(3528) Mellékhatás

Tibor bá’ fordítása online

 

Mitől van, hogy egyeseknél oltás után nem jelentkezik semmi mellékhatás, és ez miért nem jelent problémát?

2021 a 89. év

Szerző: Veenu Manoharan

Minden vakcinának van mellékhatása, és ez alól a COVID vakcina se kivétel. A társadalmat folyamatosan nyugtatják, hogy a szúrás helyén érzett fájdalom, vagy fáradtság, fejfájás, láz és hányinger mindössze azt jelzik, hogy úgy működik az immunrendszer, ahogy annak működni kell. Emiatt sokan azon filóznak, ha ez így van, akkor a mellékhatások hiánya jelezheti-e azt, hogy nálam az immunrendszer nem lett beélesítve, nincs védelmem a fertőzés ellen?

Erről természetesen szó sincs. A Pfizer vakcina klinikai vizsgálatánál kiderült, hogy az oltottak 50 százalékánál nem volt említésre méltó mellékhatás, ennek ellenére a beoltottak 90 százaléka védetté vált. A Moderna esetében állították, hogy általános mellékhatás mindössze a beoltottak 10      százalékánál lépett fel, aminek ellenére a vakcina a beoltottak 95 százalékát védi.

A jelenség megmagyarázható, ha megfontoljuk, hogy az immunrendszer miként hozza létre a vakcina által beindított védelem kialakulását. A COVID vakcinák nagy részénél, beleértve a jóváhagyottakat is, a koronavírus felületén lévő fehérjét alkalmazza, amit tüske fehérjének neveztek el, ezzel lehet utánozni a vírus fertőzést, ami beindítja az immunválaszt.

Az úgynevezett vele született immunválasz majd azonnal jelentkezik a tüske fehérjére hatására. Beindít egy támadást, ami kezdeti gyulladásként jelentkezik, aminek jele a láz és a fájdalom. Vagyis a vele született immunválasz okozza az általános mellékhatásokat az oltást követő egy vagy két napra.

A végső célt szolgáló hosszan tartó immunitás a második vonalbéli (adaptív) immunválasz aktiválásával következik be. Ezt a vele született immunitás indítja be, ami a T-sejtek és antitestek megjelenését jelentik. Ezekkel érhető el a fertőzés elleni védelem.

Ellentétben a vele született immunitással ellentétben az adaptív immunitás nem okoz gyulladást, bár a legújabb kutatások azt mutatják, hogy hozzásegítenek. Egyes embereknél a gyulladásos reakció szélsőséges lehet. Másoknál normális szinten maradhat. A védelem minkét esetben bekövetkezik.

Mitől van különböző immunválasz?

A tudósok észlelték, hogy 65 év felett a vakcina hatására ritkábban tapasztalnak oldalhatásokat. Ez betudható a korral járó lassú immunreakció csökkenésnek. Ebből következhet alacsonyabb antitest szám, de ettől még van vírus elleni immunitás.

A nemeknek kis van szerepe. Amerikai jelentés szerint a beoltott nő 79 százalékánál volt mellékhatás. Ennek oka a tesztoszteron gyulladásgátlása. A férfiak vérében több a tesztoszteron, ami oka lehet annak, hogy a férfiak esetében kevesebb a mellékhatás.

Azok, akik krónikus gyulladással járó betegségben szenvednek, mint például artritisz, multiple szklerózis, és akik immunszupresszor gyógyszert szednek, ritkábban kaphatnak mellékhatást. És bár az immunrendszerük csillapítva van, ez nem jelenti azt nem létezik. Egy 2020-as tanulmány szerint, amiben antitest szinteket hasonlítottak össze immunszupresszor gyógyszert szedők és nem szedőket esetében, azt tapasztalták, hogy az immunszupresszort szedőknél az antitest szám alacsonyabb volt, de senkinél se tapasztalták az antitestek teljes hiányát.

A vakcinák mellékhatását nem lehet felfogni a vakcina hatékonyság mércéjének. A különböző reakciók ellenére, legyen a mellékhatás erős, gyenge vagy nem létező, az immunitás a legtöbb esetben bekövetkezik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

45 gondolat erről: „(3528) Mellékhatás

  1. Így van, ahogy írod: vannak akik 1 napig oltás után belázasodnak, míg mások semmit sem éreznek. Ez nem jelenti azt, hogy hibás az immunválasz a vakcinára.
    Rendben van így is, úgy is.

  2. Most akkor van infója valakinek arról hogy hanyan haltak meg oltás miatt? Nem azért modnom , csak azért mert most nincs időm utánnanézni.Nyilván ezt nem reklámozza sem a gyártó sem a kormány mert akkor piszokul lecsökkenne az oltási kedv. PL. A munkahelyemen (2000fő) 2 ember halt meg oltás után. A városunkban egy 80 évesről tudok aki oltás után meghalt (ő szívbeteg volt nem tudom miért nem mondták neki hogy ő ne kapjon, nem tudom mi a protokoll) .A biológiában nincs 100%, nem olyan ez mint egy esztergapad nyilván nem mondhatjuk hogy valaki ilyen meg olyan beteg ezért ne kapjon.De jó lenne tudni azért hogy az oltástól hanyan haltak meg nagyságrendileg Mo-on.

  3. 4: Ez is olyan mint a coviddal-covidban.

    Ha valaki meghal az oltás után, akkor hogyan tudod eldönteni, hogy az oltás miatt halt meg, vagy amúgy is pont akkor halt volna meg?

  4. 4 – andrew:
    Oltás után meghalni nem feltétlenül jelenti azt, hogy az oltás miatt. Az oltás nem biztosítja a halhatatlanságot. A legtöbb oltás nélkül is meghalt volna.

  5. @4 Minden meghal az oltás után… Valamikor. A kérdés az, hogy mi okozta a halált

  6. Bár a kormány tömeges oltási kampányt kezdett a Sinopharm-vakcinával, viszonylag nagy a társadalmi elutasítottsága a kínai oltóanyagnak. Az oltásra még hajlandó felnőtt magyarok valamivel több mint a fele nem fogadná el a készítményt, míg még mindig van 15 százalék, aki semmilyen oltóanyagot nem fogadna el – derül ki a Napi.hu és a Pulzus Kutató közös reprezentatív kutatásából.

    Kutatás: az oltásra hajlandó magyarok fele elutasítja a kínai vakcinát
    https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/kinai-sinopharm-vakcina-oltas-pulzus-kozvelemeny-kutatas-orban-kormany.727982.html

    Meg is lett ennek gyorsan az eredménye…:

    Több olvasónk is jelezte: kedd estétől már nemcsak a kínai Sinopharmra, hanem az AstraZenecára is lehet az oltópontokra előzetes időpontot foglalni online.

    Már az Astrára is lehet időpontot foglalni, nem csak a kínaira
    https://telex.hu/koronavirus/2021/04/28/mar-az-astrara-is-lehet-idopontot-foglalni-nem-csak-a-kinaira

  7. 8 Python
    Az a baj, hogy a politika nagyon sokat tehet egy vakcina elfogadása, vagy elutasítása kapcsán.
    Lehet egy vakcina iránt szándékosan bizalmatlanságot kelteni, valami hátsó szándékból, és az emberek reagálni fognak rá, akár van alapja, akár nincs.
    És ez ellen nehéz védekezni, ha egy vakcináról elterjed valami negatív hír, akkor az emberek zöme úgy fog reagálni, hogy vagy igaz, vagy nem, de biztos ami biztos, inkább másikat választok.

  8. 6. Tibor bá’
    „Oltás után meghalni nem feltétlenül jelenti azt, hogy az oltás miatt. Az oltás nem biztosítja a halhatatlanságot. A legtöbb oltás nélkül is meghalt volna.”

    A fentiekkel egyetértek,
    Tehát:
    Covid fertőzés után meghalni nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Covid miatt. Az oltás sem biztosítja a halhatatlanságot. A legtöbb, Covid fertőzés nélkül is meghalt volna.

  9. ad egy:
    sokszor nem a vakcinának van mellékhatása, hanem a azokra az anyagokra reagál a szervezet, amiket kapsz a vakcinával. Nevezzük ezeket az egyszerűség kedvéért adalékoknak. Különböző funkciójuk lehet, mondjuk hogy ne mínusz 80, hanem csak mínusz 20 fokon lehessen tárolni, stb. De ezt a szervezeted nem köszöni meg …

    No comment*

    ad kettő:
    a tágabb családban most egy illető az oltás után (és itt egyértelmű, hogy emiatt) komoly egészségügyi problémákat észlelt, kórházba vitték, hazaküldték, rohammentővel kellett bevinni – agyi érprobléma. Műteni nem merik egyenlőre, csoda hogy még él.

    No comment*

    ad három:
    tavaly még lekonspirációselméletezték azokat, akik covid útlevélről beszéltek. Most egy EU-s bejelentés lehozta, hogy felfedezték a spanyolviaszt: hogy egyesítsék a z eddigi kaotikus és tagállamonként eltérő rendelkezéseket, de főleg, hogy mindenki biztonságosan mehessen nyáron nyaralni, bevezetik a covid-útlevelet. Amely tartalmazni fogja az oltást, ha esetleg valaki már átesett rajta, és az eddigi teszteredményeit. Elsődlegesen a határátlépésre fog szolgálni, de áruházak, hivatalok, stb. is használhatják a belépés engedélyezésére – és itt nem a nyaralási célpontok hivatalaira gondolt a szerző.

    No comment*

    Tágabb környezetem, ismerőseim körében, általánosan intelligensnek tartott emberek körében is elfogadható, sőt elsődleges okként az oltásra jelentkezésnek azt jelölik meg, hogy elmehessenek kirándulni, még pontosabban, azt , hogy bejussanak a nyaralási célnak kinézett országba.

    No comment*

    * szándékosan nem elemzem, nem adok meg részletesebb információt, nem vagyok hajlandó következtetéseket levonni

  10. 11 Ha van egy járvány, amitől tömegek halnak meg, és vannak oltások, amik 90%-os védettséget nyújtanak ellene, akkor szerintem teljesen logikus és értelmes dolog, hogy aki be van oltva, az korlátozások nélkül élhesse az életét, aki meg nincs, az olyan korlátozásokkal, amik a fertőzés valószínűségét csökkentik.

    Ezt diktálja józan ész. Nem foghatom fel, egyesek mért ágálnak ellene.

  11. 12. Ábel
    Azért, mert az oltás nem kötelező! Mondom, NEM kötelező!

  12. 13: És? Nem kötelező jogosítványt szerezni se, de csak az vezethet, akinek van.

    Mert akinek nincs, az vélhetően nem tud vezetni, így veszélyeztetné az emberek életét, ha mégis a volán mögé ülne.

    Aki nem védett, az potenciálisan fertőz, tehát veszélyezteti a maga és mások életét, ha úgy él szociális életet, mint békeidőben szoktunk.

    Nem kell hozzá 250-es IQ, hogy az ember átlássa ezeket az egyszerű összefüggéseket.

  13. 13 Csak kérdezek

    Nyaralni menni sem kötelező. Egészségügyi okokból korlátozhatók az egyéni szabadságjogok. Ha valaki nagyobb valószínűséggel elkaphatja és terjesztheti a betegséget az teljesen logikusan más elbírálás alá esik, mint aki tizedannyi vagy még kisebb valószínűséggel teszi ugyanezt. Óvodába, iskolába sem mehet a gyereked oltás nélkül…

  14. Miért is nem teszik kötelezővé az oltást, ha annyira veszélyesek a nem oltott emberek? No, de kire is veszélyesek? Az oltottakra? Viccesek vagytok az anomáliátokkal! 😀
    Óvodába, iskolába a kötelező oltások nélkül nem mehetnek a gyerkőcök. Érzed a különbséget? Ehhez kell 250-es IQ?

  15. 16 Csak kérdezek: Jelenleg a magyar társadalom kb. 60%-a nem oltott egyáltalán. Kb. 18% már teljesen be van oltva, a többi 82% még nincs, vagy nem két adaggal.

    Ez a 82% mind veszélyes tud lenni önmagára és egymásra, ha úgy egymásra szabadulnánk, mint ahogy pár éve éltünk.

    Ez az arány folyamatosan csökken, de még jó darabig lesznek jópáran, akik nem immunizáltak, és még jelen van a fertőzés a társadalomban.

    Mit és kinek akarsz bizonyítani ezzel a kitekert logikával?

  16. 17, Ábel
    A kitekert logika a Világ kormányainál leledzik. Ha valami ennyire veszélyes a társadalomra, akkor a politikusoknak kötelessége a védelem megszervezése. Jelen esetben az oltások kötelezővé tétele. Ám valami miatt mégsem teszik. Talán még Te is tudod, hogy miért nem?
    A lakosság átoltottsága sosem lesz kielégítő, mivel a gyerekek nem kapják, pedig fertőzhetnek. Namármost, mi van akkor, ha egy élményfűrdőbe/szállodába elmegy egy hattagú család, ahol a családfők oltottak, de a négy gyerek nem? Mi ez, ha nem kitekert logika? Az összes eddigi intézkedés elégtelen. Mind kitekert logika alapján íródott. Tibor bá’ is értekezett róla, nem egyszer.
    Azt írod, idézem:
    „Ez a 82% mind veszélyes tud lenni önmagára és egymásra, ha úgy egymásra szabadulnánk, mint ahogy pár éve éltünk.”
    A bevásárlóközpontokra gondolsz, vagy a sok multira, ahol belső levegőkeringetés van és tömegek. Mondom, tömegek! A kasszánál egymás nyakában lihegnek, mintha kötelező lenne vásárolgatni ebben a fene nagy járványban. Te jársz Tescó- és társaiba? Persze, hogy nem, lassan éhen halsz. Béke!

  17. 18 Mért lenne kötelező, amikor még nincs is elég?

    Ha kötelező lenne, az emberek egy része rögtön elkezdene sivalkodni, hogy biztos be akarják chippelni.

    Kötelezővé tenni akkor lesz értelme, ha lesz elég oltás beoltani mindenkit, de nem jelentkeznek önként elegendően ahhoz, hogy a járvány kipusztuljon. Ez lehet, hogy bekövetkezik a jövőben, lehet, hogy nem. De még akkor sem biztos, hogy a kötelezővé tétel az egyetlen vagy a legjobb megoldás.

    A lezáráshoz kapcsolódó intézkedések közül több is kritizálható több irányból is. De hogy most pont az lenne a probléma, hogy mért nem kötelező az oltás? Furcsa felvetés.

  18. 8. Pithon.
    Lehet, hogy gondolkodásom nem indokolható nem is
    kísérletezem vele, de bennem minden elüldözött magyar
    ember, ( tudós, kutató,) iránt erős bizalom, szimpátia van.
    Karikó Katalinról jóval a vírus előtt tudtam, nagyjából a
    hazai munkásságát is ismertem, ezért mikor az első hírek
    megjelentek arról, hogy jelentős munkája van a PFIZER
    vakcina létrejöttében, egyből mellette döntöttem.
    Három esetben utasítottam vissza a kínai vakcinát és
    egyszer az oltópontra szóló előjegyzést, mert mint
    mozgáskorlátozott nem voltam hajlandó oda – vissza
    összesen 40 – 45 km-t taxizni. ( pedig PFIZERREL oltottak.)
    Elvileg a 82 évemmel az elsők között lett volna a helyem,
    de elővigyázatossággal ki tudtam várni míg a háziorvosom
    is kapott PFIZER vakcinát és 04.02.-án túlvagyok az elsőn.

  19. Az, hogy nem kötelező, de aki nincs oltva, arra szigorúbb szabályok vonatkozzanak, nekem azért tetszik, mert meghagyja az emberek szabad választási lehetőségét, miközben az emberek viselik a döntésük természetes következményeit. Így kéne működnie mindennek egy ideális világban.

  20. 14. Ábel.
    Tökéletes a levezetésed, egyetértek veled.

    16. Csak kérdezek.
    Ne feledd az oltás nem ad abszolút védettséget csak
    kíméletesebb lefolyását egy utólagos vírusfertőzésnek .

    19. Ábel.
    A cippelés feltételezése is csak a politikai döntések
    következménye. 25 30 éve fel sem merült senkiben.
    ( persze belejátszanak az utóbbi idők filmjei is )

  21. 11.sleeper
    Pont ez az hogy nem tudni hány ilyen eset van az országban.4 millió beoltottból mondjuk 2000 ember halt e meg vagy csak 10? Nyilván nem úgy veszi az ember ezt ameddig nem közeli ismerősével történik a dolog.Egyébként az ismerősök elmondása és a facebok bejegyzések alapján van jópár eset.De pl . ahogy írod a tágabb családi ismerősödnél úgy másnál sem tudni hogy előre hogy kinél lesz baj.Tehát az oltásban is megvan az orosz rulett hogy mondjuk 1000 emberből 1 meghalhat.

  22. 20. Barna Mihály,

    Szerintem nagyon jól tetted. Aki visszautasítja a bizonytalan hatású kínait, azokat hamarosan hívják majd másra, mert a minél nagyobb átoltottság mégiscsak az érdekük orbánéknak is. Márpedig mostantól van elegendő nyugati vakcina.

    Egy kicsit várni kell. Több rokonomnak, családtagomnak javasoltam, hogy utasítsák el a kínait és kérjék a Pfizert vagy Modernát. Az idősebbek közül szinte mindannyian megkapták már ez utóbbiakat.

  23. Már a múltkor próbálkoztam ezzel a cikkel itt.

    Talán ez is egy válasz a kérdésekre,DE nyugalom,tudós elvtársak rajta vannak a dolgon.

    https://index.hu/techtud/2021/04/22/koronavirus-sulyos-lefolyas-genetikai-okok/

    A napokban böffentek a nyugatiak is a COVID vakcina kutatása ellen,és azért remegnek hogy az ellenpólus nehogy hatékony rákellenes gyógyszert fejlesszen ez alapján.

    Mög fogom keresni , vagy ha valakinek meg van dobja ide,mert el rúgták a pöttyöst nálam ezzel a dumával.

  24. Már elnézést! Ha valaki be van oltva attól még lehet vírushordozó, de fertőző is, nem? Miben különbözik a nem beoltottól? Ha nem oltatom magam, akkor azzal csak legfeljebb magamat teszem ki nagyobb veszélynek, az meg hagy legyen az én gondom. Akkor meg mire föl ez a nagy rinyálás az igazolványok körül? Mehet, nem mehet emberek közé!

  25. 23 – andrew:

    Magyar számokat nem tudok mutatni, mert csak Ausztriához van közöm, a magyar nyelvtudásom csak örökletes.
    Hivatalos, friss adatok: https://www.basg.gv.at/fileadmin/redakteure/05_KonsumentInnen/Impfstoffe/Bericht_BASG_Nebenwirkungsmeldungen_27.12.2020-23.04.2021.pdf
    Ausztriában 2,7 mio oltás után 82 haláleset volt, ebből 69 Pfizer után.6 volt a Moderna és 7 pedig az Astra Zeneca után. Megemlítik, hogy a korosabb csoport kapott Pfizert.

    (Részletesen is leírják a jelentésben az okokat, viszont nincs időm lefordítani, illetve mivel nő vagyok, így ugye mint megtudtam innen a fórumról: muszáj mennem főzni. Viszont azt nem tudok. De időm mégsincs, mert a műtőbe kell mennem. Többen tudnak itt németül, könnyen érthető a szöveg.)

  26. Számomra egyik érvelés sem tökéletesen meggyőző. Ez egy olyan vita, amit nem lehet eldönteni, mert olyan sok a bizonytalan változó. A jól szereplő országokban az oltás mellett (vagy az helyett) a szigorú bezártság, a fegyelem és a kontaktkutatás is jelentős szerepet kapott. És ne felejtsük el: ez is politika és kőkemény biznisz!
    Bizonyára olvastátok a mai hírt, hogy egy repülőgépre felszállt 88 negatív teszttel rendelkező utas és az út végén 52 pozitív lett. Erre kössön valaki csomót. Ne legyen félreértés: oltáspárti vagyok.

  27. 26 Ciki
    Csak azt felejted ki a számításból, hogy az eddigi vizsgálatok alapján az oltottak sokkal kisebb mértékben hordozó és fertőzők, mint a nem oltottak, másrészt ha a nem oltottak az oltottaknak már nem is okoznak problémát, egymásnak viszont igen, és a nem oltottak között nagy számban vannak, akik mondhatni tudatlanok, hogy nem meggyőződés alapján, csupán a rémhírek és ellenpropaganda hatására bizonytalanodtak el, és nincsenek is tudatában valós veszélyeztetettségüknek.
    Az intézkedések hatása nem fekete-fehér, ezek csak valószínűségeket változtatnak a nagy számok esetén, de ezek a valószínűségek fogják meghatározni, hogy egy járvány lecseng, vagy nem.
    Ha nem oltatsz, az csökkenti a lecsengés esélyét.
    Én ezt így látom.
    Ja, és az erősen oltott országok eseteinek drasztikus visszaesése számomra a legmeggyőzőbb bizonyíték arra, hogy az oltás a megoldás, ez egyenlőre verhetetlen érv…

  28. 29 Kacor
    Erre is csak azt tudom mondani, hogy egyik intézkedés sem ad 100%-os biztonságot, csupán a nagy számok esetén mutatható ki a hatásuk, de ott biztosan.
    Ezt úgy lehetne értékelni, ha nagy számú ilyen feltételek melletti repülőút után vonnánk egy mérleget.
    És ha valaki megkapta az oltást, akkor sem lehet teljesen kizárni, hogy megfertőződhet, hogy az oltási reakciók súlyosak, akár halálosak lehetnek, csak ezek valószínűsége nagyságrendekkel kisebb, mint ahogy egy oltatlant fenyeget súlyos betegség, vagy halál.

  29. 29 De mi lett a többi 35-el?!?! Elhagyták őket útközben?

  30. 14-21. Ábel

    jogosítványos hasonlatod nem állja meg a helyét, mert csupán a vezetést nem gyakorolhatod, mivel nincs meg hozzá az alkalmasságod. De másféle módon eljuthatsz oda, ahova szeretnél.

    Itt pedig mindenki elfelejti, hogy egészséges emberekről van szó. Aki nem kapja meg az oltást, attól még egészséges lehet. A második dolog, amit senki sem vesz figyelembe, hogy nincs szó időkorlátról. Valahogy mindenki természetesnek veszi, hogy csupán ki nem mondott tény az, hogy átmeneti intézkedésről van szó, amíg elmúlik a járvány.

    Összefoglalom:
    Egyébként egészséges embereket korlátozni akarják, csupán azért, mert húzódzkodnak attól, hogy megbízhatóan ki nem próbált, bizonyítottan mellékhatásokat kiváltó vakcinát adassanak be maguknak.

    Még egyszer: sehol nem olvastam időkorlátról. Mindenki elfelejti, hogy a vakcina csupán megelőzés, nem problémakezelési eszköz.
    Valahol olvastam, hogy talán Japán, Új-Zéland és Ausztrália köszönik, de nem kérnek az oltásból. Snélkül is urai a helyzetnek, és kivárják milyenek lesznek a hosszútávú tapasztalatok.

    (Másrészt megértem, ha valaki az oltásra szavaz. Amikor minden oldalról ötpercenként azt hallod, hogy oltasd be magad, mert ez a legjobb amit tehetsz, miközben esetleg személyes tapasztalatod van, hogy a családi, vagy ismerősi körben már áldozatokat szedett a járvány, nem egyszerű hideg fejjel mérlegelni a helyzetet. A legerősebb jellem is meginog ilyenkor, és az emberek többsége amúgy is szívesen csatlakozik a fősodorhoz.)

  31. Gyarmathy: több orvos-ismerősöm pont a kínait javasolta (hagyományos techológia), nekik inkább hiszek, mint itt egy ismeretlen becenévnek.
    Te csak beszélj le mindenkit, hamarabb jut nekem és annak akit még nem tudsz megvezetni 🙂

  32. Sleeper…ahhoz a fősodorhoz, amit itt gyakorlatilag mindenki fikázott…eddig.
    Mellesleg mikor elkezdődtek a tömeges oltások beszámoltam, hogy a kolléganőm milyen rosszul volt az oltás után. Tibor bá meg azzal summázta, hogy vagy oltásellenes vagyok(és kamuzok) vagy pszichoszomatikus a rosszullét.
    Most meg az ázsiai pali a hozzászólások közt azzal nyugtatja a pácienseit, hogy ha rosszul van oltás után az jó…mert reagál a szervezet az oltásra.
    Őskáosz van….de az a jó az egészben, hogy lesz ez még így sem….☺

  33. Most én leszek a szálloda recepciósa.
    Egy nagyobb társaság érkezik, hogy bejelentkezés után elfoglalják szobájukat.
    Az udvariassági protokollt kihagyom.
    -Elkérhetném az irataikat? Személyi és védettségi igazolványt?
    -Lássuk. Az egyik védettségi igazolvány kétnap múlva lejár. Neki csak két napra biztosíthatunk szobát. Ketten a kitöltött kérdőív szerint most jöttek külföldről olyan országból, ahonnan 10 nap karantén kötelező. Nekik nem tudunk szállást biztosítani. Hárman, kettős állampolgárok és unión kívülről érkeztek. Az oltási igazolványuk ellenére nem adhatunk szállást, mert ez a vakcina nincs a Mo.-n engedélyezett oltóanyagok listáján. A gyerekek és fiatalkorúaknak hol az igazolása. Már 8 napja 16 éves kortól oltanak, ezért nekik is kell igazolvány. 16 éves kor előtt nem kell, de 10 és 16 év közöttieknek a közösségi terekben maszkot kell hordaniuk, élményfürdőt nem látogathatják. 10 év alattiaknak 6 napon belül elvégzett két negatív teszttel kell rendelkezni.
    Az élet meg ez a covid helyzet ennél még sokkalta bonyolultabb.

  34. Itt egy jól teljesítő ország.
    https://index.hu/kulfold/2021/04/26/pfizer-vakcina-oltas-izrael-vizsgalat-szivizomgyulladas-koronavirus-covid-19/

    Mit nem írnak…hogy Izrájel dupla pénzért vette azt a sok vakcinát?..ami szerződés értelmében folyamatosan küld adatokat a gyártónak…MELY következtében Európa nem kapott elég vakcinát a Pfizertől,mert a zsidók lenyúlták dupla pénzért ?
    …mely vakcinát a 70 éven felüli súlyos,vagy kevésbé súlyos krónikus betegek kaphattak CSAK??
    Második és harmadik hullám!
    Most meg a kínai oltás a legjobb?
    Jó nem?

  35. 30. hubab.
    Ezidáig senki és semmi nem cáfolta amit fentebb írtam. A …hat, …het-et meg hagyjuk. Ezenkívül a többi csak parasztvakítás, cirkusz.

  36. Nem érdemes méltatlankodni. Egy teljesen új világ szituáció. Az emberiség most tanul. Néhány év és néhány 10 millió hulla, és mindent tisztán fogunk látni. 😀

  37. 34.
    Szerintem te kamuzol. 🙂

    Egyébként ne félj, a kínai oltásnál attól félnek orbánék, hogy a nyakukon marad, mert hiába a nagy népszerűsítés, kamutáblázat, a nyugati vakcinákban továbbra is többen bíznak. Úgyhogy jut neked bőven kínai, kérhetsz mindjárt egyszerre kettőt is. 😀

  38. 38. Ciki,

    Ez jó egy kis cáfolatnak?

    „Az izraeli kutatások azt mutatják, hogy a Pfizer által készített koronavírus elleni vakcina nemcsak az oltottakat védi meg a fertőzéstől, hanem azt is segít megelőzni, hogy a már beoltott emberek továbbadják a betegséget másoknak.”

    https://telex.hu/koronavirus/2021/01/13/izrael-pfizer-vakcina-oltas-fertozes-csokken

    Egyébként logikus is, hogy akinek az immunrendszere az oltás miatt azonnal felismeri a vírust és felveszi a harcot, az ha hordozza és terjeszti is, ezt jóval kisebb mértékben és jóval kevesebb ideig teszi.

  39. 33: „Egészséges emberek” – ha nem tűnt volna fel, a vírus már akkor is tud fertőzni, amikor az embernek még nincsenek tünetei, és egészségesnek hiszi magát.

    Az autós allegória az elvárhatónál is jobban ül, hiszen ahogy autó helyett mással is lehet közlekedni, úgy vakcina nélkül is el lehet kerülni a fertőződést: maszkhasználattal, távolságtartással, otthonmaradással. Érdekes módon a vírustagadók ezeket is elutasítják. Hát akkor egyék meg, amit főztek!

    De olyan nincs, hogy valaki az oltást is megtagadja, és közben bulikázva végigfertőz százakat! Illetve van, de ha megteszi, teljes joggal csukják le, hiszen ez súlyosan közösségellenes magatartás.

    Az időkorlát kapcsán: ha egyszer eltűnik ez a vírus (mint ahogy eltűnt a feketehimlő, például), akkor le lehet állni a vakcinázással és a korlátozásokkal. Miután senkinek nincs időgépe, legfeljebb tippelgetni lehet, de senki nem tudhatja biztosan, hogy ez bekövetkezik-e és mikor.

    De ne felejtük el azt se, hogy rengeteg halálos fertőzést úgy tudunk kordában tartani, hogy a teljes népesség át van oltva, gyerekkortól. Lehet, hogy a COVID-al is ez lesz a helyzet egy idő után.

    Japán, Új-Zéland és Ausztrália mind szigetek. Ezen felül nyilván úgy tudtak úrrá lenni a helyzeten, hogy amikor kellett, nagyon szigorúan és határozottan korlátozták a fertőzést.

    Azt viszont határozottan visszautasítom, hogy az oltás visszautasítását azonosítod a „hideg fejjel”, meg az „erős jellemmel”. Ez egyszerűen nevetséges.

    Az sem igaz, hogy a vakcinák ne lennének megbízhatóan kipróbáltak. Nagyságrendekkel több példányban vannak kipróbálva, mint a legtöbb gyógyszer, amit szedünk. Egy szempontból nincsenek még adatok: a hosszútávú hatások tekintetében. De ezeket a többi gyógyszernél is úgy szerzik be, hogy beadják embereknek, aztán figyelnek.
    Racionálisan megfontolva, minimális az esélye annak, hogy az oltás valami végzetes hosszútávú vagy azonnali mellékhatás rajtam jön ki, viszont ha nem oltatom be magam, akkor egész komoly valószínűséggel leszek nagyon beteg. A kockázatelemzésből egyértelműen az jön ki, hogy érdemes oltatni.

    26 Ciki: Vannak adatok arról, hogy aki oltva van, az nagyságrendekkel kisebb eséllyel fertőződik meg és válik vírushordozóvá. Tehát nem fertőz, vagy csak nagyok kis eséllyel. Vagyis az oltott ember nemcsak magát védi, hanem azokat is, akikkel érintkezik.

  40. Tipikus oroszos minőségbiztosítási történet: Hangsúlyozom, a Szputnyik V. egy igen jó konstrukciójú védőoltás, csak hát az orosz gyártói és beszállítói láncokban szoktak komoly hiányosságok és fennakadások lenni kvázi napi szinten és az orosz minőségbiztosítás olyan, amilyen…!

    Tudósok kiálltak a brazil egészségügyi hatóság (Anvisa) azon döntése mellett az AFP hírügynökség szerdai tudósítása szerint, hogy egyelőre nem hagyta jóvá a Szputnyik V orosz vakcina brazíliai alkalmazását, így az ország egyelőre nem importál az oltóanyagból. A mexikói külügyminiszter viszont bejelentette, hogy hazája nem vesz részt a Szputnyik elleni propagandában, és elkezdi hazai alkalmazásra csomagolni az Oroszországból importált oltóanyagot.
    Az Anvisa arra hivatkozott, hogy a vizsgálatra megkapott oltóanyagtételen belül a második beadandó adagban a genetikai információt szállító adenovírus reprodukcióra képes volt, így a szervezetbe bejutva szaporodhat, és megfázást idézhet elő. Hozzátették, hogy az első beadandó adagokat nem vizsgálták. A genetikai információt szállító adenovírusnak elvileg inaktívnak kell lennie.

    Az Anvisa szerint ez a helyzet úgy állhatott elő, hogy a gyártás során az eredetileg reprodukciós képességétől megfosztott adenovírus a tenyésztés közben visszaszerezte szaporítógénjét. Ezek az eredmények „kérdéseket vetnek fel a gyártási folyamat hibátlanságával kapcsolatban”, és ez kockázatot jelent a gyenge immunrendszerű emberekre nézve – jelentette ki Angela Rasmussen amerikai virológus, a georgetowni egyetem kutatója.

    Brazíliában hibát találtak a Szputnyik vakcinában
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210429/braziliaban-hibat-talaltak-a-szputnyik-vakcinaban-480830

  41. 42. Abel

    „…hiszen ahogy autó helyett mással is lehet közlekedni, úgy vakcina nélkül is el lehet kerülni a fertőződést: maszkhasználattal, távolságtartással, otthonmaradással. Érdekes módon a vírustagadók ezeket is elutasítják. Hát akkor egyék meg, amit főztek! …”

    Bocsáss meg, de te most kevered a szezont a fazonnal.

    „…határozottan visszautasítom, hogy az oltás visszautasítását azonosítod a “hideg fejjel”, meg az “erős jellemmel”. Ez egyszerűen nevetséges….”

    Közvetlen környezetemben van olyan, aki egészségügyben dolgozik (orvos), és amíg józanul gondolkodott, eszébe sem jutott beoltatni magát. Idővel a munkája kapcsán annyi tragédiát látott, hogy teljesen elbizonytalanodott, és mivel hatványozottan veszélyeztetve érezte magát, az oltás mellett döntött. Nem ítélem el őt, teljesen emberi dolog ami vele történt, és kívánom hogy senkinek ne legyen semmi problémája. Ha látod hogy tényleg nem gyerekjáték az egész, és ráadásul maximálisan minden oldalról nyomják beléd ugyanazt, nagyon kevesek képesek kitartani.

    „…Az sem igaz, hogy a vakcinák ne lennének megbízhatóan kipróbáltak. Nagyságrendekkel több példányban vannak kipróbálva, mint a legtöbb gyógyszer, amit szedünk…”

    Én gyógyszert sem szedek feleslegesen. Akkor is megpróbálom elkerülni inkább a szedését, ha szükségem lenne rá, de másképp is megoldhatom.

    „…Egy szempontból nincsenek még adatok: a hosszútávú hatások tekintetében….”

    Helyben vagyunk, egész idő alatt erről beszéltem.

    „…az oltott ember nemcsak magát védi, hanem azokat is, akikkel érintkezik…

    Teljesen igazad van. Illetve, vannak olyan tapasztalatok – itt, ezen a fórumon is jelentek meg, a bloggazda által is (!), – hogy ez nem biztos hogy így van. Gondolok itt a betegségen átesettek újrafertőződésére, megbetegedésére, valamint arra, hogy a vakcina hatása csupán ideiglenes, és lehetséges hogy rendszeresen kell majd újraoltatnod magad.

  42. 44 „józanul” LOL! „feleslegesen” ROFL!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük