2014-05-14 nap bejegyzései

(1370) Glutén

Tibor bá’ online

 

~ab108A gluténmentes ez meg az, de maga a glutén szó is divatossá vált az utóbbi időben. A kicsit tudálékosabbak annyit árulnak el, hogy ők lisztérzékenyek. Szent Isten, mi mindenre érzékeny már az emberiség! De ha rákérdezel, kiderül, alig tudja néhány ember miről van szó, és a tudatlanság szüli a téveszméket. – Tehát, gluténnek hívják a gabonában lévő fehérjét. na és, mik a tévhitek?

A glutén hizlal: Nem a glutén hizlal, hanem a kalória, függetlenül attól, hogy mivel viszed be a gyomrodba. Sőt, sok esetben a gluténmentes kenyér kalória tartalma 30 százalékkal magasabb, mint a normál kenyérnek. más gluténmentes ételekben több a cukor, ami persze valóban hizlal.

A glutén egészségtelen: Simán hülyeség. Inkább egészséges, mert a glutént tartalmazó teljes kiőrlésű lisztben B vitaminok, cink és vas van. A gluténmentesség okozhatja ezek hiányát. tehát a glutén inkább egészséges, mint egészségtelen.

Nyugati felmérések szerint a népesség kevesebb mint egy százaléka gluténérzékeny, ennek ellenére jóval többen fogyasztanak gluténmentes élelmiszert. Felmerül a kérdés, divat vagy hipohondria?

A valóban gluténérzékenyeknél a glutén a vékonybél bélhártyájának bolyhait károsítja, és ezzel meggátolja a tápanyag felszívását. Az (autoimmun) betegség szimptómái közé tartozik az ájulás, hasmenés, ízületi fájdalmak, és terméketlenség bekövetkezése. Aki ilyeneket észlel önmagán, annak orvoshoz kell fordulni, hogy bizonyosságot szerezhessen állapotáról.

A glutén rákot okoz: Erre nincs semmi bizonyíték, és nélkülöz minden logikát, végül is az emberiség 10 ezer éve fogyaszt gabonát. Viszont az érzékenységet kiváltó vékonybél anomália vezethet bélrákhoz, de nem a glutén fogyasztás miatt.

Tény, hogy a népesség egyre érzékenyebb, jóformán mindenre. Valójában egyre kényelmesebben, de egyre egészségtelenebbül élünk, ami köztudott, de nem teszünk ellene semmit.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________