(3519) Orosz lerohanás?

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Az európai házi négereket, Lengyelország vezeti a Darwin-díj elnyerésében

Szerző: The Saker

2021 a 89. év

A lengyelek hisznek abban, hogy biztonságuk nagyobb lesz, ha a NATO és Oroszország között a feszültség magasabbra szökik. Vagy talán abban hisznek, hogy az oroszok össze fogják szarni magukat, visszaadják a Krím-félszigetet a kijevi juntának, Donbasst magára hagyják és egyoldalúan leszerelik hadseregüket.

Ebben persze nincs semmi új. Winston Churchill szerint a „kapzsi hiéna” vagyis Lengyelország arról híres, hogy megpróbálja megtámadni Oroszországot, amikor gyengének ítéli azt. A legnagyobb lengyel hősök arról híresek, hogy belső orosz feszültségek idején nekimennek Oroszországnak. A baj csak az, hogy ez alkalommal Oroszország nem gyenge, és az orosz nép szilárdan áll a Kreml mögött.

Azt lehetne mondani, hogy az orosz medvét egyáltalán nem érdekli a lengyel hiéna, különösen akkor nem, amikor az amerikai sas mögül ugatja Oroszországot.

A történelem lengyel interpretációja teli van bizarr epizódokkal. Példának okáért, a lengyel politikusok a Szovjetuniót hibáztatják az 1939-es Szovjet-Német meg nem támadási szerződésért (ismertebben, a 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum). Tökéletesen megfeledkezve arról, hogy 5 évvel korábban Lengyelország aláírta az 1934-es Lengyel-Német meg nem támadási szerződést (valami furcsa okból kifolyólag nem úgy ismert, mint „Pilsudski-Hitler paktum”). És ha már Pilsudskiről van szó, olvass ebbe bele, ami egy tökéletes PC összefoglaló Pilsudski életéről és munkásságáról. Nyilvánvalóan kiderül, hogy megalomániás fasiszta hősök nem csak Ukrajnában találhatók.

Nyilvánvaló, hogy a történelemből a lengyelek nem tanultak semmit, és persze ebben nincsenek egyedül.

Úgy tűnik, hogy Kelet Európát elragadta egy fegyverkezési láz és alapos félelem, hogy Oroszország meg fogja őket támadni. Nem tudható, hogy az orosz invázió megállítható-e vagy sem, és hogyan fogják az amerikai tankok megakadályozni a Baltikum orosz lerohanását.

Az oroszok, akik folyamatosan értesülnek ezekről az eseményekről, amit naponta megvitatnak az orosz médiában, nem tudnak mit kezdeni ezzel a paranoiás hisztériával. Az igazság szerint nehezen hiszik el, hogy ezt a hülyeséget bárki komolyan gondolja.

Ezzel egy időben az oroszok észlelik, hogy ami most történik, az egy az egyben megegyezik azzal, ami az Oroszország ellen elkövetett német inváziót megelőzte: russzófóbiás retorika és egyre nagyobb hadászati felvonulás a Szovjetunió nyugati határa mentén.

Annak ellenére, hogy a lengyel nézet, vagy bárki más nézete, miszerint fel kell készülni az orosz invázióra, Oroszországban mosolyt hoz az arcokra, az oroszok feltételezik, hogy a jelenlegi kardcsörtetés csak az első lépés, de lényegében készülődnek egy háborúra, amit Putyinnak figyelembe kell venni, és ellen intézkedéseket kell hoznia.

A következő esemény nem lesz meglepetés: Az amerikai neokonok és a kelet európai russzófóbiások veszélyes találkozása elsőre paranoid szövegelést eredményez, amivel együtt növelni fogják az amerikai és a NATO katonák jelenlétét Kelet Európában. Erre válaszként az orosz hadászat  tovább fogja növelni jelenlétét, ami további okot fog adni a NATO vezetőknek, hogy hivatkozzanak az „orosz veszélyre” és még több paranoiás szöveget fognak nyomni a kelet európaiaknak.

Tagadhatatlan, hogy ez hatalmas győzelem az amerikai  neokonok számára, elvégre sikerült létrehozniuk egy olyan helyzetet, amikor:

  1. A kelet európaiak úgy megrettennek, hogy képtelenné válnak a logikus gondolkodásra.
  2. Lehet, hogy a nyugat európaiak képesek gondolkodni, de semmit se tudnak tenni.
  3. Az összes EU ország fokozni fogja a fegyverkezésre költött összeget, de főleg amerikai fegyvereket fognak venni (hogy a NATO szabványt kielégítsék). Az amerikai MIC (Katonai Ipari Komplexum) óriási nyereségére.
  4. A NATO új (régi) szerepet fog találni magának.
  5. Oroszország még messzebb fog kerülni Európától, főleg gazdaságilag.
  6. Európa még jobban meg lesz ijesztve a háború előre jelzésével, és még jobban meg lesz győzve arról, hogy a NATO egy megkerülhetetlen szövetség, amit egy megkerülhetetlen nemzet vezet.
  7. Oroszországot további országok veszik körül, amelyek amerikai védelem alatt állnak (valószínűleg Finnország és Grúzia a következő)

Ha ez az amerikai birodalomnak hatalmas siker, akkor Oroszország számára hatalmas kudarc.

Én viszont nem hiszem, hogy bárki meg tudta volna akadályozni ezeket a fejleményeket. Legyünk őszinték, Európában senki sincs, aki felemelné szavát az oroszokért (talán Orbán magyar miniszterelnök kivételével). Az oroszok mindent lehetséges dolgot megpróbáltak, hogy az európai politikusokban akár minimális józan észt felébresszenek, teljesen hiába, mert az európai politikusoknak egyszerűen nincs se esze, se gerince, se pedig elég vér a pucájukban, hogy legyen saját véleményük. Ehelyett az a véleményük, amit a Fehér ház számukra előír.

Előre meg tudom mondani, egyesek úgy fognak érvelni, hogy csak a vezetők ilyenek, az európai emberek nem támogatják a politikusaikat. Jó, de akkor hogyan lehet, hogy sok millió európai kimegy az utcára tüntetni például az iraki háború ellen, de egy szavuk sincs az ellen, amikor önállóságuk bohózattá válik, amikor vezetőik támogatják a kijevi náci rezsimet, amikor az USA ágyútölteléknek akarja őket felhasználni egy fenyegető európai háborúban?

Ebből én csak azt tudom levonni, hogy az európaiak megérdemlik a vezetőiket.

Ez mellett kiérdemeltek egy kollektív Darwin-díjat, különösen a kelet európaiak, akik fejükre festettek egy célkeresztet, hogy elnyerjék Uncle Sam kegyeit.

Az egyik lengyel tisztségviselő említést tett társainak a „néger mentalitásáról”, sőt az egyik volt külügyminiszter véleménye szerint „a seggnyalásért nem kapnak semmit”. Ezek egy elég jó jellemzések, de nem vezetnek sehova. Ha Oroszországot egy országnak álcázott üzemanyag állomáshoz hasonlította, akkor én összemérném Európát egy kuplerájjal, ami szövetségnek van álcázva, és ahol az amerikaiak ingyen dughatnak. „mindenki megveti, senki se fél tőle” lehetne egy új európai szlogen.

A varsói NATO csúcson az amerikaiak megpróbálnak a NATO partnerekkel udvariasan, és tisztelettel bánni, de valójában úgy fognak rájuk nézni, mint Malcom X „házi négereire”. Hadd idézzek tőle, mivel tökéletesen illik a mai európaiakra:

Szóval két fajta néger van. A régi négerek és az új négerek. A legtöbb, akiket személyesen ismersz, az régi néger. Amikor olvasol róluk a rabszolga időkből, akkor „Tamás bátyának” nevezték őket. Ő egy házi néger volt. A rabszolgaság idejében kétfajta négerről lehetett szó. Voltak a házi négerek és a mezei négerek. A házi néger általában a gazdája közelében élt, úgy öltözött, mint a gazda, gazdájának az elhordott ruháiban járt. Azt ette, amit a gazdája meghagyott a tányéron, és a gazda házában lakott, valószínűleg a pincében vagy a padláson, de a gazda házában. Így aztán a házi néger azonosította magát, minden esetben ugyanúgy azonosította magát, mint a gazda. Amikor gazda azt mondja, hogy „jó vacsoránk van” a házi néger azt mondja „igen nagyon jó vacsoránk van”. Amikor a gazda azt mondja „szép házban lakunk”, a házi néger azt mondja „nagyon szép házban lakunk”. Amikor gazda beteg, a házi néger így szól „Mi baj van főnök, betegek vagyunk?” A gazda fájdalma az ő fájdalma volt. Jobban törődött a gazda fájdalmával, mint a saját fájdalmával. Ha leégett a ház, ez a fajta néger nagyobb erővel vett részt az oltásban, mint a gazda. Azonban voltak más fajta négerek is kint a mezőn. A házi négerből kevesebb volt. A nagy tömegek mezei négerek voltak. Amikor a gazda beteg volt a mezei négerek azért imádkoztak, hogy meghaljon. Ha égett a ház azért fohászkodtak, hogy kerekedjen szél, ami segíti a tüzet. Ha valaki jött és azt mondta a házi négernek, hogy „gyere, vonuljunk el valahova!” Tamás bátyja azt válaszolná: Hová menjek? Mit tehetek én gazda nélkül? Hol laknék? Milyen ruhát viselnék? Ki ügyelne rám? De, ha odamentél a mezei négerhez és neki mondtad, hogy „gyere, vonuljunk el valahova!” Nem kérdezne rá, hogy hová és hogyan, hanem „rendben van, gyerünk”.

Ugye, hogy ez egy tökéletes jellemzése az Amerikával kapcsolatos „új európaiaknak”?

Biztos vagyok benne, hogy az amerikai politikusok sokkal inkább respektálják az orosz „ellenfeleket”, mint a NATO „szövetségeseket”. (Ezt a hozzáállást gyakran tapasztaltam amerikai tisztek esetében.) Ennek ellenére nem vesztettem el minden reményt.

Először is hiszek abban, hogy a neokonok legyőzhetők Amerikában, és amit én „hagyományos angol védelemnek” nevezek, felülkerekedhet. Másodszor, van két ország, Franciaország és Olaszország, akikben lehet még bízni. Lehet, hogy tévedek, de szerintem az olaszok és a franciák azok, akikre legkevésbé hatott a propaganda, talán gazdag történelmük miatt, ki tudja? Úgy gondolom, hogy van egy tipikus latin (kulturális és vallásos) ellenálló és forrongó spiritualitás, amit még nem sikerült teljesen kiirtani az olaszokból és a franciákból. Persze lehet, hogy naiv vagyok, és egyáltalán nincs igazam. Valamikor a görögökben bíztam, aztán tessék, semmi. Még a mindig büszke szerbeket is sikerült térdre kényszeríteni, legalább is pillanatnyilag. Ez valóban egy nagyon szomorú látvány. Időközben úgy tűnik, hogy Oroszország kijött a recesszióból. Az orosz haderő tervei szerint évente több mint 2000 katonai gyakorlatot végeznek. Ami pedig az orosz népet illeti, túlnyomóan támogatják Putyint. Minden egyes  NATO csúcs után, Putyin népszerűsége tovább növekszik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

28 gondolat erről: „(3519) Orosz lerohanás?

  1. Ismét nagyon egyoldalú ez az írás – és fogalmazhatnék csúnyábban is. Továbbra sem értem miért kell ennek teret adni, mert ez nem a másik oldal nézőpontja, hanem a másik oldal fizetett propagandistájának propagandaszövege. Te ezzel azt csinálod, mintha a kiegyensúlyozottság jegyében teret adnál a lapos föld hívőknek, vagy a fényevőknek.

  2. 1. Bár megfogadtam, de… Tibor bá’ mai posztja se nem egyoldalú, se nem propaganda.

    A lengyel rész tökéletes összefoglalása a lengyelek elmebeteg és kollektív gondolkodásának. Ez a II. vh. előtt abban csúcsosodott ki, hogy semmilyen védelmi doktrínájuk nem volt, csak támadó – Németország elleni -, és a haderejük is e szerint épült fel. Az már csak hab a tortán, hogy amúgy Hitler az utolsó pillanatig azt hitte, hogy a diplomácia* megoldja azt, amit akart: egy qurva autópályát Danzigig.
    *A britek mediáltak a két fél között és mindkét felett jól behintáztatták. Ezt egy amatőr, de annál lelkesebb és precízebb emberke tárta fel, szó szerint évtizedekig bújva a levéltárakat és az előadását elfogadták és rangos hadtörténészek hallgatták végig. Forrás? Nincs… valamelyik Regiment magazin szám hozta le pár éve idehaza.

    Pár éve – nem jut eszembe Putyin emberkéje, talán Peszkov -, szóval pár éve Peszkov megmondta a ZDF és más nyugati sajtósoknak – láttam a videót, nagyon kemény és kijózanítóan ütős -, hogy ha sokat ugrálnak, akkor – idézem szó szerint – Berlin, London, Párizs fog hamuvá válni, Lengyelországból pedig üvegsivatag lesz. A felvételt természetesen a nyugati média nem közölte le.

    Szóval, Tibor bá’ mai posztja csillagos ötös, amit külön köszönök!

    Amikor orosz ismerősöm, őrnagy, NBV zászlóalj parancsnok idei legfontosabb projektje egy vidéki nyaraló megépítése – év végéig -, különösen a pince – nem részletezem a paramétereit -, akkor tudom, hogy a gebaszméter – alá vakcinométer – a vörös tartományban van. Pláne, hogy a lakhelye a fenti szakmai alapokon Moszkvától a lehető legideálisabb irányban van, megfelelő távolságra, eleve.

    Lehet nyomni, az elmebeteg nyugati russzofób propagandát… majd megkapja kishazánk is a kellő számú atomtöltetet, amikor elpattan a húr, mert el fog, csak idő kérdése.

  3. Úgy látszik, az ukrán komédia ragályos. Vagy ez már az új NATO politika?
    A cseh külügyminiszter 007-es ügynököt játszik.
    Az előzmény pedig, az itt szívesen idézett HVG-ből:
    „A jogilag a hegyvidéki Vlachovice községhez tartozó Vrbetice lőszerraktárral már hónapok óta problémák vannak, és a környékbeli lakosság a raktár megszüntetését követeli.
    A raktárban október 16-án is volt egy nagy robbanás, amelyben két ember életét vesztette. A vizsgálatok szerint elsősorban bombák, ágyúlövedékek és gránátok, összesen több tucat tonna lőszer robbant fel, amelyeket különféle magáncégek a hadsereg által kiselejtezett lőszertartalékokból vettek meg és Vrbeticében raktároztak el. Nem hivatalos adatok szerint az ottani raktárakban több mint hétezer tonna lőszert tartanak…”
    https://hvg.hu/vilag/20141203_Robbanasok_voltak_egy_cseh_loszergyarban

  4. Az oroszok természetesen nem ministránsfiúk, de az nyilvánvaló, hogy a mai világrendben Oroszország kutyaszorítóban van, és mindenki pályázik a bőrére.
    A nyugati világ egyre szorosabbra húzza körülötte a hurkot, tehát stratégiai helyzetük egyre rosszabb lesz minden újabb húzással.
    Az oroszok nem olyan hülyék, hogy indokolatlan agresszióval területeket szerezzenek, szerintem a lengyelek fóbiája ebből a szempontból teljesen indokolatlan, csak a történelmi gyökerű gyűlöleten alapul, sokáig voltak ők a cári csizma alatt is, hogy ez zsigeri legyen náluk.
    Viszont azzal tisztában vannak az oroszok, hogy ha békésen nézik, hogyan szorul a hurok a nyakukon, akkor előbb utóbb rájuk dől a helyzet, ezért lépnek időnként, hogy ezt megakadályozzák, próbálják megőrizni pozícióikat.
    Persze ezek a lépések sokszor szembemennek a nemzetközi joggal, viszont élet-halál kérdés számukra, és nem valamiféle hódítást céloz.
    Meglepett viszont a friss hír, hogy orosz diplomatákat utasítanak ki Csehországból, összefüggésbe hozva őket a korábbi lőszerraktár robbanásokkal.
    Ha ez igaz, nem tudom hová tenni, elég öngólnak nézne ki az oroszok részéről, ha tényleg benne volt a kezük. De azt sem zárnám ki, hogy ezt is rájuk kenik valamiféle ösztönzésre…

  5. Jézusom…

    Ez az írás semmivel sem tartalmaz több „propagandát”, mint az ellenkező oldal elemzőinek és szakértőinek írásai, sőt, ha ma igazi csöpögős propagandát akar valaki olvasni, akkor pont, hogy ott lehet igazi gyöngyszemeket találni.
    Vannak orosz propagandista írások, amelyek szintén szóra sem érdemesek, de ez pont nem az.
    Mielőtt néhányan megint nekiesnek támadni az írást, előtte nem ártana, ha tisztába kerülnének a neokonzervatív agytrösztök által bőségesen közkinccsé tett tanulmányokkal és írásokkal úgy az elmúlt 10-15 évből, amelyek elég egyértelmű stratégiai iránymutatást tartalmaznak az Egyesült Államok világhatalmi dominanciájának a megőrzése érdekében.

    A saját szemszögükből természetesen igazuk van és még érthető is a szándékuk, de az, hogy megértem a céljaikat és a motivációikat, az nem azt jelenti, hogy egyet is értek velük. Megértem én a sorozatgyilkost is, akinek hangok szóltak a fejében, de ettől még nem fogok egyetérteni vele.
    Az viszont maximálisan elfogadhatatlan, hogy konkrét tudás vagy ismeret nélkül ilyen sarkos véleményeket dobjunk csípőből a közösbe, ugyanis ez sem más, mint sima egyszemélyes propaganda.

    Vannak nagyon más amerikai és nyugati vélemények, amelyek nagyon nem csengenek egybe a hivatalos mesékkel, de teljesen érthető okokból ezeket nem szívesen hozzák le vezércikk formájában.

    A nagy átrendeződés megkezdődött, ez nem állítható már meg háborúval sem, maximum lassítható. Azok az amerikai és nyugat-európai (illetve közel-keleti és ázsiai) érdekcsoportok, akik eddig a legnagyobbakat kaszálták a működő és létező transzatlanti kapcsolatokon és az ennek alárendelt jelenlegi globalista modellen, azok érthető módon most kicsit pánikolni kezdtek, hiszen az ő bőrükre és kiváltságos helyzetükre is egzisztenciális veszélyt jelent a változás.

    Ennek az – hívjuk így őket – 1%-nak egy kisebb része át tudja majd menteni a pozícióját, egy nagyobb része viszont nem és innentől áll a bál.
    Ha egy cégnél piac és/vagy profilváltás történik és új beszállítói valamint vásárlói kör lép a képbe, akkor értelemszerűen azoknak nő meg a befolyásuk, akik ezt a kapcsolati tőkét hozzák, szemben azokkal, akik nem, hiába voltak eddig ők a fő emberek. Ahogy lent, úgy fent, amilyen kicsiben, olyan nagyban is.

    Mivel látják, hogy a folyamatok számukra nem kimondottan kedvező irányba tartanak, így egyre erőszakosabb és agresszívebb politika fog következni, elindult a világ újrafelosztása, ha tetszik, ha nem. Ilyen esetekben pedig rövid időn beül előkerül a „királyok végső érve”, azaz a fegyverek ereje.

    A nyugati és ukrán biztpol elemzők előszeretettel hangoztatják azt, hogy most az oroszok tesztelik a nyugatot és Bident, hogy meddig mehetnek el.
    Lóf.szt! Ekkora baromságot rég hallottam már, pont fordítva van!

    A Nyugat teszteli Oroszországot és Kínát a sorozatos provokációkkal, viszont úgy fest, a Kelet hatalmai kissé meglepték a Nyugat stratégáit, ezek nem egészen erre számítottak.
    Kína simán leugatta Blinkent Alaszkában, az oroszok meg nem hogy behátráltak volna, hanem valódi háborús felvonulás kezdődött, az amerikai flotta két rakétás cirkálója az utolsó pillanatban inkább nem is hajózott be a Fekete-tengerre.
    Az amerikai blöff jól sikerült, mozgásba hozták saját maguk ellen a világ második és harmadik legerősebb hadigépezetét.
    Gratulálok hozzá, mi a francnak egyezkedni, ha verekedni is lehet.

    Lengyelország ismét történelmi baklövést követ el, de ez legyen az ő bajuk. Csak sajnos az ő bajuk könnyen a mi bajunk is lehet majd.

  6. 5. hubab
    Miután valószínűleg elkerülhetetlen a háború (vagy Oroszország és Kína behódol), mindenki igyekszik a vélt győztes oldal felé helyezkedni. A gyors lefolyás miatt most átállásra már nem lesz idő.
    A cseheket nem értem. Vagy belpolitikai oka van a mostani eseményeknek, de akkor miért kellett bevonni a konspirációba a NATO-t, vagy ezzel le akarják tudni az oroszokkal szembeni kikövetelt szembenállást és nem akarnak Ukrajnába menni.
    Ugyan mi a fene érdekük lett volna az oroszoknak 2014-ben (még jóval az ukrajnai események előtt), magáncégek által felhalmozott lesejtezett lőszereket tároló raktárban robbantgatni?

  7. 2, Jövőnk:

    Sokan örülnénk, ha a mozaikszavakat leírnád, hogy értelmezni tudjuk a gondolataidat.
    Köszi.
    pl: N(ukleáris) B(iológiai) V(egyi)

    A Zapadnij Vojennij Okrug-tól hogyhogy a lehető legideálisabb irányban van? Máá’ nem azért, hogy kötekedjek.

    A hétvégi dácsák a telek beépíthetősége miatt többszintesek, így az élelmiszertárolás a pincében megoldott. Elég nagy mozgalom van ott moszkvai a gyűrűknél – mármint az autóutak körgyűrűi közti területeket értve. Menő dolog saját zöldséget-gyümölcsöt enni…

  8. „… az európai politikusoknak egyszerűen nincs se esze, se gerince, se pedig elég vér a pucájukban, hogy legyen saját véleményük. …”

    Csípem a fickó stílusát 🙂

    „…hogyan lehet, hogy sok millió európai kimegy az utcára tüntetni például az iraki háború ellen, de egy szavuk sincs az ellen, amikor önállóságuk bohózattá válik, amikor vezetőik támogatják a kijevi náci rezsimet, amikor az USA ágyútölteléknek akarja őket felhasználni egy fenyegető európai háborúban?…”

    Erre sajnos egyszerű a magyarázat. Az egyik esetben van pénz azt megszervezni ÉS lebonyolítani, a másik esetben meg nincs. Engem például mindig is érdekelt volna, hogy ki finanszírozza a tömeges tüntetéseknél a tribün vagy szószék felépítését, a kihangosítást és áramot, meg egy pár ilyen apróságot …

    Amúgy meg Kelet-Európában már néhány éve olyan amerikai csapatmozgások vannak közös hadgyakorlatoknak álcázva, hogy ihaj. Többek között olyan gyöngyszemek, mint repülőgépek alacsony magasságú, terepkövetéses, jellemzően határok menti repülései, amiről a médiában csak itt-ott jelenik meg egy kurta hírecske. Valamelyik országban asszem PSYOPS részleget is alapítottak, természetesen amerikai személyzettel, nem emlékszem mikor, de nem rég, egy vagy két éve talán…

  9. Hubab 5.

    Hogy miért jöttek elő a csehek a vrbeticei robbanással? Dukovany-i atomerőművet bővíteni akarják, és ki akarják golyózni az oroszokat. Az amerikaiak kihasználják a csehek seggnyaló természetét. Mindenesetre két napja folyik az oroszellenes propaganda mindenből. A helyiek szerint a raktár nem volt megfelelően őrizve, biztosítva, csak az nem ment oda, aki nem akart.

  10. 3: Tibor’ bá abban igazad van, hogy vannak itt fizetett ügynökök. MangaM és Jövőnk szinte biztos hogy kap egy kis keleti apanázst, hogy folyamatosan ennyire „kiegyensúlyozottak” legyenek.

  11. 10. ZoliT
    Lehetséges. Bennünket is csak akkor hagytak békén, amikor egy jókora részt kihasítottak az építésből. De ekkora nagy üzlet lenne egy atomerőmű építés?
    De erre mi szükség volt? Már ez a szint?
    „Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter beismerte, szerdán bejelentett moszkvai útja csak arra szolgált, hogy elterelje a figyelmet a Prágában dolgozó orosz diplomaták kiutasításának előkészítéséről. „Előre tudtam, hogy nem megyek Moszkvába, hogy az útból lesz semmi. Egyeztetett akcióról volt szó” – mondta a miniszter a Deník N című internetes hírportálnak. „Tekintettel a művelet kiterjedt és egyedülálló jellegére, még a NATO és az Európai Unió keretein belül is, szükséges volt annak diszkrét megvalósítása. Ebben az én bejelentett moszkvai utam is szerepet játszott” – írta Hamácek a Twitteren vasárnap este megjelent bejegyzésében.”

  12. 10. Kakukk

    Dukovany esetében ez már a második felvonás. Az előző tenderből nemzetbiztonsági problémákra hivatkozva eleve kizárták az oroszokat (Hamáček – olvasd: Hamácsek – keze volt a dologban). Ha jól tudom a kereskedelmi kamara érvénytelenítette ezt a döntést, és újra kiírták a pályázatot, ahová a Rosatom (ha jól tudom a nevüket) is jelentkezett. Nagyon úgy nézett ki, hogy ezek után az oroszok nyerik a pályázatot, így ki kellett valamit találni. Dukovany – t még az oroszok építették, ez a régebbi atomerőmű Cshországban. A másik, az újabb, Temelín-ben van. Másik probléma, hogy a kormány már nem tudta meghosszabbítani a rendkívüli állapotot, a kommunisták már nem támogatják a kormányt. Az emberek elégedetlenek, nincs mivel oltani, a Szputnikot nem akarják behozni, más meg nincs. Az Astrazenecát meg az emberek nem kérik. A gazdagabbak közt megindult a vakcinaturizmus Moszkva és Belgrád felé. Így kapóra jött nekik az amerikaiak megrendelése a 18 diplomata kiutasítására. Okot meg találtak hozzá.

  13. Most olvasom, az oroszok válaszlépésként 20 cseh diplomatát utasítottak ki, akiknek éjfélig el kell hagyniuk Oroszországot. Csak a konzulok maradtak. Lényegében az egész kiszolgálószemélyzet megy haza. Hamáček kijelentette, hogy ebben a szituációban nincs értelme tárgyalni a Szputnyik V vakcináról. Príma! 🙁
    Václav Klaus, a 89 utáni kormányfő majd államelnök, kijelentette, hogy ez az egész „kitaláció”, amivel a kormány a járvány kezelésével kapcsolatos hibáit akarja kendőzni.

  14. Tibor bá’, csak az első két bekezdés trágár hazugságcunamijától felfordul az ember gyomra. Ez a cikk ugyanaz mint Bayer csodás irományai, ugyanolyan primitív csúsztatásokra épülő propaganda, mint ami miatt te teljes joggal megveted Orbánékat.
    Egyszerűen nem értem, hogy tudsz egyszer kérlelhetetlenül racionális, máskor meg elvakult lenni.

  15. 16 – Ir01:
    Az eredeti szöveg ez volt: „Russians will be absolutely terrified, ” ebből a terrified azt jelenti, hogy megrémül, megijed. Ezt én fordítottam nemes egyszerűséggel „beszarik”-ra. A szövegkörnyezetből ezt tartottam a legjobbnak. Ha ezt nevezed trágárságnak, akkor felhívom a figyelmed, hogy manapság a „fuck, fucking” elfogadott kifejezés, amitől a „beszarik” nagyság rendekkel enyhébb. Ezen kívül a „hazugság cunami” egy kifejezetten propagandákra jellemző kifejezés. A baloldali propagandát nem én nyomom, hanem te nyomod a jobboldalit. Az én célom az objektív tájékoztatás (már amennyire lehet). Azért szólaltatok meg magyarul ilyen elemzőket.

  16. Ir 01

    A lengyelek fanatikus oroszellenessége közismert. Az okok messzire vezetnek, s nem vitás, van alapjuk arra, hogy ne szeressék a Nagy Testvért. De a reálpolitika mindig érdekek mentén müködik és a közelmúlt eseményei azt jelzik, hogy a lengyelek inkább saját jól felfogott érdekeik ellen is tevékenykednek, ha lehet valami oroszellenességet csinálni.

    Ők azok, akik addig csináltak ügyet a néha lengyel államfő tragikus repülöbalesetéböl ( alig leplezetten az oroszok felé vádaskodva ) , amig nyilvánosságra nem került az, hogy a tragédia bizony a lengyel poilitikus közvetlen felelőssége volt, mert a nyilvánosságra került felvételek azt bizonyitották, hogy a tragédia pillanatában a fölkében nem csupán a pilota tartozkodott és ő jó ideje presszió alatt volt az utasok által.

    De az is „darwin ” díjas, hogy a lengyelek , csak hogy ne az oroszktól vegyenek energiahordozókat, képesek drábább áron másoktól azt venni.
    ( !! )

    https://www.portfolio.hu/uzlet/20181009/afrikai-olajjal-szabadul-az-orosz-fuggestol-lengyelorszag-300648

    Ami néhány netes forrásban felmerült: a lengyelek pl. az usatól ugyanazt az orosz energihordzót kapták meg védül, csak drágábban: biztos okos döntés volt ez is.

    Az minden több forrásból tájékozodó ember számára nyilvánvaló, hogy egy ideje szabályos propagandaháború zajlik az oroszok ellen, melynek hátterében az ÉÁ 2 leállitásának céja áll. ( mivel azt az usa még a nyugati részvevő vállaltok szankcionálásával sem tudta leálltattni. )

    Hinni nem annyit tesz ám, mint mindent elhinni( mondta Giordano Bruno )

  17. Re:19
    Lesz ez még így sem.
    Figyelő szemeteket Ukrajna felé vessétek, mert ez lesz az origója az új világrend kibontakozásának… 😉

  18. (3519) Orosz lerohanás?

    Tibor bá’
    Köszönjük a kiváló cikk kiválasztását és a szokásos minőségi forditást.

    „Winston Churchill szerint a „kapzsi hiéna” vagyis Lengyelország arról híres, hogy megpróbálja megtámadni Oroszországot, amikor gyengének ítéli azt. ”

    Itt az angol ezzel a mondatával túlságosan felületes a Lengyelekkel és a történelmükkel szemben. Az ilyen hozzáállás annyira igazságtalan mint ha p.l. a Magyar történelem csupán a Trianoni békeszerződés történelmi eseményei után létezne, azelött semmire sem emlékeznénk és semmi jogunk nem lenne.
    Nem beszélve arról, hogy az egész országot eltolták a történelmi területeiről k.b. 2OO km.-rel nyugatra.

    „Ebből én csak azt tudom levonni, hogy az európaiak megérdemlik a vezetőiket.”

    Addig amig a választások módja – pártok, média, pénztámogatás – gyökeresen nem változik kénytelenek leszünk őket elviselni.

    Amugy nagy vonalakban igaza van a cikk irójának.

    „Ha ez az amerikai birodalomnak hatalmas siker, akkor Oroszország számára hatalmas kudarc.”

    Itt hozzáfüzném nemcsak Oroszország számára hatalmas kudarc hanem Európa számára is kudarc.

    El tudjátok képzelni, egy Egyesült EU és Oroszország milyen lehetne?

  19. Re:21
    Legyőzhetetlen!

    Pont ezért fúrják minden áron, pedig geopolitikailag erre van predesztinálva.

  20. A lengyelek és a csehek is rábaszhatnak az Eu-val együtt, mert azért nem csak ukrajnában van feszültség, hanem a közel-keleten is. Az izraeli-iráni konfliktusnak előbb-utobb komoly következményei lehetnek. Az iráni atomalkunak még nincs eredmény, bármennyire is optimista borell koma. Ráadásul bibi-nek és néhány republikánus képviselőnek az az érdeke, hogy ne is legyen. A hutik heti rendszerességgel támadják a szaudi olajlétesítményeket és már irán is 60%-os uránt állított elő. Előbb vagy utobb izrael ujabb akciót fog szervezni a natanzi telephely ellen, vagy ujabb iráni hajók fognak léket kapni. Ráadásul bő 1 hónap mulva iránban választások lesznek és egyesek szerint kemény vonalas lesz az új elnök. Ebben az esetben a konfrontáció elkerülhetetlen lesz és a hormuzi-szoros lezárását is kezdeményezhetik.
    Ebben az esetben az Eu megszívják, mivel az oroszok korlátozhatják a köolaj exportját. A usa meg nem fogja ellátni az eu-t köolajjal és földgázzal sem. Láthattunk az utobbi időben elég intő példát pl. a texasi fagyoknál vagy az Ever Given példáján tanulva.

  21. 21.

    „…túlságosan felületes a Lengyelekkel és a történelmükkel szemben. Az ilyen hozzáállás annyira igazságtalan ….
    …Nem beszélve arról, hogy az egész országot eltolták a történelmi területeiről k.b. 2OO km.-rel nyugatra….”

    Teljesen igazad van, és joggal ruszofóbiásak. DE. Pont azokra az angolszászokra támaszkodnak vakon, akik már többször is szarba keverték őket.
    És azt se felejtsük el, hogy Katyn igaz hogy a szovjetek műve volt, ám itt is van egy DE. Az angolok jó szokásuk szerint kavartak, és szerettek volna egy ellenállási mozgalmat kiépíteni ( a szerződésbeli kötelességük ellenére, amely alapján kutya kötelességük lett volna katonailag kisegíteni őket, de máséval a csalánt ugye mindig könnyebb…), és ezt megelőzendő Szálin nem tétovázott, és szokása szerint túlreagálta a dolgot.
    Az angolok eljátszották az agent provocatour szerepét, a lengyelek, bármennyire is kedveljük őket, pedig eljátszották a balek szerepét. És az utóbbi 20 évben mindent megtesznek azért, hogy újra eljátsszák ezt a szerepet…. Sajnos.

  22. A cseheknek már leesett milyen is a „békés” Oroszország. Nem tudom itt mi kéne hozzá.

  23. Amióta a szovjetekből oroszok lettek, elbutultak. A mániájuk a mérgezés, a robbantgatás. Már minden jelentéktelen dologra ráugranak. Lehet, hogy a szomszéd budija is veszélyben van?
    Még szerencse, hogy csak két emberük van, azoknak kell mindent végrehajtani. Igaz eléggé balf.szok, mindenütt mutogatják a fényképüket. Még egy rendes hamis igazolványt sem képesek szerezni.
    Vagy talán mégsem? Sikerült a csehek elől is nyolc évig eltitkolniuk, hogy arra jártak.

  24. 25. lr01
    „A cseheknek már leesett milyen is a “békés” Oroszország.”

    Inkább pofára estek, de azt büdösül. Eljátszották a balek szerepét, USA, EU meg röhög a markába…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük