(3522) USA-Oroszország: Háború vagy béke

Manga Monguz vendégposztja

 

Oroszország fokozza védelmi intézkedéseit, miközben az Egyesült Államok elkezdett kifelé hátrálni a III. világháborús provokációból(1)

Eric Zuesse amerikai író és oknyomozó történész cikkének rövidített fordítása

Úgy tűnik, hogy Ukrajna stróman-elnöke, Volodimir Zelensky csapdába esett azzal, amit megígért, Ukrajna feladataként jelölte meg mind a Donbasz, mind a Krím-félsziget visszafoglalását. Amióta Joe Biden januárban az Egyesült Államok elnökévé vált, az ellenséges és fenyegető cselekedetei és retorikája Oroszország elnöke ellen egyértelművé tette Putyin számára, hogy az Egyesült Államok kormányának elhatározása, miszerint rendszerváltást fog végrehajtani Oroszországban, továbbra sem változott. A Biden-féle ellenségeskedés végleg eloszlatta Putyin abbéli reményét, hogy az Egyesült Államok részéről bevezetett szankciósorozat – amelyet a mindenkori amerikai kormányzat azóta is folyamatosan bővít, hogy Obama elnök 2012-ben megkezdte az oroszellenes szankciókat – a Biden-adminisztráció alatt megszűnik, vagy legalábbis nem kerül további bővítésre.

Talán a leginkább fajsúlyos érv Putyin gondolkodásában az, hogy Biden január 16-án kinevezte azt Victoria Nulandot az Egyesült Államok külügyminisztériumának második legfontosabb pozíciójába, aki megtervezte és leszervezte azt a véres puccsot, amely őrjöngően oroszellenes kormányt hozott létre Ukrajnában, közvetlenül Oroszország szomszédságában. Ez olyan, mintha a hidegháború idején a Szovjetunió egy véres puccs segítségével Mexikóban vagy Kanadában egy Egyesült Államok elleni kormányt segített volna hatalomra, amit az Egyesült Államok egy pillanatra sem tűrhetett volna el – jó példa erre az 1962-es kubai rakétaválság.

Putyin egyértelművé tette, hogy nem fogja tovább tolerálni az Egyesült Államok Oroszország ellen irányuló fenyegetéseit és agresszióját.

Amerika meta-stratégiája 2006 óta az, hogy megnyerje a III. Világháborút Oroszország ellen, míg Oroszország folyamatosan fenntartotta azt a stratégiát, hogy a nukleáris fegyverei csak azért vannak, hogy képesek legyenek egy megsemmisítő erejű válaszcsapásra, ha az ellenkező oldal egy villámháború jellegű megelőző atomtámadást kezdeményez.

Ezt a meta-stratégiát nevezték M.A.D. doktrínának (Mutually Assured Destruction), amely jelentése a kölcsönösen biztosított megsemmisítés. Ahogy 2017. május 3.-i cikkben/dokumentumban szerepel, az USA célja most is Oroszország legyőzése. (2)

Ez a cikk idézte az USA legfőbb nukleáris háborús szakértőit, akik szerint, ha Amerika nagyjából a háromszorosára növeli a meglévő nukleáris arzenáljának a méretét, az pontosan megteremti azt a képességet, amellyel egy nukleáris háború megnyerhető egy lefegyverző első csapás megindításával.

Ez majdnem elegendő fölényt biztosítana az amerikai erőknek ahhoz, hogy végrehajtsák azt a tervet, amelyet az USA két legrangosabb nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó folyóirata nyilvánosan is leközölt és amely a M.A.D. doktrína helyébe a „nukleáris fölény” doktrínáját helyezte. A doktrína célja elérni azt a képességet, hogy az Egyesült Államok képes legyen olyan gyors támadást végrehajtani Oroszország ellen, hogy az oroszoknak ne maradjon elég idejük a megtorló válaszcsapás indítására. (3)

Putyin annyira veszélyesnek értékelte a helyzetet Oroszország számára, hogy nyilvánosan vörös-vonalakat jelölt ki az Egyesült Államok számára, melyet, ha az USA és a szövetségesei átlépnek, akkor Oroszország fenntartja a jogot megelőző csapás megindítására, ezzel elindítva a III. Világháborút még akkor is, ha ez az egész világot – beleértve Oroszországot is – tönkreteszi. (4)

Noha nagy kockázatot vállat az orosz elnök ezeknek a vörös-vonalaknak a kijelölésével, de úgy vélhette, hogy ezek deklarálása még mindig kisebb kockázatot rejt, mint az, ha a M.A.D. doktrínát továbbra is érvényes és létező amerikai politikának tekintené. Putyin ezzel nyilvánosan figyelmeztette az Egyesült Államok kormányát és Amerika szövetségeseit, hogy Oroszország megelőző csapást indíthat.

A legnagyobb kockázat, ahonnan egy, az egész világot romba döntő atomháború elindulhat az Ukrajna, miután az Obama-adminisztráció 2014. februárjában végrehajtott egy puccsot és megdöntötte Ukrajna demokratikusan megválasztott elnökét, majd helyére egy rasszista, oroszellenes csoportot helyezett hatalomba, akik azonnal megindították Ukrajna déli és keleti régiójában az etnikai tisztogatásokat. Az Obama-adminisztráció már 2011-ben elkezdte tervezni ezt a műveletet és 2013. júniusára már az is része volt ennek a tervnek, hogy az Egyesült Államok egy állandó haditengerészeti bázist is létrehoz a Krímben. (5)

  1. április 17.-én Ukrajnával kapcsolatos cikkek főcíme: „Ukrajna katonai vezetése sürgeti a hatóságokat, hogy tartózkodjanak a fegyveres alakulatok létrehozásától”. (6)

Ukrajna kormánya azt kéri az önkéntesen szervezett szélsőséges nézeteket valló zászlóaljaktól, hogy addig ne lépjenek Donbasz területére, ameddig erre felhatalmazást nem kapnak. Ezeknek az alakulatoknak korábban megígérték, hogy hamarosan engedélyt kapnak a műveletek megindítására, de az ukrán katonai vezetés most azt mondja, hogy az idő előtti cselekvés Oroszország számára propaganda alapot szolgáltathat. Ez nagy csalódást okozhat a frontvonalban tartózkodó két szélsőjobboldali pártnak, a Svoboda-nak és a Jobb Szektornak, akik nyilvánosan Ukrajna jelenlegi elnökének a megdöntésével fenyegetnek, ha hamarosan nem törhetnek be Donbasz területére.

Oroszország lezárta Ukrajna katonai hozzáférését az Azovi-tengerhez és legalább októberig megakadályozza, hogy az Egyesült Államok bármilyen hadihajója áthaladjon a Kercsi-szoroson, amely összeköti a Fekete-tengert az Azovi-tengerrel és amely utóbbi Ukrajna egyetlen lehetősége hozzáférni a Fekete-tengerhez.

Ebből eredően Ukrajnának legalább októberig el kell kerülnie a behatolást Donbaszba, vagy ha ezt mégis meglépi, számolnia kell azzal, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei nem feltétlenül tudják majd a megfelelő katonai támogatást nyújtani. (7)

Az FAA figyelmeztetést adott ki az orosz-ukrán határtártérség felett közlekedő légi járatoknak a terület elkerülésére háborús veszély miatt. Április 15.-én a helyzet további eszkalációjának elkerülése érdekében a tervezett két amerikai romboló mégsem lépett be a Fekete-tenger térségébe.

Vannak jelek, amelyek szerint Biden megértette, hogy Putyin vörös-vonalának az átlépése rendkívül veszélyes lenne. Úgy tűnik, hogy Ukrajna jelenlegi elnöke csapdába esett, mert az ígérete – Donbasz és a Krím visszafoglalása – meghaladja a lehetőségeit. Az Egyesült Államok, amely hatalomra segített őt és elődjét (Petro Poroshenko) nem fog egy III. világháborút kockáztatni azért, hogy a hatalomba tartsa továbbra is. Jelen pillanatban a legjobb, amit Zelenszkij észszerűen remélhet, az annyi, hogy túlélje elnökségét. A stróman-elnöki szerep nem egy kényelmes pozíció. (8)

Kiegészítés a cikk fordításához:

(1)Eredeti cikk teljes terjedelmében:

https://www.strategic-culture.org/news/2021/04/20/russia-increases-its-defense-while-us-backs-down-from-provoking-wwiii/

(2)Hivatkozott dokumentum linkje:

https://archive.md/BlNF5

(3)A M.A.D. doktrína kivégzéséhez vezető egyik állomás volt az 1972-ben megkötött ABM-szerződés (Anti Ballistic Missile) amerikai felmondása. Ez a szerződés korlátozta mindkét nukleáris szuperhatalmat abban, hogy mennyi elfogó rakétát telepíthet, ezzel garantálva azt, hogy semelyik oldal ne tudjon olyan rakétavédelmi rendszert kiépíteni, amely arra csábíthatja a nagyobb rakétavédelemmel rendelkező felet, hogy atomtámadást indítson a saját vélt vagy valós rakétavédelmi pajzsának védelmében bízva. További problémát jelent, hogy amíg a fix telepítésű rakétasilók és a fix bázison települt hadászati bombázók meglepetésszerű csapásokkal elvileg indítás előtt megsemmisíthetőek, a mobil ICBM rendszerek (TEL járműre telepített vagy vasúti szállítású ballisztikus rakéták), illetve a tengeralattjárókon telepített hadászati fegyverek sikeres kiiktatása erősen kétséges. A mobil, valamint a tengeralattjárókra telepített ICBM rendszerek bőségesen elegendőek egy megsemmisítő válaszcsapás kiváltására még abban az esetben is, ha a fix rakétasilókat és a hadászati bombázókat sikerülne is egy első csapással teljes egészében kiiktatni. További kétségeket ébreszt, hogy a korai előre jelző rendszereket (műholdak, nagy teljesítményű lokátorok) milyen gyorsasággal és hatékonysággal sikerülne kiiktatni, illetve ezek sikere esetén is mi garantálná azt, hogy a Perimetr-rendszer automatikusan ne indítsa el azokat a vezér rakétákat, amelyek minden támaszpontnak és tengeralattjárónak kiadják az azonnali indítási parancsot. A helyzet és a törekvés rendkívül veszélyes, mert a M.A.D. doktrína kivégzése és az egyoldalú nukleáris fölény megszerzésére tett lépések egy kiélezett krízis helyzetben már önmagukban kiválthatják a másik oldal részéről egy megelőző atomtámadás megindítását. Lásd a jelenlegi orosz-ukrán (USA) világhelyzetet.

(4)Putyinnak tulajdonítják azt az elhíresült mondást, ami szerint Oroszország nem érdekelt egy Oroszország nélküli világban. Ez felfogható egyfajta „orosz Sámson-opciónak” is, azaz Oroszország megsemmisülése esetén nincs semmilyen ok arra, hogy a teljes orosz hadászati atomarzenál ne kerüljön bevetésre.

(5)Hivatkozás linkje:

https://web.archive.org/web/20201102032416/https:/ahtribune.com/world/europe/3622-how-the-war-in-ukraine-started.html

(6) Hivatkozás linkje:

https://tass.com/world/1279353

(7) A Kercsi-szoros lezárása önmagában nem biztosítja azt, hogy Ukrajna adott esetben ne jusson közvetlen nyugati katonai támogatáshoz, ez szárazföldi útvonalakon és légi szállítással könnyedén megoldható, így önmagában a szoros lezárása nem fogja feltétlenül tétlenségre kárhoztatni az ukrán haderőt és félkatonai szervezeteket. A Kercsi-szoros lezárása csak annyit jelent, hogy amerikai és NATO hadihajók nem tudnak közvetlenül behatolni az Azovi-tengerre, illetve Ukrajna nem tudja használni az Azovi-tenger partján fekvő bergyanszki és a mariupoli kikötőit.

(8) Helyettük viszont két brit hadihajó, az igen erős légvédelmi rendszerrel felszerelt Type 45 romboló és egy Type 23 típusú, tengeralattjárók elleni hadviselésre optimalizált fregatt elhagyja a Royal Navy földközi-tengeri repülőgép-hordozó flottáját, és a Boszporuszon keresztül a Fekete-tengerre tart, várhatóan májusban érkeznek. Közben Oroszország is erősítést küldött a Fekete-tengerre, 15 db további orosz hajó érkezett a térségbe a Kaszpi-flotilla állományából, többek között a Kalibr vagy Onix cirkálórakétákkal felszerelt Buyan-M korvettek.

0Type 45 brit romboló

 

Buyan-M orosz korvett

(8)A cikkíró végső feltételezése abban az esetben helyes, ha a fő célnak a jelenlegi ukrán vezetés/kormány megmentését tűzte volna ki célul az Egyesült Államok. Csakhogy ennek a válsághelyzetnek a valódi oka nem Ukrajna, illetve a jelenlegi ukrán vezetés, ők ebben a játszmában csak eszközök arra, hogy magát a válságot generálják. Ugyanakkor van olyan látszata is az eseményeknek, hogy az Egyesült Államok valóban fékezni kezdett, ezt támaszthatja alá Prof. Zurawski vel Grajewski, a Lódzi Egyetem politológusának is a véleménye, aki szerint „úgy tűnik, hogy megváltozik az Egyesült Államok Oroszország-politikája.” Véleménye szerint Biden politikája csak további agresszióra bátorítja Oroszországot. Akit bővebben érdekel a politológus véleménye, az alábbi linken elolvashatja részletesen:

https://mandiner.hu/cikk/20210420_mit_jelent_biden_oroszorszag_politikaja

Annyi mindenesetre látható, hogy mind a Nyugat, mind Oroszország között régen tapasztalt feszültség van és valós a veszélye egy – jó esetben – senki által nem kívánt háború kitörésének. A magam részéről egyelőre óvakodnék attól, hogy egyértelműen kijelentsem, változik az USA politikája Oroszországgal szemben, van rá esély, de arra is van esély, hogy csak egy taktikai manővernek vagyunk a szemtanúi.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

40 gondolat erről: „(3522) USA-Oroszország: Háború vagy béke

  1. Oroszország és Kína nagyon gyorsan modernizálja konvencionális nukleáris képességeit, miközben az Egyesült Államok neki sem állt ennek a projektnek – mondta el Charles Richard tengernagy, az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának főparancsnoka az amerikai Kongresszus meghallgatásán.
    https://www.portfolio.hu/global/20210421/amerika-nagyon-lemaradt-a-nuklearis-modernizacioban-479666?fbclid=IwAR1SK0KG_d6MfW-b4sS_d4GrTfkxcKik9VAKwtlfoinjIwnN_RDogDfkMtI

  2. Van egy Magyar youtuber USA-ból, aki folyamatosan azt állítja, hogy a
    demokrata erők mögött álló tech óriáscégek akik felépítették a mostani Kínát állnak a hátterébe annak, hogy Kína ilyen gyorsan „másolni” tudta az USA hadi technológiát a terveket átpasszolva. Hogy Kína tulajdonképpen már az Új Világrend etalonja, és nem a kommunista párt, hanem ezek a tech cégek emberei vezényelnek mindent a háttérből és az a cél, hogy magát az USA-t legyőzessék Kínával ezzel át is került a hatalom az Új Világrend mintaországába és jöhet a világszintű bevezetése Kína által a csúnya rossz USA meg megkapta büntetését ezzel kielégítve a világ nagy többségének régi vágyát .Ha ez igaz, akkor így gondban lesznek az Oroszok, merthogy elméletileg katonai együttműködés van Kína és az Orosz között. Hogy ez így lehet ahogy leírtam arra az is utalhat, hogy Kínát miért nem akarja elfoglalni az USA mindenféle taktikával ha annyira tartanak a fegyverkezésétől??? Ez a dolog nekem nem tiszta, tegye már rendbe valaki helyettem, hogy akkor most mi is a helyzet. Mert így úgy tűnik az Oroszok magukra maradtak és akkor még a kinai területi igényeket nem is érintettem Oroszország felé. Köszi előre is a válaszokat !

  3. 2: Zoli:
    Üdvözlöm gondolataidat. Ugyanígy vélekedek!

  4. 2. zoli

    Nagyon jó a felvetés és a kérdés is, itt is írtam hasonló gondolatokról pár sort korábban (3186. poszt).
    Az teljesen nyilvánvaló, hogy a – hívjuk így – globalizmusabn érdekelt amerikai elit és Kína valós urai között nagyon sok érdekegyezés volt/van, tehát összedolgoztak. Kínát két dolog egy idejű megléte emelte fel:
    1. az amerikai ipari/technológiai és tőke befektetetések
    2. a hagyományos kínai birodalmi/társadalmi tradíciók

    Ez a két komponens együtt adta meg a lehetőségét annak, hogy Kína ilyen gyorsan, a történelemben példa nélküli módon fejlődjön és emelkedjen.

    A globalizmusban érdekelt elit nem államokban, hanem a világ egészében gondolkodik, a kínai elit viszont Kína, mint Központi Birodalom világhatalmában – itt pedig lesz (vagy már van is) törés a csapaton belül.

    Ha Kína válik egyeduralkodó szuperhatalommá és közben Amerikát szépen leültetik, akkor onnantól kezdve már nem lesz szükségük azokra, akik korábban Kínát támogatták – eszükben sem lesz osztozni a világ feletti hatalmon.
    Ráadásul Kínának kimondottan jól jönne, ha az északi félteke két nagy hatalma közben kinyírná egymást, ő pedig, mint nevető harmadik átvenné a maradék civilizáció felett az irányítást.

    Oroszország magára maradt, legalábbis részben.
    Azért van még egy India, aki nem igazán érdekelt Kína egyeduralkodásában, ergo egy orosz-indiai együttműködés belátható időn belül szintén kiemelten fontossá válhat. Adott egy Japán, akire sokkal nagyobb fenyegetés Kína, mint Oroszország, így a jövőben nem zárható ki fordulat ebben a kapcsolatrendszerben sem.
    Az USA „hagyományos” (történelmi léptékben mérve ez persze igen rövid időszakot jelent, ezért az idézőjel) belső szerkezete bomlik, így hosszabb távon nem igazán látom, hogy mennyire tudnak majd labdába rúgni a „hazafias” amerikaiak, akik a klasszikus amerikai értékrendben hisznek (BLM, Antifa, LMBTQ és társaik nélkül), nélkülük sok esélyt nem látok egy olyan összefogásra, amire Trump idejében volt egy halvány remény.

    Az eredeti kérdésed egy külön elemzést/tanulmányt is megérne, így most nehéz lenne pár sorban egyértelműen tisztába rakni ezt a kérdést.

    Az oroszok fogják kiépíteni Kína korai előrejelző rendszerét és segítséget fognak nyújtani ezzel a saját kínai rakétavédelmi rendszerekhez is. Ezzel szorosabbra fűzik a szálakat, tehát – jelenleg legalábbis ez látszik – Oroszország vette a lapot és betolta a szekerét Kína mögé, hozzáteszem, a globalista elit legnagyobb örömére.
    Oroszország lehet majd így Kína „pitbullja”, a két birodalom összedolgozása pedig sokkal nagyobb erejű, Kína vezette centrumot képes létrehozni, mint amire az USA és Európa bármikor is képes lett volna.
    Valószínűleg erre a nagyívű stratégiára játszottak rá azok, akik anno megindították Kína helyzetbe hozását.

  5. 1: Monte, ez csak a Légierő állományába tartozó Minuteman III ICBM rendszerre igaz. A Haditengerészet Ohio-osztályú SSBN -in lévő Trident II SLBM -ek bizony, hogy nagyon is toppon vannak, és folyamatos a korszerűsítésük, mint az elsőcsapás v. az azonnali válaszcsapás eszközeinek.

  6. ” Adott egy Japán, akire sokkal nagyobb fenyegetés Kína, mint Oroszország, így a jövőben nem zárható ki fordulat ebben a kapcsolatrendszerben sem.”

    Ohoho,az már biztos.

    Az Orosz nyersanyag,a Japán technológia..brrrr, sikítófrász az egész világ szarkeverőinek.

    De vigyáznak ők mint Edwin schlossberg , Caroline Kennedyre.

  7. * Biden január 16-án kinevezte azt Victoria Nulandot az Egyesült Államok külügyminisztériumának második legfontosabb pozíciójába, aki megtervezte és leszervezte azt a véres puccsot, amely őrjöngően oroszellenes kormányt hozott létre Ukrajnában…”

    * Fellélegezhet a világ: Oroszország bejelentette, visszavonja hadseregét az ukrán határról

    USA-Oroszország: Háború vagy béke?

    Obamahoz hasonlóan ilyenkor jön a Béke Nobel dij átadása?!?

    Nobel békedijat Bidennek!!!

  8. Na, oroszok beszartak és visszavonták a csapatokat. De kár, nem tudok többet röhögni ezeken a komoly pofával előadott agymenéseken.

  9. Más téma:
    Azt lehet tudni, hogy mi az új fejlemény a tegnapi dimonai-atomerőmű elleni támadásnál?

  10. 8 Ir01
    Akkor most jöhet a következő lépés, Ukrajna nyugodtan nekimehet a szakadároknak, meg a Krímnek, mert az oroszok megijedtek.
    Ugye?

  11. 5. Python

    Tudtommal a Trident II D5 SLBM rakéták közül a legfiatalabb is kb. 25 éves, a modernizáció a robbanófejeket/visszatérő egységeket érintette, nem magát a hordozóeszközt.

    7. L.S.

    Nem inkább Zelenszkijnek? Az sokkal stílszerűbb lenne.

    10. Hubab

    Ami az embert nem érdekli, azzal normál esetben nem foglalkozik és nem is kommentálja. ;D

    Más:

    A térségben összevont katonai hardver döntő része továbbra is marad a helyszínen az őszi hadgyakorlatig, egyelőre az odavezényelt személyi állomány egy részét vonják csak vissza, egy részük azoknak is marad, mert krími hadgyakorlat ma megkezdődött.

    Április 13-án Kuleba ukrán külügyminiszter Brüsszelben a NATO főtitkárral és az USA külügyminiszterrel tartott megbeszélésen bejelentette, hogy a NATO-nak Ukrajnával közösen itt az ideje megindítania a preventív háborút Oroszország ellen – Biden ezután telefonon egyeztetett Putyinnal és az amerikai hadihajókat a Pentagon visszafordította, nem hajóztak be a Fekete-tengerre.

    Az USA vezetése nem igazán örült annak, hogy Kijev szereptévesztésbe került és ők akarják megmondani a NATO-nak, hogy mikor mit tegyen. Ezt követően hangzott el a németországi ukrán nagykövettől az a nem is annyira burkolt zsarolás, hogy Ukrajna akár atomfegyvert is beszerezhet, ha a Nyugat mégsem támogatja.

    Közben Moszkvából vegyes hangok is hallatszanak, nem mindenki osztja a nagy lelkesedést abban, hogy Putyin nem ment neki az ukránoknak. Én azért örülök, hogy a balhé elmaradt, viszont nem hinném, hogy vége a történetnek, az USA nem fog stratégiát váltani, az ukrán szélsőjobb mindenképpen zűrt akar és az oroszoknál sem mindenki a béke feltétlen híve.

    Németország továbbra is kiáll az Északi Áramlat 2 projekt befejezése mellett, ami pár hónapon belül elkészülhet. Ezzel kapcsolatban az amerikai álláspont is enyhülni látszik, a német ellenkezés ugyanis túl nagy volt az USA követeléssel szemben. Az ÉÁ2 beüzemelése után az ukrán vezetékszakaszra már nem igazán lesz szükség, ez pedig akár a csapok teljes elzárását is jelentheti majd, de ez már egy következő történet lesz.

  12. Emberek.
    Mi volna, ha lehetőségei szerint mindenki bespájzolna egy kis konzervárut, kis rizset, olajat, cukrot, kevés lisztet,stb.?
    Csak amúgy óvatosságból, meg ilyesmi. Ha isten szeret minket és nem lesz semmi komoly, akkor lassanként megeszitek és nem történt semmi baj.De ha lesz valami gebasz, milyen jól jön majd…soha nem lehet tudni.
    Tegnap éjszaka az Isten virrasztott fölöttünk.Mi lesz, ha egyszer belealszik az őrködésbe?
    Spájzoljatok valamennyit, ki tudja mit hoz nektek is a holnap, a szomszédságotokban is ramamuri készül.

  13. 13. balint

    Sajnos mindenki össze vissza beszél, így szerintem rohadtul nem nyugodhat le a világ, hiába írta a 444!, hogy de igen, minden oké. Mellébeszél mindegyik oldal, az az érzésem.

    A ruszkik visszaviszik a katonákat a laktanyákba, de a haditechnika marad az ukri határ közelében. Elvileg a hadgyakorlatuk lefújva, miközben ma kezdődött a krími hadgyakorlat ugyanúgy az ukrán határ mellett.
    Az amcsik visszahívták a hajóikat, de a britek helyettük bemennek, közben zajlik a Defender Europe 2021 NATO hadgyakorlat is tovább.
    Zelenszkij tárgyalni hívta ma Putyint, aki visszaüzent, hogy persze, Moszkvában majd tárgyalhatnak, de Kelet-Ukrajnáról nem, arról tárgyaljon egyenesben a kelet-ukrajnaiakkal.
    Az ukrik egyelőre nem támadták meg a szakadár tartományokat, sem a Krímet, így Putyin sem mozdult – egyelőre. Putyin nem mozdult rá az ukrikra, így az USA sem lépett – egyelőre. De közben az ukrán szélsőjobb meg a támadási parancsra vár és – egyelőre – hőbörög Zelenszkij ellen.
    Szóval minden rendben lesz, tuti?

  14. 12. Bálint
    Lehet tudni, hogy pontosan mi történt tegnap Izraelben? Mert a hirek szerint föld-levegő rakétával akarták megtámadni a dimonai- atomerőművet, de ellentmondásosak a hirek, hogy sikerült-e lelőni a rakétát?

  15. 15. MangaM
    Reggel volt egy hír az Indexen, hogy Izrael lebombázott egy szír légvédelmi komplexet(feltehetően Sz-200-at), mert onnan egy föld-levegő rakétát inditottak a Ngev sivatagban található Dimonai-atomerőmű ellen. Viszont ellent mondásos hirek vannak a weben, hogy sikerült-e lelőni vagy sem és hogy szándékos volt-e vagy egy korábbi izraeli légi támadást akartak-e elhárítani a szírek.
    https://sputniknews.com/military/202104221082701714-idf-investigating-why-its-cutting-edge-air-defences-failed-to-shoot-down-rogue-syrian-missile/

  16. 16. Csaba81

    Ez érdekes. Van értelme egy légvédelmi rakétával szárazföldi célpontra támadni? Nagyon furcsa…., de köszi, tényleg lemaradtam erről a hírről.

  17. 17. MangaM
    Semmi értelme egy légvédelmi rakétával földi célpontot támadni, ami kb. 200 kilométerre van. De a reggeli hírekben még az volt (én értelmezésem szerint), hogy irániak szándékosan támadták Izraelt légvédelmi rakétákkal.
    Korábban már volt rá példa, hogy Cipruson landolt egy Sz-200-as véletlenül. De itt meg mintha pontosan oda lötték volna ki. Talán majd Bálint pontosabb információkkal szolgál nekünk.

  18. 18. Csaba81

    Igen, egy provokációnak elvileg elmegy, utána mondhatják, hogy bocs, véletlen/műszaki hiba/akármi volt. Bálint lehet, többet tud majd mondani.

  19. 19. MangaM
    Igen most itt az a kérdés hogy provokáció volt vagy véletlen és mit lép hosszabb távon Izrael. A közel-kelet egy puskaporos hordó, a natanzi elleni szabotázs után az usa visszább vett, akkor rendelték vissza a két rombolót a Fekete-tengerről. Tegnapi hír volt, hogy hajlandóságot mutatnak, hogy töröljenek néhány szankciót Irán ellen. Kérdés, hogy mi az ára ennek, mit mond Irán és mit lép Izrael.
    Jelenleg Irán képes 60%-os uránt dúsítani, gyorsabbak a centrifugái és jobban vigyáznak a biztonságra is. Tehát egy ujabb szabotázs elvileg lehetetlen/kérdéses. Véleményem szerint az iráni forradalmi gárda már nem akar lemondani egy atombombáról, ezért ellenzik az atomalkuba való visszalépést. 2 honap mulva elnökválasztás és eddig csak a keményvonalasak állítottak jelöltet, a reformerek csak Zarifban bizhatnak. Provokációk lesznek, de lehet hogy háború is lesz. És ezt Európa nagyon meg fogja szívni.

  20. Konteó logika következik:
    Minő véletlen, ahogy „visszavonták” az oroszok a csapataikat, egyből rakétát lőttek az izraeliekre. Valaki nagyon balhét akar csinálni… 😉

  21. Ugye nem gondolja senki komolyan közületek, hogy Biden alatt békéssé válik a világ Izrael környékén??? Lehet hülyeségeket beszélek de zsigerből azt mondom saját maguk támadták meg saját magukat.. merthát kell a figyelem és nem lehet nyugalom… „”mert az uncsi””…….

  22. Nem tudok semmi érdemlegeset, SENKI nem tud érdemlegeset, mindeki magában mormog, a média kussol!!!
    Habár tegnapelötti éjszaka történt az eset, a tegnapi nap folyamán -értsd: az egész nap folyamán – senki egy kukkot sem közölt.A késő délutáni hirekben két mondatot, ajd az esti főhirekben 5 mondatot szenteltek az ügynek, azt is miért? Mert a rakéta egy jókora darabja rázuhant egy délvidéki, a létesitményhez közeli falu házának udvarára, azaz nem lehetett továbbra is takargatni.Ha a darabok a sivatagban szóródnak szét, akkor semmi hir nem lett volna.A falu nagyon közel van a Nuclear Research központhoz, úgyhogy mondhatjuk, hogy kis hiján….
    Önmerénylet, vagy tényleg egy idáigszabadult légvédelmi rakéta, amit a nagy garral beharangozott és méregdrága védelmi berendezések NEM voltak képesek leszedni, senki megmondani nem tudja.
    Egy dolog biztos: soha eleddig a sziriai-libanoni-iráni – izraeli konfliktushelyzet ennyire feszült nem volt.A közel-keleti helyzet soha nyugodt nem volt, de ennyire a vulkán még nem morgott.Mit hoznak a közeli napok, igen, már csak napokban mérem , nos, azt nem tudhatjuk, de mindenesetre igyekezzetek ellátni magatokat egy kis tartalékkal.Ha itt megbolydul a világ, esetleg valami átgyürüzik hozzátok is, vagy netán ott valaki kihasználja a közel-keleti figyelemelterelést és valami csetepatéba kezd, ami ki tudja miben terebélyesedik ki.
    Spájzoljatok, akár egy keveset is!

  23. Ir01

    23:
    Elolvastam a linkelt cikket, lehet, hogy igaza van Milovnak, de más elemzők szerint ezek az új szankciók bár fájdalmasak lesznek, de nem lesznek mégsem olyan nagy hatásúak. Majd kiderül, ebben tényleg nem tudok állást foglalni, kevés hozzá a tudásom, de egyik oldal véleménye sem zárható ki.

    08:
    Attól szartak be az oroszok, hogy a külföld beszart az orosz csapatmozgásoktól?
    Bocs, csak szó szerint idéztem. Ez így nem túl logikus.
    Ha kronológiába rakom az eseményeket, én azt látom, hogy Ukrajna „szart be” egyedül (meg én is egy kicsit 😀 ), ők szajkózták minden nap, hogy támadni fog az orosz, ellenben pont ők, akik viszont előre megígérték, nem támadtak se Donbaszra, se a Krímre. (Hála az égnek, maradjon is így!)
    Ha a XXI. században megnézem az eddigi orosz katonai beavatkozásokat, akkor azt látom, hogy mindkettő váratlan és gyors volt (Krím és Szíria), nem volt előtte sem látványos felvonulás, sem fenyegetés, sem reklám. Ebből következően, ha Ukrajna megtámadása lesz majd a valódi cél, azt nagy valószínűséggel hasonló váratlansággal fogják megindítani.

    Ha hajlandó vagy korrektül kommunikálni, akkor részemről rendben, ha nem akarsz, akkor azt a döntésedet is tiszteletben tartom, de akkor ne sértődj meg, ha nem reagálok majd a hozzászólásaidra.

    24. Bálint
    Nem túl megnyugtató, amit írsz, jó lenne pedig, ha a világ egy kicsit leülne már a pics@jára, mert nagyon nagy az izgés-mozgás és nem jó irányba mennek az események.
    Visszatérve a fordított cikkel kapcsolatos lényegi mondanivalóra, az amerikai stratégiai parancsnokság ezen a héten hétfőn figyelmeztetést adott ki, ami szerint az USA-nak fel kell készülnie egy nukleáris háborúra, mivel a jelenlegi konfliktusok nagyon gyorsan kiéleződhetnek. Charles Richards admirális ezt kedden megerősítette a Kongresszus előtt tartott jelentésében is.
    https://www.the-sun.com/news/2739166/strategic-command-warns-nuclear-war-russia-china/

  24. 26. Tibor bá’
    Tudom, de lásd 1. hsz-t, ez a hír csak ráerősített. Ezt a hírt egyébként elég sok híroldal hozza, nem csak a szerencsétlen Sun.

  25. Sziasztok

    Én azokkal értek egyet, hogy pillanatnyilag kissé visszább húzták magukat az egymásnak feszülő felek az ukrán térségben.

    Talán az eröteljes orosz felvonulás megtette a hatását, hiszen ma már nem kérdés az, amit 2008 ban még nem tudtak biztosam amikor Grúzia szintén hasonló „bábáskodás” mellett nekiindult felszabaditani Dél Oszétiár….hogy miként reagálnak az oroszok. Hiszen nem sokkal azelött a délszláv háború idejént eléggé sokat megnegedhetett a NATO velük szemben.

    Ma nem kérdés, hogy az oroszok: visszavágnak, nem lesznek ijedősek e téren.

    ( az jut eszembe, amikor a Keresztapa c- múben a Don egy csapás elött megkérdi a tanácsadóját: „gerinces ember ez?” Nos, ez értelmeben Putyinról tudni lehet, hogy igen igen „gerinces”. )

    A közel kelet kapcsán: nyilván Izrael , ahol tud lecsap a biztonságát veszélyeztető iráni fenyegetésekre. Ám ugy tünik, csak taktikai sikeret ér el, amivel csak az időt tudja megnövelni, amig Irán , mint egy boa körbe nem fonja és nem lesz nukleáris fegyvere. A helyzete pedig nem finom: az oroszok gyámkodnak Sziria felett, tehát bármit ott nem lehet nekik, a kinaiak pedig nemrég nyilvánosan „adoptálták” Iránt.

    Innentöl kezdve nem lesz Irán elleni kaptonai csapás.

    Visszatérve az ukrán helyzetre, amely szerintem leginkább az ÉÁ 2 miatt van, _ lehetséges, hogy az usa politikacsinálói biznak Merkel utodjában, aki a nyilatkozata szerint eléggé ÉÁ 2 ellenes. Minek vérontás, ha egy politikus maga is elvégzi azt a munkát, amiért sok embenek kellene meghalnia?

  26. 29 Fényhozó Kerub
    Ha ezt a gondolatmenetet tovább fűzzük, akkor az USA-nak már az is nagy nyereség lenne, ha kipattanna egy orosz-ukrán tűzfészek, mert ebben az esetben a vonakodó európai partnerek kénytelenek lennének az ő oldalán állást foglalni, és bármennyire is fájna nekik, elengednék az északi áramlat támogatását.
    És ez már nagy eredmény lenne még akkor is, ha nem járna az oroszok számára katonai kudarccal, az ukránok meg jól megszívnák közben…

  27. 30. hubab

    Így van.

    Ha hullik az orosz és az ukrán, az nem fáj Amerikának, sőt, nemhogy az ÉÁ2-t is kilőnék vele, de minél tovább tartana egy jó kis ukrán-orosz háború, annál mélyebbé válna a két országban egymás gyűlölete, így jó hosszú időre az ukrán-orosz megbékélés vagy ne adj isten együttműködés garantáltan kilőve. Az EU-orosz viszony további mérgezése pedig a koktélcseresznye lenne a habon.

    Oroszország számára az igaz igyőzelem az lenne, ha az ukrán lakosság elhajtaná a jelenlegi kormányt és azok urait a fenébe és egy – minimum – mérsékelt, esetleg orosz barátabb új vezetés kerülne Ukrajna élére.

    Ha egy háborúban szétverik az ukrán haderőt – ez viszonylag hamar meglenne – az maximum taktikai győzelem, de egyben hatalmas stratégiai vereség lenne az oroszoknak. Az orosz max. akkor fog Ukrajna ellen háborút indítani, ha már nem látnak majd semmi esélyt a viszony számukra is kedvező normalizálására és emiatt a tétlenség még nagyobb veszteséget jelentene, mint a keleti régió végleges leszakítása.

  28. https://www.trtworld.com/opinion/is-france-a-trojan-horse-within-nato-44041
    Franciaország és Macron valós politikája nagyon komoly kérdéseket vet fel a NATO jövőjével kapcsolatban.
    Kiegészítésképpen jegyzem meg, hogy Franciaország néhányszor már megjegyezte, hogy szívesen venne egy francia vezetésű „Mediterrán Szövetséget”, a britek pedig pedzegették egy London vezette brit-skandináv „Északi Szövetség” jövőbeni terveit. Egyik rendszer sem illeszkedne a jelenlegi NATO struktúrába, ellenben hamar kiújulna a brit-francia-német örök ellentét.
    Mindenképpen elgondolkodtató a dolog.

  29. Trump miféle örökséget hagyott hátra Bidennek? Hogyan tovább világ a Covid-19 világháborúja után? Talán az ellenség mégsem Kína és Oroszország, hanem a kapitóliumi eseményekben, a klímaváltozásban, a covidban, a közegészségügyi anomáliákban keresendő?

    Miféle szankciókat fog az USA kivetni Németországra vagy épp Kelet-Európára vagy a NATO szövetségesekre…ha mégiscsak a gázhalmazállapotú fődgázt szeretné Európa használni a cseppfolyós amerikaival szemben?

    „Kibogozni a szálakat a küfődi fórumokon, hát már nem lehet” (Montezuma). Kik indították el a kibertérben a félig igaz, félig téves híreket, arra hogyan kaptak rá a médiák, abból mit emeltek ki…

    Már csak az hiányozna a tortából, hogy az európai tévécsatornák a számtalan orosz hadgyakorlatot agressziónak hoznák le, a covid-megcsendesülése után…meraz emberek csak a „sztálinorgonák” látványából értenek.

    Príma ez a folyamat, ahogy remélhetőleg az erőszakmentes háborúk felé fejlődik fel az emberiség…ja, hogy ez nicknevek, optikai kábelek, szerverek…. közt a kiszivárogtatás lehetne a megelőző fegyver.

    Kritikusnak kell lenni a kollektív és személyes félelmekkel szemben. Pszichológia és társadalomtudomány is ez az egész…

  30. 33. János

    Nem vagyunk még a „Covid-19 világháború után”, bár a hogyan tovább kérdés ettől még jogos és nagyon is időszerű. A magam részéről komoly nehézségbe ütközik az, ha a nagyvilágban zajló egyre kaotikusabb, a média által esetenként szándékosan túl is dimenzionált eseményeket külön lapokon akarnám kezelni.
    Világméretű dráma zajlik több spektrumban, de egyazon időben, ami a legkisebb emberi közösségektől egészen a legszélesebb nemzetközi kapcsolatrendszerekig érezteti nem csekély hatását. A cybertérben is napi szinten zajlik a dráma és a háború, a közgondolkodás is célpont és „hadműveleti terület” egyszerre.

    Birodalmak építése és a gyarmatosítás is először a fejekben és lelkekben kezdődik, majd a harcmezőkön ér véget. Birodalmak bukása is először a fejekben és a lelkekben fogan meg, majd végül az is a harcmezőkön teljesedik ki.

    A régi korok háborúi szűk foldrajzi területekre koncentrálódtak, relatíve kis százalékát éritntve a teljes populációnak.
    Az ipari forradalom óta ezek a háborúk egyre nagyobb területekre, komplett arc- és frontvonalakra terjedtek ki és egyre több civil/polgári áldozattal jártak. Ebből a szempontból a II. világháború volt az, ahol már több volt a civili áldozat, mint a katona.

    Elérkeztünk a jelenkor világháborújához, amely teljes spektrumban zajlik (cybertértől a konkrét harcmezőkig) és érinti a teljes populációt egyéni szinten is, nap mint nap. Nincs frontvonal és nincs hátország, minden terület harctér, mindenki részese a globális erőterek összeütközésnek minden téren, szerencsésebb esetben csak a képernyő előtt ülve, szerencsétlenebb esetben közvetlenül is.

  31. 34 – MangaM:
    Nem kell izgulnod. A politikusok is fel akarják nevelni gyermekeiket, unokáikat. Csetepaték lesznek, de arra ügyelnek, hogy az atom hatalmak ne essenek egymásnak.

  32. Re:Manga
    A francia anonim katonai nyilatkozat, és a mostani amerikai nyilatkozat fényében a mélyben komoly indulatok lehetnek…

  33. „Nem kell izgulnod. A politikusok is fel akarják nevelni gyermekeiket, unokáikat. Csetepaték lesznek, de arra ügyelnek, hogy az atom hatalmak ne essenek egymásnak.”

    Egy hét múlva, vagy kettő poszt címe hatalmas betűkkel „TERMONUKLEÁRIS HÁBORÚ” mind elpusztulunk. :)))

    Az értelmes emberek vitafóruma… MangaM – már csak egy link erejéig – Tibor bá’ mint valami isten… „Nem kell izgulnod. A politikusok is fel akarják nevelni gyermekeiket, unokáikat. Csetepaték lesznek, de arra ügyelnek, hogy az atom hatalmak ne essenek egymásnak.”

    Nem, tévedsz, de ezt így 90-hez közel fel sem fogod már és soha nem fogod beismerni, akkor sem, ha bekövetkezik.

    Tilts már le végre! :)))

  34. 37. dajtás
    Igen, érdekes egybeesés, Franciaország után az USA-ban is hasonló lépésre szánják el magukat egykori és jelenlegi tisztek és tábornokok.
    Ennek oka van.

    38. Jövőnk
    Miért akarod, hogy Tibor bá’ kitiltson?
    Azért, mert más a véleményed?
    Na és? Nekem is más néhány dologban, de ez se nekem, se Tibor bá’-nak nem okoz lelki problémát, legalábbis tudtommal. Ha tévedek, Tibor bá’ majd kijavít.

    39. Tibor bá’
    Most olvasom George Friedman „új” könyvét, imádom, valami eszelősen jó a figura és nagyon durva jövőképet ír le, már-már a sci-fi határát súrolja.
    A könyv címe „A következő 100 év – előrejelzés a 21. századra”.
    Aki teheti, az szerezze be és olvassa el!!!!
    Friedman egyébként a STRATFOR, a világ első számú globális geopolitikai hírszerző cégének és kiadójának alapítója és vezérigazgatója, egyébként Austinban él (Texas) és nem mellesleg magyar származású. Ezek mellett a Cornell Egyetemen és a City College of New York állami egyetemen oktató.
    Friedman egyébként abszolút híve a PNAC-nak (Új Amerikai Évszázad Projekt) és nyíltan neokonzervatív beálítottságú, így külön élmény olvasni őt, mert átfogó betekintést ad az amerikai neokon agytröszt gondolkodási sémájába és logikájába. Jelen idő szerint sokkal izgalmasabbnak tartom, mint Kissingert vagy a néhai Brzezinskit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük