2021-04-30 nap bejegyzései

(3530) Védőoltás

Tibor bá’ online

 

Mese a védőoltásról az oltás ellenesek részére

2021 a 89. év

Az 1700-as évek végére hiába várták, a himlő nem szelídült meg, nem tűnt el, nem alakult ki nyájimmunitás, a népesség 10 százaléka belehalt, városokban 20 százalék. A társadalom hozzászokott. És akkor Edward Jenner (1749-1823) angol orvos 1776 májusában észlelte, hogy Sarah Nelmes tehenész lány érdekes módon a tehénhimlőből kilábalva nem kapja el a himlőt. Jennert ez arra biztatta, hogy Sarah tehénhimlős sebéből vett váladékkal megfertőzzön egy 8 éves kisfiút. A fiúban enyhe betegség alakult ki, de a tizedik napra teljesen tünetmentessé vált. Ekkor Jenner a kisfiút megfertőzte himlővel, azonban a gyerek tökéletesen immunisnak tűnt a fertőzéssel szemben. Megszületett a védőoltás fél évszázaddal Semmelweis előtt.

Azóta számtalan betegségre dolgoztak ki a védőoltást, amit a gyerekeknek adnak, sok esetben kötelezően. Himlő ellen már az én csecsemőkoromban is kötelezően alkalmaztak. Később jöttek oltások, diftéria, tetanusz, szamárköhögés, kanyaró, mumpsz, rubeola, BCG, polio, stb. ellen. A vakcinának különböző mellékhatása mindig is volt bizonyos rendkívül kicsiny százalékban, amit az emberiség szó nélkül elfogadott. Mellékhatása a gyógyszereknek is van, amit a mellékelt utasításban fel is sorolnak. Azonban mind a vakcinák, mind pedig a gyógyszerek esetében a kedvező hatás messze felülmúlja a kellemetlen mellékhatásokat. Ez sose volt megkérdőjelezhető, egészen mostanáig.

Csak amióta az Internet széleskörűen elterjedt, és tudatlan, kifejezetten buta emberek is ellephetik, például a facebook-ot, elképesztően hülye elképzeléseikkel, amiket hasonlóan tudatlan emberek felkarolnak és terjesztenek. Most állnak elő egyesek azzal, hogy a COVID-19 elleni vakcina, nincs kipróbálva, veszélyes, halált okozó, ezért kerülendő. A szakemberek hiába tagadják a rémhíreket, a hülyeségre az emberek többsége fogékonyabb, mint a tudományra. Ez utóbbin nem értik, félnek tőle, és tagadják érvényességét.

Azon, pedig nagyon csodálkozom, hogy ezeknek ide is van pofájuk betenni a lábukat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________