2021-04-10 nap bejegyzései

(3510) Hasznos megfázás

Tibor bá’ fordítása online

 

A megfázás soha nem jó dolog – még az enyhe változata is rendkívül irritáló. Most azonban kiderült, hogy lehet a nátháért felelős vírus az emberiség barátja. Különösen az úgynevezett rinovírus. Egy új tanulmány szerint, ha egyszerre fertőződsz meg náthavírussal és koronavírussal, az előbbiek jó eséllyel megvédnek az utóbbitól.

Amikor megfázol az immunrendszered víruskereső molekulákat, úgynevezett interferonokat termel. A szervezet sokkal gyorsabban és nagyobb mennyiségben termel interferont, ha rinovírus fertőz meg, mint más típusú vírus teszi ezt. A légutakon replikáló sejtek tanulmányozásával a tudósok kimutatták, hogy a rinovírussal és a koronavírussal egyszerre fertőzöttek esetében a rinovírusok elnyomják a koronavírus replikációját. Azonban a nátha elmúlásával már nem védenek meg a koronavírustól.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________