2014-05-23 nap bejegyzései

(1377) Tudjátok-e?

Tibor bá’ online

 

~ab108Hogy a Föld Napkörüli pályájának van három geometriai eleme, melyek mindegyike ciklikusan változik. Ezek:

1) A Föld Napkörüli (ellipszis) pályájának excentricitása, ami a közel nulla és 0,07 érték között változik. Az excentricitás következménye, hogy a Nap és a Föld közti távolság két szélsőérték (január 3. és július 4.) között, cca. 100.000 éves ciklusban változik. Jelenleg, a két szélsőérték közti különbség 5.000.000 km. A január 3-án és július 4-én mért két insoláció (az egységnyi területre eső napsugár mennyiség) közti különbség jelenleg, 6%, amit 0, 017 excentricitás eredményez. A legnagyobb excentricitáskor (0,07) a két szélsőértékhez tartozó insoláció közti különbség ekkor 25% körül lehet.

2) A Föld forgástengelyének dőlésszöge. Jelenleg ez a szög köztudottan 23,5 °, de ez 40.000 éves ciklusidővel 22,1° és 24,5° között változik. Az évszakok változása ettől a dőlésszögtől függ. A mainál egy fokkal nagyobb dőlés az évszakokat szélsőségesebbé teszi, azaz melegebb nyarak, hidegebb telek lesznek. Egy ilyen ciklus 26.000 évenként teljes.

3) Precesszió, vagyis a forgástengely merőleges kitérése, azaz a tavaszpont eltolódása, ami 20.000 éves ciklusidővel bír. Következménye, hogy míg az északi féltekén az évszakok közti különbség növekszik, addig a déli féltekén ez csökken és fordítva. Jelenleg az északi féltekén majdnem maximális az évszakok közti különbség.

Ez a három geometriai elem egy adott időpontban a Földön uralkodó klímát meghatározzák. Ezen változók fényében nyilvánvaló, hogy a Föld klímája sose volt, és sose lehet állandó, hanem jégkorszakok követnek jégkorszakokat, ami között melegebb periódusok húzódnak. Az utolsó jégkorszak kb. 12.000 éve volt, ami után bekövetkezett a ma is tapasztalt melegebb klíma. Ezen azért érdemes elgondolkodni, mert az adatok ismertetésével „rá lehet érezni” arra, ami ránk vár. Tehát az elmúlt 10.000 év kellemes klímájára a Föld 15 °C-os átlaghőmérséklet volt jellemző kisebb – nagyobb ingadozásokkal (Középkori kis-jégkorszak, stb.) Ezért összehasonlítási alapnak az 1940-1970 átlagot fogadták el, ami – megint csak – 15 °C. Ehhez viszonyítva az utolsó jégkorszak alatt a Föld átlaghőmérséklete 10,5 °C volt. Tehát mindössze 4,5 fokkal kevesebb, mint 15 °C. Ebből igen jól lehet következtetni, mit jelent 4 fokos melegedés, ami ma márt gyakorlatilag garantált.

A helyzet az, hogy ezen a 15 °C-on már át is léptünk megközelítőleg 0,8 °C értékkel, és már csak a gyengeelméjűek részére nem világos, hogy napjaink időjárása egyértelműen szélsőségesebb, mint amire a kicsit is idősebbek emlékeznek (és a 0,8 °C-nál természetesen nem állunk meg). Az IPCC előrejelzése szerint, ha sikerül a CO2 koncentrációt 550 ppm környékén stabilizálni (ami az iparosodás előtti 280 ppm-nek a duplája és ugye áprilisban már elértük a 400 ppm-et, akkor az átlaghőmérséklet „mindössze” 2-3 °C-al fog növekedni. Ez a stabilizáció azonban meglehetősen kérdéses, mert ahogy én nézem, komoly erőfeszítést az emberiség nem tesz. Minden országnak megvan a maga indoka, hogy miért. Amerika nem hajlandó feladni az „amerikai életformát”. Kína és India el akarja érni a „nyugati életszínvonalat”, vagyis minden családnak egy gépkocsi a garázsba és minden nap hús az asztalra.

Arról meg már nem is beszélve, hogy ez a 2-3 °C növekedés egyáltalán nem biztos, vannak, akik ennek a duplájára fogadnának (Hansen: Long-term’ climate sensitivity of 6 °C for doubled CO2„). És olyanok is vannak, akik szerint a 750 ppm CO2 koncentráció se fog problémát okozni. És vagyok én, aki azt állítom, hogy az Emberiség nem fog megállni a 450 ppm-nél, és egészen egyszerűen kiirtja önmagát.

Hogy milyen hülyék tudunk lenni, arra jó példa egy régebbi TV2 műsor: a „CÁPÁK”. Az egyik alakalommal a háromfelé osztott összeg – leegyszerűsítve – 6.000.000, 1,600.000 és 400.000 volt. A játékosoknak meg kellett egyezni, ki mennyit vihet haza. Egyezkedő vita közben az összegek, az idő múltával, folyamatosan csökkentek. A társaság legtudatlanabb, de legtöbbet fecsegő tagja egy huszonéves csaj volt, aki kijelentette: „Nekem 1.600.000-ra van szükségem, és ha nem kapok meg, akkor legyen inkább nulla, elvégre cápák vagyunk.” Ezt a mondatot nem kívánom minősíteni, mert nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy a mondat egymás után háromszor hangzott el, miközben az 1.600.000 egyre olvadt. A harmadik deklarálásnál már csak 600.000 volt, holott a csajnak 1,600.000-ra volt szüksége, vagyis ha a partnerek bele is egyeztek volna a 1.600.000 már rég elúszott. Kvázi nem az összeg volt a fontos, hanem az akaratának az érvényesítése.

Miért locsogok itt össze-vissza? Arra akarok rámutatni, hogy pozitív eredmények eléréséhez összefogásra van szükség (a cápák esetében 3 fő). Sok esetben egyetlen egy ember képes beleköpni a levesbe, amit százan szerettek volna megenni. Mi európaiak összeszarhatjuk magunkat az igyekezettől, ha az USA, India, Kína nem tesz semmit, akkor az 1.600.000-ből nagyon hamar nulla lesz. Tudomásul kell venni a fájdalmas tényt, hogy az emberi agy belső tulajdonsága alkalmatlanná tesz minket arra, hogy az előttünk tornyosuló katasztrófát elkerüljük.

Az alábbi ábrán elég jól kivehetők az elmúlt 12.000 év  klímaeseményei. Az ábra annyira kicsi, hogy a magyarítása szinte lehetetlen lett volna, de Arkhon a segítségemre sietett, lefordította és behelyezte a szöveget az ábrába, köszönet érte.

~aa025

Amit észre kell még venni. A jégkorszakok és jégkorszak közötti felmelegedések között a Föld klímája ide-oda lenget az egész emberé válás alatt (kb. 200.000 év), vagyis a Föld átlaghőmérséklete 10 és 15 °C között ingadozott úgy, hogy hol az egyik, hol a másik értékre ugrott át nem túl hosszú idő alatt, de sohase ment a 15 °C fölé, vagy a 10 °C alá. Most van először, hogy az emberi tevékenységből kifolyólag megindult az átlaghőmérséklet 15 °C fölé, és fogalmunk sincs hol fog megállni. Az utolsó jégkorszak alatt, amikor 10,5 °C volt az átlaghőmérséklet a Neandervölgyi ember lemenekült a Földközi-tenger északi partjáig, de nem tudott átmenni Afrikába, ezért a hideg miatt kihalt kb 28.000 éve. Erre volt képes 4-5 fok változás lefelé. Képzeljétek el, mire lesz képes 4-6 fok, vagy még nagyobb változás felfelé. 

______________________________________________________
______________________________________________________
__________________________________