(1379) Minden idők legnagyobb földgázüzlete

Tibor bá’ online

 

~ab108Mértékadó nyugati újságírók szerint a pókerarcú Putyin majdnem elröhögte magát Kínában a jól sikerült üzleti tárgyalás és megállapodás után. Washington piszkos játéka visszafelé sült el. Húsz év vontatott tárgyalása után Peking és Moszkva pillanatok alatt megállapodott 400 milliárd dollár értékű földgáz szállítása ügyében. A földgáz mellett a kölcsönös kereskedelmi egyezménynek más, hadiipari elemei is vannak. Végül is évtizedekig tartó óvatoskodás után az orosz medve és a kínai sárkány összeölelkeztek. Nyilvánvaló, hogy mind a két fél, de főleg a kínaiak, rádöbbentek, hogy az egyre fenyegetőbb amerikaiakkal szemben össze kell fogniuk.

A két nagyhatalom között eddig is volt egy csendesen udvarias kapcsolat, de az ukrajnai események kinyitották a szemeiket. Mindkét oldal tett engedményeket. Moszkva szállít ötödik generációs vadászgépeket, rakétatechnológiát, és fejlett elektronikát (amiket Kína a múltban lekopírozott). Ezzel szemben Kína elfogadta a korábban kifogásolt magas árat. Kína energia éhsége most csillapodhat, és a szörnyen szennyező szén helyett felhasználhatja a jóval tisztább földgázt, csökkentve ezzel nagyvárosainak a szennyezettségét.

Moszkva hajlandó egy kicsit elfelejteni, hogy a 7 millió orosszal szemben a távol keleti határ másik oldalán legalább tízszer ennyi kínai él zsúfolt körülmények között, mohó szemmel kutatva a határ másik oldalában rejlő lehetőségeket, akikből évente mintegy másfél millió illegálisan átlépi a határt és letelepszik (valamikor mi így vesztettük el Erdélyt).

Ha megfontoljuk, hogy a tengeren érkező és távozó áruszállítást az amerikai hadiflotta könnyen fel tudja tartóztatni, akkor kiderül, hogy a csövekben érkező földgáz miért oly nagyon fontos Kínának. Moszkva pedig földgáz exportja szempontjából nincs kiszolgáltatva Nyugat Európának. És végül az oroszok ellen irányuló embargó végképp vicc értékűre zsugorodott.

Amin el lehet gondolkodni, hogy Washington ezt mikért nem látta előre? Végül mi pedig örülhetünk, mert a kínai-orosz összefogás garantálja a világbékét, legalább is egy időre.

_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________

27 gondolat erről: „(1379) Minden idők legnagyobb földgázüzlete

  1. Visszakanyarodva Paks II-höz és ezzel hazai párhuzamot vonva, körvonalazódni látszik, hogy nekünk, magyaroknak sem volt hülye húzás alternatívát teremteni a földgáz mellé. Hiába lesznek a megbonthatatlan baráti kapcsolatok Ororszországgal, ha az EU nem kap gázt, abban mi is benne leszünk 🙁 Viszont ha áram van, minden van!

  2. 1: „ha az EU nem kap gázt”

    Akkor akkora baj van, hogy mi sem kapunk fűtőelemet Paksnak.
    Bár nem gond, majd veszünk áramot a szlovák bősi erőműből… 🙁
    —–
    Igaz, az EU felé a sok okos magyar választó tegnap rendesen lehúzta a rolót. Megszavazta /illetve a lusta tömeg helybenhagyta/ OV EU froclizós politikáját.
    Lesz majd még nagy ajvékolás meg „eu-zás”, ha nem jönnek ütemesen a támogatások, meg ha szükség lesz segítségre, majd a vállukat vonogatják. Az ország ‘népe’ bebizonyította, hogy /OV mellett állva/ többet ér neki odamondogatni Brüsszelnek, mint a harmonikus kapcsolat. Fel nem tűnt senkinek, hogy az elmúlt évek „állami” beruházásai 95%-ban eu-s pénzekből valósultak meg? De pl.a felsőoktatási intézmények költségvetésének nagy része is eu pályázatokból van finaszírozva, és még ki tudja, mi minden…
    Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

  3. amit támogatásnak nevezünk, az az évente kötelezöen befizetett 9 milliárd tagdíjból 1-2öt vissza lehet igényelni, egy jólkitalált ámokfutás keretében, de nagyon kevés sikerül ebböl, akkor viszont kötelezö a tapsolás.

    A sok okos választó, aki nem választott tartalmazzák azokat is, akiknek nem smakkol, hogy a megválasztott népek lényegében az EU álláspontot kötelesek képviselni hazai pályán. A PaksII. húsz év múlva jön össze, ha összejön. Akkor egy olyan eu-helyzetkép lesz energia-ügyben, amiröl most álmodni sem tudunk, egy biztos, hogy az összkép romlani fog …

    Mellesleg természetesen hajrá …

  4. 3: Úgy tudom mi nettó haszonélvezők vagyunk az EU-ban, ez persze nem azt jelenti, hogy EU-s pénzből dőzsölünk, az EU-tagországoknak jóval nagyobb haszna van belőlünk, mint nyersen a befizetésünk.

    Az alacsony részvétel szerintem nem volt meglepő. Nem is igazán tudják az emberek, hogy az EU-képviselők mit dolgoznak, vagy mit tehetnek egyáltalán. Ráadásul túl jó idő volt, gyereknap, stb. Ennek fényében pedig az eredmény sem meglepő, hiszen nyilvánvaló, hogy a kiábrándultak szavaztak korábban a Jobbikra és az LMP-re, akik most leszerepeltek (bár ezt a Jobbikos leszereplést még lehet jól kommunikálni), ennek következtében meg erősnek tűnnek olyan pártok, akiknél sok az elkötelezett és a fanatikus.

  5. Tibor bá az utolsó mondatoddal írtad le a legfontosabbat a többi inkább részletkérdés és lehetne is vitatkozni a mértéktartó nyugati újságokkal, de nem biztos, hogy ez olyan bombaüzlet volt Putyinnak, inkább kényszerlépés.
    Kína most olcsóbban kapja a gázt, mint Európa, aki még ezek után is az oroszok legnagyobb piaca.

    Hogy jön ide Paks? Mi az, hogy ha áram van, akkor minden van? 😀

  6. OFF

    3: Ha csak a támogatásokat nézzük, abban pozitív a mérlegünk.

    http://iksz.beszolunk.hu/mennyit-fizetunk-be-es-mennyit-kapunk-az-eu-tol-az-ellenseg-nem-kulfoldon-van/

    A ‘nyugat’ meg akkor is kizsákmányolna, ha nem volnánk EU tagok, csak még gátlástalanabbul.

    Azt viszont látni kell, hogy OV az eu-s pénzekből parádézik, hazai forrás gyakorlatilag beruházásokra /sőt már a költségvetési szervek teljes költségvetésének finanszírozására/ nincs. A „nemmegszorítás” politikája meghozta gyümölcsét. Üzenjük Brüsszelnek… 😉

    ON
    ——-
    Ami a kínai-orosz földgáz üzletet illeti, Kína megizélheti, ha nincs amerikai, meg európai piac. Az oroszok ezt a kettőt biztosan nem tudják pótolni.
    ‘Szerencsére’ a világ annyira ‘globalista’ lett, hogy békeidőben ‘nagy gólt’ senki sem tud rúgni a többiek kárára.
    Mondjuk az oroszok, meg a kínaiak is keményen fegyverkeznek, azzal tisztában vannak, hogy hosszú távon nem kerülhető el a konfliktus az USA-val. Ahogy szűkülnek a ‘nyersanyag’-források, az biztosan háborút gerjeszt az erőforrások újrafelosztásáért /termőföld, víz, energia – hosszabb távon mindegyik necces/.

  7. 6: Azért a vámunió leginkább azoknak a cégeknek éri meg legjobban, akik nálunk gyártatnak olcsón és viszik az EU-n belülre.
    Nem is értem hogyan kampányolhat olyannal Morvai, hogy ne lehessen bérkülönbség EU-belül ugyanazon cég különböző telephelyein, hiszen akkor jelentősen megnőne itt a munkanélküliség.

  8. Az ország primer energiaellátásának diverzifikálása, illetve tartalékok képzése az egyik legelemibb nemzetbiztonsági érdek. Igaz ez az EU-tól és az aktuálisan regnáló kormánytól függetlenül, szinte bármely időszakban. Az energiarendszerben kiemelt fontosságú a villamos-energia alrendszer. Ennek összeomlása a városi életet néhány nap alatt lehetetleníti és azonnali társadalmi káoszhoz vezet, melyben az ország önvédelmi képességei lenullázódnak. Jelenleg villamos energiából (illetve ennek előállításához szükséges primer energiahordozókból is) behozatalra szorulunk, és ez a kitettség csak növekedni fog. Ergo a beszerzési relációk diverzifikálása és a tartalékképzés (pongyolán fogalmazva, pl.: gáz, fűtőelem, nyersolaj, stb.) fokozása nemcsk gazdasági lehetőség, hanem elsődleges honvédelmi érdek.

  9. 6.
    ” Kína megizélheti, ha nincs amerikai, meg európai piac.”

    Ez sokáig nem fog bekövetkezni.
    Európában is és Amerikában is lebontották azt az infrastruktúrát, amivel ki lehetne váltani a kínai árudömpinget.
    Kína csak akkor szívná meg valamellyest, ha a „fejlett” világ visszafogná a fogyasztást, felismerve, hogy az amit megvásárol, 90%-ban felesleges.
    De erre kicsi az esély.

    Ami meg az EU választást illeti (lehet kellene egy hirtelen posztot annak is ?) kelet Európában még mi voltunk a legaktívabbak, Nyugaton meg az euroszkeptikusok lelkesedése növelte az folyamatosan lanyhadó érdeklődést.
    Szinte mindenütt csalódás: Keleten úgy érzik, hogy nem tekinti őket Európa igazi európainak, de nyugat is látványoan fintorogva fogadja az új tagokat. Erre nem lehet közösségi politkát építeni. A válságbó való kilábalásra sincs ötlet, de még a válság okainak tisztázása is várat magára. Egy ilyen, önmagával sem egészen tisztában levő Európa mellett szerintem logikus néhány másik alternatíva nyitva tartása…
    Nem véletlenül kereskednek a németek is Iránnal is meg Oroszországgal is, meg nyit a Peugeot gyárakat Kínában.
    Szerintem nem kellene megvárni, amíg az EU a cukorgyártáshoz hasonlóan kvótákat szab ki arra, hogy kivel mennyit kereskedhetünk, miután a csókosok kimarták az igazán jó bizniszeket…

  10. 10:
    Lehetőleg maradjatok az olajüzletnél. A holnapi poszt címe: Tibor bá’ átmegy politológusba. Ott majd szétszedjük az UE-t. 🙂

  11. 10: Megoldhatja a nyugat a fogyasztás visszaesését egy nagyobb válsággal. Sőt, nem is lepődnék meg.

  12. 2. A „lusta tömegben” azok is benne vannak, akik tiltakoznak az EU ellen, hiszen mi mást tehetnének. Az nem fog változtatni a diktatúrán, hogy narancsos, maszopos vagy jóbikos disznófejűeket küldünk ki tovább hízni. Belülről reformálják meg majd a rendszert, persze. 😀 Meg egyébként is, ha OV EU ellenes(ami persze nem igaz), akkor a Jobbik mi? Ők majd nagyobb pénzeket akasztanak meg fölösleges hülyeségekre, völgyhidakra, meg welness hotelekre? Elvannak az emberek jól ezzel a színjátékkal, miközben az eu-s koncsiták már itt járkálnak közöttünk.

  13. 5: Hogy jön ide Paks? Mi az, hogy ha áram van, akkor minden van?
    8: Az energiarendszerben kiemelt fontosságú a villamos-energia alrendszer. Ennek összeomlása a városi életet néhány nap alatt lehetetleníti és azonnali társadalmi káoszhoz vezet, melyben az ország önvédelmi képességei lenullázódnak.

    Na, a 8-ban solouse pontosan megírta mit jelent, hogy ha áram van, akkor minden van 🙂 Még a gázkazánok többsége sem megy áram nélkül és hiába van fúrt kutad, abból sem jön fel a víz szivattyú nélkül. Viszont ha van áram, tudunk fűteni, szivattyúzni, hegeszteni, rádiózni (azaz híreket közölni)…

    Miért csak húsz év múlva lesz valami Paks II-ből?
    http://index.hu/gazdasag/ado_es_koltsegvetes/2014/01/14/nem_veletlenul_ment_orban_moszkvaba/
    (Anélkül, hogy az Index cikkeitől el lennék ragadtatva)
    De minél később készül el, annál inkább itt az ideje elkezdeni, nem?
    Üzemanyagot nem feltétlenül csak az oroszoktól tudunk venni bele, ha minden kötél szakad. Épp mostanában feszegeti az EU is, hogy máshonnan is kellene tudni biztosítani a cuccot 🙂 Gyorsan hozzáteszem, szerintem sem az lenne az olcsó megoldás!
    S bár tudom hogy Tibor bá’-nak nem szíve csücske a Wikipédia, azért elég jó rajta (ti. a Wikipédián! 😉 ) az e tárgyú szócikk és nagy előnye, hogy folyamatosan bővül:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/A_paksi_atomer%C5%91m%C5%B1_b%C5%91v%C3%ADt%C3%A9se

    No itt be is fejezném, egyúttal elnézést kérve hogy elvittem a fonalat a földgázról. Mentségemre szóljon, egy reális alternatívára szerettem volna felhívni a figyelmet.

  14. 12.
    Ha a Nyugatnak válság kell a fogyasztás csökkentéséhez, az megint Kínát erősíti. Hatalmas tartalékai vannak, és ez átsegíti őket a belső meg a dél-amerikai piacokra való átállásra.
    Ne felejtsük el, hogy Kínának már van egy EU méretű belső piaca „talonban”.
    Oroszország meg kivárja az élelmiszerválságot, és pár év alatt beszántja „felmelegedő” szibériai területeket. Kína majd ad el traktort, neki meg megvan hozzá az üzemanyaga.
    Ha Oroszország nem csak gázzal látja el Kínát hanem kajával is akkor senki nem állíthhatja meg őket.

    És akkor mondja valaki, hogy hülye ötlet az Eurázsiai Únió.
    KG Bélát még szentté is avathatják, ha előte nem mérgezik meg a kórházban.

  15. A mostani válság láthatóan nem verte ki az emberek fejéből a ok fölösleges cucc igényét, egy ennél nagyobb válság viszont talán ráébreszthetné erre őket, és egy nagyobb válságból a kilábalás is hosszadalmasabb.
    A felmelegedő szibériai területek talaja milyen minőségű? Tudunk erről valamit? Csak mert az erdőtalaj és a sztyeppe talaja elvileg nem 30 aranykoronások.

  16. OFF

    13: „akik tiltakoznak az EU ellen” Néma tiltakozók… 😉

    „Az nem fog változtatni a diktatúrán”
    – nincs diktatúra a szó igazi értelmében, viszont:
    – OV verbálisan basztatja az EU-t /ehhez adtunk 51%-os támogatást/, az meg minden pályázati elszámolásban hibát talál majd, és visszakéri a lóvét (vagy egy részét). Ha az „EU” eddig azt mondta, hogy nem szívatja a magyarokat OV hülyesége miatt, most ezt esetleg majd átgondolja…/
    – biztos sok pénz ment el hülyeségekre, (de nem csak arra) – a kérdés az, hogy jobb-e pénzt kapni hülyeségekre /ami azért mégis csak megmozgatja a gazdasági szereplőket/, vagy inkább lófasz a seggünkbe pénz helyett, viszont mi vagyunk a fasza csávók.

    Szumma szummarum, jobb lett volna, ha a fidesz 50% alatt végez…, úgy mondhatnánk, hogy a magyarok többsége nem ‘úgy’ gondolja… Ehhez a többségnek csak egy 5-10 perces sétát kellett volna tennie és x-elni valami ‘nem-fideszre’. Aki még erre is képtelen, annak még a ‘morgásra’ való joga is megkérdőjeleződik. 🙂
    Tiszteletet ugyanis nem követelni kell az EU-tól, hanem kiérdemelni. Pl. gondolkodással…

    ON

  17. 16.
    Az európai/amerikai emberek döntő többsége csak erős gazdasági vagy politikai nyomás hatására fognak leszokni a pazarlásról.
    Persze talán egy 10 éves NAGYON erős médiakampány valamit talán elérhet.
    A kérdés az, hogy az emberek tudatformálódása vagy a gazdasági/klimatikus hatások a gyorsabbak?

    Igaz, sok infó nincs az orosz talajról, de talán a mennyiség pótolhatja a minőséget. Mindenesetre azt sem használják ki rendesen, ami van… pedig van bőven.

  18. 17.
    off/
    Ha az EU mindenkit szivatna aki kritizálja, akkor lehúzhatná a rolót… kezdve Franciaországgal…
    Az EU-nak igen is el kell gondolkodnia hogy miért van mindenkinek tele vele a hócipője… mert EBBEN spec ez az 51% nagyon is EU konform.
    on/

  19. 18: Szerintem a talajnál a mennyiség nem pótolja olyan könnyen a minőséget, hiszen a mennyiséghez befektetési oldalról is nagyobb mennyiség párosul.
    Ráadásul ha újra beindul a felmelegedés, az ezzel járó klímaváltozás szárazságot fog hozni a nagy kiterjedésű szárazföldek közepén.

  20. 19: Nem vagyunk egy súlycsoportban a franciákkal. Azok nélkül nincs EU, nélkülünk van.
    Egy dolog a reális kritikája az EU-nak, meg egy másik, amit OV művel. Ez utóbbi csak szívatást vált ki, haszon nélkül.

  21. 20.
    Nem mondom, hogy könnyen pótolja, de amiből sok van, azt kell használni. Azt meg sajnos nem tudjuk, hogy a klímaváltozás hova visz szárazságot és hova esőt, de Oroszországnak az Uraltól keletre eső része is elég csapadékos.
    Részleteket valóban nem tudok, de a „józan ész” alapján gondolom, hogy a világ legnagyobb országában egy ehhez képest alacsony népességgel komoly kiaknázatlan tartalékok lehetnek.

  22. 21.
    Azt neked is be kell látnod, hogy az az Európa ami jó a franciáknak, az nem feltétlenül jó nekünk.
    És ezzel így van a rohamosan növekvő euroszkeptikus/kritikus tábor Portugáliától Görögországig. Az alacsony érdeklődés mutatja, hogy addig ameddig az uborka görbülete szintű dolgokon rágódnak a szegénység és bűnözés növekedése helyett, addig az egyszerű polgár inkább helyi szinten keres megoldást a problémáira.

    Hogy egy kicsit ontopik is legyek, az is látszik hogy az EU még az energiapolitikájában se képes tisztességes döntést hozni: Kellene is az orosz gáz meg USA parancsra szivatni is kellene az oroszokat Ukrajna miatt. Oroszország meg körberöhögi a kínai szerződéssel.
    Most akkor jó, hogy az ukrán földektől is elesett Európa, meg a gázt is drágábban fogja kapni, ha fogja…

    Fog még az EU könyörögni, hogy vegyék fel az eurázsiai unióba!

  23. Egy 3000km hosszú gázvezetékre is elég csak 1 helyen rálépni.

  24. 22: Sajnos a talajminőségnél simán van olyan, hogy egyszerűen nem terem benne annyi növény, ami több a befektetésnél, de például még az Alföldön is vannak olyan területek, amelyeken az akácon kívül semmi nem marad meg, anélkül meg elhordja a szél a talajt.
    Persze egy Oroszország méretű területen valóban lehetnek tartalékok, de nem hiszem, hogy ez abból adódik, hogy olyan területek válnak művelhetővé, amelyek eddig nem voltak azok.

  25. Kérdésem, hogy van-e itt valaki, akinek tényleges információi vannak a szibériai tundrán, tajgán „felszabaduló” talaj minőségéről?

    Ha nincs, akkor ez tiszta spekuláció. Íme az én spekulációm:
    -Magyarország területén nagyon sokféle minőségű talaj fordul elő, a sívó homoktól a zsíros, fekete lösztalajig. Szibéria területe ennek sokszorosa, a talaj nyilván legalább ennyire nagy különbözőségeket tud mutatni. Nem lehet egységes tömegként kezelni.
    -A legjobb termőképességű lösz talajt a jégkorszaki szelek hordták ide. Bizonyos értelemben a jég alól felszabaduló tajgán most van a „jégkorszak vége”, így várhatóan hasonló lesz a talaj.
    -A bio irányzatban most már felhalmozódott elég sok tudás arról, hogyan lehet gyenge talajok talajéletét is megújítani, megerősíteni, ezáltal javítani a termőképességet. Kérdés, hogy az orosz döntéshozók látják-e ebben a potenciált, vagy nyomják inkább a hagyományos, műtrágyázós-növényvédős termelést, aminek egy új, még kialakulóban lévő talajon végzetes következményei lehetnek.

  26. A távhő fogyasztókra is 2023.-tól eljön a világvége…az ingatlanpiac normalizálódik és városkép is átalakul (előbb-utóbb) a füstös homlokzatú lakótelepeken?

    A hazai kb. 30 petajoule/év fogyasztást is csökkenteni fogják, hogy a tonnánkénti 36-40 ezer forintos szén-dioxid kvótát is bezsebeljék?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük