(1367) Hazudik a Fehérház a palagázról

Tibor bá’ online

 

~ab108Elképesztő, hogy államközi szinten Washington képes hazudni szövetségeseinek, miközben tudnia kell, hogy ott is vannak szakemberek, akik tökéletesen képben vannak. Tény az, hogy ma már az egész világ mainstream médiája harsogja, hogy az USA képes ellátni Nyugat Európát palagázzal, amennyiben az oroszok elzárnák a gázcsapot (stated). Sőt, akár gázcsap elzárás nélkül is, tekintve a palagáz kitermelés nem várt felfutására. Ezzel azonban van egy kis hiba. A robbantásos gázkitermeléssel a Shell és a BP felhagyott, mert „nem gazdaságos”. Shell próbálja eladni a kutatási jogait mintegy 700.000 hektáron, hogy csökkentse a vesztességeit. (out).

A palagáz helyzetet a veterán energia szakértől David Hughes így jellemezte: A palagáz kitermelés Amerikában gyorsan felfutott, az össztermelés 40 százalékáig. A csúcskitermelést azonban 2011 decemberére elérte, azóta az 5 főkitermelő terület kitermelése csökkenő fázisba zuhant. A termelés fenntartása érdekében hatalmas tőkeinjekcióra van szükség. A több mint 7000 új kút fúrása évente 42 milliárd dollárt emészt fel. Miközben 2012-ben a palagáz értékesítéséből mindössze 32,5 milliárd térült meg. Ez közel 10 milliárd vesztesség.

Ebből az következik, hogy tanácsadói Obamának nem fedték fel a valóságot, vagy Obama hazudott szövetségeseinek. Valószínűleg ez utóbbi a valóság.

A másik nem elhanyagolható probléma, hogy Amerikából nyugat Európába gáz csak cseppfolyósított állapotban szállítható. Ehhez az infrastruktúrát kialakítani (kikötő létesítmények mind a két oldalon) se nem könnyű, se nem olcsó feladat. De ha megvalósulna, az export szállítmányok felnyomnák a hazai gázárakat. Miközben Nyugat Európának is jóval többe kerülne az amerikai cseppfolyós gáz, mint az orosz importgáz.

Az EU gázigényének 30 százalékát az orosz import elégíti ki. Szétbontva országokra: Franciaország szükségletének 14 százaléka, a német szükséglet 27 százaléka, míg az olaszok szükségletének 36 százaléka érkezik az oroszoktól. Viszont Finnország és a Baltikum országainak ellátása 100 százalékban az oroszoktól függ.

Valójában az EU-nak nincs reális alternatívája az orosz gázzal kapcsolatban, főleg mert a németek úgy döntöttek, hogy leállnak az atomreaktorokkal.

Mindent összevetve az orosz gáz felváltása amerikai palagázzal egy hatalmas humbug.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
______________________________________

103 gondolat erről: „(1367) Hazudik a Fehérház a palagázról

  1. Lassan már úgy kell feltenni a kérdést,hogy miről nem hazudik az Usa.A FFEK oldalán éppen lelelplezi Antonio Turiel ,hogy mi ez a nagy kardcsőrte a palagáz körül .

  2. Ez az Obama-hazugság engem a SZER 56-os hazugságára emlékeztet.
    ” Ne adjátok meg magatokat, folytassátok a harcot! A felmentő NATO tankok már az osztrák határnál vannak.”

    Aztán persze nem volt sehol semmi. 🙂
    Itt is. Szálljatok szembe az oroszokkal, majd mi biztosítjuk nektek a gázt. Aztán persze nem tudják biztosítani.
    Az USA más kezével szedné a csalánt.
    Azt szeretnék, ha mások háborúznának : csak verjék szét egymást, az USA ebből hasznot húzna.

  3. Az orosz medve magával is kibabrál, ha kénye-kedve szerint nyitja-csukja az Európába irányuló gázvezeték csapját és ezzel ők is tisztában vannak. A jelenlegi rendszer kockázatos része az ukrajnai vezetékszakasz, ha ez kiváltható, akkor még jó ideig nem kellene parázni az „orosz gázfüggőségtől”.
    Hosszabb távon persze lesz gond, mert az ottani mezők sem tartanak örökké.

    Annak a valószínűsége, hogy kicsiny falumban amerikai palagázzal fogunk fűteni, hát, mit is mondjak…

    Talán Líbiát nem kellett volna szarrá bombázni, onnan jöhetett volna gáz, sokkal nagyobb eséllyel. Nagy játékosok az amcsik, európai repülőkkel bombáztatták szét a potenciális gázforrásainkat.
    Még szétkúrják az ukrajnai vezetékrendszert, aztán tényleg várhatjuk a palagázt sokszoros áron. Majd azt töltünk a gázöngyújtóba… 🙁

  4. 2: Én úgy látom, az USA kifejezetten szeret maga háborúzni. De ebben az esetben elég nehéz lenne eladni, hogy milyen jogon teszi, így inkább csinálja fű alatt, gerillákkal és szövetségeseken keresztül.

    Érdekes megfigyelni, hogy a média milyen könnyű szívvel teszi félre a pacifizmust és veszi elő a háborús uszítás hangját. Gyengeséggel, tehetetlenséggel vádolják Obamát és az európai vezetőket, amiért hagyják hogy Putyint érvényesülni. Szinte beleszuggerálják az emberekbe, hogy gyávaság ezt hagyni, noha senkinek se érdeke háborúba bonyolódni.

  5. Tibor bá! A tegnapi posztodban, azzal fogattad be a klíma-szkeptikusok száját, hogy az USA is elismerte hivatalosan a globális felmelegedést. Örvendek, hogy ma „józanabbul” ítéled meg őket.

  6. Még kimaradt, hogy az interkontiinentális gázszálljtás során a cseppfolyósítás-visszagázosítás folyamata felemészti a gáz energiatartalmának talán 40%-át. A folyamat teljesen veszteséges.

  7. /Félig off:
    akinek még nincs, építsen/építtessen magának alternatív fűtő eszközt és vegyen hozzá jó sok fát. Most változnak az ezzel kapcsolatos rendeletek. A kéményseprők nagy hatalmat kaptak, így már eleve sokkal macerásabb a feléjük történő engedélyeztetés, a sötétben bekötés meg egyre rázósabb. Egy éven belül várható, hogy nem fogják engedélyezni a nyílt égésterű készülékeket (cserépkályha/téglakályha/kandalló/kemence/csikótűzhely) a lakóterekben már úgy sem, hogy kintről, a falon átfúrva építtetsz ki hozzá légbevezetőt. Az új felállás szerint csak zárt égésterű, külső levegőbevezetéses készüléket lesz csak szabad építeni, ami ugye azzal jár, hogy méretezett csővezetéket kell kiépíteni kültérből, végig a lakáson át, a készülék tűztere alá.
    Én tegnap pakoltam át a maradék tűzifánkat és jelzem a négy éve 200.000 Ft-ért a Pilisi Parkerdőtől méterfában vett, majd vágott-hasogatott tüzelőből a 3 fűtési szezon alatt 3/5-részt sikerült elégetnünk, úgy, hogy már 2 kisgyerek él a közepesen szigetelt öreg házunkban és a cserépkályhánkkal kifűtött alapterület 50m2 (igazából az egész házat ezzel fűtjük /80m2/, fürdetés után kapcsoljuk csak be a hálószobai gázkonvektort vagy fél órára a gyerekek miatt).
    Én most folyamatosan vásárolom és bontom a régi cserépkályhákat, amik közül a jó állapotúak ugyan egyre drágábbak, de a tavalyi őszi-téli tapasztalatokból kiindulva idén is őrület lesz várható, főleg ha ez a gáz-kérdés addig nem rendeződik megnyugtatóan.
    Szóval akinek még nincs és teheti, most gondoskodjon alternatív megoldásról.
    /Félig on

  8. 7 :
    40 ezer forint az éves fafűtés ?
    Az nagyon olcsó.
    Milyen fát vettél és mennyi volt mázsája ?
    Ja és mi a foglalkozásod, hogy ennyire „képben” vagy ?
    Hol lehet az általad leírt kéményseprői szándékoknak utána nézni ?

  9. 3 & 6 majd jönnek a fideszék és rezsicsökkentéssel olcsóbban kapjuk a palagázt. Jó ember a miniszterelnök úr.

  10. 2:
    Virág et!
    Ezt a Szabad Európa Rádió: ” Ne adjátok meg magatokat, folytassátok a harcot! A felmentő NATO tankok már az osztrák határnál vannak.” soha nem mondta. Ezzel nálam totálisan leírtad magad, mint egy modern Hári János. – Jeleztem, hogy fogd vissza magad, de úgy látom ez falra hányt borsó.

  11. 10 :
    Tibor bá! Ezt én olyan embertől (a rokonomtól) hallottam, aki 56-ban már felnőtt volt. Őt idéztem, azért volt az idézőjel.
    Te szerinted, (aki 56-ban szintén felnőtt voltál) mit mondott a SZER?

  12. 8:
    A fát közvetlenül az erdészettől vettem, ezzel kapcsolatos információt (kitermelés-fafaj-ár) a kerületvezető erdésztől lehet kapni. Nekünk 2 erdei köbméteres fordulókban hozták házhoz a rönköket, a platón két kaloda egymástól két méterre, köztük 1,9m magas rakat volt mindig, szóval inkább fölé lőtték minden kanyarban a mennyiséget, mintsem alá (alkalmazottak a fuvarosok és a rakodók, így a sörök, kévék segítenek ebben). Előtte próbáltam én is tömegre venni, gondoltam dörzsölt leszek és saját teherautóval mentem a tüzépre, ahol kukkoltam a mérlegelést be és ki egyaránt. Úgy is simán átnyomtak az előre jól meglocsolt fával.
    Szóval ha így veszed, lesz vele munkád elég, (kuglizás, hasogatás) de télen nem is árt egy kis testmozgás.
    Cserépkályhába a 2-3 éves száraz (nem kátrányosítja el a járatrendszered, kéményed) keményfával (alacsony a hamutartalma, lassabban dugulnak el a vízszintes járataid) érdemes fűteni. Szóval ha előre gondolkodsz, az meghálálja magát.
    A kéményseprő kérdés pedig nem újdonság, csak eddig tojtak rá, mostanában viszont kezdik komolyan venni. Menete a következő: ha te egy tartalék kéményre szeretnél új tüzelőberendezést kötni, vagy egy kéményen berendezést cserélni, előtte kéményseprő szakvéleményt kell beszerezned (emiatt kezdték a közelmúltban bőszen matricázni a készülékeket. Ezután már fényképezni is fogják állítólag). Kéményseprő kijön, látja a műanyag, vagy jól záródó (légtömör) ablakod /1 hibapont/, észreveszi, hogy van elszívás a wc-ben /újabb hibapont/, van kültérbe vezetett páraelszívód (ami ha jelenleg nincs is, de gáztűzhelyed van, akkor kötelezni fognak rá, méghozzá mágnesszelepes működtetéssel, ami csak akkor fogja engedni a gázt a tűzhelyedbe, ha be van kapcsolva az elszívód, arról nem is beszélve, hogy tele fogják rakatni veled résszellőzőkkel a konyhaablakod, vagy furatnak veled egy bazinagy lyukat a légbevezetőnek a konyhába is) /megint hibapont/. Kicseréled a gáztűzhelyed elektromosra, leszereled az összes elszívódat, akkor már csak 2-3db 125-ös légbevezetőt kell felszereltetned a nappalid határoló falára, ráadásul olyat, ami nem higroszabályozású, vagy kézzel elzárható. Annak minden időpillanatban teljes keresztmetszettel kell rendelkezésre állnia, magyarul kihűtöd a nappalidat. Ennek az egész szarságnak tudsz elébe menni egy csatornában történő levegőbevezetéssel, ami az összes probléma méregfogát azonnal kihúzza (új ház építésénél mindenki tegye meg!).
    Ám ha kész a házad és még mostanság építtetsz valamit, akkor a hozzád beépített cserépkályha már ott lesz mikorra a kéményseprők lakásszintű nyilvántartása naprakész lesz, így kb megúszod az egész engedélyeztetési/cumiztatási procedúrát. A következő ellenőrzéskor kapsz rá szép matricát és kiskezit csókolom.
    A kályha hatásfoka meg nagyban függ annak építésétől, a felhasznált anyagoktól, a jó ajtótól, meg a hozzáértő tulajdonostól.
    Érteni meg mindenkinek kell valamilyen tényleg hasznos szakmához, amivel egy hoppiri után is piacképes lesz az ember. Ezt már itt 5-6-7 éve kitárgyaltuk. Ennek fényében mint ahogy ti is, én is képzem magam.

  13. „Mindent összevetve az orosz gáz felváltása amerikai palagázzal egy hatalmas humbug.”

    Hát persze Tibor bá ez természetes is volt.Meg azt imádom mikor kiabálják hogy majd Amerika segít.Én akkor úgy tudok nevetni,dőlök a röhögéstől.Árulják már el Amerika mikor segített valakinek is egyáltalán a viágon?Amerika úgy szereti a világot hogy abba bele lehet halni.. 🙂

  14. Nem lenne elég gazdaságos a palagázkitermelés?
    Akkor nem kell más, mint egy jó nagy infláció és mindjárt megéri és gazdaságos lehet.
    Igény lett az inflációra. Nagy igény.

    Kellően magas drága palagázárnál már megéri kitermelni akárhonnan is. Különösen ha ezzel is életben tarthatják a dollárt.

  15. 14.
    „Különösen ha ezzel is életben tarthatják a dollárt.”

    Hát igen…
    De szerintem a globális hatalom már az USA-t is kinőtte, és semmi szükség a dollár támogatására.
    Aki tehette már reégen nem valutában gondolkoik, hanem aranyban vagy más befektetésben.
    Amikor a cica belekakil a szellőztetőbe úgyis kiderül, hogy a pénzek nem érnek semmit.

    Ami meg a palagázt illeti, mire szükség lenne rá addigra már nem lesz rá szükség. A világ gazdasága egyszerűen nem tudja majd kitermelni az árát, ami az energia iránti kereslet visszaesését is jelenteni fogja.

  16. Nem lesz gáz-probléma. A mai ünnepséggel kicsit elfoglalták magukat a szergejek, de most az elsö rossz mozdulatra indulnak. Két nap múlva Orbán Csjopnál várja öket kenyérrel és sóval….

  17. Tisztelt Nagyérdemű!
    1,Jelen pillanatban természetesen mindenki próbál szabadulni a palagáztól,mert tudjuk mivel jár együtt.Talán ha két multi van még benne,de minimalizálják a veszteségeiket ők is jelenleg.
    2,Jelenleg 300 jura körül a gáz,a cseppfolyósított 500 jura körül így árak összevetéséről.A mennyiség szerintem jelentéktelen ez esetben.
    Nézzük meg miről is szól a buli :
    energetikai,infrastrukturális,technikai,logisztikai szinten.
    Tehát első körben energetikai szinten a kettes pont valamilyen szinten tükrözi az ide-oda való átalakítást,szállítást.
    Infrastruktúra: Európai kikötők amik számításba jöhetnek nem sok azok is rettenetes forgalmat bonyolítanak le.Nézzük Rotterdamot a Maasvlakte 2-t rohamosan fejlesztik de idő míg kész lesz.Az 1 teljesen tele,:szén transzfer,konténer,olaj,vas ez a zöme illetve gáz ezt el is felejtettem.Pedig a Europort mellett végig autózva láthatóak.Terneuzen olaj jelenleg fejlesztik bővítik de petrokémiai cégek vannak főleg a környéken.Antwerpen nagyon foglalt kiesett a szórásból Hamburggal együtt.A belgiumiak szintén konténer és olaj a part ocsmány is ezért.Amsterdam szintén szén rengeteg a hőerőmű folyamatosan építik őket és ezek zabálják a szenet.Mondjuk Hollandia egy nagy kikötő szerintem.Egyéni tapasztalatok alapján.
    Északon szintén szén,olaj és gáz na Groningen környékén vannak kialakítva a mesterséges gáztárolók technikailag visszapumpálják a talajba a gázt.Ez csöppet sem vicces jelenleg is bővítik hál Istennek jelenleg nem vagyok érdekelt a projektben.Ugyan is ez a környék földrengésekben gazdag ,gyenge mély talajszerkezet gázüregekkel tele ezek omlanak össze-vissza.Éves szinten 4-5 nagyobb rengés.
    Technikailag csővezetékek kivannak építve a fogadáshoz,de nem egy ekkora volumenhez.Ha gyorsban felépítik akkor is 2-3 év csúszásokról nem beszélve.Legutóbb a Shell-nél az új disel rész kb.egy évecskét csúszott 😀
    Logisztikailag természetesen papíron megoldható a dolog,de ember anyagban itt szakemberekre gondolok(olyan aki tudja mit csinál)elég bukó a dolog 😀 A másik probléma amit itt megemlítenék e-hez rendes mennyiségű ipari komputer kell és a speciális rézkábelekről nem beszélve ezt a német ipar képtelen lenne időre legyártani és szállítani.A vas anyag természetesen Kínából érkezik hajón félkész állapotban legújabban 90% állapotban érkeznek a cuccok.
    Az orosz gáz jön a tengeren keresztül közvetlenül Németországba.Csak mi vagyunk a szívó ág rossz oldalán.Kína felé a gázcső teljes szakaszában kész van.
    Itt még megemlíteném a hazai palagázt amiből eddig rengetegen kiszálltak már.jelenleg természetesen amerikai kézen van tovább nem követtem a bányajogot sem a háttérben elhelyezkedőket.
    Itt szerintem be is fejezem.

  18. 14: „Kellően magas drága palagázárnál már megéri kitermelni akárhonnan is.”
    Egy fenét. Ha az ára túllépi az alternatívák árát, pl. napenergiából, szélenergiából olcsóbban kihozható ugyanaz az energiamennyiség, akkor nem éri meg, hiába próbálják feljebb nyomni az árát. Nem lesz, aki megvegye annyiért.

  19. Szerintem az sem elhanyagolható szempont, hogy a műanyag-gyártás és a vegyipar nagyja az olajon alapul. Az olajválság nem csak energiaválság. Van annyi vas, réz, fa, hogy 7.000.000.000+ embernek mindazt előállítsuk, ami most műanyagból van?

  20. 20.
    „Van annyi vas, réz, fa, hogy 7.000.000.000+ embernek mindazt előállítsuk, ami most műanyagból van?”

    Sokszor próbáltam felhozni, de mindenki elmegy mellette:
    Az energia/anyag felhasználás fele tulajdonképpen pazarlás.
    A legtöbb műanyag kütyűt észre se vennénk ha eltűnne a piacról, mert nem valós szükségletet elégítenek ki, hanem reklámmal felkeltett mesterségeset, hogy eladják az olaj melléktermékeit.
    Ha az észvesztő marketing nyomulás leállna, a fogyasztás is normális szintre csökkenne és sokkal fenntarthatóbbá válna az élet.
    És ez túlnyomó részt kiváltható lenne alternatív energiaforrásokkal, és csak egy kis rész fosszilis energiával kellene itt-ott pótolni.

  21. Re19:El kell keserítselek,olyan mint alternatív energia forrás NINCS.Kifejtem ha gondolod:
    Tehát a dolgot úgy kell elképzelni mint városi legendát.Attól,hogy valós dolognak tűnik nem létezik lásd hologram látod létezik amit látsz ,de tudod hogy csak meg vagy vezetve a mátrix által.
    Szél erőmű bekerülési költsége energetikai szinten és nem pénzügyi forrásokat nézve nem tartható.A felhasznált anyagok fosszilis alapokon nyugszanak üvegszálas műanyagok amik időállósága…ne részletezzük nap,szél rendesen szétszedi.Az aluminium váz ez a fém úgynevezett hideg-folyást mutat 20C fokon is.Öregedése gyors.Folyamatos kenés igény,letelepítése infrastruktúra kiépítése ill. beillesztése a villamos hálózathoz nem egy egyszerű dolog.Igen komoly energetikai ismereteket igényel nélküle a rendszer felborul és tönkre megy.A háttér ipart már meg sem merem említeni.A technikai háttérről nem is beszélve.A terület igényt sem említeném meg.Itt megemlíteném Német ország telepíti őket rettenetesen Vegyük X-nek a belőle származó kw-t,de az energia szükséglete X*1,4 nő éves szinten jelenleg ezt így kiszolgálni lehetetlen.
    A napenergia hasonló cipőben jár.Itt megemlíteném még azt a gyenge tényt is hogy a öt kilences tisztaságú szilicium gyártása ugyan egyszerű folyamat,de ekkora volumenben való gyártásra senki sincs felkészülve a világon.Sem technikailag sem pedig logisztikailag nem megoldható a feladat.Az élet tartalmat és hatásfokokat nem sorolnám fel.
    Villamos hálózat:Itt két alapvetőt emelnék ki.Erőművek és maga a rendszer leosztására szolgáló távvezetékeket.Erőművek két fő részből állnak alap és csúcs ez utóbbiakban egész rendes mennyiségű gázt égetünk el nélkülük nincs rendszer ezt kihangsúlyoznám NINCS.Nélkülük van egy csomó hol működő hol meg nem rendszered,de inkább utóbbi nem működő.Leosztó rendszer azért a szállításra megfelelő méretű vezetékek és megannyi dolog szükséges ami szintén nincs megoldva ha új belépőkkel bővülnénk.Teljes összeomlásról beszélünk és ez csöppet sem vicces.Nincs kellően képzet szakember gárda semelyik szakterületen.Ennek kivitelezésére.Ezen generáció amelyik még most aktív középkorú az új generációt nem akarom leblamálni de nincs.
    A fával való fűtésre visszatérve ha hazánkban mindenki fával tüzelne akkor max négy évnyi fáról beszélünk országosan.Onnan pedig sivatagról,mert letaroltunk mindent.Így az agóniát kiterjesztettük megnöveltük négy évvel.Ezt nevezem gondolat menetnek alternatívának.
    Ez kb. akkora hülyeség mint amit Viktorunk szokott a félműveltségében nyilatkozgatni.Az olcsó áramról és sok másról.Bár abban ténylegesen igaza van,hogy a gazdaság élinkítőleg hatná az olcsó energia csak ennek realitása amit ő mond 0.Gondolom valahol hallotta azt a tényt,hogy az USA-t az olcsó olaj és ennek produktuma emelte ki a többiek közül.De ez a múlt a jövő pedig az összeomlásról leépülésről szól.Ami rettenetesen gyorsan és tényként fog bekövetkezni napjainkban.A rendszer végóráiban van.A zenészek játszanak a hajó süllyed és nekünk nem lesz ott egy Kárpátia ami felszedné a megmaradtakat.

  22. Re20,21:Nincs annyi fa ami elegendő lenne.Történelmi tény Római Birodalom,Görög Demokrácia,Török Birodalom,Itáliai Kereskedők.Lásd mit hagytak a Földközi medencében,Észak Afrika komplett sivatag,Görögország,Adria partvidéke csupasz sziklák.Ha időben jobban visszamegyünk Tigris-Eufrátesz völgye szintén.Vas,réz lenne megmunkálásukhoz viszont nincs vagy is nem sok energia forrásunk van.
    Tények tankerekkel szállítjuk a szenet ezen hajók méretei hatalmasok.Leírom mekkora az a daru amivel kilehet üríteni,90m magas fél lapát mérete kb.6*4m 55 Tonnás ha jól emlékszem vannak fotóim ilyen gépekről (saját).A hajó 24-25 métert merül,ide azért folyó is kell ami ezt elbírja.Európában Rotterdamban a Maasnak vannak ilyen feltételei.Daru telepítése kb. 1 év.Egy 25 tonnás részleges felújítása 10hét.Ekkorák pl. erőműveknél vannak itt a kis uszályokról pakolnak ki.Ezek olyan kb.80*15*7m vasdarabok.Tehát ide-oda pakolunk szállítunk és közben a salakot is el kell tüntetni.Mindez rettenetesen sok energiát emészt fel.A betárolókról nem tettem említést.Onnan teljesen automaták a rendszerek.Itt megemlíteném a konténer terminálok teljesen automaták ott a kamionok,vontatók(disel hagyományos) maguktól közlekednek ember nélkül.Egy ilyen telep max. 100 ember.Javítok,őrök,eg-két daru kezelő vámosok.
    A tengerparti erőművek a tenger-vízzel vannak meghajtva ezek sótalanító része sem kis volumen minden koracél minden speckó,mert a sós víz rendesen szétszed mindent.Telepítési idő cirka 3 év egy ilyen erőműnek minimum.
    Miért is írom le mind ezt?Mert én legalább úgy érzem láttam már ilyeneket közelről tudom mekkora volumenről beszélek,tanultam is róla egy-két évet.Van róla halvány fogalmam.Ekkora mennyiségű energia forrást nem lehet a végtelenségig működtetni,nincs bűntettlenül.Nem lehet tartani mindenki aki mást mond szemetekbe hazudik.Maga a rendszer borul fog felborulni és pánik szerűen nem lesz fokozatos átmenet.A egy illúziót vizionál magának aki ebben ringatja magát.
    Itt megemlíteném hivatalos adat 500E magyar külföldön dolgozik plusz a családosok 30%-nak kint él a családja is, tehát a 10 milliós hazánknak ez egy rettenetes nagy luxus.Ha az aktív dolgozók számát vesszük alapul,de a rendszernek ez most jobban megéri ha hosszú távon nézed akkor a rendszer bele is döglik mert csak rövid távban gondolja végig a dolgait.Ez is egy tipikus hazugság mint ez a palagáz van de még sincs.Azt nem mondhatják meg bátran emberek kiszámoltuk megterveztük és elbasztuk van így,még hátra 3 évetek utána marad a kannibalizmus.Meg a kihalás.

  23. 22.
    miért gondolod, hogy rettenetesen gyorsan fog összeomlani a „rendszer”?

  24. re24:A válasz rendkívül egyszerű :az energia függés.Ez olyan mint mikor a fogaskerekek közé kerül valami ha túl kicsi a rendszer felőrli ha túl nagy az őrli fel a rendszert.A túl nagy lehet sok kicsi is egyszerre.A lényegen mit sem változtat.Itt is hasonló a probléma.Maga a villamosság elhanyagolhatatlan az úgynevezett modern rabszolgatartó társadalomban.Illetve a fosszilis forrás.Jelenleg a két rendszer egyértelműen összekötődött.Olajból áram,áramból olaj.Ha a rendszerből bármelyik kiesik szívás.Jelenleg a centrum részek még zavartalanul működnek de a peremrészek nem fejlődnek hanem lemorzsolódnak.Mint társadalmilag mint fizikálisan.Lásd Magyar vidék pénz sivatag.Nincs pénz energiára ergo nincs is semmi.Jelenleg a rendszer billeg éppen stabilitást mutat de ez nem azt jelenti nem omolhat össze egyetlen óra leforgása alatt.Az olaj és a gáz források rendesen kimerülőben vannak az új mezőkön nincs kitermelés,mert iszonyatosan nagyok a költségek.A jelenlegi legnagyobb mező ami Kazahban található olyan szinten kénes,hogy a kéntelenítése elviszi a haszon jelentős részét illetve szét mart mindent ezért kb.3 évben számolják mire termelni fog valamit mert ki kell cserélni az összes csövet olyanra ami bírja.Onnan is rengeteg nagy cég már ki is vonult a költségek miatt.Illetve az is tény ,hogy amit mondjuk a szegény rétegek nem használnak fel az a gazdagok teljesen el is fogyasztanak ennek van egy matematikai formulája ezzel számolnak is már akik tudnak,de jelenleg egyre többen a cipőjüket sem tudják már bekötni.Ez egyfajta negatív evolúció ami folyik.Ugyan ilyen formula szerint megy az élet színvonal és a népesség ráadásul ezt sem sokan értik ,hogy akkor miért nem a fejlett részeken emelkedik a népesség.
    Na de ugorjunk gyorsba vissza az energiára.Nem tudom emlékszel pár éve mikor Birminghem-ből nem szálltak fel a repülők olaj finomítói hibára hivatkoztak az angolok.Elhiszed azt,hogy utána a franciákkal karöltve szépen hidegre tették Kadhafit?Hogy nem a kiürülőben lévő északi olajmezők voltak a háttérben.Hogy a libiai export spanyol,görög,ír és olasz orszába ment előtte.Amikben természetesen válság tombólt.Hogy az arab tavasz következő állomása miért Egyiptom volt?Mert exportőrből importőr lett a belső kereslete nagyobb volt és hirtelen nem oda mentek a hordócskák ahova kelletek volna.Hogy az Ukrán helyzet csak egy pont az Iráni olajhoz.Most Oz a nagy varázsló elhinti a palagázt ez kb olyan volt mint az etanol.Olajból kukorica majd kukoricából benzin szerinted ez a körfolyamat meddig tart ható?Tehát a rendszer stabil az egy illúzió csak.

  25. 22:
    nod, te vagy az én emberem. Ezt 10 éve nyomom, de hiába, mert menő fejek (pl. Hetesi Zsolt) lehurrogtak, hogy igenis létezik fenntartható fejlődés.

  26. 25. mindezt értem, de továbbra sem világos számomra, hogy ezek miért okoznának „rettenetesen gyors” összeomlást.
    bár lehet, hogy csak az a probléma, hogy másképpen definiáljuk ezt a fogalmat 😀
    például rettenetesen gyors összeomlást jelentene az én fogalmaim szerint az, ha június 1-én az oroszok tényleg csak utólagos fizetést követően szállítanának gázt az ukránoknak, az ukránok pedig – jó szokásukhoz híven – lecsapolnák a mi szállítmányunkat…
    a tárolói kapacitásunk mst kb. 13%-on áll, úgyhogy elég gyorsan szarban lennénk, mondhatni „rettenetesen gyorsan” 😀
    de: globális mértékben nyilván nem fog az olaj kínálat olyan mértékben zuhanni, ami egy fentihez hasonló eseményt váltson ki.

  27. Akkor a fenntartható fejlődésről.A Hetesi Zsolt jó fej jók az adatai,de nem kell elfelejteni mint egyetemi tanár természetesen teljesen messze él a való világtól és a valóságtól.Ez vonatkozik mindre aki soha nem dolgozott.Ezt értem úgy,hogy a védet pozitciókban letöltött évek soha nem nyitják ki a szemet ugyan az a fátyol van rajtuk mindig.Tanuló volt majd tanár a rögös út kimaradt nála is.Mindenki lineáris vonalon gondolkodik esetleg exponenciálison,de ez ritkább.A fejlődés fogalma szerintem igen ködös fogalom ez olyan mint a szépség nehezen definiálható.De most ebbe nem mennék bele.Elméletileg létezhetne egy fenntartható stagnálás ami akár fejlődés is lehetne ha éppen ha úgy akarom,de hogy lineárisnak nem nevezném az biztos.
    Mitől válik az összeomlás át gyors folyamatba?Hát perem részek akadoznak homok a gépezetben és egyre több ez globális és helyi szintekre is igaz.Ez olyan mint Lenin forradalom tézise,hogy 3 dolog egy idejű léte kell hozzá.Itt is megvannak az alkotó elemek társadalom szétesése,iskolázottság meg nem léte,a piac gazdaságnak nevezett őrület(gazdaságossághoz ám semmi köze,tudományhoz sem sok)források kimerülése,népszaporulat,környezet rendes lelakása.Mivel ezek együttesen fejtik ki hatásukat és egyszerre ezért mikor elbillen a mérleg elve a gépezet beáll.Rettenetesen gyorsan fog lezajlani ,mert a kormányok azon politikai erőkről beszélek amik fizikailag is kézen foghatóak az utolsó percig is fújják a szlogent és tömik a zsebüket.Lásd Római birodalom összeomlása.Vagy vegyünk egy közelebbi példát Nándorfehérvár eleste 10 ember védte akik a zsoldjukat rég nem látták maga a török nem hitt a szemének.Előzményeket tudjuk.Minden főúr a hatalommal volt elfoglalva.Itt is a zsebtöméssel,hozzáértés nincs,mit lehet kaszálni de gyorsban? ez a fő kérdés nem más.
    Így az oktatás elmarad nincs aki üzemeltetné a technikát illetve senki nem akar piszkos munkát végezni.Adott a leépülés.A villamos energiának az árnyoldala maga a léte.Összetett folyamatos oda figyelést igénylő feladat.Na mikor ezekből a rendszerekből kiveszed a szakképzet embereket elhanyagolod a felújítást akkor a rendszer össze fog omlani ha tetszik ha nem és nem lineárisan,mert ezek a fránya erőművek egymást rántják a halálba ha kiesik az egyik.A telepítéseknél azért írtam időket,mert nem egy hét megjavítani sem egy nagyobb monstrumot.Azért oda pénz is kell szervezés,tudás és rengeteg idő.Globális szinten tudás hát nem akarok senkit sértegetni,de az a múlt sajnos gyakorlati tapasztalatok alapján ezt kell állítanom.Pénz az nincs lassan egy-egy beruházásra az nagy nyugaton sem.Tehát kiszeded a hasznot a technika meg tönkre megy.Hamarabb fog megállni az egész folyamat mint ahogyan a források kiürülnének.Mert nincs olyan aki dolgozni akar minden gépesített még a csapágyak kenését is elektronika végzi.Így van egy olyan rendszer ami még látszólag megy ,de ha jobban megnézed ez bizony csak illúzió a haláltusa van kinyújtva.Nem más.
    A gáztárózók meg szerintem rendesen üresek,mert nincs pénz rá hogy fel legyenek töltve gazdasági prognózis szerint a gáz ár idén 40%-os dráguláson fog átmenni.Ez magával rántja az olajat a tőzsde elsőre kaszál mindenki számol,majd órákon belül kitör a pánik.Mikor egy értelmesebb rájön ezt a gazdaság nem bírja ki.Akkor jönnek a megszorítások meg a tankok.A rendszer össze is omlik.M16 versenyez az AK100 modellel.De ha nem ez a verzió áll be akkor a palagázban érdekeltek gyorsban veszteségek nélkül kiszállnak a buliból majd mikor kiderül hogy humbuk áll be a 16 és a 100 közötti verseny.

  28. 28:
    nod !
    Mennyi pénzt tennél fel arra a fogadásra, hogy bekövetkezik az, amit itt leírtál? ( A 40 %-os áremelésre gondolok.) 🙂

    „A gáztárózók meg szerintem rendesen üresek,mert nincs pénz rá hogy fel legyenek töltve gazdasági prognózis szerint a gáz ár idén 40%-os dráguláson fog átmenni.”

  29. Ezt nem én ötletem ez egy szimpla gazdasági hír,szerintem természetesen fog drágulni de hogy mennyivel azt, nem.Az biztos valahogy a palagázból származó buktákat le kell írniuk.De 10E simán ráteszek.Kínálat-kereslet ahogy a jó Marx megírta a tőkében.Jó mű.Nekem tetszett.Ha hozzá veszem,hogy most megnyitják a hazai szénbányákat.Viktorunkat eddig szidták most meg agyon dicsérik ugyan azok nyugaton akkor valamilyen alkut kötött velük.Ismételten el vagyunk adva immáron többszörösen.Viktornak köszönhetően nem mehet a hús export az oroszoknak.Úgy mellesleg.Tehát gáz lesz vagy is nem lesz az lesz a gáz.Utána majd jön az új ár indokolva ezek az oroszok milyen szemetek.Utána Don-kanyar ismételt buktával.Tartom a tétet.10E Ft

  30. 22.
    Ne haragudj, de amit itt felsoroltál finoman szólva is nevetséges. A klímaszkeptikusok ilyen és hasonló írásokat lobogtatnak a legszivesebben. 🙂
    „El kell keserítselek,olyan mint alternatív energia forrás NINCS. „
    Lehet, ezek szerint a szemem káprázott, káprázik, végigutazva európán, tele van szélerőművekkel és a háztetők napelemekkel, kollektorokkal.
    „Szél erőmű bekerülési költsége energetikai szinten és nem pénzügyi forrásokat nézve nem tartható.A felhasznált anyagok fosszilis alapokon nyugszanak üvegszálas műanyagok amik időállósága…ne részletezzük nap,szél rendesen szétszedi.Az aluminium váz ez a fém úgynevezett hideg-folyást mutat 20C fokon is.Öregedése gyors. „
    Jó, jó, de azért szólhatnál ezeknek a hülye angoloknak, németeknek. Telepakolják az egész országukat ilyen semmiresejó mátrixokkal.
    A csatorna fölött átrepülve, vagy partról látható szélerőmű telepek, amennyire meg lehet saccolni, egy-egy ilyen telepen 40-70 szélkerék működik, amiknek a kerekei 50 méteresek is lehetnek átmérőben.
    „A felhasznált anyagok fosszilis alapokon nyugszanak üvegszálas műanyagok amik időállósága…ne részletezzük nap,szél rendesen szétszedi.Az aluminium váz ez a fém úgynevezett hideg-folyást mutat 20C fokon is.Öregedése gyors.Folyamatos kenés igény,letelepítése „
    Igen, foszilis anyagokat használnak, de még mindig jobb, ha erre használják, mint ha elégetnék. Vagy nem?
    Úgy látom a gépészet messze áll tőled és elhiszed a You Tubon található minden vidit. 🙂
    „Öregedése gyors.Folyamatos kenés igény, „
    Vannak úgynevezett hőerőművek, amiknek működési feltételei sokszoros nagyságrendekkel rosszabb és mégis termelik az energiát száz éve! 🙂
    „A háttér ipart már meg sem merem említeni. A technikai háttérről nem is beszélve. „
    Puffneki. Megoldották a hőerőműveknél is, az atomerőműveknél is, nem gondolod komolyan, pont egy szélkerék okozhatna problémát!
    „A napenergia hasonló cipőben jár.Itt megemlíteném még azt a gyenge tényt is hogy a öt kilences tisztaságú szilicium gyártása ugyan egyszerű folyamat,de ekkora volumenben való gyártásra senki sincs felkészülve a világon. Sem technikailag sem pedig logisztikailag nem megoldható a feladat. „
    Ehhez már hozzá sem tudok szólni, annyira naivitás az egész. 😀

    O.K. Nem folytatom, semmi értelme.

    Természetesen egyetértünk abban, a baj nagy, fel kell készülni, felhívni a figyelmét a köznek, erőnkhöz, lehetőségünkhöz mérten, de hozzáértéssel, mert az ilyen alacsony szintű érvekkel csak nevetségessé válunk!

  31. 26. Én úgy emlékszem Tibor bá, hogy te inkább a lassú lemorzsolódás híve vagy, azt írtad, hogy a gazdagok az energiát továbbra is meg tudják fizetni, a többiek lemorzsolódnak. Lesz olaj, csak megfizethetetlenül drága lesz.
    Hetesiéknél ez a fenntarthatóság maszlag inkább csak egy gusztusos csomagolás volt a naiv tömegek és a politikusok felé, a hirtelen összeomlással nagyon is tisztában vannak. Most is ilyen cikk van a főoldalon, hogy mivel elmaradnak a fejlesztések és nagy cégek veszteség miatt vonulnak ki a piacról, hirtelen fog előállni egy nagyobb hiány, ami katasztrófához vezet.
    Falra hányt borsó volt a mondandójuk, ők inkább csak egy tompítását akarták elérni a nagy ütésnek, de hát látjuk most is, hogy mi a fontos, kibaszott stadionok az agyatlan drukkereknek, csak éppen kenyér nem lesz a cirkusz mellé.

  32. 30 :
    A nyugat azért dicséri Orbánt, mert nagy szükségük van rá.
    Az uniós parlamentben egyre jobban előretör a baloldal, a válság hatására. A jobboldalnak az utolsó, gerinctelen cigány (Orbán) szavazatára is szüksége van most.

    A 10 ezer forint nem komoly tét. Nagyon óvatos vagy. 🙂

  33. 27.
    Megnyugtatlak. Nem lesz gyors összeomlás. Legalábbis nem az energia, vagy a nyersanyaghiány miatt.
    Ha lesz, akkor az a pénzrendszerek összeomlása miatt lesz és az mesterségesen létrehozott lesz!
    A nagyobb problémát inkább ott látom, úgy járunk mint a béka a vízben. Ha nyakon öntöd forróvízzel, kiugrik az edényből, ha viszont melegíted lassan, megfől benne. 🙂

  34. re 31:tényleg messze áll tőlem az egész végül is jelenleg egy hőerőműben csinálom a semmit :d ha jól számolom jelenleg a másodikban Eemshaven ez az RWE érdekeltsége,a mostani is Geertrudienbergben Essent érdekeltség RWE csoporttag.Én legalább láttam már közelről erőművet,szél erőművet is.Azt hiszem 13év villamosipari technikák tanulásával eltöltött időm 4 intézményben biztosan kevés illetve a majd 30 éves gyakorlati tapasztalatom 6 országban 😀 majd szólok a főnökeimnek bocs nem értek hozzá 😀
    Ringasd magad álomba lecsó leszel ez a tény.

  35. 33.-ig:

    nod-dal nem úgy értettem egyet, ahogy ezt leszűrted, hanem a fenntarthatóság támadásával értettem egyet. Nem értek egyet a 32. alatt belinkelt Hetesiféle társaság (Olajos Tibor, Molnár Géza) nézetével se. Állom azt, amire emlékeztettél. Maga a posztom is felhívja a figyelmet arra, hogy a palagázból kiszállnak a költség miatt. És akkor mi várható? Hamarosan hiány keletkezik és a benzin/gézolaj ár megindul felfelé, minél kevesebb kerül a piacra, annál magasabbra szökik az ár. és akkor hirtelen meg fogja érni a nagyoknak, hogy továbbik 10 milliárdokat öljenek bele a feltárásba. Energia hiány nem tud bekövetkezni egyik napról a másikra. Ha pedig szarunk a jövőre, és minden áron kell az energia, hogy össze ne omoljon a társadalom (már ahogy mi ismerjünk) a mi életünkben (nem magamra gondoltam 😀 ) akkor Paks bővítése jó húzás volt.

    nod szövege emlékeztet az amerikai pepperek szövegeléséhez, nyilván sokat olvassa őket. Amit kerülgetett az a következő. A szénhidrogéneket nem igazán lehet kiváltani szélerővel, napsugárral, stb. Mert ezekhez az eszközök előállításához és üzemeléséhez is kell szénhidrogén. Már írtam. A fenntarthatóság akkor lett megtorpedózva, amikor felhagytunk a gyűjtögetéssel, kb. 12 ezer évvel ezelőtt. Attól a pillanattól kezdve sorsunk meg volt pecsételve, csak a még rendelkezésünkre álló idő nem volt (még ma se) ismert.

  36. nod: „A fával való fűtésre visszatérve ha hazánkban mindenki fával tüzelne akkor max négy évnyi fáról beszélünk országosan.Onnan pedig sivatagról,mert letaroltunk mindent.Így az agóniát kiterjesztettük megnöveltük négy évvel.Ezt nevezem gondolat menetnek alternatívának.”

    Van jobb ötleted a kisember szintjén? Te csak egy gondolatmenettel álltál elő, minden alternatíva nélkül.
    Akkor szerinted mit is kéne nekünk, kisembereknek csinálni? Engedjük el a kormányt, fogjuk be a szemünket és sikítsunk, amíg szét nem kenődünk az első sziklán?
    Vagy próbáljuk meg kerülgetni az akadályokat, aztán vagy sikerül kicsit tovább élni, vagy nem?
    Mindenki vágja, hogy jön a szar. Ezen ugrálunk évek óta.
    Én abba ringatom magam, hogy ha gyorsabban futok a szomszédaimnál, talán nem engem fog először megzabálni az oroszlán.
    Persze akár már most be lehetne kapni a kéziágyú csövét, mert minek is aranyat venni, tartalékolni, meg előre spekulálni, hiszen úgyis mindegy.
    A római birodalom meg nem egy nap alatt omlott össze, ahogy egyetlen más birodalom/világ sem. Mindenhol voltak túlélők.

  37. 38:
    Itt mindenki így gondolkodik, csak nem verjük nagydobra. Pontosan ezért cserélünk gondolatokat.

  38. Gyors lesz nincs semmi kétségem rá ,nincs rá szakember sem technika.Engedélyek,tervek,jóváhagyások,megrendelések leszállítások,fizetések az összes munkálat globálisan, 20év ennyi idő meg nincs.Ja és amerikai szabványok mások szereltem nekik is.Érdekes ezeken a beruházásokon általában mindig ugyan azok az arcok vannak akár hova megyek.Nekem ez tűnt fel elsőre.Miért?

  39. 36.
    Jó, bevallom most már én is.
    Civilben olajsejk vagyok, csak marhára unom magam, így itt verem agyon az időmet. 🙂

  40. 28.
    Ismerem Hetesi Zsolt prognózisait, de elég mérsékelten értek vele
    egyet, a jövőképét illetően.
    A gáz árának éven belüli 40% emelkedését kicsit szkeptikusan fogadom….bár az nem meghatározott egyelőre, hogy milyen árhoz képest? 😀
    Abban teljesen egyetértek veled, hogy a nagy elosztórendszerek életben tartása alapvető kérdés. Ezek nélkül nagyon gyorsan összedől bazár.

  41. 38.
    Jó látod, ilyen hozzáállás kell.
    Két féle ember van. Aki föladja és aki küzd az utolsóig.

    Egyébként csak egy ötlet. Azon spekulálunk a fiammal, hogy veszünk egy darab földet, van a környéken vizes terület, még kaszálónak sem jó, olcsón hozzá lehet jutni. Beültetjük fűzfával, egy hektár elég egy-két családi ház fűtésére.
    Aprítékos kazán, adagolóval, heti kétszeri feltöltés, kellemes meleg. 🙂

    Tibor bá pesszimizmusát meg nem kell komolyan venni!
    Túl a nyolcvanon, csirkeólat épít, k i c s e m p é z e t t et! 😀 😀 😀

  42. 43 :
    Fűzfát nem ajánlok. Az tűzoltó fa. Inkább akácot. Vagy ha azt nem lehet, akkor nyárfát. A nyárfa kivágás után pár héttel már ég.

  43. Tibor’bá :Szerintem lehet egyik napról a másikra energia hiány.Mivel a rendszer túl automatizált,de mint villamosmérnök teljesen tisztában van ezzel a ténnyel.Illetve a hálózattal is.
    pl.Dél Afrika egyik nap még export másnap import,vagy vegyük az USA-t ahol folyamatosan összeomlik a hálózat túlterhelés miatt,legutóbb Argentína volt ebben toppon 😀
    Ha nincs áram nem megy sem az olaj sem a gáz mivel a távfelügyelet,kitárazás is elektromos.Itt meg is említeném azon alkotókat amiket amiket erőteljesen hűtenek az olajtankoknál mert labilisak.Ha nincs gáz nincs csúcs erőmű ugyebár,marad a klasszikus alaperőmű és gyorsban kiszáll hűt mielőtt kiégne meg szétvinnék az erőterek.A rendszerbe integrált alternatív megoldások teljesítménye a hálózat halálát okozzák a cos fi elmászása végett kompenzálás erőteljesen elektronikusan meg végbe.Ez az indokom.
    Alternatív fűtésre én is keresem a megoldást, hagyományos rendszerrel fűtök gáz max. nálam a palackban van.Az asszony szereti mikor neki kell fűteni mikor kicsit távol vagyok 😀
    Könyvek amiket meg olvasok mit ehetsz meg a természetben és gyorsabban futok én is mint a szomszéd ráadásul előtte még jó bokán is rúgom hogy legyen egy pici előnyöm.
    fűtésre visszatérve van elképzelésem de mivel időm soha nincs így nincs idő megtervezni azt de van rá elképzelésem.Itt nem a komposzt kazánon gondolkodom bár az sem egy rossz megoldás.De csak ebben a jelenlegi rendszerben.

  44. 43: Eus támogatással pályázva energia fűz erre adnak zsetont imádja a vizes helyeket gyorsan nő ,utána kazánba vele.

  45. 46 :
    Milyen mértékű támogatást adnak rá ?
    Azt tudod-e, hogy Orbán kibaszott a földvásárlókkal? Most fél évig tart egy földvásárlás, és még meg is hiúsulhat közben.

  46. 37.
    „A szénhidrogéneket nem igazán lehet kiváltani szélerővel, napsugárral, stb.”
    Így igaz. Keményen át kell gondolni életünket, mire használjuk az energiát.
    Először is, a jelenlegi egy részét, a jövő energia alapjainak megteremtésére.
    Igaz, a jelenlegi életformánk fenntartásához, az alternatívok nem elegendőek. De.
    Elegendőek, világításra, kommunikációs célokra és még sok egyébre.
    Talán még közlekedésre is, ha nem akarunk eljutni A tól B-be egy óra alatt, hanem mondjuk 5-10 óra alatt. 😀
    Azonkívül, el kell kezdeni kiépíteni a saját házi energiaellátásunkat!
    Addig még megtehetjük!

  47. Nem tudom mennyit és,hogy.Kerítés növényt (Tungesztáni szilt) kerestem így akadtam rá valahol a neten energia fűz alatt megtalálható szerintem.
    Itt így most be is ugrik szerintem ő jó alapanyag lenne neked Ciki de nem elégetve hanem komposzt kazánként üzemeltetve.Nekem nem jó máson töröm a fejem.2000m2-tem van csak és az írokézek 4 utcával lejjebb.De ha meglesz a kavics minden kiváltva nálam 😀 már csak a szemetest meg a tb-t kellene valahogy elfelejteni akkor el is lennék a családdal.Viktorom meg tőlem stadionozhatna bőven ott van fa itt így megjegezve 😀

  48. 49.
    A fűzzel mi is itt akadtunk meg. Az egyéves nagyon jó alapanyag kosárnak és felénk is vannak Irokézek bőven. 😀

  49. 45:
    Ne hagyd ki a számításból a részleges lekapcsolást. A kevesebb elektromos energiát fenntartják a létfontosságú egységek ellátására, pl. Vízművek szivattyúi, rádió és TV állomások, kórházak, tömegközlekedés, bányák, élelmiszer gyártás, stb. A blackout-nak nem kell 100 százalékosnak lenni.

  50. 36 nod:
    Hát ezzel a szöveggel nagyon hiteltelen vagy. Képes vagy leírni az első mondatodat úgy is, hogy érthető legyen? Komolyan kíváncsi lenné, mit is akartál mondani.
    Ezen a szinten ez már elvárható lenne, és nem holmi elütésekkel van gondom, az egész mondat szerkezete, gondolatmenete követhetetlen.
    Lehet, hogy élőszóban, megfelelő helyeken hangsúlyozva kijönne, mit is akarsz mondani, de így csak egy nagy katyvasz. 🙁

  51. 52:
    Megfejthető, de tényleg förtelmes. Sajnos nod nem tud róla, hogy az ilyen slamposan odavetett hozzászólás irgalmatlan mértékben rontja a szavahihetőséget.
    És ugye van 15 perc a korrekció elvégzésére.

  52. Re:nod

    Értem én hogy villamosmérnök vagy, de sok marhaságot összehordtál…
    Pl cos fi és a megújulók. Ezt nagyon gyorsan meg lehet cáfolni, mert minden valamire adó PV és szélerőmű meddő kompenzálásra képes, ~500kW-os inverter méretben egyenesen kötelező funkció…
    Pl a solar SMA invertert olyan cos fi-re állítod be amilyenre csak akarod, solar AEG central invertert rá is kötheted SCADA-ra ha úgy esik jól, és még hálózati menedzsmentet is lehet vele végezni. Rossz hírem van, sok mikro erőmű inkább javítja a hálózat minőségét és nem rontja 🙂 Nem kell több 100km átviteli hálózat a termelő és fogyasztó között, szerintem nem kell tovább ecsetelem…

    PV gyártás:
    Nos ez is egy ordas nagy csúsztatás volt részedről, mert nem kell 5 kilences tisztaságú Si a napelemhez 🙂 Piac bő 70% poli Si uralja, amit gyakorlatilag egy kerti sufniban is le lehet gyártani. A monokristály gyártás macerás, oda valóban high-tech technika kell, nem véletlenül drágább 50%-al a poli Si napelemhez képest. Csak hogy helyére kerüljön pár dolog.
    A poli Si napelem EROEI-je >10 fölött van, ami kenterbe veri az olajhomokot és megelőzi a mélytengeri olajat. Évente több 10GW kapacitás építenek ki világszerte, németeknél >30GW PV kapacitás már most be van építve… A megújulók közül talán a napenergia az egyetlen amiben forrás oldalon nincs korlát, és alapanyag oldalon(Si) sincs korlát. Szélenergia hasznosításhoz viszont sok acél, műanyag kell, szereti is a német nehézipar, mert jó biznisz a 100m acéltornyok gyártása 🙂

    Összegezve nekem úgy tűnik, hogy összeolvastál a megújulókról sok mindent,talán láttál is testközelből párat, miközben egy hőerőműben csücsülsz, és csak a gigaméretekben tudsz gondolkozni. Nagyon más világ lesz a decentralizált energia termelés, nem csodálom hogy nehezen emészted meg a jövő szelét…

    Személyes példát mondok. Mivel soft geddonista vagyok én is, lakásom fele UPS mögött csücsül, egy kisebb akkubankkal támogatva(48V 120Ah). 2 hét múlva az ELMŰ a hálózatunkat felújítja, ezért kb fél napig áramszünet lesz, de nálunk nem :). Tetőn 4kWp PV csücsül, ami szépen töltögeti az akkukat sziget üzemben(alapértelmezetten ELMŰ-re csatlakozik a rendszer), így fél nap meg se kottyan a rendszernek, ebben az időben szolid fogyasztással tavasztól őszig elmenne a rendszer. Mivel szintén villamosmérnök vagyok, ezért a következő fejlesztés az lesz, hogy a kályhára rárakok egy termoelektromos generátort, és télen csiholhatok pár 100W-ot, amikor a PV gyengélkedik. Mindezt egy 2. emeleti társasházban, Bp belvárosában…

  53. 22 nod:
    Azért ne írd le teljesen az alternatív energiát. Ahogy én is írtam már korábban az alternatív e. önállóan nem fog megállni a jelenlegi technikai szint alapján, de én fő problémájának azt látom, hogy tárolási kapacitás híján egyszerűen rászorulunk a fosszilisekre, főleg a gyorsindítású gázerőművekre és jelentős forgótartalékkal rendelkező egyéb erőművekre, ezek nélkül a rendszer összeomlásra lenne ítélve.
    Azt azért ne előlegezzük meg, hogy ebben nem lesz még valami jelentős technikai áttörés. Ha sikerülne kifejleszteni egy olcsó, nagy tárolóképességű energiatárolási módot, amibe ipari méretekbe be lehet tolni az energiát, és ki is venni, akkor nagyot fordulhatna a dolog.
    Sajnos ilyen egyenlőre nem látszik, de ki tudja, mit hoz a jövő?
    Ha ez az akadály elhárulna, akkor az árammal, mint energiaforrással minden ipari folyamat megoldható lenne, és a fosszilisek legfeljebb mint vegyipari alapanyagok kerülnének felhasználásra.
    Ez lenne egy ideális forgatókönyv.
    Amíg ezt meg nem oldják, addig az alternatív energiaforrások legfeljebb szakaszosan kiváltják a fosszilis felhasználás egy részét, így nyújtják az időt, ami rendelkezésünkre áll, de teljesen nem válthatják ki a hagyományos energiatermelést.

  54. 54.
    Már vártam, mikor bukkansz fel. Már hivatkoztam is rád nemrég, hogy biztos lenne ellenvéleményed. 🙂
    Egyébként a hozzászólásodból is az jön ki, hogy az ELMŰ háttér azért ehhez nélkülözhetetlen, de a rendszered miatt az erőművekben valamivel kevesebbet kell égetni…

  55. 55:

    Megnyugtatlak, hogy a nagy tömegű energia tárolás csak álom marad. 🙁

  56. 51 :Ebben egyet értek részben,de nem 1000%-ban.Mert tökéletes rendszer nincs illetve sok rendszer olyankor teljesen átáll a saját ellátó rendszerére és itt el is kezdődnek a problémák.A genik üzemanyagjaik minősége az állástól egy kicsit elfáradnak illetve köddé válnak 😀 De nézzük a tényeket Csernobilban elég volt egy hozzá nem értő és egy gyáva.Ma már tudjuk mi lett az eredménye.Ismerjük a protokolt leállásra,de itt már pártvezérek vannak pozitciókban,zéro tudással teljesen olyan mint az eszement szocializmus volt.Így ezek már csak elméletileg működnek gyakorlatilag nem.Ezért is vallom azt,hogy az összeomlás gyors lesz,mert ez nem csak hazai probléma.A rohadás általános!
    52:Nem baj,azért én próbálkoztam.Lehet,hogy nem érthető majd egyszer megpróbálom úgy leírni,hogy értsd.Elnézésed kérem.Az meg,hogy hiteltelen vagyok vagy sem tudod nem igazán érdekel,de az elütésekkel úgy látom nem vagyok egyedül”lenné”,de gondolom utólag mondhatod szándékos volt.

  57. 58
    Nem akartalak megbántani, de tényleg felhúztam magam rajta, hogy tudott kicsúszni tőled egy ilyen mondat, nem értettem, melyik volt hanyadik munkahelyed, és hogy is van ez…
    Az elütésem persze nem volt szándékos, de írtam is, ez bárkivel előfordulhat, az nem okoz problémát.
    Azt meg nem árt, ha tudod, a logikus áttekinthető mondatszerkesztés hiánya könnyen vezethet arra a következtetésre, hogy ha ezt nem tudod átlátni, akkor mást hogyan – még ha nem is ez a helyzet…
    Hibázni lehet, de igénytelennek lenni nem célszerű, mert az leminősíti az embert.
    Elnézést.

  58. 59:

    Na és az 1000 %? Egy elektromérnöktől? Ez egy régi „kedvence” vesszőparipám.

  59. 54:A kompenzálás mint tudjuk azért nem egy olyan egyszerű dolog.A fogyasztó és az erőművek közt igen csak több 100km-es távok vannak.Ha megnézed az öt kilences gyártása nem egy ördöngös dolog ezt ha van hozzá megfelelő alapanyagod ezzel már azért szokott probléma lenni.Itt még mindig hatalmas teljesítményekről beszélünk és nem egy házi inverterről helyi szinten és a komolyabb rendszereken e kompenzálást is elektronika végzi természetesen.De ha szerinted ez egyszerű akkor király vagy megemelem a kalapom előtted.
    A jó bizniszre pedig kitérnék ott tartunk,hogy a vasanyagok is félkészen Kínából jönnek Európai készítés elég kevés.A vasérc pl teherhajón érkezik nem gyenge berendezés megépíteni sem.De erről írtam.
    A véleményem pont az amit te is írsz giga méretekben centrális felépítésben való gondolkodás.Szerintem nem járható út.De ekkora teljesítményeket nem tudsz kiváltani egyik napról a másikra ez képtelenség.Az a csúsztatás,hogy ez működik, mert nem működik.Most esetleg hellyel közzel megy még és ezt kiemelném MÉG.A széllel és a nappal az a baj nem akkor van mikor neked kell ezt meg kiszámolni ipari szinten ne mond,hogy lehet mert az a vicc kategória.Innen a kompenzálás és erőművek ki-be kapcsolása mondjuk rendesen eszi is a rendszert.

  60. 58:Megpróbáltam gyorsban reagálni arra a tényre,hogy én belülről látom a rendszert.Nem sértettel meg nem hősködésnek szántam amit leírtam egyszerűen arra akartam kilyukadni,hogy szerintem ez ezen az úton nem fog működni.A fogalmazásokért elnézést kérek ,de a rendszer összetettsége miatt cikáznak a gondolatok a fejemben illetve közben a családdal is skype-n voltam.Természetesen az ismereteket nem a Burdából merítem.Mert az oktatás és a gyakorlat köszönő viszonyban sincs egymással.
    Az aki látott már a valóságban ekkora monstrumokat annak van elképzelése róla,hogy mekkora teljesítmények vannak a háttérben.Ez is adja a sebezhetőségét.Az a teljesítmény ami nap mint nap lecsorog egy ilyen erőműben annak a környezetre való hatása igen csak a borzalmasat súrolja.Éppen ezért gyakorlatból azt látom,hogy ez a palagázos hunbuk akkora paraszt vakítás,hogy azt el sem tudjuk képzelni.Az egésznek a technikai,gyakorlati akadályai vannak.Ezt gyorsban lehet rosszul közelítettem meg,de ez egy iszonyú energia függő rendszer.A vissza csatolásokról nem is érdemes vitatkozni.Ez az egész nem tartható.Egy-egy beruházás már súrolja a vicc kategóriát.Alap szintű problémákon akadunk fel olykor egyszerű metrikus csavarokon sok esetben.Mert a megrendelés késve érkezik Kínából.Vicc de még a csavarok is onnan jönnek.A legutóbbi erőmű építésénél a kábelcsatorna 6 hét után érkezett meg a német gyártótól.Azt ugye mondanom sem kell ha ki kellene építeni új dokkolókat az mennyi időt vesz igénybe.Mert ugye azt a gázt ki is kell pakolni meg be is.Ezek nem 3 napos projektek.Bár nekünk úgy vannak tálalva mintha varázsütés szerűen igen, akkor holnaptól megy a rendszer.Hát sajna ez nem így történik.Mire ez az egész működő képes lenne addigra mi mind a lecsóban leszünk.Arról nem beszélve,hogy egyre kevesebb a hozzá értő.Az nagy fejlett nyugaton a képzés nem ingyenes,így a gazdagok tanulnak tovább azok pedig hát a kicsiny kezüket nem is akarják bepiszkítani.(Ezért olyan szakokon is tanulnak tovább)De ez nem csak itt probléma ez egy általános dolog.Dolgozni senki nem akar csak pénzt szeretne meg jó életszínvonalat.Ezért tudunk itt dolgozni,mert nincs alapanyag már mint emberi.Éppen ezért úgy látom az összeomlást nem kerüljük el és az gyors lefolyást fog produkálni.

  61. 57:
    Lehet, hogy csak álom, de ez lenne az utolsó esélyünk.
    De tényleg nehéz elképzelni olyan energiatárolási módot, amelynek súlyra vetített energiasűrűsége felvenné a versenyt a fosszilis energiahordozókkal.
    Ha meg is valósulna egy ilyen szuperkapacitor, vagy más hasonló szerkezet, az iszonyú veszélyes, kész időzített bomba, vagy tömegpusztító fegyver lenne. Rosszabb lenne, mint egy olaj vagy gáztároló.
    Ha egy tároló kigyullad, akkor is hosszú idő, mire el tud égni a tárolt anyag, tehát korlátozott az égés teljesítménye.
    Ha egy ilyen elektromos tároló zárlatos lenne, iszonyatos teljesítményfelszabadulás következne be, ott aztán kő kövön nem maradna…

  62. 57.
    „Megnyugtatlak, hogy a nagy tömegű energia tárolás csak álom marad. „
    Ebben azért nem lennék olyan biztos. 🙂
    Ha csak az elmúlt ötven évre visszaemlékezve, mennyi minden, tudósok, mérnökök által, „gránit szilárdságú” nézetet, véleményt, tudást kellett módosítani, akkor erős fenntartásom van erről a véleményedről. 🙂
    Most, mikor a fizika alapjai remegnek, tudósok tömkelegének életművei válhatnak fölöslegessé.
    Jön egy kis csapat, vizsgálgatják az anyagok plazmaállapotából kinyerhető energiát és „mellékesen”
    rájönnek olyan alapvető dolgokra, pl. mint a fizikusok réme, a gravitáció, nincs is és nem is kell a világ működéséhez és még sok egyéb, eddig megmagyarázhatatlan dologra!
    Az elv egyszerű, sőt, ami a magas szintű fizikában igen ritka, modellezhető, egyszerű, olcsó, mondhatni fillérekbe kerülő eszközökkel.
    Innen van az én optimizmusom.
    A meccs még nincs lejátszva! 🙂

  63. 63:A jelenlegi rendszer amit használunk az nem alkalmas sok mindenre.Egyre igen fizetsz,fizetsz és sokat,egy másik rendszer ami nem ez a hagyományos az természetesen ezt megkerüli ezért nem fizetsz. Itt meg is határoztuk a problémát.Nem fizetsz akkor az ingyenélők máris kiesnének a rendszerből ezt ugye csak nem engedhetik meg neked.
    65:Igen igazad van sőt ha matematikát veszed alapul,egy egyszerű Fouirier-ból kiindulva rezgésekből kiépíthető házirendszert tudsz készíteni.A tévében is sok a hangya, egy ősi rezgés.(de még mindig mérhető ez sok mindent cáfolt is)De a mostani rendszernek muszáj menni a lecsóba és megy is.Ezekkel egy a baj ha megcsinálod biztosan nem leszel hosszú életű.Tesla sem érkezett meg anno.

  64. 60.Pedig Egely György régebben mindig 1000%-os hatásfokú,de a tudósok által eltussolt találmányokról értekezett 😀
    Támadták is rendesen.Pl szkepikusok Társasága,-ezért már alább adta.
    55.Rebesgetnek forradalmi ujitásokat az energiatárolásban.
    Egyenlőre óvatos optimizmusra okot adó felfedezések .
    Pl itt van a ,,kinon,, nevezetű anyag.Aki rákeres utánanézhet.
    Az energia tárolása háztartási szinten megoldható lesz.
    A kérdés csak az hogy a bili borulás ,mikor következik be.Ha 20 éven belül,akkor természetesen nincs idő átállni.
    A fejesek fönt, természetesen tudják mi a helyzet.
    Meglepett Barroso kijelentése még 2011-ből. Ha nem sikerül megegyezni az üvegház gázok csökkentése ügyében,akkor máris írhatják a nekrológot az emberiség emlékére.
    Természetesen nem sikerült megegyezni.
    Energia természetesen bőségesen van. Sokkal nagyobbak a szénkészletek mint hitték.
    Műbenzin dögivel előállítható lenne.
    A probléma abban gyökerezik, hogy nem történtek meg a szükséges beruházások ,mert azt hitték még a 80-as évek elején hogy 2000 körül kifogy a globális marmonkanna.
    A Mol-os vezér nyilatkozta pár éve hogy masszív benzinhiány jön de ezt nem a készletek kimerülése fogja okozni.
    Érdekes,hogy a hír eltűnt a netről a 4 évvel ezelőtti kormányváltás után, pedig állítólag a netről semmi sem tűnhet el.
    Nem tudom,nem értek hozzá.

  65. Re: Tibor bá’, nod

    Ipari léptékű energia tárolás megoldható, csak idő kérdése a megoldás. Nekem is van beadott szabadalmam erre a területre, és nem én dolgozok egyedül a témán a világon…
    Ezen a témán most nagyon sokan dolgoznak, pl a mobil tech irányából, autóipar irányából, és az energia szektor irányából ömlik mrd USD nagyságrendű pénzek a szektorba…
    90% hogy elektro kémiai elvű lesz az a tároló, ami felborítja a fosszilisek status quo-ját, és tippem szerint vagy flow akku, vagy fém-levegő akku lesz a befutó. Flow akkunak az a óriási előnye van, hogy a reagenseket tároló edény térfogatától függ a tárolt energia mennyisége, ezáltal korlátlan méretű energia tárolás is elképzelhető technikailag. Más kérdés, hogy a piacon kapható vanádium-redox akku reagensei elég borsos áron kaphatóak…
    Levegő-fém akku megint külön történet, fémek szabályzott oxidációjában rengeteg energia szabadul fel, laborban már működnek lítium-levegő cellák… Sorolhatnám még milyen kutatási irányok vannak, de egy dolog biztos, nagyon nyüzsögnek a kutatók a témában. Zárójelben jegyzem meg, hogy a MAVIR idei évben kezdi kiépíteni a Li alapú tercier szabályzást, ami lényegében egy drabálisan nagy Li akkutelep 20MW inverter kapacitással.

    Itt kapcsolódik a képbe nod, hogy a magyar rendszerszabályzó is félvezetős alapú megoldáson töri a fejét, mert ezzel a technikával ms belül minden hálózati paramétert meg tud fogni, illetve szabályozni tud. Erre a nagy szinkrongenerátorok képtelenek, fizikailag egy több 100t forgó tömeget nem lehet rángatni…

    Megújulók és a termelésük. Idehaza a „szerencsétlen” szeleseknek 15 perces bontásban meg kell mondaniuk egy napra előre hogy mennyit fognak termelni, mert ha nem jól tippelnek jön a bünti. Szerinted mennyire tippelnek jól? 🙂 Naposoknak még könnyebb dolguk van, minimális összegért megmondják adott területre a várható időjárást, és ebből 5% pontossággal előre menetrendet lehet adni. Ha real-time műhöldképre is van forrása a termelőnek, akkor a menetrend még pontosabban megadható. Közel se úgy termelnek már a megújulók, ahogy nekik éppen tetszik 😉

  66. 69.
    Igen,ez az.Újra is olvastam.
    Köszi!

  67. Az autó-, hajó- és repülőgép-gyártás nagy mértékben az olcsó és környezetbarát atomenergiának köszönheti fellendülését. (Köszönöm szépen a tökéletes példát a tudományos vívmányok hasznos felhasználására) Dolgozzatok sokat , bízzatok benne, hogy a jó oldalon vagytok. (megkeresve a pénzt ami lehetőséget ad arra hogy bemenjetek dolgozni)Sok sikert, és védjétek meg álláspontotokat mind a cégen belül. és azon kívül is.
    Ja, és fogyasszatok!
    Ámen!

  68. 72:
    Én arra lennék kíváncsi, mennyi lehet egy ilyen összetett rendszernek az EROEI-je, a megtermelt energiából vajon mennyi marad szabad felhasználásra, ha levonjuk belőle a rendszer felépítésére fordított energiát?
    Nem tudom ez mennyi lehet, de látatlanba gyanús, hogy közelében sem lehet a fosszilisekre jellemző értéknek, habár az is folyamatosan csökken.
    Márpedig ha teljesen ki akarnánk váltani a fosszilis energiahordozókat, akkor az újra jellemző EROEI fogja meghatározni a világgazdaság dinamikáját.
    Ez annyit jelent, hogy az átállás csak igen lassú lehet, illetve hogy az átállásba be kell hogy segítsen a még rendelkezésre álló fosszilis energia. Félő, hogy időzavarba kerülünk.
    A magas EROEI azt is jelenti többek között áttételesen, hogy az átlagemberre mennyi energiarabszolga jut, amely biztosítja kényelmét. Ha az új energiaforrásnál ez alacsonyabb, az bizony azt jelenti, hogy a jelen energiaigény, életszínvonal és kényelmi szint egy jó részét el kell felejteni.

  69. 65.
    Mennyit is kellett? Mondanál néhányat?

  70. 65: Hogy a nagytömegű energiatárolás csak álom marad, abban én sem vagyok olyan biztos.

    De hogy mit értesz azon, hogy „a fizika alapjai remegnek”, azt nem tudom elképzelni. A fizika alapjai a kvanutmmechanika kidolgozása óra érintetlenek. Azóta a részletek kidolgozása folyik, illetve a technológia fejlesztése, de az már távol van a fizika alapjaitól.

    Hogy hogy érted azt, hogy „nincs gravitáció”, szintén talányos. Einstein általános relativitáselméletéből tudjuk, hogy a gravitáció tulajdonképpen a téridő görbülete, de ez se nem új, se nem jelent azt, hogy nincs, csak hogy máshogy kell elképzelni.

    nod: „Aki zavarosan beszél, az zavarosan is gondolkozik.” (Illyés) Ahhoz képest, hogy milyen zavarosan írsz, egészen jó gondolataid is vannak, de tényleg sokat emelne a hozzászólásaid értékén, ha rendeznéd a gondolataidat, mielőtt közkinccsé teszed őket.
    Elhiszem, hogy értesz ahhoz, amit csinálsz, de nem meggyőző, hogy az lenne az egyetlen lehetőség, ahogyan a jövőt látod, különösen, hogy bizonyos részletekben tévedsz, ahogy Dajtás is rámutatott.
    Abban igazad lehet, hogy az alternatív kapacitás nagyon kicsi ahhoz, hogy rövid-vagy középtávon átvehesse a vezető szerepet, és az is gond lehet, hogy a nap és a szél nem akkor adja az energiát, amikor akarjuk. Itt mindig a gázturbinákat szokták felemlegetni, mint egyetlen lehetséges gyorsan bekapcsolható forrást, ha elmegy a nap és eláll a szél, de én úgy látom, hogy a víz éppolyan jól és gyorsan szabályozható kellene hogy legyen.
    Ha az alternatív energia kb. felét a víz adná, és csak a maradék fél jönne a szélből és a napból, akkor nem lennének szabályzási gondok. Nálunk, egy ilyen lapos országban, ez valószínűleg nem megoldható, de javítani itt is sokat lehetne, és a szomszédos országokban sok hegyi patak és folyócska van, amikre sok jól szabályozható kis erőművet lehetne építeni.

    Azt is írod, mint fenyegetést, hogy az ellátó rendszerek bonyolultak és nagyok, és nincs aki értene hozzájuk. Ez utóbbi az, amiben kételkedem: azért bőven jönnek ki az emberek a mérnök szakokról, és dolgoznak is különböző cégeknél, ahol megtanulják azt, amit az adott helyen tudni kell. A bonyolult rendszereket pedig aki föl tudta építeni, az üzemeltetni is tudja – ha eddig tudta, mért ne tudná továbbra is? Világos, hogy nem életszerűtlen egy olyan teljes összeomlás a jövőben, ami lehetetlenné tesz ezeknek a rendszereknek a használatát, de amíg csak nagyából is működik a társadalmunk, addig ezekhez is lesz annyi mérnök, hogy működhessen.

  71. 75.
    Nézd meg ezt a három vidit. Padlótfogsz. 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=0f1dNuGYSb8

    Lehet, újra kell gondolni az egész kvantumelméletet.
    Igaz, az elején hét vidit ígértek, de csak három van, az is múlt éves. Remélem, „valakik” nem csináltak bele megint a ventilátorba, mivel a további részekben új energia nyerési lehetőségekről is beszéltek.

    A jelenlegi kvantumelmélettel a probléma az, még mindig nem stabil az így elképzelt rendszer. Pedig rengeteg új anyagot vezettek be az egyensúlyba tartásához, ami lehet, hogy nincs is. 🙂
    Sötét anyag, sötét energia, graviton, stb. stb.
    Ez az új elmélet egyszerű, stabil és ami a legfőbb, modellezhető!
    Az már csak hab a tortán, hogy egységesíti az anyagelméletet.

  72. 76:
    Na, nekem elég volt az első részbe kicsit belenézni. A misztikus, vontatott hangvétel, a földi építmények, a cern, a Szent Pál székesegyház, meg a fehér ház mutogatása, hivatkozva, hogyan üzem isten nekünk, és elszakadt a cérna… 🙁

  73. 78.
    Hm. Ha egy tudományos anyagba „belenézel” mit vársz tőle? 😀

  74. 76. Nem tudok videókat nézni. De az alapján, amiket írsz, az az erős benyomásom, hogy sarlatánok befolyása alá kerültél. A konkrétumok ismerete nélkül nem akarok további részletekbe belemenni, de jóindulatúan figyelmeztetlek: szkeptikus szemmel gondold át az egyészet újra. Ha beszippant, sok pénzt és időt pazarolhatsz el légvárakra és csalásokra.

    Nem baj, ha nem érted a fizikát, csak akkor nem kell kritizálni.

  75. Először is szép napot!A fejemben rend van mondták a hangok is. Kezdeném a dolgot azzal,hogy minden szép minden jó papíron. A gyakorlat és a tapasztalat mást mutat. Nem tudom ki menyit autózik és mennyit ment a 80-as években az országban vagy úgy 90 környékén Európában. Jómagam mentem eleget akkor is,most is. Jelenleg nem sokat évi 60E km környékén futok az autóval. Nem jókedvemben, teszem hozzá. Tavaly a gyereknek bemutattam merre csavarogtam gyerekként. Siralmas vidék fogadott amerre csak jártunk. Álmaimban sem gondoltam mennyire le is van pukkanva kicsiny hazánk. Azt tudtam, hiszen látom és szembesülök vele,hogy milyen állapotok uralkodnak a Viharsarokban,de azt nem láthattam milyen rosszul is festünk a valóságban. Ezt azért írom le,hogy látható a peremvidék teljesen leszakadt,halott!Minden birodalom így kezdte .Nem elkeserítésnek szántam eddig sem a mondandóm csak reális tükröt próbálnék mutatni a valóságról. Mikor a királyságban éltem a munkám jellegéből fakadóan szép nagy területet jártam be. Jelzem a vidék ott is halott. Vannak helyek ahol azt mondtam :otthon sem ,és a balkánon sem láttam ilyet. Ha pedig a perem vidékek lezüllenek akkor ott nagy a baj!A német autópályák állapota sem rózsás vége annak a legendának ami régen jellemző volt. Nincs pénz a javítások elmaradnak.8 hetente szelem át Európát. Van természetesen olyan szakasz ami jó ez nem vita kérdése,de sajna egyre több ami csapni való. Hollandia vica verse. Ennyit a monológról.
    Elsőre a tároló kapacitásról,nem azt állítom ,hogy nem fogunk találni megfelelőt vagy esetleg valami briliáns megoldást. De, ezen a jelenlegi úton az olyan szintű késéssel fog jelentkezni ,mint nálam a lottó telitalálat. Egyébként sok sikert hozzá és legyen valami a szabadalomból utána is. Mert rengeteg jó szabadalom van jelenleg is ,de ki alkalmazza?A választ tudjuk senki,mert érdek csoportokat sért.
    Természetesen nagyon jól lehet az időjárást előre jelezni megfelelő technikával ebben sincs kivetni való. Azt is látom telepítik rendesen a szél parkokat ahova csak lehet. De én azt állítom és mondom is ekkora volumenű energiát amit ,most te kiakarsz váltani az nem lehet .A buktató pedig igen is ,egy az élettartam illetve számold ki az EROEI értékét. Itt lehet hivatkozni Hetesire ők megtették .A napos technikával is. Csefkót is meghallgattam nem rossz. Csak nem lesz belőle semmi. Hatalmas érdekeket sért. Dr.Egelynek voltam előadásán,még hallgatóként először ,követem a munkásságát tetszik. De itt belép a valóság a képbe az pedig tény aki szembe megy a ma elfogadott dogmatikus rendszerrel az nem fog megélni.
    A teljesítmény kalkuláció miatti bünti pedig tudod nem véletlen. Azt a rohadt gépet fel és le kell gerjeszteni illetve rá kell kapcsolni a hálózatra meg le, mint tudjuk. A keletkező tranzienst minden elekromos egység meg imád. Azt meg ,hogy illeszted a rendszerbe és a meddőgazdálkodás ,hogy oldod meg az sem egy hátrány. Tele van a rendszer buktatókkal. Ami elromolhat el is fog és akkor amikor pont nem kellene.
    Víztárolás: ahol a természet megengedi lehet,de ilyenekben nem nagyon gondolkodnak, mert macerás és drága. Vannak rá azért helyek ahol meg is oldják ezt évekkel ezelőtt ki is fejtettem itt a blogon szóval off-os most. De annyit megemlítenék a folyó folyik nem kell nagy eséssel rendelkeznie a-hoz ,hogy a mozgását kihasználjuk .A körösökön ami ugye nem igazán zúgat még a század fordulón gabonát őröltek malmokkal. Nem lehetetlen megoldani. Csak,hát érdekeket sért. Ebből azután mit kaszálna le az ingyen élő?
    Jövőképről: Attól még,hogy ez a rendszer bedöglik attól nekem még van jövőképem hiszen 2 hónapos gyermekem van. Csak teljesen másként látom a dolgot ha te összeomlásnak éled meg akkor az lesz ha egy új kor kezdetének akkor sokkal fényesebben fogod látni a jövőt.
    Amikor anno dűlt a Yugoszláv háború és nem volt igazán naftájuk ,azért nem omlottak teljesen össze,mert a környező országok még üzemeltek .Rendes mennyiségben csempészték át a határon az üzemanyagot. A Bolgáron tombolt a korrupció ott platós járműveken kannákban is hordák át. De ha megnézel egy kisfilmet .Mikor Dubai bedőlt, akkor ráérzel a dolog lényegére. A vendégmunkások mikor rájöttek a valóságra .Tömegesen már csak a repterekig mentek. Hagytak ott mindent.
    Kicsit hosszú, remélem érthető.

  76. 80.
    O.K. Majd te megtanítod nekem a fizikát. Sosem voltam rest tanulni.
    De akkor légyszi, tanítsd meg azoknak a tudós fizikusoknak is, akik szerepelnek a vidiben, illetve készítették azt! 😀 😀 😀

  77. 82: Mondom, nem tudok videókat nézni.

    Egy elgondolkodtató jel: a tudományos eredményeket lektorált tudományos folyóiratokban szokták közölni, nem youtube videókon. Persze lehet valódi tudományos eredményeket is népszerűsíteni akár a youtube-on, de ha olyan hatalmas jelentőségű új eredményeket közöltek volna, amit itt sejtetsz, akkor valószínűleg hallottunk volna róla.

  78. 81:

    Nem kívánlak megsérteni, de nagyon erősen böngészni kell az írásodat. Érzem hogy van mondanivalód.

    Kicsit tisztelj meg minket azzal, hogy tagolod amit írsz, elolvasod az írásod mielőtt elküldöd és az értelmetlenségeket javítod, értelmessé teszed.

    Még belekérdezni is nehéz ha nincs meg az hogy mit nem értek, mert értelmetlen egy-egy mondatod.

    Az eleje még összeszedett volt, és meg is döbbentő.
    Szívesen venném ha írnál még a tapasztalataidról.

    Még egyszer hangsúlyozom, véletlenül sem szeretnélek megbántani, nagyon is érdekelnek a hozzászólásaid.

  79. 84:
    Érthető a szöveg, csak nagyon oda kell figyelni, és fejben át kell a mondatokat szerkeszteni. nod-nak meg kellene érteni, hogy úgy nem szabad írni, ahogy beszél egy társaságban, mert beszéd közben a metakommunikáció, a gesztikuláció besegít a szöveg megértésbe. Írásnál ezek nincsenek.

  80. 84, 85: ne legyetek ilyen szigorúak a 81-es hozzászólással, ez már sokkal jobb, mint a korábbiak. Bekezdések is vannak, és minimális erőfeszítéssel érthető.

    „Attól még,hogy ez a rendszer bedöglik attól nekem még van jövőképem hiszen 2 hónapos gyermekem van.” – Ezen a ponton tudok csatlakozni. Hasonlóan látom a helyzetet – ha ez a rendszer össze is omlik, jöhet helyette egy jobb kor. De azért az elég nyilvánvaló, hogy lesz egy olyan időszak (remélhetőleg átmeneti), amikor piszok nehéz lesz az élet, annak is, aki a felkészültsége és a szerencse összjátéka folytán túléli.

    A fatüzelésre visszatérve: ha a házakat hőszigetelik és nem 25 fokosra fűtik télen, akkor becslésem szerint elég lehet az évente megújuló mennyiség a teljes magyar lakosságnak. Akár főzésre is. A probléma azzal van, hogy négy nagy hőerőművet átállítottak kőszénről fára, és km^3-szám hordják bele az erdőinket, hogy 5% hatásfokkal elektromos energiát termeljenek. (Ez duplán megéri az erőműtulajdonosoknak, mert eladják az áramot is, meg a CO2 kvótát is, mert a biomassza égetés a Kiotói egyezmény szerint nem számít kibocsátásnak.) Na, ezek tényleg pár év alatt kipusztíthatják az erdeinket.

    Különösen, hogy az új gépek nemcsak a nagyját viszik el a fának, hanem fölgereblyézik a földről a gallyakat is, ezzel mégdurvábban megbolygatva az élőhelyet, és elvive a maradék humuszképző és talajmegfogó anyagot is, szabad utat nyitva az eróziónak.

  81. 77!
    Mielőtt ezt belinkelted összehasonlítottam magamtól is.Ez volt az első dolog amit megtettem..
    81!
    „Víztárolás: ahol a természet megengedi lehet,de ilyenekben nem nagyon gondolkodnak, mert macerás és drága.”

    Olyannyira hogy a szivattyús tározós jelenleg 9800 milliárd forint körül valósulhatna meg..

  82. 83.
    „a tudományos eredményeket lektorált tudományos folyóiratokban szokták közölni, nem youtube videókon.”

    Ha Jordano Bruno is komolyan vette volna ezt, akkor még mindig lapos lenne a Föld. De említhetném Semmelweis Ignácot is.

    Tudom… Nem kell minden hülyeséget komolyan venni, csak mert szembe megy a fősodratú hidelmekkel, de nem biztos hogy csak azért mert a Youtube-on terjed semmi haszna.
    Szerintem illene nyitottan fogadni az alternatív próbálkozásokat, mert, ki tudja, lehet hogy az egyik valóban megtalálja a probléma megoldását.

  83. 88: Még jó, hogy Giordano Bruno felpumpálta a földet, azóta nem lapos. Milyen tudományos eredmény fűződik e derék okkultista nevéhez? Mert röhejes babonáit és fantáziálásait már idéztük itt. Most olvastam Kopernikuszról, hogy alig nézett a távcsövébe, napcentrikus nézeteit kabbalai iratokra, egy vallási alapú napkultuszra alapozta.

  84. 83.
    “a tudományos eredményeket lektorált tudományos folyóiratokban szokták közölni, nem youtube videókon.”

    Ezt az úriembert David LaPoint’s-nak hívják!
    Nem biztos, hogy benne van a maistream tudomány fősodrában. Így nem is publikálhat tudományos lapokban.
    De attól még lehetnek teljesen új felfedezései, meglátásai, ötletei.
    Hat évig dolgozott az ötletén, majd 2003 Januárjában közzétette.
    Természetesen nem ismerhetem személyes motivációit, de elképzelhetőnek tartom, komoly anyagi lehetőségei is remél elgondolásából, amit a mai világban természetesnek is tartok és jogosnak.
    De hát, miről is beszélek, addig még meg nem nézted a három videót úgy sem érdekes az egész! 🙂

    Tibor bá, van itt egy angol szöveg az úriembertől, csak hát az én angolom harmatgyenge a lefordításához, ha gondolod belinkelem, vagy bemásolom. Talán érthetőbbé válik a téma. 🙂

  85. 90: Próbálok rákeresni David LaPoint-ra (a ‘s az a birtokos jele lesz), a LinkedIn-en nem tudtam azonosítani.

    Egy megjegyzés: nem kell ahhoz „maistream tudomány fősodrában” lenni, hogy publikálni lehessen, elég hozzá, hogy az ember írása megfeleljen a tudományosság kritériumainak. Ezt bárki megteheti, bár elismerem, hogy ha az ember nem tudományos kutatóhelyen dolgozik, nincs benne a közegben, akkor nehéz ezt a lécet megugrani. Viszont e nélkül nem is lehet tudományosan megalapozottnak tekinteni egy elméletet, pláne „tudós fizikusnak” a megalkotóját.

    Ha van angol szöveged leírva (nem videón), arra én is kíváncsi vagyok.

  86. 90. Ciki
    Csak egy leírt szöveg kell, ami tudományosan érvel, nem tekintélyelven. Nem kell szaklapban lennie, elég ha létezik, és szétcincálhatjuk. Persze, az esetleges megdöbbentő kísérleti eredményeit csak akkor fogadnám el, ha független intézmények megismételték. Valóban torzítanak a nagy tudományos lapok, de szerintem nem így, és nem ebben a témakörben.

  87. Terjesztik a demokráciát:

    Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke eddig is nyíltan támogatta az új kijevi kormányt, de mostantól családi érdekeltsége is van az ország jövőjében. Kisebbik fia, Hunter Biden a minap a legnagyobb magántulajdonú ukrán gázcég, a Burisma Holding igazgatótanácsi tagja és jogi részlegének vezetője lett.

    “Társaságunk stratégiai célja, hogy a létező legprofibb stábot és a legjobb vállalati gyakorlatot alakítsa ki. El vagyunk ragadtatva attól, hogy Biden úr is csatlakozik hozzánk” – közölte Alan Apter, a Burisma igazgatótanácsának elnöke.
    Maga Hunter Biden pedig azt mondta, hogy “a Burisma innovációja és iparági vezető szerepe alapján arra hivatott, hogy egy erős ukrán gazdaság erős szereplője legyen”. Saját szerepét abban látja, hogy “az átláthatóság, a vállalatirányítás és a vállalati felelősség” megteremtésével szolgálja magát az ukrán népet. (Via Politico

  88. 89.

    Arma, te is tudod, hogy a Föld csak rövid ideig volt lapos a „sötét középkorban”. Előtte „már a régi görögök is” tudták hogy kerek, sőt ki is számították a sugarát. Sőt, a még régebbi, a csillagászattal foglalkozó népek is tudták.
    Tehát nem biztos, hogy muszály okkult forrásokhoz nyúlni az „igazság” kiderítése érdekében. Persze… lehet… lehet hogy az igazságot egy réteg mindig is szerette elfüggönyözni a tömegek elől.

  89. 91. 92.

    „I am the guy who made the Primer Fields video. Sorry for the length of this post, but is has to be long in order to address the issues I am seeing in some of the comments here. I just have time to make this post here and then back to work on the next videos and a paper for submission that covers my research. I hope to have PF2 up by Feb. 1. I will not be able to respond to any questions or comments here. I may read them and then address them in my upcoming videos for all to see and learn from.

    Regarding intrinsic magnetic fields. All matter has intrinsic magnetic fields to it. Research this. All I did was change the shape of the source of the intrinsic magnetic fields. My main focus of my work has NOT been astrophysics, but physics at the atomic and sub-atomic level. The particles of matter at the LHC are driven around the LHC by MAGNETIC FIELDS. They are able to do this because of the intrinsic magnetic fields in all matter. Think this through carefully. It is based on repeatably proven science fact and experiments. Magnetic fields are intrinsic to all matter structures and that is undeniable fact. Trying to prove where they come from would be like asking me to prove water is wet. Think this through.

    They are there and I don’t have to prove that as it is already accepted as fact. If you think that they can be electrically generated just on what we find in space, then I challenge you to prove it and not just say it. This is what true scientists do, they prove their statements. In six years of experiments I find zero evidence that these intrinsic magnetic fields are driven or generated by external electrical currents. I have run many many experiments without my magnetic emitters and I have seen zero evidence of this happening. If you go back and look at Birkleland’s experiments you will notice that he had to put a source of a magnetic field into his sphere to find his Birkeland currents. No magnetic field no Birkeland currents. So the magnetic fields have to be there before any electricity is provided. Therefore the electricity did not form the magnetic fields and without magnetic fields you get no Birkeland currents.

    The EUT is mostly correct and absolutely more correct than current mainstream AP. But there is no proof as to the source of the electricity. I am very aware of magneto hydrodynamics and in fact my theories use it, but you still have to prove that MHD is the real source and I see no evidence for that when it comes to externally powered stars etc. In fact if you carefully observe my experiments you will see the variance between my electrically driven plasma formation and the formations in space. They are NOT the same. They are similar in that the plasma reveals the shape of the fields. The steel ball experiments I show in the videos also do this WITHOUT electricity. I do this to show that electricity is NOT the driver of the formations we see in space, but in fact is produced by the formations we see in space. I have to be careful in how I present this evidence because I have working technology based on these theories and I have patents in the works. But in PF2 I will present the mechanism by which electricity is produced by the Sun. I DO NOT AGREE with the current mainstream view of the Sun as being internally fusion powered and I find that all evidence and hard data point directly away from this concept. So I do understand the EUT frustrations with the blindness in the mainstream. But I am not the mainstream. So do not try and say things against what I am saying until you can prove it. That is what I did. I kept my mouth closed until I had hard repeatable data.

    But I do find that the Sun is fusion powered from the outside. Find the highest temperature and you have the place where fusion is greatest. Simple logic. Then as to the EUT, If the Sun were externally electrically powered we would not find these incredible temperature variances between the surface of the Sun and the corona-sphere. It would all be pretty much the same temperature. This is simple logic, backed by experiments. So in an externally powered Sun you have to explain the mechanism for the Solar interior being 5000K and the hottest areas in the corona-sphere being over 2 million K. IN fact you have to provide a mechanism for the interior of the Sun to be cooled as it is surrounded by the much hotter corona-sphere. That mechanism I cannot prove, but I do have a couple of ideas that I will expound on in my videos. Too much to discuss here.

    My thinking that the Sun cannot be externally powered is also backed by experimental proof of little or no temperature variance in my experiments, which are indeed externally electrically driven. Therefore one must conclude that NASA et all is incorrect and the current EUT theory is incorrect based on repeatable experiments. Six years of experiments in fact.

    But again I do agree with the concepts of the EUT more than I agree with BH, DM, and DE, which I find no reason to exist and in fact I find zero proof that any of them exist.

    Furthermore. I am a plasma physicist as you can see. I know very well what a Z-pinch is. Please do not make comments that I don’t realize I made a Z-pinch. To those who actually worked with Z-pinches a comment like that makes the whole EUT look really bad. What I made is not a Z-pinch at all. NOT AT ALL. Trying to say it does makes you look really really bad. Sorry, but it does. It makes those who really know how a Z-pinch really works pay no attention to anything else you say. I am sorry, but that is how these guys think.

    It would be like me telling you the moon is really made of cheese and then wondering why you won’t listen to me. So really research what you believe, for your own sake.

    I hope to work with the EU folks in the future and I have been in communication with them. But for now I must stand alone. There are currently some EU statements that are not scientifically backed by proven facts and indeed go against scientific fact. Z-pinchs are one of those statements, as is the externally powered Sun and stars.

    It is an electric universe and the electricity is generated around the stars. I can prove it. How do you generate electricity here on Earth. You move magnetic fields. This is what these intrinsic bowl shaped magnetic fields do, they cause magnetic fields to move very violently past each other, i.e. MHD, and guess what happens? You get electricity and the hottest points around the Sun are exactly where the greatest magnetic turbulence would take place. This in turn leads to fusion and the fusion provides the extra kick to keep it all going and generating electricity. So these theories account for where the electricity in the universe comes from and it all matches ALL the hard data. I really believe that endless clean power is near. Don’t have it all worked out yet, but I do have tech that is based on these theories that is in over twelve countries right now. It works really well and it would not work if my theories were not correct. That technology has been the main focus of my research for the last six years. The AP stuff is just cool because it provides validation of my theories.

    Please carefully considered what you type here. I have. I have patiently waited six years to go public with what I have. That is six years of 80 hours per week. Everything I say is backed by experiments and I have not had one mainstream physics or AP attack on any of my theories that I am aware of. All I have heard is their silence. In fact I have physicists who totally back all I say.

    I know it is very frustrating to have the mainstream be so totally blind to some of the things the EUT calls for, but I am not mainstream and I am not your enemy. I am on your side more than I am on their side. I would suggest all of you take a step back and wait for the rest of my videos and my papers that I am working on as hard as I can. I only seek the truth and that is all. That is what every true scientist does. Just make sure you are seeking for the truth no matter where it leads, and not just trying to convince yourself that all you believe is true. That can be a very dangerous psychological trap that goes by the name of cognitive dissonance. This is the trap that I believe the mainstream has fallen into. I.E. our theories are correct and now we need patches to make our theories work.

    My approach is to try and shoot down my own theories and prove them incorrect. This approach has worked really well for me and any mistakes or problems are revealed when I do this. If I cannot prove something, I will not say it as a fact. If I say I believe that means I think that this is correct, but I cannot yet prove it, therefore it could be wrong. I think all of us should be like that, even NASA, even you, even me.

    I hope you all understand where I am coming from.

    Cheers to all,

    Dave”

    http://science.skepticproject.com/forum/5497/primer-fields-needs-verifying-if-real-or-not/

  90. Folyt.:
    Ezt találtam én is ezidáig.
    A Facebook oldala:
    https://www.facebook.com/PrimerFieldsSeriesByDavidLaPoint

    Nem tudom, a vidiben a galaxisok összehasonlítása a laboratóriumi plazma kísérletekkel eléggé meggyőző, habár itt-ott lehet talán vitatkozni vele, de a golyós kísérletek a mágnesekkel, nem igen manipulálható!
    Ezek a hatások teljes mélységében való felderítése viszont nem hiszem, hogy a felfedező dolga lenne.
    Nálam egyedül a „kétréses” animáció nem igazán meggyőző.

    Egyet biztosan látok, ha ennek csak egy kis része bizonyíthatóan igaz, akkor hatalmas tőkeerős érdekel fog szembekerülni.
    A mainstream irányzatokat képviselő csoportosulások több lépcsőben próbálják védeni érdeküket.
    Elhallgatás, tagadás, lejáratás!
    Azt hiszem, az első lépcsőnél tartunk, több mint egy éves ez a dolog és semmi reakció! 🙂

  91. 94: A Föld soha nem volt lapos és nemigen volt „sötét középkor”. Akik annak nevezték a korszakot, a reneszánsz mágusok, azok nagyon is okkult szövegek és koncepciók alapján dolgoztak, mint Kopernikuszz és Giordano Bruno, aki persze nem tudományos nézetekért lett megégetve és nem is volt semmilyen szaktudományos eredménye. A tudatmódosítás terén úttörő volt, de ez gonosz tudomány. Egyébként elképesztő marhaságokat írt a teológia terén. Tudománytalan marhaságokat.

  92. 97: „Egyébként elképesztő marhaságokat írt a teológia terén. Tudománytalan marhaságokat.”

    Szerintem teológia terén mindenki marhaságokat ír, mert egy nem létező dologról értekeznek, és annak a tulajdonságain vitatkoznak. Ráadásul Isten a kereszténységben legnépszerűbb definíciója szerint minden szempontból érzékelhetetlen, legalább is rendszeresen azzal bújnak ki Isten létének bizonyítására vonatkozó kérések elől, hogy a tudománynak nincs eszköze Isten megtapasztalására, vizsgálatára. Akkor meg hogyan lehetne tudományosan értekezni róla, ha a tudományosan nem vizsgálható? Hogy lehet a róla szóló állítások igaz/hamis voltát ellenőrizni?

    Szóval teológia terén mi számít tudományosnak? Tudomány-e egyáltalán a teológia? 🙂
    http://ateistaklub.blog.hu/2013/02/11/a_tudomany_hatarai_valasz_kampis_gyorgynek

  93. 98: Brunót a haladár propaganda az utóbbi 150 évben a tudomány mártírjának álljtja be, akit kinyírt a gonosz és maradi, tudásellenes egyház. Ezzel szemben olvasd el a nézeteit a wikipédián. Nem tudományos nézetek.

  94. 98: A kedvedért felidézem, amit már egyszer írtam (idéztem) ide:

    Javaslom a wikipédia Brunóról szóló cikkét, igaz, hogy a Wiki nem tévedhetetlen, de kiindulásnak általában jó. Kiragadok pár idevágó részt:

    ‘ A Stanford Filozófiai Enciklopédia szerint: “1600-ban nem létezett hivatalos katolikus álláspont a Kopernikusz-féle rendszer ügyében, és az egyértelműen nem minősült eretnekségnek. Amikor […] Brunót […] eretnekségért máglyán megégették, annak semmi köze nem volt a kopernikuszi kozmológiát támogató írásaihoz.’

    ‘Miután az újonnan létrehozott Olasz Királyság elfoglalta Rómát és az Egyház hatalma végetért a város felett, lehetővé vált Bruno emlékművének felállítása kivégzése helyén. 1885-ben egy nemzetközi bizottság alakult e célból, melynek tagja volt Victor Hugo, Herbert Spencer, Ernest Renan, Ernst Haeckel, Henrik Ibsen és Ferdinand Gregorovius.Az emlékművet élesen ellenezte a klerikális párt, de Róma város hatóságai végül felállították és leleplezték 1889-ben.’

    Tehát egy politikai-ideológiai propagandaharc keretében faragott magának Brunóból “szentet” az antiklerikális, Haladó Tábor, csupa prominens szabadkőművessel az élen. Bruno valóban elődeik közé tartozott, mint hírhedt okkultista.

    Végül nézzük a nagy mártír TUDOMÁNYOS NÉZETEIT, melyek alapján őt a haladár tábor a tudományt üldöző egyház áldozataként tartja számon:

    ‘Bruno hitt a poligenizmusban, mely szerint minden emberi rassz külön lett teremtve, hitt a Ko-Adamizmusban, hogy több, mint egy Ádám volt, és hogy végtelen számú Édenkert is létezett:

    ” Végtelen számú olyan világot tudok elképzelni, mint a Föld, mindegyiken egy külön Édenkerttel. Az összes ilyen Édenkertben az Ádámok és Évák fele nem eszik a tudás fájának gyümölcséből, a fele pedig eszik. De a végtelen fele végtelen, tehát végtelen számú világ világ fog bűnbeesni és végtelen számú keresztrefeszítés lesz.
    (Giordano Bruno, ‘Az Okról, Elvről és Egységről, 5. dialógus)”

    1591-ben Bruno úgy érvelt, hogy mivel senki nem képzelheti, hogy a zsidóknak és az etiópoknak közös ősei lettek volna, ezért Istennek vagy különféle Ádámokat kellett teremtenie, vagy az afrikaiak Ádám előtti (pre-Adamite) fajok leszármazottai.’

    Éljen a TUDOMÁNY!!! 🙂

  95. Isten létezik és az ember csinált belőle vallást.Néző pont kérdése mit nevezünk Istennek.Ennyi.

  96. 98.
    „Szerintem teológia terén mindenki marhaságokat ír, mert egy nem létező dologról értekeznek…”

    Amíg az emberek ilyen marhaságokról vitatkoztak, a világ térben és időben végtelennek tűnt.
    De mióta megokosodtak és okos dolgokról vitatkoznak, a világ térben és időben is rohamosan a végéhez közeledik… legalábbis a vitatkozók számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük