2021-04-09 nap bejegyzései

(3509) Új variánsok

Tibor bá’ fordítása online

 

Az új COVID-variánsok megváltoztatták a játékot, mert a vakcinák nem lesznek elegendőek. Maximális globális védekezésre van szükségünk.

 

2021 a 89. év

Forrás: THE CQNVERSATION

2020 végén reménykedtünk, hogy a jó minőségű védőoltások segítségével az emberiség fölénybe tud kerülni a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírussal szemben. Ideális esetben a vírust az oltások után  alacsony szinten, további társadalmi zavarok és jelentős számú haláleset nélkül tudjuk tartani.

Azóta azonban új és aggodalomra okot adó  vírus variánsok jelentek meg és terjedtek el világszerte, ami a jelenlegi járvány elleni védekezési erőfeszítéseket, köztük az oltást is a kisiklás veszélyének teszi ki.

Egyszerűen fogalmazva, a játék megváltozott, és a jelenlegi vakcinák sikeres globális bevezetése önmagában már nem garantálják a győzelmet.

Senki sincs igazán biztonságban a COVID-19-el szemben, amíg mindenki biztonságban nem lesz. Versenyben vagyunk az idővel, hogy  megakadályozzuk az új variánsok megjelenését és terjedését. A veszély az, hogy olyan változatok merülnek fel, amelyek leküzdik az oltások vagy a korábbi fertőzés által biztosított immunitást.

A helyzet az, hogy számos ország nem képes nyomon követni a kialakulóban lévő változatokat genom megfigyeléssel. Ez azt jelenti, hogy a helyzet még súlyosabb lehet, mint amilyennek látszik.

Lancet COVID-19 Bizottság Közegészségügyi Munkacsoport tagjai sürgős cselekvésre szólítanak fel az új variánsok miatt. Ezek az új variánsok azt jelentik, hogy nem támaszkodhatunk kizárólag a vakcinákra, hogy védelmet nyújtsunk, hanem erős közegészségügyi intézkedéseket kell fenntartanunk az ilyen variánsok okozta kockázatok csökkentése érdekében. Ugyanakkor minden országban megfelelő módon fel kell gyorsítani a vakcina programot. Együttesen ezek a stratégiák a vírus maximális sakkban tartását fogják eredményezni. Mik azok az aggodalomra okot adó variánsok?

Az olyan vírusok genetikai mutációi, mint a SARS-CoV-2, gyakran jelennek meg, de egyes változatok aggodalomra adnak okot. Ezek újra megfertőzhetik azokat, akik korábban megfertőződtek, vagy be lettek oltva. Ezek a fertőzések súlyosabb betegséghez vezethetnek.

Nézzünk néhány variánst mit jelentenek a világjárványra

Jelenleg legalább három dokumentált SARS-CoV-2 változat ad aggodalomra okot:

  • 1.351, először 2020 decemberében jelent meg Dél-Afrikában
  • 1.1.7, először 2020 decemberében jelent meg az Egyesült Királyságban.
  • 2021 januárjában azonosították először Japánban a Brazíliából érkezők között.

A különböző országokban, egyidejűleg hasonló mutációk keletkeznek, ami azt jelenti, hogy még a határellenőrzések és a magas beoltottság sem feltétlenül védheti meg az országokat a saját „nevelésű” változatokkal szemben, beleértve az aggodalomra okot adókat is. A nemzetközi mobilitás ezen csak ront.

A Dél-Afrikai tapasztalatok azt sugallják, hogy a SARS-CoV-2-vel való korábbi fertőzés csak részleges védelmet nyújt a B.1.351 variánssal szemben. Ez a variánst 2021. márciusa óta már legalább 48 országban mutatták ki.

A vakcinák hatékonysága az új változatokkal szemben még mindig nem egyértelmű. Az Egyesült Királyságból származó legújabb egyértelmű bizonyítékok azt sugallják, hogy mind a Pfizer, mind az AstraZeneca vakcinák jelentős védelmet nyújtanak a súlyos betegségekkel és a B.1.1.7 variáns kórházi kezelésével szemben.

Másrészt, a B.1.351 variáns hatását az AstraZeneca oltás lecsökkenti enyhe vagy közepesen súlyos betegséggé. Viszont egyetlen intézkedés sem elegendő a vírus terjedésének megakadályozására ezért minden országban erős közegészségügyi intézkedéseket kell fenntartani az oltási programokkal párhuzamosan.

Miért van szükség a maximális védekezésre?

Minden alkalommal, amikor a vírus replikálódik, lehetőség van mutációra. És ahogy azt már világszerte látjuk, az ebből eredő változatok némelyike a vakcinák hatékonyságának erodálását okozzák. Ezért szólítottak fel a „maximális védekezés” globális stratégiájára.

A közegészségügyi vezetőknek azokra az erőfeszítésekre kell összpontosítaniuk, amelyek maximálisan elnyomják a vírusfertőzések lehetőségét, amelyek különben segítik olyan mutációk megjelenését, amelyek új aggodalmat válhatnak ki.

A vakcina azonnali bevezetése önmagában nem lesz elegendő ennek eléréséhez; a folyamatos közegészségügyi intézkedések, mint például az arcmaszkok és a fizikai távolságtartás is létfontosságúak lesznek. A beltéri terek szellőztetése fontos.

Tisztességes hozzájutás a vakcinákhoz

A vakcinákhoz való méltányos hozzáférése létfontosságú. A magas jövedelmű országoknak támogatniuk kell az olyan  mechanizmusokat, mint a COVAX-létesítmény, amin belül vakcinákat adományoznak az alacsony és közepes jövedelmű országoknak, és támogatják az ellenőrzés alatt állóa vakcina gyártás növelését.

Részletesen: 3 módja van  annak, hogy beoltsák a világot, és meggyőződjenek arról, hogy mindenki, gazdag és szegény egyaránt részesül azt oltásokban.

Az egészségügyi rendszereknek biztosítaniuk kell, hogy az egészségügyi szakemberek támogatást kapjanak a megnövekedett kórházi kezeléshez anélkül, hogy csökkentenék a nem COVID-19 betegek ellátását.

Az egészségügyi rendszereket jobban fel kell készíteni a jövőben megjelenő variánsokra. A fokozott védekezéshez a következők tartoznak:

  • Genom felügyeleti programok létrehozása a kialakult variánsok azonosítására és gyors jellemzésére a világ számos országában.
  • Gyors, nagyszabású „második generációs” vakcina programok és megnövelt termelési kapacitás létrehozása, amelyek lehetővé teszik a vakcina terjesztést.
  • A vakcinák hatékonyságának vizsgálata, a meglévő és az aggodalomra okot adó új variánsok esetében.
  • Közegészségügyi intézkedése (például kettős maszkolás) létrehozása és az egészségügyi személyzet egyéni védőfelszerelésének biztosítása.
  • Viselkedési, környezeti, társadalmi és rendszerszintű beavatkozások megteremtése: mint például a szellőztetés lehetővé tétele, az emberek közötti távolságtartás, valamint a hatékony keresés, tesztelés, nyomon követés, izoláció kialakítása.

A helyzet: a WHO szerint a Globális heti COVID-esetek csökkennek, de ha abbahagyjuk a harcot, akkor jön visszarendeződés.

A COVID-19 aggodalomra okot adó újabb és újabb variánsai megváltoztatták a játékot. Fel kell ismernünk és cselekednünk kell, ha globális társadalomként el akarjuk kerülnünk a fertőzések jövőbeli hullámait, még több lezárást és korlátozást, valamint a betegséget és halált.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________