2021. április hónap bejegyzései

(3530) Védőoltás

Tibor bá’ online

 

Mese a védőoltásról az oltás ellenesek részére

2021 a 89. év

Az 1700-as évek végére hiába várták, a himlő nem szelídült meg, nem tűnt el, nem alakult ki nyájimmunitás, a népesség 10 százaléka belehalt, városokban 20 százalék. A társadalom hozzászokott. És akkor Edward Jenner (1749-1823) angol orvos 1776 májusában észlelte, hogy Sarah Nelmes tehenész lány érdekes módon a tehénhimlőből kilábalva nem kapja el a himlőt. Jennert ez arra biztatta, hogy Sarah tehénhimlős sebéből vett váladékkal megfertőzzön egy 8 éves kisfiút. A fiúban enyhe betegség alakult ki, de a tizedik napra teljesen tünetmentessé vált. Ekkor Jenner a kisfiút megfertőzte himlővel, azonban a gyerek tökéletesen immunisnak tűnt a fertőzéssel szemben. Megszületett a védőoltás fél évszázaddal Semmelweis előtt.

Azóta számtalan betegségre dolgoztak ki a védőoltást, amit a gyerekeknek adnak, sok esetben kötelezően. Himlő ellen már az én csecsemőkoromban is kötelezően alkalmaztak. Később jöttek oltások, diftéria, tetanusz, szamárköhögés, kanyaró, mumpsz, rubeola, BCG, polio, stb. ellen. A vakcinának különböző mellékhatása mindig is volt bizonyos rendkívül kicsiny százalékban, amit az emberiség szó nélkül elfogadott. Mellékhatása a gyógyszereknek is van, amit a mellékelt utasításban fel is sorolnak. Azonban mind a vakcinák, mind pedig a gyógyszerek esetében a kedvező hatás messze felülmúlja a kellemetlen mellékhatásokat. Ez sose volt megkérdőjelezhető, egészen mostanáig.

Csak amióta az Internet széleskörűen elterjedt, és tudatlan, kifejezetten buta emberek is ellephetik, például a facebook-ot, elképesztően hülye elképzeléseikkel, amiket hasonlóan tudatlan emberek felkarolnak és terjesztenek. Most állnak elő egyesek azzal, hogy a COVID-19 elleni vakcina, nincs kipróbálva, veszélyes, halált okozó, ezért kerülendő. A szakemberek hiába tagadják a rémhíreket, a hülyeségre az emberek többsége fogékonyabb, mint a tudományra. Ez utóbbin nem értik, félnek tőle, és tagadják érvényességét.

Azon, pedig nagyon csodálkozom, hogy ezeknek ide is van pofájuk betenni a lábukat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3529) JCPOA

Tibor bá’ fordítása online

 

Az orosz küldöttség szerint, Moszkva semmi körülmények között nem engedi meg, hogy Iránnak atombombája legyen

Forrás: Sputnyik –  Tim Korso (2021.04.27.)

A Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA)  vagyis  az  iráni  atom  alku megmaradt aláírói a héten újra leültek a tárgyaló asztalhoz, annak  érdekében,  hogy  feltámasszák az atom alkut, és Iránt valamint az USA-t visszatereljék a rendelkezések betartásához.

Moszkva célja megakadályozni Iránt, hogy bármilyen körülmények között atombombához jusson, ismertette az orosz küldöttség tagja, Mikhail Uljanov a Bécsi JCPOA tárgyaláson. A diplomata hozzátette, hogy személy szerint ő optimista  a megállapodás visszaállítását illetően. Uljanov továbbá kifejtette, hogy a résztvevők már megoldották az egyik fő akadályt a megállapodás nyélbeütése előtt – körülhatárolták az „atom alku 2.0” elképzelést, – ami az első amerikai javaslat szerint bevenné az Iráni rakéta programot és rakéták átadását olyan csoportoknak, mint a Hamas, – mert ez irreális és kontra produktív.

Uljanov: egy amerikai szólás-mondás szerint megpróbálnak három madarat eltalálni egyetlen kővel. Végül is az iráni nukleáris program lehatárolása igen messze van a rakétafejlesztéstől, és a regionális biztonságtól.

A küldöttség ehhez még hozzátette, „kívánatos” lenne a megbeszélés befejezése  a megállapodás május 21.-i áttekintés előtt. Rámutattak még, hogy Oroszország JCPOA európai partnerei egyetértenek ezzel a kiértékeléssel. Uljanov felvetette, hogy az előzetes megállapodás Irán és a Nemzetközi Atom Energia Ügynökség (IAEA) között, ami lehetővé teszi az „elfogadható” méretű IAEA ellenőrzést, május 22.-én lejár. Ezenkívül, az elnökségért folytatott küzdelem Iránban május folyamán indul be, az összes jelölt regisztrációjával.

Az orosz küldöttség javaslata szerint a bécsi megbeszélés sikeres lehet még úgy is, ha nem lesz közvetlen kapcsolat Irán és az USA között. Ez utóbbi 2018-ban kiszállt a JCPOA-ból, de most megfontolás tárgyává teszi a visszatérést a Binder adminisztráció alatt. A múlt hét óta létező megbeszélésben Washington nem vesz részt, de szoros megfigyelés alatt tartja.

A diplomata szerint: „Úgy gondolom, miután a JCPOA feltámadt, és az USA újra csatlakozik, a résztvevők automatikusan tárgyalni fognak egymással, mert az aláíró országok részt fognak venni a szabályos találkozókon.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3528) Mellékhatás

Tibor bá’ fordítása online

 

Mitől van, hogy egyeseknél oltás után nem jelentkezik semmi mellékhatás, és ez miért nem jelent problémát?

2021 a 89. év

Szerző: Veenu Manoharan

Minden vakcinának van mellékhatása, és ez alól a COVID vakcina se kivétel. A társadalmat folyamatosan nyugtatják, hogy a szúrás helyén érzett fájdalom, vagy fáradtság, fejfájás, láz és hányinger mindössze azt jelzik, hogy úgy működik az immunrendszer, ahogy annak működni kell. Emiatt sokan azon filóznak, ha ez így van, akkor a mellékhatások hiánya jelezheti-e azt, hogy nálam az immunrendszer nem lett beélesítve, nincs védelmem a fertőzés ellen?

Erről természetesen szó sincs. A Pfizer vakcina klinikai vizsgálatánál kiderült, hogy az oltottak 50 százalékánál nem volt említésre méltó mellékhatás, ennek ellenére a beoltottak 90 százaléka védetté vált. A Moderna esetében állították, hogy általános mellékhatás mindössze a beoltottak 10      százalékánál lépett fel, aminek ellenére a vakcina a beoltottak 95 százalékát védi.

A jelenség megmagyarázható, ha megfontoljuk, hogy az immunrendszer miként hozza létre a vakcina által beindított védelem kialakulását. A COVID vakcinák nagy részénél, beleértve a jóváhagyottakat is, a koronavírus felületén lévő fehérjét alkalmazza, amit tüske fehérjének neveztek el, ezzel lehet utánozni a vírus fertőzést, ami beindítja az immunválaszt.

Az úgynevezett vele született immunválasz majd azonnal jelentkezik a tüske fehérjére hatására. Beindít egy támadást, ami kezdeti gyulladásként jelentkezik, aminek jele a láz és a fájdalom. Vagyis a vele született immunválasz okozza az általános mellékhatásokat az oltást követő egy vagy két napra.

A végső célt szolgáló hosszan tartó immunitás a második vonalbéli (adaptív) immunválasz aktiválásával következik be. Ezt a vele született immunitás indítja be, ami a T-sejtek és antitestek megjelenését jelentik. Ezekkel érhető el a fertőzés elleni védelem.

Ellentétben a vele született immunitással ellentétben az adaptív immunitás nem okoz gyulladást, bár a legújabb kutatások azt mutatják, hogy hozzásegítenek. Egyes embereknél a gyulladásos reakció szélsőséges lehet. Másoknál normális szinten maradhat. A védelem minkét esetben bekövetkezik.

Mitől van különböző immunválasz?

A tudósok észlelték, hogy 65 év felett a vakcina hatására ritkábban tapasztalnak oldalhatásokat. Ez betudható a korral járó lassú immunreakció csökkenésnek. Ebből következhet alacsonyabb antitest szám, de ettől még van vírus elleni immunitás.

A nemeknek kis van szerepe. Amerikai jelentés szerint a beoltott nő 79 százalékánál volt mellékhatás. Ennek oka a tesztoszteron gyulladásgátlása. A férfiak vérében több a tesztoszteron, ami oka lehet annak, hogy a férfiak esetében kevesebb a mellékhatás.

Azok, akik krónikus gyulladással járó betegségben szenvednek, mint például artritisz, multiple szklerózis, és akik immunszupresszor gyógyszert szednek, ritkábban kaphatnak mellékhatást. És bár az immunrendszerük csillapítva van, ez nem jelenti azt nem létezik. Egy 2020-as tanulmány szerint, amiben antitest szinteket hasonlítottak össze immunszupresszor gyógyszert szedők és nem szedőket esetében, azt tapasztalták, hogy az immunszupresszort szedőknél az antitest szám alacsonyabb volt, de senkinél se tapasztalták az antitestek teljes hiányát.

A vakcinák mellékhatását nem lehet felfogni a vakcina hatékonyság mércéjének. A különböző reakciók ellenére, legyen a mellékhatás erős, gyenge vagy nem létező, az immunitás a legtöbb esetben bekövetkezik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3527) Én és a péniszem 2.0

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

2021 a 89. év

Nagy szarban vagyok. Mindenkit, csak a cOVID-19 érdekel. De, erről mégsem lehet minden nap értekezni. Nyúljunk a szexhez. Elvégre pandémia alatt is termelődik tesztoszteron (és persze ösztrogén is). Hát, akkor rajta!

Ahhoz képest, hogy a szex az Ember életében a legfontosabb tényező, a korábbi társadalmakban szinte tabutéma volt. Újabban ezt kezdik behozni, amiből egyesek részére az látszik, hogy Tibor bá’ szex megszállott, amiről szó sincs. Én mindössze iparkodom lépést tartani a trenddel, mert semmi kedvem vaskalapos öregúr képpel menni át a másvilágra (természetesen metaforikusan gondolom). A cím természetesen egy angol nyelvű beszámoló tükörfordítása, és semmi esetre se a saját péniszemről van szó.

Laura Dodsworth (természetesen egy hölgy) gondolt egy nagyot, és 2017-ben összegyűjtött 100 férfit, akiknek lefotózta a nemi szervét, majd meginterjúvolta őket. Laura szerint, ha egy ember testileg kitárulkozik, akkor ezt követve a szellemi kitárulkozás már sokkal könnyebb. Így jutott 100 pénisz fotója mellett, 100 különböző történethez is. Na, ez már alkalmas arra, hogy megjelenjen könyv formájában, amit a The Guardian recenzeált. Ezt nyújtom át nektek. Különben a 24 óra már beszámolt a könyvről..

Laura Dodsworth szerint minden egyes pénisz a maga nemében egyedi: introvert és extrovert, egyenes és görbe, csupasz és kócos, rövid és hosszú. Vannak, amelynek gazdái csalódottak, megint mások meg vannak vele elégedve. Pénisz, amely gazdáját cserben hagyta, míg a másik tulajdonosa felvághat vele.

Dodsworth új könyvében: Manhood (férfiasság) minden egyes pénisz elmesél egy történetet. Különben a fényképész-szerzőnek volt már hasonló könyve. A női keblekről készített képeket és interjúkat a tulajdonosokkal, ami szintén megérdemli a figyelmet.

Érdekes mellékkörülmény, hogy a képek és interjúk közepette a szerző elvált volt férjétől, miközben bensőséges kapcsolatot teremtett száz férfivel. Hmm, nem semmi.

Dodswoth előző könyvének szerkesztése közben nem tudta elkerülni, hogy ne gondoljon saját emlőire. Meg is jegyezte, manapság bármerre nézel, női mellekkel találkozol, és eközben lehetetlenség nem összemérni őket a sajátodéval, és persze alul maradsz.

A meginterjúvolt nők emlőikkel kapcsolatban egész életüket el tudták mesélni, de ugyanezt a nyíltságot tapasztalta a férfiaknál is. Úgy érzékelte, hogy mind a nők, mind pedig a férfiak be vannak szorítva nőiességükbe és férfiasságukba. A pénisz, mint a férfiasság szimbóluma, jó kiindulási pont elmondani, mint jelent férfinek lenni.

Enyhén szemtelen kérdésre, hogy a szerző a férfiak esetében mire emlékszik, a péniszekre, vagy az arcokra? A válasz: A fénykép elkészítésére legfeljebb 10 másodpercet fordítottunk, ezt követve kábé egy órát beszélgettünk. Természetesen az arcokra emlékszem. A férfiak életkora 20 és 92 között változott, akik közül csak keveset ismertem megelőzően.

Arra a kérdésre, hogy a munkálatok befejezése után másképp vélekedett-e a férfiakról, mint megelőzően? Azt válaszolta, hogy nagyon is, olyan volt, mintha beleszerettem volna a férfiak lelkületébe. Volt-e valami meglepő abban, amivel találkozott? Természetesen, a férfiak nagy része röstelkedik a pénisze mérete, valamint szexuális teljesítménye miatt. Meztelenkedés után, a jól ismert férfias magabiztosság többnyire elpárolog.

Meglepő volt, milyen sok felnőtt férfi állt spontán elő apjával, a visszaemlékezések során. És persze meglepő volt a variációk száma is. Például fogalma se volt arról, hogy a fiatal férfiak milyen nagy számban szabadulnak meg fanszőrzetüktől.

Dodsworth mint nő, nem kötelezte el magát esztétikai ítélethozásban, mert szerinte néhány pénisz jól mutat, mások kevésbé, de szembesülni azzal, hogy a férfiak jelentős része küszködik a férfiasságával, igencsak megváltoztatja a férfiakról alkotott véleményt, és nem a rossz irányba. És akkor néhány férfi a százból:

Nem mondom, hogy pénisz, de azt se mondom, hogy fasz. Nevezzük mukinak. Az én mukim egy fajta barométer, ami jelzi az egészségi állapotomat, boldogságomat, erőlétemet. Csak egyszer fordult elő, hogy izgultam, amikor néhány éve nem volt merevedésem, ami egészségi állapotomra mutatott. Ha ez nem következik be, sose jöttem volna rá, hogy magas a vérnyomásom, vagy a stressz elveszi a kedvet a szextől.

Ha fiatal, fekete férfin vagy, akkor egészen szemtelen érdeklődést mutatnak irányodba, gyakran szexuális tárgynak tekintenek. De ez nem nekem szól, hanem annak a ténynek, hogy fekete vagyok. Mert a közhiedelem szerint nagyobb a péniszünk, élénkebb a szexuális életünk. Ez izgalmas, de utána önutálatot vált ki, mert úgy gondolom, hogy valakinek a szexuális fantáziája voltam. Ahol én felnőttem alkalmanként beültem olyan helyre, amit főleg feketék látogattak. Alkalmanként fehér nők jöttek hozzám és elkezdték „én nem foglalkozom fehér férfiakkal, csak feketékkel.” Nem magyaráztam meg nekik, hogy egy férfi, az egy férfi, mindegy milyen színű.

92 éves vagyok, ma már nincs erekcióm. – Középiskolás tanárom felesége vette el a szüzességem. A tanáromat Franciaországba küldték. Feleségével megegyeztek abban, hogy amíg odavan, bármelyiküknek akad lehetősége szexuális kapcsolatba léphet mással. 18 éves voltam, egy lakásban aludtunk. Reggel kinyílt az ajtó és bejött rajta pongyolában ez a nő. Levette a pongyoláját és az ágy mellé térdelt. A részéről volt ez egy kedvesség. Persze, azonnal beleestem. – Ez persze régen volt, de befolyásolja az emlékeidet. 87 éves koromig normális érzéseim és gondolataim voltak a szexről, de aztán jött az agylágyulás. Ha ma megnézek egy meztelen női fényképet, nem érzek semmit. Egy pár éve még maszturbáltam néha-néha, de ez teljesen elmaradt.

20 éves – Már nem nézek pornót. Lényegében jó ideje nem is maszturbálok. Maszturbálás közben az ember erősen szorítja a péniszét. Ha nővel közösülök, nincs ilyen szorítás. Manapság a barátnőmmel tökéletes a szex. Eredetileg csak barátok voltunk, de aztán egy este megkérdezte, hogy nem kötnék-e vele szex szerződést. Először nemet mondtam, de aztán meggondoltam magam. Mit veszíthetek? Elolvastam a szerződés tervezetet, az állt benne, hogy három közösülés után a felek dönthetnek, hogy folytatják-e? Ha igen, akkor kötni kell egy újabb szerződést.

A pornóra rá lehet szokni, ugyanúgy ahogy a szerencsejátékokra. Régebben naponta pornóztam, Nem volt könnyű abbahagyni. Több hétbe telt, mire újra el tudtam élvezni szex közben. Nagyon sok idősebb férfi kezd el pornózni, de ezeknek van partnerük. Akkor van probléma, ha valaki fiatalon kezdi a pornózást, és persze rászokik. Amire fiatalon rászoksz, az veled marad egy életen át.

58 éves férfi. – A közös zuhanyozóban megnéztem más férfiakat, és elszégyelltem magam. Az egész eddigi életemben úgy éreztem, hogy túl kicsi a péniszem. Nagyon szarul éreztem magam. Nekem a péniszem alakította ki az életemet, főleg 20 éves koromig. Ezeket azért mondom el, hogy segítsek más férfiakon. Kamasz koromban jöttem rá, hogy kicsi a fütyim, amikor a közös zuhanyozóban láttam más férfiakat. 21 éves koromig nem szexeltem. Többször egészen közel voltam hozzá, de arra gondoltam rá fog jönni, hogy milyen kicsi a péniszem. Az első szexelésem olyannal történt, aki nagyon közel állt hozzám, ezért bíztam benne, sikerült fellazítanom. Próbálkoztam pénisz növesztéssel, de ez persze teljesen reménytelen az igen aktív hirdetések ellenére. Az igazi megoldás, elfogadni a saját testedet. Különben a méret sose volt tényező szexelés közben. Olyan is volt, aki szóvá tette, hogy meg van a méretemmel elégedve. Volt aki elárulta, hogy a nagy pénisz kellemetlen, sőt fájdalmas is lehet.

22 éves koromban hererákom volt. Először maszturbálás közben éreztem egy borsónyi dudort az egyik herémen. Nem törődtem vele, de amikor ötszörösére nőt, szóltam az anyámnak. Ezt követve derült ki, hogy rákos daganat. A végén a herémet eltávolították és három héten át besugárzást kaptam. Ezután nagyon szarul éreztem magam. Operáció után az első dolog az volt, hogy vettem egy pornó magazint és maszturbáltam. Kíváncsi voltam, hogy működik-e? Ha csak egy heréd van, az nem befolyásolja a szexuális képességedet.- Négy évvel később eljegyeztem valakit. Gyerek vállalással próbálkoztunk, de nem jött össze. Elmentem sperma számlálásra, ahol kiderült, hogy alig van élő spermám. Szerencsére az operáció előtt lefagyasztottak tőlem spermiumot, amire az anyám beszélt rá. „Nem fogok lemondani az unokáról csak azért, mert szégyelled magad, különben is csinálod te azt minden este.” Így aztán szerencsére ikreink lettek.

Ez természetesen csak néhány a 100 közül, aki kíváncsi a többire is, annak meg kell venni a könyvet – ja, és le is kell fordítani. Különben remélem szórakoztató és tanulságos volt ez a rövidke kivonat is.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3526) B1617

Tibor bá’ fordítása online

2021 a 89. év

Miközben az Egyesült Királyságban a pandémia lecsendesedett, más országokban tovább vágtat. Amikor a vírus reprodukciója hatalmas méretű, komoly esély van arra, hogy a nagyszámú mutációban veszélyes egyedek keletkezhetnek.

Ilyen veszélyes variáns a B1617, ami Indiában lépett fel. Ezen a variánson két mutáció is életre kelt, amiről a tudósuk úgy sejtik, hogy kijátssza a vakcinákat. Valószínűleg sokkal fertőzőbbek mint a múlt év elején berobbanó eredeti vírus.

Ebben a pillanatban még nem világos, hogy a B1617 hogyan tesz keresztbe a COVID-19 elleni harcnak, de az angol hivatalos szervek veszélyt látnak benne. Ezért India és az Egyesült Királyság közötti utazást megszigorították. Ez valószínűleg nem lesz elég, hogy a variáns ne lepje el a szigetországot. Máris több száz fertőzésről tudnak.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3525) Negyedik hullám

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Nem tudom, hogy nevezzem ezt a posztot. Előrejelzés? Jóslat? Figyelmeztetés? Spekuláció? Orbán ellenes pamflet? Arról van szó, hogy nagyon-nagyon sötétnek látom a jövőt.

A mai napon sikerült megszerezni az első helyezést az egymillió főre eső halottak számában. A körülbelüli érték 2.700/millió. Ez 2,7 °% (ezrelék), vagy (aki százalékhoz szokott) 0,27 %. Vagyis kb. minden háromszázadik magyar meghalt, Orbán dicsőségére.

Nem azért kötöm a 26.000 magyar halálát Orbán számlájára, mert a magyar miniszterelnököt az első uralkodásának harmadik hónapjától kezdve nem kedvelem. Azért vádolom vele öt, mert ebben az országban pontosan az történik, amit ő kitalál. A járvány elleni küzdelmet ő írta elő, méghozzá a szakértők javaslatai ellenében.

Micsoda hülyeség 3,5, majd 4 millió oltás eléréséhez kötni bizonyos szabályok feloldását. Mik ezek a számok? Megmondom, az alternatívája az iszonyatosan magas elhalálozásnak. Igaz, hogy a napi halottak száma már napok óta 200 felett van, de az oltakozási rohamos tempóban száguld előre. És akkor jövő héten nyitunk.

Dagad a magyar kebel, végre visszakapjuk az életünket, amibe sokan bele fognak halni. Szinte az egész társadalom egy emberként lelkesen tapsol a nyitásnak, de miért?  Ha jóindulatú vagyok, elfogadom, hogy a harmadik hullám átlépte a csúcsot, mert, hogy április 6.-án 311 halott volt. Legyen ez a csúcs. Azonban pillanatnyilag a halottak száma még mindig magasabb, mint a második hullám csúcsán volt (december 4.-én 193). Mi abban a logika, hogy 193 halott esetén (nagy késéssel) meghozza Orbán a megszorító intézkedést, majd hónapokkal később eltörli ezeket, 212 napi halott esetén. Ez őrült logikátlanság!

Orbán azt se akarja észrevenni, hogy nálunk sokkal jobb helyzetben lévő országok, például az általa tesztelésre kijelölt Ausztriában még nem nyitnak. Mivel, lakosság arányosan nálunk van a világon a legtöbb halott, úgy lenne logikus, hogy mi nyitunk a legutoljára.

Sajnos ennek az lesz a vége, hogy a harmadik hullám lecsengése helyett, be fog indulni a negyedik hullám, aminek a csúcsát nem lehet megjósolni, de az biztos, hogy az egészségügy nem lesz képes helytállni. Lélegeztető gépre rakás helyett a súlyos betegeket egyből fogják tolni a proszektúrára. Nem tehetnek mást.

Na és a felelősség? Nem tudom Orbán mit fog kitalálni, de hogy a felelősséget nem csak át fogja tolni másra, de önmagát kifogja kiáltani a legjobb COVID harcosnak. – Ne legyen igazam.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3524) USA kontra Kína

Tibor bá’ fordítása online

 

Amerika sikeresen megvédheti Tajvant Kína ellen – de csak álmában

2021 a 89. év

Szerző: Scott Ritter – Fontos  körülmény,  hogy  ilyen summás megállapítást pontosan ki tett.  Tehát  Scott  Ritter  az amerikai tengerészgyalogság  egykori  hírszerző  tisztje és a ” SCORPION KING:  America’s  Suicidal Embrace  of  Nuclear  Weapons  from FDR   to   Trump”  (Amerika   a   nukleáris   fegyverek   öngyilkos felkarolója Roosevelttől Trumpig) szerzője. 1991 és 1998 között az   INF-szerződés   végrehajtásának   felügyelőjeként  Schwarz-kopf  tábornok személyzetében szolgált az Öböl-háború idején. 1991 és 1998 között pedig az ENSZ fegyverellenőre volt.

Az amerikai hadsereg annyira romlott, hogy az egyetlen módja annak, hogy megnyerjen egy szimulált hadgyakorlatot, amelyben a cél tajvani megvédése volt a „kínai inváziós” erőtől, csak akkor lehetséges, ha olyan ütőerőt talál fel, amellyel még nem rendelkezik.

2018-ban és 2019-ben az amerikai légierő olyan szimulált hadgyakorlatot hajtott végre, amelyben a kínaiak ellen harcoltak. Mindkét alkalommal az USA döntő vereséget szenvedett, először a Dél-kínai-tengeren támadták a kínaiakat, másodszor pedig Tajvant kívánták megvédeni a kínai invázióval szemben, amit Kína, területének szerves részének tekint.

2020-ban az USA megismételte a tajvani forgatókönyvet, és nyert – de csak éppen hogy. Mi volt a különbség? 2018-ban és 2019-ben is a rendelkezésre álló erőforrásokkal harcolt. Tavaly azonban, számos olyan új technológiát és képességet vett igénybe, amelyek vagy nincsenek még gyártásban, vagy a fejlesztése be sincs betervezve. Röviden, a hadgyakorlat lehető legmesszebb volt a valóságtól. A tény az, hogy az USA Tajvant csak álmaiban tudja megvédeni egy teljes körű kínai inváziótól.

A hadgyakorlatokról kiderül, hogy a jelenlegi amerikai légierőből hiányzik a megfelelő ütőképesség, még a jelenlegi F-35 esetében is.

Volt idő, amikor az amerikai légi fölény tény volt, felsőbbrendűség pedig gyakorlatilag garantált minden csatatéren. Ez különösen igaz volt a Szovjetunió összeomlását és a hatalom ennek megfelelő szétesését követően. Az USA az 1990-es évek folyamán képes volt megtartani ezt az állapotot, kihasználva a hidegháború alatt a modern repülőgépekbe és harci rendszerekbe éveken át történő beruházásokból származó előnyöket, és azt a tényt, hogy egyetlen más nemzet sem volt képes és/vagy hajlandó befektetni saját hadseregeikbe, hogy kihívja az USA-t ebben a témában.

A szeptember 11-i események az amerikai katonai erő  hanyatlásának egyik bizonyítékának bizonyultak. Az Egyesült Államok az egész erejét a „globális terrorizmus” legyőzésére összpontosította, és Afganisztánban és Irakban részt vett a „nemzetépítés” hiábavaló kísérletében. Ennek során az Egyesült Államok közel-keleti és délnyugat-ázsiai katonai érdekeiért felelős egyik harci parancsnokságának, a CETCOM-nak (Egyesült Államok Központi Parancsnoksága) szükségletei elsőbbséget élveznek az összes többivel szemben.

Elmúltak már azok az napok, amikor az USA dollár milliárdokat költött arra, hogy egy nagy háborút megnyerjen. Az amerikai hadsereg egyetlen fókusza az alacsony intenzitású konfliktusok és felkelések elleni küzdelem felé irányult. A katonai lét minden aspektusát – toborzást, kiképzést, szervezést, felszerelést, foglalkoztatást és fenntarthatóságot – a CENTCOM igényei határozták meg az iraki és afganisztáni konfliktusok elleni harcban. Ha valami nem szolgálta tovább a CENTCOM küldetését, azt vagy elvetették, vagy módosították.

Az amerikai hadsereg a CENTCOM műveleti területén fizikailag, pénzügyileg, erkölcsileg és intellektuálisan is alá volt vetve a célnak. Irak és Afganisztán sivatagaiban és hegyein feláldozták a háború minden egyes alapelvét, amely szükséges a hadsereg sikerességéhez.

Ma, amikor a politikai döntést az Afganisztánból való kivonulásról hozták meg, és hasonló döntés született Irakról és Szíriáról, az amerikai hadsereg már alapvetően megtört intézmény. Közel-Keleten és Délnyugat-Ázsiában elvesztette az „örökké tartó háborúit” azzal, hogy nem nyert. Mint ilyen, az amerikai hadsereg felső vezetősége kvázi kötelezőnek tartotta a vereség elfogadását, amit a földrajzi adottságok hazugságával magyaráztak maguknak és a felsőbb parancsnokságoknak. Az igazság átcsomagolásával túl sok karrier született. A vereséget győzelemnek állították be, a hiányból, többletet faragtak.

Ennek az önámító pszichózisnak mellékterméke a valóság helyett egy kitalált világ leképezése, ahol minden a tervek szerint működik, még akkor is, ha nem létezik. Az amerikai légierő ma nem tudna megvívni sikeres háborút se Kína ellen se Oroszország ellen. Kérdéses, hogy képes-e fenntartani egy sikeres légi hadjáratot Irán vagy Észak-Korea ellen. Azonban, a valóság feltárása sok idős ember munkahelyébe, és egyenruhába kerülne.

Ennek, a rendszerszintű hozzá nem értésnek a bűne annyira elterjedt, hogy a történekről nem lehet komoly elszámolást végezni. Ehelyett, az amerikai légierő, miután szembesült a hiányosságok valóságával, „feltalálja” a győzelmet. Önmagában ez a „győzelem” értelmetlen. Ha Kína megszállja Tajvant, szó szerint semmi más nem történhet, mint az USA atomfegyvereinek a bevetése, ha nyerni akar.

Egy ilyen háború során az amerikai légierő egyszerűen megismételné a CENTCOM által vezérelt „örök háború” hibáit, és arra összpontosítana, hogy az összes többi kizárásával, „győzelmet” vívjon ki az egyik hadműveleti területen.

Ezzel azonban az amerikai légierő csupán megismétli a CENTCOM által elkövetett hibákat az „örökké tartó háborúban”, amikor is győzött az egyik hadműveleti területen a másik hátrányára. Egy szimulált háborúban azzal, hogy felállítanak egy elképzelt modellt, ahol minden lehetséges előnyt biztosítanak maguknak, a légierő simán azt folytatja, amit korábban tett, vagyis hazudik, félrevezet, miközben önmagát is becsapja, ahogy azt tette az elmúlt két évtizedben. Ennek az lesz a következménye, hogy ha a légierő meg is kapja mind azt, amiről állítja, hogy szükséges a győzelemhez a Tajvani hadgyakorlatban, valójában azt csak az álmaiban érheti el.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3523) Legújabb őrület? 2.0

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

Bebörtönözték az apát, mert nőnemű névmással nevezte meg lánynak született (transznemű) gyermekét, és kritizálni merte az orvosi „gyógykezelését”.

 

2021 a 89. év

Kanada – Pénteken egy apát börtönbe küldtek. Bűne? Felszólalt a 14 éves lánya orvosi átszabása ellen.

Az apa arra panaszkodott, hogy az orvosok pubertásblokkolókat adnak a 14 éves gyereknek, és bírósági végzés ellenére „she” és az „her” nőnemű névmással utalt a gyermekre. Ezért hat hónap letöltendő börtön járt, mert semmibe vette a bíróság döntését.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3522) USA-Oroszország: Háború vagy béke

Manga Monguz vendégposztja

 

Oroszország fokozza védelmi intézkedéseit, miközben az Egyesült Államok elkezdett kifelé hátrálni a III. világháborús provokációból(1)

Eric Zuesse amerikai író és oknyomozó történész cikkének rövidített fordítása

Úgy tűnik, hogy Ukrajna stróman-elnöke, Volodimir Zelensky csapdába esett azzal, amit megígért, Ukrajna feladataként jelölte meg mind a Donbasz, mind a Krím-félsziget visszafoglalását. Amióta Joe Biden januárban az Egyesült Államok elnökévé vált, az ellenséges és fenyegető cselekedetei és retorikája Oroszország elnöke ellen egyértelművé tette Putyin számára, hogy az Egyesült Államok kormányának elhatározása, miszerint rendszerváltást fog végrehajtani Oroszországban, továbbra sem változott. A Biden-féle ellenségeskedés végleg eloszlatta Putyin abbéli reményét, hogy az Egyesült Államok részéről bevezetett szankciósorozat – amelyet a mindenkori amerikai kormányzat azóta is folyamatosan bővít, hogy Obama elnök 2012-ben megkezdte az oroszellenes szankciókat – a Biden-adminisztráció alatt megszűnik, vagy legalábbis nem kerül további bővítésre.

Talán a leginkább fajsúlyos érv Putyin gondolkodásában az, hogy Biden január 16-án kinevezte azt Victoria Nulandot az Egyesült Államok külügyminisztériumának második legfontosabb pozíciójába, aki megtervezte és leszervezte azt a véres puccsot, amely őrjöngően oroszellenes kormányt hozott létre Ukrajnában, közvetlenül Oroszország szomszédságában. Ez olyan, mintha a hidegháború idején a Szovjetunió egy véres puccs segítségével Mexikóban vagy Kanadában egy Egyesült Államok elleni kormányt segített volna hatalomra, amit az Egyesült Államok egy pillanatra sem tűrhetett volna el – jó példa erre az 1962-es kubai rakétaválság.

Putyin egyértelművé tette, hogy nem fogja tovább tolerálni az Egyesült Államok Oroszország ellen irányuló fenyegetéseit és agresszióját.

Amerika meta-stratégiája 2006 óta az, hogy megnyerje a III. Világháborút Oroszország ellen, míg Oroszország folyamatosan fenntartotta azt a stratégiát, hogy a nukleáris fegyverei csak azért vannak, hogy képesek legyenek egy megsemmisítő erejű válaszcsapásra, ha az ellenkező oldal egy villámháború jellegű megelőző atomtámadást kezdeményez.

Ezt a meta-stratégiát nevezték M.A.D. doktrínának (Mutually Assured Destruction), amely jelentése a kölcsönösen biztosított megsemmisítés. Ahogy 2017. május 3.-i cikkben/dokumentumban szerepel, az USA célja most is Oroszország legyőzése. (2)

Ez a cikk idézte az USA legfőbb nukleáris háborús szakértőit, akik szerint, ha Amerika nagyjából a háromszorosára növeli a meglévő nukleáris arzenáljának a méretét, az pontosan megteremti azt a képességet, amellyel egy nukleáris háború megnyerhető egy lefegyverző első csapás megindításával.

Ez majdnem elegendő fölényt biztosítana az amerikai erőknek ahhoz, hogy végrehajtsák azt a tervet, amelyet az USA két legrangosabb nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó folyóirata nyilvánosan is leközölt és amely a M.A.D. doktrína helyébe a „nukleáris fölény” doktrínáját helyezte. A doktrína célja elérni azt a képességet, hogy az Egyesült Államok képes legyen olyan gyors támadást végrehajtani Oroszország ellen, hogy az oroszoknak ne maradjon elég idejük a megtorló válaszcsapás indítására. (3)

Putyin annyira veszélyesnek értékelte a helyzetet Oroszország számára, hogy nyilvánosan vörös-vonalakat jelölt ki az Egyesült Államok számára, melyet, ha az USA és a szövetségesei átlépnek, akkor Oroszország fenntartja a jogot megelőző csapás megindítására, ezzel elindítva a III. Világháborút még akkor is, ha ez az egész világot – beleértve Oroszországot is – tönkreteszi. (4)

Noha nagy kockázatot vállat az orosz elnök ezeknek a vörös-vonalaknak a kijelölésével, de úgy vélhette, hogy ezek deklarálása még mindig kisebb kockázatot rejt, mint az, ha a M.A.D. doktrínát továbbra is érvényes és létező amerikai politikának tekintené. Putyin ezzel nyilvánosan figyelmeztette az Egyesült Államok kormányát és Amerika szövetségeseit, hogy Oroszország megelőző csapást indíthat.

A legnagyobb kockázat, ahonnan egy, az egész világot romba döntő atomháború elindulhat az Ukrajna, miután az Obama-adminisztráció 2014. februárjában végrehajtott egy puccsot és megdöntötte Ukrajna demokratikusan megválasztott elnökét, majd helyére egy rasszista, oroszellenes csoportot helyezett hatalomba, akik azonnal megindították Ukrajna déli és keleti régiójában az etnikai tisztogatásokat. Az Obama-adminisztráció már 2011-ben elkezdte tervezni ezt a műveletet és 2013. júniusára már az is része volt ennek a tervnek, hogy az Egyesült Államok egy állandó haditengerészeti bázist is létrehoz a Krímben. (5)

  1. április 17.-én Ukrajnával kapcsolatos cikkek főcíme: „Ukrajna katonai vezetése sürgeti a hatóságokat, hogy tartózkodjanak a fegyveres alakulatok létrehozásától”. (6)

Ukrajna kormánya azt kéri az önkéntesen szervezett szélsőséges nézeteket valló zászlóaljaktól, hogy addig ne lépjenek Donbasz területére, ameddig erre felhatalmazást nem kapnak. Ezeknek az alakulatoknak korábban megígérték, hogy hamarosan engedélyt kapnak a műveletek megindítására, de az ukrán katonai vezetés most azt mondja, hogy az idő előtti cselekvés Oroszország számára propaganda alapot szolgáltathat. Ez nagy csalódást okozhat a frontvonalban tartózkodó két szélsőjobboldali pártnak, a Svoboda-nak és a Jobb Szektornak, akik nyilvánosan Ukrajna jelenlegi elnökének a megdöntésével fenyegetnek, ha hamarosan nem törhetnek be Donbasz területére.

Oroszország lezárta Ukrajna katonai hozzáférését az Azovi-tengerhez és legalább októberig megakadályozza, hogy az Egyesült Államok bármilyen hadihajója áthaladjon a Kercsi-szoroson, amely összeköti a Fekete-tengert az Azovi-tengerrel és amely utóbbi Ukrajna egyetlen lehetősége hozzáférni a Fekete-tengerhez.

Ebből eredően Ukrajnának legalább októberig el kell kerülnie a behatolást Donbaszba, vagy ha ezt mégis meglépi, számolnia kell azzal, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei nem feltétlenül tudják majd a megfelelő katonai támogatást nyújtani. (7)

Az FAA figyelmeztetést adott ki az orosz-ukrán határtártérség felett közlekedő légi járatoknak a terület elkerülésére háborús veszély miatt. Április 15.-én a helyzet további eszkalációjának elkerülése érdekében a tervezett két amerikai romboló mégsem lépett be a Fekete-tenger térségébe.

