(3526) B1617

Tibor bá’ fordítása online

2021 a 89. év

Miközben az Egyesült Királyságban a pandémia lecsendesedett, más országokban tovább vágtat. Amikor a vírus reprodukciója hatalmas méretű, komoly esély van arra, hogy a nagyszámú mutációban veszélyes egyedek keletkezhetnek.

Ilyen veszélyes variáns a B1617, ami Indiában lépett fel. Ezen a variánson két mutáció is életre kelt, amiről a tudósuk úgy sejtik, hogy kijátssza a vakcinákat. Valószínűleg sokkal fertőzőbbek mint a múlt év elején berobbanó eredeti vírus.

Ebben a pillanatban még nem világos, hogy a B1617 hogyan tesz keresztbe a COVID-19 elleni harcnak, de az angol hivatalos szervek veszélyt látnak benne. Ezért India és az Egyesült Királyság közötti utazást megszigorították. Ez valószínűleg nem lesz elég, hogy a variáns ne lepje el a szigetországot. Máris több száz fertőzésről tudnak.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

31 gondolat erről: „(3526) B1617

  1. „Ez valószínűleg nem lesz elég, hogy a variáns ne lepje el a szigetországot. Máris több száz fertőzésről tudnak.”
    Magyaránt szólva elkéstek….
    Angliából pedig csak egy kis ugrás Budapest, mivel hogy közvetlen légi járatok vannak.
    Így került ide az Angol variáns is! Úgyhogy a gatyát felkötni….. Mi meg éppen most nyitunk. Király!

  2. Tegnap hallgattam Rusvai Miklós nyilatkozatát covid ügyben, és ő ott azt mondta, hogy úgy néz ki, hogy szerencsére a vakcinák az indiai változat ellen is védenek, és csak azért terjednek Indiában ilyen jól, mert ott nem jellemző a brit változat, amelyik sokkal fertőzőbb, de ennek hiányában van tere az indiainak terjedni.
    Kissé gyanúsan hangzott, de a valóság hamar kiderül.
    Én szorgalmasan nézem az UK járványügyi görbéit is, ha a diagramok elkezdenek felfelé görbülni, akkor baj van…

  3. Miért mire számítottatok? Amíg a világméretű diktaturát és virtuális pénzt be nem tudják vezetni mindenütt, addig mindig lesz egy új variáns beküldve valamelyik labórból…

  4. 2: hubab

    Az én „agyas paraszt” szintemen csak annyit jelent Rusvai ezen mondandója, hogy a brit mutáció nem rúgta be az ajtót annyira, míg a mostani dupla-tripla mutáns az esetleges kedvezőtlenebb helyi körülményekkel meg már igen. Azaz az utóbbiak fertőzőképesebbek, illetve halálosabbak is (szintén helyi kedvezőtlenebb körülményekkel együtt). Bízunk benne, hogy az oltási programot nem képesek aláásni.

  5. Inkább az indiai hármas mutáció az aminek igen nagy rizikófaktora lehet!

    Beoltott britek 370 ezer fős mintáján elemezték, hogyan hat a két vakcina a gyakorlatban. Kiderült, hogy már egy adagjuk is nagymértékben véd, és a vakcinák a koronavírus brit variánsa ellen is hatásosak. Az idősebbek megfelelő antitestes reakciójához elengedhetetlennek tűnik a két adag.

    A Pfizer antitestes védelme erősebb, de hamarabb elhalványul, mint az AstraZenecáé
    https://qubit.hu/2021/04/26/a-pfizer-antitestes-vedelme-erosebb-de-hamarabb-elhalvanyul-mint-az-astrazenecae

  6. Ha őszig nem ér ide egy oltáskikerülő variáns, megint nyerünk 1 évet. Nyáron felszívjuk magunkat pénzzel, fejlesztjük öngondoskodásunkat,… ja és elmegyünk naralni!
    MÉG ez sem olyan Rossz Világ.

  7. 6: Nem tudom te hol dolgozol, de nálam mindig az a minta, hogy amit télen megkeresek, nyáron elköltöm. Nyáron még soha nem sikerült felszívni magam pénzzel 🙂

  8. A Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetének meghívott vendége ezúttal Dr. Pardi Norbert, biológus kutató, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa, aki Dr. Karikó Katalin munkatársaként részt vett az mRNS-vakcinák fejlesztésében.

  9. 7.Ir01
    Rendezvények, kulútra, film, ilyesmi… nagyrészt. Szóval, ha dübörög a nyár, fizetnek. Meg „munkanyaralás” is van. Ha nincs, akkor homoffiszolok, turkálom itthon a földet, úszok a 4 méteres medencében. Nem kell beszarni. Ha nyitnak akkor se megyek emberek közé, ha zárnak, akkor is csak kerítésborozunk a szomszédokkak. Igy is ez „a lehetséges világok legjobbika”. Merthogy nincs másik.

  10. Ötödik egymást követő napon döntött rekordot Indiában a koronavírus regisztrált fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak napi növekménye, az országban az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 17 milliót, írja az MTI. Az indiai egészségügyi minisztérium adatai szerinte hétfőn 352 991 új fertőzöttet és 2812 halálos áldozatot regisztráltak. Mivel rendkívül nagy lakosságú országról van szó, ezek a számok európai viszonylatban nem kiugróak, de ott felszálló ágban van a vírus, és szakértők már többször jelezték, hogy a fejletlenebb egészségügyi és adminisztrációs rendszer miatt a fertőzöttek és a halottak valódi száma vélhetően magasabb a hivatalos adatoknál.

    Nem lassul a fertőzés terjedése Indiában, és a valódi számok magasabbak lehetnek
    https://telex.hu/koronavirus/2021/04/26/nem-lassul-a-fertozes-terjedese-indiaban-a-valodi-szamok-raadasul-joval-magasabbak-lehetnek

  11. Középkorban elég gyatra volt az egészségügyi ellátó rendszer ( 🙂 ), jött is a pestis rendszeresen, angol láz ( arról most sem tudják, hogy mi lehetett ), lepra, himlő, diftéria, stb ., mégse halt ki az emberiség…
    Most se fog.

  12. 11:
    352 000 fertőzött az kutyafasza. Nálunk volt nap amikor 12 000 volt, az lakosságarányosan Indiában 1.5 millió beteget jelentene.

  13. Történelmi napnak nevezte a járványügyi korlátozások enyhítésének első lépését, beleértve a bárok és éttermek teraszainak megnyitását hétfőn Luca Zaia az északkelet-olaszországi Veneto tartomány elnöke, aki azonban azt is közölte, hogy a régióban is azonosították az új típusú koronavírus indiai variánsát.

    Koronavírus: Olaszországban is megjelent az indiai duplamutáns
    https://www.portfolio.hu/global/20210426/koronavirus-olaszorszagban-is-megjelent-az-indiai-duplamutans-480378

  14. Egy dolgot az előző és e poszt kommentjeit olvasván se láttam ,méghozzá mi van ha a kormányok esetleg tudják ,hogy május júniusban magától is visszahúzódik valamennyire az eset szám. Ezt kihasználva és az oltások hatására számítva kicsit megint kinyithat minden és megint bezár majd mert itt a negyedik kör. Innen ugye két irány van ismét hullám következik ,netán sikerül lent tartani a számokat. Meglátjuk.

  15. 15 – a kertész:
    A kormányok (alias Orbán Viktor) semmivel se tudnak többet, mint mi. Sőt inkább kevesebbet.

  16. Boris Johnson brit miniszterelnök állítólag azt mondta, hogy inkább ezerszám halmozódjanak fel egymásra a koronavírus-betegségben elhunytak holttestei, mint hogy újabb korlátozásokat vezessenek be a járvány miatt – írja a Business Insier.

    A kormányfő szó szerint azt mondta: „No more f***g lockdowns – let the bodies pile high in their thousands!”

    😀

    Szóval, mint korábban írtam másik posztban, van az ésszerűség és a politika. Lássuk be a választók nem előbbit szeretik. Lásd még hétvégi nyitás és a tömegek reakciója eseteket. A politikus meg, mint látjuk bárhol is éljen a világon, valahogy mindig ugyanazt csinálja. Lehet, hogy ez a Machiavelli nagyon tudott valamit.

  17. 17. L.Mátyás,

    Tetszik ez az „állítólag” :).

    Persze lehet, hogy mondott ilyesmit, aminek célja némi népszerűségszerzés lehetett.
    Könnyen beszél most, hiszen ma nálunk a 68 milliós UK-ban hatan haltak meg covidban, tegnap 11-en.
    Majd ha 300 vagy 500 felé megy újra a napi halálozás, akkor máshogy beszél.

    Egyébként meg hetek óta nagyon jók a számok, mégis alig lett még feloldva valami. Szállodák nincsenek nyitva, éttermek, kocsmák belső helyiségei nincsenek nyitva, más házába menni, autójába beülni tilos és szabad levegőn is max. hatan lehet találkozni, parkban, kertben esetleg összejönni a távolságtartás betartásával, de zárt helyiségben tilos.
    Külföldre utazni csak nagyon indokolt esetben lehet, visszatérni pedig még nehezebb és költséges (karantén, két db fizetős teszt, rakás adminisztráció).

  18. 15: a kertész

    1. 2020.03.13-án, pénteken reggel, Orbán Viktor a szokásos reggeli Kossuth Rádiós interjújában még az alábbiakról beszélt, majd pár órával később 180 fokos fordulattal, országos lockdownt hirdetett.

    #https://miniszterelnok.hu/orban-viktor-a-kossuth-radio-jo-reggelt-magyarorszag-cimu-musoraban-11/
    „Akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra, és be kell látnunk, hogy nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat.”

    Vajon hol manifesztálódik ebben a pálfordulásban, a többlet-információ, a többlet-tudás? Ráadásul ennyire szélsőséges (döntésformálós)ingakilengések mellett?

    Amúgy a 444 próbálta meg egy tldr-cikkben felderíteni mi történhetett aznap:
    #https://444.hu/2020/04/04/sajat-emberei-ebresztettek-ra-orbant-hogy-a-virus-itt-van-a-nyakunkon

    2. Orbán Viktor: „Ízlés kérdése, hogy ki mennyire hisz az orvosoknak és a matematikusoknak”
    #https://24.hu/belfold/2020/09/21/orban-viktor-parlament-koronavirus/

    Ebben megint csak hol lenne az extra tudás?

    3. Svédeknél, első hullámban, lockdown-elutasítás mellett, az idősotthonokra nem jutott lényegében semmi figyelem, kb. 5.000 halottjuk bánta (a rengeteg időssel).

    4. Bolsonaro (vagy Trump) primitív ostobaságai meg már az alkalmatlanságon is túlmutatnak, lásd például: „Ne legyen Brazilia a nyafogó buzik országa” és társai.

  19. Indiában vasárnapig bezárólag sorban ötödik napja több mint 300 ezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, a jelenlegi szomorú világcsúcs a vasárnapi 354 531 regisztrált eset, de a péntektől vasárnapig, három nap alatt regisztrált egymillió fertőzött is riasztó mutató. Az ország kórházai és egészségügyi rendszere az összeomlás határán – ha nem omlott már össze -, az ellátásra szoruló betegek már nemcsak a kórházi folyosókra, de már inkább a kórházakon kívülre szorulnak. A helyzetet rendkívül súlyos oxigénhiány nehezíti, miközben már az is felmerült, hogy a fertőzöttek irtózatosan magas számához képest még alacsonyan maradó halálozási mutatókkal sem stimmel minden.

    Pedig két hónappal ezelőtt, sőt, még márciusban is India több mint 1,3 milliárd fős lakosságának nagy része még a koronavírus-járvány legyőzését ünnepelte. A kormány feloldotta az utolsó érvényben maradt korlátozásokat is, az emberek pedig ellepték a piacokat, a krikettstadionok lelátóit és a vallási eseményeket.

    Eközben hamar kiderült, hogy az öröm elhamarkodott volt, és Indiát villámgyorsan terítette le a világviszonylatban is minden korábbinál gyorsabban terjedő vírus második hulláma. Az ország vezetése viszont érthetetlenül sokáig várt azzal, hogy reagáljon a helyzetre, pedig a mostani állapot ha nem is teljes mértékben, de részben biztosan megelőzhető lett volna. A rendkívül súlyossá váló indiai válság viszont nagyobb globális hatással bírhat, mint bármely másik ország korábbi járványhelyzete.

    Lakosságarányosan nézve, akár Európához, akár Amerikához viszonyítva az indiai hivatalos adatok nem számítanak kiugrónak, az igazoltan megfertőződött emberek száma miatt viszont valóban drámai a helyzet, ennyi, egyre nagyobb arányban kórházi ápolásra szoruló betegre ugyanis semmilyen szinten nincs felkészülve az ország egészségügye.

    Pár hét alatt lett pokoli a járványhelyzet Indiában
    https://telex.hu/kulfold/2021/04/26/india-koronavirus-pokoli-jarvanyhelyzet

  20. Már nem azért,
    ……

    a migránskérdést mikor veszik már ismét elő – főleg így covid-után?

    Mindig kívűlről kerestetik az ellenséget valahogy…

  21. 18. Gyarmathy

    Tudjuk, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél.

    De sztem neki is tele t..-e az irreális választói elvárásokkal, besokallt, van ilyen.

  22. Indiában kegyetlenül bedurrant a nyavaja terjedése:

    https://www.youtube.com/watch?v=SJ19kyOAAu8

    Ma rekordszámú, több mint 362 ezer azonosított fertőzött és 3300 halott Indiában. Mi lesz ebből? Európa meg nyitogat és készül az labdarugó EB-re.

  23. 23. Gyarmathy
    Nézve a videódat, beugrott egy hír, hogy 2020-ban a pandémia ellenére nőtt a fegyverkezésre fordított összeg.

    Fura ez nagyon, miközben világjárvány van és az emberéletek mentésére kéne koncentrálni a lehetőségeinket, a politikusok egyre nagyobb forrásokat biztosítanak azoknak, akik emberek tömeges legyilkolására alkalmas eszközöket fejlesztenek, gyártanak.

  24. 24. Károly,

    Ez sajnos nem új dolog. Számos nemzet, ország, ahol éheznek, nélkülöznek, egészségügyileg ellátatlanok az emberek, nincs megfelelő oktatás, infrastruktúra stb, mégis fegyverkezésre, a hadsereg fenntartására rengeteg pénz jut.
    És persze ebben a járvány sem hozott semmiféle változást.

    Ilyen kis Hazánk is, mindenre van anyagi forrás, német tankokra, légvédelmi rendszerre, kétballábas focistákra stadionostúl, agancskapura negyedmilliárdért (nem folytatom) de az eü-re, az abban dolgozók tisztességes bérezésére, kórházi eszközökre, a járvány kapcsán rendes tesztelésre és stb stb… viszont nincs.

    A rendkívűli jogrendet kihasználva pedig az utóbbi hónapokban kilopták a magyar lakosság alól a fél országot. A tegnapi nap különleges volt ebből az alkalomból. Ha még lesz történelemtanítás évek vagy évtizedek múlva, 2021 Április 27.-ét tanítani fogják, de ez már egy másik történet.

  25. Aki ezt a vírust mutálja, az nem hülye, mert ez egy artifikált valami.

  26. Tizennyolcan életüket vesztették egy nyugat-indiai kórház Covid-osztályán kigyulladt tűzben szombaton, miközben újra világrekordot döntött a fertőzöttek száma: az egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 órában 401 993 új esetet regisztráltak, és 3523-an vesztették életüket a Covid-19-ben.

    Koronavírus: újabb világrekord Indiában, egyre súlyosabb a helyzet
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210501/koronavirus-ujabb-vilagrekord-indiaban-egyre-sulyosabb-a-helyzet-481232

  27. Indiában rekordot döntött vasárnapra a koronavírus okozta napi új halesetek száma, a betegségben 3689-en haltak meg, a napi új 392 488 fertőzöttel pedig 19,5 millióra nőtt a pozitívra teszteltek száma a járvány kezdete óta.

    Indiában rekordot döntött a halálesetek száma
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210502/indiaban-rekordot-dontott-a-halalesetek-szama-481304

    Az utóbbi napok eseményei megmutatták, hogy milyen egészségügyi katasztrófát tud okozni a koronavírus-járvány. A világ most Indiára figyel, ahol naponta dönt rekordokat az új fertőzöttek és a halálesetek száma. Az indiai kormány látványosan nem tud úrrá lenni a helyzeten, amelyet egy új vírusmutáns megjelenése is súlyosbít. Képes összeállításunkban megmutatjuk, hogy miként próbál megküzdeni India a világ jelenleg talán legelkeserítőbb járványhelyzetével.

    Megrázó a helyzet az országban, amelyen néhány hét alatt lett úrrá a félelem a járvány súlyossága miatt
    https://www.portfolio.hu/global/20210502/megrazo-a-helyzet-az-orszagban-amelyen-nehany-het-alatt-lett-urra-a-felelem-a-jarvany-sulyossaga-miatt-481204

  28. 30 – Python:
    A „rekord” három és félezer halott egy nap semmi a mi 311 halottunkhoz képest. A látványosságot az adja, hogy a 22 milliós főváros van sújtva, nem az 1,3 milliárdos nemzet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük