(3509) Új variánsok

Tibor bá’ fordítása online

 

Az új COVID-variánsok megváltoztatták a játékot, mert a vakcinák nem lesznek elegendőek. Maximális globális védekezésre van szükségünk.

 

2021 a 89. év

Forrás: THE CQNVERSATION

2020 végén reménykedtünk, hogy a jó minőségű védőoltások segítségével az emberiség fölénybe tud kerülni a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírussal szemben. Ideális esetben a vírust az oltások után  alacsony szinten, további társadalmi zavarok és jelentős számú haláleset nélkül tudjuk tartani.

Azóta azonban új és aggodalomra okot adó  vírus variánsok jelentek meg és terjedtek el világszerte, ami a jelenlegi járvány elleni védekezési erőfeszítéseket, köztük az oltást is a kisiklás veszélyének teszi ki.

Egyszerűen fogalmazva, a játék megváltozott, és a jelenlegi vakcinák sikeres globális bevezetése önmagában már nem garantálják a győzelmet.

Senki sincs igazán biztonságban a COVID-19-el szemben, amíg mindenki biztonságban nem lesz. Versenyben vagyunk az idővel, hogy  megakadályozzuk az új variánsok megjelenését és terjedését. A veszély az, hogy olyan változatok merülnek fel, amelyek leküzdik az oltások vagy a korábbi fertőzés által biztosított immunitást.

A helyzet az, hogy számos ország nem képes nyomon követni a kialakulóban lévő változatokat genom megfigyeléssel. Ez azt jelenti, hogy a helyzet még súlyosabb lehet, mint amilyennek látszik.

Lancet COVID-19 Bizottság Közegészségügyi Munkacsoport tagjai sürgős cselekvésre szólítanak fel az új variánsok miatt. Ezek az új variánsok azt jelentik, hogy nem támaszkodhatunk kizárólag a vakcinákra, hogy védelmet nyújtsunk, hanem erős közegészségügyi intézkedéseket kell fenntartanunk az ilyen variánsok okozta kockázatok csökkentése érdekében. Ugyanakkor minden országban megfelelő módon fel kell gyorsítani a vakcina programot. Együttesen ezek a stratégiák a vírus maximális sakkban tartását fogják eredményezni. Mik azok az aggodalomra okot adó variánsok?

Az olyan vírusok genetikai mutációi, mint a SARS-CoV-2, gyakran jelennek meg, de egyes változatok aggodalomra adnak okot. Ezek újra megfertőzhetik azokat, akik korábban megfertőződtek, vagy be lettek oltva. Ezek a fertőzések súlyosabb betegséghez vezethetnek.

Nézzünk néhány variánst mit jelentenek a világjárványra

Jelenleg legalább három dokumentált SARS-CoV-2 változat ad aggodalomra okot:

  • 1.351, először 2020 decemberében jelent meg Dél-Afrikában
  • 1.1.7, először 2020 decemberében jelent meg az Egyesült Királyságban.
  • 2021 januárjában azonosították először Japánban a Brazíliából érkezők között.

A különböző országokban, egyidejűleg hasonló mutációk keletkeznek, ami azt jelenti, hogy még a határellenőrzések és a magas beoltottság sem feltétlenül védheti meg az országokat a saját „nevelésű” változatokkal szemben, beleértve az aggodalomra okot adókat is. A nemzetközi mobilitás ezen csak ront.

A Dél-Afrikai tapasztalatok azt sugallják, hogy a SARS-CoV-2-vel való korábbi fertőzés csak részleges védelmet nyújt a B.1.351 variánssal szemben. Ez a variánst 2021. márciusa óta már legalább 48 országban mutatták ki.

A vakcinák hatékonysága az új változatokkal szemben még mindig nem egyértelmű. Az Egyesült Királyságból származó legújabb egyértelmű bizonyítékok azt sugallják, hogy mind a Pfizer, mind az AstraZeneca vakcinák jelentős védelmet nyújtanak a súlyos betegségekkel és a B.1.1.7 variáns kórházi kezelésével szemben.

Másrészt, a B.1.351 variáns hatását az AstraZeneca oltás lecsökkenti enyhe vagy közepesen súlyos betegséggé. Viszont egyetlen intézkedés sem elegendő a vírus terjedésének megakadályozására ezért minden országban erős közegészségügyi intézkedéseket kell fenntartani az oltási programokkal párhuzamosan.

Miért van szükség a maximális védekezésre?

Minden alkalommal, amikor a vírus replikálódik, lehetőség van mutációra. És ahogy azt már világszerte látjuk, az ebből eredő változatok némelyike a vakcinák hatékonyságának erodálását okozzák. Ezért szólítottak fel a „maximális védekezés” globális stratégiájára.

A közegészségügyi vezetőknek azokra az erőfeszítésekre kell összpontosítaniuk, amelyek maximálisan elnyomják a vírusfertőzések lehetőségét, amelyek különben segítik olyan mutációk megjelenését, amelyek új aggodalmat válhatnak ki.

A vakcina azonnali bevezetése önmagában nem lesz elegendő ennek eléréséhez; a folyamatos közegészségügyi intézkedések, mint például az arcmaszkok és a fizikai távolságtartás is létfontosságúak lesznek. A beltéri terek szellőztetése fontos.

Tisztességes hozzájutás a vakcinákhoz

A vakcinákhoz való méltányos hozzáférése létfontosságú. A magas jövedelmű országoknak támogatniuk kell az olyan  mechanizmusokat, mint a COVAX-létesítmény, amin belül vakcinákat adományoznak az alacsony és közepes jövedelmű országoknak, és támogatják az ellenőrzés alatt állóa vakcina gyártás növelését.

Részletesen: 3 módja van  annak, hogy beoltsák a világot, és meggyőződjenek arról, hogy mindenki, gazdag és szegény egyaránt részesül azt oltásokban.

Az egészségügyi rendszereknek biztosítaniuk kell, hogy az egészségügyi szakemberek támogatást kapjanak a megnövekedett kórházi kezeléshez anélkül, hogy csökkentenék a nem COVID-19 betegek ellátását.

Az egészségügyi rendszereket jobban fel kell készíteni a jövőben megjelenő variánsokra. A fokozott védekezéshez a következők tartoznak:

  • Genom felügyeleti programok létrehozása a kialakult variánsok azonosítására és gyors jellemzésére a világ számos országában.
  • Gyors, nagyszabású „második generációs” vakcina programok és megnövelt termelési kapacitás létrehozása, amelyek lehetővé teszik a vakcina terjesztést.
  • A vakcinák hatékonyságának vizsgálata, a meglévő és az aggodalomra okot adó új variánsok esetében.
  • Közegészségügyi intézkedése (például kettős maszkolás) létrehozása és az egészségügyi személyzet egyéni védőfelszerelésének biztosítása.
  • Viselkedési, környezeti, társadalmi és rendszerszintű beavatkozások megteremtése: mint például a szellőztetés lehetővé tétele, az emberek közötti távolságtartás, valamint a hatékony keresés, tesztelés, nyomon követés, izoláció kialakítása.

A helyzet: a WHO szerint a Globális heti COVID-esetek csökkennek, de ha abbahagyjuk a harcot, akkor jön visszarendeződés.

A COVID-19 aggodalomra okot adó újabb és újabb variánsai megváltoztatták a játékot. Fel kell ismernünk és cselekednünk kell, ha globális társadalomként el akarjuk kerülnünk a fertőzések jövőbeli hullámait, még több lezárást és korlátozást, valamint a betegséget és halált.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

130 gondolat erről: „(3509) Új variánsok

  1. Amúgy érdekes ez a mutáns hogy hogy tud mutálódni? Mi irányítja azt hogy mutálódjon, vagyis honnan tudja hogy mutálódnia kell? Hogy tud kialakítani egy ilyen bonyolult genetikai láncot? Hogy terjednek a mutánsok? Értem ezalatt hogy egyszer egy emberben kialakul egy mutáns ? Vagy mondjuk 10 fertőzés átadás után kialakul egy egyre erősebb mutáns? És akkor az ott van az angliai Joe bácsiban először mint egy személy csak ő hordozza?Majd innen fertőződik le egész európa? Lehet hülye kérdések de én még erről nem olvastam sehol sem.

  2. Veszélyes oltásgyengítő mutáció jelent meg Japánban az olimpia előtt

    Japánban egyre jobban terjed az E484K nevű koronavírus-mutáció, amely relatív ellenálló az oltásoknak.
    ……………
    Szakértők szerint a variáns elterjedése veszélyeztetheti a vakcinaprogramok hatékonyságát, mivel olyan génjei vannak, amelyek segítenek az emberi test immunválaszát elkerülni.
    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/japan-koronavirus-mutacio-eek-e484k-torzs-olimpia.726431.html
    *https://index.hu/belfold/2021/04/04/gyengiti-az-oltasvedelmet-a-koronavirus-japanban-terjedo-mutacioja/
    *http://medicalonline.hu/kitekinto/cikk/oltasoknak_ellenallo_mutacio_japanban

  3. 1 – andrew:
    Minden élőlény mutál (ez teszi lehetővé az evolúciót), de nem egyformán. A koronavírus tulajdonsága az igen gyakori mutáció. A mutánsok nagy tömege kihal, de amelyik (véletlenül) úgy sikerül, hogy sikeresebb lett, az el fog szaporodni, sőt egy idő után már csak ő fog létezni. Itt semmi tudatosság, tervezés, stb. nem létezik. Itt csak az evolúciós szabály érhető tetten.

  4. Nekem az gyanús, hogy egy teljes évig nem bukkant fel egyetlen mutáns se, legfeljebb spekuláció szinten beszéltünk róluk. Aztán elkezdünk tömegesen oltani, és erre jönnek tömegével.

    És az hogy van, hogy egymástól függetlenül, több helyen egyszerre ugyanaz a mutáció jelenik meg? Ennek a valószínűsége infinitezimális.

    Egész olyan, mintha azok, akik az eredetit is készítették, jól megfontoltan terjesztenék az újabb verziókat, egész addig, míg a tervezett hatást el nem érték.hülyeség!

  5. Tavaly év elején a múlt tapasztalataira alapozott általános következtetés az volt, hogy a vírus ahogy idővel mutálódik úgy gyengül is.
    Nem gyengül, erősödik.
    Az meg, hogy a világ népességének döntő hányadát a jövőben egy két hónapon belül sikerüljön beoltani, nem fog megvalósulni.
    Ez az oltási útlevél meg több sebből vérzik.
    Ha utazás közben lejár az érvényessége, akkor mi történik, kialakult e egyáltalán védettség az oltás után, ez számít vagy nem számít, különböző vakcináknál egyformán mindenkinek automatikusan fél évig érvényes útlevél jár?
    Ha külföldön a nyaralás alatt egy új, az oltást kikerülő vagy sem, mutációt találnak, akkor érvénytelen lesz az útlevél vagy szabadon grasszálhat a család a világban az útlevél lejáratáig, mintha nem lenne új mutáció?
    Távolságtartás, maszk, kevés és rövid idejű érintkezés idegenekkel, egészséges életmód, hatékony gyógyszerek, hatékony korházi protokoll, vakcina, rendszeres ellenanyag szint szűrés, fejlett mutáció kutatás, gócpont esetén azonnali helyi zárás, karantén. Ezek szintén nem fognak megvalósulni.
    Személy szerint abban reménykedek, hogy idővel mégis szelídül a vírus.

  6. Pandémia alatt nem oltunk, csak előtte, vagy utána. Ezzel elősegítjük a mutációk létrejöttét, csak most nincs idő erre, kapkodás van.

    Gyógymóddal, fegyelemmel, megelőzéssel kellene megmenteni, akit lehet, aztán, ha lecsengett a járvány, el lehet kezdeni oltani…

  7. Aki az evolúciót tagadja, ezt sem fogja megérteni, s végképp nem tudja elfogadni.
    Nem hiába, a halálozások jó része mögött természettudományos ismerethiány, ill. a kiskorban ehhez szükséges szemléletalakítás elmaradása/elégtelensége vagyon. S emiatt sötétség lakozik a fejekben…

    Aki ismeri és érti az evolúció alapjait, annak nagyjából annyit kell tisztáznia, hogy ami egy emberi populációban két generáció, mondjuk 50 év, az a koronavírusnál órák kérdése. Ha ezt a szaporodási ciklusidőben rejlő „erőt” vizsgáljuk, láthatóvá válik, hogy ami emberi léptékkel, vagy akár a háziállatok domesztikálása során tényszerűen ezer években mérhető, az koronavíruséknál megvan néhány hét, esetleg pár hónap alatt.

    Innen meg már talán nem kell tovább magyarázni, ahogy a szükséges idő alatt kialakult a farkasból a palotapincsi és a bernáthegyi, a vírus is képes igen nagyfokú, saját számára előnyt, a gazdaszervezet számára (vagyis számunkra) hátrányt jelentő változások kialakítására. Míg az első esetben a mutációk irányítása kézben tartható, a koronavírus esetében minden próbálkozásunk, amivel hátráltatni próbáljuk, újabb és újabb ellenstratégia kialakítását teszi szükségessé, kvázi eredményezi a kórokozó részéről. S mivel a rendelkezésre álló idő nem nekünk dolgozik, valamint mindig valami új után kell igen gyorsan futni (kutatni, megtalálni és kitalálni az ellenlépést), a „harc” hosszú távon szinte lehetetlenné válik.

    Kész szerencse, hogy a természet mindig egyensúlyra törekszik, így áldozatok árán, de beáll egyfajta egyensúly, amire tévesen azt szoktuk mondani, hogy „megszelídült a kórokozó”…

  8. ‘1 andrew

    A DNS és RNS másolásakor történnek hibák, ezek a mutációk. Minél többször másolódik, annál többször történik. A vírus a sejtedbe kerülve lemásoltatja az RNS-ét, és ezek kerülnek a legyártott új vírusokba. ezek tovább fertőznek, másolódnak stb.

  9. 4 Ábel
    Az egyáltalán nem biztos, hogy ezek a mutációk egy év múlva jelentek meg, csak akkor azonosították őket.
    Feltehetően akkorra körvonalazódtak azok az eltérő jellemzők, és addigra terjedtek el olyan mértékben, hogy felhívták a szakemberek figyelmét.
    Arra pedig, hogy különböző mutáns változatokban felbukkan ugyanaz a megváltozott tulajdonság, az sem jelenti feltétlenül azt, hogy azok függetlenül alakultak ki.
    A vírusoknál nem ritka a gének cseréje és kombinációja, így lehet, hogy az egyik mutáció kombinálódik egy másikkal, amennyiben ez előnyös a terjedés szempontjából…

  10. 1 Andrew
    Már a kérdésfeltevés is furcsa, hogy tud a mutáns mutálódni?
    Hát pontosan úgy ahogy a mutáns létrejött az eredeti törzsből.
    A genetikai kód másolásakor véletlenszerű külső behatások megzavarják a másolás pontosságát, a kód bármelyik elemét véletlenszerűen megváltoztathatja egy jelenlévő zavaró vegyi hatás, kozmikus, vagy egyéb sugárzás, és a lemásolt kód egy eleme nem lesz azonos az eredetivel.
    Ezek a mutációk a vírus terjedése során milliárdszámra bekövetkeznek a fertőzött sejtekben, amelyek közül csak néhány lesz sikeres új változat, amely fertőzőképességben lenyomja az eredetit, tehát jobban fog terjedni annál…
    Minden új mutáció készen áll arra, hogy újabb mutációkon essen át, akárhányszor, akárhányféleképpen…
    De hát erről szól az egész evolúció, az élőlények sokszorosan elágazó törzsfája…

  11. Horváth Csongor:

    Én nem tartom szerencsésnek, ha ilyen akarattal ruházol fel egy vírust…
    Egyszerűen a szervezet amikor reprodukálja (ha jól tudom ennyi történik, a vírus magában nem tud osztódni), létrejönnek hibák, és amelyik „előnyösebb”, az fog tovább sokszorosodni.

    A posztból hiányolom a D vitamint 🙂 illetve a „koszos” országok érzésem szerint jobban bírják, itt nézelődtem:

    https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

    Bangladesh 58 halál / millió lakos eddig?
    Magyarország 2320 / millió?

  12. 12: Satyi:
    Hol találsz ebben akaratot??
    Az akarat az ember részéről jön, amikor irtani próbálja a vírust, s megöli (vagyis a szaporodásában ellhetetleníti) a klasszikusan dolgozó példányokat, így az egyébként alig-alig fellelhető (9-ben Hargi által említett módon létrejövő) mutáns példányok előtt nyílik meg az út a szaporodásra és a még nagyobb károk okozására.
    Úgy gondolom, Andrew kérdésére az általam felhozott példa szemléletes és jó áttekintést ad annak megértésére, amivel kapcsolatban a kérdés, ill. korábbi kérdései érkeztek.

    Megjegyzem, az evolúció elvének szemléltetésekor irreleváns, hogy egy magától szaporodó baktériumra (lásd szuperbaktériumok létrejötte ugyanezen elv mentén), vagy a kizárólag gazdaszervezet közbeiktatásával szaporodni képes vírusokra, esetleg magára az emberre, ne adj Isten mindössze a prionokra (komplex fehérjékre) alkalmazzuk -e. Én azt természetesnek veszem, hogy aki idejön, az már tisztában van a vírus, mint biológiai életforma működésével.

    S a fenti példa jól mutatja, hogy egy világjárványt megállítani csak a legelején és a teljes izolációval lehetséges (lásd ebola korábban). A vakcinákkal akkor lennénk előbbre, ha egyszerre, az egész világon alkalmazzák őket, összehangoltan. Így, hogy mindig, mindenki csak a saját hasznát lesi, meggyőződésem, hogy hosszútávon még ártani is fog a vakcinázás. Pontosan azért, mert a járványt helyileg és ideiglenesen visszaszorítva, még alattomosabb törzek kialakulását kényszeríti ki. Ezek aztán a nemzetközi repülőjáratokon keresztül bárhova hamar megérkeznek… A vakcinázás Magyarországon most csodaszerként van propagálva, pedig a szakembereknek tudniuk kell, hogy ezzel csak csatát lehet nyerni, háborút biztosan nem!

  13. 12 – Satyi:
    Ha elmész Bangladeshbe, és eszel egy helyben elkészített ételt, akkor fél napon belül kifosod a beled, és jó ha nem halsz bele. Ezek a szutyokban élő embereknek az immunrendszere egészen más, mint az Európaiaknak. Szerintem,itt kell keresni a választ a jelenségre.

  14. 14: Én arra is tippelek, hogy a bangladesiek amúgy is hamar halnak, és a többségüknél senki nem jegyzi fel a halál okát.

  15. 14: Tiborbá:
    Talán ezzel együtt szerepe lehet az izolációnak is! Egyfelől most senki nem akar „koszos országokba” túristáskodni, másfelől eleve zártabb közösségekről beszélünk. A távol-keleti példáknál láttuk az idegenforgalom szándékos visszafogását és annak igen jótékony hatását a vírus terjedésére (vakcina nélkül is).
    A mutáción át nem esett eredeti variáns fertőző- és megbetegítőképessége jóval gyengébb volt, valóban elég lehet ellene a megfelelően edzett immunrendszer.

    A vakcinázással akkor lennénk előbbre, ha lezárnánk a reptereket, elkülönítenénk a tranzitforgalmat, kizárnánk az idegenforgalmat (mind a fogadó, mind a tőlünk induló ágon). Ez ugye lehetetlen, tehát nyilvánvaló, hogy a fentiekben leírt eszmefuttatásom meg fogja állni a helyét.

    S erre még rájön a diktátorunk fociőrülete, ami garantálja a magyar vírusimportot a világ összes részéről!

  16. Köszönet Tibor bának és Horvát Csongornak a részletes és pontos leírásért. Vajon a gyógyszeres megelőzés és gyógyítás miért szorul háttérbe?

  17. 17: Kacor:
    Szerintem azért, mert azok hatása nagyban függ több egyedi körülménytől, akár aktuális környezeti körülményektől is.
    Nincs biztos módszer, így senki sem meri szakmailag felvállalni, hogy adott protokoll szerint (adott esetben kockáztatva saját megélhetését, elismertségét), úgymond saját szakállára gyógyítson. Vannak ilyen próbálkozások, de van ahol bejön, van ahol nem. Tényleg kockázatos.

    Van, aki semmit sem tesz, és észrevétlenül átesik rajta, van, akit két védőoltást követően is elvisz… A D vitamin például ártani nem tud, az esélyeket egyértelműen növeli, de nem csodaszer a covid ellen!

    Attól, hogy vannak egyértelműen pozitív hatást elérni tudó szerek sem vagyunk előbbre, mert ezeket csak bizonyos állapot elérését megelőzően lehet sikeresen alkalmazni, s mire a többség kórházba kerül, ezeken a stádiumokon már rég túl vannak.
    Ne felejtsük el, hogy a covid egy rettenetes betegség, mert amikor már úgy érzed, hogy kilábalsz végre belőle, hirtelen romolhat az állapotod (ahogy anno Majkával is történt, ezt a történetet legalább mindenki ismeri). A mutánsoknál ez a hatás még erőteljesebb. Mire a páciens az orvossal találkozik, egyfelől saját hibájából, másfelől az ellátórendszer alsóbb szintjeinek diszfunkciója miatt (lásd háziorvosi rendelő, rendelőintézet, „telefonos gyógyítás”), már csak a szerencséjében bízhat.

    A biztos megoldás továbbra is az, ha nem kapod el. Nyilván ezt a végtelenségig nem lehet elhúzni, s azt előre megjósolni, hogy melyik variánssal jár az ember úgymond jobban, szintén nem lehet. Ami azt illeti, az izolációt az emberek alapból elutasították, a karantén pedig a megtapasztalt formákban csak arra volt jó, hogy indulatokat és bizalmatlanságot keltsen. Mondhatnám, az emberiség már a próbálkozás szintjén, elméletben is feladta a harcot ezzel a vírussal szemben. Azt nem tudom eldönteni, hogy puszta szűk látókörűsége, kapzsisága, esetleg minkettő miatt alakult így…

  18. 18

    Horváth Csongor

    Sajnos az emberek egy része számára könnyebb elhinni azt, hogy amikor dörög az ég, akkor az ördög veri az ördögnét, mint az, hogy ez a villámlás (kiszámítható) következménye.

  19. Beteszem a korábbi kommentem ide is, mert ez itt releváns igazából! Ugye az E484K továbbmutálódott brit mutációt már Romániában is detektálták a héten. Korábban megjelent egymástól függetlenül a brazíliai, a dél-afrikai mutációknál is, és egyre több helyen bukkan fel, egyenlőre még kis esetszámmal.

    De ez nem egy új variáns, hanem egy továbbmutálódás a tüskefehérjében, ami előfordul a dél-afrikai (B.1.351) és a brazil (B.1.1.28) variánsokban, és most már a brit (B.1.1.7) mutációnál is. De egyébként Japánban is felfedezték kb. bő 1 hete. Tehát itt nem egy új mutáció lesz domináns, és terjed el kb. 1/4 – 1/2 év alatt az adott kontinensen, mint domináns változat, hanem az adott mutációk mutálódnak tovább! Ezt hívjuk menekülési mutációnak, mert ez a tüskefehérjét érintő további mutáció segít a SARS-CoV-2 vírusnak a szervezet immunvédelmének még hatékonyabb kikerülésében, kicselezésében. A monoklonális és a szérum eredetű antitestek 10-60x kevésbé hatékonyak az E484K mutációt hordozó vírus semlegesítésében az eddigi vizsgálatok szerint, szóval a jelenlegi védőoltások hatékonyságát jelentősen lecsökkenti. Tippre a nyár végére, az ősz elejére már az E484K mutáció lesz a domináns változat a világon. Ezzel viszont a jelenlegi vakcináció kezdhető majd előröl egy 3. újabb E484K specifikus védőoltással!

    Angolul tudók előnyben, alább linkelem a The BMJ vonatkozó cikkét.

    COVID-19: Az E484K mutáció és az azzal járó kockázatok
    https://www.bmj.com/content/372/bmj.n359

  20. Nem elég, hogy nálunk szinte teljesen reménytelen élve lekerülni a lélegeztetőgépről a megfelelő személyzet hiánya miatt, (míg nemzetközi statisztikák szerint a lélegeztett Covid-betegek túlélési esélye 50% körüli…), megjelent már a nigériai mutáns is, mely ez magasrol tesz az oltásra, az oltottakra és a halálozási rátája is szinte a duplája az angol vírusnak.

    https://www.szabadeuropa.hu/a/nem-koronavirusban-halnak-meg-sokan-hanem-a-megfelelo-ellatas-hianyatol/31192135.html?fbclid=IwAR32CZRiATGl2A6utj9x_eO9VDEVzwpiIOxIaUlfHRsxX3EOw9bhah_I3-Y

  21. Nem elég, hogy nálunk szinte teljesen reménytelen élve lekerülni a lélegeztetőgépről a megfelelő személyzet hiánya miatt, (míg nemzetközi statisztikák szerint a lélegeztett Covid-betegek túlélési esélye 50% körüli…), megjelent már a nigériai mutáns is, mely ez magasrol tesz az oltásra, az oltottakra és a halálozási rátája is szinte a duplája az angol vírusnak.

    https://www.szabadeuropa.hu/a/nem-koronavirusban-halnak-meg-sokan-hanem-a-megfelelo-ellatas-hianyatol/31192135.html?fbclid=IwAR32CZRiATGl2A6utj9x_eO9VDEVzwpiIOxIaUlfHRsxX3EOw9bhah_I3-Y

  22. 18 Horváth Csongor
    Ez bennem újabb gondolatokat vetett fel.
    Az emberiség valóban nem jól reagálja le a helyzetet, de ebben a többszörösen megosztott érdekű világban ez sajnos elkerülhetetlen.
    Érdekes, tulajdonképpen az EU azon törekvése, hogy a vakcinák elosztásánál egy népességarányos elvet hirdetett meg, igen pozitívnak tekinthető. Ki is fejtették annak idején, hogy mehetne ez nemzeti alapokon is, de annak az lenne a következménye, hogy a gazdag és befolyásos országok akár feláron lenyúlnák a rendelkezésre álló kapacitásokat, a szegényebbek meg teljesen védtelenek maradnának.
    Ez méltányolható szempont, de ennek az lett a következménye, hogy az Unión kívüli befolyásos országok nyúlták le a készleteket, mi meg osztozhatunk tisztességesen a maradékon, messze lemaradva tőlük, mert ők nem filléreskedtek a közös olcsó árért, hanem fizettek, mint a katonatiszt.
    Mikor Orbán azt hirdeti, hogy elhibázott volt az EU közös beszerzési stratégiája, akkor csak azt felejti el, hogy lehet, ha nemzeti alapon történik, akkor a nyugati vakcinákból nekünk legfeljebb mutatóba jutott volna, mert a nyugati országok rég elhappolták volna előlünk.
    Viszont a német közvélemény jogosan morog a közös beszerzés miatt, sehol sem vannak az oltásokkal, ha nincs a közösködés, ők már sokkal előbbre járhatnának, ha saját nemzeti érdekeik alapján ténykednek…

  23. 18: Csongor, a gazdasági érdekek miatti csőlátás…! Nézd meg a sikeresen védekező országokat: Kína, Vietnám, Tajvan, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland, Szingapúr és még úgy ahogy Japán és Thaiföld. És kb. kész! Mire szavaztak, a 2-4-6 hetes totális elfojtásra, továbbá a szigorú karanténszabályokra, a kvázi 200% -on pörgetett tesztelésre és kontaktkutatásra és a zárt határokra. Ezekben a fenti országok megegyeznek, a megvalósítás már más-más módon történik! Ja, és csak mostanában kezdik el az oltási kampányaikat, de még azok sem tömegesek, kivéve Dél-Korea.

    Ez működik, míg amit a nyugati világ választott, hogy hol megszorítunk, hol engedünk az elméleti szinten egy jó megoldásnak tűnt, mert így részlegesen pöröghet a gazdaság. Aztán gyakorlatilag az eltelt bő 1 évben láthatjuk, hogy a gyakorlati kivitelezése sem sikerült egységesen, és kvázi egy társadalmi és egészségügyi katasztrófát sikerült összehozni, persze minden országban más, más szinten. Ebből csak az USA tanult úgy ahogy, ott is a vakcina a „csodaszer” félmillió halott után, csak hát ott kihasználják az U. S. Army logisztikai kapacitásait aktívan kihasználva napi 2 millió embert oltanak be, és úgy néz ki, hogy május első felében meglesz a 200 millió legalább 1x oltott állampolgár. De ezután ott is jelentősen befog zuhanni az oltási tempó! A másik „éltanuló” az Nagy-Britannia a maga egészségügyi katasztrófája után, mert a rengeteg halott és az angol mutáció megjelenése után részben az Új-Zélandi szigorú járványkezelési metodikát kezdték el használni Nagy-Britanniára szabva kb. 4 hónapig, igaz mint szigetország megtehették! Mellette felpörgették az oltási programot, főleg az AstraZeneca vakcinára alapozva a PfizerBioNTech mellett, hogy minél gyorsabban meglegyen minél több embernél az első adag védőoltás. De most már elkezdtek részlegesen nyitni, 4,5 hónap után!!! (Ezt a 4-4,5 hónapot azért jól jegyezzük meg, mert idehaza kb. 1,5 hónap után nyitunk részlegesen, jóval kevesebb legalább 1x beoltott arányszámmal mint ahogy azt az angolok tették.)

    A többi járványkezelési stratégia ami a gazdasági érdekeket teszi az első helyre mint a hazai is, eddig egy hatalmas bukás, nem csak emberéletekben, de gazdasági és szociológiai értelemben is. Hiszen ahol sikeresek a totális elfojtáson alapuló biológiai alapú járványkezelési modellekkel ott van 80-100% közötti bértámogatás, vagy helikopterpénz alapú állami támogatás a lakosságnak, stb.!

    Ja és mit vársz a túlnyomórészt jogászokból, bölcsészekből és közgazdászokból álló hazai politikai elittől?! Majd amikor már ténylegesen hullahegyek lesznek, akkor időlegesen hallgatni fognak a természettudományos és orvisi szakértői tanácsokra, de mindig is az üzleti-, politikai érdek és a gazdaság lesz az első!

  24. 1. A nyugati világ hülye és mohó. Ebben (mint ország és mint nép) mi sem vagyunk már kivételek…
    2. Az EU alapelvei rendkívül progresszívek, sokszor kifejezetten jóravalóak, de a végrehajtásuk miatt balekká teszik alkalmazóikat, ahogyan a roszszándékú koldus lenyúlja a gyanútlan, segíteni kívánó embereket, s ha valaki átlát rajtuk, hát átkozódik.
    3. Németország még mindig a II.vh. béklyóiban csücsül. Merkel ennek maga a megtestesítője. Ha Hitler kimaradt volna a történelmükből, Németországban sem idegen nációk nem élnének, sem covid pandémia nem lenne. Rég megszerezték volna a szükséges nyersanyagokat és elkészítették volna saját vakcinájukat, fegyelmezetten, céltudatosan, ahogy a történelem folyamán mindig, amíg megvolt az identitásuk.
    4. Az ilyen USA és Kína/Oroszország féle „jótevőktől” számtalanszor kibeszéltük mit lehet, ill. mit érdemes várni…
    5. Magyarország most különösen rossz helyzetbe került a diktatúrája (és a Viktátora) miatt. Ismét kutyaszorítóban… Nem lenne gond, ha a diktátornak az lenne a célja, hogy valóban megszabaduljon (bármi áron) a pandémiától. De hát nem ez a célja (szerintem már úgy megzavarodott, hogy maga sem tudja mit akar valójában)! Ezért buktuk… sajnos mindannyian!

    Python:
    Ismét köszönet az értékes információkért!

  25. 26 Valaki

    „A cikk azt írja hogy Izraelben a lakosság 27 %-át beoltották , azonban az oltottak 5,7 %-a meghalt.”
    Ez azt jelenti hogy a lakosság 1.53%-a meghalt? Most mi van? Gondolom ez csak elírás.

  26. 27 andrew
    Hát, ez egy óriási ökörség.
    Nem hogy az oltottaknak, de az oltás nélküli vírusfertőzötteknek sincs 5,7% halálozási aránya, ha jól emlékszem, az olyan 3% körüli.
    Arról nem is szólva, hogy az első oltást 60% felett kapták meg, a másodikat meg olyan 55% körül, és a napi halálozás 8 fő körül van, míg a napi oltások száma olyan 15000 körül mozog.
    Ez akárhogy is nézzük, a halálozások aránya 0,053% az oltásokra vetítve, ráadásul ebben benne vannak a nem oltottakból elhalálozottak is.
    Ennyit a hitelességről, egy kicsit utána kell nézni…

  27. 28. hubab
    „Ez akárhogy is nézzük, a halálozások aránya 0,053%” Nem tudom mi a valós szám de 0,053% az kb. minden 2000-ik ember jelent.Lehet valós, nem tudom .Nyilván ez is egy félelmetes szám ha azt nézzük hogy mi van ha épp valaki hozzátartozód lesz a 2000-ik ember. Vagy éppen mi van ha az első oltástól a 2. oltás védelem kialakulásáig elkapja valaki a vírust abban a 6 hetes időszakban.

  28. Na az mekkora lenne ha folytatódnának a mutálások és egyre durvább mutánsok jönnének létre.Mondjuk olyanok amik kinyrják a lakosság felét 😀 .Összeomlana minden, az atomerőművek,a gazdaság:D.Közben még ránkpirítania a klíma is 😀 . Mondjuk ez olyan buli lesz ahol nem kell sok-sok évet várni mint a klímára tettük,mert viszonylag gyorsan intézkedik a vírus 😀 . És jelenleg még nem tudjuk hogy mi lesz a nyitások ára akár izraelben akár Angliában, de ez hamarosan kiderül nem kell sokat várni.Legdurvább esetben még nagyobb gebasz lesz.Közepes esetben még évekig itt lesz a vírus de olyan szinten meg tudjuk állítani hogy a kórházak nem lesznek tele, és a napi fertőzöttek száma pl. Mo. tekintetében napi 100 fő alatt lesz majd.Jó esetben meg eltűnik 1-2 év múlva aminek kicsi az esélye.

  29. 29 andrew
    Ez nagyjából azt mutatja, hogy a 60% körüli beoltottság annyira levitte a halálos áldozatok számát, hogy a csúcson 62 körüli napi halálos áldozatok számát 8-ra vitte le.
    Ez nyilván köszönhető a védett népességnek, ami csökkenti a többiek felé is a fertőzés veszélyét.
    Azért ebből az is látszik, hogy ők a csúcs idején is jobban kezelték a járványt, egy hozzánk közeli népességű ország, és csak 62 volt a legmagasabb napi halálozás heti átlaga, mi meg 250-300 körül járunk…

  30. Azt hiszem, eljött az ideje, hogy ebből a szekta templomból is távozzak. Koronatanúkkal én nem tartózkodom egy légtérben, még virtuálisan sem.

    MangaM, Ábel és még néhányan… hiányozni fogtok, különösen Manga geopolitikai elemzései. Vigyázzatok magatokra!

  31. 25: Ha itt diktatúra lenne, már rég elvitt volna téged a fekete autó, mint az 50-es években.
    Szaúd Arábiában épp most börtönöznek be embereket meztelen fotózáson való részvételért, na az a diktatúra.
    Úgyhogy igazából te jó dolgodban azt sem tudod, mit beszélsz (diktatúra, LOL). A határok nyitva állnak előtted is, szabadon választhatsz új hazát, ha itt pl. sikertelennek érzed az életed.

  32. 35 – Péter:
    A diktatúrának nem csak egy-két ismérve van (fekete autó), az is diktatúra, ha nincs parlament, helyette egy ember akarata érvényesül. Mert ugye nálunk ez van. Ugyan miért vinne el a fekete autó, amikor Orbán úgy lop és annyit, amennyit akar.

  33. 35 – Péter

    Hogy is van ez? Már tudsz valamit, amit mi még nem? Eddig csak naponta hallottuk, hogy nem vagyunk „igazi” magyarok, meg hogy egyáltalán nem is vagyunk magyarok. Mert csak azok a magyarok, akik pont ugyanazt gondolják, amit a „főnök” hallani akar. Tudod, hitvány dolog, hogy ti és pont ti mondjátok, hogy mennünk kéne. Ti, akik többszöri köpönyegforgatás után ismét megtaláltátok a szélsőjobbal kacérkodó ún. keresztény-konzervatív értékeket, amelyek egy világháborút kirobbantottak, a másodiknak pedig szintén tevékeny részesei voltak. Hányszor akarjátok még tönkretenni ezt az országot, már ami maradt belőle?

  34. 37. Kacor
    Jó lenne, ha lehiggadnál. Fingod nincs, hogy mi az a diktatúra, hacsak nem tartozol a Tibor bá generációjához. Én Romániában nőttem fel Ceaușescu uralma alatt, egy rendőrállamban. Na az diktatúra volt.
    Amúgy az egész hozzászólásod gyomorforgató…

  35. Proton Péter:
    Igazad van! Ha Oroszország, Törökország, Kína és Belarusszia szabadok, akkor ez itt is megállja a helyét.

    A XXI.században a kereszténység és a demokrácia már nem pont azt jelentik, mint korábban. Így engedd meg nekem, hogy a „diktatúra” kifejezést is ugyanilyen szabadon 🙂 használjam!

    Petike, szerencsétlen félnótás… Méghogy menjek el, ha nem tetszik! Semmivel sem vagy különb Gyurcsánynál. Emiatt nem érdemled meg, hogy tovább nyalhasd OV hátsóját! Kis Csacsi!

    Tényleg semmilyen párhuzamot nem vélsz felfedezni a sok temetés és a nagyszerű járányügyi védekezés zseniális szervezése között?! Ha erre nemleges a válaszod,innen meg neked kellene megfontolnod az azonnali távozást (HEAJBP)!

  36. Horváth Csongor, ne bántsd ezt a szegény Proton Pétert, ő is csak egy ember. Igaz szar ember, de ember… 🙂

  37. 40: Csont:
    Már hogyan mondhatnám, hogy „szar ember”! Ez nem fair!
    Maradjunk annyiban, hogy rendkívül egyszerűnek tűnik…, de már miért lenne ezért „szar”?
    Megtalálta a megoldást minden problémára! Akinek EZ nem jó, demokratikusan tűnjön el INNEN 🙂 . Nem nagy dolog, s magam részéről úgy vagyok vele, ahogy már Besenyő Pitsa bácsi is megmondta: „Ha egyszer nem vagyok ott valahol, akkor itt vagyok!”

  38. Andrew.
    Én nem tudom mi az igazság…csak belinkeltem, mert láttam párszor, hogy egy vita során az egészségkalauzra hivatkoztak a kedves „hívők”. Akkor jó volt, most nem jó…sebaj.
    Egyébként nem mondasz hülyeséget….és tényleg „mókás” lesz, ha az oltás miatt kipusztul az emberiség…nagyon izgalmas a heyzet!☺

  39. Csongor.
    Hát igen…akik kötelezni akarják az oltást, azok is megtalálták a megoldást a problémára…akinek ez nem jó, az demokratikusan ássa el magát.
    Nem személyeskedés, csak irónia….

  40. 43 Valaki
    De most őszintén, téged nem győznek meg az erősen oltott országok látványos eredményei?
    Láttad az izraeli meg a brit számokat?
    Miért is lenne jobb hagyni meghalni azt a sok embert?

  41. hubab+Valaki+mindenki: És nem csak hogy nem halnak a covidtól, de nem halnak az oltástól sem!

  42. Hubab.
    Itt mindenki hazudik…még én is.☺
    A másik meg, hogy túl sokan vagyunk.

  43. Valaki:
    Dehogy hazudsz! Nyíltan és világosan hülyeségeket beszélsz…
    Vannak emberek, akik másra nem képesek, mint minden körülmények között fújják a saját „igazukat”, mindenáron, akár haláluk pillanatáig. Diverzitás. Így szép a világ!

    Az oltások mögött legalább megjelennek a tények.
    A demokrácia járványügyben nem létezik, ezt is már hányszor körbejártuk, de csak mondd, hasonlítgasd, relativizálj tovább kedves Curix!

    Annyiszor elmondtam, ha a tények mást mutatnak, megfordulok, bárkit megkövetek, de hát nem azt tapasztalom, amit a túloldalról harsognak páran, igaz elég hangosan…

  44. 47. Horváth Csongor

    Valaki = Curix ??????
    Ez igaz????

  45. 48: Elek:
    Feltételezem. Nem tudom biztosan…

  46. Horváth Csongor, Csont
    1. Nincs olyan hozzászóló, hogy Proton Péter. Van helyette két hozzászóló, az egyik Peter, a másik proton.
    2. „Ha erre nemleges a válaszod,innen meg neked kellene megfontolnod az azonnali távozást”.
    Lehet, hogy Peter ott él, de én Romániában, úgyhogy nekem semmiképp nem kell távoznom onnan.
    3. A mocskolódásotok undorító, lehúzzátok a blog színvonalát a béka segge alá. Ez a blog egy oázis volt addig, amíg a hozzátok hasonló hozzászólók elenyésző arányban voltak itt jelen.
    4. Már fiatalkoromban úgy gondoltam, hogy Magyarország intellektuális elitjének legalább a fele része olyan, mint ti ketten, ez volt az oka annak, hogy nem telepedtem át, és ez az oka annak, hogy a mai napon sem vagyok még magyar állampolgár. Magyarország tragédiája az, hogy ez a megosztottság már István óta létezik, szóval egy ordas nagy hazugság a „Nyelvében él a nemzet”.

  47. 51: proton:
    „Fingod nincs, hogy mi az a diktatúra…”
    – Ugye ezt Te írtad? S tökéletesen összecseng Péter megelőző hozzászólásával.
    Beszólni könnyű, hogy lám, minden jól megy, nincs kérem itt/ott? semmiféle baj…

    A vita tárgya az volt, diktatúra van -e Magyarországon?
    Ennek megítélése egyesek szerint személyfüggő, ill. relatív. Szerintem meg nem az! S míg természetesen senki sem úgy tekint ma a fogalomra, mint a XIX. század idejében, a fent leírtak tükrében engedd meg nekem, aki itt éltem és élem az életemet, hogy hangot adjak rendkívül negatív tapasztalataimnak és érzéseimnek, ne Te mondd meg a határon túlról, hogy nekem itt jó avagy sem az, ami politikailag az életemet és életérzésemet évtizede meghatározza!

    Tudom, ti szavazni úgysem szavaztok, de azért a beszólongatás megy, hiszen Te voltál az, aki kijelentetted, hogy márpedig itt nincs diktatúra. Megértem, hogy maradsz, Románia hamarosan le fogja hagyni Magyarországot, a kibicnek meg tudjuk, semmi sem drága…

    Egyben azonban kegyetlenül igazad van! Erdélyország sosem volt hajlandó igazán Magyarországgal közös utat járni, az ellentét és a más nézőpont (hol egyiknek, hol másiknak javára) évezrede megvan a székely – magyar viszonyban. Mit mondhatnék? Én testvérként tekintek rátok, de csak addig a pontig, amíg nem akarjátok megszabni, hogy én, itt, mit csináljak.

    Kérdésünkben egyébként rég nincs nemzeti megosztottság, ez ma már könnyen eldönthető értelmi alapon (ma már abszolút nincs Orbánnak értelmiségi körökben támogatottsága, max. érdekeltségei vannak)! Ha emiatt nem tetszik a magyar érelmiség, uram bocsá, maradj a valagadon és törődj a magad dolgával!

  48. 51 – proton:
    A nyelvében él a nemzet egy örök igazság. Ha a katolikus egyház nem tartotta volna bennetek az anyanyelv használatát, ma már románok lennétek. A nyelvi kultúra azt, ami összetart egy közösséget.
    A nemzeti megosztottság jelenleg világjelenség. Én durván IQ szerint érzem a kettéválást. Én olyan értelmes emberrel még nem találkozam, aki Orbán hívő lenne anyagi érdek nélkül. Erre ragyogó bizonyíték, hogy a Fidesz szavazók között több az oltást elutasító, mint az ellenzék soraiban. Annak ellenére, hogy Orbán oltásra kéri őket.

  49. 52. Horváth Csongor
    „Beszólni könnyű”
    Ez kettős mérce, ha Te kritizálsz valamit, az építő jellegű vitának számít, ha más teszi ugyanezt, az beszólásnak.

    „ne Te mondd meg a határon túlról”
    Van rálátásom az ottani dolgokra még a határon túlról is, mert jónéhány rokonom, barátom, ismerősöm él Magyarországon. Tehát Te is engedd meg nekem, hogy nagy ritkán hangot adjak a véleményemnek.

    „Megértem, hogy maradsz, Románia hamarosan le fogja hagyni Magyarországot, a kibicnek meg tudjuk, semmi sem drága…”
    Nem, még mindig nem érted, ez eddig sem a pénzről szólt, és ezután sem arról fog szólni.

    „Erdélyország sosem volt hajlandó igazán Magyarországgal közös utat járni, az ellentét és a más nézőpont (hol egyiknek, hol másiknak javára) évezrede megvan a székely – magyar viszonyban.”
    Én nem erre gondoltam, hanem arra, hogy az ellentét külön-külön Magyarországon belül és Erdélyen belül van meg évezrede a nyugat után áhítozók és a nyugatból nem kérők között. Amúgy nem vagyok székely.

    „de csak addig a pontig, amíg nem akarjátok megszabni, hogy én, itt, mit csináljak.”
    „maradj a valagadon és törődj a magad dolgával!”
    Senki nem akarja megszabni, hogy mit csinálj, de mivel magyarnak születtem, magyarnak neveltek és magyarul taníttattak, úgy gondolom, hogy ez az én dolgom is, és éppen az a probléma, hogy neked ez nem tetszik. Addig maradok a valagomon, ameddig ez nem változik meg (nem fog), mert inkább vagyok Erdélyben „bozgor” (hazátlan), mint Magyarországon „román”.

  50. 53, Tibor bá’
    „Ha a katolikus egyház nem tartotta volna bennetek az anyanyelv használatát, ma már románok lennétek.”
    Ezzel egyetértek.

    „A nyelvi kultúra azt, ami összetart egy közösséget.”
    A nyelvi kultúra csak identitást ad az egyéneknek, és ezek az egyének csak nyelvi szinten tartoznak egy közösséghez, amit legfeljebb népnek nevezhetünk. A nemzet tagjait összetartja a közös világnézet, életfelfogás, stb. Ez alapján lehetséges, hogy magyar nemzet soha nem is létezett…

    „Én durván IQ szerint érzem a kettéválást. ”
    Én pedig az értékrendszer szerint.
    Fiatalkoromban mindig örvendtem, ha magyar emberrel találkoztam itthon, vagy a nagyvilágban, mert minden új ismeretség egy új barátság lehetőségét jelentette. Ez sajnos mostanra megváltozott, mert azt tapasztaltam, hogy manapság a közös nyelv egyre ritkábban garancia a közös értékrendszerre, néha annyira nem, hogy még egy egyszerű csevegés is kellemetlen érzéseket válthat ki.

    Szóval továbbra is fenntartom, hogy egy ordas nagy hazugság a “Nyelvében él a nemzet”.

  51. 56 – proton:
    Sydneyben az első héten könnyezve takarítottam és közben magamban a szózatot szavaltam. Ne várd el tőlem, hogy egyetértsek veled.

  52. 4 ödön
    Nem lehet kizárni a dolgok ilyen fordulatát, de azért nem is lehet biztosra venni.
    A cikk szerint egyes esetekben áttörheti a vírus a vakcina védelmét, ez arra utal, hogy nem tömeges a jelenség, csak kis számban kimutatható.
    Egyébként is tudjuk, hogy az oltások nem 100%-os hatékonyságúak, tehát mindenképpen lesznek oltás után is megfertőződő személyek.
    Én addig nem vonnám le a végkövetkeztetést, amíg a jelenség nem mutatkozik meg a statisztikában a fertőzések növekedésében.
    Ott viszont egyenlőre csökkenő átlagok vannak mind a fertőzöttek, mind az elhunytak számában Izraelben és az UK-ban is.
    Utóbbiban a tegnapi rekord alacsony halálozás 9 fő volt a januári 1800 felettiről.
    Majd meglátjuk…

  53. 55: proton:
    – A „beszólás”a Te részedről jött.
    – A kettős mérce egy jól csengő propagandaszöveg, amit bizonyos érdekkörök bármikor elő tudnak húzni és lobogtatni. Ráadásul esetünkben meg sem állja a helyét!
    – Vedd tudomásul, hogy a szemléleted miatt leszel idehaza román, és nem azért, mert bárki kirekesztene! Ha Budapesten született tüchtig magyar cserkészkapitány lennél, a megnyilvánulásod alapján akkor is ugyanígy vélekednék rólad (és a hozzád hasonlókról).
    – Igenis értelmi alapon válik ketté a társadalom, ahogyan anno a németeknél is, vagy bármilyen autokráciában, ahol a megosztás fennáll, de az ellenzék még nincs fizikálisan ellehetetlenítve (ha nem lennénk EU tagok, ill. nem ömlene az EU pénz, garantáltan már ezen is túllenne a magyar kormánypárt).
    – Ennek a megosztottságnak a kialakulásához hosszabb út vezetett és egyértelműen megvannak a felelősei (több oldalon is)…, kár bárkire vitapartnerként ráhúznod ezt szűk látókörűséged okán.
    – Ami a rokonok véleményét illeti, nincs benne semmi meglepő, hiszen -ahogy rendkívül kifejező közös anyanyelvünk is tanítja- „nem esik messze az alma a fájától”. 🙂

  54. Azt nem tudom fiúk, hogy nem esik le valakinek, hogy az új variánsokat csak és kizárólag korlátozásokkal és oltásokkal a büdös életben nem érjük utol, pláne nem hagyjuk le.
    Azon miért nem elmélkedik senki sem közületek, hogy a szervezet fogékonyságát hogyan lehetne csökkenteni, illetve az immunrendszert hogyan lehetne erősiteni??????
    Tibor bá, Csongor, Hubab stbstb bocs ha kihagytam valakit akik oltáspártiak vagytok, erre miért nem pazaroltok értékes gondolkodással töltött időtökből?
    Mos komolyan, arra blazíroztok, hogy majd az N+1-edik oltástól védett lesztek a mutációkra is, és majd minden jó lesz, és nem betegszek le?? Ez szerintetek mennyire életszerű? : ))))

  55. 60: Gergo:
    Soraidból azt olvasom ki, hogy nem értetted meg a lényeget.
    Blazírozhatunk itt az oltásra, az immunerősítésre, a gazdaságélénkítésre, akár egy kis tanulásra is, meg persze reménykedni lehet, kutatni is kell, hátha szerencsénk lesz, de alapvetően, a dolgok pill. állása szerint az a helyzet, hogy a tapasztalható közösségi hozzáállás alapján (teljes izoláció hosszabb időre kilőve) kvázi sehol nincs megoldása ennek a járványnak. Hónapokat lehet nyerni… és életeket, amíg várjuk a szerencsét! Nekem (s feltételezem még minden gondolkodni képes oltáspártinak) ez is fontos. A gazdaság tűzzel-vassal védéséhez meg szóljanak a mai poszt sorai, sosem lesznek aktuálisabbak! S mielőtt visszavágnál, hogy akik gond nélkül átestek a fertőzésen majd nevetve tovább lépnek mindezen, szintén fel kell hívjam a figyelmedet arra, hogy a védekezéssel (s így bizony az oltásokkal is) nagyban hozzájárultunk ahhoz, hogy ez a természetesen egyébként működő mechanizmus se működhessen sikeresen (az új variáns ismételt fertőzést okoz, védettség nélkül). Mielőtt azonban nekem esnél, hogy akkor az oltáspártiak miatt nem lesznek túlélők, figyelmeztetnélek arra is, hogy nem maga a vakcina, hanem annak okos felhasználása adta volna a lehetőséget, de amint már korábban leírtam -többször is-, nagyokosok közreműködésével sorra bukott el az emberi közösség több tudományosan kínálkozó lehetőséget. Sajnos a járványügy olyan, hogy nem működik benne a „Játszd újra Sam!” lehetőség…

  56. Csongor,
    én nem akarok neked esni, sem visszavágni : ) csak érdekelt a véleményed. Nem vagyok én kötekedő tipus.

    Ezen megakadt a szemem: „…az oltáspártiak miatt nem lesznek túlélők…” ezt hogy értetted?

  57. 53 Tiborbá: „Én olyan értelmes emberrel még nem találkozam, aki Orbán hívő lenne anyagi érdek nélkül.”

    Aki bármilyen politikusnak hisz, az vagy bunkó, vagy anyagi érdekből teszi, szóval szerintem ne szűkítsük le a kört Orbánra.

  58. 63 – Intuitív:
    Elhinni valamit, vagy valakinek a hívője lenni nem ugyanaz. A hazug ember is mond igazat hébe-hóba. Majd én eldöntöm mit hiszek el neki és mit nem.

  59. 62: Gergo:
    Az oltásokkal akarva – akaratlanul, olyan változásokra kényszerítjük a vírust, amelyek még hatékonyabbá teszik, vagyis, amelyik mutánst nem tudjuk a vakcinákkal „legyőzni”, azokat szaporítjuk el. Ez a folyamat az oltások nélkül is működne, de a mesterségesen keltett evolúciós kényszer nélkül nem lenne ilyen erőteljes.

    Nem az oltáspártiak miatt alakul ez így, hiszen okos vakcinahasználattal visszaszorítható lenne a kórokozó, ahogyan korábbi példákon számtalan esetben láthattuk.

    Most viszont egy nagy össze-visszaság van, mindenféle vakcinát bedobnak, akár országon belül is különbözőeket és a legnagyobb vétek, „rányitnak mindenütt a még nem teljesen visszaszorított kórokozókra”. Mindezt izoláció nélkül, hogy a messze kialakuló variánsok is szabadon mozoghasssanak, szabadon cserélődhessenek.

    Nem normális dolog, s alapvetően ez a vesztünk. Nem az oltással van a baj, hanem az értelmetlen felhasználásával.
    Olyan, mintha valaki vérnyomás csökkentőt venne be, mert magas vérnyomásbetegséggel küzd, de kávéval küldené a gyomrába, mondván, erről az apró élvezetről nem mond le… Ráadásul ezzel csak kioltja a kívánt hatást, de sok esetben olyan kölcsönhatás is lejátszódhat, ami egy élettanilag rendkívül negatív hatást hív elő, s ilyen gyógyszerkölcsönhatásokba, ha az ember nem figyel, bele is halhat!

  60. Allergodil, Virostop

    Probálta valaki már, vagy csak dumálunk? Nekem egy éve működik, írtam is már.

  61. 67: ötlet:
    Ezt már nagyon vártam! 🙂
    Reggel olvastam, s gondoltam is LS-re… Ha ebből valami lenne a jövőben, na akkor egyértelmű lenne a hátsó szándék.
    Mondom a „tervet”: Az első körben egy valódi vírussal ismertetjük meg a nagyközönséget. Második körben már tényleg elég lenne a puszta hírverés is, ahogy az embereket ismerem, kételkedés nélkül kajálnának meg bármit, s akkor elképzelhetőnek tartom, hogy tényleg bepróbálkoznának valós veszély nélkül is egy ilyen „modern kontroll” kiépítésével. Ha nem lenne ott rögtön a cikk végén, hogy még a parancsot teljesítő bakák is mereven elutasították, magát a felvetést is, komolyan venném, hogy amiről LS korábban informált, azt valóban véghez akarják vinni. De lám, itt már kertelés nélkül tárulkozik fel a mikrochip, tű és hókusz-pókusz nélkül, s ennek erőltetett tolása már tényleg egyértelművé tenné, hogy meg kell akadályozni bármi áron.
    De ennek közvetlenül nincs köze a most zajló valós pandémiához.
    Ugyanakkor jól érezhető, hogy a valós pandémia adta lehetőségeket milyen szorgalmasan kihasználnák (nyilván a hadseregben kísérlet zajlana, aztán jó lesz az még sok minden másra is). Kizártnak tartom, hogy bevezethessék, ha mégis, akkor valószínűleg ismét az emberek ostobaságán viszolyoghatnék, mert tuti, hogy megint ellenzékbe kerülnék a véleményemmel, s ahogy most nem lehet sokakat rávenni a helyes magatartásra, ki tudja, akkor meg elképzelhető, hogy épp az ellenkezőjéről nem lehetne az idomuló tömegeket meggyőzni. Lehet, hogy éppen ez a cél? 🙂

    68: Tiborbá:
    A köztudatban ez él, közérthetőnek szánt magyarázatoknál szoktam használni példaként.
    A valóságban először hirtelen emel, aztán csökkenthet is.
    A koffein serkentő-gyorsító „drog”, így valóban pontosabb lett volna a vérnyomás helyett pl. a pulzust (vagy még inkább szívfrekvencia-variabilitást) írni. De a pulzusszabályozó gyógyszerek nem olyan ismertek, mint a vérnyomáscsökkentők, pedig a kettőt kombinálva is lehet szedni (lásd pl.: Nebilet és Valsartan).

  62. Még a vírus elején több politikus agitált a készpénz használata ellen mint vírust továbbadó eszköz.
    A készpénz nélküli élet próbája már ez is volt,sokan ,többen használnak kártyát telefont stb.
    Egy chip sokkal egyszerűbb lenne.
    Nem kell hozzá sok,a zeneipar pár új sztárja simán promótálhatná a menőség e formáját,aztán azt vesszük észre hogy már be is vezették,és egy doboz gyufát se kapsz nélküle.
    Nem akarom bő lére ereszteni,de a sátán bélyegeként régóta pedzegetik.

    Azért az a szűrő se semmi a cikk végén.

    Tudnak ha akarnak.

  63. 9 Horváth Csongor
    Az L.S.-re jellemző fóbiás oltásellenességben ez lehet az a motívum, aminek van némi realitása.
    Ezt indokolhatja egy olyan félelem, hogy ha bekövetkezik egy olyan állapot, mikor kötelezően minden embert rendszeresen be kell oltani, akkor nyitva van az út, ennek egy más célra történő felhasználása előtt is, még akkor is, ha esetleg a jelenlegi oltásokat nem használják ilyen célra, és valóban a vírus elleni küzdelem miatt történnek.
    Aki ebben érzi a legnagyobb veszélyt, azt nyilván még az oltások esetleges látványos sikere sem győzi meg, hogy elfogadja az oltást, akár még a halálos fertőzés bizonyos kockázatát is elfogadhatóbbnak tartja a maga szempontjából, minthogy asszisztáljon egy ilyen kapu megnyitásához az emberi szabadság felszámolásához.
    Ha egy országban oltásokkal felszámolnák a járványt, és nem lenne az oltásoknak semmi kimutatható káros utóhatása, tán akkor is azt mondaná, hogy ez csak a beetetés volt, hogy az emberek nyitottak legyenek az általános kötelező oltások elfogadására, aztán jöhet erre építve a következő lépés…
    Persze itt most az ördög ügyvédje voltam, megpróbáltam egy ilyen oltásellenes valaki bőrébe bújni, és kitalálni, mitől félhet még jó eredmények esetén is.
    Én magam abszurdnak tartok egy ilyen forgatókönyvet, mert ennek végrehajtásához olyan nagyszámú embert kellene beavatni, képbe hozni, hogy képtelenség lenne titokban tartani, és minden érintettet rávenni az ehhez asszisztáláshoz…

  64. 71: hubab:
    Nem érted? Pont azért van realitása, s komolyan kell venni, mert abszurd!
    Ha tényleg akarnak valamit, gyorsan bedobják a köztudatba. Ha még egyszer elő fog kerülni ez a téma, meg kell húzni a vészharangot.
    Mint látható, ötlet máris rámutatott, hogy ezt könnyen oda lehet adni a tömegeknek.
    LS aggodalmának most lesz létjogosultsága, s amennyiben ez tovább menne, lenne igazán felelőssége is a felé megfogalmazott oltásellenes kritikáinknak. Korábban ezt már jeleztem felé (mármint, hogy rosszkor húzza a vészharangot)…

  65. 72 Horváth Csongor
    Ha viszont így közelítjük a témát, akkor ez a rókafogta csuka esete, hiszen hogy ezt az esélyt kivédjük, ahhoz teljesen el kellene utasítani az oltásokat, ami alapból a veszélyeztetettek életéről való lemondással egyenértékű akkor, mikor közben az oltottak között látványosan töredékére esik a halandóság.
    Ha nem találunk az oltásokkal minimum azonos hatékonyságú védelmet a halálozásokkal szemben, akkor nyíltan be kellene vallani, hogy inkább lemondunk sok ember életéről, akit egyébként megmenthettünk volna oltással, csak azért, nehogy valakik majd esetleg visszaélhessenek a kialakuló új helyzettel.
    És vajon ehhez hogyan viszonyulna az átlagember?

  66. 73 – hubab:
    Az átlag ember mindenhez úgy viszonyul, ahogy beetetik. Egyszer valaki egy reklám főnököt megkérdezte, hogy lehetséges lenne-e egy gorillát beszavazni az elnöki székbe. A válasz: Igen, csak nagyon drága lenne.

  67. 7 ödön
    Azért ezt a zárómondatot érdemes idézni:
    „With more than half the population fully vaccinated, the pandemic is now on the decline, with new daily infections in the low hundreds.”
    De érdemes lesz figyelemmel lenni a számok alakulására, hogy képes lehet-e a dél-afrikai variáns átvenni a prímet, és elkezdeni a népesség újrafertőzését tömegesen, vagy ezek csak elszigetelt esetek…

  68. 75: Nem véletlenül készül a Modernából és a PfizerBioNTech védőoltásból a módosított, 3. adagnak szánt változat. És tippre a nyáron érkező CureVac mRNS vakcinából is lesz ilyen módosított változat majd.

  69. 75: Egyik vakcinát se állította soha senki 100%-osnak a megfertőződések megakadályozásában, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy kb 100%-os hatásosságúak a súlyos megbetegedések és halálozások tekintetében. Még az A-Z-s a vérrög miatti halálok is elférnek simán a kerekítési hibahatáron belül a maguk 0,0004%-os becsült arányukkal.
    No persze nem az első oltás másnapjától érvényes ez, hanem a 2 oltás után legalább 1 héttel. De már az első oltás utáni 2-4 hét után is jelentősen csökken a kórházba kerülés kockázata. (mRNS vakvináknál kb 2, vektor vakcináknál inkább 3-4 hét után válik el a görbe a kontroll csoporttól, SinoPharmról nem tudok publikus adatot.).

  70. 79: Avatar:
    De azt tedd hozzá, hogy 6-12 hónapig!
    Most mindenki azt hiszi, ha megvolt a 2. oltás, utána jön hawaii…
    Indul az okosság, hogy akit beoltottak, annak csak egy nátha, nincs mitől tartani, s zsebben az igazols is. Aztán majd jön a keserű ébredés!

    Egyre több olyan eü. dolgozó ismerősről tudok, akik már tavaly megkapták az oltásokat, de az eltelt időt követően a brit mutáns kegyetlenül megbetegítette őket, sőt egyikük meg is halt.
    Ezek után nekem jelenthet a Kormány, Merkely, meg akármelyik nagyon okos ember…

    Maszk, távolságtartás, kézfertőtlenítés, óvatosság, szabadban tartózkodás! Majd senki se mondja, hogy nem szóltam… 🙂

  71. 81: Tiborbá:
    Felőlem… 🙂

    Hiszen a klímaváltozás is csak egy humbug! Nincs itt semmi vész, pörögjön a motolla!!
    Nálunk december végét meghazudtoló idő van… havas, jeges utak, a virágzó fák ágai roskadnak a jégdara alatt, a már április közepe lévén beállított kerti eszközöknek annyi…
    De végül is ez csak egy kis kilengés, napocska miatti szösszenet a balfék klímaharcosok csónakjának ormán. Hogy az embereknek köze lenne hozzá? Na fene, egyenesen orcátlanság! De elszenvedni a következményeit biztosan az ember fogja (s van ebben valami földön túli kis igazság). Gyűlnek a fellegek…

  72. Nem tudom, mi a probléma azzal, hogy 3 havonta megböknek. Jobb, mint amikor a 20 as csövet gyömöszölik le a légcsöveden.
    70. ötlet
    Én egyből berakatnám a chipet, ami online jelent rólam. Ha mondjuk piásan beleesnék a kanálisba, könnyen megtalálnak és kihalásznak mielőtt kihűlök. 🙂

  73. Re:83
    A birkák is a szállító kamionon húsvét tájékán abban a hitben élnek, hogy jobb helyre kerülnek… 😉

    Kutyák/macskák ki vannak pipálva.
    Következő csoport a szenilis nagyi/papi, aki elkóborol az idősek otthonából.
    Ezek után jönnek a gyerekek, akik a pedók, és a drogterjesztők fenyegetnek, kell beléjük a nyomkövető.
    Végül jössz te, mire már késő lesz.

    Ha valamit félelmedre támaszkodva próbálnak neked beadni, hogy az milyen hipi-szupi lesz neked, akkor legyél résen…

  74. Amikor a TV már mutogatta a 2020. év legelején a KÍNAI JÁRVÁNYT, akkor szépen elkezdtem a

    Broncho Vaxom On kapszula-kúrát (kis kihagyással két kúra egymás után)

    ami a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyóccer, csak gyógyhatású készítmény és nem is tudjuk pontosan, hogy a T-sejtes immunválaszt (sejtes immunitás a másik neve) mitől és hogyan fokozza.

    Ezt azért fontos megosztanom nektek, mert én egy magyarországi járványkórházban dolgozom és mindennap érintkezek lehetséges covid-fertőzöttekkel és felületekkel…

    Tudomásom szerint a pécsi virológus szakemberek foglalkozni kezdtek ezzel a készítménnyel is.

    Emelett sportolok, hideg vízben fürdök az udvaron (amíg nincs fagy) és hóban hempergek, ketogén étrend szerint eszegetek.
    Laboreredményeim szuperek:
    Glükóz 4,5 mmol/L
    Koleszterin 7,7 mmol/L
    Trigliceridek 0,76 mmol/L
    HDL koleszterin 2,22 mmol/L
    LDL koleszterin 4,24 mmol/L
    Pulzus 58/min
    Vérnyomás 117/78 Hgmm
    BMI 22,55 kg/m2
    Magasság 191 cm
    Életkor 45 év pár nap múlva

  75. 86. János: Köszi. Nagyon jó javaslat. A Staphylococcus Aureus-ra is felkészíti az immunrendszert, amiről köztudott, hogy a kórházi oxigéncsövekben is vígan elvannak és fertőznek is… Nálunk csak receptre kapható, de jó a Wobenzym is…

  76. 49.

    Csongor

    ha minden feltételezésed ilyen volt eddig is, akkor már sokszor vetődtél árnyékra.
    Semmilyen más nicknéven nem írtam ide, és nem is fogok.
    Legjobbakat

  77. 85. Dajtás
    Csak vicceltem.
    Ettől (nanochip 🙂 ) azért még technikailag messze vagyunk.
    Még a kamerázott Pesten sem tudnak lekövetni, pláne maszkban, mostanság.

  78. Ha van mobilod és nálad van, bárhová lekövetnek. Az a nanochip… Volt erről egy szlovák politikai vita, végül nem vezették be. Privát szerencsém volt, hogy a falu, ahol tanyázom, a magyar határ mellett van, és szlovák szolgáltató térereje itt nagyon nincs. A magyarokon keresztül telefonálok, ráadásul random imei számos telefonon, cseh prepay kártyával, azok meg szarnak kiadni az adataimat a tótoknak.

  79. A megoldást a multivalens vakcinák hozzák majd el…de addig is tudósítás a hazai kutatásokról, ha esetleg valakit érdekel:

    „”A SARS-CoV-2 által okozott COVID-19-pandémia nyilvánvalóvá tette, hogy rendkívül kevés vírusellenes hatású gyógyszerrel rendelkezünk, és égető szükség van új antivirális hatóanyagok kifejlesztésére. Kutatócsoportunkban, a DE GYTK Gyógyszerészi Kémia Tanszéken több mint 10 éve foglalkozunk glikopeptid antibiotikumok (teikoplanin, risztocetin, vankomicin) szintetikus módosításaival specifikusan RNS-vírusok elleni, aktív, új hatóanyagok előállítása céljából. 2019-ben kezdődött együttműködésünk a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportjával félszintetikus glikopeptidszármazékaink antivirális vizsgálatára a nyugat-nílusi láz és néhány egyéb, nagy mortalitási rátájú fertőzést okozó vírus ellen. 2020 tavaszától, a COVID-19 hazai megjelenése után a Virológiai Kutatócsoport a SARS-CoV-2-ellenes hatóanyagok kutatására fókuszált. A vizsgálandó anyagok körébe az elsők között kerültek be a lipofil csoportokkal módosított glikopeptid antibiotikumok. Ennek a hatóanyagtípusnak a kiválasztását az indokolta, hogy a korábbi zoonotikus koronavírusok ellen, így a 2003-ban járványt okozó SARS-CoV-1 ellen és a 2012-ben megjelent MERS-CoV ellen már bizonyították a glikopeptid-típusú teikoplanin antibiotikum hatásosságát.

    Jelenleg a Virológiai Nemzeti Laboratórium égisze alatt folytatódik ez a vizsgálat, és mostanáig több mint 30 félszintetikus teikoplanin-, risztocetin- és vankomicinszármazékunk SARS-CoV-2-ellenes tesztelésére került sor, közel 70%-uk mutatott kiváló vagy közepes aktivitást. Az aktív származékok között van néhány új, apokarotinoid-oldalláncot tartalmazó teikoplaninszármazék, amelyek az eddigi vizsgálatok szerint kedvező, kettős enzimgátlási mechanizmussal hatnak: gátolják mind a vírus, mind a gazdasejt egy-egy cisztein-proteázát. A teikoplanin-apokarotinoid konjugátumok vizsgálata során az is kiderült, hogy a módosításra használt apokarotinoidok önmagukban is nagyon hatékonyan gátolják a SARS-CoV-2 replikációját. Ezt rendkívül jelentős megfigyelésnek tartjuk, mert felveti az olcsó apokarotinoidok terápiás alkalmazásának a lehetőségét.

    A glikopeptid antibiotikumokon kívül az antivirális terápia tipikus hatóanyagainak, a nukleozidszármazékoknak a kutatásával is foglalkozunk. Ezen a területen célzottan a SARS-CoV-2 NSP3 és NSP15 endonukleázok ellen keresünk hatásos vegyületeket a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjával együttműködésben. Ez idáig mintegy 80 nukleozidanalóg in silico előszűrése történt meg, amely mindkét cél-endonukleázra kb. 50-50 találatot adott. Ezekkel a vegyületekkel jelenleg is folyamatban vannak a krisztallográfiai és enzimatikus vizsgálatok. Ugyanakkor már tavaly elkezdődött a Pécsi Virológiai Laboratóriumban a korábban előállított nukleozidszármazékaink SARS-CoV-2-ellenes sejtszintű tesztelése is, aminek eredményeként sikerült néhány hatásos nukleozidanalógot azonosítani.””

    ( forrás: Debreceni Egyetem Gyógyszerészi Kémia Tanszék)

  80. 93 – János:
    Dicsérendő, de mikor mondják meg a pécsiek, hogy hol kapok olyan gyógyszert, ami tényleg hat? Mert attól, hogy ők ide-oda tologatják a petri csészét, senki nem gyógyul meg.

  81. NA JÓNAPOT! https://index.hu/gazdasag/2021/04/16/cebina-covid-orrspray/

    „A két szérumot 2020 tavasza óta fejlesztik, az egyik közülük egy allergiaellenes orrspray, amely már a humán klinikai vizsgálati fázisban van, Németországban tesztelik. A szérum azelasztin-hidrokloridot tartalmaz, amelyet évek óta alkalmaznak az allergiás betegségek kezelésében.

    Nagy Eszter eredményesnek nevezte az eddigi kutatást, a PCR-teszten pozitív mintát adók között azt tapasztalták, hogy a szer pár nap alatt képes eltávolítani a szervezetükből a vírust.

    Nem betegszenek meg, és nem is lesznek fertőzőképesek

    – magyarázta a gyógyszerész végzettségű cégvezető.”

    Mi a rákoskeresztúri keresztberakott toprongyos rézfaszú verőckét kell az Allergodilon fejleszteni, 1986-tól használjuk, sose voltam náthás, influenzás se, in vitro letesztelték öli a vírust az orrból vett sejtkultúrán, akkor az orromban nem öli? Az index elnézést kér majd a lejáratott keletmagyarországi polgámestereken, akik osztották az allergodilt? Hú de mérges vagyok…

    Az egész nyomorult Covidot már el lehetett volna felejteni…halottak nélkül…

  82. 96 Ábel
    Én naponta nézem az új számokat Izraelből és az Egyesült Királyságból is, és addig, amíg nem látom a diagramokat felfelé görbülni, addig hiszek az oltások hatásosságában.
    A két ország fajlagos számai szépen össze is simulnak.
    Persze nem zárom ki, hogy jöhet még negatív fordulat, ezért kísérem figyelemmel az adatokat.
    Egyenlőre minden nap megkönnyebbülök, mikor látom az egyre alacsonyabb számokat.
    Igaz, hogy a csökkenés egyre lassul, mintha egy nullánál magasabb asszimptotához tartana, ezen lehet gondolkodni, hogy mit jelent.
    Vagy az egyre csökkenő ütemű oltásokkal magyarázható, lassan közeledik az az állapot, mikor a nem oltottak nagy százaléka oltásellenes, vagy potyautas szeretne lenni a nyájimmunitásban.
    Rosszabb variáció, ha az egyenlőre kisszámú rezisztens mutáns nem engedi lejjebb menni a számokat, ez akkor igazolódhat be, ha később elkezdenek a számok újra emelkedni.
    Szóval még semmi sem biztos, de azért reménykeltőek a fejlemények.
    És mindkét ország már szépen nyitogat, és ennek ellenére tovább csökkennek a számok…

  83. Leváltott romániai egészségügyi miniszter: politikai alapon történik a járványkezelés, a halottak száma sem valós

    kronikaonline.ro

    „Miután kirúgták el meri mondani, hogy hazudtak,”

  84. 71. hubab
    „Az L.S.-re jellemző fóbiás oltásellenességben ez lehet az a motívum, aminek van némi realitása.
    Ezt indokolhatja egy olyan félelem, hogy ha bekövetkezik egy olyan állapot, mikor kötelezően minden embert rendszeresen be kell oltani, akkor nyitva van az út, ennek egy más célra történő felhasználása…”

    Izrael:

    Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök most bejelentette, azt amit az „összeesküvők” már régóta ismételnek:

    A 9 millió izraelit félévente dupla dózissal kell beoltani.

    Kötelező oltások évente négyszer – különben az oltás igazolása nem lesz érvényes.

  85. 99. L.S.
    „Leváltott romániai egészségügyi miniszter: politikai alapon történik a járványkezelés, a halottak száma sem valós”

    100. Tibor bá’
    „Ez elképzelhető.”

    Tibor bá’ nemcsak a szomszédotoknál hanem nálunk is ez van az újabb tények alapján.

    „A fertőző betegségek bizottságának a jegyzőkönyve

    Végül még ezeknek a dokumentumoknak a gyors áttekintése során kiderül, hogy a Fertőző Betegbizottságot a kormány alibiként használja a kívánt intézkedések bevezetésére, mégpedig úgy ahogyan azt szeretné.

    * Az első megállapítás az, hogy a jegyzőkönyvek – amiknek a létezését a Görög kormány tagadta – gyakorlatilag normálisak, titkárokkal, elnökökkel, pecsétekkel és aláírásokkal vannak ellátva, így a féligazságok és a durva jegyzetek kijátszására „beintettek”.

    * A második megállapítás:
    a Fertőző Betegségek bizottsága a médián keresztül tájékoztatja az állampolgárokat a „döntésükröl” amit a kormány előzetesen döntött.
    Az üléseken részt vevő miniszterek nemcsak a bizottság tagjait irányítják a végleges döntésekhez, hanem úgy tűnik, rájuk kényszerítik őket. Ez jellemző a miniszterhelyettes egyik lépésére amikor tájékoztatja tudósokat az egyik rendelkezéséröl, amely már a Parlament elé lett terjesztve, mielőtt még bármilyen javaslatot hallott volna tőlük. Eső után köpönyeg.

    * A harmadik megállapítás – a fertőző betegségek bizottságának a jegyzőkönyvét tanulmányozva – a néhány tudós nézeteltérése a kormány által hozott intézkedésekről…Ami a megtett intézkedések tudományos dokumentációját illeti, még a Kormányzati Közlönyből is hiányzik…

    Βόμβα» τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων

  86. A. Akrivousis törvényszéki sebész:

    Mindeddig, a WHO által, még nem lett nyilvánosítva a COVID 19 genom-ja

    Apostolia Akrivousi leleplező beszéde a Lamiai – város törvényszéki orvosi szolgálatának a vezetőjétől, a t.v. előtt

    Azokra az adatokra utal, amelyeket a koronavírus megbetegedések – hivatalos halálokaként – elhunyt emberek esetében végzett boncolások után talált.
    Akrivousi asszony rámutat, hogy bizonyítékokat talál, amelyeket a múltban látott, anélkül, hogy az elhunytnak SARS-CoV-2-je lenne.
    Ezenkívül hangsúlyozza, hogy eddig a vírus genomját nem tették közzé, és a hatóságoknak feltett kérdések ellenére sem kapott választ:
    „Ha új vírusunk és bármely más mikroorganizmusunk van, az Egészségügyi Világszervezet mindig, bizonyos idő elteltével, hivatalosan bejelenti az egyes vírusok genomját
    Valami hasonlót, mi nem láttunk ilyet publikálni valahol.”

    – Mi a koronavírus genomja? „Van egy hivatalos bejelentés a WHO” töpreng.

    Ιατροδικαστής Απ. Ακριβούση: Δεν έχει δημοσιευθεί από τον Π.Ο.Υ. το γονιδίωμα COVID 19, vid

  87. 101 L.S.
    Tudsz valami forrást is erre, vagy csak hallottad valahol?
    Attól még Izrael is fényévekre áll, hogy kötelező legyen az oltás, most már ott tartanak, hogy a lakosság 60%-os beoltottságát elérve egyre laposodik a napi oltások görbéje, nyilván egyre kevesebb az, aki a még nem oltottak közül oltatni akar.
    Igaz, egyre kisebb a megbetegedések és halálozások száma, ami sok oltásokban bizonytalan emberben felveti annak lehetőségét, hogy a nyájimmunitás révén az is megúszhatja, aki nem oltat, mert nem lesz kitől elkapni.
    Az oltások ismétlésének ciklusát az fogja meghatározni, hogy mennyi idő múlva fertőződhet újra az ember, miután immunizálva lett.
    Erre viszont még nincsenek adatok, csak feltételezések. Olyan is van, hogy a Pfizer után akár két-három év is lehet a védettség, persze ez csak akkor derül ki, mikor az oltottak újra kezdenek megbetegedni. (nem az oltások hibaarányába esők, hanem tömegesen)
    Értem én a fóbiádat, de amennyiben az derül ki, hogy az oltásokkal sikeresen meg tudják állítani a járványt, viszont az oltások hatása egy idő után lecseng, és ismételni, frissíteni kell, akkor bizony ezt fogják csinálni a világban, ez megjósolható.
    Hogy ez ad elvileg technikai lehetőséget arra, hogy az embereknek olyasmit is beadjanak, amiről nincs információjuk, ez igaz, de én elképzelhetetlennek tartom, hogy ilyesmi a gyakorlatban megvalósítható legyen, hiszen a világban milliónyi laborban vizsgálják az aktuális vakcinákat, hatásukat.
    Hiszen most is láthatjuk, hogy amelyikkel szemben kellő gyanú merül fel, az hamarosan le is állítják.
    Ennyi szűrőn nem csúszhat át ismeretlen faktor, ez agyrém…

  88. 104. hubab:
    “ Hogy ez ad elvileg technikai lehetőséget arra, hogy az embereknek olyasmit is beadjanak, amiről nincs információjuk, ez igaz, de én elképzelhetetlennek tartom, hogy ilyesmi a gyakorlatban megvalósítható legyen, hiszen a világban milliónyi laborban vizsgálják az aktuális vakcinákat, hatásukat.”
    Pont most folyik a fent említett tevékenység. Nagyon sok tudós félreverte már a harangokat, de csak az a kevés hallja meg, akinek van füle hozzá.

  89. 107.
    Most az a helyzet hogy akik nem akarják beadatni az oltást maguknak legyenek fiatalok vagy idősek az van hogy azt mmondják hogy nem tudni mi van az oltásban.Persze itt előjön a 10 millió szakértő országa.
    Szerintem nem okoz az oltás hosszútávon semmi mellékhatást , de nyilván ezt kijelenteni nem lehet .Nyilván akik kijlentik emberek hogy nem adatják be a mellékhatás miatt azok kb. még az alapjait sem tudják a vakcinagyártának általában csak olvasták a facebokon hogy káros és ennyi.
    Nyilván megvan az is hogy okoz valamit hosszútávon , de az emberek mindent hisznek : nanorobotokot oltonak be és 5g-vel irányítonak majd, a nanaorobotok még 10 év múlva is keringenek bennünk. Stb baromságok… 😀 .Azért buták az emberek. Szerintem hosszútávon nincs semmiylen mellékhatás, mert kiürül és nem fogja az immunrendszert átalakítani meg ilyenek 😀
    De 10 millió szakértő országa vagyunk és mindenki ragaszkodik a saját igazához én úgy vettem észre.

  90. 104. hubab

    Jól fogalmaztál! „Elképzelhetetlennek tartom….”

    Tehát vagy hiszed vagy nem.

    Mindenesetre én a saját fülemmel hallottam elismert, nem himi-humi (nevet nem mondok) embertől, – aki tudományos munkája során virológusokkal is találkozik-, hogy nem stimmelnek a dolgok.
    Nem így mutálódik a vírus normál esetben. Olyan mintha mindig visszanyúlnának az eredeti virionhoz és azt módosítgatnák, kimondottan specifikusan.

    Remélem kamu és az oltás vissza fogja szorítani. Bár az új mutációk megjelenése is mintha az oltáshoz lenne igazítva.
    Lényegesen több ember kapta el tavaly is, mint gondolják. Az esetszám alapján előbb is kellett volna lennie mutációnak.
    Persze az volt a válasz, hogy volt is, csak épp egyik sem súlyos, ezért észre sem vettük.
    Mese habbal. Nehéz bizonyítani, hogy pl. a mutáció szándékos módosítás és bedobják a közösbe vagy spontán elkerülő módosulás és egyből indul ki és lesz sikeres.
    Mindenesetre a virológusok fognak találni vmit idővel, ha szándékos.

  91. Kicsit visszamenve az időben még 1981 köré, Francois Mitterrand tanácsadója Jacques Attali vagy mi is volt a neve nyilatkozott a sajtónak https://books.google.de/books/about/Future_Life.html?id=ZiW4AAAAIAAJ&redir_esc=y itt leírva, hogy meg kell ritkítai az embereket. A kövérekkel kezdte volna, majd az elesettekkel és a betegekkel végül a haszontalanokkal. Majd a buták következtek volna a tervében. Kitalálta, hogy oltás kellene – ismerjük a történetet elég régóta. A végső butákat az interjúban úgy említette meg, hogy a buták nem értik mi folyik körülöttük és ők is beoltatják magukat.
    A könyvből idézem, nem én találtam ki.

  92. 110. Na, akkor én is buta vagyok, mert most oltattam be magam. De Putyin elvtársban lehet bízni, nem, Ő jófiú? Mindig ezt írjátok itt többen. Én Szputnyikot kaptam.

  93. 106 L.S.
    Ez nagyon jellemző rád.
    A videóban Netanjahu csak azt mondja, hogy egyenlőre senki nem tudja, hogy meddig tart a vakcina hatása, ezért ők a vakcinák beszerzésénél a legrosszabb variációt veszik alapul, tehát a nagyon pesszimista fél éves ciklust, tehát annyit rendelnek, amennyi vészhelyzet esetén megadja azt a biztonságot, hogy nem marad a lakosság vakcina nélkül.
    De ez egy vésztartalék, szó sincs róla, hogy félévente ezt kötelező eloltani, de nem akarnak úgy járni, mint az EU, hogy oltanának, de nincs mivel.
    Ez egy nagyon is méltányolható szempont, sokkal előrelátóbb, mint a brüsszeli hozzáállás.
    Szerintem neked még a legoptimistább döntésekből is azt hoznád ki, hogy azt valami gonosz célra használják…

  94. 12. hubab
    „Ez nagyon jellemző rád.”

    Öszintén „hubab” szeretném, ha Neked lenne igazad. Sajnos az árulkodó jelek nem azt sejtetik:

    Tegnapi hirböl ahol a „bibi” több mint 37milliot rendelt ma sehol ez a szám csak ez a határozatlan :
    * Izrael aláírta a Covid-19 elleni Pfizer oltások millió adagjának megvásárlását 2022-ig – jelentette be Benjamin Netanyahu miniszterelnök.

    * Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója szerint az embereknek az általános oltást követő 12 hónapon belül szükségük lesz EGY HARMADIK adag Covid-19 vakcinára.

    „Pfizer CEO says 3rd Covid vaccine dose likely needed within 12 months”

    * A koronavirus halálos de nem oltom be magam, mondja értelmesen mosolyogva … Lásd itt a vallomásának videóját:

    https://odysseiatv.blogspot.com/2021/01/blog-post_765.html

    „Nem akarom megfosztani az oltás lehetőségét mástól, akinek azonnal szüksége van rá.”
    De, Albert Bourla valamivel később kiegészítette ezt a mondatát a következő szavakkal:

    „Jó egészségem és korom nem teszi kényszerüvé az oltás szükségességét”!

  95. 114 Valaki
    Hát, ez mind szép és jó, csak akkor vajon hogy lehet, hogy ez a nem is létező vírus ilyen számos áldozatot követel, és aztán ez az állítólag nem hatásos oltás képes levinni az áldozatok számát nagyságrendekkel, ahol tömegesen alkalmazzák.
    Ez egy szellemvírus, amit szellemvakcinák segítségével sikerül megállítani, hogy embereket gyilkoljon meg a valóságban?
    A valóság tényeit nem figyelitek, csak a kisördögöt hallgatjátok, ami a fületekbe suttog…

  96. 114, Valaki:

    …hát ha még tudnád, hogy a *szellemvírusnak nevezett pandémia* akkora galibát okoz, hogy a Covid-os várandós kismamákat és magzatukat csak a „72 h-s vérmosós, toxinmegszűrős” gépekkel (citokin vihar enyhítés) lehet csak megmenteni az ITÓ-kon…biztos nem kételkednél a Covid létezésében.
    Tiszta gáz, hogy még mindig vannak kételkedők!!!

  97. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szigorította a beutazást, az amerikaiaknak pedig azt tanácsolják, még beoltva se menjenek Indiába. Hongkong megtiltotta az Indiából érkező repülőgépek leszállását, Új-Zéland pedig április 28-ig még a saját állampolgárait se látja viszont szívesen, ha a dél-ázsiai országból érkeznek. Drámaian romlik a helyzet a második hullámmal és az új vírusvariánssal küzdő Indiában. Hat egymást követő napon jelentettek napi több mint 200 ezer új megbetegedést, és nem is tűnik úgy, hogy a közeljövőben javulhat a helyzet. A járvány új erőre kapása legalább részben minden bizonnyal az új, indiai variáns megjelenésének köszönhető.

    Pokoli a vírushelyzet Indiában, de azt még nem tudni, mennyire kell félnünk az új variánstól
    https://444.hu/2021/04/21/pokoli-a-virushelyzet-indiaban-de-azt-meg-nem-tudni-mennyire-kell-felnunk-az-uj-varianstol

  98. 118.Python: Görög tudósok meggyőzhetnék az indiaiakat, hogy ne higgyék el amit tapasztalnak. 🙁

  99. 119. csont
    „Görög Rajongónak”

    „A törvényszéki sebészek – halotkémek – az Egészségügyi Minisztériumnak írt levelükben megkérdőjelezik a koronavírus okozta halálozások valós számát, mivel hangsúlyozzák, hogy a koronavírus molekuláris vizsgálata nem tekinthető diagnózisnak.

    Επιστολή «φωτιά» ιατροδικαστών στην κυβέρνηση! Αμφισβητούν την αιτιολόγηση θανάτου από κορωνοϊό με μοριακό τεστ «el.gr» 2021. április 20
    Nyíltan vitatják a Covid-19 áldozatainak számát

    „A törvényszéki vizsgálat során a pozitív PCR-vizsgálattal járó eseteknél (kórházban vagy nem) tudnunk kell, hogy mit látunk tudományos kritériummal. Meg kell jegyezni, hogy a PCR-teszt önmagában nem diagnózis, egyszerűen felismeri, és mindig csak a gyártó vallomása szerint.

    Röviden, minden vírusnak van genoma, genom és elektronikus mikroszkóp kép nélkül, valamint a négy (4) Koch-kritérium teljesítéséhez szükséges és képes feltétel nélkül, nem lehet dokumentálni a betegséget.
    A fenti bekezdésből egyértelműen kiderül, hogy
    a DE LEGE ARTIS – az orvosművészet törvényei szerint –
    tudományos kritériummal nem lehetséges a halál mechanizmusának törvényszéki dokumentálása –
    Ok-okozati összefüggés – halál oka COVID-19.
    Ezért a mai napig, több mint egy év lejárta után
    A JOGILAG FELELŐS SZEMÉLYEK
    még mindig nem határozták meg kompetensen a fenti kérdéseket „.

  100. Akkor nincs mese….csak az oltás fog megmenteni minket….ill titeket.

  101. Aki manapság tagadja a vírus létét vagy veszélyességét az nem vitapartner.

    Aki elhiszi, amit mondanak kormányzati vagy világszinten a vezetők szintúgy nem vitapartner.

    Bár ez nem igaz. Remekül vitáznak.?

  102. 122 Balázs
    De aki elhiszi, hogy mindennek, amit kormányzati és világszinten mondanak, abból semmi sem igaz, az sem vitapartner.
    Az a vitapartner, aki reálisan el tudja választani az ocsút a búzától.
    Azt mindig bele kell számolni, hogy minden szervezet úgy igyekszik a problémákat megoldani, hogy közben elkövetett hibáit, helytelen döntéseit elkendőzze, tehát torzítja a valóságot, de ettől még meg akarja oldani a problémát…

  103. 121 Valaki
    Ha szerencséd van, akkor téged is megment az oltás.
    Ha elég kevesen lesztek nem beoltottak, akkor nélkületek is kialakul a nyájimmunitás, és boldog potyautasok lesztek…

  104. Köszönöm nektek Hubab! Egyébként sikerült végignézni a videót?

  105. 120. L.S.:

    fáradhatatlanul meddig nyomod még?

    Meg akarod menteni a szemellenzős világot a Covid-tól?
    Az internet hamis világából tájékozódsz vagy nap-mint nap a saját szemeddel látod a valós kórházi helyzetet?

    Láttad már kétperces néma vigyázállásban az ápolószemélyzet tekintetét az intenzív terápiás osztályok előtt? És az elképesztő mennyiségű ellátmányt, amit a fess katonák hordanak be a kórházakba?
    Fel tudod fogni az eszeddel, hogy az okszigéngyárak alig győzik a gyógyszerminősítésű palackos oxigént hordani? Azon elgondolkoztál már, hogy naponta vajon hány liter gázhalmazállapotú oxigént fogyaszthat el egy high-flow-s légzőkörös beteg? Ez mennyi cseppfolyós oxigénnek felel meg?
    Amúgy Görögországban is vannak már a 40 lábas hűtőkonténerek?

    A szíved nem facsarodik össze, amikor a gyermekszállító rohamkocsik felvezetőautóval hasítanak át a piroson? Erről nem beszél a fészbuk tájékozott népsége?

    Azt is sejted, hogy hány száz orvostechnikai szervízmérnök járja keresztül-kasul mindennap az országot???

    Van róla fogalmad, hogy mekkora logisztika (kórház, város, híres ember, ország szinten) folyik itt a háttérben?

    …..
    ………
    Az életed rendben van amúgy?

  106. De aki elhiszi, hogy mindennek, amit kormányzati és világszinten mondanak, abból semmi sem igaz, az sem vitapartner.

    * Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök nyilatkozatával elismerte a görög nép előtt a kormánya által végrehajtott Lockdown kudarcát, mivel kijelentette, hogy a korlátozások feloldásával a pozitivitás százaléka csökken!
    Néhány szóval beismerte, hogy a kormánya által 5,5 hónapon keresztül végrehajtott lezárás nemcsak anyagilag pusztította el a Görögöket, hanem az egészségi állapotában is károsította az országot!

    Ο Κ.Μητσοτάκης παραδέχθηκε το «έγκλημα» του lockdown: «Με το άνοιγμα υποχωρεί η θετικότητα!»

    * J. Biden hidegzuhanya Athénnak:
    ” Ne üdüljetek Görögországban, koronavírusuk van – biztonságosabb Uganda és Szudán”

    Ψυχρολουσία Τζ.Μπάιντεν σε Αθήνα: «Μην πάτε για τουρισμό στην Ελλάδα έχει κορωνοϊό – Πιο ασφαλείς Ουγκάντα & Σουδάν»

    Az a vitapartner, aki reálisan el tudja választani az ocsút a búzától.

  107. 126. János
    „fáradhatatlanul meddig nyomod még?
    Meg akarod menteni a szemellenzős világot a Covid-tól?”

    A Görög Kormány benyújtotta az Országgyűlésnek azt a módosító indítványt, amellyel felmentette a Szakértői Bizottság tagjait – Fertőző Betegségek Bizottságát – az ország gazdasági és egészségügyi katasztrófájához vezető döntéseik miatt.

    A módosítás teljesen felmenti a Fertőző Betegségek Bizottságának minden felelősségét minden visszamenőlegesen hozott döntésükért!

    Úgy tűnik, hogy a jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozatala sok csalódást okozott, és ezek teljes körű nyilvánosságra hozatala válságot hoz a kormány számára.

    „Végül a Közegészségügyi Védekezéssel foglalkozó Nemzeti Bizottság tagjai a Fertőző Kórokozók-tól a Közegészségügyi Vészhelyzetek Kezelésé-vel Foglalkozó Bizottság és a Nemzeti Védőoltási Bizottság a covid 19. ügye ellen, valamint az Országos Oltóbizottság tagjai mentesülnek minden felelősség alól a kifejtett vagy ellene szavazott véleményekért. az érintett bizottságok működésével összefüggésben, és a fentiek miatt nem vonhatók ellenük eljárások, kivéve a rágalmazás vagy a sértés vétségét. ”

    Soha nem látott jogi fedezésével azokról az emberekről, akik döntéseikkel vagy javaslataikkal elítélték az ország menetét, és több ezer ember halálát okozták a tartós zárással, az otthonuk bezárásával és természetesen az általuk okozott pénzügyi katasztrófával.

    Lényegében a kormány felmenti önmagát: a kormány kiválasztottai voltak, fedezte őket és a kormány volt a döntéseik mögött.

    Ντροπή: Η κυβέρνηση με έκτακτο νόμο απαλλάσσει από τις ευθύνες τους για την καταστροφή της χώρας τους «ειδικούς»

    Szégyen: A kormány sürgősségi törvény alapján mentesíti a „szakértőket” az ország pusztításáért való felelősségük alól

    Az életed rendben van amúgy?

  108. Indiában egy kettős mutációs koronavírus-változat után azonosítottak egy tripla módosuláson átesett variánst is. Az országban berobbant a járvány, amelyért egyre inkább a mutációk a felelősek, a legújabb bengáli változat viszont nemcsak könnyebben terjed, de gyorsabban okoz tüneteket, ráadásul azok erősebbek is.

    Megjelent egy új, veszélyesebb tripla koronavírus-mutáció
    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/koronavirus-tripla-mutans-india-b1618-veszelyes-varians-vakcinak.727657.html

  109. Az Egyesült Államokat nagyon aggasztja a koronavírus-járvány Indiában fellángolt újabb hulláma, és azt tervezi, hogy hamarosan további segítséget nyújt nekik, mondta szombaton a Fehér Ház. Közben Kanada és Nagy-Britannia is tiltólistára tette Indiát.
    Indiában a héten sorra dőltek meg koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek napi rekordjai. Szombatra 346 786 új fertőzöttet és 2624 halottat regisztráltak, a statisztikák szerint pedig Újdelhiben minden negyedik percben meghal valaki a koronavírusban. A kormány katonai repülőkkel és vonatokkal visz vidékről oxigént a fővárosba, akkora hiány van a kórházakban belőle. A kormány pénteken bejelentette, hogy koronavírussal fertőzött betegek lélegeztetéséhez már Németországból is hoznak be mobil oxigéntermelő üzemeket.

    Indiában olyan rossz a koronavírus-helyzet, hogy már az USA is segítséget küld
    https://telex.hu/koronavirus/2021/04/25/india-koronavirus-usa-segitseg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük