(3530) Védőoltás

Tibor bá’ online

 

Mese a védőoltásról az oltás ellenesek részére

2021 a 89. év

Az 1700-as évek végére hiába várták, a himlő nem szelídült meg, nem tűnt el, nem alakult ki nyájimmunitás, a népesség 10 százaléka belehalt, városokban 20 százalék. A társadalom hozzászokott. És akkor Edward Jenner (1749-1823) angol orvos 1776 májusában észlelte, hogy Sarah Nelmes tehenész lány érdekes módon a tehénhimlőből kilábalva nem kapja el a himlőt. Jennert ez arra biztatta, hogy Sarah tehénhimlős sebéből vett váladékkal megfertőzzön egy 8 éves kisfiút. A fiúban enyhe betegség alakult ki, de a tizedik napra teljesen tünetmentessé vált. Ekkor Jenner a kisfiút megfertőzte himlővel, azonban a gyerek tökéletesen immunisnak tűnt a fertőzéssel szemben. Megszületett a védőoltás fél évszázaddal Semmelweis előtt.

Azóta számtalan betegségre dolgoztak ki a védőoltást, amit a gyerekeknek adnak, sok esetben kötelezően. Himlő ellen már az én csecsemőkoromban is kötelezően alkalmaztak. Később jöttek oltások, diftéria, tetanusz, szamárköhögés, kanyaró, mumpsz, rubeola, BCG, polio, stb. ellen. A vakcinának különböző mellékhatása mindig is volt bizonyos rendkívül kicsiny százalékban, amit az emberiség szó nélkül elfogadott. Mellékhatása a gyógyszereknek is van, amit a mellékelt utasításban fel is sorolnak. Azonban mind a vakcinák, mind pedig a gyógyszerek esetében a kedvező hatás messze felülmúlja a kellemetlen mellékhatásokat. Ez sose volt megkérdőjelezhető, egészen mostanáig.

Csak amióta az Internet széleskörűen elterjedt, és tudatlan, kifejezetten buta emberek is ellephetik, például a facebook-ot, elképesztően hülye elképzeléseikkel, amiket hasonlóan tudatlan emberek felkarolnak és terjesztenek. Most állnak elő egyesek azzal, hogy a COVID-19 elleni vakcina, nincs kipróbálva, veszélyes, halált okozó, ezért kerülendő. A szakemberek hiába tagadják a rémhíreket, a hülyeségre az emberek többsége fogékonyabb, mint a tudományra. Ez utóbbin nem értik, félnek tőle, és tagadják érvényességét.

Azon, pedig nagyon csodálkozom, hogy ezeknek ide is van pofájuk betenni a lábukat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

219 gondolat erről: „(3530) Védőoltás

  1. Nem az a probléma, hogy mellékhatása van-e a vakcinának vagy sem, hanem az, hogy túl sokan vagyunk már a földön és ez egyeseknek már egy jó ideje szálka a szemükben. Ezt rendszeresen szóvá is teszik. (pl. Bill Gates is). Nem kellünk ennyien. Amikor a himlő téma volt, hol beszéltek akkor még túlnépesedésről? Még amikor én születtem a 60-as években, még fele ennyien sem voltunk. Ez tarthatatlan, ez világos. Na de nem mindegy hogyan oldják meg és főleg, ki marad majd életben?
    Nem a vakcinával, mint olyannal van baj, hanem azzal, hogy mire lehet használni. Nem az atomenergiával van a baj, hanem az atombombával. Itt nem a rövidtávú hatásokat kell nézni, hanem a hosszútávúakat. Mint tudjuk bármit lehet jóra is és rosszra is használni és csak bizalom kérdése, hogy elhiszünk-e valamit.
    Hát bizalom, na az nincs. Az elmúlt évtizedekben (is) már annyit hazudtak, hogy aki bármit bemondásra elhisz az konkrétan nem normális…

  2. 1 csibész
    Hát, én azt is irreális elképzelésnek tartom, hogy a politikailag, gazdaságilag megosztott föld számtalan kutatóintézete, egészségügyi szervezete, kormányzata mind valami titkos összeesküvés részeként, valami közös terv alapján nekilátna a föld népességét leredukálni a legkülönbözőbb helyeken és technikákkal előállított vakcinák segítségével.
    Túl sok nem közös érdekű szakértői szem előtt zajlanak ehhez ezek a folyamatok, hogy ne akadna fenn bármiféle szándékos trükközés.
    Egy ilyen célra alkalmasabb lenne egy kivédhetetlen magas mortalitású járvány rászabadítása az emberiségre.
    Mert a covid 19, bármilyen tragikus is amit okozott, messze áll attól, hogy érezhetően csökkentse a népességet…
    És egyébként is, akkor most dobjunk el mindent, amit eddig a vakcinákkal elértünk, és hagyjunk tombolni mindenféle fertőző nyavalyát, amitől eddig megszabadultunk?
    Mert a filozófiáddal bármelyik helyzetbe hozható lenne, semmit nem bizonyít, hogy eddig nem tették, hiszen szerinted új helyzet van…

  3. Bizony Csibésznek igaza van! Szerintem Ön tisztelt Tibor még mindig kizárólag, a szemének hisz…. Ahhoz tudnám az Ön látásmódját hasonlítani, mint akinek van egy 2 éve eltett és lejárt lekvárja és még mindig azt hiszi hogy az jó, mert még nem látja a penészt a tetején pedig már benne van a lekvárban rég óta ! Aki tanult biológiát az tudja mik a képződésének a fázisai.

  4. 1 & 3 1
    Ez a blog régóta rossz vágányon halad… sajnos. (Épp tegnap említettem fel egy ismerősömnek, hogy bezzeg ha itt minden úgy haladna, mekkora információs központ lehetne…)

    mRNS és vektoros: spike-protein hajlamos a vérlemezkékre tapadni = vérrög (szinte azonnali, és rövidtávú veszély), felhergelt immunrendszer, leegyszerűsítve (vadvírussal találkozás érdekes lesz majd; vagy nem), karcinogén-é (nem tudni, feltételezhető a hatásmechanizmusa miatt, hosszútávú)… és akkor részemről ennyi.

    Igen tudom… majd jön X, hogy írjam már le magyarul az mRNS-t, mert hát már az NBV-t is le kell, viszont mások nem, tőlük kérdezem, láttak a weboldalamon egyszer is biológiai riasztást az elmúlt egy évben? Nem.

  5. 3 zoli
    Szóval te inkább vállalod a kockázatát, hogy meghalsz most egy bizonyítottan nagy kockázatú betegségben, minthogy bevállalj egy vakcinát, amiről elméleti feltételezéseid vannak, hogy esetleg rossz szándékú emberek ellened fordíthatják, de ha most nem is, akkor talán a jövőben a gyereked ellen…

  6. 0,06-0,6% a halálozási aránya
    közvetlen családtag oltás után másfél napra halt meg (vérrög)
    az eddigi hasonló halálozásokat elemezgetve, nincs az oly messze a „nagy kockázatútól”, már ha kovidtól és nem PCR koviddal a halál.

  7. 4 Jövőnk
    Igen, rendszeresen visszacsúszol oda, hogy olyan kifejezéseket használsz, amit a magyar nyelv más néven ismer, és legfeljebb az angol nyelvet ismerő közönség fogja tudni követni.
    Ez pedig elég irritáló, mintha arra utaznál, hogy ne is értse, aki csak magyarul kommunikál. És ez még akkor is feltűnik, ha én magam meg is értem a kifogásolt kifejezéseket, de tudom, sokan meg nem.
    Nem tudom mi ennek az oka, lehet, hogy nem szándékos, csak éppen nem Magyarországon szocializálódtál, és nem ez volt az elsődlegesen használt nyelved előéleted során, de ne csodálkozz, ha ez itt feltűnik.
    A spike-protein az magyarul tüskefehérje, így ömlik ránk nap mint nap a médiából, ha még nem hallottad volna, míg az angol megfelelőjét legfeljebb az ismeri, aki angol nyelvű híradásokat olvas.
    De neked így tán elegánsabban hangzik…
    Egyébként az a baj, hogy ha megfertőződsz, akkor is megkapod vastagon ezt a tüskefehérjét, és ráadásul szaporodik is a hordozója…
    És mit értesz a vadvírus alatt?
    És mi volna az a biológiai riasztás, amiről írsz?

  8. 4. Jövőnk

    Nagyon igazad van!

    1. csibész

    Egyetértek. Annyit kérdeznék, hogy mi az, hogy normális?

    Úgy tűnik az a normális aki naív.

    2. hubab

    Még mindig ugyanaz a lemez. Ki mondja, hogy a kutatóintézetek, vagy a kormányok benne vannak? Senki.

    Nem nyíltan ténykednek. Nem Orbán Viki, de nem is az embere dobta szét a vírust a bosnyák piacon. Ahogy mondod nem érdeke.
    De nem is sokat tehet Hiszi-Piszi Csing ha valaki szétspricceli a fertőzött denevérszart a vuhani piacon.

    A folyamatok önműködőek, az indikátor kérdésénél kell keresgélni.
    Persze ennyi természetbe tolakodó embernél ezt már megoldja a természet maga-gondoljuk.
    Csak tudod, kicsit sok a jel a szándékosságra, ami a világ csak ‘normálisan’ lekövet. A normális, logikus válaszreakciók nem zárják ki azt amiről szó van.
    Jó lenne észrevenni!

  9. 8 Balázs
    Elkanyarodtál az eredeti problémáról.
    Én nem a vírus megjelenéséről írtam, hanem a vakcinák feltételezett embergyérítésre történő felhasználásáról.
    Viszont a vírus, amennyiben azt valóban mesterségesen hozták létre ilyen célból, akkor az igen gyengére sikerült, ettől még nem fog lecsökkenni a föld népessége a mai szaporulat mellett…

  10. 9 bináris biológiai fegyverről hallottál már, ja elnézést kétkomponensű?
    (Nem mondom, hogy ez a helyzet; egyelőre.)

  11. (1) Pár hét alatt lett pokoli a járványhelyzet Indiában
    https://telex.hu/kulfold/2021/04/26/india-koronavirus-pokoli-jarvanyhelyzet
    Mára virradóra ismét szomorú új világrekord: egy nap alatt 386.888 fertőzés, 3.500 halott. Heti trendben 2milla fertőzés, plusz 27%-kal. Illetve 12.6ezer halálozás, plusz 70%-kal.

    Indiában csak ezt (mert hol van még Brazilia, USA, stb.) megszervezni „Bill Gatesnek” (akinek olyan informatika hányadékokat köszönhetünk, mint Dos, Windows, Internet Explorer stb.), hogy a világ egy hamis illuziónak lássa a covidot, a vakcina bekajáltatásához (óriási globális médiafigyelem közepette), nem kis – hogy ne mondjam lehetetlen – teljesítmény lenne. Csak informatikailag, médiailag is elképzelhetetlennek látszik olyan előre(!) eltervezett stratégia, amin nem üt át a valóság (nagy tömegek számára).

    Csak annyit kéne belátni, hogy olyan mérhetetlen nagy egy ilyen globális megtévesztési feladat és olyan kicsi feladat jól rést találni az összeomlasztásához. Annyira kicsi az utóbbi feladat, hogy tömegesen megy már egyéni szinten is, aminek köszönhetően, csak itthon is, 15%-ról 62%-ra ment az oltakozni szándékozók aránya, pár hét alatt (Portugáliában 88%).

    Konteósok leggyakoribb hibái (mostani járvány mentén elsősorban), szerintem:
    (a) saját véleménybuborékuk méretének túlértékelése. Mivel a számokkal eleve hadilábon állnak, nem is foglalkoznak a kérdéssel. Ez ellen egy dolog szólna, a FB – hozzáadott érték nélküli – károsan felerősítő szerepe, de a társadalom kikényszeríti rá – kisebb rosszként – a cenzúrát. Azt sajnos még nem oldotta meg a XXI.század tömegtársadalma, hogy lényeges alapkérdések, lényegesen válaszolódjanak meg, tömegesen megbízhatóan. Ehhez új szemlélet, új hozzáállás, új (elsősorban informatikai) eszközök kellenek (problématér vázolása, szöveges információk aggregálása, stb.).
    (b) Kiprojektálás (sejttetésekkel): van valahol valami lokális extra esemény és azt kivetítik a globális nagy egészre, mintha mindenhol érvényes lenne. De ha az ember rákérdez, hogy tegyük fel müxik a kivetítés, akkor a globális térben látszódó történések mégis hogyan miképp történnek, arra nincs válaszuk.
    (c) Háttérhatalmak. A nem tudást (információhiányt) „kiválóan” pótolja a háttérhatalomra hivatkozás, egy általános közbizalmatlanságban, mint legkönnyebb eszköz. Fel sem merülnek viszont itt sem a konkrét részletek (amikben az ördög lakik). Az egyszeri embernek mindössze addig kell eljutnia magában, hogy ha „háttérhatalom”, akkor rendben, legyen, de HOGYAN. És esélyesen kipukkad a lufi.
    (d) Képtelenek a konteósok kitermelni hiteles, megbízható embereket, akiknek lehet adni a véleményére. Gödény György? Szcientológus Lenkei? Vagy bármely arc nélküli nick a neten? Most komolyan?
    (e) Felelőtlenség (eszközválogatás nélkül egyéni túlélésre optimalizálás a közösség kárára). Konteósok szeretnek problémákat lajstromozni (nyilván minden javaslat támadható / kikezdhető, ráadásul megoldás ajánlása nélkül). Csak azt nem veszik észre, hogy ha a problémákat összeadjuk (feltéve, hogy elfogadjuk őket), akkor az teljesen megbénít minden társadalmi cselekvést. Azt könnyű mondani, hogy fáj a teszt, a maszk, a lezárás, a vakcina, az akármi. Azonban egy járvány hálózatelméletileg leírható valami, ahol sok csomópont van sok csomóponttal összeköttetésben. Egy járvány csak hálózatelméleti keretekben kezelhető és nem atomi egyéni szinten, egyéni belátásra bízva. Ez nem Bill Gates-i ármány, hanem matematika.
    (f) Kognitív disszonancia, a visszamérések visszacsatolások teljes ignorálásával. Ez nem csak konteósok hibája (még mielött): Orbán is szemünk elött követi el a járvány potenciális negyedik hulláma elött.

  12. Többször előjön az az érv, azért nem valószínű a mesterséges eredet, mert ez a vírus nem elég halálos.
    Ha halálosabb lenne, ha egy két napos lappangási ideje lenne, ha fertőzőbb lenne, akkor ezen tulajdonságok vagy nagyon gyors társadalmi összeomlást eredményezne vagy Kínainál is drasztikusabb lezárásokat. A termelés leállna.
    Ha az atomerőművet időben lezárják, akkor életben maradnak azok akik egyáltalán tudják üzemeltetni. Ha késői a zárás, akkor az atomerőmű, a víruslaborok, a legkülönfélébb veszélyes üzemek dolgozói képtelenek az üzemmenetet fenntartani.
    Ha csökkenteni akarnák a népességet úgy, hogy a bolygó a csökkentés következményeként ne egy élhetetlen romhalmaz legyen, akkor ez a corona vírus erre a feladatra ideálisnak tűnik.

    Ez a vírus ezekkel a tulajdonságokkal,
    kellően rémísztő. hogy a gazdaságok zsugorodjanak a lezárások miatt. Az eladósodás az egekbe szökjön. Szorosabbra húzzák a nyakörvet rajtunk. A hosszú coviddal pedig még csak most ismerkedünk. A szellemi leépüléstől a fáradékonyságig minden előfordulhat. A veszélyes üzemek működtetése nem omlik össze.

    Oltásnál jobb alternatíva jelenleg nem ismert.
    Lehet egyéni szinten hatásosan védekezni, de az társadalom szintjén megoldhatatlan.

    Magam részéről azért várok még az oltással, mert egyenlőre ott lennék a legnagyobb veszélyben, ahol meg akarják menteni az életem. Még mindig vannak oltóhelyeken torlódások, az eü dolgozók ereje is véges, kimerült ember könnyebben hibázik. Ha most oltatok, akkor pont késő ősszel, télen leszek védtelen, már ha 6-8 hónap a védettség. Az oltás előtt és az oltások után is tesztet szeretnék csináltatni.

    Ha a rendszerben beáll egy nyugodt rutin, pihent eü. dolgozókkal, akkor már megyek is oltatni. Az is oké lenne, ha kötelezővé tennék az oltást a szűrővizsgálattal együtt. A tüdőszűrés is évente kötelező volt. Sokan nem írogatnánk ide, ha nem kaptunk volna kötelezően védőoltást, na meg a bolygó sem lenne ennyire zsúfolt.

  13. Én azt egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy valakik ezt a vírust szándékosan hozták létre és szabadították az eberiségre, akár gyérítés, akár más politikai célok érdekében. Még azt is el tudom képzelni, hogy az újabb „variánsok” sem véletlenek, hanem célzottan hozták létre és terjesztik őket.

    Azt viszont nem hiszem, hogy a vakcikánat gyilkolásra hozták volna létre. A vérrögképződés egy ismert mellékhatás. Lehet, hogy valamivel gyakoribb, mint mondják. 0.6% halálozás már igen kemény lenne tőle, remélem, hogy azért ettől messze vagyunk.

    De azt erősen kétlem, hogy valami szörnyű végzetes hosszútávú hatása lenne a vakcinának.

    És akkor még felmerül az is, hogy melyiknek? Kína, Oroszország, Norvégia, Anglia, USA, Németek, magáncégek és államok, kutatók mind összefogtak volna valami titkos, sötét tervvel kinyírni mindenkit? Nagyon valószínűtlennek hangzik.

  14. Finnországban semmi lezárás, egy ottani Magyar mutatja be videón még a svédasztalos éttermekben sincs se maszk, se kártya elkérés ! Pedig hideg égöv ! megosztom nemsokára a videót !

  15. 15: A finnek mázlisták, eleve tizedannyira terjed náluk a vírus, mint nálunk. Így könnyű.

    A finn népsűrűsség 17 fő/km^2, a magyar 105 fő/km^2. A finn eleve nem megy közelebb a másikhoz két méternél, ha nem nagyon muszáj. Szerintem ezért nem robbant be náluk a járvány igazán soha.

  16. 7 – hubab:
    A ló retkes faszát. Nekem gyakran angol kifejezés ugrik be. Nem egy esetben azt hiszem, hogy magyarul is használják, de még nem esett meg, hogy le is írtam volna. Van, akik két év után akcentussal beszéli a magyart. Van, aki 30 év után is tökéletesen beszél magyarul. A tanulságot mindenki vonja le. ” spike-protein”-től nem lesz valaki autentikusabb.
    És hadd idézem a poszt utolsó mondatát: „Azon, pedig nagyon csodálkozom, hogy ezeknek ide is van pofájuk betenni a lábukat.”

  17. A tegnapi nappal a kórházban kezelt és a lélegeztetőn lévők száma is elkezdett emelkedni. Kérdés, hogy folytatódik-e, vagy csak egy megtorpanás.

  18. 11, marci:

    Az apokalipszist most a Covid-ba projektálják bele, azelőtt Szíriába, nemrég Ukrajnába … a tudattalan pszichológiája ez az egész. Ez utóbbit meg fel lehet tárni amúgy, ha eléggé egyben van a személyiség.

    Népességcsökkentés a világkormány által?
    Akkor, hogyan tovább infrastruktúra? Ipar, kereskedelem, távközlés, karbantartás…? Ki fogja működtetni?
    Az enyhén – virágban is van ilyen – túlélők, meg mellüket kidüllesztve feszítenek majd büszkén a búvóhelyeiken az elnéptelenedett bolygón?

    **Sok lesz ide a gyenge kapcsolatok dinamikája marci…egyébként pont az destabilizálná a bemerevedett gondolkodást/viselkedést/tudatlanságot/tájékozatlanságot.**

  19. Márciusban az egy évvel korábbihoz képest 40%-kal többen, 16 379-en haltak meg Magyarországon – derül ki a KSH ma közzétett jelentéséből.

  20. 17: Nagyra értékelem, hogy magyarul írsz, de feltétlen szükséges volt most a lónak a retkes faszát felemlegetni? Nem fogok pszichológushoz menni miatta, de zavar a felesleges trágárság.

  21. Északon nincs akkora ki-be mászkera, mint délen. Turisztikailag sem, és gazdasági szempontból sem…
    Meggyőződésem, hogy ezt a vírust simán meg lehetett volna fogni határlezárásokkal és ideiglenes szigorításokkal.
    Ráadásul Mo. tranzitország, tehát elvileg itt sem lenne szükségszerű, hogy mindenki mindenfelé mozogjon, a tranzitszabályokat és az arra épülő (kényszerűségből elfogadtatott) gazdasági lehúzást rég ki lehetett volna dolgozni, ha nem a vakcinamutyin törték volna okos buksijukat a fideszes jogászagyak. Persze ez nem kifejezetten nekik, hanem az országnak hozott volna dupla hasznot…

    A covid19 vírusának mesterséges eredetéhez kétség nem férhet! De nem egy szándékosan kifejleszetett halálos fegyverként jött létre, hanem egy ipari kémkedést követő banális, a kínai rendszerbe kódoltan leledző óvatlanság eredménye (mint a szovjet Csernobil volt). A belőle táplálkozó és ma érzékelhető probléma, ill. az ezzel járó plusz fejtörés nem is az eredeti törzs kiszabadulásával, hanem a természetes rendszerekkel történt kölcsönhatásával és a sorra elégtelen globális védekezési mechanizmusokkal keletkezett.

    Az emberiség magát pusztítja ki. Ez ezer évekkel ezelőtt is körvonalazódott, egyszerű ökológiai szabályok ismeretében jól előre jelezhető folyamat, nem kell isteni látomás hozzá, hogy egy alapelveket értő ember akár ezer év távlatából ezzel kapcsolatban alapvetéseket fogalmazzon meg. Az elmúlt 100 év története világossá tette, s mintegy megpecsételte az emberiség sorsát, amelyben a kapuzárás a „klímaváltozás” nevű jelentéketelen 🙂 folyamatra vár. Az egyes ember semmiért nem felelős, az emberiségnek nevezett massza azonban szükségszerűen beteljesíti sorsát. Ha már konteózni akarunk, azon érdemes elgondolkodni, vajon ez az első, vagy már ki tudja hányadik kör lehet?

    Nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy érzékelhető és belátható legyen, ami 2000 óta megy a világban, nem működik. Egyáltalán nem meglepő számomra, hogy egy olyan kaliberű ember, aki a Misrosoft céget huszonévesen milliárdos hasznot termelő nagyvállalattá tette, látja ezeket az összefüggéseket, és megtalálja bennük az üzleti lehetőségeket is.

    A covid19 egy oltári nagy szívás és egyben egy utolsó lehetőség volt az emberiségnek nevezett masszátum számára. Nem élt a lehetőséggel, a gondolkodni képes emberek gyorsan belátták, hogy nincs is értelme árral szemben evezni. Van, aki pedig meglepődik ezen, ill. fel sem fogja, mi történik körülötte. Kizárólag a médiavélemény álláspontját képes visszatükrözni, buksijában érdemi tudás nem lakozik, így saját gondolatok sem születhetnek meg.

    Az indiai folyamatokat látva egyértelmű mi vár „kicsiny hazánkra” (bocsánat, a Kárpát medence óperenciás kiskirályaira). Ez már túl fog mutatni egy egyszerűsített nyugdíjreformon… Talán az sem számít, ki a felelőse, megfizet -e érte, vagy sem…

    Szóval felőlem lehet figyelni bináris biológiai fegyverekre, AI robotokra, precíziós nukleáris fegyverekre vagy simán a CO2-re, lehet rettegni vagy épp kényszeredetten bízni a koronavírusban és a vakcináiban, lehet szidni Orbánt és éltetni a Fideszt, felőlem akár imádkozhattok is, de ez az ökológiai törvényszerűség hamarosan véget vet mindennek, amit ma „élni érdemes”-nek ismerünk, így pont kerül a történet X. körének végére! Nem kell siettetni, sztem. még van rá egy generációnyi időnk.

    Az alábbi dal ma duplán igaz:

  22. Modjuk, sokkal szórakoztatóbb húdeigazbazmeg! konteókat olvasgatni, mint mint tanulni egy kis fárasztó természettudományt……
    De, hát mit várunk az emberektől, mikor 90%uk még mindíg elhiszi, hogy egy ókori fickó egy bálna gyomrába utazgatot napokig, vagy hasonló ökörségeket. És még fizet is érte!
    Még szerencse, hogy van internet. Egyre kevesebbet kell személyesen találkozni, beszélgetni idiótákkal, a neten meg nem kattint rá az ember azt kész.

  23. Remélem nem nagyon off, de én teljesen le vagyok döbbenve, munkámból kifolyólag elég sok idős emberrel találkozok, akik még mindig nincsenek beoltva. Furcsállom, hiszen a kedves vezér és szeretett kúrmányunk hetek óta azt szajkózza, hogy beoltották az összes nyugdíjas korút. A baráti körömben (28-30 év) is sokan várják a Pfizer vakcinát, meg a jószerencsét. Nyilván az én tapasztalatomat nem lehet reprezentatív felmérésnek tekinteni, de én már azon is elgondolkodtam, hogy a bűvös 4 milliós szám valós-e? Én személy szerint azt gondolom, hogy tök mindegy, melyik vakcinát kapja az ember, ha az a lélegeztető géptől megmenti, az már fél siker.

  24. 9. hubab

    Ez igaz. A vakcinákról terjedő facebookos konteók elég röhejesek.

    Amiben én valójában hiszek, az is elég röhejes. És mivel még számomra is a hit kategóriájába esik, úgyhogy ki sem fejtem.

    De azért az is röhejes, hogy Tibor bá’ az ide beírogatókat(nézetüktől függően) egy kalap alá veszi a facebook-betyárokkal!
    Az információáramlás sebessége valóban nem szerencsés, ilyen tudás, de főleg ilyen gondolkodásmód mellett! Azonban ilyetén elutasítása a dolognak, szintén korlátoltság.

    Jövőnk használ idegen szavakat, na és? Ha vmit nem értek, akkor megkérdezem.
    Nyilván feltételezi, hogy az idelátogatók értik.
    Loránddal többszörösen ugyanez a probléma.
    Azonban a kommunikációképtelenség nem ide vezethető vissza, főleg nem ezen a szinten.

    Nekem is van olyan hsz-e Jövőnknek amiből nem tudtam kihámozni még a lényeget sem, a sok harcászati kifejezés rövidítése miatt.
    De alapjában érteni vélem a mondókáját, sőt egyet értek is vele.
    Alapjában nem itt csúszik félre a blog, ez csak színesíti.
    Azonban az itt jelenlévő tudásmennyiség összefésülése lévén létrejöhető érték csakis potenciál marad, megvalósulás nélkül. És ebben nem a konteók a hibásak, sem az, hogy a hülyék ide is betették a lábukat. Elég zárt ez a klub. Mondjuk a populáris témák sem javítanak a helyzeten.

    22. Horváth Csongor

    Valószínű, hogy nem az első kör,
    de lehet, hogy az utolsó.

    János jól írta, hogy mi a tudattalan hatása életünkre.
    Azonban engem érdekel továbbra is, hogy miért vannak hülyén tartva az emberek?(így szenvedőben)
    Ugyanis lehet ám okosítani az embernek nevezett egyént és így a massza tehetetetlenségét
    is lehet változtatni. Ez már viszont szándékosság.
    A massza egyén relációja talan nem kérdéses.

  25. Én azon csodálkozom, hogy a most meghaltak zöme 80 feletti. Basszus, a 80 felettiek már egy jó hónapja meg kellett kapják a második oltást is. Na most aki ebből a korosztályból átesett enyhe tünetekkel, akár már oltottként, regisztrálva lett, aztán természetes úton távozott rá két hónappal, az is simán kovid halottként lett regisztrálva, de ugyanígy egy 50 éves mondjuk, akit az enyhe betegség utána pár héttel elvitt egy szívroham, kovidosként kerül a nyilvántartásba.

  26. 25 – Balázs:
    Tudod mi veled a baj? Nem tudod kinek a seggét nyald.

    21 – Ábel:
    A ló retkes faszával az indulatom mértékeét fejezem ki. Ez a szélsőséges kifejezés mód megengedett.

    26 – Ir01:
    Nem a vakcina ment meg, hanem a vakcinával kiváltott immunreakció. 70 felett már nemigen van immunreakció. Ezért halnak meg a beoltott idősek is.

  27. Az Én véleményem szerint (is) ,felettébb valószerűtlen a vakcinák általi népirtás víziója, már csak az oroszok miatt is, de a gazdasági haszon szerzésre vonatkoztatva már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Aki kicsit emlékszik, tudhatja, hogy a H1N1 esetén is megpróbálkoztak valami hasonlóval, de azt szinte senki nem vette komolyan. Az viszont nem igaz, hogy az interneten fellelhető oltásellenes videókban , csupa sarlatán nyilatkozik, volt hogy utánanéztem pár személynek, s valóban azok voltak akinek kiadták magukat ( elismert, tapasztalt orvosok, több országból ). Ha józan paraszti ésszel belegondolunk, hogy több tucat elismert szakember ,mindenféle lehetséges haszon kilátása nélkül, kockáztatva szakmai hitelességét, szembe megy a hivatalos állásponttal, csak azért, hogy minket tájékoztasson, az számomra legalábbis elgondolkodtató, de persze biztos hülyeség.

  28. Azért van nálunk olyan sok COVID-os halott, mert mindenki annak számít, aki COVID pozitív című kérdéshez: ezt szerintem tudatosan csinálja a kormány.
    1. Nem kell gondolkodni, azonnal megvan a napi szám, amint meghal egy beteg, fel lehet tenni a listára.
    2. Lehet erre hivatkozni, ha valaki azzal jön, hogy sok nálunk a COVID-os halott.

    A megoldás az lett volna, hogy valaki azon napi halottak halottvizsgálati bizonyítványát, ahol COVID pozitivitás állt fenn az utolsó gyógykezelés során, végigolvassa, és értékeli, hogy a COVID fertőzés valóban szerepet játszott-e a kórlefolyásban, és mekkorát? Alapbetegség, megelőző ok, jelentős kísérő betegség? (Ezek a rovatok szerepelnek a halottvizsgálati bizonyítványban.) Nagyon nem mindegy, lehet úgy COVID pozitív valaki, hogy nincs jelentősége.

    Viszont, megjegyzem, saját tapasztalatom szerint, mint halottvizsgálati bizonyítványokat és zárójelentéseket napi szinten látó patológus, pár százalék lehet az az eset, ahol a fertőzésnek nincs köze a halálozáshoz.
    Pl. talán nem ismert, de e vírus fokozza a véralvadást, úgyhogy COVID-os beteg szívinfarktusa közvetlen szövődmény lehet, akkor is, ha a fertőzés nem jár jelentős tünetekkel.

  29. 25, Balázs:

    „Azonban engem érdekel továbbra is, hogy miért vannak hülyén tartva az emberek?(így szenvedőben)”
    A családi szocializáció miatt vannak hülyén tartva és egymástól is folyton tanulják a mintákat.
    Na meg a tudattalan fogságából kiszabadulni sem egyszerű…
    Nem divat a természettudomány manapság, a gyerek szülő kezében könyvet ritkán lát.

    Jut eszembe:
    valahol olvastam, hogy az egyszeri ember úgy mondta, ha meglazul a jelenlegi élet, akkor ő bizony kimegy a haverok munkagépeivel a Tisza gátat átvágni, hogy visszaálljon a következő árvíznél a mocsaras-lápos élővilág.
    De, hogy az mivel fog járni, arról már nem szól a továbbgondolása…

    Olyat is olvastam már, hogy le kell kapcsolni a villanyt, elzárni a vizet, kinyitni az ablakot télen pár napra, kimenni a városból gyalog a ki’családdal és krisztustövis magokat megőrőlni, megfőzni, csapdázni…

    Jurtába meg elhagyatott tanyákba költözni… (tömegpszichózis esete, most épp a Covid-összeesküvés a soros).

    Abba gondolj bele, hogy milyen lehet gyerekként átélni, hogy a szülő állandóan szorong (viselkedés, szokások, visszatérő fantáziák) a tudatalattijából halványan felderengő traumáktól.

  30. marci – 11

    India lélekszáma 1,3 milliárd, ha elosztod 130-al az ottani számokat, akkor nyilvánvaló, hogy nálunk sokkal, de sokkal súlyosabb volt a helyzet.

    Ami a konteó-hívőket illeti: Szendi Gábor szerint a jobboldali homloklebeny (vagy annak elváltozása) sok hasonló dologra ad magyarázatot.

  31. 18: Tibor bá’

    A tesztelési mintavétel száma is nőtt (hét közepén vagyunk) és miközben nő a napi gyógyultak száma (garantált negatív teszttel), viszont a pozitívitási ráta istennek sem akar elmozdulni 10% környékéről, bár legalább mára befigyelt 10% alá, a 9.96%-kal.

    Ezzel meg az a baj, mint a harmadik hullámnál is, hogy le sem cseng az előző hullám (lásd WHO ajánlott 5%-os pozitívitási rátáját), de jön a következő hullám. Azaz eleve kisebb szabas eü-kapacítási tartalékokról indulunk a hullám elején.

  32. Jövõnk 4: A posztcovid szindrómát ez okozza: „A kutatók azt találták, hogy a SARV-CoV-2 koronavírus (amely COVID-19-et okoz) tüskefehérjéje hosszan tartó változásokat eredményez az emberi génexpresszióban .”

    Vagyis, ha a saját sejtjeinkkel a védőoltás segítségével vírusburkot gyártatunk le, akkor – következésképpen – az is hosszan tartó változásokat eredményezHET az emberi génexpresszióban.

    Tessék engem megcáfolni, valaki…

    (Hasonlítanám én ehhez az embert is megfertőző tehénbetegséget, a szivacsos agylágyulást.

    Nézzük a leírását:

    „A CJB-t – több más hasonló kórral – együtt sokáig „lassúvírus-fertőzésnek” hitték. A víruseredet elméletének ellentmondanak azok a tények, miszerint semmilyen vírusfertőzésre utaló immunológiai jelenség nem mutatható ki a betegség során. Prusiner 1997-ben fedezte fel a vírusnál is kisebb, csak fehérjékből álló fertőző testecskéket, a prionokat („proteinaceous infectious particulum”). A fehérje normális, PrPc formája normálisan is jelen van a sejtek felszínén. A kórfolyamat a kóros PrPsc formává való átalakulásával indul el. A PrPsc forma kialakulásának oka génhiba is lehet, ez magyarázza a családi halmozódást.”)

    Vagyis a sejtek, vírusok felszínét okozó fehérjék IS okozhatnak bajt.

    Vagyis tökéletesen igazad van.

  33. 6 Jövőnk „0,06-0,6% a halálozási aránya” – Kicsit utánaszámoltam. Lassan négymillió oltottnál tartunk. Ennek a 0.6%-a 24 000 ember. Ez közel annyi, ahányan a vírusba belehaltak egy év alatt. Ha ennyi ember halna meg a vakcinától, azt nem lehetne eltitkolni!

    Még a tizede is nagyon sok lenne!

    Én nem vetek el minden konteót csípőből, de egy ilyen erős állítás azért alátámasztást kíván.

  34. Re 4

    Az mRNS magyarul van , angolul mRNA-nak hívják 🙂

  35. 31: Kacor

    Kulcsfogalmak: hálózatelmélet, népsűrűség, fertőzési sebesség és gyorsulás, eü-kapacitások felskálázása

    Magyarországéhoz képest majd’ négyszer nagyobb népsűrűség, jóval kisebb perszonális távolságok, mint például a skandinávoknál (értsd jóval nehezebb a távolságot tartani). Ez sajnos olyan elegy, ami borítékolja a durva gyorsulással felfutő járványfertőzést: sokkal rosszabbat, mint itthon.

    Ha a fertőzés gyorsul, akkor gyorsul a kórházba kerülők, majd az intenzív ágyat igénylő, majd a lélegeztető gépet igénylő betegek száma. Nálunk minden 10.000-dik lakosra jut egy lélegeztető gép (szakápolóval) és ezt sikerült is túlterhelnünk itthon. Ugyanez Indiában 130.000 gépet jelentene, de csak 40.000 gépük van.

    Azaz az eü-kapacitások, ráadásul modern eü-kapacitások (technika és tudás) felskálázódása nem tud olyen gyorsan menni, mint a fertőzés terjedése. Eleve, alapból nem járványhelyzetre méretezték őket, minimális szabad kapacitással (gazdasági megfontolásból, merthogy nagyon drága).

    PS: Azt se felejtsük el, hogy komoly adathitelességi aggályok is vannak Indiában, merthogy nem tudnak naprakészek lenni az adatok nyilvántartásában. Azaz a járványszámok vélhetőleg inkább rosszabbak, mint jobbak, annál ahogy mi látjuk.

  36. 29: Ivett

    Komoly erőforráshiány és információbiztonsági csapda látszik abban, amit mondasz.

    Én azt látom, hogy 2020-ra még mindig nem végleges az éves KSH-s halálozás, pedig lassan májust írunk. Bruális az elmaradás a halotti anyakönyvi kivonatokkal, nem bírja az adminisztráció.

    Másik oldalról bármilyen új feladatra nem elég egy szakértő (és hozzá adminisztrációs csapat) , aki átvizsgál és szakvéleményt mond. Erre protokoll kell (hackelések elkerülése miatt), ami garantálja az output valamelyest megbízhatóságát (legalább annyira, mint a KSH-halálozási kimutatás).

  37. 35 – hargi:
    Az S=sav, A=acid. Annak idején hülyeség volt az A-t átírni S-re. Most aztán csereszabatosan lehet őket használni.

  38. Hmm gondoljatok bele, ez a vírus kicsit furcsán viselkedik.. Az emberi szervezetbe bekerülve először leltározásba kezd : megnézi hogy milyen egészségügyi állapotban van a páciens. Még jó hogy nem kéri a TB számunkat a betegnyilvántartási kartonunkkal együtt. Ez után, aki vagy tartósan beteg, vagy a nyugdíjkorhatárt túllépte, vagyis az állami költségvetésbe nemhogy nem befizető, hanem annak fogyasztója, az már esetenként a túlvilágra segíti. Ilyen alapon akár már mesterségesen létrehozott, a „népesség célirányos” csökkentője is lehetne, egy félresikerült túlnépesedés elleni fegyver. Viszont van egy kis baj vele: a fiatal munkaképes generációba is olykor olykor „belemar”. Innentől kezdve az állam nagy bajban van: érdeke a totális védekezés (sikeres bemutatót tavaly tavasszal már láttunk belőle, a kínaiak továbbra is ehhez tartják magukat) , viszont a lakosságot igy is át kellene „fertőztetni” a szelekció miatt.. Nem sokára 2 embertípus marad életben: Aki átesett a fertőzésen (ilyen olyan módon akár visszamaradott betegségekkel) vagy aki oltást kapott a vírus ellen. Az oltástól meg viszont minden rémhír ellenére nem kell tartanunk: ez sem okoz több kellemetlenséget mint a fiatalkorban kapott oltás . Egyszerűen állami érdek hogy maradjon munkaképes, adózó lakosság. Azt meg mégsem lehet úgy hirdetni hogy az jöhet oltásra aki 65 év előtti és egészséges… A vírustagadó oltásellenes csoportokat emiatt én a modern terroristák csoportjához sorolni : minek derékszíjra kötött dinamittal gépfegyverrel a kézben saját életét kockáztatva rohangálni a városban mikor az interneten keresztül is lehet embert ölni – egyszerűen a hittel.. nem a biztos tudással. Ez a hit kontrollálás nélkül sokszorosan körülöleli a földet… és nincs ellene egyszerűen hatékony fellépés.. Ne feledjük : most az állami érdek egybeesik a lakossági érdekkel : az életben maradás…

  39. Csak egy kis adalék: Izraelben a legutóbbi hetes átlagadat a napi új megbetegedésekről 86 fő, sokkal kevesebb, mint nálunk a napi halálozási szám. Mindez vastagon a nyitások után, és 60% körüli átoltottságnál.
    De biztos a zsidók a saját népüket ki akarják nyírni a világból, azért oltanak ennyit…

  40. ivett 29. de a nem jelentős tünetekkel rendelkező egyének azok is mind akiket beoltottak. akkor ez most hogy van? fájzert kaptam meg is kérdeztem a dokinénit hogy aspirin protected szedjek e? nem nincs rá szükség – volt a válasz.

  41. 31 – marci

    Attól, hogy összehordtál a csomó műszót, attól még igaz, hogy Indiában jóval kevesebb halott van népesség arányosan. Még akkor is, ha gyököt vonsz a szociális távolság és a hálózati csomópontok szorzatából, figyelembe véve a középhőmérsékletet és az uralkodó szélirányt!

  42. „Fehérváron mobilmosdót állítanak fel és vizet osztanak a tömegnek”
    https://www.thailandmedical.news/news/covid-19-warnings-study-indicates-that-public-toilets-are-a-potential-transmission-risk-as-flushing-propels-sars-cov-2-virus-5-feet-up-in-air
    Jelen pillanatban még egy vendéglátós teraszon ücsörögni sem olyan veszélyes, mint életmentő tömeges oltásért tolongani.

    Az enyhe covid utóhatásához: https://www.thailandmedical.news/news/covid-19-news-warning-international-study-reveals-that-young-individuals-can-get-strokes-as-result-of-contracting-sars-cov-2-even-if-asymptomatic

  43. 31. Kacor,
    nemcsak súlyosabb volt, hanem jelenleg is sokkal, de sokkal súlyosabb a helyzet kis Hazánkban, mint Indiában.

    Tegnapi jelentés szerint a magyar napi halálozás 186 volt, míg India 3501 -et jelentett.
    A magyar 186 Indiában lakosságarányosan kb. 26 000 lenne.

    1 millió főre jutó kovid halálozási rangsorban,

    1. helyen Magyarország 2838 halott per millió lakos
    ..
    118. helyen India 150 halott per millió lakos

  44. 12. Károly.
    „”Amagamrészéről azért várok az oltással . . . . . „” kezdetű
    bekezdésedhez. — Ha Te úgy számolod a vdekezést mint a
    nők a menzesz időpontját, „”pont akkor leszek védtelen””
    az régen rossz !!! — Mert ezek szerint Te az oltást 100 %-os
    védelemnek tekinted, holott az oltás csak egy könnyített
    lefolyású fertőzét garantál, de a garancia soha nem lesz
    100 %-os mert a mellékhatások mellett mindenkinél van
    egy bizonytalansági tényező, éspedig a saját szervezetünk
    reagálása !!! — Emlékezz a mondásra, = A Brazil őserdőben
    egy pillangó megrebbenti a szárnyait és Európában vihar
    kerekedik. BIZONYÍTHATÓ ??? — NEM !!! —- De az életben
    minden, mindennel összefügg !!! — Oltás után is kell
    védekezni !!!

  45. 42: Kacor – 44: Gyarmathy

    „Műszó” nélkül, csupáncsak halálozást nézve egyelőre(!) tényleg itthon rosszabbak a számok. Az alábbi ábrák elég régóta forognak itt a honlapon, én is linkelgettem őket.
    Napi halálozásban már márckius 21 óta:
    https://tinyurl.com/2td9d9wh
    Összhalálozásban április 22 óta:
    https://tinyurl.com/52772yvy

    Én viszont faltól-falig néztem az egészet. Az itthoni állapotokra senki nem írta, hogy „pokoliak” lennének (pár napos felfutás után). Nem volt egy ágyon több beteg, nem voltak koronás betegek szabad ég alatt, nem dolgoznak folyamatosan a krematóriumok napi 24 órában, amik így sem bírják. Nem ajánlott fel más ország segítséget, mint Indiánál Pakisztán, Kína (mint India legnagyobb ellenségei), a nagyon rossz helyzet miatt, stb.

  46. 47. marci,

    Azért Magyarországon is szivárogtak kifelé a hírek a kórházakban lévő állapotokról, elfogyó ágyakról, arról, hogy nem jutott sokaknak intenzív ágy.
    India nem titkolózik, Orbanisztán meg nagyon is.
    Az ország számos pontján pedig Hazánkban is folyamatosan dolgoznak a krematóriumok.
    „Kórházigazgató: súlyos a helyzet, a krematóriumok három műszakban dolgoznak”
    https://www.penzcentrum.hu/egeszseg/20210427/korhazigazgato-sulyos-a-helyzet-a-krematoriumok-harom-muszakban-dolgoznak-1114146

    „csupáncsak halálozást nézve egyelőre(!)..”

    Gondolod Indiában annyira el fog szabadulni a járvány, hogy behozza kis Hazánkat ezen a nem épp előkelő listán?

    Az elmúlt hét napban összesen Indiában 15 kovid halálozás volt 1 millió lakosonként.
    Magyarországon pedig ugyanez a szám 141.
    Úgyhogy jelenleg is még a különbség erőteljesen nő.

    Ahhoz, hogy India elérje a 2900-as halottszámot egy millió lakosonként (mint ahol most Magyarország áll) ahhoz ott kb. 3 800 000 embernek kellene meghalnia a covid következtében. (Most 210 ezernél tartanak).

    A magyar napi csúcsot is elérhetik, de ahhoz kb. 45 000 halottat kell produkálniuk 24 óra alatt.

  47. Gyarmati, ez a cikk neked szól 😀
    Még, hogy itthon súlyosabb a helyzet, mint Indiában.. LOL. Te ezeket pénzért írod vagy gond van fent a toronyban?

  48. 48 – Gyarmathy:
    A rettenezes indiai helyzet nyilván a túlzsúfolt fővárosban tapasztalható. A szélesvidék majd csak most jön.

  49. 50. Tibor bá,

    Biztosan így lesz, bár a magyar számokat, arányokat szerintem nehéz lesz utolérniük.

    Ma Orbán pfizerakciót jelentett be, aminek következménye tumultus, több száz méteres sorok az oltópontoknál. Kíváncsi lennék csak ma ezeken a helyeket hányan kapták el a nyavaját.
    Holnaptól ismét nyitás, focimeccsek nézők előtt stb.. A halálozási világranglista első helyezése jó időre biztosítva lesz.

  50. 47 – marci

    Az okos ember arról ismerszik, hogy beismeri saját hibáját, tévedését. Te sohasem fogod!

  51. 22

    Ettől a csürhétől

    https://www.youtube.com/watch?v=dDPuKyNUn7g

    Belóbálják hogy ha meg lesz a négymillió akkor NYITÁS.

    ..és csinál egy 1 napos akciót.
    Pfizerből,mert arra jó a kapás.
    És lehet utazgálni ,fesztiválkodni,meccsecskére járni.

    Nemrég még jó előre regisztrálni kellett,most meg van annyi,mint sör a Lidlben.

    Nem is akarok emberekkel foglalkozni,a TV-ben is inkább az állatorvosokat favorizálják.

    Én is.

  52. Ja és a poén,nemrég mekegték hogy annyi az oltás,hogy nem győzik kártyával.

    Remélem síszünetre megkapják.

  53. 46. Barna Mihály,
    A nyárral ellentétben ősszel, télen sokkal többet vannak együtt az emberek zárt térben. Több és hosszabb idejű kontakt, több beteget jelent. Így tartják.
    Ha ennek a 3-5millió beoltottnak csökken vagy jelentős részének megszűnik a védettsége télire 6-8 hónap után, ők könnyebben, súlyosabban és többen lesznek betegek, mint akinek még tart a védettsége. Ennek mint látjuk, egyenes következménye a leterhelt eü. ellátás. (megeshet még az is, hogy sokkal hosszabb ideig tart a védettség)
    Majdnem száz százalék a védettség kialakulását követően, a beteg a fertőzésbe nem hal bele, közel száz százalék, hogy betegség esetén az intenzívet elkerüli.
    Ha pedig olyan mutáns jön, ami kikerüli a védőoltást, akkor ott vagyok oltatlanul, mint az oltottak.
    Vagyis mégsem. Mert az oltott lezserebb lesz, mert reméli, valamennyi védelme csak van, míg az oltatlan rendesen védekezik, mert csak a védekezésére számíthat.
    Még az is benne van a pakliban, hogy a később kijövő mRNS vakcina már tartalmazza néhány mutáció ellenszerét, míg a mostani vakcinák biztosan nem.

    Hat hetet mondtak arra, ha új mutáció miatt új vakcinával kell előjönniük. Az angol, a dél afrikai, brazil mutációk december, január, február óta ismertek, még sincs hír, hogy az mRNS vakcinát célirányosan ezekre a mutációkra továbbfejlesztették volna.
    Egyenlőre kacsamesék kategória, hogy hat hét alatt módosítják, gyártják, forgalomba hozzák a mutánsra az új vakcinát.

  54. Szeretem a meséket, mert általában van némi valóságmagjuk és meg van hintve jó adag fantáziával. A mese címke innen nézve telitalálat.
    A több évtizede működő és bizonyított vakcinákat nem venném egy kalap alá a sebtében összedobott, teszteletlen covid oltásokkal.
    Engedtessék meg, hogy ne érezzem magam kizárva az értelmes emberek közül pusztán azért mert nincs bizodalmam egy olyan dolog iránt, ami messziről bűzlik. Profitéhség, emberek pórázának rövidítése, a következő válság bűnbakja, TB rendszer optimalizása stb. Olyan ez a vírus, mint egy svájcibicska. Bármire jó lehet, így a valódi okot kutatni felesleges.
    A szomorú magyar statisztikákról: 400 ember közül 1 meghalt. Azért ez nem annyira rettenetes, mégha percenként arcomba is tolja valaki, vagy valami, hogy félelmet keltsen bennem. Ettől függetlenül elismerem, hogy a vírus létezik és durvább, mint az influenza, ezért igyekszünk megelőzni az oltáson kívül minden eszközzel.
    Kezd sajnos igen erősen nyomásgyakorlásba átmenni a történet. Ha jó az oltás és szükséges, akkor miért nem teszik kötelezővé, mint a többi fentebb felsorolt oltást?
    Ha viszont nem kötelező, akkor miért nem hagyják meg a szabad döntést? Sántít ez a történet sok helyen.
    Két hete nyitáskor az elsős fiam 27 fős osztályából 18 szülő nem engedte iskolába a gyerekét. Mostanra 3-an vagyunk. A feleségem ultimátumot kapott, hogy vagy beoltatja magát, vagy ki van rúgva. Úgy, hogy egy éve hibátlanul elvégzi home officból a munkáját. Belőlem ez dacot hoz ki. Mondtam neki, hogy köszönjön el, majd megoldjuk. Nekem sincs munkám egyébként hasonló okból másfél hónapja.
    Veszünk egy darab földet valahol jó messze mindenkitől és felhúzunk egy jurtát. A világ meg csináljon magával, amit akar.

  55. 52: Kacor

    – Miben hibáztam? Mutass rá konkréten!
    – „Műszavakat” mondtam? Igen azokat. Baj? Szerintem nem, nem fogok érte bocsánatot kérni.
    – Hibásat mondtam? Mire gondolsz?
    – Vitattam, hogy jelenleg Magyarország éllovas mind a szumma, mind a napi halálozásban? Én voltam, aki elsőként dokumentáltam itt a honlapon a „Gyilkos kormány” poszt 96 (még mielött az OWID-on látható lett volna), 120, 159 kommentjeiben a szomorú magyar világrekordokat. Szerinted nem vagyok tisztában a számokkal?
    – Az fáj neked, hogy nem álltam meg a mai napi konkrét adatoknál, hogy perspektívába próbáltam helyezni az Indiai helyzetet, párhuzamba állítva a magyarral? Ez akkora hiba, hogy külön mea culpás kommentet kellene írnom miatta?
    – Konklúzióm a gond, hogy Indiában rosszabbnak látom jelenleg és felfutásában a helyzetet összességében a magyarnál? Szerintem erre nincs egzakt válasz, símán lehet szubjektív véleménykülönbség. Még a bloggazda és Gyarmathy is másképpen látja, nemcsak mi ketten.

  56. 51: Gyarmathy

    Egy grafikon sokszor beszédesebb a számoknál (szerintem). Csak Magyarország és India:
    Összes halálozás:
    https://tinyurl.com/bncdfn67
    Napi halálozás:
    https://tinyurl.com/24zmxexk

    * Összes halálozásban mi csak 2020.október 2-ig úsztuk meg a meredek felfutást, India a legutóbbi napokig kvázi teljes egészében. Náluk kvázi most zajlik az első hullám. Ebből aztán az következik (egyelőre), hogy egy hullám révén nem fog minket összhalálozásban lekörözni India (népességarányosan, nyilván). Miközben nálunk két hullám tarolt, ráadásul durvuló léptékben.
    * Napi halálozásban nálunk 2 – 2.5 hónap felfutás a második és harmadik hullámban, Indiában március 14 óta van felfutás (magyarnál egyelőre kisebb meredekséggel), ami durván 1.5 hónap. Jelen állapotok szerint 1 hónap még símán lehet felfutás (magyar analógiával élve). Sarlatánságnak gondolom, hogy valós részletadatok nélkül az indiai görbét túlhúzzam görbeillesztéssel, 1 további hónapra.
    Az IHME a mostani 3.000-ről 13.000 fős halálozást projektál május 17-re, maximumként, ami 10 fő/nap népességarányosan. A miénk maximuma 27.84 volt, ami per mostanáig szomorú világrekord.
    https://covid19.healthdata.org/india?view=daily-deaths&tab=trend

  57. 56: Kamionos

    Szerintem nem 400, hanem 275-ből 1 a halálozás. A KSH-s többlethalálozás tavalyi utolsó hónapokra 32% (de a harmadik hullám durvább volt, így ez is magasabb lehet, majd év vége fele legkésőbb meglátjuk), a korábbi évekhez képest (nem ismétlem a levezetést, itt a honlapon is, Pártos Balázsnál is megtalálható). Persze mondhatod, hogy ez nem covid-halál, de én a magam számára úgy vélem, hogy perpillanat tartunk 35-40.000 összes covid halálozásnál. Éves magyar halálozás közel harmada és durván félév alatt csak. Ez azért nem túl szívderítő az én értelmezésemben, és hol vagyunk a végétől? Zárójelben: így aztán alsó hangon 9.620.000/35.000=275 főből 1 a halálozás (nálam).

    De nem is ez a lényeg, hanem az egészségügyi rendszer túlterhelődése, hónapok óta folyamatosan 100%-on pörgetve, kizsigerelt eü-személyzettel. A járványnak magam részéről ezt tartom legnagyobb problémának. Normál időkben is van olyan, hogy orvostechnológiailag gyógyítható beteg előbb hal meg, mert nem jut rá erőforrás. Azonban a járvány ezt felerősíti (az egyébként sem túlságosan felülméretezett magyar egészségügyben), hiszen úgy hal meg nagyon sok ember, ugyanabban illetve ugyanazon ok álta implikáltan, hogy ha szétterülnének időben az eü-rendszerben, akkor nagyságrendileg kisebb lenne a halálozás.

    Ha elvonulsz a világtól, elszigetelődsz korábbi életedtől az is covid-pusztítás szerintem, csak nem halálos kimenetelű. Illetve másik oldalról mikor működött normálisan a politika? Valós problémákra, valós válaszokat adva, becsületes, tisztességgel? Miért járványra változna meg ez?

    Én a vakcinás ellenérzéseidet sem nagyon értem. Életedet félted? Nem nagy ár/költség érte, az elszakadás a korábbi életedtől?

  58. Egy rokonom novemberben átesett a fertőzésen, elég enyhe tünetekkel. Most, 2 héttel a második pfizer oltás után megint pozitív. Nincs nagyon rosszul, náthaszerű tünetei vannak. Nem tudom értelmezni.

  59. 58. marci,

    Jók a grafikonok, de ebből is látszik, amit én számokkal írtam ki, hogy India nagyságrendekkel jobban áll még.
    Meglátjuk a következő hetekben mi lesz ott.

    Számomra mégis érdekes és tanulságos volt ez a beszélgetés. A borzasztó képek, ahogy az emberek a kórházak előtt cipelik hozzátartozóikat, ahogy viszik az oxigén palackokat, ahogy égetik máglyákon a holtesteket…. ez az ottani járvány optikája,(én is a hatása alá kerülök, ha nézem) ami azért egy picikét (vagy nem picikét) csal és azt a hatást kelti, mintha ott mennyivel rosszabb lenne a helyzet.
    Pedig a számok nem hazudnak.

    Játszunk el a gondolattal, hogyha orbán lenne ott a vezér, akkor mi látszana a drámából?
    Szerintem nagyjából semmit nem látnánk az egészből.

    A számokkal szembeni néhányatok reakcióiból sikerült világosabban megérteni, hogy orbán miért őrzi katonákkal a kórházakat és miért van minden eü dolgozónak kuss Magyarországon. El kell ismernem, rohadtul jól csinálja.
    Persze szavakban szivárognak ki infók (Zacher, Kunetz, meg a fehérvári kórházigazgató) de azok csak szavak és nem képek.

  60. 7: hubab

    Sajnos Jövőnk nem válaszolt, mire gondolt, viszont engem is érdekel a téma, ezért megpróbálnék hangosan gondolkodni.

    1.
    Egyfelöl vad vírus (szerintem különírandóan): „a Vuhánban eredetileg izolált vírus szekvenciája (egyfajta eredeti változat)”
    https://qubit.hu/2020/12/28/nem-elkepzelhetetlen-hogy-egy-mutalodo-virus-sulyosabb-vagy-meroben-mas-betegseget-okoz

    Másfelöl kanyarónál volt olyan, hogy „egy rövid ideig az amerikaiak alkalmaztak elölt kanyaróvírust tartalmazó oltást is, ám ezzel hamar felhagytak, mert kiderült, hogy az így oltott alanyok egy furcsa tünettanú és a szokottnál súlyosabb lefolyású kanyarót („atipikus kanyaró”) szenvedhetnek el, ha vad kanyaróvírussal találkoznak. ”
    https://mta.hu/tudomany_hirei/versenyfutas-a-vakcinaert-110691

    Így aztán nekem ennyiből az jön le, hogy phase-3-on túljutott vakcinánál elvben nem lehet gond a vad vírus.

    2.
    Jövőnk honlapja szerintem elsősorban klímára illetve nukleáris fegyverekre „riaszt” (ír róluk hosszabban), covidra meg nem (nem is említi, ha jól láttam). Feltételezem a tömeges halál nagyságrendjét fókuszba helyezve. Szerintem csak ennyiről van szó riasztás címén, nem többről.

  61. 60. Tücsi,

    Egyik oltás sem 100%-os, így a Pfizer sem. Egyébként ha nem lesznek komoly tünetei és hamar túl lesz rajta, akkor valszeg az oltás elérte az alapvető célját.
    Majd írd meg, hogy hogyan, milyen (súlyos) tünetekkel és mennyi idő alatt vészeli át a rokon a betegséget.
    Én is átestem rajta év elején, mégpedig szinte biztos, hogy a B.117-en (brit mutáns) és tudom milyen az, ha rendesen elkap. 2-3 napig nem hittem benne, hogy megúszom, pedig sem öreg, sem kövér, sem beteges nem vagyok.

  62. 61: Gyarmathy

    Én és szerintem a világ is (lásd ugye többekközt az ellenséges Kínát és Pakisztánt) az első indiai görbemeredekségre „gyulladtunk be” (meg a durva palackozott oxigén-hiányra). Nem népességarányosan nézve még inkább szembeszökik a görbemeredekség durvasága:
    https://tinyurl.com/345td35p
    Nekem az jön le, hogy egy 1.3 milliárdos országban olyat látunk aktuálisan, és olyan esélyes perspektívában (eddigi 1 éves világtapasztalat alapján), ami eddig még nem volt. Ha őszinte akarok lenni, én már azt sem értem, hogy eddig és ilyen hosszan hogy úszta meg India a durvább felfutásokat.

    Ami a másik témát illeti, a korábban linkelt Telexes cikk is említi, hogy az indiai vezetés is nagyképű volt, meg sokat hibázott. Ők is erőt sugározni akaróan túl sok vakcinát adományoztak, túl kevésből (el is maradtak a népességarányos oltási programjukkal). Pont ahogy Orbán is segítséget ajánlott fel a cseheknek, amikor itthon is égett a ház. Mondván (gondolom én), hogy aki segítséget ajánl fel az erős, aki segítséget kér az gyenge.

    Hogy mi látszik és mi nem, az nehéz kérdés szerintem. Egy eü-összeomlás szerintem nem betonfalas hard landing. Nincs küszöbérték amitől innen még nem az, onnan túl meg már az. Ha egy lélegeztetőgépes szakápolóra 3 beteg jut az már eü-összeomlás? Másik oldalról ha szabad ég alatt vannak a betegek (de van valamiféle gyógyítás) akkor már eü-összeomlás van? Mi van az itthon folyamatosan 100%-on pörgetett eü-személyzettel, főleg ha csökkenthető lenne a terhelésük? Halálozási világrekorderek vagyunk, de ugyanakkor csak max. szamizdat szintjén beszélünk eü-összeomlásról. Elég messziről nézve: „csak” annyi történik, hogy halnak meg emberek, akik amúgy menthetők lennének, ahogy egyébként mindenkor is, amúgy csúcsra járatott és azon pörgetett eü-rendszerben (a maga összes örökölt és újonnan keletkezett problémájával együtt).

  63. Tegnap már „csak” 161 halott volt. Úgy tűnik a 3. hullám valóban csökkenőben van. Amit mától el fogunk baszni.

  64. 65: Kacor

    Jó pár hozzászólást írtam a témában, már csak összefoglalni tudom a lényeget:
    – Nem vagyok, mi több nem szeretnék jós lenni. Még ha jól tudnék jósolni, sem szeretnék jós lenni (nem szeretnék jól jövőbe látni).
    – Írtam, hogy sarlatánságnak gondolom egy felfutó görbe továbbhúzását, pláne 1 hónap távlatban, pláne fontos részletadatok hiányában, pusztán csak görbeillesztéssel. Nálam csak szubjektív találgatás (szomorú tippmix) kategóriája az, milyen számok lehetnek.
    – Jeleztem, hogy még a (egyébként felülbecslő) IHME is csak max. harmadannyi napi halálozást projektál ki maximumként Indiára népességarányosan (jelenleg), ami harmada a jelenlegi legrosszabb magyar értéknek.
    – Jeleng én nem látok erős érvet, hogy India lehagyja Magyarországot valamelyik halálozási mutatóban, de kizártnak sem mondanám, mert első járványfelfutásuk közepén vannak (IHME is korrigálhat még felfele).
    – Meglátjuk mi lesz Indiában. Én lennék a legboldogabb, ha felesleges lenne az aggodalmam, sőt az IHME projekciót sem érné el a halálozás ott.
    – Indiában a napi fertőzés tegnap átlépte a 400.000-et.

  65. 66: Tibor bá’

    Pártos Balázs szerintem nagyon jót posztolt FB-n, 3 hetes előrejelzéssel, számokkal, a Portfólió angol nyelvű oldala le is hozta angolul (kivonatát)
    Magyarul:
    https://www.facebook.com/balazs.partos.1/posts/4075615879143240
    Angolul:
    https://www.portfolio.hu/en/economy/20210430/hungarys-promising-covid-19-numbers-vs-hospital-statistics-480962

    PS: Meglátjuk milyen szám hogyan alakul (trendben is). Mondjuk én tuti nem mernék ilyen konkrét és kevésbé konkrét számokat leírni előre, mint ő. Amit én érzékelek:
    – Nekem logikus amit Balázs elemez, nem látok hibát benne
    – Van Balázsnak tapasztalata a 2.hullám kapcsán, amit be tud már építeni a 3.hullám elemzésébe. Értsd jól: nem elemzési tapasztalatra gondolok (mert az már évtizedes van neki), hanem adatfüggő járványdinamikai tapasztalata. Azaz én a magam részéről látok esélyt arra, hogy bejön amit mond. Meglátjuk.

    PS: az egyébként kérdés nálam, hogy „mától basszuk-e el”, avagy szuperponálóan még jobban elbasszuk-e.

  66. 70 +1
    Uruguay és India ugyanez és kishazánk is… de itt ezt mondani, olyan, mint a pápának sörrel koccintva skolt mondani és Odint éltetni. 😀

    Má’ lépek is Tibor bá’… 😀 nem kell a pofon vagy a kapa, pláne nem a máglya.

  67. 64. marci,

    hát igen, nagyon durva az a görbeemelkedés. Ki tudja, hol áll meg?

    Tavaly India is meg volt ijjedve és visszafogták magukat. Hogy most miért jutottak ebbe a helyzetbe?
    Ez a videó, ami 20 nappal ezelőtt készült, szerintem elég jól szemlélteti, hogy mi vezetett a jelenlegi helyzethez:

  68. 69: ElEs és Jövőnk

    (Úgy látom előbbi hozzászólása közben eltűnt Mongóliával)

    OWID: Magyarország, Chile, Urugay, Mongólia, India
    2020.november 29-től
    Összes halálozás:
    https://tinyurl.com/5a9ftdp9
    Napi halálozás:
    https://tinyurl.com/yyh8v6a3
    Vakcinázás
    https://tinyurl.com/w593t438

    Amit én érzékelek (nagyon gyorsan, címszavakban, mert most el kell mennem):
    – Sajnos az országlezárás milyenségét, időtartamát nem tudjuk az országokra, pedig lehet, hogy ez nagyon is releváns infó.
    – India és Mongólia egybevetése rendkívül érdekes
    – Mongólia előrébb van vakcinázásban és jobbak a halálozási mutatói Indiánál.
    – Ugyanígy Chile előrébb van oltásban, mint Urugay (lezárás nélkül), és halálozási mutatói is jobbak (Chilében annyi látszik gondnak, hogy nem csökken eléggé ütemesen a napi halálozás)
    – 2021.február 24-től fut fel az oltási program Mongóliában, Indiában, de a napi halálozás bő 30 nappal később csak.

  69. 70: Gyarmathy

    Nahát pontosan ez az, kösz a linket. Már a nyitókép se semmi. Számomra ezek a félelmetesek.

    Értem én, hogy riasztóak a nyílt utcán a betegek, amitől mi magyarok is amúgy sokan elborzadunk. De én ezt vélem mentálisan kezelni avval, hogy más kultúra, másképpen pánikolnak, más éghajlaton, másképpen betegednek, gyógyítanak, gyógyulnak. Én ettől indulásnál még nem dobom le a bicikliláncot. A görbemeredekségtől, népsűrűségtől, távolságtartástól (pontosabban annak hiányától), kontaktszámok durva növelésétől viszont már igen.

  70. Nem vagyok oltás ellenes, de még egyenlöre nem tolongok az oltásért. Szerintem kell egy pár év ahoz, hogy a vakcina lehetséges káros mellékhatásai és tulajdonságai napvilágra kerüljenek. (Ami most jónak tünik, lehet hogy pár év múlva már nem)
    Olyan ez mint egy új kocsi tipus. Az elsö széria az általában tele van hibával. Késöbb a módositások után a második generáció már sokkal megbizhatóbb lesz.
    Gyógyszerek között is volt egy pár, ami csak évek múla derült ki, hogy súlyos károkat okoz. (pl. a Thalidomid) A sertésinfluenza egyik vakcinája a Pandemrix is okozott egy kis zürt….

  71. Több különálló érdekes történet. Megtudhatjuk, milyen veszélyei vannak a lázcsillapításnak, hogyan használjunk amerikai adatbázist saját kis céljaink elérésére és ki fog derülni az is, hogy miért kekeckednek a brazilok a nagy orosz medvével.

  72. https://telex.hu/koronavirus/2021/05/02/koronavirus-napi-adatok-jarvany-fertozottek-vasarnap
    * Minden adat javult mára virradóra. Még a mindavétel szám is jobb, még ha nem éri el még a 25.000-et sem. A 7.5% pozitívitási ráta meg a korábbi 30%-ok tükrében kifejezetten örvendetes és alig van messze a WHO-ajánlás 5%-tól, ami a járvány kordában tartását hivatott mutatni.
    * Idén, január 27-én volt ez legalacsonyabb, 5.89%, amire rákövetkezett a 3.hullám (ne felejtsük, hogy 2.hullám lecsengése nélkül!).
    * Most így a 3.hullám végefelé, egyrészt annyival jobb a helyzet, hogy van ~4milla első oltott (~2milla leginkább védett személlyel együtt), illetve másfelöl kérdés, hogy durva nyitással meg rossz járványhelyzetben felpörgetett oltási programnak milyen mellékhatásai lesznek.
    * Azt talán nem indokolatlan merészség kijelenteni, hogy feszült hetek következnek a folytatásban.

  73. Pártos Balázs kirakta a KSH-s előzetes (tehát még sajnos bőven bővülő) idei első negyedéves halálozási adatokat, azaz ebben nincs még benne a borzalmas 2021.április.
    https://www.facebook.com/balazs.partos.1/posts/4080841938620634

    Első 13 hétre közel 8.000 KSH-s többlet halálozás 2020.év azonos időszaki KSH-s adatához képest. Az OpTörzs 20.737 halottat jelentett összesen 2021.március 31-ig, azaz 2021-re ~11.000 fős PCR-cimkés halálozást.

  74. Diétás Magyar Múzsa: Belefér, avagy a terasznyitás logikája
    https://www.facebook.com/dmagyarmuzsa/posts/1112875962544458

    PS: Szerintem nem teljesen korrekt szakmailag a cikk, lenne mit cizellálni rajta, lásd hozzá példának „trend csökkenő”. De összességében, számomra érdekes írás, főleg Orbánt érintő fejtegetéseit illetően.

  75. 77 marci
    Érdekes az egyik kommentelő hozzászólása is:

    „A terasznyitás olyan szempontból is kényelmes lehet szerintem, hogy erre jellemzően az aktív korosztály (különösen a tiniktől kb 35) ugrik rá, akik: 1) fertőződés esetén kisebb valószínűséggel kerülnek súlyos állapotban kórházba 2) kisebb az oltási hajlandóságuk. Tehát ha meg is fertőződnek, jó (jobb) eséllyel lesz egy rossz hetük, és túlesnek rajta, de cserébe kapnak védettségi igazolványt anélkül, hogy az oltásról meg kellett volna győzni őket. Win-win a kormánynak és a polgárnak is. A társadalomnak pedig.. hát.. majd kiderül.”

    Vagyis arra is játszanak, hogy az oltásellenes fiatalok így legalább a fertőzés révén nyernek védettséget, és így igazolványt, így ők is növelhetik a feloldások utáni, igazolványhoz kötött vendégforgalmat, turizmust.
    Igaz, ezzel ezek a fiatalok járulékosan megölnek valamennyi veszélyeztetettet is, de az nagyon nem zavarja őket, fő a gazdasági haszon.
    Amúgy az is jellemző volt, hogy fiatalok enyhe tünetekkel nem is jelentkeztek be az egészségügybe, még munkába is jártak, hogy ne legyen kisebb a fizetésük.
    Most ez megfordulhat, hiszen a bejelentkezés, teszteltetés meghozza nekik a kártyát és szabadságot oltás nélkül is…

  76. Re:78
    Régebben én is mester tervet akartam belelátni sok mindenbe, de itt fölösleges ennyire túlgondolni.
    Fiatal korosztály csak le akarta engedni a karantén feszkót, és jót akart már végre bulizni, pont.
    Majd pont így akarnának kártyát szerezni, miközben megrohamozták a Pfizer oltásokért az oltópontokat.
    Érzelmekben ne keress logikát…

  77. 79 dajtás
    Ha van itt valami terv, akkor az nem a fiataloké, azok valóban csak bulizni akarnak, hanem a kormányé, aki kötelező oltás nélkül azokat is immunizálja, és így felszabadítja a korlátozások alól, akik még ilyen nyomásra sem hajlandók oltatni magukat.
    Mert vannak ilyenek is, minden fórumon megtalálhatók, még itt is.
    És gondolj bele, ha egy fiatal oltásellenes, és közben megkapja a betegséget, hülye lesz ezt nem kihasználni, hogy kártyát kapjon, és szabadon bulizhasson.
    Így ők is bővíthetik a piacot…
    Persze azt én is tapasztalom, hogy sokan egy pillanat alatt elfelejtették oltásellenességüket, mikor bevillantották a soron kívüli Pfizert, ezt még a családomon belül is láttam… 🙂

  78. Jót akartak bulizni, írja dajtás.
    Ehhez hozzátenném, hogy eltelt úgy egy év, hogy a fiatalok ismerkedési környezetét egy rövid időszakot kivéve, betiltották. A fiataloknál az ösztrogén és tesztoszteron termelődése nem állt le. A megbetegedés kockázata eltörpül a nemi hormonok hajtóereje mellett.
    Itt a tavasz, a fiatalok úgy is kicseleznék a tilalmakat, így jobb, ha szabad téren, teraszokon jönnek össze, aminek gazdasági előnye is van.

  79. öreg 41.
    „ivett 29. de a nem jelentős tünetekkel rendelkező egyének azok is mind akiket beoltottak. akkor ez most hogy van? fájzert kaptam meg is kérdeztem a dokinénit hogy aspirin protected szedjek e? nem nincs rá szükség – volt a válasz.”

    A vírus okozhat tünetmentes vagy enyhe tünetekkel járó betegséget is, ekkor ha pl. valaki meghal a krónikus szívelégtelenségében (évek óta ismert szívbeteg, érelmeszesedés, magas vérnyomás, pangásos tünetek régóta), valószínűleg nem játszik szerepet a vírusfertőzés a halálozásban (csak akkor igaz, ha negatív a röntgen, de persze kizárni sosem lehet, hogy nincs köze a vírusfertőzésnek az állapotrosszabbodáshoz).
    Az oltás (ha megvan mindkét dózis és még eltelt kb. 2 hét, és megfelelő immunválaszt is generált – ami sajnos biztonsággal nem mérhető: az antitest szint egy része, de egyéb elemek nem mérhetők) megvéd a súlyos fertőzéstől, remélhetőleg, ezért kell felvenni az oltást.
    A Pfizer oltóanyagánál NEM, pl. az AstraZeneca oltóanyagánál volt arról szó, hogy esetleg lehetne szedni Aspirint, hogy csökkenjen a vérrögképződési kockázat, ami egyes oltások ritka szövődménye lehet, de hamar lefújták, nem szükséges.

  80. Re:80-81
    Itt a tavasz, dagad a fa..
    Ennyi. 🙂

  81. Annó volt egy programom, ami bizonyos kérdések alapján megjövendölte hány évig fog élni a kitöltő… Abban az egyik az volt, szedek-e minden nap 1 aszpirint, és ha igen, akkor kaptam +1 év élettartam kilátást…
    Már akkor is inkább azt gondoltam, hogy ez a Bayer gyógyszertár bújtatott reklámja, mintsem valóban adna 1 évet a folyamatos vérhígítás… De aki akarja, szedje csak.

  82. Lantos Gabriella írása, melyet néhány órája tett közzé:

    „A védettségi igazolvány sokaknak nem jelent védettséget. Mivel a Szinopharm 2️⃣. oltása után sem alakult ki védettségük.
    Késégbe esett olvasói leveleket kapok:
    68 éves vagyok, Sinopharm kínai vakcinával 2x oltott, de az antitest vizsgálat szerint védettséggel nem rendelkező nyugdíjas férfi.
    Van krónikus betegségem, amit félévente ellenőriznek.
    A háziorvosomnál megkaptam a Sinopharmot március 3-án és március 31-én. 28 nap múlva antitest szám ellenőrzést csináltattam.
    Az eredmény: negatív, 3,0 AU/ml. Mintha nem kaptam volna semmilyen oltást sem ‼️
    Sajnos beoltottként még egyszer már nem tudok regisztrálni.
    Hogyan tudom elérni, hogy kapjak egy harmadik oltást ❓
    Ez egyre égetőbb kérdés Szerbia után Magyarországon is.
    Ott már vizsgálódnak. Itt nem. Addig egy út marad ☝️:
    Az OGYÉI honlapján tegyék meg a mellékhatás-bejelentést:
    https://www.ogyei.gov.hu/betegeklakossag
    Ezt minél többen megteszik, annál kevésbé lehet a szőnyeg alá söpörni a Szinopharm-problémát!
    Akinek 3-4 héttel a második oltás után sincs ellenanyag a szervezetében, szüksége lesz egy harmadik adagra vagy egy másfajta oltásra ?.
    Ezt csak együtt tudjuk kiharcolni. Írjanak az OGYÉI-nak Önök is”.

    Eddig az idézet. Lesznek még itt meglepetések. Orbán már törheti a fejét, hogy hogyan kezelje, ha kiderül, hogy a méregdrágán (mutyival) beszerzett, minden csatornán reklámozott, tukmált kínai vakcináról kiderül, hogy nem túl hatásos, sőt hamis biztonságérzetet adva még veszélyes is.

  83. 87: Ezek a kiváló szakértők mivel magyarázzák akkor, hogy Izraelben és Angliában már alig vannak halálesetek, a lezárások feloldása ellenére? Vagy hogy nálunk továbbra is csökkenő a trend, a nyitás ellenére?
    https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-03..latest&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=Confirmed+deaths&Interval=New+per+day&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=OWID_WRL~HUN~ISR~GBR

  84. 88 Ábel
    Csak olyasmire tudok gondolni, hogy az oltások nem számolják fel a vírus jelenlétét, csupán ritkítják, és nem engedik kialakulni a betegséget, amíg tart a hatásuk.
    Lehet, hogy nem csupán a betegek és a halottak számára kell figyelni, hanem a pozitív tesztekére is tünetmentesség esetén.
    Mert ha a vírus folyamatosan jelen van, akkor csak a folyamatos átoltottság képes megakadályozni a betegséget, mert ha abbahagyják, rögtön felüti a fejét.
    Az igazi nyájimmunitás az lenne, ha a vírus egyszerűen eltűnne a népességből egy bizonyos lecsengési idő alatt.
    De szerintem egyenlőre a szakértők is csak találgatnak, majd meglátjuk…

  85. Miközben Magyarország az időseket oltotta főként a Sinopharm kínai vakcinával, az Egészségügyi Világszervezet friss elemzése figyelmeztető jelként értékelhető. Főképp arról nincsenek meggyőződve, hogy az idősek és társbetegségben szenvedők esetében jó védelem alakulna ki az oltással.

    Értékelte a WHO a kínai Sinopharm vakcinát, és rossz híreket közölt Magyarországra nézve
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210503/ertekelte-a-who-a-kinai-sinopharm-vakcinat-es-rossz-hireket-kozolt-magyarorszagra-nezve-481504

  86. 89: Az a helyzet, hogy a megbetegedések száma jóval erősebben csökken, mint ahányad része a lakosságnak az oltással teljesen immunizálva van. Ezt csak úgy lehet magyarázni, hogy az oltás csökkenti a reprodukciós faktort, az R-t, magyarán aki oltva van, az legalábbis szignifikánsan kisebb valószínűséggel terjeszti a fertőzést.

    Szerintem az a helyzet, hogy az oltottak egy része teljesen immunis, és nem terjeszt fertőzést egyáltalán, egy részük pedig tünetmentes és rövidebb ideig, gyengébben terjeszti a fertőzést.

    Az a lényeg, hogy ha az R az egész társadalomban tartósan egy alatt marad, akkor a fertőzés folyamatosan csökken, amíg el nem hal. Ez maga a nyájimmunitás.

  87. 91 Ábel
    Igazad van, az izraelieknél 60% körüli az átoltottság, és a megbetegedések és halálozások száma drasztikusan leesett, nem csak 60%-ra.
    Viszont azt látom, hogy ez már nagyon lassan csökken tovább, mintha beállna egy alsó értékre, már egy ideje 2 fő a napi halálozások átlaga.
    De ez lehet, hogy a külföldről behurcolt esetek hatása, ez pedig kivédhetetlen, ha van valamekkora idegenforgalom, mozgás a határon.
    Ebből is látszik, hogy egy ország magában nem tudja felszámolni a járványt teljesen.
    Az igazán rossz hír az lenne, ha egyszer csak elkezdene újra emelkedni az esetek száma, amíg ez nem következik be, addig bízok az oltások sikerében…
    De az is lehet magyarázat, hogy az ország közösségekre oszlik, amelyek nem egyformán veszik fel az oltást, lásd ortodox közösségek, palesztinok.
    Ez esetben elképzelhető, hogy bizonyos közösségekben nem csökken 1 alá az R, ezért fennmaradnak gócok, amelyek biztosítják az utánpótlást…

  88. A WHO nem látja megfelelően bizonyítottnak, hogy hatvan év felett hatékonyan előzi meg a koronavírus-fertőzést a Sinopharm. Magyarországon éppen az időseknek adták tömegével a kínai vakcinát.
    Friss értékelést tett közzé a WHO a Magyarországon is használt kínai Sinopharm vakcina hatásosságáról. Az Egészségügyi Világszervezet a meglévő bizonyítékokat értékelte, és arra a megállapításra jutott, hogy a kínai oltás 60 év alatt, egészségeseknél hatékonyan előzi meg a koronavírust, az idősebb korosztályban azonban a hatásosságnak nincs elegendő bizonyítéka. A más társbetegségekben szenvedőknél szintén nem bizonyított szerintük a hatásosság.

    A WHO szerint nincs bizonyíték rá, hogy a Sinopharm jó az időseknek
    https://telex.hu/koronavirus/2021/05/04/who-shinopharm-kinai-vakcina

    https://cdn.who.int/media/docs/default-source/immunization/sage/2021/april/2_sage29apr2021_critical-evidence_sinopharm.pdf

  89. Két középkorú nő is április 6-án kapott AstraZeneca-oltást, ami után pár nappal vérrög alakult ki náluk, pedig a hivatalos tájékoztatás szerint nem volt trombózisos eset Magyarországon. A két nő nem oltásellenes, csupán azt szeretnék, ha lenne normális tájékoztatás, és nem válogatás nélkül oltanák be az embereket.

    Egyikünk sem oltásellenes, de azt szeretnénk, hogy másokkal ugyanez már ne történhessen meg
    https://444.hu/2021/05/05/egyikunk-sem-oltasellenes-de-azt-szeretnenk-hogy-masokkal-ugyanez-mar-ne-tortenhessen-meg

  90. A mai napilapok Ausztriában azzal vannak tele, hogy az országban eddig oltottak közül 20 olyan halott van, akik már dupla oltás után voltak, sőt már a második oltás után is eltelt a megfelelő idő. Mindannyian Pfizer-t kaptak. Elmaradt immunválasz a feltételezés.
    Mivel napilap és nem szakmai közlés, így pontos adatokat én sem tudok.
    Ausztria az időseket, súlyos betegeket, és az orvosokat oltotta Pfizer-rel és már duplán.

  91. 98: Tia, én pl. 60 év felett mindenkit leteszteltetnél vakcina típustól függetlenül az antitest számra a 2. oltást követő 2. és 4. héten is; mert a kor előrehaladtával mindegyik fajta védőoltás hatékonysága csökken, csak a csökkenés mértéke más-más mértékű. És az immunválasz erősségének mértéke is összefüggésben van a nemmel, korral, és az egészségi állapottal is. Plusz ott van az a tényező, hogy a nagy átlagot megtestesítő Gipsz Jakab és Rozália kb. már az első oltás után is hanyagabbá válik, a 2. oltás után pedig az jellemző, hogy nem kell már ezt a fránya maszkot hordani, meg innentől mindent is legyőzök, a COVID -ot is. Legalább is idehaza ez a tömeges mentális állapot.
    Miközben továbbra is figyelni kellene a 1,5-2m távolságra, a tömeg elkerülésére, és hordani kellene a min. FFP2 -es maszkokat.

  92. 99 . Python:
    Én március végén megkaptam a második Pfizert, de úgy „érzem” engem nem immunizált. Tovább hordom az FFP3-as maszkot, és minimálisat megyek vásárolni. Na jó, de meddig lehet így élni?

  93. 98 Tia
    „Elmaradt immunválasz a feltételezés.”
    Vizsgálja-e valaki, hogy az oltottak megbetegedésében szerepe lehetett-e az ADE jelenségnek?

  94. 101. Delf
    Szimpla újságcikk volt, mivel Ausztria lakosságának 75%-a elutasítja az AstraZeneca oltást, most megjelent ez a cikk érdemi adatok nélkül, de a Pfizer-re is negatívat írva. Így a 75%-ból néhàny elfut a háziorvosàhoz, aki megnyugtatja és beoltja Astra-val. Ez a cikk lényege. Ha kifejtenék hogy idõskorban hogy mûködik az immunrendszer, nem olvasnà senki azt az ùjságot.

  95. Kanada engedélyezte a Pfizer-t 12éves kortól. Remélem mielőbb haladnak lejjebb is korosztályban mindenhol a világban.

  96. A magyar kormánynak, de szerintem minden más kormánynak is az a szándéka, hogy a lehető leghamarabb immunizálja a lakosság nagy részét, és ezáltal visszaállítsa a normális gazdasági működést.
    Ebben a vakcinahiányban még akár az is beleférhet, hogy egyes vakcinák nem olyan hatékonyak, vagy nem jelentős áldozatot is eredményeznek, ha ezzel végül megfékezhető a járvány.
    Ha beáll a bőség zavara, és több lesz a vakcina, mint az oltási igény, akkor már jobban várható lesz a válogatás a korábbi tapasztalatok alapján, amit persze folyamatosan zavarni fog a gyártók konkurenciaharca.
    A magyar kormány befogadta a keleti vakcinákat is, amelyek egyenlőre nem szalonképesek a nyugati protokoll szerint, ezzel is megpróbálva előnyt szerezni ebben a versenyben.
    De hát tudjuk, ezek akár nagyon jók is lehetnek, de azért annak is fennáll a lehetősége, hogy valamilyen feltételnek nem fognak megfelelni a nyugati vizsgálatok során.
    De hát az Astra-Zenecát is vizsgálgatták, aztán mégis lettek vele problémák.
    Az igazság csak hosszabb távon fog kiderülni a tapasztalatok nyomán.
    Lehet, hogy a legközelebbi oltási eseménynél már sokkal célzottabban fogunk ragaszkodni valamelyikhez, nem biztos, hogy a mostanihoz…

  97. 104. hubab
    *Most már nem a vakcina hiány lesz az oltások lassítója.
    – „A magyar kormány befogadta a keleti vakcinákat”
    *A kormány nem befogadta, hanem ráengedte a magyar emberekre ezeket a vakcinákat.
    – „ezzel is megpróbálva előnyt szerezni ebben a versenyben”
    *Verseny? Miben is?
    * …
    -„Az igazság csak hosszabb távon fog kiderülni a tapasztalatok nyomán.”
    *Ebben egyet értünk.

  98. Sztem. az a nagy büdös igazság, hogy az oltás ide kevés lesz (átlagosan kb. fél év haladékot kaptunk vele).
    Arra ugye nem kell senkit emlékeztetnem, hogy ki volt az hazánkban, aki mindent az oltásokra tett fel, mert az összes többi lehetőséget már elcseszte… Azért olyan magabiztosak az oltottak, mert mindent elhisznek neki (mert ennyire hülyék :-).
    A nagy többség nem képes szembe nézni a valósággal, ide jutott a Homo s. többszázezer év alatt… De már azt is magabiztosan tudjuk, hogy néhány százezer ember élete csak járulékos veszteség, az élet (már akinek) ettől még megy tovább!

  99. 105 malleusorbis
    Ezen lehet elmélkedni, hogy befogadta, vagy ráengedte, a lényeg az, hogy ezzel megpróbálja kierőltetni a minél hamarabbi átoltottságot, és ezáltal a lehetőséget, hogy a gazdaságot fékező járványügyi intézkedéseket hamarabb lehessen feloldani.
    És ehhez felvállalta annak is a kockázatát, hogy esetleg a protokoll szerint nem bevizsgált vakcinák nem olyan hatékonyak, vagy többlet haláleseteket is okozhatnak a nyugatiakhoz képest.
    Ez azt a cinikus álláspontot tükrözi, hogy az egy bevállalható ár, hogy kicsit többen halnak meg, mintha türelmesen tovább vártuk volna korlátozások mellett a nyugati vakcinákat, viszont cserébe a többség hamarabb éri el a korlátozások nélküli életet, és a gazdaság újra pöröghet.
    Hát erre a versenyre gondoltam, ki fogja hamarabb elérni a működő gazdasághoz szükséges állapotot.
    Egyébként a magyar kormány ilyen törekvése nem egyedülálló, minden kormány erre törekszik, a csiki-csuki mindenhol megy, csak az a különbség, hogy ehhez mekkora ismeretlen kockázatot mer bevállalni, és mennyi többlet áldozatot.
    És ebben a magyar kormány nagyon „áldozatvállaló”…

  100. 107. hubab
    „csak az a különbség, hogy ehhez mekkora ismeretlen kockázatot mer bevállalni, és mennyi többlet áldozatot.”

    Szerinted kik vállalnak kockázatot a hiszékeny áldozatokon kivül?

    * A Big Pharma ?
    * A Média ?
    * Az Operativ törzs tiszti karja ?
    * Az orvosok ?
    * A kormányok ?

    Ők csak védenek minket a vírusháború frontvonalában…

  101. 108. L.S.

    Orbán beadatta magának a kínai oltást, Szijjártó az oroszt.

  102. 106 – Horváth Csongor:
    107 – hubab
    Amiről egy büdös szó se esik az a covid utáni trauma, ami kb. 60 százalékos (de lehet, hogy több). Vagyis az orbáni terv, hogy fertőzéssel szerez immunitást a munkaképes korosztály, az egy álom. Egy nagyon keserű álom, vagy inkább lidérc nyomás.

  103. 110. Tibor bá’:

    Részemről igény volna a magenta-korlátozásokra.

  104. Támogatja az Egyesült Államok kormánya azt, hogy a koronavírus-vakcinák gyártói mondjanak le a szellemi tulajdonjoguk védelméről azért, hogy minél hamarabb minél több vakcinát lehessen világszerte gyártani és ezért minél több életet lehessen megmenteni – jelentette be a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) május második felében várható ülésére készülve az amerikai kereskedelmi miniszter a Bloombergnek.

    Hatalmas bejelentés: megszűntetné Amerika a koronavírus-vakcinagyártók szellemi tulajdonjog-védelmét
    https://www.portfolio.hu/uzlet/20210506/hatalmas-bejelentes-megszuntetne-amerika-a-koronavirus-vakcinagyartok-szellemi-tulajdonjog-vedelmet-481874

  105. Az előre kárörvendőket, a megmondóembereket is.

    Nem fogja oltatni magát a magyar lakosságnak kb. harmada-negyede.
    Ezért aztán tovább fogunk veszkődni, mint disznyó a csalitban.

    Erről már OV nem tehet, hogy egy csomóan biztonságosabbnak ítélik meg – tévesen – a fertőzéseken való sorozatos átesést, mint az oltást…

    107, hubab:
    egyáltalán nem értik a tv-ben látottak alapján sem a vírusszkeptikusok, sem az oltástagadók, hogy elengedett járvány esetén mi lenne az eredmény…
    Valahogy továbbra sem jött át nekik, hogy a jelenlegi oltások mögötti kutatásokba és pilot-gyártásba nagyon sok pénzt nyomtak bele a kormányok, hogy ideiglenesen védettség legyen, amíg nem találnak közel végleges megoldást a Covid-19-re…

  106. 115 – János:
    Mindenkinek joga van elmondani, mit gondol a jövőről. Ha neked ez nem tetszik, írd le a te elképzelésedet. Én se értek sok mindennel egyet, de ez nem ok a magentázásra.

  107. 108 L.S.
    Neked viszont irritáló az az abszolút negatív hozzáállásod az emberek motivációit illetően.
    Te egyszerűen el sem tudod képzelni, hogy van olyan ebben a láncban, amelyiknek valóban az a célja, hogy a népességet átsegítse a járványon, talpra állítsa az országát.
    A Big Pharma ?

    Ők abban érdekeltek, hogy hatékonyabb eszközökkel legyűrjék a konkurenciát, és minél nagyobban szakítsanak ebből a piacból
    * A Média ?

    Ők azt követik amit a kormányuk sugall, a kormány meg arra törekszik jól-rosszul, hogy mihamarabb túljusson a járványon.
    * Az Operatív törzs tiszti karja ?

    Ők is szeretnék mihamarabb eredményesen legyűrni a járványt, de úgy, hogy ne rombolják a kormány önfényező tevékenységét is.
    * Az orvosok ?

    Ők a legnagyobb hősök, embertelen túlterheltség mellett igyekeznek minél gyorsabban elvégezni feladatukat, miközben rajtuk is nagy a felelősség, hogy kinek melyik vakcinát javasolják.
    * A kormányok ?

    Nekik is az a céljuk, hogy az ország gazdasági élete minél hamarabb a rendes kerékvágásba kerüljön, amihez persze különböző, jobb-rosszabb stratégiákat alkalmaznak.
    Ha valami negatív motivációt keresel, az csak valami ezek felett álló erő lehet, azt meg én nem ismerem…

  108. 119. Fekete Tibor
    „De ez csak egy állatorvos !”

    Nem csak ö állatorvos!
    Albert Bourla is, az aki a Pfizer elnök-vezérigazgatója, Albert Bourla „görög” származású állatorvosként kezdte karierrjét.
    Az a „megváltó” ALBERT BOURLA aki a videóban beismeri nyilvánosan, hogy már megvolt az oltásuk mielött még ismernék a koronavirust.

    ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ! “Σωτήρας” ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ: «Δεν είχαμε καν ,τον ιό όταν φτιάξαμε το πρώτο εμβόλιο»

    * Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója szerint az embereknek az általános oltást követő 12 hónapon belül szükségük lesz egy harmadik dupla adag Covid-19 vakcinára.

    * A koronavirus halálos de nem oltom be magam, mondja értelmesen mosolyogva … Lásd itt a vallomásának videóját:

    https://odysseiatv.blogspot.com/2021/01/blog-post_765.html

    „Nem akarom megfosztani az oltás lehetőségét mástól, akinek azonnal szüksége van rá.”
    De, Albert Bourla valamivel később kiegészítette ezt a mondatát a következő szavakkal:
    „Jó egészségem és korom nem teszi kényszerüvé az oltás szükségességét”!

    „De ez csak egy állatorvos !”

    Fekete Tibor

    Igazad van, de nem csak ö állatorvos!

  109. 119: Nem ez, hanem ő! Hiába, a magyar egy nehéz nyelv, és a magyar anyanyelvűek többsége is egyre rosszabbul beszéli. Széchenyi István meg forog a sírjában, hisz „Nyelvében él a nemzet”. 😛

    De a csak félig viccesnek szánt kezdés után, az állatorvosok járványtanból kb. fényévekkel előrébb tartanak a hazai humán orvosoknál. Egyszerű oka van, állategészségügyi járványok évente többször előfordulnak hazánkban, és sokkal szervezettebben és szakszerűbben vannak kezelve, mint a jelenlegi COVID járvány. Pedig az állategészségügyet is rendesen átszervezték, de az legalább még nem lett totál szétverve mint a humán járványügyünk!

    Na most virológusok biológusokból humán-, és állatorvosokból lesznek!

  110. Megjósolhatatlan a WHO konzultánsa szerint, hogy engedélyt kap-e a kínai Sinopharm vakcina az Egészségügyi Világszervezettől. Annyi biztos, hogy az eddigi vizsgálatok alapján az idősekre vonatkozóan nem tudták megmondani, hogy hatásos-e a vakcina.
    Magyarországon meg éppen az idősekkel kezdték az oltási kampányt a Sinopharmmal.

  111. Két, csütörtökön közzétett tanulmány is azt állapította meg, hogy a Pfizer amerikai, és a BioNTech német gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina kiemelkedően hatékony a vírus fertőzőbb mutációi ellen is – számolt be róla csütörtökön az amerikai sajtó.

    Új kutatások szerint a Pfizer-BioNTech vakcina kiemelkedően hatékony a mutációkkal szemben
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210506/uj-kutatasok-szerint-a-pfizer-biontech-vakcina-kiemelkedoen-hatekony-a-mutaciokkal-szemben-482046

    https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2104974

    https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01018-7/fulltext

  112. 127 malleusorbis
    Tekintve, hogy az oltásokat főleg kínai vakcinával végezték, ez megerősíti a gyanút, hogy a korábbi hírek az Arab Emírségekből, hogy harmadik adagra is szükség van a kínai vakcinából, mert gyenge az antitestek szintje, igaz lehet. Lehet, ezért passzolták tovább a szigetlakókra… 🙁
    Majd meglátjuk, hogy az egyéb élenjáró országokban lesz-e hasonló tapasztalat a későbbiekben…
    Merkely mindenesetre most elásta magát nálam, mikor úgy nyilatkozott a kínai vakcináról, hogy a legnagyobb védelmet adja, ami nyilvánvalóan a kormány vakcina propagandájának szajkózása, miközben ezek a hírek terjednek…

  113. 103. Tia
    „Kanada engedélyezte a Pfizer-t 12éves kortól. Remélem mielőbb haladnak lejjebb is korosztályban mindenhol a világban.”

    Tia
    Egyáltalán olvastál valamit Dr. Janci Lindsay kérelméről a CDC-nél?

  114. Tibor bá’
    Milyen jogon cenzúrázza mások egészségügyi tudományos álláspontját?

    A két külőnböző tudományos álláspont közötti párbeszéd csak pozitiv eredményeket hozhat.

    Tegnap a „hubab”-nak cimzett négy válaszomra egyetlegy sem jelent meg.

    Tibor bá’ mitől félsz?
    Talán igaz az, hogy létezikacovidnaffia?

  115. Oltásellenességgel kapcsolatos vitákba nem fogok belekezdeni, mert nívón aluli.
    Ausztriában a napokban rúgtak ki egy sürgősségi orvost, akit kihívtak egy oltóhelyszínre, ahol allergiás reakció lépett fel egy esetben. Az orvos minősíthetetlen stílusban szidta a vakcinát. Másnap már nem volt orvos, nagyon helyesen.

  116. 132.
    Nagyon helyesen? Azt is tudja akárki is, hogy ez az orvos eddig hány ember életét mentette meg? Nyilván nem egyet….de ha „minősíthetelen stílusban” szidja a vakcinát(lehet, hogy tapasztalatból?) akkor ki kell rúgni!
    Ez egy kicsit beteges látásmód!…főként ha megnézzük a kínai csoda körüli cécót…pl
    https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/vakcina-koronavirus-covid-19-oltas-kinai-sinopharm.726892.html
    A drága kormányunk szerint meg ez az egyik legjobb….mi lesz még itt emberek? Jön a billog, annak aki nem oltott?
    És ezt pl. milyen jogon?
    https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/fertozo-betegsegek/fontos-valtozas-jon-majus-13-tol-csak-igy-mehetunk-mutetre/bb129ry

  117. 133. Valaki

    Orvos vagyok. Ausztriában élek. Nem Magyaro.-n tanultam, hanem Ausztriában. Maximálisan egyetértek ha ilyenért kirúgnak egy kollegát!

  118. Tia.
    Technikus vagyok. Magyarországon élek. Magyarországon tanultam. Nem értek egyet, ha ilyenért kirúgnak egy orvost. Kb ennyi…

  119. 134 – 135:
    Nem tudom a „kirúgás” ebben az esetben mit jelent. Minden esetre, ha egy orvos oltásellenes, az nem érdemel kegyelmet.

  120. A kirúgott orvos nem tett mást, csak teljesítette az esküjében vállaltakat. A jelenlegi szurka-bökit nem tartotta etikusnak és olyat is láthatott már a praxisában, amit egy átlag ember nem. Kirúgás helyett, meg kellett volna kérdezni, hogy mire alapozza a kijelentéseit. Ez viszont kényelmetlen lett volna az oltás lobbinak, ezért inkább kirúgták.

  121. Ezek szerint az osztrák bürokrácia is rálépett a totális idiotizmus talajára? Ez lenne az a fene nagy nívó?

  122. 133. Valaki,

    „És ezt pl. milyen jogon?”

    Hoppá, ha műtét kell és nem oltattad be magad, akkor szívás van ezek szerint. Főleg hogy ha fiatal vagy és még nem is volt lehetőséged az oltásra.
    Vagy nem akarod elfogadni a kínait, nyugati vakcinára vársz, de a műtét meg mostanában kellene.

    Szerintem ezzel is a kínai vakcinát akarják tukmálni. Talán pár ezret ezzel a húzással is sikerül ráerőltetni az emberekre, amiből jó eséllyel több millió marad a nyakukon. Bár negyed vagy tized áron biztosan el lehet passzolni valahová.

  123. 140 – Gyarmathy:
    Orbán ügyeskedése a vakcinákkal és az oltással erősen megkérdőjelezhető. Azonban tagadni a vírust és ellenezni a beoltás, szélsőséges hülyeség, amire az alulképzett tömegek igen fogékonyak.

  124. 141. Tibor bá,

    Ha jól emlékszem, te Pfizer oltást kaptál.

    Te elfogadtad volna a kínait, ha azt ajánlották volna fel és azt mondták volna, hogy a nyugati vakcinákra még heteket vagy 1-2 hónapot is várni kell?

  125. 133 Valaki
    „Ezt milyen jogon?”
    Mi ezzel a problémád?
    Nem köteles oltatni, lehet tesztelni is a műtét előtt.
    És ez már eddig is gyakorlat volt, a kertszomszédom ősszel kapott egy szívinfarktust, letesztelték, és értágító műtétet hajtottak végre rajta, amit később újabbnak kellett követni.
    Mire azonban arra sor került volna, ismét tesztelték, kiderült, hogy tünetmentes pozitív volt, a műtétet el kellett halasztani, amíg meg nem gyógyult, azóta ezt is elvégezték, de lesz majd még egy beavatkozás, az előtt természetesen újra teszteli a kórház.
    Azért gondold azt is végig, mit jelenthet egy kórháznak egy járvány esetén, hogy a pácienseket úgy kezelje biztonsággal, hogy elszigetelten tartsa egymástól az igazolt pozitív, az igazolt negatív, és a nem tesztelt, bizonytalan eseteket, mert bármelyik csoport érintkezése bármely másikkal új gócpontot produkálhat…
    Ahogy írtam már, ismerősöm lánya Németországban egy idősotthonban dolgozik, egyedül ő nem volt hajlandó oltatni magát, hetente kétszer teszteltetnie kell magát, hogy megmaradjon a munkahelye, de ezt is bevállalja.
    Jogosan ragaszkodik ehhez az intézmény? Jogosan, mert nem akarja az idősotthont hullaházba küldeni.
    Ezen az sem változtat, hogy a dolgozónak ez rohadt kényelmetlen, de a kényelme kedvéért nem fogják kitenni kockázatoknak a bentlakókat…
    Ennyi.

  126. 142 – Gyarmathy:
    Vakcina tagadás és vakcina válogatás (preferálás) nem ugyanaz. Különben a kanaiban elhalt vírus van vagyis várhatóan a variánsokra is hatékonyabb, mert vírus elsősorban a tüskében mutál.

  127. 143.hubab: Ismerősöd lánya Semmelweis kollégáira emlékeztet, akik nem voltak hajlandóak kezet fertőtleníteni. Így öl a tudatlanság ma is, miközben itt is hányan felháborodnak, hogy „jogom van hozzá! „.

  128. Ezzel az oltási igazolvánnyal, illetve hiánya esetén a kezelések előtti kötelező teszttel van egy hatalmas bukfenc, csak senki sem veszi észre amikor a két tábor szokás szerint egymásnak ugrik. Nem ott van a gond, hogy kettős állampolgárság van, ehhez már hozzászoktunk – vagy legalábbis szokogatunk a rendezvényeken. Ez lehet egy szoktatási metódus.

    A sunyi trükk ott van, hogy akinek van papírja az nyugodtan becipelheti és terjesztheti a vírust a rendelőkben, mert neki nem kell tesztelni, viszont tudjuk hogy nyugodtan cipelheti. Az ördög pedig a részletekben bújkál…

  129. 147 Hanyistók
    A vakcinák hosszabbtávú hatásait valóban nem ismerjük, csak bízunk benne, hogy az eddigi tapasztalataink alapján hatékony eszköz a továbbiakban is az marad.
    Viszont nem ismerünk egyenlőre ennél jobb eszköz arra, hogy megállítsuk a járványt.
    Így lehet választani, vagy hagyjuk a dolgokat folyni a maguk medrében, és kivárjuk, hogy kialakul egy spontán védettség a népesség egy részében, egyébként meg hadd hulljon a férgese, vagy hiszünk az eddigi tapasztalatoknak, hogy oltásokkal, és megfelelő korlátozásokkal leállítható a járvány, és megmentünk sok embert, akik enélkül meghaltak volna.
    Egyenlőre úgy néz ki, hogy az előbbi stratégia a célravezetőbb, de ahogy elnézem, marad elég ember a kontroll csoportban is, hogy meglássuk, ők jobban, vagy rosszabbul járnak a végén statisztikailag… 🙂

  130. Nyilván mindig lesz különbség a motivációkban egy döntéshozó és egy átlagember között.
    A döntéshozó, az mindig a nagy számok, a statisztika alapján fog dönteni, mert áttekintése van a nagy folyamatok felett.
    Az átlagember ezzel ritkán számol, ő a negatív eseteket sokkal riasztóbbaknak találja, mint amennyire biztatónak a pozitívakat, és ez nagyon szubjektívvé teszi a döntéseit.

  131. 133: Olyan jogon, hogy OV nem teszi kötelezővé a COVID oltást, mert az népszerűtlen lenne politikailag, főleg a ’22 -es választások előtt! De ugye el kell érni a min. 8 millió átoltatott a nyájimmunitáshoz, így a védettségi igazolvánnyal fogja a kormányzat rákényszeríteni a társadalom eddig nem regisztrált részét az oltakozásra. Az csak egy nagy duma, hogy kb. augusztusig lesz szükség a védettségi igazolvány. Lesz az tovább is, és nélküle kb. élelmiszerbolton, patikán, háziorvoson kívül nem mehet be sehova a nem beoltott állampolgár. Tudom, orwelli világ de ezt mind a PR és a politkai népszerűség hajszolása miatt lépi meg OV, mert a COVID védőoltás köztelezővé tétele miatt jelentésen zuhanna a Fidesz népszerűsége. (Ugye az oltást fel nem venni akarók aránya a bizonytalanoknál és a Fidesz szavazóknál a legnagyobb arányú, ezek után jönnek az ellenzéki szavazók közül a főleg jobboldali érzelműek. Bármennyire is furcsa, ezeket mérték a közvéleménykutatók.) Helyette van a védettségi igazolvány, és mivel úgy néz ki, hogy az oltásra való regisztráció 4,8-5 millió főnél kb. teljesen belassult, és május végétől – június elejétől az lesz nálunk is mint Szerbiában, hogy oltóanyag dömping lesz, és oltandó személy meg alig…, valamit lépni kell majd. Itt is biztos lesz majd, fizetünk ha oltakozol, de a NER inkább a hatalmi eszközök állampolgárokra kényszerítésével fog élni, csak igen kifinomult jogi módokon a védettségi igazolvánnyal operálva.

  132. 145. Csont
    ” Ismerősöd lánya Semmelweis kollégáira emlékeztet, akik nem voltak hajlandóak kezet fertőtleníteni. Így öl a tudatlanság ma is,”

    Sajnos Semmelweis kollégái tovább is léptek:

    „Közölték vele, hogy egy elmegyógyintézetben van, ahová őrültként utalták be. Amikor tiltakozott, brutálisan megverték, kényszerzubbonyt adtak rá, több csontját eltörték, mellkasa szétnyílt. Orvosi ellátás nélkül a sebek elfertőződtek és vérmérgezést kapott. Napokig agonizált, sem orvost, sem papot nem hívtak hozzá. Így halt meg az anyák megmentője…”

    Halotti anyakönyvi kivonatát meghamisították, haláláról csak a temetése után adtak hírt.
    Mindezt miért?
    Mert az orvostársadalom számára kellemetlen tanokat hirdetett. Ma már az anyák megmentőjeként emlegetik, de Semmelweis Ignác nevét kortársai leginkább megvetéssel ejtették ki.

    Csont, de szép idők voltak azok,
    emlékeztetnek valamire?

  133. 138. Hanyistók
    „A kirúgott orvos nem tett mást, csak teljesítette az esküjében vállaltakat.”

    A Hippokratész eskü legfőbb pillére:
    Az orvos védjen és ne ártson!!!

  134. A Karanténnapló 14-ik epizódjában Varga Máté genetikus Ferenci Tamás biostatisztikussal, az Óbudai Egyetem docensével beszélget oltásokról, járványadatok elemzéséről és egy negyedik hullám lehetőségéről. De előtte még a jelenlegi járvány és oltási helyzetről, az indiai koronavírus variánsról, mRNS oltásokkal, valamint a Molnupiravir antivirális gyógyszerrel kapcsolatos fejleményekről hallhattok.

  135. 146 Vaszil 1
    😉 és tudod még mit nem vesz észre senki? Azt, hogy egyetlen egy nyugati vakcina sincs, amely klasszikus (legyengített vírus)…

  136. 156.hubab: Hát hogy disznóvágáson nem szabadna fémeszközöket használni, hanem a fogunkkal harapni el a torkát. 🙂

  137. 132 134. Tia

    Szóval ennyit a véleménynyilvánítás szabadságáról. Még ha „minősíthetetlen” módon nyilatkozott is, ez sokat elárul, hogyan kezelik a dolgokat, és minek/kinek lehet hinni…

    15-20 éve sokat jártunk Ausztriába. A kollégáimmal mindig kinevettük az osztrákokat (magunk között), mert elismerve mindazt amit elértek, egyértelműen látszott rajtuk a szellemi degeneráció (nem kétkezi munkásokról volt szó, nehogy félreértse valaki). Mi nyíltabban tudtunk beszélni a problémákról, és sikeresebbek voltunk a problémamegoldásban is.
    Sajnos mára mi is lesüllyedtünk odáig ahol ők voltak akkor, el sem merem képzelni mi lehet ott most, mivel nem vagyok már napi kapcsolatban az ottaniakkal jó ideje.

    Visszatérve a témához, érdekes módon egy csomó eset van mára az oltás utánni nagyon durva mellékhatásokra a tágabb, néhány a szűkebb környezetemben , amelyek nem szerepelnek semmilyen statisztikában, mert nem ütik meg a hivatalos küszöböt, de az illetők a haláluk napjáig nem fogják elfelejteni. Vagy az eset egyszeri súlyossága, vagy pedig amiatt, hogy olyan hosszútávú betegségeik tértek vissza, amelyeket egyszer már sikeresen maguk mögött hagytak.
    „Nem ütik meg a küszöböt” – nem kell túlmagyarázni, van némi rálátásom orvos rokonság révén.

    Ugyanezen orvos rokonság révén van rálátásom arra is, hogy az oltáson kívül más nem történik. Gyakorlatilag semmi – ismétlem gyakorlatilag SEMMI – nem történik a gyógyítás terén. Amiket felsorolt, minden csupán látszattevékenység, illetve mellékhatásokra, járulékos tünetekre vonatkozik. És ez a nagyon durva.

    Tia, lehet hogy jó orvos vagy, de még sokat kell tanulnod. Az életről.

  138. Jókat lehet egyeseken nevetni, ugyanis ti amolyan 2020-as évjáratú „virológusok” vagytok; de más – így én például – nem. Na pá!

  139. @155 & 159: Tipikus Jövőnk-style. Beböfögjük a tutit, azután megsértődünk, ha valaki rá mer kérdezni és persze a világért sem fejtenénk ki, hogy mi a retkes …ra gondoltunk. Pedig nekem is ez lett volna az első kérdésem, amit hubab 156-ban feltett.

  140. 159 Jövőnk
    Már csak azt nem értem, hogy minek írkálsz ide, ha aztán a neked szóló beírásokra még csak nem is reagálsz érdemben?
    Te magadnak írsz ide?
    Én speciell szeretem ütköztetni a véleményemet olyanokkal is, akikkel nem értek egyet, és megpróbálom megfejteni a gondolatmenetüket, néha még tanulni is lehet más nézőpontjukból, amit bele tud integrálni az ember a saját képébe…

  141. 161: Nem írhat többet, mert akkor rászól a tárbornok, hogy túl sokat fecseg.

  142. @162: Akkor viszont ez így vicc kategória, mintsem komolyan vehető, tehát még feleslegesebb itt megnyilvánulnia. Na mindegy. Pár évente előkerül, kavar egy kicsit, majd újra eltűnik 🙂

  143. 148 hubab: van jobb eszköz is, mint a vakcinák 🙂
    Kötelező tömegrendezvények, ahol kötelezően kell csókolózni legalább tíz emberrel 🙂

    Viccet félre téve, ha ilyen sokáig húzódik a tömeg teljes átoltása, akkor nem lesz ebből nyájimmunitás.

    Én tavaly augusztusban voltam nagyon beteg és csak most, a napokban nézettem antitesteket, de még mindig van, tehát a természetes immunitás sem olyan rossz dolog, csak van akinek kockázatos megszerezni.

  144. 164 Intuitív
    Én még jobban jártam, én karácsonykor teljesen tünetmentesen estem át, és áprilisban szintén kimutatták, hogy még védett vagyok.
    De azért jobb a béke, én is beoltattam magam, mert a környezetemben van olyan, aki már másodszor kapta el, és nem biztos, hogy a másodikat is olyan simán megúsznám, mint az elsőt…

  145. 162, Ábel:
    tényleg nem írhat és mondhat többet a Jövőnk nicknevet választó kolléga, mert a kb. 220 fős milsim különítmény esetleg még megdorgálja…

  146. 😀 😀 😀 komolyan, azon túl, hogy egy szebb napokat is megélt hely volt ez, ami mára egy gittegylet a kommentelők között, elsősorban, és tisztelet a kevés kivételnek, olyan előszeretettel mániátok a Jövőnk-be rugdosás, hogy már-már élvezem, de igazából nem érdekel. Az sem érdekel, ki írta, de hogy nem tanulok Tőled lópikulát sem, az biztos, így nem is érdekel a vélemény ütköztetés…
    Nem szól rám se tábornok, se főtiszt, se senki. 😀
    Hogy miért irkálok ide?! Hátha észhez tértek, de ha szekta, akkor legyen, mondom engem nem igazán érdekel, de hogy geddon esetén 99%-ban tekebábúként hullotok el az első hónapban, az szinte biztos. Lehetett volna jó prepper hely, nem lett. De ha annyira irritáló, ha néha bedobom, hogy nézzetek már körül, akkor ezennel megígérem, ünnepélyesen fogadalmat is téve, hogy a továbbiakban – nem durciból – csak a ti óhajotoknak eleget téve elkussolok. Maximum néha, ha MangaM ír, azt elolvasom… tőle tudok itt tanulni valamit geopolitika terén.

  147. 167 – Jövőnk:
    1961 óta várom az összeomlást, és a magam módját fel is készültem rá. Pl. házam összes nyilászáróján állandó vagy felszerelhető rács van. 12 hónapra elegendő élelmiszer tartalékom van, beleértve a kutyáimat is. Ásott kút, aggregátor, stb. Holnap után kimúlók, itt hagyok mindent magam mögött. Bameg, hol a picsában van az amire annyira felkészültél? Ami bekövetkezhet: Mindent elsöprő atom háború, globális hőmérséklet megfutás. Ezeket nem tudod kivédeni. Más meg az istenért se akar lenni.

  148. A maradék egy százaléknyi ún. túlélő pedig a poszttraumától pár hónap alatt éveket öregszik és a személyiség fölbomlik.

    Arról meg nem is beszélve, hogy a lezárt-lehegesztett hidegháborús létesítményekbe Varga-hegesztőfelszerelés segítségével bejutni halálos ötlet…pár tucat mikroszívert könnyen be lehet ott nyelni, pláne a frissítő-szobák neutron-generátorainak a késői gamma-sugarzása miatt…

    Tibor bá’:
    #Bameg, hol a picsában van az amire annyira felkészültél? #
    Ha te minden hónapban kirándulgatnal bunkerbe, silóba, raktárba, szállítójarmű roncstelepre, mindenféle fedőszámú ojjektumba, akkor annyira megigézne a hidegháborús technika maradványa, hogy állandóan ez menne a fejedben. Na meg ha olyan hobbilövők vennének körül, akik fullba nyomják a konteókat.
    De tudod, amikor már kicsetkelték magukat az erdőben a prepperek, ha megéheznek-átfáznak csak hazaszaladnak ők is anyucihoz egy jó forró gulyásra!!

    Magas kockázatú nukleáris háború kizárt. Manapság az alacsony kockázatú támogató (béke)műveletekre rendezkedett be a világ.

    Arról nem szól ám a fáma,
    hogy csak a családdal ne kelljen addig se lenni,
    amíg ők a túlélést erősen gyakorolják a sárban.

  149. @167 Jövőnk: Újfent nem sikerült a témára reagálnod, de egyre hosszabban sértődsz meg. Ki is húzza le itt a színvonalat? Gratulálok…

  150. Jövőnk mostani termése úgy néz ki, valóban arról szól, hogy beugrik, tesz egy két titokzatos megjegyzést, de úgy, hogy lehetőleg senki ne értse mit is akart mondani, szerintem szándékosan, ezzel kiprovokál pár kellemetlen hozzászólást, amire jól meg lehet sértődni, és elhúz…

    – „és tudod még mit nem vesz észre senki? Azt, hogy egyetlen egy nyugati vakcina sincs, amely klasszikus (legyengített vírus)…”
    Kérdés:
    – „És mi ebből a tanulság?”

    Hogy csak ezt a kis szösszenetet vegyem – vajon mit talált ebben a kérdésben Jövőnk olyan felháborítónak és sértőnek, hogy válasz helyett felhúzza az orrát, és érdemben ne is válaszoljon?
    Pedig lehet, hogy még Vaszil sem tudja, akinek szólt…
    Mert ebből többféle, akár egymással ellentétes következtetést is le lehet vonni, fantázia kérdése.
    Mondjuk, hogy a kínaiak túl hülyék ahhoz, hogy az új mRNS technikához hozzászagoljanak, és ezért kénytelenek ilyen elavult ősi technikával dolgozni…
    Vagy: A nyugatiak nem védeni akarnak a vakcinájukkal, hanem egy hagyományos vonalon jártas szakemberek számára átláthatatlan új technikával követhetetlen célokat akarnak elérni a járványvédelem helyett, vagy mellett.
    Karikó Katalin a háttérhatalom ügynöke, aki gonosz eszközt fundált ki az emberiség ellen, de ezt senki nem veszi észre…
    És még biztos lehetne pár hasonlót kifundálni… 🙂

  151. Csak azért is nyomjátok, de legyen…

    168 Tibor bá’ attól, hogy determinisztikusan kijelented, még nincs úgy. De túl lehet élni.

    169 János – az egyik kedvencem – keveri a hülyéket velem. Semmiféle ehhez hasonló helyen nem kolbászolok, maximum többet lőttem AK-val, mint ahányszor te az életedben reszeltél szorozva százzal; és nem vasat.

    „Magas kockázatú nukleáris háború kizárt. Manapság az alacsony kockázatú támogató (béke)műveletekre rendezkedett be a világ.” Ez mi bameg?!! Engedelmeddel ezt lopom, mert ekkora baromságot is rég olvastam. Még hogy én teszek sejtelmes kijelentéseket, ellentmondást nem tűrve. Ennek, kb. annyi értelme van, mint ha azt írtad volna, ma esni fog, így isteni kinyilatkoztatásként.

    170 vasgyuszi… konkrétan mi a mondandód? Semmi.

    171 te 2020-ban diplomázott hobbi virológus… az megvan, hogy néhány éve akkorát fejlődött a tudomány, hogy egy vírust bárki. bárhol, és bármikor úgy feltérképez, mint egy párszáz darabos legót, és úgy rak össze, hogy például influenzának látszik, de közben nem az? Ja, hogy nem… akkor f@szt pofázol. Karinkónak napestig bókolhatsz, ha ettől feláll, hajrá. A kínaiakat technológiai szinten lenézni konkrétan a butaság és a dilettantizmus esete. Minden területen látni az irdatlan fejlődést, kezdve az ICBM-ektől – interkontinentális ballisztikus rakéta a négyelemisek kedvéért – egészen a arcfelismerő rendszeres Black Mirror sorozat – Fekete tükör a nem angol szakos hallagtók kedvéért – világáig, ahol társadalmi pontszámmal utazol vagy sem.

    Nem. A kínaiak számára mitől lenne a két új generációs – gyakorlatilag ugyanaz – újdonság, és nem elérhető?!

    De itt ab ovo – latin szakot kihagyók már nem érdekelnek – f@szmindegy mit mond vagy ír az ember, mert jön Jani, hogy sárban ugráló hobbi prepper, csak a családdal ne kellejen lenni, természetesen proli trikóban napszemcsivel, ugye okoska, meg jön a többi hibbant nicknevű és minden kib@szott sorba beleköt, de kb. olyan szellemi színvonalon, mint kocsmában Béla bá’, aki életében semmihez sem értet a kitanult szakmáján kívül.

    Mellesleg, hun’ vannak a hullahegyek?

    Nem sértődés, hanem gittegylethez senkinek sincs kedve, látni is… általában ugyanaz a pár hozzászóló…

  152. 171. hubab,
    Vannak jószándékúak, akik elindulnak kölcsönkérni a fűnyírót, de ez sosem sikerül.

    A nyuszika szeretné a kertjében lenyírni a füvet, de nincs fűnyírója. Eszébe jut, hogy elkérhetné a medvéét. Igen ám, de emlékei szerint a medve nem túl barátságos, segítőkész. Nem baj, azért elindul, hátha kölcsönkaphatja. Útközben elgondolkodik:

    „Végülis a medve tényleg sosem segít senkinek. Na de mindegy, ha már elindultam, legalább megpróbálom.”

    Megy tovább, közeledik a medve házához, de megint csak eszébe jut:

    „A múltkor a borz is mondta, hogy a medve hogy kiszúrt vele a patakparton; de igazán mástól sem hallottam még róla semmi jót. Csak pocsékolom az időmet. De azért innen már mégsem fordulok vissza, ha már eljöttem, csak sikerül szót érteni ezzel a barommal.”

    Közben odaér a medve házához, a szép, pázsitos kert közepén, és bekopog. Míg várakozik, megint csak elgondolkodik:

    „Tulajdonképpen a francnak jöttem el. Úgysem fogja kölcsönadni, örülhetek, ha ki nem hajít, meg aztán…”
    Ebben a pillanatban a medve ajtót nyit, barátságosan köszönti nyuszikát:
    – Szia Nyuszika, miben segíthetek?
    – Baszd meg a fűnyíródat!

  153. 172 Jövőnk
    Most jól levezetted, hogy miért hülyeség minden feltételezésünk, de az továbbra sem mondtad el, hogy mi a te antitézised ezekkel szemben.
    Ellenben átmentél gorombáskodásba, holott veled szemben ilyent senki sem engedett meg magának.
    De azt még mindig nem értem, hogy ha ezt a vírust úgy legózták össze, akkor ez miért magyarázza meg, hogy egyedül a kínai vakcina készült hagyományos eljárással, a nyugatiak meg nem?
    És ha ezt a vírust olyan könnyű a mai technikák mellett átlátni, akkor hogy lehet, hogy a világ virológusai ezt még nem vették észre kollektívan, és leplezték le nyilvánvalóan?
    Hiszen az abszurdum, hogy minden kormány, politikai beállítottságtól, gazdasági érdekeitől függetlenül sunyin asszisztáljon a főgonosznak, legyen az bármilyen zászló alatt…

  154. 174 hubab… itt kezdődik, hol írtam, hogy ezt a vírust bárki is összelegózta?!
    Most komolyan kérdezem, írjam le egy több ezer soros esszében, hogyan működik a világ, mert lövésed sincs róla, azt jól bizonyítja a hsz-ed – hozzászólásod 😀 – második fele. De, nagyon sokan elmondják, hogy mi a nagy szitu, csak 1.) „én nem beszélni más nyelvet” az egyik nagy érvelés itt, 2.) „kovidtagadó” a másik érv. Szóval, mégis milyen antitézist vársz?! Hullahegyeket vártatok. Nem lett. Most mutánsokat kergettek, amiről amúgy azt sem tudjátok, mit jelent… vakcináztok össze-vissza, de kit érdekel, hogy azt sem tudjátok, mi a pék farkát csinál a TÜSKEfehérje a szervezetben, mert „nem beszélni más nyelv”. Akkor így járt az, aki nem beszélni csak O1G van vagy „drágaminiszterúr”, és M1 vagy ATV. A hazai sztárszakértők ugyanolyan balfasz dilettánsok, mint a Gődény-féle hibbantak. De tök mindegy, kábé az életet kellene elmagyarázni, amihez se kedvem, se időm… ez is egy darwini szelekció lesz, ahogy a járványkezelés is egy szelekció; többi potenciális forgatókönyvet most mellőzve.

  155. 175 – Jövőnk:
    Téged az isten vezérelt ide. Kifejezetten élvezem a szöveged, irigylem a magabiztosságod, és csodálom az önbizalmad.
    Na még egy kérdés. 28 ezer hullából lehet építeni egy hegyet? Nem? És ha majd 50.000 lesz? Akkor sem. Na jó, és ha te is közöttük leszel? 🙁

  156. Jövőnk:

    Kirohanásod csakis téged minősít. Amúgy pedig telitalálat, nemdebár?

    Ha békeidőben nincs pszichés terhelhetőség, akkor parancs végrehajtása közben vajon lenne?
    Indulatszavaid szerinted rendben vannak?

    173, Károly:
    a nyulacskás példabeszéded kire értendő amúgy?

  157. Tibor bá’ a 28.000 elhunyt esetében azért nem ártana azt is megnézni, hogy miért ennyi – lévén világelsők vagyunk a csuti törpének köszönhetően – és hogy ki a felelős azért, hogy ennyi; mert nem a vírus. Ha közte leszek, akkor közte leszek. Nem Veled szemben fölényeskedtem, ezt azért vedd figyelembe.

    János… nem, nem talált semmi telibe, sőt, full mellé ment, de ne zavarjon. Indulatszavaim… most kezdjünk bele egy komolyabb pszichológiai-szociálpszichológiai vitába? A PTSD-ről – juj, jesszusom… poszttraumás stressz szindróma (zavar) – beszéljünk? Az téged fog érinteni, ha ez vagy az következik be, engem nem, mert réges rég kondícionálva vagyok rá. Egyébként kiről vagy kikről beszélsz, rólam, vagy a katonákról, rendőrökről, prepper brigádokról, mert nem mindegy, mindegyiknél külön-külön és jelentősen eltérően zajlik le – megint csak „forgatóköny” vagy szituáció függően – a felbomlás, distressz, mentális, netalán pszichoszomatikus zavarok. Indulatszavaim rendben vannak-e?! Nézőpont kérdése, tyúk vagy a tojás esete, nem vagyok keresztény, szóval nem a jámborság a reakcióm, ha valaki megfricskázza az orrom, miközben hozzá se szóltam. Leszarom, mi minősít. Ez olyan közhely, amilyen az, hogy téged meg a profilképed.

    Jut is eszembe Tibor bá’ a klíma adatok mindig is az egyik legfontosabb inputja volt annak, amit mondok, de nem tudatos hűtés véget, hanem, mert – ahogy nagyon helyes írod – a megfutást nem éli túl senki, és a megfutottat már a nukleáris tél se hűti sehová, akkor tényleg game over – játéknak vége – van. Klíma kapcsán sosem kritizáltalak. OV kapcsán más véleményen voltunk – bár emlékeim szerint soha nem vitatkoztunk ezen össze -, de mára már a voltunk-on van a hangsúly. Én is egy elmebeteg őrült Döbröginek tartom.

    De olyan érdekes, se élőben, se máshol a virtuális térben soha senkivel nincs konfliktusom, kizárólag itt. Érdekes és elgondolkodtató.

  158. 178 – Jövőnk:
    Ez nem konfliktus, lenézve érzik magukat (és nem teljesen ok nélkül) aminek hangot adnak. És neked is meg van az okod, ahogy Horváth Csongornak is. Vissza meg életkorotok miatt nem tudjátrok tartani magatokat. Marad a kissé sértegetésbe torkoló vita. Nincs ezzel semmi baj, ezerszer jobb, mint a soproni lökdösgetése az ívó asztalán.

  159. 175 Jövőnk
    És újra, és újra nagy eszmefuttatások közepette kitérsz a válaszadás alól, hogy miért kellett volna szöget ütni a fejünkbe, hogy egyedül a kínaiak állították elő a vakcinát hagyományos módszerrel.
    Mert szerinted ehhez tán az életet kellene elmagyarázni…
    Pedig én csak erre az egyszerű dologra lettem volna kíváncsi, de látom, ezt már soha nem tudom meg az életben, hogy mire gondoltál, örökre sötétben maradok… 🙁

  160. 179 Tibor bá’
    Nekem meg már van egy olyan sejtésem, hogy Jövőnk személyében n/a sorstársával van dolgunk…

  161. Neked valami baj van a fejeddel?! Azt írtam, hogy miért NINCS nyugati klasszikus vakcina. Nem, nem vagyok n/a sorstársa, se n/a, se senki más.
    Ja abban maradsz, mert folyamatosan kostolgatsz, ki nem sz@rja le hol maradsz, mi lesz a sorsod…

  162. Jovonk
    Kifejthetnéd hogy mi a véleményed a klímáról?(tudom hogy a honlapodon ki van fejtve) Mármint van e valami új adatod az elmúlt 1 évben amiből esetleg sikerült következtetést levonni ? Várható e valami nagyob dolog?

  163. Szerintem csak annyi a problem, hogy lejártak az MRE-k.

  164. 183 andrew nem értek a klímához, nálam az bejövő adat csupán, amit amúgy nem nagyon kapok mostanság, így önmagában vagyok kénytelen elemezni a nukleáris fegyverkezést, ami ha nem is sötétben tapogatózás, de nehéz; mellesleg nagyon nem jó az irány, de nagyon nem.

  165. @172 Jövőnk: „170 vasgyuszi… konkrétan mi a mondandód? Semmi.”

    Már megbocsáss, de nem is állítottam, hogy lenne mondanivalóm, éppenhogy a tiédre lennék kíváncsi, de valahogy nem akaródzik kikívánkozni belőled. Vajon miért?
    Még mindig ott tartunk, hogy a 155-ös hozzászólásban belengettél valamit, amit semennyire sem fejtettél ki. Na erre lennék kíváncsi (ahogy látom többen is), de úgy látszik, hogy nem vagy képes információt közölni, csak fellengzősen, a bennfenntes látszatát keltve egy kis figyelemre van szükséged. Te erre vered ki?

  166. 182 Jövőnk
    De még így sem derült ki, mit akartál ezzel bemutatni, miért nincs nyugati klasszikus vakcina.
    Nem kóstolgatlak, ha végignézed eddigi produkciónkat, semmi másról nem szólt a kiinduló kérdésem, mint hogy mire utal az eredeti bejegyzésed.
    Azóta következetesen terelsz, de nem lehet belőled kipréselni, hogy pontosan mit is akartál ezzel kifejezni, ellenben jól felhúztad magad, és másokat is.
    Ha rögtön elmondtad volna mire célzol, már rég elfelejtettük volna az egészet, és nem fajult volna kölcsönös sértegetésekhez…

  167. 186 tényleg hülye vagy vagy csak ez a hepped?!

    Mi a pék faszát nem lehet azon a kérdésen érteni, hogy minő érdekesség, hogy sehol egy klasszikus vakcina (oltás), mint ahogy az influenzára, mindenki csak mRNA (mRNS… messenger RNA… üzenetvivő RNS… RNS-t is kiírjam teljesen?) és vektorost dobot be, amely soha eddig nem kapott engedélyt se emberre, se állatra, kizárólag vágóállatra. Ellenben annyi veszélyt hordoz magában, amihez képest egy klasszikus védőoltás smafu, statisztika (lásd vedelő szivarozó brit bácsi) felejtős, ellenben nem gén-terápia, mint az előbbiek. Ha ezt nem érted, akkor szimplán hülye vagy. Ezt kellett kifejtenem?! Vagy tán’ írjak oldalakat erről konkrétan? Neked?! Hülye vagy? Nézd meg angolul Bhakdit, németül a sejtbiológusnőt és sorolhatnám. Nézz körül a világban, nézz magad utána az oltás vs halálozás statisztikának, na ebben segítek Chile és Magyarország és fejleszd a 2020-as „virológus” diplomádat. Csőváz, van fontosabb dolgom is mára. A figyelem nem nagyon érdekel, tudod, voltam eleget tévében, rádióban, különféle print – huh bameg, nyomtatott – sajtóban… magasról leszarom a figyelmet… szóval jó verdesést, hülyegyerek.

  168. Közvetlen családtagom és több ismerősöm is meghalt már a csodával, erekcióval és kiveréssel ajnározott, Karinkóra másodszor is rárántott gén-terápiás szartól. Ne csodálkozz, ha qurva gyorsan elgurul az a bizonyos pirulám… főleg, mert sorolhatnám, mitől retteghettek még, alvadás, vérrög stb. rövid távú, és a közép és ismeretlen hosszú távú mellékhatásokon kívül. Van még bőven, csak oly hülye mindenki, hogy nulla interdiszciplináris kapcsolat. Na, ezért. És mert ez egy kovid-templom.

  169. Jövőnk: ha ismert közszereplő vagy itt miért kell titkosítani magad? Ha itt is ismertek lennének megnyilatkozásaid, akár hitelesebb is lehetnél. Fegyver, hadászat területén régebben annak is fogadtak el mert nekem ez kívül esik az érdeklődésemen, bár a bináris fegyver fogalmát nem tőled tanultam. De úgy látom a biológiában nem kéne szaktekintélyként jelentkezned és hát a társadalomtudományok nem annyira egzaktak, hogy ne adnának vitára lehetőséget…

  170. 188/9 – Jövőnk:
    Ezzel már kiérdemelnéd a kitiltást. Csak azt nem értem, miért kell alpári stílusban közölni, hogy te mekkora zseni vagy? Jut eszembe: messenger = hírvivő.

  171. @188-189 Jövőnk:
    Köszönöm az információdús hozzászólásaidat. Igazad volt, ezt így ebben a formában tényleg felesleges volt kifejteni. Nem tudtam, hogy ennyi vagy. Elnézést kérek a többiektől, hogy addig erősködtem, míg csak kibukott belőled.

  172. 188 Jövőnk
    Akkor lassan, tagoltan leírom, hogyan kellett volna egyszerűen túllépni az ominózus kérdésemen, hogy mindenki értse:
    Jövőnk: „- és tudod még mit nem vesz észre senki? Azt, hogy egyetlen egy nyugati vakcina sincs, amely klasszikus (legyengített vírus)…”
    -Hubab: „És mi ebből a tanulság?”
    Jövőnk: Az, hogy a nyugati vakcinafejlesztők valami érthetetlen motivációból sutba dobták a hagyományos, jól bevált vakcinaelőállítási módszert, hanem helyette egy kipróbálatlan, ismeretlen hosszabbtávú hatások lehetőségét hordozó új utat választottak.
    Ez lehetett volna egy normális további párbeszéd alapja.
    Persze még ebből sem derült volna ki, hogy mit gondolsz erről, ez jószándékú, ám felelőtlen kísérletezés az embereken, vagy éppen tudatos, pusztító szándékú merénylet az emberiség ellen, vagy mi? Pedig az én kérdésem tulajdonképpen erre irányult.
    Mert feltételezem, hogy van valamiféle elképzelésed, képed?
    Ehelyett őrjöngésbe kezdesz.
    Karikót sem értékeltem érdemben, úgy hogy érthetetlenek a rá történő hivatkozásaid felém…
    A trágárságaidat meg tartsd meg magadnak, bármennyire is élvezed őket!

  173. 191, Tibor bá’:
    Ne tiltsd ki Jövőnket már az életkora miatt se.
    Hadd lásson, tanuljon már kultúrált vitát kb. 44-45 évesen.

    190, Csont:
    Szerintem most elmegy a kolléga nagy duzzogva innen, hogy mi a vesztünkbe rohanunk és így nem lesz jövőnk. De csak egy időre. /virágban is van ilyen/
    Van neki dolga bőven hisz főszereplő a saját életében, de semmi baj mert, ha az indulat beszélni kezd belőle, akkor majd szólnak neki, hogy kevesebbet és részigazságokat posztoljon magáról, adatairól, életútjáról.

    Az ország érdekeit szolgáló aktív szereplők nem dicsekednek múltjukról, jelenükről, utazási céljaikról, hobbijukról. Arcuk mindig kitakarva vagy közösségi mediákban/fórumokon álnéven írnak-posztolnak és főleg nem gyűjtenek maguk köré híveket. Ez az egyik ismertetőjegyük.

    Pláne nem dicsekednek el a fallikus eszköz simogatással sem (gépkarabély, pisztoly)…
    Az tényleg nagyon gáz!!!

  174. 😀 az értelmesek vitafóruma oly off topic, hogy a trikós és társai már megint és még mindig, égész nap, velem van elfoglalva… elképesztő gittegylet, nem is csoda, hogy szinte alig szólnak hozzá a régi motorosok.

  175. 195 – Jövőnk:
    Hadd kérdezzem meg, te régik motorosnak érzed magad? Ha igen, akkor ezt az „alig” dolgot megfontolhatnád. 😀

  176. Rég volt szavazás, ahol nem csak a hangadók látszanak, hanem azok is, akik nem grafománok.
    A kérdés lehet pl. :Mi a legjobb megoldás?
    1-Astra Zeneca (Adenovírus vektor)
    2-Moderna (mRNS)
    3-Pfizer (mRNS)
    4-Inaktivált vírus (Sinopharm)
    5-Szutnyik (Adenovírus vektor)
    6-egyik sem, csak a természetes kiválasztásos nyájimmunitás.
    7-egyéb

    Ez is érdekes lehetne, nem csak a különböző promótálások…

  177. Érdekes ez a szavazás.

    Mindenesetre a valóságban nem így választottam. Az én választásom az volt, hogy beoltatom magam, akármelyikkel is, amit kínálnak. A szputnyik jutott, elfogadtam.

    Tegnap kaptuk a második adagot. Nekem semmi bajom, az asszony fekszik. A mútkor is kidőlt egy napra, harmadnap még kicsit gyenge volt, és ennyi. Remélem, rosszabb most se lesz neki.

  178. 198 Vaszil
    Tulajdonképpen az emberiség már a kezdetektől elrontotta, hogy az orvosi tevékenységet bevezette.
    Ennek következménye, hogy a mai ember elsatnyult az ősemberhez képest, minden orvosi beavatkozás lehetővé tette, hogy olyan emberek életben maradhassanak, akiket az anyatermészet simán kiselejtezett volna.
    Te simán halálra ítélnéd azt a mintegy 3%-ot a koronavírus betegek közül, amit a statisztika mutat, nem is próbálnád megmenteni őket annak ismeretében, hogy volna eszköz ennek elkerülésére, de nem tesszük meg, mert mi a természetes kiválasztódásban hiszünk…

  179. 197.
    Ez a cikk egy „nesze semmi, fogd meg jól”.
    Amúgy nem értem a felvetést, a beadott mRNS elvileg hamar elbomlik, hogyan programozhatna át bármit?

  180. 198: Vaszil, egy 8. opciót választanék, csak azt még nem lehet. Majd az év végén vagy jövő év elején érkező 2. generációs fehérjealegység vakcinákból bármelyiket, hisz ezeknél nem kell majd a mutáció miatti új típusú oltás, csak emlékeztető oltásokat kell felvenni típustól függően 2-5 évente. Addig pedig mRNS vagy vektor vakcina. Csak a vektor vakcináknál figyelembe kell venni a 0,008% esélyt a vérrögképződésre (szóval fogamzásgátló szedése, és érrendszeri problémák esetén kockázatosabbak a vektor vakcinák) meg azt , hogy a vektorként használt adenovírusra immunis leszel. Tehát a mutációk miatti 3. és 4. oltásnál majd jövőre és két év múlva azzal a vektorvakcinával már érdemben nem leszel oltható! De tény, hogy már nem tényező az adenovírus immunitás, hisz ’22-23 -ban már csak Pfizer és kisebb hányadban Moderna vakcina lesz az EU -ban a COVID ellen bevetve. És mivel az addigi 12,5 EUR helyett 23,5 EUR kiemelt árért szerzi be Brüsszel a PfizerBioNTech -től a 900 millió db (900 millió db opció – szóval bőven meglesz a kb. 460 millió EU -s állampolgár 2x adagos további SARS-CoV-2 mutációk miatt évente szükségesé váló módosított mRNS védőoltások mennyisége.) így az idei izraeli elsődleges szállítási opciós jogot is megvásárolta az EU. Gyakorlatilag jövőre a felpörgetett gyártás mellett nem heti 250-350000 db Pfizer fog beérkezni hazánkba hanem kb. ennek a mennyiségnek a duplája.

  181. Indiai mutáció Angliában:

    A Sanger Intézet frissített adatai és egy további hét adatai alapján ezt az illeszkedést kapom. Teljesen összhangban az előzővel. Május közepére az összes újonnan igazolt fertőzés mintegy 50%-a a B.1.617.2. számú indiai törzs lesz.

    https://twitter.com/TWenseleers/status/1392062303248560129

  182. 200: Hol írta Vaszil, hogy ő melyikre szavazna?

    Egyébként ha igaz lenne a Jövőnk által korábban beírt 0,1-0,01%-os halálozás a vakcina következtében, akkor az abban a nagyságrendben öl, ahogy a vírus is, figyelembe véve, hogy a vakcinát többen kapják, mint a vírust, és hogy azt szándékosan adjuk-kapjuk.
    Ebben az esetben még jogos is azt mondani, hogy ha már meg kell halni valahány %-nak, akkor az inkább legyen természetes okból, mint hogy mi öljük meg. Csakhogy ezek a számok erősen kétségesek.

  183. Bálint, élsz még?
    Bírja még a vaskupola?

  184. Nagy hatékonysággal véd a Pfizer vakcinája a koronavírus indiai variánsa ellen
    https://telex.hu/koronavirus/2021/05/12/pfizer-vakcina-mutaciok-indiai-japan-brit-del-afrikai-brazil-hatekonysag-jokohamai-egyetem-kutatas

    Az indiai Covid variáns megkérdőjelezi a május 17-i újranyitást az Egyesült Királyságban – állítják szakértők
    https://www.theguardian.com/world/2021/may/12/indian-covid-variant-calls-in-question-17-may-reopening-in-uk-say-experts

  185. Az ancestry.com Bill Gatesról már 2013-ag halálidőpontot ír ma is.
    Az afrikai gyerekeken tesztelt poliovírus vakcinák tesztelésében meghalt germekek szülei ölték meg feleségével együtt
    Ras profilfotója
    Ras
    olvasatlan,
    2020. jún. 28. 7:00:05

    2020

    „BILL GATES” IS A WOMAN.
    „MELINDA GATES” IS A MAN.

  186. 208 – Bazs:
    Globalresearch can’t distinguish between serious analysis and discreditable junk — and so publishes both. The site has long been a crank magnet. Whenever someone makes a remarkable claim and cites GlobalResearch, they are almost certainly wrong. GlobalResearch is such a bad reference that it has been put on the anti-spam blacklist for English Wikipedia.

  187. 211 Python
    Hát, ezt egy élmény volt végignézni!
    Ezek az emberek képesek bármiből épp az ellenkező következtetésre jutni, mint a valóság…
    Szenzációs, hogy nem fogják fel, hogy ha a veszélyeztetett korosztályt már teljesen átoltják, és az oltások mondjuk 95% hatékonyságúak, akkor maradni fog közöttük 5%, akit nem véd meg a vakcina, és mivel ebben a csoportban jellemző a gyakori halálos kimenetel, ezért a végső mérlegben ők fogják képviselni a többséget a halottak között, mivel a többnyire fiatalabb és egészségesebb oltatlanok ritkán halnak meg ebben.
    Így a halottak nagy részét olyanok fogják kitenni, akik megkapták a két oltást.
    Tipikusan a bolhát ugrató brit tudós esete, aki kitépve a bolha utolsó lábát, megállapítja, hogy a bolha megsüketül, ha kitépik a lábát…

  188. 208.
    Kaptam visszajelzést, hogy ezt nem mindenki érti: Globalresearch can’t distinguish between serious analysis and discreditable junk — and so publishes both. The site has long been a crank magnet. Whenever someone makes a remarkable claim and cites GlobalResearch, they are almost certainly wrong. GlobalResearch is such a bad reference that it has been put on the anti-spam blacklist for English Wikipedia.

    Tehát lefordítom. legyen ez tanulság, hogy minden szemetet ne linkeljetek be.

    A Globalresearch nem képes különbséget tenni a komoly analízisek és az értéktelen szemetek között, tehát mind a kettőt leközli. A honlap már régen vonzza a hibbantakat. Amikor valaki érdekes témával áll elő, és a Globalresearchra hivatkozik, majd minden esetben hibázik. Glolbalresearch hivatkozások olyan mértékben mellélövések, hogy az angol nyelvű Wikipédia felrakta a span szűrő listára.

  189. 213
    Tegnap az ancestry.commal dőt meg a bajom.
    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=870MelindaAnnGates.jpg
    Feltöltöttem, amit az ancestry.com-on látni Billékről.
    Bocsánatot kérek a spamért.

    Karen Hudes volt világbanki ügyvéd eltanácsol mindenkit ezektől a koronaoltásoktól.
    Talán Ismeri Jövőnk kétkomponensű fegyverrét is, amiről eddig én sem hallottam.
    Az amerikaiak manapság kezdik posztolni a tavalyi kivégzésekkel kapcsolatos morzsákat Kivel riogatnak majd, ha kiderül, hogy Soros már nem él?

  190. Az oltásellenes narratíváknak nincs konkrét tapasztalati háttere, azok többnyire rémálmok kivetítései, a szakmai hátterű megközelítések meg többnyire elméletileg lehetőnek tartott, vagy nem kizárt későbbi következmények, amelyekre nincs konkrét tapasztalat.
    A konkrét tapasztalat meg az, hogy Izraelben gyakorlatilag megszűnt a járvány, a tegnapi össz koronás esetszám 29, halott pedig nincs, és az egy hetes átlag is 1 alatt van.
    A briteknél is szépen alakul, habár itt a fertőzések számának csökkenése megtorpant, illetve enyhén emelkedett, meglehet, az indiai mutáció hatására. A briteknél nyilván sokkal jelentősebb lehet ennek hatása, mivel a lakosságban jelentős számú az indiai származású, és nehezebb megakadályozni a beszivárgást.
    A halálos áldozatok száma itt is 10 alá csökkent.
    Most lesz kritikus, hogy ez a későbbiekben hogyan alakul, ez jelezheti, hogy az indiai mutáns ellen mennyire jók a vakcinák, mennyire képesek megakadályozni a halálos kimenetelt.

  191. 177. János,
    off
    Azokra , akik időnként átmennek a medvéhez és magukat felhergelve rácsapják az ajtót.
    Úgy vélem, igazából ilyenkor magukra csapják az ajtót, de ez már egy másik történet.

  192. Szerbiában az eddigi vizsgálatok alapján 40 százalékban nem alakult ki antitestválasz Sinopharm-vakcinával oltott idősebb személyeknél, de a helyi hatóságok hangsúlyozzák, hogy másfajta immunválaszuk ettől még lehet és van is. Fontolóra veszik egy harmadik dózis beadását, amiről Bahreinben már döntöttek is. Azt is jelezték, hogy az országban használt oltások hatékonyak a járvány ellen.

    Sinopharm-vakcina: az idősek 40 százalékánál nincs antitestválasz, de védettségük lehet
    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/sinopharm-szerbia-vakcina-oltas-antitestvalasz-hianya-hatasossag-sejtes-immunvalasz-kutatas.728987.html

    Amerikában a beoltottak elhagyhatják a maszkviselést a mindennapok során – adta hírül Kemenesi Gábor virológus a Facebookon. A virológus szerint végre van elég bizonyíték arra, hogy az mRNS oltóanyagok esetében a teljes vakcinációt követően 1 százaléknál kevesebb az esély a megfertőződésre.

    Friss adatok az mRNS-vakcinákról: hamarosan elhagyhatjuk a maszkokat?
    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/koronavirus-covid-moderna-pfizer-mrns-kemenesi-maszk-vakcina-cdc-usa.729108.html

  193. Az Egyesült Királyságban gyorsul a brit variáns terjedése, ezért a kormányzat szerint a korlátozások visszaépítésére lehet szükség a legfertőzöttebb helyeken – írja a BBC. Emellett a második dózisok beadását is felgyorsíthatják.

    Az Egyesült Királyságban aggódva figyelik az indiai mutánst: újabb szigor jöhet
    https://www.portfolio.hu/global/20210514/az-egyesult-kiralysagban-aggodva-figyelik-az-indiai-mutanst-ujabb-szigor-johet-483158

    Egy brit tanulmány szerint növelheti az antitestes immunválaszt a Pfizer-oltásoknál az idősek esetén, ha a két dózis közötti időtartamot jelentősen, a jelenleg általánosan alkalmazott 3 hétről 12 hétre emelik – írja a Financial Times.

    Koronavírus: az antitesteket vizsgálták a Pfizer-vakcinánál brit tudósok és meglepő megállapításra jutottak
    https://www.portfolio.hu/uzlet/20210514/koronavirus-az-antitesteket-vizsgaltak-a-pfizer-vakcinanal-brit-tudosok-es-meglepo-megallapitasra-jutottak-483140

  194. 217: Azt az egyet nem értem, hogy akinél két Sinopharm nem váltott ki antitestválaszt, azokat miért nem egy másik fajtával oltják harmadjára. Alap lenne, nem azt erőltetni, ami nem működik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük