2021-04-28 nap bejegyzései

(3528) Mellékhatás

Tibor bá’ fordítása online

 

Mitől van, hogy egyeseknél oltás után nem jelentkezik semmi mellékhatás, és ez miért nem jelent problémát?

2021 a 89. év

Szerző: Veenu Manoharan

Minden vakcinának van mellékhatása, és ez alól a COVID vakcina se kivétel. A társadalmat folyamatosan nyugtatják, hogy a szúrás helyén érzett fájdalom, vagy fáradtság, fejfájás, láz és hányinger mindössze azt jelzik, hogy úgy működik az immunrendszer, ahogy annak működni kell. Emiatt sokan azon filóznak, ha ez így van, akkor a mellékhatások hiánya jelezheti-e azt, hogy nálam az immunrendszer nem lett beélesítve, nincs védelmem a fertőzés ellen?

Erről természetesen szó sincs. A Pfizer vakcina klinikai vizsgálatánál kiderült, hogy az oltottak 50 százalékánál nem volt említésre méltó mellékhatás, ennek ellenére a beoltottak 90 százaléka védetté vált. A Moderna esetében állították, hogy általános mellékhatás mindössze a beoltottak 10      százalékánál lépett fel, aminek ellenére a vakcina a beoltottak 95 százalékát védi.

A jelenség megmagyarázható, ha megfontoljuk, hogy az immunrendszer miként hozza létre a vakcina által beindított védelem kialakulását. A COVID vakcinák nagy részénél, beleértve a jóváhagyottakat is, a koronavírus felületén lévő fehérjét alkalmazza, amit tüske fehérjének neveztek el, ezzel lehet utánozni a vírus fertőzést, ami beindítja az immunválaszt.

Az úgynevezett vele született immunválasz majd azonnal jelentkezik a tüske fehérjére hatására. Beindít egy támadást, ami kezdeti gyulladásként jelentkezik, aminek jele a láz és a fájdalom. Vagyis a vele született immunválasz okozza az általános mellékhatásokat az oltást követő egy vagy két napra.

A végső célt szolgáló hosszan tartó immunitás a második vonalbéli (adaptív) immunválasz aktiválásával következik be. Ezt a vele született immunitás indítja be, ami a T-sejtek és antitestek megjelenését jelentik. Ezekkel érhető el a fertőzés elleni védelem.

Ellentétben a vele született immunitással ellentétben az adaptív immunitás nem okoz gyulladást, bár a legújabb kutatások azt mutatják, hogy hozzásegítenek. Egyes embereknél a gyulladásos reakció szélsőséges lehet. Másoknál normális szinten maradhat. A védelem minkét esetben bekövetkezik.

Mitől van különböző immunválasz?

A tudósok észlelték, hogy 65 év felett a vakcina hatására ritkábban tapasztalnak oldalhatásokat. Ez betudható a korral járó lassú immunreakció csökkenésnek. Ebből következhet alacsonyabb antitest szám, de ettől még van vírus elleni immunitás.

A nemeknek kis van szerepe. Amerikai jelentés szerint a beoltott nő 79 százalékánál volt mellékhatás. Ennek oka a tesztoszteron gyulladásgátlása. A férfiak vérében több a tesztoszteron, ami oka lehet annak, hogy a férfiak esetében kevesebb a mellékhatás.

Azok, akik krónikus gyulladással járó betegségben szenvednek, mint például artritisz, multiple szklerózis, és akik immunszupresszor gyógyszert szednek, ritkábban kaphatnak mellékhatást. És bár az immunrendszerük csillapítva van, ez nem jelenti azt nem létezik. Egy 2020-as tanulmány szerint, amiben antitest szinteket hasonlítottak össze immunszupresszor gyógyszert szedők és nem szedőket esetében, azt tapasztalták, hogy az immunszupresszort szedőknél az antitest szám alacsonyabb volt, de senkinél se tapasztalták az antitestek teljes hiányát.

A vakcinák mellékhatását nem lehet felfogni a vakcina hatékonyság mércéjének. A különböző reakciók ellenére, legyen a mellékhatás erős, gyenge vagy nem létező, az immunitás a legtöbb esetben bekövetkezik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________