Vannak jelek, amelyek szerint Biden megértette, hogy Putyin vörös-vonalának az átlépése rendkívül veszélyes lenne. Úgy tűnik, hogy Ukrajna jelenlegi elnöke csapdába esett, mert az ígérete – Donbasz és a Krím visszafoglalása – meghaladja a lehetőségeit. Az Egyesült Államok, amely hatalomra segített őt és elődjét (Petro Poroshenko) nem fog egy III. világháborút kockáztatni azért, hogy a hatalomba tartsa továbbra is. Jelen pillanatban a legjobb, amit Zelenszkij észszerűen remélhet, az annyi, hogy túlélje elnökségét. A stróman-elnöki szerep nem egy kényelmes pozíció. (8)

Kiegészítés a cikk fordításához:

(1)Eredeti cikk teljes terjedelmében:

https://www.strategic-culture.org/news/2021/04/20/russia-increases-its-defense-while-us-backs-down-from-provoking-wwiii/

(2)Hivatkozott dokumentum linkje:

https://archive.md/BlNF5

(3)A M.A.D. doktrína kivégzéséhez vezető egyik állomás volt az 1972-ben megkötött ABM-szerződés (Anti Ballistic Missile) amerikai felmondása. Ez a szerződés korlátozta mindkét nukleáris szuperhatalmat abban, hogy mennyi elfogó rakétát telepíthet, ezzel garantálva azt, hogy semelyik oldal ne tudjon olyan rakétavédelmi rendszert kiépíteni, amely arra csábíthatja a nagyobb rakétavédelemmel rendelkező felet, hogy atomtámadást indítson a saját vélt vagy valós rakétavédelmi pajzsának védelmében bízva. További problémát jelent, hogy amíg a fix telepítésű rakétasilók és a fix bázison települt hadászati bombázók meglepetésszerű csapásokkal elvileg indítás előtt megsemmisíthetőek, a mobil ICBM rendszerek (TEL járműre telepített vagy vasúti szállítású ballisztikus rakéták), illetve a tengeralattjárókon telepített hadászati fegyverek sikeres kiiktatása erősen kétséges. A mobil, valamint a tengeralattjárókra telepített ICBM rendszerek bőségesen elegendőek egy megsemmisítő válaszcsapás kiváltására még abban az esetben is, ha a fix rakétasilókat és a hadászati bombázókat sikerülne is egy első csapással teljes egészében kiiktatni. További kétségeket ébreszt, hogy a korai előre jelző rendszereket (műholdak, nagy teljesítményű lokátorok) milyen gyorsasággal és hatékonysággal sikerülne kiiktatni, illetve ezek sikere esetén is mi garantálná azt, hogy a Perimetr-rendszer automatikusan ne indítsa el azokat a vezér rakétákat, amelyek minden támaszpontnak és tengeralattjárónak kiadják az azonnali indítási parancsot. A helyzet és a törekvés rendkívül veszélyes, mert a M.A.D. doktrína kivégzése és az egyoldalú nukleáris fölény megszerzésére tett lépések egy kiélezett krízis helyzetben már önmagukban kiválthatják a másik oldal részéről egy megelőző atomtámadás megindítását. Lásd a jelenlegi orosz-ukrán (USA) világhelyzetet.

(4)Putyinnak tulajdonítják azt az elhíresült mondást, ami szerint Oroszország nem érdekelt egy Oroszország nélküli világban. Ez felfogható egyfajta „orosz Sámson-opciónak” is, azaz Oroszország megsemmisülése esetén nincs semmilyen ok arra, hogy a teljes orosz hadászati atomarzenál ne kerüljön bevetésre.

(5)Hivatkozás linkje:

https://web.archive.org/web/20201102032416/https:/ahtribune.com/world/europe/3622-how-the-war-in-ukraine-started.html

(6) Hivatkozás linkje:

https://tass.com/world/1279353

(7) A Kercsi-szoros lezárása önmagában nem biztosítja azt, hogy Ukrajna adott esetben ne jusson közvetlen nyugati katonai támogatáshoz, ez szárazföldi útvonalakon és légi szállítással könnyedén megoldható, így önmagában a szoros lezárása nem fogja feltétlenül tétlenségre kárhoztatni az ukrán haderőt és félkatonai szervezeteket. A Kercsi-szoros lezárása csak annyit jelent, hogy amerikai és NATO hadihajók nem tudnak közvetlenül behatolni az Azovi-tengerre, illetve Ukrajna nem tudja használni az Azovi-tenger partján fekvő bergyanszki és a mariupoli kikötőit.

(8) Helyettük viszont két brit hadihajó, az igen erős légvédelmi rendszerrel felszerelt Type 45 romboló és egy Type 23 típusú, tengeralattjárók elleni hadviselésre optimalizált fregatt elhagyja a Royal Navy földközi-tengeri repülőgép-hordozó flottáját, és a Boszporuszon keresztül a Fekete-tengerre tart, várhatóan májusban érkeznek. Közben Oroszország is erősítést küldött a Fekete-tengerre, 15 db további orosz hajó érkezett a térségbe a Kaszpi-flotilla állományából, többek között a Kalibr vagy Onix cirkálórakétákkal felszerelt Buyan-M korvettek.

0Type 45 brit romboló

 

Buyan-M orosz korvett

(8)A cikkíró végső feltételezése abban az esetben helyes, ha a fő célnak a jelenlegi ukrán vezetés/kormány megmentését tűzte volna ki célul az Egyesült Államok. Csakhogy ennek a válsághelyzetnek a valódi oka nem Ukrajna, illetve a jelenlegi ukrán vezetés, ők ebben a játszmában csak eszközök arra, hogy magát a válságot generálják. Ugyanakkor van olyan látszata is az eseményeknek, hogy az Egyesült Államok valóban fékezni kezdett, ezt támaszthatja alá Prof. Zurawski vel Grajewski, a Lódzi Egyetem politológusának is a véleménye, aki szerint „úgy tűnik, hogy megváltozik az Egyesült Államok Oroszország-politikája.” Véleménye szerint Biden politikája csak további agresszióra bátorítja Oroszországot. Akit bővebben érdekel a politológus véleménye, az alábbi linken elolvashatja részletesen:

https://mandiner.hu/cikk/20210420_mit_jelent_biden_oroszorszag_politikaja

Annyi mindenesetre látható, hogy mind a Nyugat, mind Oroszország között régen tapasztalt feszültség van és valós a veszélye egy – jó esetben – senki által nem kívánt háború kitörésének. A magam részéről egyelőre óvakodnék attól, hogy egyértelműen kijelentsem, változik az USA politikája Oroszországgal szemben, van rá esély, de arra is van esély, hogy csak egy taktikai manővernek vagyunk a szemtanúi.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3521) Legújabb őrület?

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

Ötven éve a gyermekeim énekelték

Baa, baa, black sheep,
Have you any wool?
Yes, sir, yes, sir,
Three bags full;
One for the master,
And one for the dame,
And one for the little boy
Who lives down the lane.

Be, be fekete bárány
Van-e gyapjad?
Igen uram, igen uram
Három teli zsákkal
Egy a gazdának
Egy a gazdasszonynak
és egy a kisfiúnak
Aki az utcában lakik

Ez egy megzenésített gyerek mondóka 1741-ből. Legalább is, akkor volt először kinyomtatva. Viszont nem tetszik a feketéknek. Nem tudni miért asszociálják magukat a fekete bárányokkal. de ezt a több százéves gyerek mondókát rasszistának kiáltották ki. De nem csak ezt, hanem a Jingle Bells karácsonyi dalt is. Feltételezem a póniló nyakában lógó csengő őket őseikre emlékezteti. Legalább is ez következik Kate Pollard (feltételezem néger) zenetanár hadjáratából a „fehér felsőbbrendűség” ellen.

Pollard szerint az említett két dalocskában rejtett rasszizmus lappang, amit nem szabad feltálalni a gyerekeknek. De Pollard itt nem áll meg, szerinte a fehéreknek bocsánatot kellene kérni a kiváltságukért, és mindent meg kellene tenniük fehérségük „lebontása” érdekében (hogy ez mit jelent, nem tudom. Mindenesetre, ezt a szót alkalmazta: “deconstruct” )

Ez az őrület most már odáig terjedt, hogy nyilvános helyen elvárják, fehér emberek letérdelve kérjenek bocsánatot, amiért őseik rabszolgákat tartottak. (ez angolul így néz ki: Public displays of apology – white people kneeling and demanding forgiveness for their slaveholding ancestors)

2021 a 89. év

Az én őseim az Alföld talaját túrták száz éveken át. Fogalmam sincs, kitől követelhetném meg, hogy kérjen bocsánatot, amiért nagyanyám mezit láb aratott, de januárban már nem volt miből kenyeret sütnie.

Különben, azon töprengek, mit szólna Sebastian Kurz, ha követelnénk, térdelve kérjen bocsánatot a 13 aradi vértanúért. Esetleg a pápa perelhetné a zsidókat Jézus haláláért.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3520) Bukás

Tibor bá’ fordítása online

 

Az amerikai birodalom hanyatlása és bukása

2021 a 89. év

Szerzők: Medea Benjamin és Nicolas J. S. Davies

2004-ben Ron Susskind újságíró feljegyezte, hogy Bush elnök tanácsadója Karl Rove így hencegett: „Mi vagyunk a birodalom, és amikor lépünk, megteremtjük saját valóságunkat.”Elutasította Susskind feltételezését, ami szerint a társadalom politikának „a realitás talaján mozgó közösségben kell gyökerezni. Ezért, mi vagyunk a történelem szereplői.” Erre, a tanácsadó úgy felelt: „és ti, ti valamennyien csak elemezhetitek azt, amit mi teszünk.”

Tizenhat évvel később a Bush adminisztráció által indított háborúk és háborús bűnök káoszt és öldöklést hoztak, ami megjósolhatóan aláásta Amerika nemzetközi erejét és autoritását. Miközben a hátországban a politikai szereplők, akiknek része volt Rove és kollégái, sikeresebben osztották meg az amerikaiak „szívét és gondolatát”, mint az irakiét, oroszokét vagy a kínaiakét.

A Bush adminisztráció iróniája, annak állítása volt, hogy Amerika a kezdet óta birodalom volt és a Fehér ház „birodalom” kifejezés alkalmazása mögött, 2004-ben nem kiemelkedő viszony volt fellelhető, ahogy azt állították, hanem egy dekadens, hanyatló birodalom, amely vakon haladt előre az agonizáló halál felé.

Az amerikaiak nem mindig voltak tudatlanok az ország birodalmi ambícióival kapcsolatban. George Washington szerint New York a birodalom magja volt, és katonai felvonulása az angol erőkkel szemben szerinte a „birodalom felé vezető út” volt. New York boldogan fogadta el a „birodalmi állam” bélyeget, ami a mai napig fennmaradt az „Empire State Buldig” és a „New York State” rendszámokban.

Az évek folyamán Amerika területeket nyert, birodalmi törekvései során. Ha ez nem lett volna, akkor az amerikaiak a mai napig útlevéllel mehetnének Kaliforniába, Arizonába, Új Mexikóba, Texasba, Nevadába, Utahba és Colorádo nagy részébe.

A II. világháború után a birodalom teljes virágzása alatt a vezetők tökéletesen értették, milyen finomhangolással kell bánni a birodalmi erővel a gyarmati világ megszűnése után. Az angol vagy francia gyarmati sorból megmenekült, a függetlenségükért halcolt országok nem örültek volna amerikai megszállóknak. Ezért az ország vezetői kifejlesztettek egy neo-kolonizációs stratégiát, amin keresztül érvényesítették birodalmi ambícióikat a Föld jelentős részén. Miközben kényesen vigyáztak rá, hogy elkerüljék a „birodalom” kifejezés alkalmazását, ami aláásta volna hitelességüket a gyarmatok felszámolása után.

A II. világháború után két fajta felnőtt amerikai bontakozott ki, nem észrevéve azt a tényt, hogy létezik egy amerikai birodalom és ennek elrejtése termékeny talajt nyújtott a mai politikai szétváláshoz. Trump: Legyen Amerika újra nagy, és Biden:  Állítsuk vissza Amerika vezető szerepét. Mindkettő az amerikai birodalom nyújtotta előnyök utáni nosztalgiát veszi célba.

Felállt egy igény, ki veszítette el Kínát, vagy Vietnámot, vagy Kubát, de ezt logikusan követte, ki vesztette el Amerikát? És ki tudja valahogy visszaállítani a volt nagyságát, vagy irányítóit? Ugyanis egyik politikai párt se képes előállni egy reális elképzeléssel, hogyan állítsák vissza Amerikát, mint egy post-imperialista nemzetet a mai több pólusú világban.

Minden birodalomra jellemző a terjeszkedés, messzi területeken való uralkodás, és azok kizsigerelése gazdasági és katonai erő segítségével. Így az amerikai birodalom új-gyarmatosító szakaszában a katonaság és a CIA szerepe a lehetőség megteremtése volt az amerikai üzletvitel beindítása új piacok megnyitásával.

Most azonban az amerikai, militarizmus és az amerikai gazdasági érdek elvált egymástól. Az amerikai üzletvitel nem indult be az iraki romokon, vagy más amerikai csatatereken. 18 évvel az amerikai invázió után, Irak legnagyobb kereskedelmi partnere Kína. Afganisztán esetében, Pakisztán. Szomáliánál az Egyesült Arab Emirátus, míg Líbia az Európai Unióé.

Az amerikai háborús gépezett ahelyett, hogy kinyitotta volna az ajtót az amerikai üzletemberek részére, vagy segítette volna az amerikai diplomáciát, eljátszotta az elefánt szerepét a kínai porcelán üzletben. Kizárólag rombolással destabilizált országokat, halálra zúzta a gazdaságukat, bezárta az ajtót a gazdasági lehetőségek elől, és közben odahaza elvonta a forrásokat a szükségletek elől és lerombolta Amerika nemzetközi helyzetét, kiemelés helyett.

Amikor Eisenhower elnök figyelmeztetett az amerikai katonai-ipari komplexus  törvénytelen befolyására, akkor pontosan erre a veszélyes ellentmondásra figyelmeztetett. A tényleges gazdaság és az amerikai nép valós szükséglete, valamint a háborús gépezet között, ami többe kerül, mint a következő 10 ország  katonasága együttvéve, és közben képtelen megnyerni egy háborút, pláne visszahódítani egy elvesztett birodalmat.

A világ legtöbb országa, Kína és az EU a fő kereskedelmi partnere lett. A Egyesült Államok regionálisan még mindig gazdasági nagyhatalom, de még Dél Amerika országai is Kínával kereskednek. Ezt a folyamatot az amerikai militarizmus felgyorsította azzal, hogy elpocsékolja forrásainkat fegyverekre és háborúkra, miközben Kína és az EU békés gazdaság fejlesztésbe és a XXI. századi infrastruktúrába invesztál.

Példának okáért Kína a világ legnagyobb szuper gyors vasúti sínhálózatát mindössze 10 év alatt (2008-2018) építette ki. Európa pedig folyamatosan építi és bővíti szuper gyors hálózatát az 1990-es évek óta. Ugyanakkor Amerikában a szuper gyors sínhálózat még csak tervezés alatt áll.

Kína 800 millió embert emelt ki a szegénységből, miközben Amerikában a szegények aránya 50 év alatt alig változott, a gyermek szegénység viszont növekedett. Amerikának még ma is a legrozogább a szociális hálója az összes fejlett ország között és nincs általános egészség biztosító rendszere. Ezen kívül a szélsőséges neoliberalizmus által okozott javak egyenlőtlen elosztása oda vezetett, hogy az állampolgárok felének semmi, vagy kicsiny megtakarítása van nyugdíjas korára, vagy előre nem várt szükséghelyzet menedzselésére.

Vezetőink ragaszkodnak ahhoz, hogy a korlátlan szövetségi költekezés 66 százalékát arra használják fel, hogy fenntartsák a háború gyárat, amely az amerikai gazdasági birodalom részére már rég nem hasznos, és így az erőforrások pazarlásához vezet, veszélyeztetve ezzel a jövőnket.

Évtizedekkel ezelőtt Martin Luther King Jr. figyelmeztetett minket, egy olyan nemzet amely évről évre többet költ a honvédelemre mint a társadalom felemelkedésére, az a spirituális elhalás felé tart.

Kormányunk azt vitatja, hogy megengedhetjük-e magunknak egy általános egészségbiztosítást. Rá kellene ébredni, hogy egyetlen reménységünk a dekadens, hanyatló birodalmunk átalakítása, egy dinamikus és virágzó poszt-birodalmi nemzetté. Ezt úgy érhetjük el, ha gyorsan és alapos módon megváltoztatjuk nemzeti prioritásunkat a romboló militarizmusról, olyan társadalmat felemelő programra, amit Dr. King javasolt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3519) Orosz lerohanás?

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Az európai házi négereket, Lengyelország vezeti a Darwin-díj elnyerésében

Szerző: The Saker

2021 a 89. év

A lengyelek hisznek abban, hogy biztonságuk nagyobb lesz, ha a NATO és Oroszország között a feszültség magasabbra szökik. Vagy talán abban hisznek, hogy az oroszok össze fogják szarni magukat, visszaadják a Krím-félszigetet a kijevi juntának, Donbasst magára hagyják és egyoldalúan leszerelik hadseregüket.

Ebben persze nincs semmi új. Winston Churchill szerint a „kapzsi hiéna” vagyis Lengyelország arról híres, hogy megpróbálja megtámadni Oroszországot, amikor gyengének ítéli azt. A legnagyobb lengyel hősök arról híresek, hogy belső orosz feszültségek idején nekimennek Oroszországnak. A baj csak az, hogy ez alkalommal Oroszország nem gyenge, és az orosz nép szilárdan áll a Kreml mögött.

Azt lehetne mondani, hogy az orosz medvét egyáltalán nem érdekli a lengyel hiéna, különösen akkor nem, amikor az amerikai sas mögül ugatja Oroszországot.

A történelem lengyel interpretációja teli van bizarr epizódokkal. Példának okáért, a lengyel politikusok a Szovjetuniót hibáztatják az 1939-es Szovjet-Német meg nem támadási szerződésért (ismertebben, a 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum). Tökéletesen megfeledkezve arról, hogy 5 évvel korábban Lengyelország aláírta az 1934-es Lengyel-Német meg nem támadási szerződést (valami furcsa okból kifolyólag nem úgy ismert, mint „Pilsudski-Hitler paktum”). És ha már Pilsudskiről van szó, olvass ebbe bele, ami egy tökéletes PC összefoglaló Pilsudski életéről és munkásságáról. Nyilvánvalóan kiderül, hogy megalomániás fasiszta hősök nem csak Ukrajnában találhatók.

Nyilvánvaló, hogy a történelemből a lengyelek nem tanultak semmit, és persze ebben nincsenek egyedül.

Úgy tűnik, hogy Kelet Európát elragadta egy fegyverkezési láz és alapos félelem, hogy Oroszország meg fogja őket támadni. Nem tudható, hogy az orosz invázió megállítható-e vagy sem, és hogyan fogják az amerikai tankok megakadályozni a Baltikum orosz lerohanását.

Az oroszok, akik folyamatosan értesülnek ezekről az eseményekről, amit naponta megvitatnak az orosz médiában, nem tudnak mit kezdeni ezzel a paranoiás hisztériával. Az igazság szerint nehezen hiszik el, hogy ezt a hülyeséget bárki komolyan gondolja.

Ezzel egy időben az oroszok észlelik, hogy ami most történik, az egy az egyben megegyezik azzal, ami az Oroszország ellen elkövetett német inváziót megelőzte: russzófóbiás retorika és egyre nagyobb hadászati felvonulás a Szovjetunió nyugati határa mentén.

Annak ellenére, hogy a lengyel nézet, vagy bárki más nézete, miszerint fel kell készülni az orosz invázióra, Oroszországban mosolyt hoz az arcokra, az oroszok feltételezik, hogy a jelenlegi kardcsörtetés csak az első lépés, de lényegében készülődnek egy háborúra, amit Putyinnak figyelembe kell venni, és ellen intézkedéseket kell hoznia.

A következő esemény nem lesz meglepetés: Az amerikai neokonok és a kelet európai russzófóbiások veszélyes találkozása elsőre paranoid szövegelést eredményez, amivel együtt növelni fogják az amerikai és a NATO katonák jelenlétét Kelet Európában. Erre válaszként az orosz hadászat  tovább fogja növelni jelenlétét, ami további okot fog adni a NATO vezetőknek, hogy hivatkozzanak az „orosz veszélyre” és még több paranoiás szöveget fognak nyomni a kelet európaiaknak.

Tagadhatatlan, hogy ez hatalmas győzelem az amerikai  neokonok számára, elvégre sikerült létrehozniuk egy olyan helyzetet, amikor:

  1. A kelet európaiak úgy megrettennek, hogy képtelenné válnak a logikus gondolkodásra.
  2. Lehet, hogy a nyugat európaiak képesek gondolkodni, de semmit se tudnak tenni.
  3. Az összes EU ország fokozni fogja a fegyverkezésre költött összeget, de főleg amerikai fegyvereket fognak venni (hogy a NATO szabványt kielégítsék). Az amerikai MIC (Katonai Ipari Komplexum) óriási nyereségére.
  4. A NATO új (régi) szerepet fog találni magának.
  5. Oroszország még messzebb fog kerülni Európától, főleg gazdaságilag.
  6. Európa még jobban meg lesz ijesztve a háború előre jelzésével, és még jobban meg lesz győzve arról, hogy a NATO egy megkerülhetetlen szövetség, amit egy megkerülhetetlen nemzet vezet.
  7. Oroszországot további országok veszik körül, amelyek amerikai védelem alatt állnak (valószínűleg Finnország és Grúzia a következő)

Ha ez az amerikai birodalomnak hatalmas siker, akkor Oroszország számára hatalmas kudarc.

Én viszont nem hiszem, hogy bárki meg tudta volna akadályozni ezeket a fejleményeket. Legyünk őszinték, Európában senki sincs, aki felemelné szavát az oroszokért (talán Orbán magyar miniszterelnök kivételével). Az oroszok mindent lehetséges dolgot megpróbáltak, hogy az európai politikusokban akár minimális józan észt felébresszenek, teljesen hiába, mert az európai politikusoknak egyszerűen nincs se esze, se gerince, se pedig elég vér a pucájukban, hogy legyen saját véleményük. Ehelyett az a véleményük, amit a Fehér ház számukra előír.

Előre meg tudom mondani, egyesek úgy fognak érvelni, hogy csak a vezetők ilyenek, az európai emberek nem támogatják a politikusaikat. Jó, de akkor hogyan lehet, hogy sok millió európai kimegy az utcára tüntetni például az iraki háború ellen, de egy szavuk sincs az ellen, amikor önállóságuk bohózattá válik, amikor vezetőik támogatják a kijevi náci rezsimet, amikor az USA ágyútölteléknek akarja őket felhasználni egy fenyegető európai háborúban?

Ebből én csak azt tudom levonni, hogy az európaiak megérdemlik a vezetőiket.

Ez mellett kiérdemeltek egy kollektív Darwin-díjat, különösen a kelet európaiak, akik fejükre festettek egy célkeresztet, hogy elnyerjék Uncle Sam kegyeit.

Az egyik lengyel tisztségviselő említést tett társainak a „néger mentalitásáról”, sőt az egyik volt külügyminiszter véleménye szerint „a seggnyalásért nem kapnak semmit”. Ezek egy elég jó jellemzések, de nem vezetnek sehova. Ha Oroszországot egy országnak álcázott üzemanyag állomáshoz hasonlította, akkor én összemérném Európát egy kuplerájjal, ami szövetségnek van álcázva, és ahol az amerikaiak ingyen dughatnak. „mindenki megveti, senki se fél tőle” lehetne egy új európai szlogen.

A varsói NATO csúcson az amerikaiak megpróbálnak a NATO partnerekkel udvariasan, és tisztelettel bánni, de valójában úgy fognak rájuk nézni, mint Malcom X „házi négereire”. Hadd idézzek tőle, mivel tökéletesen illik a mai európaiakra:

Szóval két fajta néger van. A régi négerek és az új négerek. A legtöbb, akiket személyesen ismersz, az régi néger. Amikor olvasol róluk a rabszolga időkből, akkor „Tamás bátyának” nevezték őket. Ő egy házi néger volt. A rabszolgaság idejében kétfajta négerről lehetett szó. Voltak a házi négerek és a mezei négerek. A házi néger általában a gazdája közelében élt, úgy öltözött, mint a gazda, gazdájának az elhordott ruháiban járt. Azt ette, amit a gazdája meghagyott a tányéron, és a gazda házában lakott, valószínűleg a pincében vagy a padláson, de a gazda házában. Így aztán a házi néger azonosította magát, minden esetben ugyanúgy azonosította magát, mint a gazda. Amikor gazda azt mondja, hogy „jó vacsoránk van” a házi néger azt mondja „igen nagyon jó vacsoránk van”. Amikor a gazda azt mondja „szép házban lakunk”, a házi néger azt mondja „nagyon szép házban lakunk”. Amikor gazda beteg, a házi néger így szól „Mi baj van főnök, betegek vagyunk?” A gazda fájdalma az ő fájdalma volt. Jobban törődött a gazda fájdalmával, mint a saját fájdalmával. Ha leégett a ház, ez a fajta néger nagyobb erővel vett részt az oltásban, mint a gazda. Azonban voltak más fajta négerek is kint a mezőn. A házi négerből kevesebb volt. A nagy tömegek mezei négerek voltak. Amikor a gazda beteg volt a mezei négerek azért imádkoztak, hogy meghaljon. Ha égett a ház azért fohászkodtak, hogy kerekedjen szél, ami segíti a tüzet. Ha valaki jött és azt mondta a házi négernek, hogy „gyere, vonuljunk el valahova!” Tamás bátyja azt válaszolná: Hová menjek? Mit tehetek én gazda nélkül? Hol laknék? Milyen ruhát viselnék? Ki ügyelne rám? De, ha odamentél a mezei négerhez és neki mondtad, hogy „gyere, vonuljunk el valahova!” Nem kérdezne rá, hogy hová és hogyan, hanem „rendben van, gyerünk”.

Ugye, hogy ez egy tökéletes jellemzése az Amerikával kapcsolatos „új európaiaknak”?

Biztos vagyok benne, hogy az amerikai politikusok sokkal inkább respektálják az orosz „ellenfeleket”, mint a NATO „szövetségeseket”. (Ezt a hozzáállást gyakran tapasztaltam amerikai tisztek esetében.) Ennek ellenére nem vesztettem el minden reményt.

Először is hiszek abban, hogy a neokonok legyőzhetők Amerikában, és amit én „hagyományos angol védelemnek” nevezek, felülkerekedhet. Másodszor, van két ország, Franciaország és Olaszország, akikben lehet még bízni. Lehet, hogy tévedek, de szerintem az olaszok és a franciák azok, akikre legkevésbé hatott a propaganda, talán gazdag történelmük miatt, ki tudja? Úgy gondolom, hogy van egy tipikus latin (kulturális és vallásos) ellenálló és forrongó spiritualitás, amit még nem sikerült teljesen kiirtani az olaszokból és a franciákból. Persze lehet, hogy naiv vagyok, és egyáltalán nincs igazam. Valamikor a görögökben bíztam, aztán tessék, semmi. Még a mindig büszke szerbeket is sikerült térdre kényszeríteni, legalább is pillanatnyilag. Ez valóban egy nagyon szomorú látvány. Időközben úgy tűnik, hogy Oroszország kijött a recesszióból. Az orosz haderő tervei szerint évente több mint 2000 katonai gyakorlatot végeznek. Ami pedig az orosz népet illeti, túlnyomóan támogatják Putyint. Minden egyes  NATO csúcs után, Putyin népszerűsége tovább növekszik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3518) Otthon is lehet nyaralni

Tibor bá’ online

 

Velence https://www.youtube.com/watch?v=ka-ZgwCXKho

Róma: https://www.youtube.com/watch?v=DEJx0CYrDHk

Firenze: https://www.youtube.com/watch?v=ACplPj5CC-k

Budapest: https://www.youtube.com/watch?v=dZYpHr1wDmY

Berlin: https://www.youtube.com/watch?v=hVfBQNENS9s

Prága: https://www.youtube.com/watch?v=idg6vW3vXtE

Bécs: https://www.youtube.com/watch?v=MRI8ffYKA8c

Salzburg: https://www.youtube.com/watch?v=owI1QBHhbS0

Varsó: https://www.youtube.com/watch?v=esJ_l1b_Ni0

Moszkva: https://www.youtube.com/watch?v=pnN2BNrSrXY

St.Pétervár: https://www.youtube.com/watch?v=N3ISUUO0CSo

Tokió: https://www.youtube.com/watch?v=cS-hFKC_RKI

Hongkong: https://www.youtube.com/watch?v=72__Mdioty8

New   York:  https://www.youtube.com/watch?v=MtCMtC50gwY

Washington: https://www.youtube.com/watch?v=7dilTLvbHxc

Chicago: https://www.youtube.com/watch?v=QSwvg9Rv2EI

San   Francisco:  https://www.youtube.com/watch?v=Oo6iAxf4si0

Los   Angeles:  https://www.youtube.com/watch?v=bTvr_2v-0HI

Las   Vegas:  https://www.youtube.com/watch?v=gasI6cyjkvM

Miami: https://www.youtube.com/watch?v=58iT2L4VQj4

Orlando: https://www.youtube.com/watch?v=LfCsOwMc3hk

Dubai: https://www.youtube.com/watch?v=nPOO1Coe2DI

London: https://www.youtube.com/watch?v=45ETZ1xvHS0

Dublin: https://www.youtube.com/watch?v=LcKnx7I97yk

Párizs: https://www.youtube.com/watch?v=AQ6GmpMu5L8

Amszterdam: https://www.youtube.com/watch?v=ey_L_VzPwEI

Koppenhága: https://www.youtube.com/watch?v=yHZlNfWuA7g

Vancouver: https://www.youtube.com/watch?v=a4d5CbK0b3A

Toronto: https://www.youtube.com/watch?v=7uY0Ab5HlZ0

Montreal: https://www.youtube.com/watch?v=poe2cLKw9ko

Ottawa: https://www.youtube.com/watch?v=DtW0VqNkM9U

Quebec: https://www.youtube.com/watch?v=XXhmblzSAeU

Sao   Paulo:  https://www.youtube.com/watch?v=mXk5-2u0kw0

Rio   de Janeiro:  https://www.youtube.com/watch?v=ieWNzZPfZzk

Sydney: https://www.youtube.com/watch?v=OrIDTJH2ZZM

Melbourne: https://www.youtube.com/watch?v=RLOsQViPLhw

Brisbane: https://www.youtube.com/watch?v=0Mv48ZM7gu4

Perth: https://www.youtube.com/watch?v=KtRsk4Bjs9s

Adelaide: https://www.youtube.com/watch?v=kf3_U0MLs9A

Cape   Town:  https://www.youtube.com/watch?v=srP7RFVdjWc

Mexico   City:  https://www.youtube.com/watch?v=GUMXv0VEtoc
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3517) Két szék közül a pad alá

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

A mondást Magyarországon mindenki ismeri, csak Orbán nem. Vagy, ha ismeri, nem érti, ha érti, akkor pedig egy gazember. Na, mire is gondolok?

Orbán a kecskét is jól akarja lakatni, de a káposztára is igényt tart. Úgy akar kevesebb halottat, hogy közben a gazdaság is „zakatol”, és ehhez felhasználja az emberek türelmetlenségét. Nyit, amikor nem lenne szabad. Helyette oltat és mellébeszél.

Három és félmillió beoltott esetén megnyílnak a teraszok. Korábban két és fél millió volt a bűvös szám, most már három és félmillió. Szép kerek szám, ezért tetszik neki? De, ez mit jelent? Három és félmillió ember kapta meg a védőoltást, de ebből csak 1,1 millió kapta meg a másodikat is, és a megkapás után még kell két hét a védettséghez. Vagyis jövő csütörtököm kb. 800.000 valóban védett beoltott lesz, mínusz 7,5 százalék (a hatásfok miatt). Orbán hozzászámol még vagy 2,5 millió betegségből kigyógyult, és így védett embert. Az nem zavarja, hogy a tapasztalatok szerint a kigyógyultak nem igazán immunisak. A lényeg, hogy ő az embereknek visszahozza a megszokott, régi életet. Hurrá! Mindenki rá fog jövőre szavazni.

Szakemberek, szakszervezetek könyörögnek, hogy az iskolák ne nyissanak 19.-én. Falra hányt borsó. Ez az ő országa, itt az van és az lesz, amit ő akar. Az egyértelmű, hogy elsődleges szempontja nem az emberek védelme, hanem a gazdaságé. A megnyitott iskolák lehetnek a fertőzések gócpontjai. Bármelyik felnőtt megfertőződött, otthon megkapja tőle a gyerek, aki másnap bemegy az iskolába és átadja a vírust az osztálytársainak. Az osztálytársak haza mennek és megfertőzik a szülőket, akik a munkahelyeken átadják a vírust a munkatársaknak. Tehát az iskolákat be kell zárni. Ez esetben a gyerek otthon marad és az egyik szülő is, mert a gyerekre felügyelni kell. Orbáni megoldás? Alsó tagozat ne maradjon otthon, így nem kell szülői felügyelet miatt távol maradni a munkától. Ettől felfelé viszont a gyerek maradjon otthon, mert 10 év felett már nem feltétlen szükséges a felügyelet. Minden szülő mehet dolgozni. Éljen a gazdaság. Hejehuja, haj, tudunk tovább lopni. Ez a kecske/káposzta esete.

Az orbáni nyitás miatt beindul a negyedik hullám, még mielőtt a harmadik befejeződött volna. Az aktív dolgozók nem a karantén miatt nem fognak termelni, hanem azért mert megbetegedtek. Eredmény? A termelés pont annyira, ha nem jobban vissza fog esni, mint karantén idején, és rengeteg magyar feleslegesen fog meghalni. Mert a tejhatalmú Orbán Viktor mindenhez ért. Egy közönséges faszfej.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3516) Gondolataim

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Az esti hírekben hallom (és látom), hogy 3-4-5 gyerekes családban meghalt az anyuka- apuka-mind a kettő. Nagyon nehéz a sorsuk, fel van tálalva az adakozási lehetőség. Eszembe jutott, hogy a háború alatt több százezer apuka hagyta ott a fogát a harctéren, és az anyukáknak apukák nélkül kellett felnevelni az én korosztályomat. (mellesleg én is félárva lettem 12 éves koromra). Akkoriban nem volt televízió, volt viszont rádió, ahol üzenetek hangzottak el, jókívánságok és hazafias buzdítások, de adakozásra nem tettek célzásokat. Az egy szülős családok tudomásul vették az élet kegyetlenségét.

Szintén az esti hírekben hallom (és látom), hogy 1-2 éves fiúcska-kislány valami rendellenességgel született, meg kell műteni speciális gyógyszerrel kombinálva. A becsült költség 700 millió forint. Ennyi pénzt egy átlagos munkaerő 2.800 hónap alatt keres meg, ami 233 év. Ha a hasznos életet 40 évben határozzuk meg, akkor ez közel 6 ember teljes élete alatt megkeresett pénz, nem számolva, hogy az életük fenntartása is pénzbe kerül. Reális az, hogy szinte havonta kerül elő ilyen gyerek, és a TV nézők összedobják a 700 milliókat?

Nincs olyan nap, hogy valahol ne égne le egy ház. Valaki az ágyban dohányzott. Kedvenc TV híradó téma, mert az üszkös falak, beomlott tetők, szétolvadt műanyag eszközök, felrobbant gázpalaackok igen hálás látvány, jól mutatnak a képernyőn. A család földönfutóvá vált. Most a rokonoknál húzzák meg magukat, vagy az önkormányzat ad nekik átmeneti lakást. Mindenük odaveszett, de hála a TV csatornának, az emberek elkezdenek adakozni. Nagy szükség van rá, mert a családnak nem volt biztosítása. A sörözés, dohányzás mellett nem jut pénz a biztosításra! Majd összedobják a kárt azok, akik nem dohányoznak az ágyban, de van biztosításuk.

Szintén az esti hírekben hallom (és látom) hogy 12 újszülött kiskutyát bedugtak egy zsákba és leraktak valahol. Ezt megtalálta valaki, aki a kiskutyákat átadta a kutyamenhelynek, ahol nevelgetik őket és várják a leendő 12 gazdit, hogy elvigyék a kutyusokat. A menhely sajnos teli van. Sok száz megmentett kutyát kellene örökbe fogadni. Aztán eszembe jut, hogy gyerekkoromban, ha ellett a kutya, a kölyköket egyből vitték a pottyantós vécébe, és a kiskutya probléma megoldva.

Gyerekkoromban, mint már írtam, nem volt televízió, de volt rádió. Igaz nem ingyen, 10 forint előfizetést kellett fizetni. Viszont ezért a pénzért kellemes és sokrétű műsort adtak nem csak az igényeket figyelembe véve, de a népnevelést is, mert voltak ismeretterjesztő műsorok. Manapság a tévézés ingyenes, ha valaki megelégszik az alap csatornákkal is, mert a hirdetések nézésével fizetünk a (különben) csapnivaló műsorért. Érdekes módon a hirdetések minimum fele (de inkább több) patikák választékáról szól. Az étel kiegészítők, vitaminom, vény nélkül kapható gyógyszerek fantasztikus forgalmat bonyolíthatnak, mert ugye a hirdetések díját ki kell gazdálkodniuk, és ekkor még haszonra is szert kell tenni. Amit nem értek, gyerekkoromban a B vitaminokat, magnéziumot, Q-10 gyulladás gátlót, K2, D3 vitaminokat, stb. honnan szereztük be, hogy tudtunk nélkülük életben maradni?

Gyerekkoromban volt egy mondás, ami szerint „legjobban Budapesten lehet nyaralni”. Mert itt mindent lehet csinálni. Szabadtéri mozi/színház, uszodák, budai kirándulás, vidámpark, állatkert, evezés, zenés 5 órai teák, isteni kiskocsmák, Gellért-hegyi – Duna parti séták, stb. Mostanában úgy tudom, hogy százezrek rohannak le az Adriára, mert „már nem bírják a bezártságot”.

Na, még egy utolsó. Általános iskolában a földrajz tanár büszkén tanította, hogy Budapest egymillió lakosú világváros. Ma reggelenként egy millió ember jön be Budapestre az agglomerációból és ugyanennyi megy vissza késő délután.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3515) 2021. március

Tibor bá’ fordítása online

 

Globális hőmérséklet jelentés 2021 márciusában

Szerzők: James Hansen és Makiko Sato

A fenti képen cseresznye virágzás Kyoto-ban. Bal oldalt 100 év alatt a márciusi hőmérséklet változás. Jobb oldalt cseresznye fa virágzás Ne Jersy-ben.

A cseresznye virágzás csúcsát 1200 éve jegyzik fel Kyoto-ban. A csúcsvirágzás ez évben, március 26.-án volt, ami 1200 év alatt a legkorábbi. Japánban a márciusi hőmérséklet az elmúlt 100 évben 3°C-t emelkedett.

2021 márciusában a globális hőmérséklet emelkedés 1880-1920 időszakhoz mérten +1,16°C volt. Vagyis, 1880 óta a nyolcadik legmelegebb. A havi hőmérséklet a múlt évhez képest, folyamatosan esik.

Bal oldalt: 2021 március hőmérséklete az 1951-1980 átlaghoz képest. Jobb oldalt: globális havi hőmérséklet anomális 1880-1920 átlagához képest 2016, 2020 és 2021 vonatkozásában.

Globális felszíni hőmérséklet az 1880-1920 átlaghoz viszonyítva.

A 12 hónaponként jelzett globális hőmérséklet átlag (3. ábra, kék vonal) még mindig az 1970-2015 átlagos globális hőmérséklet felett van, de tovább fog süllyedni mind addig, amíg a vörös görbe a 2. ábrán továbbra is a zöld görbe alatt marad. Látni kell, milyen fokú a globális melegedés gyorsulása.

A jelenlegi NAOO előrejelzés szerint a trópusi hőmérséklet dupla süllyedés, La Nina felé tart (4. ábra), mely esetben q globális hőmérséklet tovább csökkenhet. Az ENSO előrejelzés tisztességesen fluktuál. Úgy tűnik, hogy a trópus krónikusan megjósolhatatlan, vagy a modelleken kell még egy kicsit javítani.

Az elmúlt 6 év hőmérséklet anomáliája, és az NCEP előrejelzése (zöld görbe).

(3514) Emlők

Tibor bá’ fordítása online

 

A tudósok képtelenek rájönni, hogy a férfiak miért buknak a női emlőkre

2021 a 89. év

Azon nincs vita, hogy a férfiak élnek-halnak a női mellekért. Abban viszont nem tudnak egyetérteni, hogy miért.

Azt még kevesen se fogadják el, hogy mert „szépek”. Még azt se, hogy az agyuk serdülőkortól kezdve meg van fertőzve például azzal, hogy takargatják őket.

A rejtvény megoldásába az antropológusok is beszálltak. Szerintük őseink biztosak akartak lenni abban, hogy a választott nő fitt lesz a szülésben, szoptatásban és a gyereknevelésben. A nők közötti válogatásban nagy szerepet kaptak az emlők, amiknek méretéből, teltségéből következtetni lehetett a kívánt képességekre. Ha ez igaz lenne, jött a cáfolat, akkor a női test egyéb zsírral dúsított részei is erotikusak lennének, de nem azok.

Na most a neurológusok, akiknek kedvenc elmélete szerint a párok kötődéséről lehet szó. Neurológiai tanulmányok szerint a nőket ellepi a oxitocin nevű hormon, amikor a bimbókat stimulálják, legyen az egy szopó csecsemő, vagy egy szex partner. Ha a férfi figyelmet szentel az emlőkre, akkor a nő őt fogja választani gyermeke apjának. Ebből a férfi részéről valószínűtlen mértékű önzetlenség érzékelhető.

Viszont az antropológusok nem adták fel. Edward Dutton előállt azzal, hogy őseink hátulról szeretkeztek, ahogy például a majmok és egyéb emlősállatok. Na és mit láttak szeretkezés közben? A nő fenekét. Aztán valahogy rászoktak a misszionárius pózra. Na jó, de hol vannak a gömbölyded fenekek. Sehol, viszont az emlők hasonlítanak a gömbölyű fenekekre. Megteszik fenék helyett. Na, ez volt az, amit senki nem akart elfogadni.

Viszont vannak még ötletek. Köztudott, hogy a kifejlődött keblekre a gravitációnak elvéthetetlen hatása van. Egyszerűen szólva, idővel minden mell lógni kezd. Amikor még nem volt anyakönyvi kivonat, a nők életkorát legfőképpen a mellek lógásából lehetett kikövetkeztetni. A férfiak sok generáción át buktak a telt mellű nőkre, mert azok fiatalabbak, termékenyebbek voltak. Hozzáidomultak a keblek minőségéhez.

Ez aztán meghozta a hatását, a női mellek kezdtek egyre teltebbek lenni, mert a férfiak ezek szerint szelektáltak. A preferencia mind a mai napig fennmaradt.

Jó kis történet, de igaz is? Mindössze az evolúció lenne a tettes? És ha a természetes kiválasztódás még ma is érvényes (és miért ne) akkor milyen emlőkre lehet számítani, hogy a jövő férfijainak megakad a szeme rajta – ha egyáltalán valamin megakad.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3513) Letűnt világ

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

2021 a 89. év

Nem tudom eldönteni, hogy én öregedtem-e meg, vagy tényleg minden elkúrvúlt, tényleg egyre szarabb a világ. Ahogy visszaemlékszem a háború utáni időkre, csendes és boldog nyugalom uralkodott a torony magas nehézségek ellenére is. Valahogy minden a helyén volt, az életnek voltak kisebb szépségei, élvezhető, bár apró eseményei.

Ilyen volt például az ünnepi kávézás. A háború alatt nem volt babkávé, mert a gyarmat áruk tengeren túlról érkeztek, viszont kereskedelmi hajóforgalom nem létezett. Fekete bors, fahéj, kókusz, földi mogyoró, banán stb. nem volt kapható, és persze orosz tea,  babkávé se. Volt helyettük planta tea (ha jól tudom eperfa levél) és árpából készült malátakávé. Természetesen citrom se volt, ezért a planta teába citrompótlót tettünk, ami sima citromsav tabletta volt. Nem volt ez rossz, meg lehetett szokni, és aki ebbe született bele, annak természetes is volt.

Aztán vége lett a háborúnak, és ha nehezen is, de hozzá lehetett jutni teához, kávéhoz persze csillagászati árakon. Nevelőanyám úgy készítette a teát, természetesen orosz teafűből, hogy a kannába beletett egy kávéskanálnyi mennyiséget, majd vizet rá és felforralta. A teafű az alján maradt. A következő alkalommal nem tett bele füvet, csak vizet és felforralta. A harmadik alkalommal ugyanez. Mind addig, amíg valami színe volt a csészékbe kiöntött folyadéknak. Ha már nagyon halvány volt, akkor megint tett füvet a kannába. Ez kábé fél évig folytatódott, amikor is már a kanna félig volt agyon ázott teafűvel. Ne, ekkor kiöntötte.

A kávéfőzés másképp történt. Először is azt nem ittuk minden nap reggel és este a hideg kajához, hanem csak ünnepnapokon, és mint ilyen természetesen ünnepélyesen.

Először is a kávé nyersen volt tárolva, tehát meg kellett pörkölni. Ezt anyám végezte hatalmas szaktudással. A szemeknek egyenletesen pörköltnek kellett lenni és nem volt szabad se alul, se felül pörkölődni.

Pörkölés után jött a darálás, ez minden esetben az én dolgom volt. A daráló nem egy elektromos bisz-basz volt, hanem itt balra látható hagyományos daráló, amin a régebbi időkben malátát daráltak. Egyszerű jószágnak tűnik, de állítható volt például a darálás finomsága. Viszont a tekerés a kézimunkát igényelt, ezért is lett az én feladatom.

A kávéfőző, amit perkolátornak hívtak két üveggömbből állt. Sajnos képet róla nem találtam, le kell hát írnom, mert fontos. Szóval volt egy alsó gömb lapos talppal és bő szájjal a tetején, amibe beleillet egy másik gömb fedővel és az alján tölcsér nyúlvánnyal. A tölcsér rész beleillet az alsó gömb szájába. A felső gomb alján (a tölcsér felett) volt egy szűrőlap. Erre kellett rárakni az őrölt kávét. Az alsó gömböt pedig fel kellett tölteni vízzel.

A „berendezéshez” tartozott egy spirituszégő is (balra a kép). Az égő felett volt egy asztalka, amire rá kellett helyezni a vízzel és kávéval megtöltött kettős üveggömböt. A víz szép lassan melegedni kezdett, amit körbeülve lestünk, vajon mi történik, mintha még sose láttuk volna. Amikor a víz felforrt az alsó gömbben nyomás keletkezett, ami a benne lévő forró vizet a tölcsércsőrön keresztül felnyomta a felső gömbbe a kávéporon keresztül. Amikor az össze víz fenn volt, anyám leemelte a két üveggömböt, letette az asztalra és várt, amit a folyadék visszacsurgott az alsó gömbbe, és nini, a víz színe halvány barna lett. Ekkor anyám visszatette az égő fölé. Egy kid idő után a folyadék megint felfutott, aztán majd harmadszor is. A folyadék színe egyre sötétebb lett. A végén kész lett a kávé.

A kávéfőzés kb. egy órán keresztül tartott, szép látvány volt, és nagyon izgalmasnak tartottuk. Aztán anyám kiporciózta apró csészékbe és elfogyasztottuk. Én csak arra emlékszem, hogy hetekkel később, ha volt egy alkalom, anyám hangosan feltette a kérdést, kávézzunk? Amire hangosan és kórusban kiáltott apám, húgom és én. Igeeeen. Mert esemény volt, ami megszínesítette a szürke hétköznapokat. Nem hiszem, hogy napjainkban bárki ennyire örülne és ennyire élvezne egy csésze babkávét.

U.i. Cs.F. sikeresen előkapart egy tökéletes képet az üveggömbös kávéfőzőről. Balra az látható. Mellette a spiritusz égő.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

(3512) Idióták uralkodása

Tibor bá fordítása online

2021 a 89. év

Szerző: Chris Hedges

Az összeomló civilizációk utolsó napjaiban az idióták veszik át a vezetést. Idióta tábornokok megnyerhetetlen háborúkat vívnak, amelyek csődbe viszik a nemzetet. Idióta közgazdászok javasolják a gazdagok adócsökkentését, és a szociális szolgáltatások lenyesését a szegények esetében, és mítoszokra építve előre jeleznek gazdasági növekedést. Idióta iparmágnások megmérgezik a vizeket, a talajt és a levegőt, munkahelyeket szüntetnek meg, és csökkentik a béreket. Idióta bankárok önmaguk által keltett buborékokkal hazardíroznak, és az állampolgárokat belehajszolják a rabszolgasorba züllesztő adósságokba. Idióta újságírók úgy tesznek, mintha a despotizmus demokrácia lenne. Idióta értelmiségiek javasolják külföldi kormányok megbuktatását, hogy aztán törvénytelen enklávék keletkezzenek, ahol őrjöngő fanatikusok gyakorolják a hatalmat. Idióta professzorok, úgy nevezett szakértők és specialisták foglalják le magukat érthetetlen zsargonnal megfogalmazott misztikus elméletekkel. Idióta előadóművészek, és idióta gyártók elképesztően durva szex jeleneteket hoznak létre, megtoldva gyilkolással és fantazmagóriák megvalósításával.

A kihalásnak megvannak a jegyzékbe szedett ismérvei. Mi, ezeken szép sorba végigmegyünk.

Az idióták csak két szót ismernek:  „még többet”. Ezek, egyáltalán nem rendelkeznek józan ésszel. Összeharácsolják az összes anyagi javakat és erőforrásokat, mígnem a munkás nem lesz képes megélni a béréből, az ország infrastruktúrája pedig összeomlik. Privilegizált lakóparkokban élnek, ahol halálra zabálják magukat minden földi jóval, és rakétatámadást rendelnek el idegen területek ellen. Felfogásuk szerint, uralmuk kiterjed az egész országra. A római, Maja, Francia, Habsburg, Romanov, Wilhelmien, Pahlavi dinasztiák azért omlottak össze, mert az uralkodó idióták megszállottsága és hóbortja lett a törvény.

Donald Trump az ország kollektív idiótalizálódásának szimbóluma, még ma is, és utódja nem lesz sokkal jobb. Ő pontosan az, ami a hirdetett civilizáltságunk és racionalitásunk álarca mögött van – egy fröcsögő, narcisztikus, vérszomjas, megalomániás örült.

Trump hadseregeket és hajóhadakat küldött a Föld legnyomorúságosabb országai ellen, önfeledten lépett át a globális felmelegedés által okozott emberi szenvedésen, a globális oligarchák nevében vidáman harácsolt, éjszaka lazán leült a tévéje elé, mielőtt kinyitotta volna a csodás Twitter oldalát. Trump a római birodalom Nérójának mai, amerikai változata, aki jelentős állami erőforrásokat fordított, mágikus erők megszerzése érdekében, vagy a kínai Qin Shi Huang császár megfelelője, aki vállalta a költségeit több, egymást követő expedíciónak, a halhatatlanok mitikus szigetére, hogy megszerezze az örök életet jelentő bájitalt. Vagy a korhadó, orosz uralkodó család tagja, aki tarokkot játszott a kártyaasztalnál, szellemidéző szeánszokon vett részt, miközben népét háború tizedelte, és forradalom érlelődött az utcákon.

Most állunk a történelem azon szakaszánál, amikor megérkezünk a fehér faj öldöklésének, és kapzsiságának szomorú végéhez. Elkerülhetetlen, hogy az utolsó felvonásban egy Trump-szerű figurát fossunk ki magunkból. A fehér faj ötszáz éven át leigázta, kifosztotta, kizsigerelte, és agyon szennyezte a Földet a haladás nevében. Technikai felsőbbrendűségét arra használta fel, hogy megteremtse a leghatékonyabb gyilkoló gépet, amivel mindent és mindenkit, de főleg a természeti népeket lemészárolta, amennyiben útjában állt. Elhordták, összeharácsolták a Föld értékeit, erőforrásait. Azt hitték, hogy ennek a vérbe áztatott, aranyban dúskáló orgiának sose lesz vége, és még ma is ezt hiszik. Képtelenek megérteni, hogy ez a szakadatlan kapitalista terjeszkedésen nyugvó sötét etika a kizsákmányolókat éppen úgy halálra ítéli, mint a kizsákmányoltakat. És most, amikor a kihalás előtt állunk, még most se vagyunk elég értelmesek ahhoz, hogy megszabaduljunk az evolúció alatt kialakult ösztöneinktől.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3511) Ránk erőszakolt négerek

Tibor bá’ online

2021 a 89. év

Szegeden, egy professzor kijelentette, hogy utálja a cigányokat. Aztán percek alatt kiderült, hogy neki nincs megengedve a szabad vélemény nyilvánítás. Illetve, dehogy, ha az lenne a véleménye, hogy imádja a melegeket (főleg a fűtési szezonban), akkor ahhoz lenne joga. Ehhez nincs, pedig nagyon megértem. Én nem utálom őket, csak nem szeretem őket, mert nincs rá semmi okom.

Tegnap láttam egy amerikai filmet (Precious – A boldogság ára), aminek egy 200 kilós, 14 éves néger lány volt a terhes főszereplője, de már egy gyerekkel rendelkezett. A két gyerek apjának a saját apját nevezte meg. Problémája volt a segély folyósítással, amit feltételekhez kötnek, például iskola látogatás. A jelenetek elképesztőek, azt hinné az ember, hogy a Klu Klux Klan rendelte meg (nem is néztem végig). Nézés közben felmerül az emberben, hogy mit lehet ezekkel kezdeni. Erre persze meg van a PC válasz. Szeretni kell őket (miközben ők gyűlölik a fehér embert). De miért most? Régen miért nem kellett?

Az alábbi videón a távoli múltban készült zenés filmekből vannak összevágva a tánc jelenetek. Az érdekesség, hogy ha ketten táncolnak, ha kisebb vagy akár 50 fő csoport, mindenki fehér vagy fekete, de vegyes csoport nem létezik. Manapság készült filmekben kényesen ügyelnek arra, hogy a fekete férjnek fehér legyen a felesége, a fehérnek pedig fekete. A fekete férfinek fehér legyen a legjobb barátja, a fehér nőnek fekete nő legyen a legjobb barátnője. Nyomják le a torkunkon a szerecsen szeretést. Most már azt várom, a vegyes párok mikor kapnak adókedvezményt. Ha bevezetnék a vegyes párok dupla nyugdíját, isten úgyse lecserélném a nőmet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3510) Hasznos megfázás

Tibor bá’ fordítása online

 

A megfázás soha nem jó dolog – még az enyhe változata is rendkívül irritáló. Most azonban kiderült, hogy lehet a nátháért felelős vírus az emberiség barátja. Különösen az úgynevezett rinovírus. Egy új tanulmány szerint, ha egyszerre fertőződsz meg náthavírussal és koronavírussal, az előbbiek jó eséllyel megvédnek az utóbbitól.

Amikor megfázol az immunrendszered víruskereső molekulákat, úgynevezett interferonokat termel. A szervezet sokkal gyorsabban és nagyobb mennyiségben termel interferont, ha rinovírus fertőz meg, mint más típusú vírus teszi ezt. A légutakon replikáló sejtek tanulmányozásával a tudósok kimutatták, hogy a rinovírussal és a koronavírussal egyszerre fertőzöttek esetében a rinovírusok elnyomják a koronavírus replikációját. Azonban a nátha elmúlásával már nem védenek meg a koronavírustól.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

(3509) Új variánsok

Tibor bá’ fordítása online

 

Az új COVID-variánsok megváltoztatták a játékot, mert a vakcinák nem lesznek elegendőek. Maximális globális védekezésre van szükségünk.

 

2021 a 89. év

Forrás: THE CQNVERSATION

2020 végén reménykedtünk, hogy a jó minőségű védőoltások segítségével az emberiség fölénybe tud kerülni a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírussal szemben. Ideális esetben a vírust az oltások után  alacsony szinten, további társadalmi zavarok és jelentős számú haláleset nélkül tudjuk tartani.

Azóta azonban új és aggodalomra okot adó  vírus variánsok jelentek meg és terjedtek el világszerte, ami a jelenlegi járvány elleni védekezési erőfeszítéseket, köztük az oltást is a kisiklás veszélyének teszi ki.

Egyszerűen fogalmazva, a játék megváltozott, és a jelenlegi vakcinák sikeres globális bevezetése önmagában már nem garantálják a győzelmet.

Senki sincs igazán biztonságban a COVID-19-el szemben, amíg mindenki biztonságban nem lesz. Versenyben vagyunk az idővel, hogy  megakadályozzuk az új variánsok megjelenését és terjedését. A veszély az, hogy olyan változatok merülnek fel, amelyek leküzdik az oltások vagy a korábbi fertőzés által biztosított immunitást.

A helyzet az, hogy számos ország nem képes nyomon követni a kialakulóban lévő változatokat genom megfigyeléssel. Ez azt jelenti, hogy a helyzet még súlyosabb lehet, mint amilyennek látszik.

Lancet COVID-19 Bizottság Közegészségügyi Munkacsoport tagjai sürgős cselekvésre szólítanak fel az új variánsok miatt. Ezek az új variánsok azt jelentik, hogy nem támaszkodhatunk kizárólag a vakcinákra, hogy védelmet nyújtsunk, hanem erős közegészségügyi intézkedéseket kell fenntartanunk az ilyen variánsok okozta kockázatok csökkentése érdekében. Ugyanakkor minden országban megfelelő módon fel kell gyorsítani a vakcina programot. Együttesen ezek a stratégiák a vírus maximális sakkban tartását fogják eredményezni. Mik azok az aggodalomra okot adó variánsok?

Az olyan vírusok genetikai mutációi, mint a SARS-CoV-2, gyakran jelennek meg, de egyes változatok aggodalomra adnak okot. Ezek újra megfertőzhetik azokat, akik korábban megfertőződtek, vagy be lettek oltva. Ezek a fertőzések súlyosabb betegséghez vezethetnek.

Nézzünk néhány variánst mit jelentenek a világjárványra

Jelenleg legalább három dokumentált SARS-CoV-2 változat ad aggodalomra okot:

  • 1.351, először 2020 decemberében jelent meg Dél-Afrikában
  • 1.1.7, először 2020 decemberében jelent meg az Egyesült Királyságban.
  • 2021 januárjában azonosították először Japánban a Brazíliából érkezők között.

A különböző országokban, egyidejűleg hasonló mutációk keletkeznek, ami azt jelenti, hogy még a határellenőrzések és a magas beoltottság sem feltétlenül védheti meg az országokat a saját „nevelésű” változatokkal szemben, beleértve az aggodalomra okot adókat is. A nemzetközi mobilitás ezen csak ront.

A Dél-Afrikai tapasztalatok azt sugallják, hogy a SARS-CoV-2-vel való korábbi fertőzés csak részleges védelmet nyújt a B.1.351 variánssal szemben. Ez a variánst 2021. márciusa óta már legalább 48 országban mutatták ki.

A vakcinák hatékonysága az új változatokkal szemben még mindig nem egyértelmű. Az Egyesült Királyságból származó legújabb egyértelmű bizonyítékok azt sugallják, hogy mind a Pfizer, mind az AstraZeneca vakcinák jelentős védelmet nyújtanak a súlyos betegségekkel és a B.1.1.7 variáns kórházi kezelésével szemben.

Másrészt, a B.1.351 variáns hatását az AstraZeneca oltás lecsökkenti enyhe vagy közepesen súlyos betegséggé. Viszont egyetlen intézkedés sem elegendő a vírus terjedésének megakadályozására ezért minden országban erős közegészségügyi intézkedéseket kell fenntartani az oltási programokkal párhuzamosan.

Miért van szükség a maximális védekezésre?

Minden alkalommal, amikor a vírus replikálódik, lehetőség van mutációra. És ahogy azt már világszerte látjuk, az ebből eredő változatok némelyike a vakcinák hatékonyságának erodálását okozzák. Ezért szólítottak fel a „maximális védekezés” globális stratégiájára.

A közegészségügyi vezetőknek azokra az erőfeszítésekre kell összpontosítaniuk, amelyek maximálisan elnyomják a vírusfertőzések lehetőségét, amelyek különben segítik olyan mutációk megjelenését, amelyek új aggodalmat válhatnak ki.

A vakcina azonnali bevezetése önmagában nem lesz elegendő ennek eléréséhez; a folyamatos közegészségügyi intézkedések, mint például az arcmaszkok és a fizikai távolságtartás is létfontosságúak lesznek. A beltéri terek szellőztetése fontos.

Tisztességes hozzájutás a vakcinákhoz

A vakcinákhoz való méltányos hozzáférése létfontosságú. A magas jövedelmű országoknak támogatniuk kell az olyan  mechanizmusokat, mint a COVAX-létesítmény, amin belül vakcinákat adományoznak az alacsony és közepes jövedelmű országoknak, és támogatják az ellenőrzés alatt állóa vakcina gyártás növelését.

Részletesen: 3 módja van  annak, hogy beoltsák a világot, és meggyőződjenek arról, hogy mindenki, gazdag és szegény egyaránt részesül azt oltásokban.

Az egészségügyi rendszereknek biztosítaniuk kell, hogy az egészségügyi szakemberek támogatást kapjanak a megnövekedett kórházi kezeléshez anélkül, hogy csökkentenék a nem COVID-19 betegek ellátását.

Az egészségügyi rendszereket jobban fel kell készíteni a jövőben megjelenő variánsokra. A fokozott védekezéshez a következők tartoznak:

  • Genom felügyeleti programok létrehozása a kialakult variánsok azonosítására és gyors jellemzésére a világ számos országában.
  • Gyors, nagyszabású „második generációs” vakcina programok és megnövelt termelési kapacitás létrehozása, amelyek lehetővé teszik a vakcina terjesztést.
  • A vakcinák hatékonyságának vizsgálata, a meglévő és az aggodalomra okot adó új variánsok esetében.
  • Közegészségügyi intézkedése (például kettős maszkolás) létrehozása és az egészségügyi személyzet egyéni védőfelszerelésének biztosítása.
  • Viselkedési, környezeti, társadalmi és rendszerszintű beavatkozások megteremtése: mint például a szellőztetés lehetővé tétele, az emberek közötti távolságtartás, valamint a hatékony keresés, tesztelés, nyomon követés, izoláció kialakítása.

A helyzet: a WHO szerint a Globális heti COVID-esetek csökkennek, de ha abbahagyjuk a harcot, akkor jön visszarendeződés.

A COVID-19 aggodalomra okot adó újabb és újabb variánsai megváltoztatták a játékot. Fel kell ismernünk és cselekednünk kell, ha globális társadalomként el akarjuk kerülnünk a fertőzések jövőbeli hullámait, még több lezárást és korlátozást, valamint a betegséget és halált.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3508) Ukrajnai válság

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Napok óta olvassuk, hatalmas az oroszok csapatösszevonása Ukrajna keleti határainál. Diplomáciai nyüzsgés. Bekövetkezhet egy ukrán/orosz háború. Ez csak erőfitogtatás. Oroszok nyilatkozták, ők nem fogják leadni az első lövést. Hát akkor ki, és miért? Washington szeretne ukrajnai csetepatét, de senki másnak nincs hozzá kedve. Szerintem nem lesz ebből semmi. Egy nagyon pici esélyt lehet csak látni a Krím-félsziget vízellátása miatt, de ez megoldható háború nélkül is. De mi van, ha mégis kitör ez a háború?

Ha kitör a háború, akkor két esély van: helyi, gyors lefolyású összecsapás lesz, orosz győzelemmel, vagy USA (NATO) beavatkozik, és akkor a III. világháború atomfegyverekkel. Remélhetően, ez nem következik be.

Felmerül a kérdés, hogy hat ez ki ránk, ha beindul az összecsapás. Ez nagymértékben függ Orbántól. Az én becslésem szerint Orbán el fog kerülni Washington által felkért mindenféle beavatkozást, de az országot készenlétbe helyezi.

Mivel, Ukrajnával van közös határunk, várható, hogy a magyar nemzetiségű fiatal férfiak tömegesen fognak átszökni hozzánk, valamint a közel lakó orosz ajkúak is, mivel Kárpátaljáról átkerülni kelet Ukrajnába nehézkes lenne. Ezt a dolgot Orbán megoldja.

Nem valószínű, hogy a szomszédban zajló (és csak néhány hétig tartó) háború komoly mértékben kihatna az ország életére. EU a keleti határra valószínűleg fel fog sorakoztatni némi katonai erőt, hogy Putyin csapatai ne lépjék túl az ukrán határt, de ennek csak diplomáciai értéke van, katonai nincs, és nem is lenne rá szükség.

Miután Putyin szétrombolta Ukrajnát, és lehasított belőle annyit, amennyit jónak látott, a maradék elosztása Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia között okozhat némi civakodást, de mivel valamennyien EU tagok vagyunk, a megállapodásra jóval nagyobb esély van, mint az összekoccanásra. Ez utóbbi esetén borítékolni lehet, hogy a rövidebbet mi fogjuk húzni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3507) Kína kontra NATO

MangaMonguz fordítása online (köszönet érte)

 

Stoltenberg kimondta az igazságot: Kína egy lehetőség a NATO számára

 Szerző: Finian Cunningham

Felejtsd el, hogy Kína vagy Oroszország állítólagos fenyegetés. Ez a két állam valójában az USA és a NATO imperialista fellépésének csak a legitimálását jelentik.

Egy óvatlan pillanatban a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg kirántotta a nyulat a kalapból, amikor Kína felemelkedését egyszerre nevezte kihívásként és lehetőségként is. Akaratlanul is azt az álláspontot képviselte, hogy a Kínával szembeni konfrontáció a katonai szövetségnek fontos új célt ad.

Stoltenberg exkluzív interjút adott a Deutsche Welle-nek az első miniszteri szintű NATO-csúcstalálkozó alkalmából, amelyen a Biden adminisztráció is képviseltette magát. A március 23–24-én a NATO brüsszeli központjában tartott kétnapos csúcstalálkozó Antony Blinken amerikai külügyminiszter, valamint a 30 országból álló katonai szövetség más külügyminiszterének személyes részvételével zajlott.

A NATO-csúcstalálkozót akkorra időzítették, amikor az Egyesült Államok és európai szövetségesei összehangolt szankciópolitikát folytatnak Kína és Oroszország ellen állítólagos emberi jogi kérdések miatt. Ezen a héten az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia és az Európai Unió soha nem látott koordinációja volt Peking és Moszkva elleni új szankciók végrehajtása terén. Nem véletlen, hogy ez a provokatív fejlemény a magas szintű nemzetközi találkozó után következik be, a Biden-adminisztráció személyes és videokonferencia útján is felszólította a szövetségeseket, hogy alakítsanak ki ellenségesebb és egységesebb álláspontot Kínával és Oroszországgal szemben.

A Biden-adminisztráció módosította az előd Trump adminisztráció „America First” politikáját, hogy életet leheljen a „revitalizált” transzatlanti kapcsolatokba. Washington Kína és Oroszország kihívásának hatékonyabb stratégiai megoldását az Egyesült Államok és Európa egységesebb tengelyeként képzeli el, a NATO pedig biztosítja ehhez a megújított koordinációs platformot.

Az egység megteremtése érdekében a Biden-adminisztrációnak szükségszerűen sokkal agresszívabb politikát kell folytatnia Kína és Oroszország ellen, nagyobb fenyegetésként ábrázolva őket. Ez azt jelenti, hogy az amerikai katonai szövetségben nagyobb vezető felelősséget vállal a washingtoni politika.

A NATO ezen a héten kiadott közös nyilatkozata megerősítette a szövetség egységét az orosz „agresszióval” szemben. Moszkva reagált a nyilatkozatra és jelezte, hogy Oroszország egyetlen nemzetet sem fenyegetett, és hogy a NATO csak megpróbálja igazolni létezését.

Egy idősebb orosz honatya, Leonyid Szlutszkij szerint a NATO védelmi szövetség jellegének hangsúlyozása „kirívó hazugság”, rámutatva a volt Jugoszláviában, Afganisztánban, Irakban, Líbiában és Szíriában indított háborúkra és beavatkozásokra.

Antony Blinken a héten kijelentette, hogy Kína felemelkedése és Oroszország a Nyugat destabilizálására tett kísérletei olyan „fenyegetéseket” jelentenek, ami miatt a NATO-nak össze kellett ülnie. Blinken hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem kényszeríti a szövetségeseit Kínával kapcsolatban arra, hogy „a minket vagy őket válasszák”, ezzel ellentétben a gyakorlatban pontosan ezt teszi.  Jens Stoltenberg és más európai vezetők üdvözölték a Biden-adminsztráció által meghirdetett „új fejezetet” a transzatlanti kapcsolatokban.

A négy évig tartó és szókimondó Trump-adminisztráció,valamint a katonai költségvetésekkel kapcsolatos kérlelhetetlen álláspontja után néhány európai vezető megkönnyebbült Biden ígérete alapján, miszerint „Amerika visszatért”.

Természetesen olyan emberek, mint Stoltenberg vagy a volt norvég miniszterelnök, aki 2014. óta a NATO polgári vezetője támogatják, hogy erősödjön a szövetség a kényelmes megélhetésük és a vállalatok által finanszírozott agytrösztök jövőbeni biztonságáért.

Stoltenberg folyamatosan arra törekszik, hogy új jövőképet és küldetést találjon a NATO-nak, amely szervezet több mint 70 évvel ezelőtt, a hidegháború kezdetén alakult, és amely azóta is folyamatosan bővül a hidegháború három évtizeddel ezelőtti hivatalos vége ellenére.

Az általa használt „buzz” kifejezés azt jelenti, hogy a szövetséget „jövőbiztossá” tegye – vagyis állandó ürügyet kell találni arra, hogy az Egyesült Államok vezette katonai szervezet folyamatosan fennmaradjon, függetlenül a valós biztonsági igényektől.

Stoltenberg a Deutsche Welle-nek adott heti interjújában Kína felemelkedését fenyegetésként kommentálta: „Kína közelebb került hozzánk, befektet a kritikus infrastruktúránkba.” Nos, talán azért, mert Kína a világ legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Uniónak és jelentős külföldi közvetlen befektető az európai nemzetekben, amelyek évtizedek óta a neoliberális kapitalizmus és a megszorítások miatt csődbe mentek.

Stoltenberg így folytatta: „Semmiképpen sem kerülheti el a regionális szövetségünk Kína felemelkedéséből eredő globális erőviszonyok változásának a kezelését.”

Az általában óvatos Stoltenberg száján kicsúszott: Kína szerinte „egyedülálló lehetőséget ad egy új fejezet megnyitására Észak-Amerika – az Egyesült Államok – és Európa kapcsolatában”. Tehát Kína „fenyegetésként” vagy „ellenfélként” való bemutatásának valódi stratégiai értéke az, hogy új célt adjon az Egyesült Államok vezette NATO-tömbnek, amely Európát Washington hegemón geopolitikai céljának rendeli alá.(1)

A hangsúly itt Kína „fenyegetésként való bemutatásán” van, és nem azon, hogy valójában mi a valódi kapcsolat, vagyis egy létfontosságú gazdasági partner. (Ugyanez vonatkozik Oroszországra és az Európával folytatott hatalmas energetikai partnerségre.)

Az Egyesült Államoknak, hogy vállalatai és tőkés rendje részére a globális erőfölényt megtartsa, definiáltan meg kell akadályoznia egy többpólusú, globális politikai-gazdasági világ létrejöttét, amelyet Kína és Oroszország felemelkedése testesít meg.(2)

A probléma azonban az, hogy Washington és európai szövetségesei nem igazolhatják az ilyen álláspontot a fennálló normális és természetes kapcsolatok alapján, ugyanis ennek során ellenszenves, indokolatlan agresszoroknak tekintenék őket. Ezért feltétlenül össze kell kapcsolni Kínát és Oroszországot, mint „biztonsági fenyegetést” a Nyugat játékszabályain alapuló világrend ellen.(3)

Az nem számít, hogy a Nyugat játékszabályai szerint működő világegyébként látta, ahogy a NATO-hatalmak a világ minden táján beavatkoznak, háborúkat kezdeményeznek, felforgatásokat folytatnak, emberek millióinak halálát okozzák és rászabadítják az összeomlásból eredő terrorizmust és egyéb biztonsági fenyegetéseket,a migrációt a világra.

Felejtsd el, hogy Kína vagy Oroszország az állítólagos fenyegetés. Valójában lehetőséget kínálnak a NATO és az amerikai imperializmus számára, hogy további ok legyen a létükre és a tapasztalt magatartásukra.

FinianCunningham díjnyertes újságíró. Eredetileg az észak-írországi Belfastból származik, és agrárkémiai diplomát szerzett, tudományos szerkesztőként dolgozott az angliai Cambridge-i Royal Society of Chemistry-ben, mielőtt újságírói pályára lépett volna. Több, mint 25 évig helyettes szerkesztőként és íróként dolgozott többek között a The Mirror, az Irish Times, az Irish Independent és a Britain’s Independent médiumoknak. Most szabadúszó író és elemző, írásai megjelennek az RT, Sputnik&Strategic Culture Foundation oldalán. Másodszor kapta meg a Serena Shim-díjat a kompromisszumok nélküli integritásért az újságírásban (2020 december).

 

Megjegyzések a fordítótól:

Az író/elemző írása természetesen elfogultnak is nevezhető, de ez semmit nem von le abból, hogy az általa leírtak valósak. Érheti őt az a vád, hogy a Kelet hatalmai biztosan jó pénzt fizetnek azért, mert „átállt” és írásaiban ostorozza az Egyesült Államokat és a NATO-t. Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy ha az USA politikáját vagy a NATO-t dicsőítené, azért is ugyanúgy megkapná a fizetségét, csak a másik oldaltól. Ezek a gondolkodók általában nem az aprópénzért, hanem meggyőződésből választanak oldalt és a meggyőződésük szerinti igazságra hívják fel a figyelmet.

(1) Bár a Trump-adminisztráció alapjaiban véve idejétmúltnak tekintette a NATO szervezetét és Macron francia elnök is agyhalottnak titulálta a szövetséget, ettől függetlenül a NATO szervezet minden szempontból továbbra is biztosítja a katonai felügyeletet Európa országai felett. A NATO jelentős átalakítása vagy felbomlása kirúgná az amerikai katonai-ipari komplexumot is magában foglaló „birodalom” alatti szék egyik lábát, így ez nem elfogadható Washingtonban. Bár nem létezik már 30 éve sem a Varsói Szerződés, sem a Szovjetunió, a NATO nemhogy megszűnt volna, hanem épp ellenkezőleg, a lehető legnagyobb méretűre növelték, kiváló felvonulási területet biztosítva Oroszország kapujánál.

Ugyanakkor – hogy objektívek is maradjunk valamennyire – Európa az elmúlt harminc évben nem sokat tett azért, hogy a NATO szervezete helyett a jelenkor realitásainak és érdekközösségeinek megfelelően átalakítsa a kontinenst is érintő biztonsági struktúrákat, leszámítva néhány, a médiában hangzatos, de valós tartalmat nélkülöző projekt meghirdetését. Ugyanez a probléma a NATO-t és az USA-t kritizáló oldalakkal is. Abban igazuk van, hogy ez ebben a formában nem kimondottan a békét és a prosperálást segíti elő, de attól mindenki tartózkodik, hogy egy reális alternatívát kínáljon fel, lehetőleg olyat, amelyet mindegyik oldal képes elfogadni, beleértve Európát, az Egyesült Államokat és Oroszországot.

(2) A többpólusú világ létrejöttét megakadályozni már nem lehet katonai erővel sem. A katonai erők bevetése ebben az esetben háborút jelentene Kína és Oroszország ellen, amelyek drámai következményekkel járnának a jelenlegi civilizációnkra nézve. Igaz, hogy ebben az esetben valóban nem egy több pólusú világ lenne a következmény, hanem egy pólusok nélküli világmaradvány.

(3) Kellemetlen paradox az ügy, mert amíg a Nyugat és az Egyesült Államok egyik oldalról rá van utalva a kínai gyártási kapacitásokra és termékekre, illetve Európa az orosz földgázra, addig a másik oldalról nem tudják elfogadni azt, hogy a két rivális (valójában partner) ezeken a közös érdekeken alapuló kereskedelmi akciókon szintén jól jár és prosperál. Ebből eredően a Nyugat rövid távú célokért és érdekekért szinte egy oldalra kényszeríti a két legnagyobb riválisát, nem hagyva igazi választást sem Moszkvának, sem Pekingnek, csak az összefogást és a Nyugat által irányított világrend kikezdését minden téren.

Az imperializmus, azaz a birodalmiság vagy birodalom szervező képesség márpedig csak akkor működőképes hosszabb távon, ha a birodalom befolyása alá tartozó kisebb hatalmakkal is ki tud építeni olyan kapcsolatrendszert, amely mindkét felet érdekeltté teszi a hosszú távú együttműködésben, illetve az alárendelt szerepben lévő hatalom számára is elfogadhatóvá teszi a birodalom felügyeletét és nem kérdőjelezi meg annak hatalmát. Ezzel kapcsolatban tervben van egy másik cikk fordítása is, amely hasonló problémát boncolgat majd.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3506) Gyilkos kormány 4.0

Tibor bá’ online

Két és félmillió

2021 a 89. év

Csütörtökön, Magyarországon két és félmillió beoltott állampolgár lesz. Orbán péntektől elrendeli a lazítást. Lehet-e egy ember ennyire hülye?

A két és félmillió beoltott nem lesz védett. Egyszerűen arról van szó, hogy a 90-95 százalékos védettséghez, két oltásra van szükség. A két és félmillió beoltottból 900.000 kapta meg a második oltását is, de mivel a relatív védettséghez kell még két hét is, az elérhető biztonságban, mindössze 700.000 magyar érezheti magát (ennyi volt kétszer oltva, két hete). Ez a lakosság 7 százalékos átoltottságát jelenti, miközben a nyájimmunitáshoz az optimisták szerint is 70 százalék kell (valójában 90 százalékra van szükség).

A válasz az eredeti kérdésre: ennyire hülye nem lehet az utcán szabadon futkosó egyetlen ember se. Ha, nem hülye, akkor szándékos,megfontolt gyilkos. Ő most visszaadja az emberek szabadságát, kellemes nyarat produkál. Észlelte, hogy a 22.000 halottból egyetlen egyet se ír a számlájára az ország. Már, senki se emlékszik, hogy heteken át tétlenül, nem csinált semmit. Ha lesz 40-50 ezer halottunk, az se lesz az ő mulasztás. Viszont a kormány propaganda nyomhatja, hogy az oltás ellenes baloldal mellett, Orbán visszaadta a nyarat a zembereknek. Hogy Magyarország a világon első helyen áll a népességarányos halottak számában, azt elhomályosítja a sikeres oltakozás.

Ha, az ellenzék rámutat Orbán hibás járványkezelésére, az a járvány felhasználása politikai célokra. Ha, a népszerűség érdekében feláldoznak néhány tízezer embert, az – tessék mondani – micsoda?,  egy gyilkos kormány fondorlata.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3505) Barangolás

Tibor bá” szatirikus online

 

2021 a 89. év

Így húsvét körül eszembe jut, hogy barangolni kellene egyet. Sajnos a tolószékem bal kereke a múlt héten kiesett, mert a karbantartási utasításban nem írták be, hogy időnként a csapágyat zsírozni kell, persze ha beírják se érek vele semmit, mert Éva olajjal főz (amikor éppen nem engem tologat), zsírt már évek óta nem láttunk. Szóval nincs tolószék, nincs barangolás, legfeljebb az Interneten. Tudom, hogy azt nem így hívják, hanem valami browser vagy micsoda, de hát most tanuljak meg angolul vénségemre? Szóval beírtam a saját nevem a Google-ba. Na, azért ez még megy, ajjaj, szinte magától, mert az igazat megvallva a Google-től meg se tudok szabadulni. Aztán lett 8580 találatom. Röhögnöm kell, ezen végig menni eltart jövő húsvétig. Mi van, ha meg se érem? De azért nem bántam meg. Képzeljétek, mikre nem jöttem rá. Néhányan össze-vissza pletykálnak rólam, meg beírogatja a szájtom URL-jét. Na, csak találkozzak velük! Egy másik grafomániás meg azt írta rólam, hogy fiatalos a stílusom pedig elmúltam 80. Nana! Csak semmi fiatalítás! Azt csak a nők imádják, az idős férfiak inkább arra büszkék, hogy még mindig feláll, persze csak reggel, és majd behugyoznak hozzá, mert az ürítéssel elmegy a merevedés is. De azért nem semmi, pláne, hogy olvasom, a magyar férfiak fele 40 éves korban impotens. Megjegyzem, amilyen nők manapság vannak…. azokkal a kitetovált seggekkel. Kinek áll fel a dákója, ha farkasszemet kell nézni egy tűzokádó vörös sárkánnyal? A pircingelt csiklóról már nem is beszélve, amint kivigyorog a kopaszra beretvált szeméremdombok közül, amit betetőz a körülötte elhelyezkedő másfél mázsányi zsiradék.  Bocs, egy kicsit elkalandoztam. Már majdnem elkezdtem mesélni legújabb kalandomat az urológussal. Hatalmas bütykös mutatóujját be akarta bökni az ánuszomba. Tudom, hogy ez újabban divat (fisztelés, meg ilyesmi) de engem hagyjanak ki belőle. Azt mondja a doki, hogy akkor produkáljak neki ondót, és kezembe nyomott egy üvegcsövet, és megmutatta hol van a vécé, ahol valaki már éppen produkált. Gondoltam, ha nem megy, akkor kérek tőle pár cseppet, de ment. Aztán jött a spermaszámlálás? 1-2-3-4-szünet. Mikor lesz ebből 50 millió? Állítólag már soha. Tessék, már megint kicsúsztam a ritmusból. Szóval barangolok-barangolok. Valaki átmásolta a Véletlenről írt teljes posztomat. Hát, ha annyira tetszik neki! Itt aztán nincs szerzői jogdíj. De a pasinak nem volt elég az átmásolás, hozzátette, hogy ő is pont erre gondolt és én kvázi elloptam a gondolatait. Nem mondom, 15 éves koromban a bazilika perselyéről, így húsvét tájt, elloptam néhány forintot, amikor Mindszenthy a letartoztatása előtt celebrált még egy utolsót, de csak azért feledkeztem meg magamról, mert már több pénz nem fért be a perselybe és mellé rakosgatták. Aztán jött az a fekete (vagy vörös, már nem emlékszem) sátán és megkísértett, én meg engedtem, de isten látja lelkemet, azóta nem, soha többé. Francokat! Nem hülyültem meg, csak a gondolatolvasó az ezoterikus honlapon nyilatkozott, amit én vén marha végigolvastam és egy kicsit megfertőzött, és két napja mindenütt földöntúlit látok. —- Jaj, ez cuki volt, egyik olvasómnak elküldtem egy könyvemet. A pali úgy meglepődött, hogy megírta, de azért azt hozzátette, micsoda jó PR, mert ömlenek hozzám a hozzászólások. Vicces! Osztogasson ő is. —- Aztán volt egészen megható bejegyzés (képzeljétek el, amint éppen meghatódok) azt írta, hogy már két napja nincs a szájtomon új poszt, ez teljesen szokatlan. Reméli nincs semmi baja az öregnek (ez lennék én). Na, idefigyelj tökös. Seggbe szúrtam magam egy szezonálissal, aztán egy sertéssel, egy madárral, a végén pedig egy pneumokokkusz koktéllal (23 különböző baci) és hogy vörösvérsejtjeim is legyenek, ezeket megtoldottam egy B-12-vel (a CIVID-ot a körzetis adta be). Olyan a seggem mint egy szita, csupa lyuk (nem ott, ahol kellene). És ezek után te még aggódsz értem? De azért értékelem, sikerült magad belopni a szívembe. Ha az özvegyed időben értesít, elmegyek a temetésedre. Addigra – remélem – a tolókocsimat valaki megjavítja, ha nem, lélekben veled leszek. Ez utóbbira kaptam asztrális tippeket az ezoterikusoktól, amiket feltétlenül ki akarok próbálni. Ha tehát éjjel valaki megkocogtatja az ablakodat, akkor az valószínűleg én leszek, mert be akarom majd vallani, hogy kurvára mellélőttem ezzel a nincs lélek dumámmal. Csak még egy utolsó mondat. Szóval semmi reklamáció, húsvét vasárnap csak szatirikus dolgokat lehet felrakni, mert csökkentett forgalom van. Én meg alkalmazkodom hozzá.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(3504) Háború?

Világfigyelő fordítása online (köszönet érte)**

 

A Putyin-ellenes PSYOP*-ok: készülődés a háborúra

 

Szerző: The Saker*** (Kerecsensólyom)

   Bevezető: ok vagy ürügy?

Putyin COVID oltás után

Nem túlzás azt mondani, hogy az Anglo-Cionista birodalom mitológiája szerint Putyin maga a Sátán, egyfajta „Szauron” az egyetemes rossz megtestesítője.  Mindnyájan hallottuk, amikor Biden deklarálta, hogy Putyin egy „gyilkos”, és ezen a kijelentésen Jen Psaki sem lágyított, amikor lehetősége volt rá.  Levonhatjuk a következtetést, hogy ez egy előre kitervelt karakterizálása volt az orosz vezetőnek.

Ilyen nyelvet a nyugati vezetés még a hidegháború alatt sem használt. Mi az oka ennek a gyűlöletnek Putyin irányában?

Biztos nem az, hogy Putyin ex-GPU-s és KGB-s is volt.  Jurij Andropov a KGB vezetője volt, és erősítette is a KGB-t, növelte a személyzetet, és a műveleteit is kiterjesztette.  Ennek ellenére senki nem nevezte gyilkosnak.  Sőt nem is Krím-félsziget vagy a Donbasz régió az oka, legalább is nem közvetlenül.  Amikor a SzU megszállta Csehszlovákiát, vagy azelőtt Magyarországot, a nyugati politikusok nem nevezték Brezsnyevet vagy Hruscsovot „gyilkosoknak”.  Az MH-17 lelövése sem lehet az igazi ok (a nyugati vezetők általában tudják, hogy az ilyen történetek a nyugati különleges osztályok által kreált hazugságok),mert elég sok civil repülőt lőttek le más államok, de ettől még nem démonizálták azoknak az államoknak a vezetőit.  Folytathatnánk, de a kép világos: ha az összes Putyin-ellenes vádaskodást egymás mellé tesszük, azt találjuk, hogy ez a démonizáció egyedülálló, akár mértékében, akár minőségében.

Nagy különbség van az „ok” és az „ürügy” fogalmak között.  A fenti példák mind az „ürügy” kategóriába tartoznak.  De fontos a Putyin iránti vak gyűlölet igazi okait is vizsgálni.

Ha ebből a szempontból vizsgálódunk, más okokat találunk.  Először is, vitathatatlan tény, hogy Putyin egyedül feltámasztotta Oroszországot, igen rövid idő alatt, azután, hogy Jelcin majdnem teljesen tönkre tette.  Egy olyan országból, amely egy Németország, vagy ha nem, akkor egy Lengyelország szeretett volna lenni, Putyin Oroszországa a legerősebb haderővel rendelkező ország a világon, ezenkívül Putyin alatt az orosz nép is másként tekint magára.  Továbbá, Putyin a nyugat minden egyes orosz-ellenes sakklépését (szankciók, bojkottok, fenyegetések) Oroszország hasznára fordította, ezekkel is erősítette Oroszországot.  Legfontosabb, hogy Putyin sok USA által kontrollált intézmény felügyelet alól kivonta Oroszországot.

Az amerikai politikusok „gazdasági romhalmazról” és „benzinkútról, amely úgy tesz, mintha egy ország lenne” beszéltek Oroszországgal összefüggésben.  De az igazi világ (a B zóna, azaz, az Atlantista birodalmon kívüli része a világnak) tudja jól, hogy az orosz gazdaság ma már erősebb mint a nyugatiak, és pl. az energia háborúból, amelyet az USA, Oroszország, és Szaúd-Arábia vívtak, egy katasztrofális veszteséggel végződtek az USA részére, és egy hatalmas győzelemmel Oroszország részére, és egy kisebb győzelemmel Szaúd Arábia részére.

És ekkor jött az igazi katasztrófa: a COVID krízist a nyugat teljesen rosszul kezelte.  További nehézség, hogy, ellenben,q a krízist Kína és Oroszország nagyon is jól kezelték.  Oroszország szabadalmazott elsőre vakcinát, ma már háromnál tartanak, sőt most fognak egy olyan vakcinát is szabadalmaztatni, amely az állatokat is védi a COVIDtól.  Az, hogy a világ legjobb vakcináját Oroszországban fejlesztették ki, a nyugat számára egy totális PR katasztrófa.  Nyugaton egyre több lezárás jön, míg pl. Szergej Lavrov viccesen egy olyan maszkot visel amire az van írva, hogy „fckng qrntn”.(kibaszott karantén) De nem is ez az igazi oka a Putyin elleni gyűlöletnek, amely jóval korábbi mint a Covid.

Az „ellopott” győzelem a hidegháborúban

Az az igazság, hogy a nyugatnak nagyon sok oka van a Putyin-ellenes és az oroszellenes gyűlöletre, de én azt gondolom, hogy ezek közül a legjelentősebb a következő.  Mindegyik nyugati vezető őszintén elhitte, hogy a nyugat megnyerte a hidegháborút a Szovjetunió felett (ezért rengetegen kaptak kitüntetéseket is), és azt is hitték, hogy a SzU bukása után hatalomra jutott inkompetens alkoholista bábú is ennek a jele.  De ez csak a látszat, a valóság ennél sokkal bonyolultabb volt.

Putyin se nyugaton, sem Oroszországban nem volt ismert amikor hatalomra került, viszont Oroszország szakadék felé vezető pályáját egyből megfordította.  Először a két legsürgősebb problémával foglalkozott: az oligarchákkal, és a Kaukázusban történő Wahabi lázadással.  Az oroszokat elbűvölte az a gyorsaság amellyel Putyin nekilátott a problémák megoldásához.  Nagyon gyorsan ő lett Oroszország egyik legnépszerűbb vezetője, még akkor is, ha a teljes orosz történelemmel hasonlítjuk.  A nyugatot ez a tényállás sokkolta (Kübler-Ross modell), és végül egy russofób hisztizésbe kezdtek, olyanba amely legutóbb a második világháború alatti Hitleri Németországot jellemezte.

De miért Putyin az földre szállt Sátán?  Ahhoz, hogy ezt megértsük, abból kell kiindulnunk, hogy a Nyugat tényleg elhitte, hogy ez alkalommal, egy teljes évezredre visszanyúló kudarcsorozat után, a Nyugat bekebelezte Oroszországot.  És Oroszországnak ezután egy vezető nélküli, saját kultúrától mentes, lélektelen, és történelem nélküli területnek kellett volna lennie, amely csak azért létezik, hogy erőforrásokkal lássa el a „győztes Nyugatot.”  Az AngloCionista birodalom vezérei végrehajtották a 9/11-es hamiszászló-operációt, amely utána ürügyül szolgált a globális terrorizmus-ellenes háborúra, és amely teljesen elvonta a Nyugat figyelmét az „orosz fenyegetésről”, egyszerűen azért, mert 2001-ben nem volt orosz fenyegetés.  Tehát volt némi logika ezek mögött a manőverek mögött.  És ezután, hirtelen (legalábbis nyugati szempontból) Oroszország újra megjelent: 2013-ban Oroszország megállította az USA/NATO támadást Szíria ellen (melynek ürügyéül a vegyi fegyverek használata szolgált).  2014-ben Oroszország támogatásáról biztosította a Novorossziai felkelést a kijevi Ukronáci rezsim ellen, és ugyanabban az évben, Oroszország katonai beavatkozással elérte, hogy a Krím félsziget lakossága szavazhasson az oroszországi csatlakozásról.  Végül, 2015-ben, Oroszország meglepte a Nyugatot egy különleges jól végrehajtott katonai intervencióval Szíriában.

Ezzel a sorozattal Oroszország két különböző típusú „bűnt” követett el (legalábbis, ha az AngloCionista szempontból nézzük):

*  A kisebb bűn: az amit Oroszország konkrétan csinált
*  A sokkal nagyobb bűn, hogy ezekre nem kért engedélyt a birodalomtól

A Nyugat a bolygó nagy részét egyfajta „kis testvérként” kezeli, azaz megtagadja tőle az autonómiát és az igazi önrendelkezést (ld. amit az USA csinált Lengyelországban és Bulgáriában).  Ha egy ilyen „kis testvér” valamilyen külpolitikai lépésre szánja el magát, arról kötelező, hogy engedélyt kérjen az AngloCionista Nagy Testvértől.  Ha nem így tesz, az „felkelésnek” vagy „lázadásnak” minősül. A múltban sok ország kapott „büntetést”, ha más véleményen voltak, és különösen akkor, ha függetlenül cselekedtek.

Pontatlan lenne a fentieket úgy összefoglalni, hogy Putyin a középső ujját mutatta (LFS) a birodalomnak és a vezetőinek.  A mai anti-orosz hisztériát a „bűnök bűne” váltotta ki.  De ezek után nem sokkal a birodalom vezetőit egy újabb probléma frusztrálta: a russzofóbikus
hisztéria, ugyan tarolt nyugaton, Oroszországban visszanyalt a fagyi. Ezt Putyin egyik dzsúdós mozdulatának volt köszönhető: a közhiedelemmel ellentétben, Putyin egyáltalán nem hallgattatta el a Nyugat oroszellenes propagandáját, épp ellenkezőleg, a Kremlin széles körökben terjesztette azt amit Nyugaton írtak Oroszországról. Ennek két eredménye volt: először is, a CIA/MI6 által futtatott „ellenzéket” az orosz képzelet a russzofób ellenségekkel társította, másodszor, az orosz nép még jobban kiállt Putyin mellett, szimpatikus volt, hogy Putyin állta a sarat.  Röviden: azzal, hogy Putyint diktátornak, vagy „új Hitlernek” titulálták, lehet, hogy szereztek néhány pontot Nyugaton, de Oroszországon belül lábon lőtték magukat.

Ez volt a „Putyin-ellenes PSYOP  első fázisa”.  Ez a fázis nem volt teljes kudarc, de Oroszországon belül pont ellentétes volt a hatása, mint azt szerették volna. Irány kellett tehát váltani.

A Putyin és Oroszország ellenes PSYOP irányváltása

Beismerem, nem tartom az USA hírszerzést túl kompetensnek, beleértve az elemzőiket.  De még ezek a tudatlan amerikai „Oroszország-szakértők” is rájöttek, hogy az a taktika, hogy „Putyin, a diktátor” aki „megöli a kritikusait”, vagy „vegyi fegyverrel mérgez külföldön” nem fog működni, és hogy ezen a Kremlben már rég leginkább röhögnek.  Mást kellett csinálni.

És, valahol, egy szakértő, talán egy pincében, előjött a következő ötlettel: nem szabad Putyint olyan dolgokkal gyanúsítani, amelytől saját hazájában népszerűbb lesz, szabjuk a gyanúsításokat az orosz publikumra.

Hívjuk ezt „Putyin-ellenes PSYOP, második fázisnak”.

És ekkor kezdődött az a történet, hogy „Putyin kokettál” ezzel-azzal.  Konkrétan a következő rágalmakat használták az USA PSYOPok, és akiket fizetnek:

*  Putyin lefegyverzi Szíriát
*  Putyin el fogja adni a Donbaszt
*  Putyin Izrael bábja, azon belül Netanjahu bábja
*  Putyin egy korrupt áruló, elárulja az orosz érdekeket
*  Putyin engedi, hogy Izrael Szíriát támadja
*  Putyin Szibériát eladja Kínának, vagy Putyin Oroszországot Kína igájába hajtja
*  Putyin korrupt, gyenge, és gyáva
*  Putyint megverte Erdoğan a Nagorno-Karabakhi háborúban

Az ilyen típusú „talking point”-ok az USA oroszellenes PSYOP részét képezik. Hatásos volt?

Valamennyire igen.  Az ilyen propaganda pontok valamennyire hatottak az úgynevezett orosz „patrióta belső ellenzékre”, anélkül, hogy tudtak volna a manipulációról ami a háttérben folyt.  Még mérgezőbb volt, hogy egy igen hangos új neo-kommunista mozgalom is színre lépett (amolyan hatodik hadoszlop), amely egy belső Kreml-ellenes propagandába kezdett, amely a következő szlogenekkel operált:

* Minden elveszett!  E tézis szerint, Oroszországban már semmi sem jó, minden rossz, az ország omlik össze, ugyanúgy a gazdaság, a tudomány, a hadsereg, stb.,stb.  Defetista álláspont.

* „Putyin nem ért el semmit hatalomra jutása óta”: ez kissé furcsa, mert ahhoz, hogy ne lássuk, hogy Putyin megmentette Oroszországot a teljes pusztulástól, nem kis agyi gimnasztikára van szükség.  Ez a szlogen arra sem ad magyarázatot, hogy akkor a birodalom miért utálja annyira Putyint (ha Putyin tényleg ártott volna Oroszországnak, mint Jelcin tette, akkor a Nyugat imádná őt).

* Oroszországban minden választást elcsaltak.  Itt viszont az ötödik (CIA/MI6) és a hatodik hadoszlop kénytelen egy követ fújni: mindkettő azt vallja, hogy lehetetlen, hogy Putyint az oroszok ennyire és ennyiszer támogatták, és az is lehetetlen, hogy ma támogatják.  Ez annak fényében is érdekes, hogy Putyin a közvélemény kutatások nagy része szerint a legnépszerűbb politikai szereplő Oroszországban.

Putyin elég nagy zavart okozott a nyugdíjreformjával, ami csökkentette a népszerűségét, de itt hátralépett, lágyított az intézkedéseken, és ezzel sikerült hatástalanítani több Atlantistát, beleértve magát Medvegyevet.

Szomorú, de sok állítólagos orosz-párti honlap, blog, és ember megmutatta az igazi arcát, amikor felugrottak a második stratégiai PSYOP kampányra, valószínűleg azzal a szándékkal, hogy figyelmet keltsenek, vagy, hogy pénzhez jussanak.  Ezért találkoztunk oly
gyakran azzal a narratívával, hogy Oroszország és Izrael együtt dolgoznak, és Putyin kiárusítja Oroszországot.  A legrosszabb ebben a történetben, hogy ezek a honlapok, blogok, emberek teljesen félrevezették és frusztrálták Oroszország egyes nyugati barátait.

Ez a kurzus egy egyszerű kérdésre soha nem válaszol: ha Putyin kiárusít, és ha minden oda, akkor az AngloCionista birodalom miért utálja annyira Putyint?  Az utóbbi ezer év háborúi alatt (amely részben katonai, másrészt vallási, kulturális, politikai, és gazdasági) a nyugati vezetők mindig utálták az igazi orosz patriótákat, és mindig Oroszország árulóit preferálták.  És most azért, utálják Putyint mert ő egy rossz vezető? Nem valószínű!

Konklúzió: már elkerülhetetlen a háború?

Az USA vagy a NATO a PSYOP-okat nem pusztán azért teszik mert valakit nem szeretnek.  A PSYOP-ok fő célja, hogy megtörjék a másik oldal ellenállását.  Ez volt a célja a két-fázisú anti-Putyin PSYOP-nak is. Boldogan kijelenthetem, hogy mindkét fázis kudarcot vallott.  Az igazi veszély, viszont, hogy ez a két kudarc nem győzte meg a birodalom vezetőit, hogy váltsanak irányt, és hogy fogadják el az „orosz valóságot”, még ha nem is különösen tetszik nekik.

„Biden” (illegális) hatalomszerzése óta (és itt a „Biden-kollektívre” célzok, nem a Biden nevű szobanövényre), az orosz-ellenes nyilatkozatok megsokszorozódtak.  A legutóbbi „hú, Putyin egy gyilkos”—ez nem egy szenilis elme tévedése, ez egy óvatosan előkészített deklaráció volt.  Ami rosszabb, hogy a birodalom nem érte be szavakkal, a hozzájuk tartozó „testmozdulatok” is egy Oroszországgal való konfrontáció iránti eltökéltséget jeleznek:

* Rengeteg kardcsörgetés hallatszik mostanában Nyugatról, ami leginkább az orosz határ közelében történő, katonai manőverekben nyilvánul meg.  Az ilyen manőverek katonai szempontból hatástalanok (minél közelebb történnek az orosz határhoz, a nyugati katonákra annál veszélyesebbek).  Viszont, politikailag provokatívak, és ezért veszélyesek általában.

* Az orosz katonai elemzők döntő többsége nem hiszi, hogy az EU/NATO nyíltan megtámadja Oroszországot, mert ez öngyilkosság lenne (a katonai mérleg Európában erősen Oroszország irányába kedvező, még a hiperszonikus rakéták nélkül is).  Amitől viszont félnek, hogy „Biden” ráereszti az Ukronáci erőket a Donbaszra, hogy megbüntesse Ukrajnát és Oroszországot, az előbbit az amerikai elnökválasztásban betöltött szerepe miatt.

Végül is, az AngloCionista birodalom alapjaiban mindig is rasszista volt, ma is az: a vezetőinek az ukrán nép mindössze ágyútöltelék, egy irreleváns harmadrendű nemzet, befolyás nélkül, és amely ma már a birodalom számára haszontalan (az amerikai elemzők megértették, hogy az ukrajnai kalandjuk is kudarccal végződött, még ha ezt nem is mondják meg a nyilvánosság előtt). Ha így állunk, akkor miért ne uszítsák rá Ukrajnát a Luganszk-Donyeck Nemzeti Köztársaságra, vagy akár Oroszországra?  Oroszország viszonylag hamar rendet teremtene, de public relations értelemben katasztrófa lenne, mert a „demokratikus Nyugat” egyből deklarálná, hogy Oroszország az agresszor, annak ellenére, hogy nem is Oroszország kezdeményezte a konfliktust.

Ukrajna már az utóbbi hetekben nehéz fegyvereket szállított a területek határaira, közben betiltották az orosz WC-papír importálását (elég jó példa arra, hogy a rezsim mit tart fontosnak).  Kétség nem fér ahhoz, hogy Ukrajna a neo-náci puccs óta egy totálisan bukott állam, viszont az utolsó hetekben nemcsak a rezsim és az állam kudarcai gyorsulnak, hanem az egész országé.  Ukrajna olyan mértékben esik szét, hogy a szétesést nem napokban, hanem órákban lehetne dokumentálni.  Zelenszkij rosszabbnak bizonyult, mint Porosenko, Zelenszkij idáig csak egy dolgot nem tett, amit Porosenko igen: egyelőre nem indított háborút.  Ettől eltekintve minden amit csinált az hasonló Porosenko tevékenységéhez, csak rosszabb.

Meg lehet akadályozni egy háborút?

Nem tudom.  Putyin egy nagyon kemény üzenetet küldött az ukronáciknak („komoly következményekkel számolhat az ukrán államiság, mint olyan”). Szerintem a jelenlegi ukrán vezetést sem Ukrajna, sem az ukrán államiság nem érdekli, viszont vannak olyan okosak, hogy tisztában legyenek azzal, hogy a Luhanszk-Donyeck Népköztársaság, és a Krím-félsziget védelmében tett orosz ellentámadás alatt precíziós rakétákat is fognak használni, amelyekkel kimondottan a vezetőket lehet likvidálni.  Az ukronáci vezetők jól tennék, ha figyelembe vennék, hogy egy célkereszt van a fejükön.  Gondolkodhatnának akövetkezőn is: mi történt a csecsen Wahabi vezetőkkel a második csecsen háború után?  Mindegyiket kivégezték.  Remélhetőleg, ez elég ahhoz, hogy visszatartsa az ukronácikat.

Fontos végiggondolni, hogy Ukrajna pályája a közeljövőben az vagy egy horribilis vég, vagy egy vég nélküli horror. A legjobb kimenet az ukrán emberek számára, hogy az ország kezelhető nagyságú részekre bomlik. A legrosszabb számukra az lenne, ha Oroszországgal totális háborút vívnának.

Ha abból a retorikából indulunk ki, amit Ukrajnából hallunk manapság, akkor azt gondolnánk, hogy az ukrán vezetés a 2.-es opció mellett kötelezte el magát, már csak azért is, mert a tengerentúli főnökeik is ezt szeretnék.  Ukrajna egy új honvédelmi doktrínát léptetett érvénybe („Ukrajna katonai és biztonsági stratégiája” névvel) amelyben Oroszországot agresszornak és Ukrajna katonai ellenfelének deklarálják.

Valószínűleg ezért volt a napokban videokonferencia Putyin, Macron, és Merkel között (Zelenszkijt nem hívták meg).  Putyin valószínűleg megpróbálta meggyőzni Macront és Merkelt, hogy egy ilyen háború katasztófa lenne Európa számára.  Közben csapatokat vezényeltek az ukrán határra, beleértve a Krím-félszigetet.

De az ilyen intézkedések nem tartóztathatják fel magát Ukrajnát, mert nekik a dolgokra nincs igazán befolyásuk.  A döntést Washingtonban hozzák, nem Kijevben.  Az amerikai vezetés bűnei következménymentesek, így nagyon kevés kockázattal (számukra vagy az USA számára) számolnak egy ukrán háború elindításánál.  A legutóbbi hírek szerint az USA 350 tonna katonai felszerelést szállított Ukrajnának, ami Ogyesszánál ért partot.  Katonailag nem jelentős mennyiség, de arra jó, hogy biztassa Kijevet, hogy támadják meg a Donbasszt, vagy Krímeát.

Sőt, Biden talán még arra is hajlamos lenne, hogy amíg a világ az ukrán-orosz háborúval van elfoglalva, addig Irán ellen háborút indít. Amióta Oroszország megsegítette Szíriát, Izrael geostratégiai jelentősége csökkent, viszont ha van egy ország amelyet az amerikai vezetés kiszolgál (emberi vagy anyagi áldozatot nem nézve), az Izrael. Az izraeliek 2007 óta követelik, hogy legyen háború Irán ellen, és naív lenne azt gondolni, hogy ez a vágyuk nem teljesül.  És végül, Blinken gátlástalan lekezelő viselkedése a kínaiakkal is egyfajta krízishez vezetett, amely egyelőre gazdasági, de ez is átmehet egy katonai konfliktusba, ha figyelembe vesszük, hogy az amerikai haditengerészet milyen gyakran provokálja Kínát a Dél-Kínai tengerben.

Egyelőre Kelet-Ukrajnában az időjárás nem ideális egy harc indításához.  A hó olvad, az utak sarasak (raszputyica erre az orosz szó), nehezek a katonai manőverek.  De jön a melegebb szezon, és akkor az ukrán erők készek lesznek a támadásra. Más szavakkal, ha nem történik valami jelentős, akkor csak néhány hétre vagyunk egy háborútól.

* PSYOP = sychological operations. Magyarul: pszichés befolyásolás. Kiválogatott információ ismertetése adott célcsoport felé annak érdekében, hogy befolyásolhassák azt és eltereljék az objektív következtetéstől, és végül a logikus viselkedéstől.

** Világfigyelő elsőosztályú munkát végzett, ami neki sok-sok óra kemény munkát jelentett. Hogy munkája ne vesszen kárba hívjátok fel olyanok figyelmét a posztra, akik nem látogatják ezt a honlapot.

*** The Saker = Floridában élő hírneves katonai kiértékelő ‘írói álneve”, aki erős orosz gyökerekkel rendelkezik. Nyilvánvalóan részrehajló, de igen hasznos az erős nyugati (értsd CIA) propaganda semlegesítésére.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3503) Mit tudunk Jézusról?

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Mottó: Az igazi probléma a hittel, hogy a hívőket megfosztva a megfontolástól, egy irányba tereli, hamis bizonyosságot adva nekik egy olyan világban, ahol bizonyosság egyáltalán nincs.

A nyugati világban valaki akár hívő, akár nem, Jézussal kapcsolatban jóval többet tud, mint bármely mai közszereplőről. A kérdés az, hogy amit tudunk, az megfelel-e a valóságnak?

Jézusról kortárs részéről hiteles feljegyzés nem készült, aki személyesen ismerte volna. Viszont archeológiai leletek, ősrégi szövegek és vallásos tárgyak segítségével elég sokat ismer a tudomány arról az időről, amikor az Újtestamentum született. Ezek szerint sok minden dolog kiderül Jézusról, amit így húsvét táján érdemes összeszedni.

Jézus nős volt: 2014-ben találtak egy ősrégi szövegmaradékot, amiben Jézus feleségéről volt szó. A katolikusok azonnal isten gyalázásról kezdtek beszélni. Viszont a zsidóknál a cölibátus nem létezik. Jézus és tanítványai zsidók voltak, és köztudott, hogy a rabbiknak van feleségük. Ez annyira köztény volt, hogy egyesek felvetették Jézus homo szexualitását. Viszont korábbi írások rámutattak, hogy Jézus és Magdaléna között különleges kapcsolat volt.

Rövid hajviselet: Ellentétben a művészi képalkotásokban megjelenő Jézussal, abban az időben a zsidók rövid hajat hordtak. Az ősi római szobrokban a zsidó rabszolgákat rövid hajjal jelenítették meg. Valamint Pál Korinthusbeliekhez írt levelében kitér arra, hogy a hosszú hajú férfiak „csúfok”. A hatvanas évek hippi divatja idején a konzervatív keresztények hivatkozta Pál apostol 1. Korinthusbeliekhez írt levelére 11-14 alatt: Avagy maga a természet is nem arra tanít-é titeket, hogy ha a férfiú nagy hajat visel, csúfsága az néki?

Keresztre feszítés? Az írástudók évszázadokon át tudták azt, hogy az Újtestamentumban olvasható szó „stauros” (amit Európában „kereszt”-nek fordítottak, rendszerint csak egy felállított oszlop. A rómaiaknak nem volt szabványos eljárásuk a keresztre feszítésre. Ezen kívül Josephus írásaiban megtalálható, hogy Jeruzsálem ostrománál a katonák a kivégzés alatt állókat különböző helyzetekben szegelték fel, vagy kötözték fel oszlopokra. Viszont a korai keresztények odaképzeltek egy keresztgerendát is, hogy így az egyiptomi „élet”-re (felteszem „örök életre”) szimbolizáljanak.

Alacsony volt, nem magas: A Római Birodalom idején a tipikus zsidó férfi nem érte el a 160 cm magasságot, amiből következtetni lehet Jézus magasságára. Hogy a későbbi korokban Jézust magasnak jelenítették meg, annak oka az asszociáció, ami szerint a „nagy” emberek egyúttal magasak is. Jézus istensége, csodálatos születése, és csoda tételei miatt kiérdemelte a daliás termetet, ezért jelenítették meg 180 cm körülinek.

Házban született, nem istállóban: Jézus születésének körülményei a második évszázadban konkretizálódtak a csodásan mitikus részletekkel. De maga az istálló még később került be a képbe. Eredetileg József és Mária rokonoknál szállt volna meg, és a kitétel: „Nem volt részükre hely a kocsmában (eredetileg „kataluma”)” helyesen fordítva: Nem volt részükre hely az emeleten. A későbbi fordítok nem tudtak arról a szokásról, hogy éjszakára az állatokat beterelték a földszintre. Ebből következett, hogy a jelenlévő állatok miatt „istálló” lett a helyszín.

Nem Jézus volt, hanem Josua: A zsidó Josua megváltást jelent, amely név az ősi Közel Kelten igen gyakori volt. Josua és Jézus ugyanaz a név, de Názáretire azért használják kizárólagosan a Jézus nevet, hogy ne legyen összekeverhető az Ószövetségi Josuával, aki a zsidókat elvezeti az ígéret földjére. Valójában a kapcsolat a két személy között lenyűgöző. Néhány hittudós szerint a sokkal régebbi Josua történés van felfrissítve az Újszövetségben.

Az apostolok számának (12) háttere nem történelmi, hanem asztrológiai: Jézus követőinek száma vita tárgyát képezheti. Az akkori emberek szerint a tizenkettő egy szerencsés szám volt. Az apostolok számának eredete egybeeshet a zodiák 12 mezejével, vagy az év tizenkét hónapjával. A zsidó vallást történelmileg megelőzte az asztroteológia vagy csillagimádás, mert ugye a vallások megalkotóinak ötletekre volt szükségük. Ezért volt Mohamednek 12 utóda, Izrael népének 12 nemzet. Hogy lehetett volna Jézusnak 13 tanítványa, esetleg csak 11?

A jóslatok nem beteljesülnek, hanem utólag kitalálják őket: Jézus idejében az Ószövetség szövege széles körben volt ismert. Így az csak természetes, ha valaki meg akarta játszani a messiást, akkor (Máté szerint) Jézus szamár hátán vonult be Jeruzsálembe. (Máté 21:4) és ezzel megvalósult a próféta szava. A jelenések könyvében is olyan eseményekről számolnak be, amik már megtörténtek, nem kellett őket kitalálni.

Jézusnak tulajdonított mondások egy része nem tőle ered: Jézus idézetek könnyedén kigyűjthetők az Internetről. A legismertebbek, például „Boldogok a lelki szegények…” vagy „Az vesse rá az első követ…” aztán „Ne tégy olyat másnak, amit magadnak nem kívánsz.” Szóval ezen mondások Jézustól származása már a III. században is képezte vita tárgyát. A helyzet az, hogy az Újszövetséget jóval Jézus halála után írták. Valós időben (real time) szavait nem lehetett rögzíteni, mert nem voltak meg hozzá az eszközök, hacsak ő maga nem írta volna le, ami nem történt meg.

Éppen ezért biztosak lehetünk abban, hogy az időtálló bölcs intelmek legalább egy része nem Jézustól származnak, azok időben vagy előtte, vagy utána hangozhattak el. Példának okáért a házasságtörésért megkövezett nő története legelőször a IV. században jelent meg. Az ókori Közel Keleten szokás volt tiszteletben tartott „arany szabályokat” tekintélyes személyek szájába adni a nagyobb hatás kedvéért.

Jézus  személye, ha egyáltalán létezett, elvész a történelem homályában, nem hagyva hátra nekünk csak ráérzések tömegét és hagyományokat, melyeket ismereteknek fogadunk el. Ez a néhány, felsorakoztatott „tény” többnyire triviális, mert valójában nem számít, hogy Jézus magas volt-e vagy alacsony, hosszú volt-e a haja, vagy rövid. Az viszont nagyon is fontos, hogy az emberek által elfogadott „tények” Jézusról, istenről és az emberiségről nagyon is vérszegények.

Jézus tanításait összekeverik az örök érvényű moralitással, zsidó elvárásokkal és némi vaskorszakból származó kultúrával. Ebből kellene nekünk megteremteni a kívánatos élet feltételeit a XXI. században.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(5002) Don’t worry, be happy

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

A minap akadtam rá egy Cathy Speck nevű, amerikai celebre, aki „házról-házra” jár és tanítja az embereket, hogyan legyenek boldogak. Performancának árulkodó címe: Távozz vidáman az élők sorából Cathy Speck-kel. És erre hatalmas kereslet mutatkozik, mert az ilyen bemutatkozó mondatokért – ha már mindenképpen meg kell halnunk – él-hal a közönség: “Was it Tom Sawyer or Huckleberry Finn who faked his death so he could go to his own funeral?” [Ki is volt az, aki megjátszotta halálát, hogy elmehessen saját temetésére, Tom Sawyer vagy Huckleberry Finn?]

Nem az adja a problémát, hogy mindenki boldog akar lenni, hanem az, hogy nem tudják, mi vezet oda. Pedig a recept roppant egyszerű. Először vizsgáljuk meg az 1986 óta igen népszerű (és aktuális) slágert, Bobby McFerrin Don’t worry, be happy-jét!

Íme a tanácsot adó szöveg első versszaka (zárójeleben a fordítás):

Here’s a little song I wrote ˙(írtam egy kis éneket)

You might want to sing it note for note (lehet, hogy elénekeled hangjegyről hangjegyre)

Don’t worry, be happy (ne izgulj, légy boldog)

In every life we have some trouble (apróbb bajok mindig vannak)

When you worry you make it double (megduplázod, ha aggódsz miatta)

Don’t worry, be happy (ne aggódj, légy vidám)

Don’t worry, be happy now (fel a fejjel, ne idegeskedj!)

Ebből úgy tűnik, hogy a boldogtalanság legfőbb kiváltója az örökös aggodalom. Persze McFerrin könnyen fütyürészik, amikor ez a kis dalocska több millió dollárt hozott a konyhájára. Ennek ellenére igaza van abban, hogy az emberek többet, és főleg feleslegesen aggódnak, ami emberét válogatja. Van, aki könnyen veszi a dolgokat van, aki nem. Alkati kérdés, nem könnyű rajta változtatni.

Én azonban, a boldogtalanságnak egyéb okait látom. Először is tisztázzuk, az állandó boldogság nem létezik. Lehetnek időszakos fellángolások, de az nem egy permanens állapot. Amire tehát törekedhetünk az nem is a boldogság kék madara, hanem az állandósult boldogtalanság kivédése, aminek alapja az emberi természetben keresendő.

Megérkezünk a világra, majd a kötelező gyakorlatok elvégzése után (anyanyelv megtanulása, a környezet megismerése) kiderül, hogy van előttünk kb. 60 év, amit sokféleképpen lehet eltölteni. A felsorakozó példákból jól kivehető mi a választék. Választék? Óh, nem. Éppen itt van elásva a kutya. Az emberek nagy része összekeveri a vágyait a lehetőségeivel. Öreg hiba. Valójában úgy húsz év környékén el kellene dönteni, hogy – figyelembe véve a realitásokat – mi az, ami elérhető. Például erős csontozattal és 80 kilós testtel nehéz sikeres zsokénak lenni, 158 centivel, nem nyitott a kosaras pálya, tériszonnyal nem lehetsz berepülő pilóta, fonnyadt csöcsökkel, felejtsd el Andy Vajna dollár millióit, és így tovább. Állapítsuk meg, hogy a legtöbb ember azért boldogtalan, mert nem éri el azt, amit szeretne. Ugyanis, olyat szeretne, ami számára nem elérhető. Az ambíció egy pozitív tulajdonság egy bizonyos határig, de azon túl csak örökös elégedetlenséget, kvázi boldogtalanságot szül.

Nem mondom, hogy ez a teljes kép, de a felesleges, részletek előráncigálása (házassági patthelyzet, stb.) helyett okosabb, ha ezt alaposan átgondolod. Az álmokról nem könnyű lemondani, de igen hasznos lépés a kiegyensúlyozottsághoz vezető úton. Papolhatnák oldalakon keresztül a boldogság tudományáról (The science of happiness), de a lényeget már leírtam, minden más csak felesleges fecsegés, hogy könyv formájában ki lehessen adni és lehessen vele kaszálni, mert ki ne szeretne boldog lenni?

____________________________________________________________
____________________________________________________________
__________________________________________

(3501) Nőiesítés

Tibor bá fordítása online

 

A nyugati férfi nőiesítése

A dekadencia, mindig néhány emberrel kezdődik, és mindig tömegeket tesz tönkre.

Szerző: Paul Craig Roberts

2021 a 89. év

A nyugati férfi átváltozása mostanra befejeződött. A divattervezők szoknyát húztak a borotvált lábú, hermafrodita férfiakra https://www.theguardian.com/fashion/2021/mar/24/super-freeing-mens-skirts-emerge-as-pandemic-fashion-trend

Persze tudom, hogy a skót férfiak szoknyát (kilt) hordanak, de nem azért mert transz nemű komplexusuk lenne, vagy, mert elveszítették volna férfiasságukat. Eredetileg a skót kilt hosszú volt. A kilt pliszéi pedig valamifajta védelmet nyújtott a viadal közben. A ma ismert rövid kilt a XVIII. századból való, amikor is II. György király skót kultúra rombolásához elrendelte a kilt viselésének tilalmát. https://www.scotland.com/blog/the-scottish-kilt-a-brief-history/

A nyugati férfiak már feminizálva vannak, ruházatukkal csak utolérik a folyamatot. A nyugati férfiakból kiüldözték a férfiasságukat. Nem merik felemelni a hangjukat nők vagy színes bőrűek ellen, és zokszó nélkül elfogadják a rasszista, és nőgyűlölő megbélyegzéseket. Illetve kötelességtudóan vesznek részt átnevelő tanfolyamokon, amelyek előfeltételei alkalmazásoknak és a sikeres katonai sorozásoknak. A Pentagonnak fogalma sincs, hogy az átnevelés kifejezetten árt a tengerészgyalogos kiképzésének.

Lenne egy kérdés: A nyugati férfiak férfiasságának a lefaragásával, hogy akarnak a nyugati politikusok szembeállni Oroszországgal, Kínával, Iránnal?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________