2014-05-09 nap bejegyzései

(1367) Hazudik a Fehérház a palagázról

Tibor bá’ online

 

~ab108Elképesztő, hogy államközi szinten Washington képes hazudni szövetségeseinek, miközben tudnia kell, hogy ott is vannak szakemberek, akik tökéletesen képben vannak. Tény az, hogy ma már az egész világ mainstream médiája harsogja, hogy az USA képes ellátni Nyugat Európát palagázzal, amennyiben az oroszok elzárnák a gázcsapot (stated). Sőt, akár gázcsap elzárás nélkül is, tekintve a palagáz kitermelés nem várt felfutására. Ezzel azonban van egy kis hiba. A robbantásos gázkitermeléssel a Shell és a BP felhagyott, mert „nem gazdaságos”. Shell próbálja eladni a kutatási jogait mintegy 700.000 hektáron, hogy csökkentse a vesztességeit. (out).

A palagáz helyzetet a veterán energia szakértől David Hughes így jellemezte: A palagáz kitermelés Amerikában gyorsan felfutott, az össztermelés 40 százalékáig. A csúcskitermelést azonban 2011 decemberére elérte, azóta az 5 főkitermelő terület kitermelése csökkenő fázisba zuhant. A termelés fenntartása érdekében hatalmas tőkeinjekcióra van szükség. A több mint 7000 új kút fúrása évente 42 milliárd dollárt emészt fel. Miközben 2012-ben a palagáz értékesítéséből mindössze 32,5 milliárd térült meg. Ez közel 10 milliárd vesztesség.

Ebből az következik, hogy tanácsadói Obamának nem fedték fel a valóságot, vagy Obama hazudott szövetségeseinek. Valószínűleg ez utóbbi a valóság.

A másik nem elhanyagolható probléma, hogy Amerikából nyugat Európába gáz csak cseppfolyósított állapotban szállítható. Ehhez az infrastruktúrát kialakítani (kikötő létesítmények mind a két oldalon) se nem könnyű, se nem olcsó feladat. De ha megvalósulna, az export szállítmányok felnyomnák a hazai gázárakat. Miközben Nyugat Európának is jóval többe kerülne az amerikai cseppfolyós gáz, mint az orosz importgáz.

Az EU gázigényének 30 százalékát az orosz import elégíti ki. Szétbontva országokra: Franciaország szükségletének 14 százaléka, a német szükséglet 27 százaléka, míg az olaszok szükségletének 36 százaléka érkezik az oroszoktól. Viszont Finnország és a Baltikum országainak ellátása 100 százalékban az oroszoktól függ.

Valójában az EU-nak nincs reális alternatívája az orosz gázzal kapcsolatban, főleg mert a németek úgy döntöttek, hogy leállnak az atomreaktorokkal.

Mindent összevetve az orosz gáz felváltása amerikai palagázzal egy hatalmas humbug.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
______________________________________