legalább is egy időre.

_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________