2024-04-06 nap bejegyzései

A legmagasabb szintről érkezett a figyelmeztetés: a világ egyik legerősebb hatalma egyre jobban beáll Putyin háborúja mögé

Az Egyesült Államok arra figyelmeztette európai szövetségeseit, hogy Kína jelentős mértékben támogatja Oroszország hadiipari komplexumát. Ezzel nemcsak az ukrajnai invázióhoz járul hozzá, hanem más országok biztonságát is veszélyezteti – írta meg a Financial Times.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere, európai kollégáival folytatott tárgyalások során terelte a figyelmet Peking aggasztó szerepére. Blinken szerint Kína eszközökkel és technikai szakértelmével is segíti Moszkvát, különös tekintettel az optikai berendezések és hajtóanyagok gyártására. A nyugati államok korábban számos szankciót és kereskedelmi embargót vezettek be Oroszországgal szemben, amelyek célja az orosz gazdaság megfékezése és a katonai ellátás megakadályozása volt.

A KORLÁTOZÁSOK ELLENÉRE A KREML KÉPES VOLT FENNTARTANI GAZDASÁGÁT ÉS NÖVELNI VÉDELMI IPARÁT, RÉSZBEN AZ ERŐSÖDŐ KÍNAI KERESKEDELEMI KAPCSOLATOKNAK KÖSZÖNHETŐEN.

Blinken felszólította Amerika szövetségesit, hogy fejezzék ki aggodalmaikat Peking politikájával szemben, valamint beszéljenek nyilvánosan a mélyülő kínai-orosz együttműködésről. Elmondta továbbá, hogy szerinte itt az idő lépéseket tenni az orosz ipari bázist erősítő szereplőkkel szemben.

Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Kína olyan berendezéseket szállít Oroszországnak, amelyeket hadiiparban is felhasználhatnak. Joe Biden amerikai elnök közvetlenül Hszi Csin-pinggel is felvetette ezeket a kérdéseket nemrégiben egy telefonbeszélgetés során.

KÍNA ELUTASÍTJA A NYUGAT VÁDJAIT, SZERINTÜK NEM NYÚJTANAK OLYAN TÁMOGATÁST OROSZORSZÁGNAK AMELYEKET A HARCTÉREN IS BE TUDNÁNAK VETNI. PEKING SZERINT INKÁBB A NYUGAT FELELŐS A KONFLIKTUS TOVÁBBI KIÉLEZÉSE MIATT.