2021. március hónap bejegyzései

(3500) Nürnbergi ítélet

Tibor bá’ fordítása online

Szerző: Paul Craig Roberts

2021 a 89. év

Néhány éve szenzáció számban ment, hogy egy David Irving nevű angol történészt Ausztriában elítéltek 3 évre, mert tagadta a Holokausztot. Ez ellen fellebbezett, de közben is ült, összesen 14 hónapot. Végül a legfelsőbb bíróság megváltoztatta az ítéletet egy év börtönre + két év felfüggesztett elzárásra. Vagyis azonnal kiengedték a börtönből. Tagadta-e a Holokausztot? Az ítélet szerint tagadta, de a kérdés, joga van-e egy embernek hülyének lenni? Büntethető-e 3 év börtönnel, ha valaki hazudik?

A brit állampolgár Irving különben megtanult németül, az évtizedek alatt irgalmatlan mennyiségű dokumentumon nyalta át magát, valódi szakemberré válhatott volna, de képtelen volt politikailag korrekt lenni. E minőségben oly híressé vált, hogy gyakorlatilag az összes angolul beszélő országból kitiltották plusz Németországból, Ausztriából is.

Akkor visszatérve a mába, a napokban rábukkantam Paul Craig Roberts esszéjére, ami a Nürnbergi kirakatperről szól. Íme:

A Nürnbergi pert Robert Jackson, az amerikai legfelsőbb bíróság tagja vezette a tetszőlegesen kiválasztott 21 náci vezetővel szemben. Látszatra Jackson ragyogó munkát végzett, legalább is ez jött le a médiából, és mit ad isten, kellett egy fél évszázad, hogy pontosabb képet kapjunk az eseményekről. Én már jó ideje Jackson tisztelője voltam, régóta gondolva, hogy Jackson nagyon jó munkát végzett. A múltban többször tettem róla említést, mint a szabadság alapjait képező büntető elvek védelmezőjét. Még a július 31-én közé tett cikkemben is utaltam rá, mint a jog harcosára. 1940-ben ő volt az Egyesült Államok legfőbb ügyésze, és ebben a minőségében óvva intette az ügyészeket, ne kapjanak el számukra antipatikus embert, majd lázas igyekezetben iparkodjanak kitalálni valamit ellene. Ugyanis az ügyészi pozíció  túlkapásának ez a legkönnyebben járható útja. Később, mint a legfőbb bíróság tagja megsemmisített egy alacsonyabb bírósági döntést, egy olyan esetben, amikor a vádlottnak a leghalványabb elképzelése se volt arról, hogy bűntényt követett el.

Most viszont elolvastam David Irving 1996-ban kiadott könyvét: Nuremberg cím alatt, amiből kiderült, hogy Nürnbergben Jackson átlépte azokat a jogi normákat, amiért oly nagy tiszteletben tartottam.

Hogy világos legyek, Nürnbergben Jackson célja a bíróság elé állított náci elitélése. A bírók megteremtették azt a nemzetközi jogi elvet, ami szerint egy háború kirobbantása, katonai agresszió végrehajtása bűntettnek fogható fel.

A problémám abból adódik, hogy a nürnbergi vádlottakat visszamenő hatályú, csinált törvények alapján ítélték el, olyan törvények alapján, amelyek az elkövetés pillanatában nem is léteztek.

Ráadásul az ítéletet (kötél általi halál) a tárgyalás, valamint a vádlottak kiválasztása előtt hozták meg.

Egészen pontosan, először kiválogatták a vádlottakat, majd összeállították ellenük a vádat.

A védelem felmentést eredményező bizonyítékait visszatartották. Az elítélés alapját képező néhány vádról később kiderül, hogy valótlan.

A tárgyalás alatt a bírók vádhatóságot favorizálták, a védelem csak formai volt.

A vádlottakat abjuzálták, egyes esetekben kínzásnak vetették alá.

A vádlottakat arra biztatták, hogy tegyenek hamis tanúzást egymás ellen, amit azonban a legtöbb esetben a vádlottak megtagadták, Albert Speer kivételével, aki cserében halál helyett börtönbüntetést kapott.

A vádlottak feleségeit, és gyermekeit letartoztatták, börtönbe zárták, amin különben Jackson felbőszült. President Franklin D. Roosevelt, General Eisenhower, és Winston Churchill úgy gondolták, hogy az életben maradt nácikat tárgyalás nélkül likvidálni kellene. Roosevelt röhögött azon, hogy 50.000 német tisztet lelőjenek. Eisenhower azt mondta Lord Halifax-nak, hogy a náci tiszteket megszökés közben kellene agyonlőni. Ami a szabványos megoldás a tárgyalás nélküli ítélet esetén. Az oroszoknak az volt a véleménye, hogy a német férfiakat ki kell herélni, a szülőképes nőket művi úton kell szülés képtelenné tenni. Megakadályozva ezzel a német faj terjedését. Az amerikai pénzügyminiszter, Henry Morgenthau Németországot le kívánta fokozni egy agrárállammá. Az épkézláb német férfiakat pedig Afrikába akarta száműzni, mint rabszolgákat.

Robert Jackson, nem csak azt látta, hogy a szövetségesek vezetői bűnözők, de azt is, hogy elszalasztanak egy lehetősége a háborúk kriminalizálására, ami a háborúktól való megszabadulást jelenthetné. Jackson célja dicséretes volt, de az eszköz az angol-amerikai legális elvek átlépését igényelte volna.

Jacksonnak, volt esélye elképzelésének a megvalósítására, talán azért mert Sztálin megvétózta a tárgyalás nélküli kivégzést. Sztálin ragaszkodott ahhoz, hogy legyen egy kirakatper, ami bemutatja a bűnöket, tehát a nácikból nem csinálunk mártírokat.

Ki legyen az a 21-22 személy, akit megvádolunk? Először is, kik vannak a szövetségesek fogságában? Nem mindenki, akiket szerettek volna. Birtokukban volt Reichs marschall ,Herman Göring a légierő parancsnoka. Bármi legyen is a vád Göring ellen, az semmiképpen nem lehetett enyhítő körülmény, hogy Göring alatt a német légierő elsősorban a harctéri ellenséges formációk ellen lett bevetve, nem pedig az angol és amerikai légierő mintájára civil városok terrorbombázására, ahogy ez Drezda, Tokió, Hirosima és Nagaszaki esetében volt látható. Mint ahogy az sem, hogy Hitler utolsó napjaiban Göringet megfosztotta az összes beosztásától, kizárta a náci pártból és elrendelte letartóztatását.

A nürnbergi tárgyalás paradoxonja, hogy bár Jackson az új törvényt nem csak Németországra kívánta alkalmazni. Az utólag létrehozott (ex post facto) törvény alapján németeket ítéltek halálra, egyúttal kriminalizálta a német és japán városok terrorbombázását is, természetesen az angol és amerikai légierő által. Ám de a törvényt csak a németek ellen alkalmazták. Könyvében (1995) Apocalypse 1945: The Destruction of Dresden Irvig idézi George C. McDonald tábornok különvéleményét civil célpontok bombázásának direktívájával kapcsolatban. McDonald tábornok úgy jellemezte a direktívát, hogy „a népesség kiirtását és a városok legyalulását írja elő”, ami a nürnbergi követelmény szerint háborús bűntény.

Birtokukban volt még Ribbentrop külügyminiszter, Keitel és Jodl field marshall-ok, Reader and Dönitz grand-admirális-ok. Volt még egy bankár is, akinek az elítélését a Bank of England megakadályozta. Valamint egy újságíró, és Rudolf Hess, aki 1941-óta angol börtönben élt, amikor is békeajánlattal repült Angliába, hogy a háborút befejezzék. El akarták még kapni Krupp-t is, de túl öregnek találták, ráadásul beteg is volt. A teljes lista megtalálható Irving könyvében.

Göring az első perctől fogva tudta, hogy a per egy hatalmas félrevezetés, és az ítéletét előre meghozták. Viszont egy méreg kapszula segítségével lehetősége volt az öngyilkosságra, ami megfosztja fogva tartóit személyének a megalázásától. Göring iparkodott társait összetartani. Magas intelligenciájának köszönhetően újra és újra hülyét csinált fogva tartóiból. Robert Jackson-ból akkora hülyét csinált, hogy az egész bíróság hangos röhögésben tört ki. Göring, a field marshall-ok és a grand admirális-ok követelték, hogy golyó általi halálra ítéljék őket, mint katonákat. Azonban a pitiáner bírók, kutyák módjára felakasztva akarták látni őket. Göring azt mondta fogva tartóinak, hogy fejbe lövésébe beleegyezik, de felakasztásába nem. Ennek megfelelően néhány perccel a bitófa felé indítása előtt, ahol újságírók tömege, és számos kamera várt rá, ráharapott a kapszulára. Ez által a kivégzési cirkusz káoszba torkolt. Hogy fokozza a hatást, hagyott egy levelet a börtön parancsnok Andrus amerikai ezredes részére. A levélben közölte vele, hogy 3 kapszulája volt. Egyet hagyott, amit az amerikaiak megtaláljanak, aminek következtében azt hitték, hogy nem fog tudni öngyilkosságot elkövetni. Egy másikkal elkövette az öngyilkosságot a kivégzési cirkusz előtt. A harmadikról elárulta, hol találhatják meg.

Volt olyan eset, amikor felmentést kellett volna ítélni. A bírói karban székelő amerikai admirális, Francis Biddle azt mondta, miután Donitz admirálist 10 év elzárásra ítélték, hogy olyanért ítélik el, amit ő maga is elkövetett. Véleménye szerint a németek sokkal tisztábban harcoltak, mint ők. Az elítéltek közöl legalább kettőt fel kellett volna menteni.

Jodl-t halálra ítélték, annak ellenére, hogy több náci parancsot visszavont. Az ítélet igazságtalanságát 1953-ban egy német bíróság világosan kimondta, valamint posztumusz rehabilitálta az összes Nürnbergben megfogalmazott vádtól. A bírói testület francia tagja szerint Jodl elítélésének nem volt semmi alapja, egy közönséges justizmord volt.

Az egész Nürnbergi per bűzlött az igazságtalanságtól. Az egyik vád a Norvégi agresszív megszállása volt. A tényeket elhallgatták, vagyis azt, hogy az angolok akarták Norvégiát megszállni, amit a német vezetés megtudott, és ők előbb léptek, megakadályozva az angol megszállást.

A vádak között szerepelt a rabszolgamunkára fogás, miközben az oroszok az összefogott német hadifoglyokat elengedés helyett munkatáborokba zárták.

A tömeges kivégzést is felrótták a vádlottaknak, annak ellenére, hogy a vádlók között oroszok is voltak, akik 15 vagy 20 ezer lengyel katonatisztet végeztek ki. Igaz, ezt az oroszok a németek nyakába akarták akasztani, amikor a Katyn eredi tömeggyilkosságot tárgyalták.

Elhangzott vád volt még Lengyelország ellen elkövetett agresszió is. Ribbentrop-nak nem engedték meg, hogy védelméül megemlítse, hogy a Molotov-Ribbentrop paktum osztotta Lengyelországot szét Németország és a Szovjetunió között, ami nélkül Németország nem tudta volna megtámadni Lengyelországot. A tény,hogy a Szovjetunió maga is megtámadta Lengyelországot, el se hangzott, nyilván a bírói karban szereplő orosz bíró miatt.

Arról már nem is beszélve, hogy az indokolatlan Brit „garancia” nélkül a lengyel katonai diktatúra minden bizonnyal beleegyezett volna a német követelésbe, vagyis azon területeket visszaadták volna Németországnak, amiket a Versailles-i szerződés elcsatolt tőlük. Azaz, a megszállásra nem került volna sor.

A legnagyobb képmutatás a német agresszió kikiáltása volt, miközben a valóság az, hogy a II. Világháború úgy kezdődött, hogy Anglia és Franciaország hadat üzent Németországnak.

Irving könyve természetesen nem PC. Annak ellenére, hogy a szerző a bevezetésben felsorakoztatja forrásait: Robert Jackson hivatalos iratai, naplója, feljegyzései. Francis Biddle hagyatéka. Andrus ezredes emlékeztetői. Raeder admirális börtönnaplója. Rudolf Hess börtönnaplója. A fogvatartottak kihallgatásainak jegyzőkönyvei. A volt védőügyvédek, ügyészek, és kihallgatók meginterjúvolása. A fogvatartottak levelezései feleségeikkel. És, sok minden más.

Irving fantasztikus munkát végzett, miközben állandóan törekedett a hitelességre. Igaz némileg részlehajló volt, de ennek alapos okai voltak. A per kitárgyalása közben olyan részletkérdések is előkerültek, amiket Paul Craig Roberts nem említ meg. Posztjának olvasása után kiderítettem, hogy a könyv magyar fordítása 2007-ben megjelent. Nosza, megvettem a könyvet. Számomra akkor derültek ki további érdekes részletek. Elsősorban a Holokauszttal kapcsolatban. Irving tényleg tagadta? Szerintem nem, Irving mindössze állítja, hogy nincs tisztességesen feltárva. Leírja, hogyan született meg a „6 millió”. Mi szerinte a gázkamrák háttere. Azt állítja, hogy Buchenwald-ban nem volt gázkamra. Auschwitz-ben a háború után 3 évvel építetek egy gázkamrát a turisták számára, ami pont olyan volt, mint az eredeti. A 6 milliós szám néhány fejes vezető vitája után fogalmazódott meg. Azt természetesen senki se tagadja, hogy rengeteg zsidó odaveszett. Azonban Irving rámutatott, hogy a táborok nyomorúságos körülményei miatt igen sokan haltak meg valamilyen betegségben. Valamint az utolsó időkben – nem lévén elég vonatszerelvény – gyalog hajtották a zsidókat a táborok felé. Útközben sokan haltak meg az embertelen bánásmódban. A zsidók azonban ellenállnak. Az eseményeket úgy kell elfogadni, ahogy ők állítják. Ebbe senki se köt bele, de egy vérbeli történész másképp gondolkodik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3499) Rakétaelhárítás

Tibor bá’ fordítása online

 

Nem-nem, az észak koreai rakétákat nem tudjuk lelőni

A szerző Joe Cirincione a Ploughshares Alapítvány elnöke, a Nuclear Nightmares című könyv szerzője: A Föld biztonságba helyezése, mielőtt túl késő lenne.

2021 a 89. év

Legfőbb ideje annak, hogy a nemzet vezetői reálisan nyilatkozzanak a rakétaelhárításról. Ugyanis az egyszerű oka annak, hogy nem lőjük le az észak koreaiak teszt rakétáit, hogy nem vagyunk rá képesek.

_________________________________________________________

A hivatalosan megszólalók előszeretettel szeretik megnyugtatni a társadalmat a védelmi rakétáinkkal kapcsolatban. A japán kormány szóvivője, Yoshihide Suga a múlt héten közölte a japánokkal az észak koreai rakétatesztelés után „Nem lőttük le, mert nem volt várható, hogy veszélyezteti országunkat”. Ez csak félig volt igaz. A rakéta nem jelentett komoly veszélyt. Átrepült Hokkaido sziget felett, majd becsapódott 3700 km-re a kilövés helyétől. A kulcs szó az „átrepülés”. Pontosan 770 km magasságban, ami a repülésének legmagasabb pontja volt. Se Japán, se az Egyesült Államok nem tudta volna megsemmisíteni a rakétát. A létező rakétaelhárító eszközök egyike se képes ilyen magasságra feljutni. Ez több száz kilométerrel magasabb, mint ahová a Japán környékén tartózkodó, hadihajókra telepített Aegis ellenrakéták fel tudnak jutni. A Dél Koreába, és Guam szigetre telepített THAAD rakétáknak még nagyobb falat. A Japánba telepített Patriot rendszer rakétái meg labdába se rúgnak.

Ezek a rendszerek akkor találják el a rakétákat, amikor azok a maximális magasságukat követő, utolsó fázisban vannak, amikor már lefelé, és többé-kevésbé egyenesen, vonalban haladnak. A Patriot elhárítás viszonylag kis területen érvényesül, mint például kikötők, repülőterek. A THAAD nagyobb területet véd, míg a fejlettebb Aegis rendszer elméletileg több ezer négyzetkilométert képes védeni.

Lelőhető-e a rakéta még mielőtt eléri ezt a magasságot? Gyakorlatilag semmi esély sincs arra, hogy el lehessen találni egy észak koreai rakétát felfelé haladása közben, hacsak az Aegis-sel felszerelt hajó nem közelíti meg az indítás helyét. Esetleg Észak Korea felségvizein. Még ebben az esetben is üldözni kellene a rakétát, amit nem sok eséllyel érne utol. Bármely rendszernek legfeljebb 2 perc ideje lenne a támadásra, ami a sikeres elhárítás lehetőségét közel nullára redukálja.

Jonathan McDowell asztronauta tweet üzenete szerint, a rakéta Japán felett túl magasan van: „az Aegist közvetlen Észak Korea tengerpartjára kellene telepíteni, hogy legyen némi esély a rakétájuk elfogására.”

„Gyakorlatilag lehetetlen lelőni egy rakétát, amikor felfelé megy, teszi hozzá Gerry Doyle a The New York Times munkatársa. „Csak a rakéta pálya közepén van esély arra, hogy le lehessen lőni.” Ez azt jelenti, hogy Guam felé kilőtt tesztrakéta lelövésére a THAAD rendszernek lenne esélye, bár ilyen pályán érkező rakéta elfogására mindössze egy kísérletet végeztek. A Japán felett átrepülő tesztrakéta esetében ez azt jelentené, hogy kizárólag Japántól keletre sikerülne a beavatkozás, amikor a rakéta lefelé zuhanna. Arra viszont semmi ok nincs, és hallatlan felkészülés kellene, hogy Aegis-sel felszerelt rombolók az óceán ezen területén ténferegjenek, várva egy esetleges rakétatesztelésre.

A THAAD, Patriot, de különösen az Aegis elhárítók a próbák alatt elég jól szerepeltek, de ezek a próbák úgy zajlottak, hogy sikert érjenek el. Egyszerű, pontosan beállított és főleg rövidtávú célpontokat alkalmaztak. Az Aegis rendszert csak egyszer tesztelték egy középtávú rakéta elfogására, állítja Reif az U.S. missile defense programs rangidős szakértője.

Mi a helyzet a hosszú távú védelmekkel, a Föld Bázisú Pálya közepi Védelemmel (Ground-Based Midcourse Defense, vagy GMD), amelyek Alaszkában és Kaliforniában vannak telepítve? Ezeknek a tesztelése még rosszabb eredményeket adtak. Ideális körülmények között, amikor a védők tudták a lelövendő rakéta érkezési idejét, irányát és röppályáját, valamint az összes többi részletet (pl. hőmérséklet) a rendszer csak minden második esetben volt hatásos. Állította Philip Coyle a Pentagon tesztelő részlegének korábbi vezetője.

Ezen tények ellenére az újságírók zavartalanul használják a „védőpajzs” „védősisak” kifejezéseket a feltételezett védelmünkkel kapcsolatban, ami hamis biztonságérzetet kölcsönöz. A helyzeten tovább rontanak a hivatalos, ám óvatosan összeállított kinyilatkozások: „Az Egyesült Államok hadserege védelmet tud biztosítani egy korlátozott Észak koreai támadással szemben, ami Szöul, Japán vagy akár az Egyesült Államok ellen irányulna”, mondotta Joseph Dunfold tábornok a Vezérkar elnöke, a júliusban megtartott biztonságpolitikai fórumon.

Igaz lenne ez? Az attól függ, mit értünk „korlátozott” alatt. Ha Észak Korea együttműködik velünk, és az új Interkontinentális ballisztikus rakétájukat, a Hwasong-14-et úgy lövi ki az Egyesült Államok felé, hogy időben értesít róla, hogy fel tudjunk rá készülni, és ha a robbanó fej úgy néz ki, amilyennek elképzeljük, és ha csak egy rakétát lőnek ki, és ha nem próbálják a védelmet robbanó fejeknek látszó csalikkal (decoy) becsapni, vagy leállítani a védelmet elektronikusan megzavarni. Esetleg nem rejtik el a robbanófejet radar védelem mögé, vagy kimegy a fejükből, hogy megtámadják a radarberendezéseket, na, akkor igaz lehet. Lehet 50 százalék esélyünk arra, hogy ilyen esetben lelőjünk egy ilyen rakétát. Ha lenne időnk négy-öt elhárító rakéta kilövésére, akkor az esélyünk növekedhetne.

De Észak Korea minden valószínűség szerint nem fog velünk együtt működni. Mindent meg fog tenni, hogy elhárítsa a védelmet. Az már rég megállapítást nyert, hogy bármely ország, amelyik hosszú távú ballisztikus rakétát elő tud állítani, hozzá fog nyúlni a rendelkezésre álló technológiákhoz. Úgy, mint: a hasznos teher több részre válása visszatérés alatt, radart elnyelő anyag alkalmazása, elektronikus zavarás, egyszerű csalik bevetése….

Végezetül, tudomásul kell vennünk, hogy az Észak koreai rakétafenyegetés létező valóság. Jó lenne tudni, hogy rakéta védelmünk valóság-e!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3498) Szex

Tibor bá’ fordítása online

 

Szexualitás tudományosan: A szakértők elárulják, miért bántó a szerelem, hogyan hosszabbítja meg az életet a szex, és miért olyan fontos a csókolózás

2021 a 89. év

Kékkel szedet szöveg Tibor bá’ hozzászólása.

Orgazmus alatt oxitocin szabadul fel, aminek hatására megbízunk az idegenekben – de azt is jelenti, hogy borzasztóan érezzük magunkat, amikor egy kapcsolat megszakad.

A csókolózás megemeli az élvezet hormonok szintjét, aminek következtében élvezetesebb lesz a közösülés.

A szex védelmet nyújt szívbetegségekkel, elbutulással és csontritkulással szemben.

A szex még a látást is javítja a szem, nyak és a vállizmok elernyesztésével.

Mindegy minek nevezed, szex, közösülés, vagy szeretkezés, valamennyien tudjuk, mi történik az ágyban.De, miként változtatja meg a közösülés agyunkat és testünket? És miért olyan elviselhetetlen, amikor kirúgnak?Szeretkezés közben mindenféle hormon szabadul fel, amik beindítják az élvezetet, a boldogságot, és a kötődést – állítják a kutatók.A vérbőség vizsgálata feltárta, hogy a közösülés jót tesz az egészségünknek, megvéd a szívbetegségektől, és a csontritkulástól, valamint elkerülteti az elbutulást és javít a hangulaton. Az alábbiakban pontosan leírják, hogy hosszabbítja meg életünket a szex, és miért töri össze a szívünket az elutasítás.

Miért fájdalmas a szerelem?

Szeretkezés közben felszabadult hormon az oxitocin, amit ölelkezési hormonnak is neveznek. Ez a hormon csökkenti az ösztönös félelmet, és arra ösztönöz, hogy megbízzunk az emberekben – állítja Dr Arun Ghosh a Spire Liverpooli Kórház orvosa, akinek szakterülete az egészséges szexualitás. De ez a hormon mást is tesz: elősegíti a kötődés kialakulását, növeli az empátiát. A nők ebből a hormonból többet termelnek, de nem tudni, hogy miért. Ebből következik, hogy a nők szeretkezés után [nyilván az elsőről van szó] könnyebben adják fel bizalmatlanságukat, és esnek bele a partnerükbe. Az igazi probléma a következő: az emberi test nem tud különbséget tenni, hogy akivel szeretkezünk az egy gyors kaland, vagy pedig a házastársunk. Mindkét esetben szabadul fel oxiotocin. Vagyis segít összeláncolni a hitveseddel, de egyúttal szarul érzed magad, amikor egy gyors kapcsolat megszűnik.

Másfelől a férfiak ahelyett, hogy kapnának egy adag összeláncoló hormont, simán csak gyönyörben lesz részük. Ugyanis, amikor egy férfinek orgazmusa van dopamin (élvezet hormon) hormon szabadul fel, ami viszont függőséget okoz. Ez az oka annak, hogy oly sok férfi szenved szex függőségben.

A demencia (tudat romlás) távoltartása

Majd mindenki tudja, hogy az évek múltával az emberi agy hanyatlik. Állítólag naponta 7000 agysejt hal el 35 éves kor környékén, ami nem egy kellemes helyzet.

Jó hír az, hogy a rendszeres szeretkezés segíti az új agysejtek kialakulását – állítják a Princeton Egyetem tudósai. És úgy tűnik, hogy minél többet szexelsz, annál több agysejt születik. Állatokon végzett kísérletek szerint a szex a hippokampuszban segíti az agysejt növelést. Vagyis abban az agyrészben, amely a memóriáért és a tanulásért felelős.

Tény az, hogy a stressz és depresszió zsugorítja a hippokampuszt, de a fizikai munka és a szex ezt ellensúlyozza. Ezen túlmenően a szex megvédi az agysejteket a hanyatlástól. Vannak arra bizonyítékok, hogy a szexuálisan aktív idősebb emberek kisebb eséllyel esnek demenciába, különböző okok miatt.

Az agysejtek támogatása mellett a szex a nők agyát élesíti. Ennek oka a tesztoszteron szex hormon felfutása, ami komolyan kihat az agy működésére. [ha egy szőke nő nem akar lefeküdni, mond meg neki, hogy a dugástól okosabb lesz 😀 ]

A csókolózástól jobb lesz a közösülés

Az emberi ajkak teli vannak pakolva idegvégződésekkel, százszor több található ott az ujjhegyekhez viszonyítva. Ezért van az, hogy a csókolózás beindítja az agyat, ami olyan vegyi anyagokat bocsát ki, amely csökkenti a feszültséget és javítja a hangulatot.

Dr Ghosh állítja, hogy közösülés előtti csókolózás javítja a szex minőségét. Ugyanis fokozza az élvezet hormont, és jobban érzékeled azt, ami később történik. Ez az oka annak, hogy a gyors numcsik kevésbé kielégítőek.

Nem maga a közösülés, hanem az orgazmus az, ami meggátolja, hogy a fájdalom érzet kifejezésre jusson – mondja Komisaruk professzor.

Állatkísérletek igazolták, hogy az orgazmus meggátolja, hogy a gerincvelőtől a fájdalom tovább jusson az agy felé.

Az agy szerepe

Számtalan kísérlet folyik annak felderítésére, mi történik fizikálisan?

A szakértők véleménye szerint sok ember esetében – főleg nőknél – az agynak kiemelt szerepe van az orgazmus elérésében.

Míg a férfiak agya közösülés közben a fizikai stimulálásra koncentrál, a nők esetében a vágykeltéshez szükséges a relaxálás (kikapcsolódás) és a szorongás mentesség.

Az CT letapogatás igazolja, hogy szeretkezés közben a női agy félelemért, szorongásért és emóciókért felelős része egyre inkább inaktív lesz egészen az orgazmusig, amikor ez az agytevékenység egyszerűen megszűnik.

Altató

Ha nem tudsz elaludni, okosabb közösülni, mint bevenni egy altatót.

A helyzet az, hogy kedvezőbb este szeretkezni, mint reggel, mert a test szex után pihenni akar, nem pedig felkelni és elmenni dolgozni.

Az esti szeretkezésnek van feszültség feloldó képessége. Férfiak esetében egy alapos orgazmus egyenértékű 2-3 mg Valium bevételével.

Ez az oka annak, hogy szeretkezés után a férfiak gyorsan elalszanak –[a nők bosszúságára 😀 ] vagyis a jelenségre van biológiai ok.

Védelem a szívbetegségek ellen

A közösülés megvéd az infarktussal szemben. A Belfasty Queen’s Egyetem tanulmánya szerint, aki hetente legalább három alkalommal közösül, annak szívinfarktus esélye a felére csökken.

Egy másik, izraeli tanulmány úgy találta, hogy azoknál a nőknél, akiknek hetente legalább két orgazmusa volt, 30 százalékkal csökkent az infarktus esélye, azokkal szemben, akiknek nem volt.

Dr Lisa Turner szex terapeuta véleménye: „van olyan elmélet, ami szerint orgazmus nélkül a nők depressziósabbak, ami összeköthető az infarktussal.

Szeretkezés közben felszabaduló endorfin semlegesíti a feszültség hormonokat, melyek kapcsolódnak az infarktushoz.

Na és a régi mondás, hogy a szex szívszélütést okozhat?  Ennek az esélye rendkívül kicsiny, az összes haláloknak nem teszi ki egy százalékát se. – Állítja Dr Graham Jackson a London Bridge Hospital Szexuális tanácsadó testület elnöke.

Azonban ha elmúltál 50, túlsúlyos vagy és gyenge szervezetű, akkor van esélyed szívbántalomra, pontosan úgy mintha hirtelen hatalmas fizikai terhelésnek tennéd ki magad.

[ennek nem fogsz örülni] A házasságon kívüli szeretkezés növeli az infarktus kockázatát – állítja Dr Jackson. Tény az, hogy a közösülés közben bekövetkező halál 75 százalékáért (ezen belül 90 százalék az idősebb férfiak aránya) a házasságon kívüli szex felel.

Csonterősítés

Amerikai kutatások felderítették, hogy a változó korban (menopauza) lévő nők közül azok, aki hetente legalább két alkalommal szeretkeznek, kétszer több ösztrogént termelnek azoknál, akik kiszálltak a szexből. Az ösztrogénnak csontvédő hatása is van, hiánya csontritkulást okoz. A gyakori közösülés fokozza az ösztrogéntermelést.

Termékenység

Dr Ghosh állítja, gyakran teszik fel neki a kérdést, hat-e ki a termékenységre a pénisz hosszúsága? Amire a válasz az, hogy NEM. De a gyakori közösülés fontos tényező. Minél gyakrabban szeretkezel, annál egészségesebb a spermád.

Védelem a rákkal szemben

A Nottingham University kutatói úgy találták, hogy azok az 50 feletti férfiak, akik rendszeresen szeretkeznek, sokkal kisebb kockázattal néznek szemben prosztata rák vonatkozásában. Ennek magyarázata Dr Ghosh szerint a prosztata rendszeres kiürítése.

Végül pedig használd, vagy elveszíted (use it or lose it)

Amit nem használunk, azt elveszítjük. A gyakori véráramlat megszűnése egy idő után a pénisz szöveteinek az elsorvadásához vezet.

Finn tanulmány szerint, azok a férfiak, akik heti egy szeretkezést se érnek el, kétszer nagyobb valószínűséggel fejlesztenek ki impotenciát, mint azok, akik hetente legalább egyszer szeretkeznek.

Van olyan állítás, hogy 65 felett leáll a szexuális élet. Ez hülyeség. Vannak olyanok, akik 80 felett Viagra-szerű drogokkal besegítenek. Nincs rá ok, hogy idős korban miért ne lehetne élvezni a szexet. Azt tapasztalták, hogy a rendszeres szeretkezés meghosszabbítja az életet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

FIGYELEM!

Köztudott, hogy a Szuezi-csatornán néhány napja egy 400 méter hosszú, 220.000 tonnás konténerhajó keresztbe fordulva homok zátonyra futott. A behemótot eddig nem tudták lehúzni a zátonyról, és úgy néz ki, hogy még sokáig nem fogják. A hajon jelentős mennyiségű vécépapír és papír zsebkendő alapanyag van. Egyes hírforrások szerint ezekből hamarosan európai hiány lesz. Ideje időben tartalékokat venni belőlük. Nincs rizikó, ha nem lesz hiány, a felhalmozott tartalékok előbb vagy utóbb el fognak fogyni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3497) Háború

Tibor bá’ fordítása online

 

2021 a 89. év

A cikk öt éves. Azért mutatom be mert akkor úgy éreztük, hogy a III. világ háború pereken belül kitörhet. Kitört? NEM.

Szerző: Aleszander Gejevics Dugin orosz politológus és filozófus, akinek szoros kapcsolata van a Kreml-lel és az orosz haderővel. Tanácsadója az uralkodó Egyesült Oroszország Párt parlamenti szóvivőjének, Gennadin  Seleznyovnak.

 Ahogy azt már számtalanszor megjegyeztük a jelenlegi politikai helyzetben a főtéma nem a küszöbönálló orosz választás, hanem a háború. Ha a választásnak mégis lenne valami fontossága, akkor az amerikai választásokról lehet szó, amitől erősen függ a háború. Szeptember 17-én egy háború kitörése nagyon kevesen múlott. Ahogy az jól tudott, az amerikaiak, akiket senki se hívott be Szíriába, Deir ez-Zor-nál az összevont szír hadsereget bombázta. A bombázásból kifolyólag 60 szír katona vesztette az életét.

Ez a támadás az ISIS-nek igen fontos volt, akiket Washington nem hivatalosan támogat, viszont állításaik szerint harcolnak ellenük. Ezzel átléptek egy politikai határt. A szír katonák bombázása felér egy hadüzenettel, nem csak Szíria felé, de Oroszország felé is, akik Aszad mellé állva, Szíria mellett harcolnak. Ezzel elérkeztünk a tetőpontra. Nincs tovább.

Persze az amerikai vezetők azonnal jelezték, hogy a légitámadás tévedésből történt, és figyelmeztették az orosz vezetést, hogy tartózkodjanak az érzelmi megnyilvánulástól. Az természetesen holt biztos, hogy az amerikaiak hazudnak. A mai technológia lehetővé teszi, hogy a műholdképeket valós időben láthassuk az íróasztalra elhelyezett monitoron. A tévedés totálisan ki van zárva.

Az teljesen nyilvánvaló, hogy Amerika készülődik egy Oroszország elleni háborúra. Ezek a túlkapások valójában felderítő tevékenységeket jelentenek. Hogy fog rá reagálni a Kreml. A visszafordíthatatlanságot még nem érték el, de Moszkva reakciójából fel lehet mérni az oroszok mekkora százaléka kész szembehelyezkedni Amerikával és a NATO-val. Ez volt az oka annak, hogy légicsapást mértek a szír csapatokra.

A globalista amerikai vezetés nyilvánvalóan nem uralhatja az egész világot, ráadásul Trump-pal kapcsolatos rizikó azt is megkérdőjelezi, hogy akár Amerikát is képesek-e ellenőrzésük alatt tartani. Most van az utolsó esély arra, hogy elindítsanak egy háborút, amíg Barack Obama nevű bábú van hatalmon, miközben a globalista jelölt, Hillary Clinton ellehetetlenül az amerikai szavazok szeme láttára. Ez lehetővé teheti, hogy elhalasszák a választásokat, vagy ha Trump győzne, akkor katasztrofális helyzetben találja magát. Ez az oka annak, hogy az amerikai neokozervatívoknak és a globalistáknak szükségük van a háborúra. Ha Trump beiktatásakor béke van, akkor egy darabig nem lesz háború. Ebben az esetben a globalista elit mindenhatóságának vége szakad.

Éppen ezért a helyzet jelenleg nagyon – nagyon komoly. Az amerikai globalistáknak most van szükségük a háborúra, az amerikai választások előtt. Ellenünk. Nem annyira a győzelem miatt, csak magáért a háborúért, mert ez az egyetlen mód arra, hogy meghosszabbítsák dominancájukat, és hogy eltereljék az amerikaiak és az egész világ figyelmét a sorozatos bűntetteikről és kudarcaikról. A globalisták játékaira fény derült. Hamarosan át kell adniuk a hatalmat és felelni kell bűneikért a bíróságon. Helyzetüket csak egy háború mentheti meg.

De mi van velünk? Nekünk nincs szükségünk háborúra, se most, se holnap, semmikor. A történelem folyamán sose volt szükségünk háborúra. Ennek ellenére állandóan harcolnunk kellett, és sose veszítettünk. Óriási vesztességeket szenvedtünk el, és gigantikus erőfeszítésekbe került, de győztünk. Ha nem így lett volna, akkor ma nem lenne ilyen hatalmas országunk, és nem lennénk szabadok minden külföldi befolyástól mentesen.

Ebben az esetben a lehető legtöbb időre van szükségünk. Az amerikaiak gyakorlatilag megtámadtak minket, ahogy ezt tették Grúziában 2008 augusztusában. Oroszország támadás alatt áll, ami felett nem mehetünk el. Reagálásunk rendkívül óvatos és kiegyensúlyozott. Kijelentettük, hogy Amerika részéről ez agresszió volt, de ezt óvatosan fogalmaztuk meg.

A helyzet komolysága abban rejlik, hogy ha Washington úgy dönt, hogy most akarja a háborút, akkor nem tudjuk elkerülni. Ha következetesen megismétlik a szeptember 17.-i támadást, akkor vagy elfogadjuk a kihívást és belemegyünk a háborúba, vagy beismerjük a vereségünket.

Ebben a helyzetben azé a békéért való küzdelem, amely mindig a mi érdekünk, egyáltalán nem tőlünk függ. Nekünk valóban békére van szükségünk, hogy kihúzzuk november 8.-ig, ami után minden sokkal könnyebb lesz. Kérdés, hogy az összeomló kolosszus hagy-e nekünk ennyi időt?

Isten irgalmazzon, hogy ez bekövetkezzen. Azok, akik tudtak imádkozni, imádkoztak az első és a második világháború előestéjén. Bármi történjék is, célunk – mint mindig – a győzelem.

Az amerikaiak bombázzák fiainkat. A III. világháború sosem volt ilyen közel.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3496) Ellenség

Tibor bá fordítása online

 

Az ellenséged ellensége, nem feltétlenül a barátod

2021 a 89. év

Napjainkban egyre nehezebb olyan politikai szereplőre, vagy politikai témára szavazni, amit jónak tartunk. Ennek oka az, hogy a listán nem szerepel az akit, vagy amit szeretnénk. A jelölteket előre gondosan kiválasztják a politikusok, és így a szavazók nem tehetnek mást, mint szavaznak a kisebb gonoszra a kettő közül. Ma már az emberek nem szavaznak valakire, ma már valaki ellen szavaznak.

Ezen megállapítás mögött az áll, hogy háborúban nem lehetsz kényes arra, ki legyen a szövetségesed, és persze az ellenséged összes ellensége szükségszerűen a te barátod. Ez egy nagyon vonzó megállapítás, de sikeresen csak ritkán jön be, különösen politikában. Ha meg akarsz szabadulni a kertedben tanyázó aligátoroktól, szamárság lenne részedről krokodilokat hozni, hogy megszabadulj tőlük.

Erre egy igen jó példa az utóbbi idők hírei. A drog elleni háború híveinek tetszik, hogy Duterte, Fülöp-szigeti elnök, hatásosan letörte a kábítószer üzletelést. Annak már kevésbé örülnek, hogy több száz droghasználó és drogterjesztő „gyanúsítottat” az utcán végeztek ki, viszont vigasztalja őket az a tény, hogy megoldódott a drog probléma. A cél szentesíti az eszközöket.

Most viszont kiderült, hogy amikor Duterte Davao város polgármestere volt, rendőrségét és civil aktivistáit arra is felhasználta, hogy politikai ellenfeleit kivégezzék. A Fülöp-szigeteken nincs már kábítószer probléma, de van egy totalitarizmusra épített rendszer, amit jobban teszel, ha nem kifogásolsz. Ezt nevezik úgy, hogy cseberből –  vederbe.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3495) Gyilkos kormány 3.0

Tibor bá online

 

2021 a 89. év

Érdemes górcső alá venni a gyilkos kormányt, azaz a gyilkos Orbánt. Orbán apját Győzőnek, testvérét ifj. Győzőnek, őt magát Viktornak nevezik. Nyilvánvalóan a család győzelemre volt predesztinálva, és ha ehhez hozzávesszük a másik testvér Áron nevét, aki az első zsidó főpaptól, vagyis a nép vezérétől kapta a keresztnevét, akkor nyilvánvalóvá válik a családi törekvés valós arca.

Nem kevés ügyeskedés és szervezkedés árán Viktornak sikerült népvezérré válni, ami meghatározza taktikáját. Az mellett a végsőkig kiáll, aki hűen követi őt. Ez nem egy belátó ember kedves gesztusa, hanem a hatalom megtartásának fontos eszköze. A kiszolgálók biztosak lehetnek abban, hogy ha a fene fenét eszik, a főnök meg fogja védeni. Így lehetséges az, hogy olyan hülyék, mint Kósa Lajos, vagy Kásler Miklós a helyükön maradnak, annak ellenére, hogy az ellenzék folyamatosan követeli a lemondásukat. Kósa nem tud akkora marha lenni, hogy Orbán lépjen. Gondoljunk a 1300 milliárdos álörökség menedzselésére. Orbán elképesztő mértékben jutalmazza a hűséget, vagy a nagyságát csodáló, szinte imádó tekintetet – gondoljunk a családügyi miniszter asszonyra.

Mint rátermett vezér, a hűség jutalmazása mellett a hűtlenséget szigorúan bünteti, amire ragyogó példa Simicska esete. De nem csak a hűtlenséget, a kritikát is. Környezetének minden tökéletesen megfelelő, sőt egyenesen zseniális, amit Orbán kigondol. Az csak természetes, hogy ötleteit végre is hajtják. Mivel valójában ő se isten, ötletei gyerekkori álmai környékén mozognak. Ha már ő nem lehetett ünnepelt focista, mert más vizekre hívta az eredendő kötelesség, akkor minimum, hogy kinevel (vagy megvásárol) első osztályú focistákat, és perszer stadionokat hozzá, kerül, amibe kerül, végtére is ő rendelkezik a tízmilliós ország teljes bevételével.

Talán ejtsünk néhány szót azokról, akik nem képezik szívügyét. Mondjuk az ellenzékről, akik egyszerűen nem értik, hogy működik, mi motiválja. Orbánnak az ország egy csatatér, az ellenzék pedig a Mohácsi csatatéren felsorakozott ellenfél. Tudja, hogy az ütközet nehéz lesz, ezért a módszerekben ne válogathat. Ki kell erőszakolni a viktort, jaj, mit írtam, a győzelmet. Mivel szarik a nemzetre, azt feltételezi, hogy az ellenzék is szarik rá, és csak a hatalmat akarják kivenni a kezéből. Ezért, ha az ellenzék javasol valamit az emberek érdekében, különösen pandémia idején, akkor azt csípőből elutasítja, érdemi megvizsgálás, vagy megfontolás nélkül. Az ellenzék ezt még nem mérte fel (sose fogja), hogy olyat semmi esetre se javasoljanak, ami fontos, mert csak azt érik el, hogy Orbán még véletlenül se fogja elrendelni. Sőt! Gondoljunk a felcsúti vasútra! Kritizálják, akkor meghosszabbítom 5-10 kilométerrel.

Orbánnak, az égvilágon minden eszközzé válik a hatalom megtartásához. A járvány is. Az elején az gondolta (a kis buta), hogy a hatalom megtartása 16.000 lélegeztetővel és a harc kemény kézben tartásával biztosított. Ekkor vállalta fel egy személyileg a felelősséget. Ez visszafelé sült el, de nincs vész. Az emberek gyorsan felejtenek, és a folyamatos propaganda segít. Ehhez azonban nem szabad engedni, hogy a valós helyzet kitudódjon. Különben is megkérdezte az embereket, akik nyitni akarnak. Ő meg pláne, hiszen ha nincs termelés, akkor komoly mértékben csökken a lopási lehetőség. De miért fontos ez? Ő és családja már eléggé megszedte magát, nincs szüksége még több pénzre, de az éhes falka itt vonyít a háta mögött, azoknak préda kell. Ja, barátom, a hűségnek ára van. A nép pedig nem számít, csak a hatalom. Ha nem így lenne, akkor nem kerget el több mint 5000 egészségügyi dolgozót, beoltatja a pedagógusokat, hogy miért nem? Ezt már magadtól is tudhatnád, mert kérte a szakszervezetük. Ha neki jut eszébe, már rég beoltatta volna őket. Az is kurva jó ötlet, hogy a városok, kerületek alakítsanak ki oltópontokat. Ha neki jut eszébe, már rég elrendelte volna vasárnap éjfél előtt, másnapi hatállyal, de így, hogy az ellenzéknek jutott eszébe, teljesen felesleges.

Mi várható még tőle. Egyszerű, propaganda, propaganda és propaganda. Joseph Göbbels óta tudjuk, ha elég sokat ismétlik a hazugság igazsággá változik. Tény az, hogy sikerült Magyarországot benavigálni a pandémia legsűrűbb erdejébe. Ma már nálunk hal meg a legtöbb beteg a világon, lakosság arányosan. A legtöbb. Nálunk szedi a kór a legtöbb áldozatot, ami nem lehet véletlen. A felelős személy kifejezetten rossz intézkedései, illetve azok hiánya az ok. A felelős egyedül Orbán Viktor, de már elkezdődött a szerecsen mosdatása, akarom mondani, Brüsszelre mutogatás. A nemzet tragédiája egyedül annak köszönhető, hogy Brüsszel nem küldött elég vakcinát.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3494) Szavazz!

Tibor bá’ fordítása online

 

Szavazz minél többször

 

2021 a 89. év

Tibor bá’: G. Edward Griffin  gúnyos című írása természetesen Amerikára értendő, de lehetne bármely nyugati demokrácia is a célpont, mert a politikusokat mindenütt ugyanaz az önző érdek motiválja (plusz némi cezarománia). Orbán harácsolásában nincs tehát semmi új, vagy meglepő, amit mégis kifogásolni lehet, az a mérethez fűződik és focihoz, mint egyéni mániához. Ezt az amerikai posztot azért fordítottam le, hogy megnyugtassam azokat, akik abban hisznek, hogy minket, magyarokat jobban büntet a sors, mint más, szerencsésebb népeket.

___________________________________________________________________________

Amióta az eszem tudom ennyit még nem foglalkozott a média az eljövendő választásokkal. Ráadásul soha nem volt szó ilyen gyakran a választási csalásról. Foglaljuk össze a dolgokat!

A választási csalás nem egy új keletű dolog. Ami új az egyértelműen az elterjedése és a média vele való foglalkozása.

Választások tartása a politikusok játékává vált, egy olyan játékká, amely a háborúhoz hasonlóan komoly. Ezekben a játékokban csak egyetlen egy erkölcstelen dolog van, a vesztés. A választás megnyerésén kívül minden más mellékes, beleértve becsületet, tényeket, könyörületet, igazságot, sőt magát az emberi életet is.

Ha valaki ezt egyszer megértette, akkor nem nehéz elképzelni, hogy miért terjedt el a választási csalás. Halottak szavaztatása, vagy a számítógép program megpiszkálása lényegesen kevesebbe kerül, mint amennyit a nyertes le fog nyúlni saját céljaira a költségvetésből, amint megszerzi hozzá a lehetőséget, ugyanis a zsákmányhoz a nyertes jut hozzá.

Csak egy megoldás létezik, meg kell szüntetni a zsákmányt. Ha nem lenne zsákmány a tolvajok elkerülnék a Kormányzást. A dolog kulcsa, hogy a Kormánynak ne legyen lehetősége a javak újraosztására. Amennyiben a politikusok a befolyt adókat semmi másra nem tudják költeni, mint az élet, szabadság és a tulajdon védelmére, ha betiltják az úgynevezett „juttatásokat”, akkor nemigen lesz tolongás a politika körül. Ilyen körülmények között a politikai bűnözők vissza térnének az utcai bűnözéshez.

Szerző: G. Edward Griffin
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3493) AstraZeneca

Tibor bá’ fordítása online

 

2021 a 89. év

A kirívóan olcsó AstraZeneca vakcináról elterjed, hogy itt is, ott is beoltás után trombózisokat okozott. Ezért, egyik ország a másik után függesztette fel az alkalmazását.

Most aztán az USA-ban letesztelték és úgy találták, hogy a vakcina megakadályozza a COVID-19 legrosszabb szövődményeit. A tesztelés alatt senki nem kapott kellemetlen mellékhatást.

A vizsgálatban több mint 32.000 fő vett részt, ami az AstraZeneca esetében a legnépesebb. A vakcinát 79 százalékban találták hatásosnak szimptomatikus fertőzés megakadályozásában. Védelmet adott idős emberek esetében is, amit korábbi teszteléseknél nem vizsgáltak.

A gyártó tervezi az FDA-tól való engedélykérést, annak ellenére, hogy Amerikának nincs igazán szüksége a vakcinára.

A világon a bizalom a vakcina iránt megrendült annak ellenére, hogy több millió oltás beadása után mindössze néhány káros mellékhatás fordult csak elő. Az FDA engedély a vakcina reputációját vissza fogja állítani. A vakcina alacsony költsége és egyszerű tárolása ideálissá teszi alkalmazását a szegény országok részére. A teljes emberiség beoltására valószínűleg ez a vakcina lesz alkalmas.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3492) Gyilkos kormány 2.0

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Az apropót a poszt megírásához az adta, hogy hazánknak sikerül felverekedni magát a világelső helyére az új halálesetek számában (per millió) 19,37 fő értékkel. Sehol a világon nem halt meg ennél több koronavírusos beteg egy millió állampolgáronként. SEHOL. Köszönet a magyar kormánynak.

Helyesbítek. Magyar kormány nincs, Fideszes képviselő csoport nem létezik. Van egy Orbán Viktor, aki egy személyben kormány és képviselő csoport is. Az van, és csak az van, amit ő kigondol, jónak tart, természetesen saját egyéni szempontjából. És ezt a környezete a legteljesebb mértékben, zokszó és kritika, esetleg tanácsadás nélkül elfogadja, és kiszolgálja. Ezért felel Orbán Viktor, eddig 18 ezer magyar elvesztett életéért.

Súlyosbítja Orbán felelősségét, hogy egy évvel ezelőtt Magyarország helyzete a világban irigylésre méltó volt. Ennek a megtartása viszonylag könnyű lett volna, de Orbánt, saját bűnös nézete vezérelte. Elsősorban lopni akart, nem a nemzet érdeke lebegett a szeme előtt. Ezért vett 16.000 lélegeztető gépet látszólag dupla áron. Ugyanezt tette a kínai vakcinával is. Még vészhelyzetben se volt képes lemondani foci mániájáról. Hagyta megtartani a meccseket, hatalmas nézőtömeggel együtt. Világjárvány idején elkergetett több mint 5000 egészségügyi dolgozót. A járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból, mindössze 60 milliárd forinttal toldotta meg az egészségügyet, miközben a sport ennek majd ötszörösét kapta, 289 milliárd képében, de még az egyházak is többe, 153 milliárdban részesültek.

És ezek után léptünk be a harmadik hullámba. Nem csoda, hogy nap, mint nap negatív csúcsokat döntögetünk. Erre, Orbán válasza a jól bevált taktika: hazudni és hazudni, gyereket beszélni a hasunkba. Majd húsvétkor, majd ha két és fél millió be lesz oltva. Majd így, majd úgy. Közben naponta egyre több halott van.

A valós kilátások pedig rémisztők. Naponta az új betegek száma folyamatosan nő. Január 30.-án 3562 beteget ápoltak, 61 elhunyt mellett. Ez a szám mára 11.276 betegre nőtt, és kétszázat meghaladó elhunytra. Már pedig, ápoltból lesz az elhunyt. Betegből elhunyt kb. 3 hét alatt lesz (gyógyult sokkal később). Február 28.-án, három hete 5679 beteget ápoltak. Ebből lett mára, 200-at meghaladó elhunyt. Kétszer több betegből, várhatóan 400 körüli elhunyt lesz 3 hét múlva. És, vajon mitől lenne kevesebb fertőzött mindenfajta védekezés nélkül? A szlogen ismételgetése: „vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra” annyit ér, mint halottnak a szenteltvíz (hogy stílusos legyek). Ha a fertőzöttek számát nem tudjuk lenyomni, magától az csak növekedni fog. Több fertőzött = több beteg. Több beteg = több lélegeztetés. Több lélegeztetés = több halál. Én nem fogok csodálkozni, amikor átlépjük a négyszázat. Mért? Teszünk ellene valamit? A vakcina oltogatás nem elég, abba Orbán úgy kapaszkodik, mint fuldokló a szalmaszálba. Ne legyen igazam!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3491) Tehetségesek

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

2021 a 89. év

Diplomaosztás után, 1952-ben a technikum faliújságjába ki volt rakva egy értesítés, amiből megtudtuk, hogy ki hol dolgozhat, ahol két héten belül kellett jelentkezni. Engem az Erzsébeten lévő, Magyar Gyapjúfonóba jelöltek ki. Amikor jelentkeztem, természetesen már tudtak rólam, felvettek és megmutatták ki lesz a főnököm és hol fogok ülni a műszaki osztályon belül. Az első héten becsavarogtam a gyárat, ismerkedtem a gépekkel, a művezetőkkel, a majd félmeztelen fonónőkkel és a közvetlen kollégáimmal.

Az egyik kollégám egy hason korú műszaki rajzoló volt, akinek egyetlen feladata az volt, hogy a meghibásodott, eltörött, deformálódott alkatrészekről készítsen egy műszaki rajzot, amit aztán átadtak egy gépgyárnak legyártás végett. Ha nem volt mit rajzolni, akkor csak kávét főzött, beszélgetett, vagy udvarolt a fonodában.

A gyár a szocialista előírások szerint volt felépítve és működött. Létezett amatőr színjátszó kör, sport klub, fotó klub, kirándulásszervezés, negyedévente üzemi bál, stb. Létezett havonta tartott ötletnap is. Ez úgy nézet ki, hogy a díszterembe (itt voltak a színjátszások) beült, aki akart. A színpadon egy asztal mögött ült az igazgató, a műszaki osztály vezetője, és a szakszervezetis. Az igazgató előtt volt egy köteg 10 forintos. A padsorokban ülők jelentkezéses alapon kaptak szót, hogy előadják a termeléssel, a termelés vezetésével kapcsolatos ötleteiket. Az ötlet meghallgatása után az igazgatói hármas összedugta a fejét, majd jelezték, hogy az ötletet megjutalmazzák 10-20-30- esetleg 50 forinttal. Ekkor az ötletgazda kiment és átvette a jutalmat.

A második alkalommal nekem is volt néhány elég jó ötletem, végtére is „Új seprű, jól seper” egy új fiúnak könnyű meglátni azt, ami meglátni való. A lényeg, hogy az összes ötletemet elutasították, egy árva busznyákot se kaptam.

Kiértékelve az eseményeket, a következő ötletnapra másképp jártam el. Megbeszéltem a műszaki rajzolóval, hogy az átadott 3 ötletet ő mondja be, és utána a díjakon osztozunk.

Nos, a fiú az ötleteket elég sután adta elő, de meghallgatásra találtak. Összesen 100 forintot kapott értük, amiből természetesen 50 az enyém volt.

Aztán a dolog valahogy kitudódott. Így a következő ötletnapra nem sok értelme volt elmennem. De a kiszivárogtatást okozó műszaki rajzolónak se, mert nem hivatalosan közölték vele, hogy nem sok esélye lesz.

A srácnak még annyi esze se volt, hogy ne pofázzon, de az ilyen hülyék könnyen érvényesülnek.

Évekkel később olvastam Parkinson törvényeit. Aki nem ismeri, annak idemásolom (ha megtalálom)

Megvan. „A vezető hivatalnok beosztottjai, és nem vetélytársai számát akarja növelni.” Vagyis a tehetségeseket elnyomja, a hülyéket felkarolja.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3490) Kutyák

Tibor bá’ fordítása online

 

Egy új tanulmány kideríti, hogy a kutyák miért értik meg a gazdájukat

2021 a 89. év

Az utóbbi időben két kutatócsoport [egyik az Arizonai Kutya Értelem Központ, a másik Kutya Társ a Függetlenségért] vizsgálta a kutyák emberekkel való együttműködését, ami rámutatott a kutyák képességére az emberi testmozgás értékelése terén. A vizsgálat alanya 375 darab nyolchetes Labrador volt.

A kutatók a kiskutyákat három tesztnek vetették alá. Első volt a klasszikus rámutatós teszt, ahol a kiskutyát két fejre állított csésze közé helyezik. Az egyikben csali van, amire a tesztelő rámutat. Ismételt teszteknél az állat megérti a mutatást az esetek legalább kétharmadában, ami közel van az idős kutyák teljesítményéhez. Viszont az ismétlések esetén az eredmény nem lesz jobb. Vagyis a kiskutya nem tanul.

A második tesztnél a kísérletvégző egy nagy méretű „járóka” közepén áll és 30 másodpercen keresztül magas hangot hallat.

A harmadik tesztnél egy plasztik edényben lévő ételt mutat a kiskutyának, majd ráteszi a fedőt.

Ilyen esetben a felnőtt kutya néhány másodperc után nem keres tovább, hanem segítséget kérve ránéz a gazdira, amit a kiskutya sohase tesz.

A kiskutya információt akar kapni a gazditól, de még nem tudják, hogy kaphatnak segítséget.

Mivel a kutatók meg akarták tudni, hogy a kiskutyák eredményes viselkedése genetikai-e, különböző fajtákat teszteltek. Az eltérés fajták között 43 százalék volt.

Magyarul, vannak okos kutyák és buta kutyák. Különben a kutyák a gazda testmozgását nézik, abból találják ki mit szeretne.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3489) VICCEK

Tibor bá’ online

A COVID-19 izgalmak mellett jót tesz egy kis kikapcsolódás

Egy embert szörnyű fejfájás gyötör, ezért elmegy az orvoshoz.
– Doktor úr, mostanában hihetetlenül fáj a fejem, tudna valamit tanácsolni?
– Nézze uram, ha nekem fáj a fejem, általában szeretkezek egyet a feleségemmel és elmúlik.
Egy héttel később a beteg újra elmegy a dokihoz.
– Na, elmúlt már a fejfájása?
A fickó csak mosolyog.
– Doktor úr, képzelje már sokkal jobban érzem magam. Egyébként nagyon szép házban lakik.

A gyermeket váró házaspár kérdezi az orvostól:
– Doktor úr mondja, a terhesség alatt milyen pózokban lehet csinálni?
– A terhesség első három hónapjában válassza a misszionárius pózt, a 2. három hónapban a kutyapózt, a 3. három hónapban pedig marad a farkaspózt.
– Az milyen?!
– Ül a lyuk mellett, és vonyít!

Egy orvos reggel összeszólalkozik a feleségével, és azt találja neki mondani:
– …Egyébként meg, nem is vagy olyan jó az ágyban! – aztán elrohan dolgozni.
Napközben már bánja a mondottakat, ezért hazatelefonál. Az asszony csak 3. hívásra veszi fel a telefont. A férj megkérdezi:
– Hát te, miért nem jöttél olyan sokáig a telefonhoz?
– Mert ágyban voltam.
– Mit csináltál az ágyban fényes nappal?
– Kértem még egy szakvéleményt.

Jani bácsi panaszkodik az orvosának:
– Baj van dokikám, már nem kívánom az asszonyt, sőt a legszebb fiatal menyecskék is hidegen hagynak. Bezzeg a sógorom, 5 évvel idősebb nálam, mégis azt mondja, hogy hetente legalább kétszer szeretkezik.
– Nincs semmi baj, Jani bácsi, mondja maga is!

A szülészeten rettenetesen ideges az ifjú apa, már az ájulás kerülgeti:
Az orvos közölni akarja a jó hírt, de látja az apuka rettenetes állapotát és kérdi:
– Megkérdezhetem, hogy mi a probléma?
Az apuka feleli:
– A feleségemet álmomban a vörös hajú szomszédom kergette..
Mire az orvos szánakozva feleli:
– Uram, legyen erős! Utolérte!

Kórteremben:
– Elnézést, doktor úr! Kérdezhetek öntől valamit?
– Természetesen…
– Mondja, mi történik miután meghalunk?
– Odaadjuk az ágyát valaki másnak.

Egy orvosnál csőtörés van, így hát hív egy vízvezeték szerelőt. A szerelő ki is jön, egy fél óra alatt kicseréli a hibás csőszakaszt, majd benyújtja a számlát 30.000 forintról. Az orvos teljesen elképed:
– Ez hihetetlen! Ennyit én, mint elismert orvos sem keresek!
A szerelő csak mosolyog:
– Tudom, én sem kerestem ennyit, amíg orvos voltam!
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3488) Gyilkos kormány

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Kettőszázhét, 207 magyar halt meg március 17-én. Új rekord, de nem az utolsó. Közben megy a szédítés, a mindig beváló propaganda. „Magyarországon van a legtöbb beoltott az Unióban” (lakosság arányosan). Természetesen ez se igaz, de az nem érdekes. Angliában már a lakosság fele be van oltva. De mit számít ez? Maga Orbán Viktor mondta szeptemberben, hogy a halottak száma mérvadó. Ne oltsanak be senkit, de ne is haljon meg senki. Természetesen ez lehetetlen. És akkor az újabb süket szöveg. Júliusra az ország átoltott lesz, és helye- huja-haj mehet mindenki Dubaiba. Ez a kijelentés ezer sebből vérzik. Először is, Dubaiba csak az mehet, akinek van gázszerelési bizonyítványa. Ennél is nagyobb baj, hogy a magyarok több mint fele nem kér az oltásból. Hogy leszünk átoltva?

Különben se biztos, hogy az oltások meg fognak védeni az újabb és újabb mutánsoktól. Azt már tudjuk, hogy a legújabb mutánst az eddig alkalmazott teszt nem mutatja ki. Ha meg akarjuk úszni a legrosszabbat, akkor nincs más kiút, mint a szigorítás. Ha Orbán nem tököl heteken át, a szakemberek tanácsa ellenére, és meghozza a szükséges intézkedéseket, akkor nem megy fel a halottak száma 17 ezer fölé. A szeptember végi napi 8 halálesetről 200 fölé, és nincs megállás.

És akkor nézzük az orbáni teszt alanyt Ausztriát! Ott az egy millióra eső napi halott szám 2,86, nálunk ez 16,21 volt a 207 előtt. Ma már ennél is több. Ausztriához viszonyítva legalább ötször több. Mondom ötször. Európában miénk a második hely. Hurrá! Ezüstérmesek vagyunk. Orbán ezzel nem vág fel, elhallgatja bűnös mulasztásának termékét. Sikerült kormányát benavigálni a tömeges gyilkolásba, amit propaganda nyomásával akar ellensúlyozni. Ez azonban egyre kevésbé fog sikerülni, mert a napi 6500 új fertőzés nekem azt súgja, hogy ha nem húzzuk össze magunkat, a halál továbbra is fog vigyorogni az ablakunk alatt.

Van más elgondolkodtató mondanivalóm is. Február 27.-én, kevesebb mint 3 héttel ezelőtt az elhunyt férfiak átlag életkora 75 év volt, az március 18.-ra 69 évre csökkent. Ha ez a trend folytatódik, akkor kezdhetnek idegeskedni az eddig megszorítás és oltás ellenes negyvenesek is. Van Isten! Szeretném látni a hetek óta lélegeztető gépre kötött Curix-ot amint a gazdaság érdekében követeli a megszorítások feloldását.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3487) Egy kis elmélet

Tibor bá’ fordítása

 

2021 a 89. év

A harci propaganda elemi feltételei

Lord Arthur Ponsonby (1871-1946) angol diplomata több, mint 70 évvel ezelőtt írt egy könyvet  Falsehood in Wartime címen (Háborús gazságok), ami elsősorban a háborús vezetők elmúlni nem akaró propagandáiról szólt. Anne Morelli, belga történész nemrég lefújta a port Ponsonby meglátásairól és új fényben világította meg, illetve az eredeti mondanivalót 10 alapelvbe tömörítette az alábbiak szerint:

  1. Mi nem akarunk háborút.
  2. Kizárólag a másik oldal felelős a háború kirobbanásáért.
  3. Ördögarcú az ellenfél.
  4. Minket a tisztesség, nem önös érdek vezérel.
  5. Az ellenfél szándékosan követ el atrocitásokat, a szerencsétlen tévedéseket nem szándékosan követjük el.
  6. Az ellenség betiltott fegyvereket alkalmaz.
  7. Jelentéktelen vesztességeink vannak, míg az ellenfél vesztességei felbecsülhetetlenek.
  8. A társadalom hírességei mellettünk állnak.
  9. Céljaink nemesek.
  10. Csak a hazaárulók kételkednek bennünk.

Szögezzük le: Hazugságok és előítéletek háborúhoz vezetnek. A háborúk hazugságokat és előítéleteket szülnek.

Lehet, hogy Orbán Viktor olvasta a könyvet?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3486) Nem vagyok szakértő

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

A rossz nyelvek szerint Magyarországon mindenki futballszakértő, de most már vírusszakértő is. Ezért tartom szükségesnek kijelenteni, hogy én nem vagyok vírusszakértő, de kedvencem a logikus gondolkodás. Éppen ezért most meghívlak titeket, hogy gondolkodjatok velem. Hátha jutunk valamire.

A bőség zavarába kerültünk, mert egymás követve jönnek a vakcinák, egyik jobb, mint a másik, és az egyik drágább, mint a másik. De ez senkit nem aggaszt, mert állam ácsi állja a cechet. Amit a magyar államfő megtoldott azzal, hogy ha emberéletről van szó, akkor az ár nem számít, ha kellett volna, még többet is megadott volna a kínai vakcináért (arról nincs szó, ha korábban dönt rengeteg életet és pénzt spórolhatott volna). Közben az is kiderült, hogy egyesek szerint az AstraZeneca vakcinától hullnak a beoltottak, mint ősszel a legyek. Már több európai országban leállították az alkalmazását, ami szerintem azt jelzi, hogy dúl a vakcina háború. U.i. 17 millió beoltottból 39 vérrögképzéses eset fordult elő. Valószínűleg ezen idő alatt 17 millióból legalább ennyi súlyos közlekedési baleset történt, mégis mindenki beül a kocsiba.

Na jó, nem ezt akarom veletek együtt átgondolni, hanem az oltásokat. Tehát van vakcina, aminek célja és mechanizmusa a beoltott személy immunrendszerének a felkészítése a fertőzésre. Mire jön a vírus, a felkészített immunrendszer felkoncolja a támadó vírusokat.

Ennek feltétele, hogy az immunrendszer felismerje a támadót. Semmi gond, mert a védőoltás éppen erre teszi alkalmassá az immunrendszert. Csakhogy ez a rohadt vírus annyira primitív, hogy megállás nélkül állandóan mutál. A sok mutáns között véletlenül olyan is akad, amit a felkészített immunrendszer nem ismer fel, mert pont az változott meg rajta, ami felismerhetővé teszi. Ez a vírus tehát nem fog előpusztulni, hanem megállíthatatlanul szaporodni fog a megfertőzött szervezetében. A beteg meggyógyulna, ha ez a piszok mutáns nem jött volna létre, de létrejött, és miután az eredeti vírussal az immunrendszer annak rendje és módja szerint elbánt, csupa mutáns okozza a további bajt. Kigyógyul vagy sem, nem számít, a lényeg, hogy szanaszét szórja a mutáns vírusokat, és fertőzi a környezetét. Akiket megfertőz, azok hiába vannak beoltva, mert erre a mutánsra az immunrendszer nincs felkészítve. Csak idő kérdése, hogy a mutáns betegei elszaporodjanak. Azt vesszük észre, hogy egyre-másra jelentkeznek az újrafertőzöttek.

Peresze a vakcina gyártók se restek, néhány hónap és kihozzák az új mutánsra is felkészülő vakcinát. Mindössze arra van szükség, hogy újra oltsanak néhány százmillió embert. És ezzel a körforgás megindult. Lesznek még újabb mutánsok, és még újabb vakcinák. Csak sajnos a csiki-csuki alatt olyan mutánsok is keletkezhetnek, amelyek sokkal kellemetlenebbek az eredetinél.

Rá kell döbbennünk arra, hogy ezt a vetélkedőt nem nyerhetjük meg. Az oltások egymagukban nem elegek. Vissza kell fanyalognunk az arcmaszk viselésre, meg kell akadályozni a vírus terjedését függetlenül attól, hogy melyik mutánsról van szó. És akkor a végső következtetés. Ha tetszik ez nekünk, ha nem, a réges régen volt „szabad” élet nem tud visszajönni, még akkor sem, ha éjjel-nappal tüntetünk mellette. A vírust a tüntetések éppen úgy hidegen hagyják, mint belső vágyaink.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3485) Gyilkos darázs

Tibor bá’ fordítása online

 

Amerikai szakértői figyelmeztetés: a „gyilkos lódarazsak” tavasszal visszatérhetnek.

A gyilkos lódarázs királynő a föld alatt áttelel, majd tavasszal előbújik.

„Csak a királynő éli túl a telet, a hibernációból április végén jön ki.” Mondotta a gyilkos lódarazsakat tanulmányozó Doug Yanega entomológus a New York Postnak.

Az első gyilkos lódarázs fészket Amerikában 2019 decemberében fedezték fel, és pusztították el. Az ázsiai gyilkos lódarázs a legnagyobb darázsfajta a világon. Szárny fesztávja 70 mm, fullánkjának hossza 6 mm. Néhány szúrás embert ölhet. A lódarázs megtámadja a házi méheket és megöli őket.

Yanega szerint a gyilkos lódarázs királynő tavasszal kezd szaporodni. Májusra teljes a darázsraj.

Amerikában készen állnak a tavaszi megjelenésre. Mindent elkövetnek a faj elszaporodásának a megakadályozására.

A szegény  embert Az emberiséget az ág is húzza. A SARS-CoV-2 nem az egyetlen sorscsapás. Az emberiség felkészülhet még néhány kellemetlen újdonságra.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3484) A nagy pusztulás

Tibor bá’ fordítása online

 

A Covid-19 pandémián túl, egyre közelebb a Nagy Pusztulás

2021 a 89. év

Szerző: Paul Craig Roberts

A nyugati állampolgárok nem tudnak Washington és az európai vazallusok győzködéséről, hogy készülnek megtámadni Oroszországot. Kiszivárgott hírek szerint a Bundeswehr elhatározta, kijelentik, hogy Oroszország a német nép ellensége.

Washington az orosz határok mentén telepített NATO katonai bázisokkal sikeresen meggyőzött néhány orosz politikust az ellenségeskedésről.

Lehet, hogy Washington katonai lépéseinek célja Putyin fenyegetése, hogy hagyjon fel az Amerika kizárólagosságának a támadásával. Azonban ez néhány orosz politikust, mint például Vlagyimir Zsirinovszkit Hitler csapatainak az 1941-es, orosz határ megszállására emlékezteti.

Zsirinovszki hozta létre az Orosz Liberális Demokrata Pártot, és annak a vezetője, valamint az orosz parlament alelnöke. Az alábbi videóban látható, amint szembeszáll egy német újság szerkesztőjével, közölve vele, hogy a német csapatok megint az orosz határ mentén vannak, amivel kiprovokálnak egy megelőző orosz csapást. A kiprovokált megelőző csapás után semmi se fog maradni Németországból és a NATO csapatokból. „Minél több NATO katona kerül az országába, annál gyorsabban fognak meghalni, az utolsó emberig. Távolítsák el a NATO-t az országukból.

 

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov kifejtette elégedetlenségét, amiért Washington diplomácia helyett erőből és kikényszerítésből akar politizálni. Washington részéről felelőtlenség meggyőzni Oroszországot, hogy a diplomácia egy eredménytelen zsákutca, mert ha Oroszországot erről meggyőzik, akkor erőre, erővel fog válaszolni.

A tény az, hogy Zsirinovszkit már sikerült meggyőzni, és lehet, hogy már Putyint is. A múltkoriban jeleztem, hogy nem rég Putyin leápolta a nyugati mellébeszélést, ami nukleáris háborúhoz vezet.

Putyin világossá tette, hogy Oroszország nem fogja elfogadni az amerikai rakétaállomásokat Lengyelországban és Romániában. Ezt a tényt közölte Washingtonnal és az imbecillis lengyel és román kormánnyal. Azonban Putyinnak tudomásul kellett venni, hogy „ezek nem hallják meg szavait.”

Ez a süketség azt jelenti, hogy Washington arroganciája mellett, a hülyeségük miatt nem képesek Putyin figyelmeztetését komolyan venni. Ha Washington kitart tervei mellett, akkor ezzel kiprovokálnak egy megelőző atomcsapást.

Az amerikaiaknak fel kell ébredniük arra a veszélyes helyzetre, amit Washington létrehozott, de nem hiszem, hogy ez be fog következni. A legtöbb háború az emberek tudta nélkül következik be, amire csak az esemény után ébrednek fel. Annak pedig semmi jele nincs, hogy a Kongresszus tudna a közelgő Nagy Pusztulásról. A média pedig csak a propagandát nyomja.

Néhányan próbálják figyelmeztetni az embereket, arra a valós veszélyre, amivel szembeállnak, de a hangjuk nem elég hangos. Még Vlagyimir Putyin hangja se elég hangos. Úgy tűnik, a Nyugat mindaddig süket marad, amíg „semmi nem marad a német és a NATO csapatokból”, valamint Lengyelországból, Romániából, és persze mindenkiből.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3483) Rakéta verseny

Tibor bá’ fordítása online

 

Oroszország válaszlépéssel él, ha az USA közép hatótávolságú rakétákat telepit a Csendes-óceán nyugati medencéjébe.

 

2021 a 89. év

Az amerikai közép hatótávolságú rakéták a Föld különböző pontjaira telepítve beláthatatlan következményekkel járó, új fegyverkezési versenyt indíthat el – mondotta Maria Zakharova orosz külügyi szóvivő.

 

Forrás: TASS (március 12.)

Oroszország válaszolni fog és lépéseket tesz nemzetbiztonságának fenntartása érdekében, amennyiben az Egyesült Államok közép hatótávú rakétákat telepít a Csendes-óceán nyugati medencéjében – mondotta Maria Zakharova külügyi szóvivő a pénteki sajtótájékoztatón, miután a japán tömegtájékoztató média jelentette, hogy Tokió és Washington tárgyalásokba kezdet az INF megállapodás szerint korábban tiltott szárazföldre telepített, közép hatótávolságú rakéták Japánba hozataláról.

„Bármilyen formában történő amerikai közép hatótávolságú és rövid hatótávolságú rakéták telepítése a Föld bármely pontján, beleértve a Csendes-óceán nyugati medencéjét, rendkívül destabilizáló hatással bírna a nemzetközi és regionális biztonság szempontjából. Ez egy új fegyverkezési versenyt eredményezne, megjósolhatatlan következményekkel.” Jelentette ki a szóvivő. „Nyilvánvaló, hogy ezek az események semmi körülmények között nem fogják növelni az Egyesült Államok biztonságát, szövetségeseiről nem is beszélve. További rakétafenyegetés természetesen kiváltja a válaszlépésünket.

Zakharova, emlékeztetett a térségre telepítendő azonos rakéta osztály egyoldalú orosz moratóriumára, ahol az ilyen, amerikai gyártmányú fegyverek távolmaradása érvényben maradt.

A szóvivő kihangsúlyozta: „Valamennyi részvevőt felszólítjuk, hogy közös erőfeszítéssel érjünk el egy politikai és diplomáciai egyetértést azt követve, hogy Washington kilépett az INF szerződésből.”

Zakharova hozzátette, hogy Oroszország nyitva tartja az ajtót egy elfogadható és konstruktív munka előtt annak érdekében, hogy visszaállítsuk a bizalmat, a nemzetközi biztonságot és stratégiai stabilitást az INF megállapodásról való lemondás után.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3482) Fukushima

Tibor bá’ fordítása online

 

2021 a 89. év

A héten volt tíz éve, hogy a fukushimai japán atomerőműt egy cunami lerombolta, baljóslatú romjai a mai napig nincsenek eltakarítva. 2011 március 11.-én hatalmas földrengés 14 méter magas cunami hullámot hozott létre, ami elpusztította az atomerőművet Fukushima városában.Tíz évvel később a romok eltakarítása alig kezdődött el.

Hatalmas mezőgazdasági terület, és közeli városok radioaktív szennyezése még mindig nagyon magas, emberi tartózkodásra alkalmatlan. Állandó ellenőrzésre van szükség, mert a megsemmisült reaktor képes további bajokat okozni. Még legalább 20 évre van szükség ahhoz, hogy a helyzet biztonságos legyen.

Kezdetben a helyzet súlyosságát eltörpítette a cunami által okozott egyéb károk, elsősorban a közel 20.000 emberáldozat a tengerpart mentén, akik lakhelyeik is romokba dőltek. Napokon át lehetett látni TV tudósításokban a mentő alakulatok szívszorító munkáját, és a hozzátartozók egymás keresését a gyűjtő központokban.

A katasztrófa alul jelentése: A hat reaktorban bekövetkezett rombolás mértékét kezdetben nem vették észre. Amikor kiderült a valóság, iparkodtak kicsinyíteni azt.

Mivel a cunami megsemmisítette a hűtést, három reaktor leolvadt, de ez a tény nem volt publikus. A túlhevült uránium fűtőrudak megolvadtak és megolvasztották a  burkolatot. A burkolatban lévő cirkon reakcióba lépett a hűtővízzel, hidrogén fejlődött, ami március 14.-én felrobbant.

A radioaktív fenyegetés szélirányban olyan nagy volt, hogy 164.000 embert ki kellett telepíteni az otthonából. Ezek közül sokan soha nem fognak oda visszatérni a szennyezés mértéke miatt. A visszatérés elősegítésére a kormány 28 milliárd dollárt költött, miközben 17 millió tonna nukleáris hulladékot gyűjtöttek össze.

A japán kormány mindent megtesz,hogy az emberek memóriájából kitörölje a három reaktor leolvadását, és a radioaktív szennyeződést. Azonban a katasztrófa hatása Japánban és a világ többi részén máig érezhetőek. Japán 54 működő reaktort leállított, de a kormány és a nukleáris vállalatok mindent megtesznek, hogy újranyitásukat az emberek elfogadják.

Jelenleg 33 reaktor újraindítható lenne, de csak kilenc működik 5 állomáson. A világban az emberek atomerőmű ellenessé váltak. Azonban Japánban a Fukushima krízis még messze nem múlt el. A kormánynak szembe kell nézni kompenzációs követelésekkel a lakosság részéről, és a roncsok eltávolításának költségei egyre csak emelkednek.

A legnagyobb problémát az 1.250.000 tonna radioaktív hűtővíztől való megszabadulás jelenti, amit a roncsok hűtésére használnak, és amit hatalmas tartályokban tárolnak, de meddig? 2020 októberében a kormány nyilvánosságra hozott terveket a hűtővíz Csendes-óceánba engedésével kapcsolatban, mert semmi más megoldást nem tudtak kitalálni, de ez a halászok között hatalmas felháborodást okozott, mivel félnek, hogy a kifogott halakat nem lesznek képesek értékesíteni.

Hosszú távú műszaki problémák is vannak. A reaktorok magját nem lehet megközelíteni. Különleges robotokat készítettek a reaktor mag szétszedésére, ami a lehető legnehezebb műszaki megoldás, mivel a nagy fokú radioaktivitás megtámadja a robotok elektronikáját, és a drága robotokat használhatatlanná teszi.

A kormány folyamatosan biztosítja az embereket, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartja, annak ellenére, hogy több évtizedig eltartó munkálatokra van szükség a környék lakhatóvá tételéhez.

Környezetvédők folyamatosan kritizálják a kormányt, mert a környék radioaktivitással szennyezettsége meghaladja az elfogadható biztonságos értéket, ami szerintük nem teszi lehetővé az emberek visszatelepítését.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3481) Figyelmeztetés

Tibor bá’ fordítása online

 

2021 a 89. év

Szerzők:  Dmitry Orlov, The Saker, Victor Katsap and Evgenia Gurevich

Mi, Amerikában élő és ott dolgozó oroszok, fokozódó aggodalommal, egyre nagyobb szorongással figyeljük az amerikai és NATO lépéseket, ami egy elképesztően veszélyes pályán halad az Orosz Federációval való összeütközés felé. Ismerve mind az orosz történelmet, mind pedig az orosz társadalom, és haderő pillanatnyi helyzetét, úgy gondoljuk, hogy mint Amerikában élő oroszok, figyelmeztetnünk kell az amerikai népet, hogy hazudnak nekik. Az egyszerű igazság az, hogy ha Oroszországgal kitör egy háború, akkor az Amerikai Egyesült Államok teljes bizonyossággal el lesz pusztítva, és valamennyien meg fogunk halni.

Lépjünk egyet vissza és vizsgáljuk meg mi történt történelmileg. Oroszország idegen támadók okozta szenvedések végén 22 millió állampolgárt veszített a II. világháború alatt. A halottak legnagyobb része civil áldozat volt. Ezt követve az oroszok megfogadták, hogy ez soha többé nem következhet be. Jegyezzük meg azt is, amikor Oroszországot megtámadták, végül győztesen került ki a harcokból. 1812-ben Napóleon megtámadta Oroszországot, 1814-ben az orosz lovasság megszállta Párizst. 1941. június 22-én, Hitler bombázói Kijev lebombázásával indított háborút Oroszország ellen. 1945. Május 8-án a szovjet csapatok behatoltak Berlinbe. Azóta, azonban a dolgok megváltoztak. Ha, Hitler ma támadná meg Oroszországot, 20-30 perccel később halott lenne, bunkerja izzó romokban heverne, mert a Balti tengeren járőröző, egyik orosz hadihajóról indított Kalibre, szuperszonikus cirkálórakéta eltalálta volna. Az orosz hadigépezet működő készségét, a közelmúltban, látványosan bemutatta az ISIS elleni harcban. Valamikor, régen Oroszországnak saját területén zajló provokációt kellett feltartóztatni, majd ellentámadást indítani közelharcban. De, erre már nincs szükség. Az új orosz fegyverek képesek az azonnali és halálos ellencsapásra, észrevétlenül, megállíthatatlanul.

Ebből következik, ha holnap kitörne a háború Amerika és Oroszország között, akkor Amerika garantáltan le lenne törölve a térképről. Nem lenne többé elektromos áram, internet, olaj és gázvezetékek, országutak. A közigazgatás megszűnne létezni. A világ különböző tájain kiépített amerikai támaszpontok nem kapnának több utánpótlást. Az anyaországot radioaktív hamu lepné be. — Ezt, nem ijesztgetésnek szánjuk, mi magunk vagyunk megrémülve, mert tudjuk, hogy ha megtámadják Oroszországot, azok nem fognak meghátrálni, ellentámadásba fognak átmenni, és megsemmisítik az Egyesült Államokat.

Az amerikai vezetés mindent megtett, hogy a szakadék szélére kerüljünk. Először is, oroszellenes politikájával sikerült meggyőzni az orosz vezetést, hogy engedményeket tenni a Nyugat felé, vagy tárgyalásokat kezdeményezni egy hiábavaló vállalkozás. Nyilvánvalóvá vált, hogy a Nyugat minden oroszellenes kormányt, mozgalmat, vagy egyént támogatni fog, legyenek azok adócsaló orosz oligarchák, elítélt ukrán háborús bűnösök, szaudiak által támogatott terroristák, vagy katedrálisokat szentségtelenítő moszkvai punkok. És most, hogy a NATO megszegte korábbi ígéretét és egészen az orosz határig terjeszkedett, haderőket telepített a Baltikumba, puskalövésnyire Szentpétervártól, Oroszország második legnagyobb városától. Most, hogy az oroszoknak nincs hová visszalépni, nem fognak támadni, de meg se adják magukat. Az orosz vezetés bírja az orosz nép 80 százalékos támogatását, a hiányzó 20 százalék úgy gondolja, hogy a kormány túl engedékeny a Nyugattal szemben. Az nyilvánvaló, hogy Oroszország nem marad tétlen, és egy újabb provokáció, vagy egyszerű tévedés beindíthat olyan esemény folyamatot, aminek a vége sok millió amerikai halála és az ország romokban heverése lesz.

Ellentétben számtalan amerikaival, akik egy háborút egy izgalmas, győzelemmel járó idegen kalandnak tekintik, az oroszok gyűlölik a háborút és tartanak tőle, de ezzel együtt készek, mert most már évek óta készülnek rá. Az orosz háborús felkészülés igen hatékony. Ellentétben az amerikaiakkal, akik megszámlálhatatlan milliárdokat költenek, hihetetlenül túlárazott fegyverkezésre, mint például az F-35 vadászgép. Az oroszok kényesen ügyelnek a fegyverkezésre fordított pénzekre. Becslések szerint tízszer hatékonyabbak az amerikaiaknál. Az igaz, hogy az orosz gazdaságot megrázta az energia árak drasztikus csökkenése, de szó sincs arról, hogy romokban heverne.

Mind az orosz hagyományos, mind pedig a nukleáris haderő kész a harcra és bőven felér a NATO haderejével, különösen, ha a harcokat közel az orosz határhoz kell megvívni, de egy ilyen harc mindkét oldal számára fel fog érni egy öngyilkossággal. Biztosak vagyunk abban, hogy Európában egy háború nagyon gyorsan nukleárissá válik, és ahogy a NATO az atomhoz nyúl, az orosz erők azonnal nukleáris támadással fognak válaszolni, ahol a célpont az amerikai kontinens lesz. Ellentétben néhány felelőtlen amerikai propagandával az amerikai Anti Ballisztikus Rakétarendszer nem képes megvédeni az amerikaiakat az orosz nukleáris csapástól. Oroszországnak meg vannak az eszközei, hogy az amerikai célpontokat megsemmisítse hosszú hatótávolságú nukleáris fegyverekkel.

Az USA és Oroszország egyetlen ok miatt tart az összeütközés felé. Ez pedig az, hogy az amerikai vezetés nem hajlandó elfogadni egyenlő partnerként az oroszokat. Washington elhatározta, hogy ők a világ vezetői és ők a „megkerülhetetlen nemzet”, annak ellenére, hogy befolyásuk folyamatosan csökken. Külpolitikájuk és katonai kalandjaik Irakban, Afganisztánban, Líbiában, Szíriában, Jemenben, Ukrajnában katasztrofális eredményeket hoztak. Amerika globális vezető szerepét se Oroszország, se Kína és még több ország, nem hajlandó elfogadni. Ez a folyamatos és nyilvánvaló hatalomvesztés az amerikai vezetést hiszterizálja. A hisztéria pedig csak egyetlen rövid lépésre van az öngyilkosságtól. Az amerikai politikai vezetést pszichiátriai megfigyelés alatt kellene tartani.

Abszolút biztosak vagyunk abban, hogy Oroszország nem fogja megtámadni se Amerikát, se az európai országokat. Oroszországnak esze ágában sincs visszaállítani az USSR-t. Nem létezik se orosz veszedelem, se orosz agresszió. Oroszország gazdasági sikerének kulcsa, hogy korábbi támogatásait megszüntette, és kizárólag csak az orosz érdekeket nézi. Azonban abban teljesen biztosak vagyunk, ha Oroszországot megtámadják, vagy akárcsak megtámadással fenyegetik, nem fog meghunyászkodni. Szomorú szívvel engedelmeskedni fognak felesküdött kötelességüknek és Amerikát el fogják árasztani nukleáris rakétákkal, ami után Amerika sose fog újjáépülni.

Abban az esetben, ha egy meglepetésszerű első csapásban a teljes orosz vezetés életét vesztené, az úgynevezett „holt ember keze” (a „perimetr” rendszer) automatikusan elindít elég rakétát ahhoz, hogy Amerikát lesöpörje a térképről. Úgy gondoljuk, hogy nekünk kötelességünk megtenni mindent egy ilyen katasztrófa elkerülésére.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3480) Negatív hírek

Tibor bá’ fordítása online

 

Legalább 13 izraeli kapott enyhe arcparalízist, mint mellékhatást a Pfizer vakcina után, jelezte a média, idézve hivatalos személyt az Egészségügyi Minisztériumból.

2021 a 89. év

Forrás MOSCOW (Sputnik)

Az izraeli Ynet hírportál szerint az orvosok felbecsülték hány hasonló eset létezhet, és vajon ilyen esetben beadható-e a második dózis. Azonban az ország Egészségügyi Minisztériuma javaslata szerint a második dózis beadható abban az esetben, ha a paralízis megszűnt.

Az izraeli kormány novemberben szerződést kötött a Pfizer/BioNTech céggel 8 millió vakcinára. Pillanatnyilag Izrael 9 milliós lakósságának jóval több, mint 20 százaléka megkapta az első oltást. Közvetlenül az oltás után legalább két idős ember krónikus betegségekkel meghalt.

Közben az is kiderült, hogy az Epoch Times szerint a Vakcinával Kapcsolatos Hátrányos Eseményeket Jelentő Rendszer [Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS)] jelezte, hogy az Egyesült Államokban 55 páciens meghalt, miután megkapta a Moderna, vagy Ffizer/BioNTech vakcináját. Néhány esetben a halál néhány órával a beoltás után következett be.

A médiajelentés szerint körülbelül 96 életet veszélyeztető eset állt elő a COVID-19 vakcina beadás után, valamint 24 állandósult fogyatékosság, 225 kórházi kezelés, és 1388 intenzív kezelés szükségessége következett be az USA-ban.

Kiértékelés: Moszkvának nem érdeke a konkurens nyugati vakcinák promótálása. Nyilvánvalóan, ha a L.S.-féle 1265 halott valóság lenne, nem hallgatná el. Csak azt közlik, ami az ottani szakemberek szerint a hihetőség hatásain belül van, még igaz is lehet.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3479) Orbán ezt elbaszta, nem kicsit, nagyon

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Orbán kurva jó (és piszok sikeres) politikus. Na és mihez ért a politikus? A hatalom megtartásához, és csak ehhez. Ezzel nem lenne túl sok baj, mert normál esetben nincs pandémia, legalább is 100 évig nem volt. Most van, amihez Orbán pontosan úgy állt hozzá, ahogy eddig mindenhez. Csak azt nézte neki milyen intézkedésből van haszna, és milyenből kára. Ezért tartunk ott, ahol tartunk. Bassza meg, hogy lehet a világjárvány közepén 5500 egészségügyi dolgozót elkergetni? Hogy lehet a napi több tucat haláleset idején a kaszinókat nyitva tartani? Úgy, hogy Orbán céljait ezek biztosítják (remélem, azt senki se gondolja komolyan, hogy a kaszinók milliárdos hozamából Orbánnak nem tejelnek).

Mit sikerült elérni az ország egyszemélyi vezetőjének? Azt, hogy a John Hopkins Egyetem statisztikájából származó előjelzés szerint a hónap végére napi 500 halott lesz. Hogy népesség arányosan, pillanatnyilag a világon miénk a harmadik hely (Mexikó és Peru után) az elhunytak számát illetően, de hamarosan miénk lesz az első. Azt, hogy az összeomlás jelei már láthatók: ha még két ember megbetegszik, akkor lehet, hogy le kell állítani a metrót, mondta Tüttő Kata  az ATV A nap híre címmű műsorában.

Mit kellett volna tenni? Nem megvenni a 16 ezer lélegeztető gépet. Ellenben feltétel nélkül minden eü dolgozónak megduplázni a fizetését, és azonnal tanfolyamot indítani a gép kezeléséhez. Legkésőbb ősszel le kellett volna zárni Ferihegyet. Minden hazatérő magyar állampolgárnak két hét szigorú karantén, azoknak is, akik Bali szigetén teleltek. A vakcina előtt tömeges tesztelést bevezeti. A fertőzöttek kiszűrése végett. A vakcina után beoltani (ebben a sorrendben) eü dolgozók, a közszolgáltatások dolgozói: elektromos művek, vízművek, Paks, gázellátás, MÁV, BKV, Volán, stb. pedagógusok, rendfenntartók. A társadalom beoltását rábízni a körzeti orvosokra. Szeptemberig megszervezni a távoktatást, szegény településeken megszervezni a tanulók ellátását számítógépekkel. Megszervezni a gyermek felügyeletet. A jövedelemtől elesőket 100 százalékosan kompenzálni. Bezárni a nem létfontosságú üzleteket. Kötelező maszk használat elrendelése. Tömeg rendezvények betiltása, beleértve a templomokat is. Felkészülni a lakosság ellátásában bekövetkezhető zavarokra. Siker történetek helyett a TV és más médiákban alapos figyelemfelkeltő oktatás szervezése. A destruktív egyének (Gödény György) bíróság elé állítása, és elrettentő elítélése a szükséges törvény meghozása után. A nyert tapasztalatok alapján megszervezni a társadalom folyamatos, évenkénti oltását. Ehhez a hazai vakcina gyártás beindítása szükséges. Ami érdekes módon megtörtént, mert Orbán részére pénz van benne.

Aztán az események tükrében további lépéseket lehet hozni egy teljesen megváltozott világban való létezéshez.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3478) AstraZeneca

Tibor bá’ fordítása online

 

A Dél Koreai kormány kivizsgál hét olyan halálesetet, ami az AstraZeneca oltása után következett be

2021 a 89. év

Dél Korea a régen várt COVID-19 védőoltást befejezte az AstraZeneca vakcinával, ami több ezer esetben okozott kellemetlen mellékhatást, beleértve 7 halálos esetet is.

Koreai Betegség és Járványügyi Ügynökség vizsgálja ki az eseteket. Kábé 300.000 embert oltottak be az első hét alatt, ami az ország lakosságának 0,6 százaléka. Az oltást követően 2800 mellékhatást észleltek, de ezek közül mindössze 24 volt komoly, beleértve a hét halált is. Mind a 24 eset az AstraZeneca oltás után következett be, ami Dél Koreában az első jóváhagyott védőoltás volt.

Szöulnak több millió Pfizer-BioNTech vakcinára van szerződése, de ezek tömeges szállítása csak áprilisban fog elkezdődni. Eddig 5000 Pfizer-BioNTech vakcinát adtak be, de egyetlen egy mellékhatást se észleltek.

Oltásalkalmazásba az ország lassan fogott bele, mert a hivatalos szervek úgy gondolják, hogy az eddigi sikerek lehetővé tették gyorsaság helyett a biztonságra való törekvést.

Az 52 milliós országnak 92.000 fertőzöttje van, és csak 1632 halálos áldozata a múlt szombatig. Összehasonlításként az Egyesült Királyság népessége kábé 67 millió, amiben 4,2 millió fertőzött van és 124.000 halottnál tartanak.

Meg kell jegyezni, hogy Dél Koreában az elmúlt ősz folyamán kialakult egy oltásfóbia, amikor nyolcvanhárman meghaltak közvetlenül az influenzaoltás után. Igaz a fent idézett ügynökség szerint nem volt bizonyítható, hogy az elhalálozás a védőoltásnak volt köszönhető.

Csatolmány: Tegnap jelentették, hogy a dél koreai halál esetek nem az oltás következményei voltak.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3477) Nőnap

Antalffy Éva vendégposztja

 

Nőnapi elmélkedés.

Évente, e jeles napon, a nők izgatottan várják a virágcsokrokat, a férfiak pedig nagy igyekezettel próbálják beszerezni, szívük hölgye kedvenc virágcsokrát. Felmerül bennem a kérdés, tényleg minden nő az érdemei alapján kapja?

Ismeretségi köreimből szerzett tapasztalataim szerint, nem. Nőnek születni egy dolog, de sokan ebből ki nem érdemelt előnyt próbálnak kovácsolni. Ez a nap nem az önmaguk által érvényesülni tudó, komoly területeken helytálló nőket ünnepli. Az ilyenek nem érdekesek, idejüket nem férfiak kihasználásával töltik.  Örömmel elfogadják a csokrot, megköszönik, és fel sem merül bennük, a „mert megérdemlem” szlogen.

Ez a nap a barátnők, kolléganők napja.  Jókat lehet rivalizálni, ki kapott több és nagyobb csokrot. Ez a nap azokról szól, akik szívesen lefekszenek a főnöknek egy kis fizetésemelés reményében, büszkén dicsekednek családos férfi elcsábításáról. Nők, kiknek a férj (elmondásuk szerint) egy szerencsétlen balfék, bár annak idején épp ez volt férjfogásuk alappillére. Nők, akik bármikor lelépnek (gyereket otthagyva), egy jobb lehetőség reményében. Nők, kik maradnak a lakásban, miután a férjet jól megkopasztották. Ők az igazi nők, mert tudnak női mivoltukkal élni.

 

Elnézést, nem akartam ünneprontó lenni, de nem vagyok benne biztos, hogy minden nő megérdemli azt a bizonyos nőnapi virágcsokrot.

PS: Szeretném megköszönni a férjemnek, Tibornak, hogy nekem az év 365 napján nőnap van.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3476) Nyílt levél

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Az ön által favorizált Horthy rendszerben, ha egy miniszterelnök sorozatosan ekkora baromságot követett volna el, akkor kötelességének érezte volna, íróasztala fiókjából elővenni a pisztolyát, mint a végső megoldást.

Tudom, ön nem fogja elővenni a pisztolyát, mert úgy gondolja, hogy a magyar nép nem arra adott felhatalmazást, hogy megölje önmagát, hanem arra, hogy rossz és késve meghozott döntésével ezrek halálát okozza. 🙁

Persze, persze a gazdaság, mert ellopni csak azt lehet, amit a gazdaság kitermel. Csak azt hagyta ki a számításból a mindenhez magas szinten értő agya, hogy ha az egészségügy összeomlása miatt a társadalom bepánikol, az nagyobb visszaesést okoz, mint a tervezett leállás.

És akkor maradjunk az egészségügynél. El tud képzelni, nem nagyobb bűnt, mert az önt hidegen hagyja, hanem nagyobb hibát (írhatnék hülyeséget is, de Talleyrand – akit idéztem – udvarias francia volt) mint beláthatatlan végű világjárvány idején nekimenni az orvosoknak? Na, jó, tudom ön csak ellenséggel vívott csatákban tud gondolkodni. Tehát, okosnak tartja plagizálni Lord Cardigant, és lovasrohamot elrendelni magaslatra telepített ágyuk ellen? De úgy (amit még Lord Cardigan se követett el) hogy roham előtt a könnyű lovasság meghatározó hányadát elkergeti? Mert, ha ezt okosnak tartja, akkor jlentős esély van arra, hogy szellemi képességében komoly károk keletkeztek.

Maradjunk annyiban, kedves miniszterelnök úr, hogy a pisztoly marad a fiókban, tagadjon tollat és írja alá a lemondását. Szép úri cselekedet lenne, és nem sokat veszítene, mert 2022-ben úgy ki fogják tenni a szűrét a Parlamentből, hogy még azt is elfelejti, hogy valaha szétlopta a fél országot.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3475) Izraeli mutáns

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

2021 a 89. év

Forrás: A szerző Gilad Atzmon. Aki nem ismeri ezt a hihetetlenül jól és reálisan informált zsidó zenészt, az írja be a nevét a honlap keresőjébe, és olvassa el a megfelelő posztokat. https://www.unz.com/gatzmon/the-israeli-mutant-the-idf-prophecy-and-the-reality-on-the-ground/  innen átvéve.

Február 25.-én Izraelben az új COVID-19 fertőzöttek 75,4 százaléka 39 év alatti volt. Mindössze 5,5 % volt 60 feletti. A kritikus betegeknek csak 59,5 %-a 60 feletti, 40 %-a 60 alatti. Ezen kívül a terhes nők között is meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. A két év alatti fertőzött gyerekek száma 3 hónap alatt (november 20. és február 20. között) 400-ról 5.800-ra nőtt, ami 1300%-os növekedés. A sikeres tömegoltás első hónapja alatt népességarányos fertőzések száma világelső volt. A Pfizer vakcinával végzett intenzív oltáskampány két hónapja alatt a halottak száma a duplájára emelkedett az előző tíz hónaphoz viszonyítva. Konkrétan 2700 állampolgárról van szó. Kábé ennyi katona halt meg a Jom Kippur háború alatt. Ez Atzmon véleménye szerint egy új betegség.

Nachman Ash professzorral folytatott beszélgetésből kiderült, hogy senki nem tudja a választ a COVID-19 és a vakcinákkal kapcsolatos fontos kérdésekre. Senki nem tudja, hogy a Pfizer vakcina hosszú távon mennyire lesz hatásos. Senki nem tudja, hogy a közel jövőben a COVID-19 hogyan evolválódhat. Senki nem tudja, hogy az oltások után Izraelnek szembe kell-e nézni tömeges ADE fellobbanással (antitesttől függő felerősödés). Remélhetően nem.

Viszont, amit tudunk, hogy aki felemeli figyelmeztető hangját, azt letiltják. Kérdés, mikor ismerik be, hogy itt egy Izraeli mutánsról van szó, amire az IDF (Izraeli hadsereg) felderítése már január 24.-én felhívta a figyelmet a Times of Israelben, hogy a variáns a vakcinára rezisztens. Tehát egy olyan betegségről van szó, aminek új jellemzői vannak: a fiatalokat és a terhes nőket támadja, és elfordul az idősektől és az alapbetegséggel rendelkezőktől.

Netanyahu beviszi a politikát a járványba (melyik politikai vezető nem teszi ezt?), február24.-én kijelentette, hogy április 10.-ig minden egyes izraeli be lesz oltva. Lehet, hogy félti a népét, de az is lehet, hogy rájött, hogy a tömeges oltás létrehozott egy izraeli vírus törzset, amin csak úgy lehet felülkerekedni, ha minden élő izraelit beoltanak, remélve, hogy kevesebb beteg és halott lesz.

Semmi kétség a vakcina rövidtávon sikeres azoknál, akik hajlandók elfogadni. Azonban az is tény, hogy korreláció van a tömeges oltás és a COVID-19 fertőzés, valamint a halálesetek száma között, ami minden olyan országban észlelhető, ahol volt tömeges oltás. Az is tény, hogy Izraelben a tömeges oltás együtt mozog a COVID-19 szimptómaváltozással, olyan mértékben, hogy ez már egy új betegségnek tűnik. Azt pedig a világ tudtára kellene hozni (angol mintára), hogy létezik egy izraeli variáns.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3474) Kétségbe vagyok esve

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

A honlap felmérése szerint a szavazni hajlandók 51 százaléka oltásellenes, és csak 49 százaléka szavazott az oltás mellett. Miért írom azt, hogy csak? Azért, mert ha ez reprezentatív, és nem lesz kötelező az oltás, akkor a 49 %-ot kitevő, beoltott ember édes kevés ahhoz, hogy megvédjen minket a fertőzéstől.

Az első kérdés az, hogy vajon ez csak az „értelmes emberekre” vonatkozik, vagy ez az ábra a kevésbé értelmes nagy tömegek esetében is?

A második kérdés, hogy így fog-e maradni, vagy egy sokkal nagyobb elhalálozás esetén megváltozik a helyzet?

A harmadik kérdés, hogy az ördögben lehet ennyi buta ember egy rakáson? Hogy lehet az, hogy a tudást kerülik, de a hülyeséget szívósan, és maradandóan magukévá teszik?

Számomra már csak egy talány létezik: hogy tudott az emberiség idáig fejlődni ilyen primitív alapképességgel?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3473) B1525

Tibor bá’ fordítása online

 

Mit tudnak az új koronavírus variánsról, a B1525-ról a tudósok

A globális variánsok legújabb tagját, a B1525-öt vizsgálják Angliában. Ennek oka a tüske fehérjéért felelős génjében több mutáció is előfordul. A mutációk között van a már jól ismert E484K, ami lehetővé teszi, hogy a vírus részben ki tudja kerülni az emberi immunrendszert, és benne van a Dél afrikai (B1351) és a brazil (P1) variánsokban.

Avval kapcsolatban nincs információ, hogy ez mit jelent a B1525 esetében, de egyre több jel mutat arra, hogy az E484K befolyásolhatja a COVID vakcina hatékonyságát. Arra viszont egyenlőre nincs bizonyíték, hogy a B1525 fertőzőbb lenne, vagy súlyosabb megbetegedést okozna.

Tibor bá’: Más források szerint a brazil mutánst a jelenleg létező vakcinák nem tudják hatástalanítani.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3472) Szüzesség, ami nincs

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Valamelyik nap olvastam, hogy a legfiatalabb amerikai generációnak mindössze 80 százaléka heteroszexuális, a maradék 20 százalék minden más. Nagy részük természetesen „divatból”.

Amerikában mindig voltak mozgalmak, amik aztán elterjednek az egész világon. Volt/van olyan mozgalom, hogy „no, szex”. Ezek a fiatalok hátat fordítanak a szexnek, csak az isten tudja, milyen megfontolásból.
Nem rég futott le (vagy van lefutás alatt) a „#Mi Too” (engem is) mozgalom. „Központi utasításra” egyszeriben kiderült, hogy 5-10-20-30 évvel ezelőtt valaki megerőszakolt, meg akart erőszakolni, célzott rá, hogy megerőszakol, stb. Totálisan elfelejtve, hogy a szexet valakinek (rendszerint a férfinek) kezdeményezni kell, amire aztán lehet igent, nemet, talánt, kicsit későbbet válaszolni. Nem állítom, hogy nincsenek erőszakos férfiak, de nem tartom valószínűnek, hogy Amerikában minden második nőt megerőszakoltak egy-két évtizeddel korábban.
Most a legújabb mozgalom a nincs szüzesség. A kitalálója szerint, amikor egy pénisz először hatol be egy vaginába, akkor csak annyi történik, hogy bent van. A szüzességet a férfiak találták ki, hogy kizsákmányolhassák a nőket. Hogy egy hüvelyben mikor jár először hímvessző, annak semmi jelentősége, azon kívül, hogy a férfiak számon kérhessék.
Megkérdeztem az élettársamat mikor járt először fütyi a puncijában. Napra, sőt órára pontosan megmondta. De fogalma se volt mikor volt első áldozó, mikor vágták le a copfját, mikor volt először fiúval moziban, és még egy tucat hasonló esemény. Lehet, hogy egy pénisz első látogatása egy kicsit több mint az, hogy benn van?_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3471) III. világháború

Tibor bá’ fordítása online

 

A III. világháború esélye, A közelgő atomháború

A korábbi hidegháború alatt a Szovjet Uniónak több oka is volt arra, hogy ne nyúljon a hidrogénbombákhoz. Az amerikai külpolitika miatt ezek az okok mára elfogytak.

Tatzhit Mihailovics gondolatainak az összefoglaló fordítása

2021 a 89. év

Előjáróban: Az orosz ember, az orosz kormány jóval kevésbé fél egy atomháborútól, mint ahogy azt az amerikaiak gondolják. Erre nagyon jó bizonyíték a közelmúltban észlelt meteor, amely az Ural térségében csapódott be. A meglehetősen rémisztő jelenséget számtalan gépkocsi fedélzeti kamerája rögzítette, amelyek az igen fényes jelenség felé haladtak. Egyetlen egy gépkocsi se állt le, valamennyi a korábbi menetsebességével száguldott a jelenség felé, ami bármi lehetett volna.

Nézzük a tartalmat!

  1. A hidegháború egy régi veszély, de a mai körülmények kevésbé kiegyensúlyozottak.
  2. Ha Putyint leváltanák, minden valószínűség szerint háborúpárti kerülne a helyébe.
  3. Víz alól indított rakéták, űrből indított rakéták, számítógéppel indított rakéták: egy új hidegháború veszélyei.
  4. Mi félünk a MAD-től (kölcsönösen bebiztosított pusztítás), tehát az oroszok is félnek tőle, ezért el kell fogadniuk Észak Korea helyzetét a nukleáris bombákhoz nyúlás helyett. Ne bízz abban, hogy egy másik emberi kultúrában éppen úgy okoskodik, ahogy te.
  5. Fogalmad sincs, hogy a másik oldalon meg merik-e nyomni a piros gombot…amíg el nem találnak. Egy gondolkodásmód nem bizonyítható, de mindenképpen figyelembe kell venni.
  6. Házibulikon az oroszok még mindig éneklik a II.vh. nótáit, egy világháború történetét.

 

1) hidegháború egy régi veszély, de a mai körülmények kevésbé kiegyensúlyozottak.

Manapság sok szó esik egy atomháborúról. A Doomsday clock évtizedek óta nem állt ily közel éjfélhez. A média napi szinten foglalkozik az atomháború veszélyével. Ennek ellenére a legtöbb ember szkeptikus. A félelem az atomháborútól az elmúlt 70 év alatt megavasodott. Az okoskodás a következő: Ha s Szovjet Unió nem nyúlt az atomhoz, akkor a sokkal gyengébb és sokkal mérsékeltebb modern Oroszország egészen biztos nem fog. Mindenfajta figyelmeztetést háborús uszításnak értékelnek.

Ez részben igaz. Oroszország mai vezetője sokkal hidegebb fejű, mint a II. vh. Veteránjai, akik az 1980-as évek közepéig álltak a kormánykerék mögött. Valamint a mai orosz hadsereg – a propaganda ellenére – csak árnyéka a vörös hadseregnek. Viszont azt képzelni, hogy Oroszország mérsékeltebb lenne, mint amilyen a Szovjet Unió volt, az csupán a Hollywood által terjesztett világkép átvételét jelenti. Viszont tudomásul kell venni, hogy kizárólag logikus oka volt annak, hogy az atomháború lehetősége az USSR-ben sose képezte a megfontolás tárgyát.

Kezdjük azzal, hogy a hidegháború első 3 évtizede alatt az USSR katonai ereje messze alulmaradt az USA katonai erejének, ami a hidrogénbombák számszerű mennyiségét illeti. Vagyis egy kölcsönös támadásból az USSR sokkal rosszabbul jött volna ki, mint az USA, és így a vezetőség megtanult 3 évtized alatt visszafogottabb lenni. Ezen kívül a II. vh. Veteránjai vezették az USSR-t egészen a Peresztrojkáig, akik pontosan emlékeztek a háború borzalmaira és szenvedéseire. Ezzel szemben az Orosz Federációnak lényegesen több nukleáris robbanófeje van, ezért a vezetőség tudja, bármi történjen, a nukleáris robbanófejekre számíthat. Ráadásul a mai vezetőknek nincs személyes tapasztalatuk a háborúval kapcsolatban, viszont úgy tudják, hogy a végén mindig Oroszország győz.

Továbbá az USSR-nek hatalmas szárazföldi hadserege miatt sose kellett félnie egy inváziótól, vagy kívülről irányított rezsim megdöntéstől. Ha még ma is létezne Szovjet Unió, akkor a 2014-es ukrajnai események úgy végződtek volna, mint Magyarországon 1956-ban, Csehszlovákiában 1968-ban. A gazdasági szankciókat pedig kinevették volna, mert az USSR tervgazdálkodásához nem volt szükség külföldi kölcsönökre. Az USSR önellátó volt. Ezzel szemben a mai, modern Oroszország ilyen szempontból messze nem oly biztonságos, ami miatt az atombombához nyúlás az egyetlen igazi opciójuk.

Végül, ha meg akarjuk érteni a világ helyzetét, akkor nem csak arra kell fókuszálni, hogy mi van ma, hanem arra is, mi felé tartunk, és miért. Én, aki évtizedekig éltem Oroszországban és az Egyesült Államokban is, úgy gondolom az amerikaiak nem értik az oroszok között, a XVII. Század óta dúló ideológiai vitát a nyugat-barát és az orosz-barát álláspont között. A Szovjet Unió összeomlása nyugat-barát szárny hatalmas győzelme volt, de a Nyugat nem volt hajlandó elfogadni Oroszország barátságát egyenlőségi alapon.

Lényegében az oroszok elfogadják a nyugati „értékeket”, de az, ami Jugoszláviában. Irakban, Líbiában, Ukrajnában, Szíriában történt egyáltalán nem tűnik nyugati értéknek.

Igen jó példa Irán. Ha bármi tanulság levonható, akkor egyértelmű, hogy egy társadalom kultúráját nem lehet leigázni. Washington agresszív külpolitikájának legfőbb hozadéka a leigázandók fokozódó amerikai ellenessége, növekvő összefogása, és elhatározása nukleáris fegyverek kifejlesztésére.

Csakhogy Oroszország esetében a nukleáris fegyverek már léteznek. Washington makacs új keletű hidegháborúja pont azt eredményezte, amitől a legjobban féltek, egy radikalizált, atomfegyverekkel rendelkező ellenlábast.

A következő téma ennél is rosszabb. Valamennyien emlékezünk a Kubai Rakéta Krízisre, amit követve Washington és Moszkva létrehozott egy bizonyos kölcsönös együttműködést, mivel látták milyen veszélyesen közel lehet kerülni egy nukleáris háborúhoz. Hallgatólagosan megegyeztek egy-egy vörös vonalban, amit nem lehetett átlépni. Ma nincs vörös vonal. Putyin (korábban Medvedev) folyamatosan közli Washingtonnal, hogy „átléptetek a vörös vonalunkon”. Amire Washington folyamatosan azt válaszolja: „Nektek nincs vörös vonalatok, nekünk van vörös vonalunk.” Nekünk annyi katonai bázisunk lehet körülöttetek, amennyit akarunk, de nektek nem lehet katonai bázisotok Kanadában vagy Mexikóban.

Az amerikai média álláspontja és propagandája szerint az új hidegháborúért Putyin a felelős, ez az ő hibája. Mi itt Amerikában nem tettünk semmi rosszat. Mi bölcsek voltunk, Putyin viszont agresszív, különben is egy rossz fiú. Nekünk nincs mit átgondolni, Putyinnak kell átgondolni a tetteit.

Tudomásul kellene venni, hogy Amerika egyedül nem vezetheti a Világot. A globalizáció ennek betette az ajtót. Az egypólusú világnak, ahol az USA dominál, vége. Az orrunk előtt született meg egy több pólusú világ. Washington makacs tiltakozása az új realitással szemben alkotja a fő problémát.

2) Ha Putyint leváltanák, minden valószínűség szerint háború párti vezető kerülne a helyébe.

Egy korábbi vita (a hülye amerikai, az új-zélandi, és én közöttem) egész jól körülírja a nukleáris háborúval kapcsolatos lehetőségeket. Lássuk!

Hülye amerikai: Amerika és Oroszország a közeljövőben nem fog háborúzni egymással.

Én: Jelenleg nem valószínű, két éve elképzelhetetlen volt. Mennyi idő kellhet ahhoz, hogy valószínűvé váljon?

Újzélandi: Lehetséges, sőt valószínű, hogy az atomhoz nyúlás előtt Putyin kikerül a hatalomból még mielőtt bekövetkezne egy olyan állapot, ami némileg igazolna egy ilyen önpusztító lépést.

Én: A legrosszabb szcenárió a következő: Az orosz nemzetiségűeket Kelet Ukrajnában megverik, amit orosz etnikai tisztogatások követnek. Vagy Oroszország megszégyenítő vereséget szenved Szíriában (alapvetően Asszad a végét járja – majd minden harcolni képes szír férfi vagy halott, elmenekült vagy a hadseregben szolgált). Vagy a nyersolaj ár csökkenése plusz a nyugati szankció tönkreveri az orosz gazdaságot. Washington reményei szerint ez Putyin népszerűség vesztéséhez vezet, ami vagy leváltásához, vagy pedig behódolásához vezetne, ahogy ez megtörtént Milosevics/Janukovics/Sevarnadze esetében, vagy pedig Oroszország szétesne, mint Líbia/Szíria/Jugoszlávia. Ez nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy Oroszországban igen kicsiny bázisa van a nyugatbarát ellenzéknek (mintegy 65.000 tagja van a különböző ellenzékeknek, akik 2012-ben az Egyesített Ellenzéki Tanácsra szavaztak. Összehasonlításként az USA-ban csak a Zöld Pártnak 200.000 tagja van.) Parasztosan kifejezve 10 orosz közül kilenc szerint a nyugatbarát politikusok gyűlölendő bohócok.

Ezen kívül az orosz kormány és társadalom sokkal inkább centralizált, mint a törzsekre, etnikumokra, vallásra tagolt Közel keleti és balkáni országok. Magyarul Oroszországnak nincsenek törésvonalai, amiket ki lehetne használni a felbomlasztásához.

Röviden, amennyiben Putyint elmozdítják a helyéről, mert a Nyugattal szemben nem állta meg a helyét, akkor minden valószínűség szerint helyébe egy karvaly, nem pedig egy galamb kerülne. Az új vezér nyilvánvalóan ICBM-mel játszana chickent Washingtonnal, mert ez az egyetlen kártya, amit elő tudna húzni.

Különben többé-kevésbé ez már el is kezdődött – Putyin nemrég hozta nyilvánosságra a víz alól indítható ICBM terveket, amelyek észlelése és elfogása gyakorlatilag lehetetlen. Ez a legjobb módja a csuka fogta róka, róka fogta csuka állapot növelésére. (angolul: Mexican standoff).

Újzélandi: Nézze barátom, méltányolom az indulatát és belátom, hogy van abban valami, amit felvetett, de az utolsó mondata: „Ez a legjobb módja a csuka fogta róka, róka fogta csuka állapot növelésére.” Arra sarkal, hogy megkérdezzem, gondolja, hogy ilyen még nem volt? És mégis itt vagyunk, mind a mai napig.
Én: Persze, mert Washington sikeresen le tudta róla beszélni az oroszokat. Gondolja, hogy ez másodszor is sikerülne?

Újzélandi: Ez az egyik módja az események értékelésének. A valóságban lebeszélés helyett Amerika egy hatalmas furkósbottal hadonászott, és igen, megint az lenne az eredmény, mint a múlt alkalommal, ha Amerikának még mindig meglenne az a hatalmas furkósbotja. Különben jó látni, hogy van, akit érdekel a téma, de ne igyon előre a medve bőrére.

Én: Hát ezt nem tudom, de szerintem Amerikának három évtizeden keresztül jóval nagyobb botja volt, mint az oroszoknak, és ettől egyáltalán nem ijedtek meg. Biztos vagyok benne, hogy a múlt század nyolcvanas évei végére az oroszok rájöttek, hogy 40 év szembenállás alatt senki se lőtt. Ezért aztán elhatározták, hogy elrakják a fegyvereiket és barátságot kötnek velünk. Tényleg azt hitték, hogy megpróbálhatják elfogadni az amerikai mintát. Emlékszik? Egyoldalúan lebontották az USSR-t, neoliberális közgazdász kezébe adták a vezetést, kiléptek a nemzetközi nyomulásból, meg a többi.

Viszonzásul megkapták a gazdaságuk összeomlasztását a 90-es években folyamatos gazdasági nyomással (emlékeznek? Az 1970-es USSR ellenes Jackson-Vanik törvényt 2012-ig érvényben hagyták, amikor is azonnal felváltotta a Magnistky törvény, majd az USA/EU szankciók), az oroszbarát szerbek etnikai tisztogatásának amerikai támogatása, a NATO folyamatos terjeszkedése kelet Európában, majd a kegyelemdöfésnek felérő ukrajnai rendszerváltás, ahol a nyugatbarát nyugati ország fele szarba se veszi a másik fél országot. Nem csoda, hogy az oroszok visszamennek a szovjetidők felfogásához, és ha visszaérnek, nem lesz gyönyör az életünk.

Oroszország összehasonlítását a Weimari Köztársasággal, az 1914-es Orosz Birodalommal, 1905-ös Japánnal, stb. az olvasóra bízom. Ugyanis ez egy érdekes agytréning lehet, de a történelmi tartalom nem elég pontos ahhoz, hogy egyértelmű következtetésre lehessen jutni.

 

3) Víz alól indított rakéták, űrből indított rakéták, számítógéppel indított rakéták: egy új hidegháború veszélyei.

Technikai oldalról nézve meg tudjuk mondani, mit jelentene egy új Hidegháború – még több helyi háborút, még több tömegpusztító fegyvert, és egy újra felállított vasfüggönyt. Ez viszont növelné a kockázatot, mert Oroszország részéről nagyfokú nukleáris felkészülést jelentene. Cinikusan fogalmazva még több vörös gombot, amit azonnal meg kellene nyomni, ahogy megszólal a vészjelzés, mivel az amerikai rakéták nem az óceán másik oldalán vannak telepítve, hanem közvetlenül az orosz határ mellé.

Az ok roppant egyszerű. Putyin nem szűkölködik olyan szakértőkben, akiknek a véleménye szerint, Oroszország önként és egyoldalúan hiába csökkentette atomtölteteinek a számát, ez nem győzte meg az USA/NATO vezetőit, hogy hasonló lépésekre szánják el magukat. Ezért Moszkvának vissza kell térni oda, ahol korábban volt, mert az hatékony volt. Szó szerint, kényszert-helyzetet kell fenntartani. És mivel hagyományos fegyverekkel az USA haderejének a nyomába se lehet lépni, Moszkvának újjá kell építeni a Kölcsönösen Biztosított megsemmisítés (MED) doktrínáját. Az oroszok ezt már építik. Mivel Washington 2002-ben egyoldalúan felmondta az ABM szerződést, az oroszok kénytelenek voltak kiépíteni a nukleáris rakéták automatikus indítását is.

A szakértők egy részének az a véleménye, hogy ez nem csak egy ügyes geopolitikai lépés, de szükséges elrendezés a túlélés érdekében. Kizárólag az újrafegyverkezés az egyetlen módja annak, hogy egy gyors nukleáris csapással ne lehessen Oroszországot térdre kényszeríteni, és ez a feltételezés nem alaptalan.

 

4) Mi félünk a MAD-től (kölcsönösen bebiztosított pusztítás, tehát az oroszok is félnek től, ezért el kell fogadniuk Észak Korea helyzetét a nukleáris bombákhoz nyúlás helyett. Ne bízz abban, hogy egy másik emberi kultúrában éppen úgy okoskodnak, ahogy te.

Ebből az átfogó analízisből egyetlen egy dolog hiányzik, annak az embernek a mentalitása, ha úgy tetszik, a gondolkodási módja, akinek a keze rajta van a piros gombon.

Az amerikaiak hajlamosak azt hinni, hogy a föld többi lakója is pragmatikus, individualista és hollywoodi maszlagokon nevelkedett. Éppen ezért meg vannak lepődve, sőt fel vannak háborodva, amikor a helybéliek az exportált „demokráciára” szent háborúval (jihad), vagy „kommunista” felkeléssel válaszolnak.

Ugyanez mondható el a jelenlegi helyzetről is. Az amerikaiak úgy gondolják, hogy az oroszok éppen olyan mértékben rettegnek a lúzerségtől, mint ők. Éppen ezért feltételeznek egy válaszlépést, de úgy gondolják, hogy nukleáris rakéták sose fognak repülni az égen. Vagyis nukleáris eszkalációtól nem kell félni. Legrosszabb esetben Oroszországból is Kuba/Észak Korea szerű ország válik, vagyis felesleges a lerohanása, és nem kell velük törődni. Ez viszont nem egészen van így, amit rögvest meg is magyarázok.

 

5) Fogalmad se lehet, hogy a másik oldalon meg merik-e nyomni a  piros gombot… Amíg el nem találnak. – Egy bizonyos elmeállapot nem bizonyítható, de mindenképpen figyelembe kell venni.

Mielőtt elkezdjük megbeszélni a közmondásos „orosz lelket”, rá kell mutatnom arra, hogy a történelmi tények és az uralkodó hírekkel ellentétben az elmeállapot egy nehezen megfogható fogalom. Természetesen ezt a fogalmat megpróbálhatom rögzíteni egy viszonylag szűk témán belül, nevezetesen a mindent elsöprő háborúval kapcsolatos attitűdre, vagy akár egy termonukleáris háború általános elfogadására. Ezzel kapcsolatban bemutathatom néhány történet, vagy népszerű dal fordítását. Esetleg felhozhatok néhány új keletű példát, amikben az emberek jelenlegi elmeállapotuknak megfelelően cselekedtek. Ezekkel alá tudom támasztani azt, ahogy szerintem az orosz politikai és katonai vezetők gondolkodnak, miközben a világ egyre közelebb sodródik az Armageddon felé.

Ezzel szemben más, egy másik cikkben azonos hihetőséggel cáfolhatja azt, amit írtam azok számára, akik nem ismerik az orosz kultúrát.

Amikor az emberek elképzelésről, szándékairól, és jövő béli döntéseikről elmélkedünk, valójában nem lehetünk biztosak a dolgunkban addig, amíg el nem érkezik egy adott pillanat és bizonyossá nem válik, hogy azt a nagy, vörös gombot megnyomják-e vagy sem.

Ezrét nem tehetek mást, mint leírom a véleményem, és felhozok néhány példát, amit úgy értékeltek, ahogy akartok. Nem tudok garanciát vállalni azért, hogy az ismertetett elmeállapot fog érvényesülni, de még arra se, hogy a nukleáris eszkaláció folytatódik, nem pedig elhal.. Én csak azt tudom garantálni, hogy Oroszországban ez az erős elmeállapot létezik, amire feltétlenül emlékezni kell.

 

6) Házibulikon az oroszok még mindig éneklik a II. világháború nótáit, történéseit

Nem akarok belebonyolódni az orosz történelem részleteibe és nemzeti identitásába, mert mindenki tudja, hogy az oroszok harcoltak és nyertek minden egyes hódítóval szemben a tatároktól kezdve, Napóleonon át Hitlerig. Ráadásul a pontos történelmi részletek nem számítanak. Ami számít, hogy az oroszok hisznek a nemzetük túlélésében, ha ellenállnak és felvállalják a szükséges áldozatokat náluknál erősebb birodalmakkal szemben. (a témával kapcsolatban további részletek)

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3470) Kérdések

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Szakértői válasz a legégetőbb vakcina kérdésekre

2021 a 89. év

Beoltassam-e magam, ha már átestem a COVID fertőzésen?

A CDC nem ír elő minimális időtartamot a gyógyulás és a védőoltás beadása között. Azonban Dr. Anthony Fauci úgy gondolja, hogy a fertőzésből kigyógyultaknak a védőoltás beadásáig 90 napot kellene várni.

 

Mit jelent a vakcina hatékonyság? Mit jelent a 95 százalékos hatékonyság?

A vakcina hatékonyság azt jelzi, hogy a védőoltás hogyan viselkedik pontosan leszabályozott tesztelés alatt. A „hatékonyság” a valós életben történő viselkedést jelzi. Gyakori hiba azt feltételezni, hogy a 95 százalékos hatékonyság jelentése szerint 5 százalék esélyed van arra, hogy megbetegszel az oltás ellenére. Ez egyáltalán nem felel meg a valóságnak.

A hatékonyság kiszámításánál számba veszik egy nem oltott placebo kontroll csoport eredményét, vagyis a tesztelés végéig hányan kaptak COVID szimptómákat. Például a Pfizer/BioNTech vakcinának 95 százalékos a hatékonysága a klinikai tesztelés alatt. Ez a szám úgy jött ki, hogy a placebo csoportból 162 személynél jelentkezett COVID szimptóma, míg a beoltottak csoportjából mindössze 8-nak. Összesen tehát 170 személy, amiből 8 egyenlő (kb.) 5%.

Tibor bá’: Az eredeti szöveget kb. ötször olvastam el. A fordítás helyes. Ez szerintem valóban azt jelenti, hogy az oltást követően 5 százalék megfertőződik.

 

Ha a védőoltás ellenére megfertőződsz, a beoltottság jelent-e különbséget? Megakadályozza-e a halált vagy a súlyos lefolyást?

IGEN. A jelenlegi védőoltások megakadályozzák a súlyos szimptómákat, szinte biztos elkerültetik a kórházba kerülést, és az elhalálozást, ha bekövetkezik a fertőzés.

 

A létező védőoltások védenek-e az új vírus variánsok ellen, beleértve az angol, dél afrikai, és a brazil változatokat is?

Mind ez ideig az adatok azt mutatják, mintha a vakcina legalább némi védelmet adna az új variánsok ellen. A vizsgálatokból az derül ki, hogy az eredeti vírus törzsre kifejlesztett vakcina hatékonysága az új variánsokra kevésbé hatékony. Ez különösen igaz a dél afrikai B.1.351 variánsra. A variánsok elleni legjobb stratégia a minél több ember beoltása.

 

Létezik „legjobb” vakcina?

A különböző vakcinák mindegyikének van valami, ami csak rá jellemező előny. Vagyis nincs „legjobb” vakcina, de olyan van, ami jobb lehet bizonyos ember csoport részére.

 

Megakadályozza-e a vakcina, hogy a vírust átad másoknak?

Reméljük, hogy igen, de biztosan még nem tudjuk. A vakcináknak két célja van. A beoltott megvédése, és a járvány leállítása. Van ok a bizakodásra, de biztosan még nem tudjuk, hogy a vakcina megakadályozza-e a betegség terjedését. Ez az oka annak, hogy az oltások ellenére tovább hordjuk a maszkokat, és betartsuk a társadalmi távolságtartást.

 

A vakcina hatékonysága idővel nem csökkenhet?

Ez bekövetkezhet. A vakcináknak néha szükségük van felfokozó dózisra a védelem egy életre szóló fenntartása végett. Más betegségek esetén szükség lehet évente történő ismétlésre. Fontos lehet időnként az immunválasz befigyelése beoltottaknál, hogy megtudhassuk van-e szükség felfokozó oltásra. A jelenlegi COVID vakcinákból, 3-4 hét különbséggel, két dózist kell beadni.

 

Kell-e aggódnod allergiás reakciók miatt?

Bármilyen vakcina vagy gyógyszer esetében fordulhat elő allergiás reakció, azonban igen ritkán fordul elő. A vakcinákat olyan helyen kell beadni, ahol bármilyen, váratlanul bekövetkező allergiás reakciót kezelni tudnak. Azoknak se kell aggódni, akiknek van valamifajta allergiás reakciója bizonyos ételekkel kapcsolatban. Azonban jobban teszik, ha ezt megbeszélik az orvossal, mielőtt beadják a COVID vakcinát.

 

Milyen mellékhatásokra lehet számítani, és normális-e előfordulásuk?

A gyakori mellékhatások azok, amiket más vakcinák esetében is tapasztalhatunk: fáradtság, fejfájás, láz (különösen a második dózis után), erős fájdalom a beadás helyén, ami forró lehet és fel lehet dagadva. Ezek mind az immunreakció jelei. Ezek igen gyakran fordulnak elő és azt jelzik, hogy az immunrendszer komolyan veszi a feladatát.

 

Hogy lehetsz biztos abban, hogy valós, engedélyezett vakcinához jutsz?

Nálunk az oltás állami monopólium, ezért a kérdés irreális.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________