(3529) JCPOA

Tibor bá’ fordítása online

 

Az orosz küldöttség szerint, Moszkva semmi körülmények között nem engedi meg, hogy Iránnak atombombája legyen

Forrás: Sputnyik –  Tim Korso (2021.04.27.)

A Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA)  vagyis  az  iráni  atom  alku megmaradt aláírói a héten újra leültek a tárgyaló asztalhoz, annak  érdekében,  hogy  feltámasszák az atom alkut, és Iránt valamint az USA-t visszatereljék a rendelkezések betartásához.

Moszkva célja megakadályozni Iránt, hogy bármilyen körülmények között atombombához jusson, ismertette az orosz küldöttség tagja, Mikhail Uljanov a Bécsi JCPOA tárgyaláson. A diplomata hozzátette, hogy személy szerint ő optimista  a megállapodás visszaállítását illetően. Uljanov továbbá kifejtette, hogy a résztvevők már megoldották az egyik fő akadályt a megállapodás nyélbeütése előtt – körülhatárolták az „atom alku 2.0” elképzelést, – ami az első amerikai javaslat szerint bevenné az Iráni rakéta programot és rakéták átadását olyan csoportoknak, mint a Hamas, – mert ez irreális és kontra produktív.

Uljanov: egy amerikai szólás-mondás szerint megpróbálnak három madarat eltalálni egyetlen kővel. Végül is az iráni nukleáris program lehatárolása igen messze van a rakétafejlesztéstől, és a regionális biztonságtól.

A küldöttség ehhez még hozzátette, „kívánatos” lenne a megbeszélés befejezése  a megállapodás május 21.-i áttekintés előtt. Rámutattak még, hogy Oroszország JCPOA európai partnerei egyetértenek ezzel a kiértékeléssel. Uljanov felvetette, hogy az előzetes megállapodás Irán és a Nemzetközi Atom Energia Ügynökség (IAEA) között, ami lehetővé teszi az „elfogadható” méretű IAEA ellenőrzést, május 22.-én lejár. Ezenkívül, az elnökségért folytatott küzdelem Iránban május folyamán indul be, az összes jelölt regisztrációjával.

Az orosz küldöttség javaslata szerint a bécsi megbeszélés sikeres lehet még úgy is, ha nem lesz közvetlen kapcsolat Irán és az USA között. Ez utóbbi 2018-ban kiszállt a JCPOA-ból, de most megfontolás tárgyává teszi a visszatérést a Binder adminisztráció alatt. A múlt hét óta létező megbeszélésben Washington nem vesz részt, de szoros megfigyelés alatt tartja.

A diplomata szerint: „Úgy gondolom, miután a JCPOA feltámadt, és az USA újra csatlakozik, a résztvevők automatikusan tárgyalni fognak egymással, mert az aláíró országok részt fognak venni a szabályos találkozókon.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

11 gondolat erről: „(3529) JCPOA

  1. Tudom, hogy ez egy cikk fordítása, de inkább azt a címet kellene adni, hogy ” Izrael mindent megtesz, hogy Iránnak ne legyen atombombája, mig az IRGC meg hogy legyen”. Mert igazából itt az a kérdés, hogy mikor lesz Iránnak atombombája, nem az hogy akar-e. Szerintem Iránba is rájöttek már arra, hogy a nyugati államokban nem érdemes bízni, és igazából ök csak a jelenlegi rendszert akarják megdönteni és visszaállítani a sah uralmát.

  2. 2. Tibor bá
    Igazából csak Iránnak lenne jó, hogyha lenne atombombája, a legrosszabbul Izrael járna, mivel Szaud-Arábia Pakisztánból szerezne be egyet. Viszont volt egy 2015-ös alku ami több szereplőnek jó volt és csak kisebb csoportoknak rossz( Irgc, Izrael és az amerikai republikánusok). Ezt az alkut rugta fel donald trump, és vetett ki újra szankciókat. Most már hogy elérték a 60%-os dúsítási arányt és az iráni parlamentben is többségben vannak a konzervatívok, így már igazából nekik nem éri meg a dúsítás leállítása (nem fognak belelépni úgyanabba a csapdába, föleg rosszabb feltételekkel).

  3. Azt meg tudja valaki magyarázni, hogy a republikánusoknak (vagy akár Izraelnek) mért volt jó felrúgni az atomalkut? Akkor nem lett volna atomjuk, most így lesz. Ez hol érdekük?

  4. 4: Ábel nem a republikánusok érdeke volt, hanem Trumpé. A veje ortodox zsidó, aki mellesleg igen jó kapcsolatokat ápol Netanjáhúval. Így egyfolytában az izraeli érdekeket mondta az apósának Kushner. És így a kör be is zárult. Tramplit az amerikai érdekek nem nagyon érdekelték, de ha az általa kedvelt veje ezt mondja, akkor az egy jó dolog lehet. Izraelnek jó volt, a republikánus héjáknak is, csak végül nem mentek neki Iránnak. Szóval kialakult egy róka fogta csuka helyzet, aminek egy ország örült, Izrael! Mert ha Irán keménykedik, akkor nekik lehet ugrasztani Trumpot katonailag is, vagy ha az nem is jön össze, de hallgatólagosan rábólintanának egy izraeli korlátozott katonai akcióhoz az iráni nukleáris létesítmények ellen.
    A demokrata adminisztráció alatt az USA valamilyen formában visszafog térni az atomalkuhoz Iránnal, de lehet ez nem lesz annyira nyilvános és szimbolikus mint Obama idejében volt. És jelenleg Izrael sokkal kevésbé tudja érvényesíteni az Iránnal kapcsolatos érdekeit az USA jelenlegi adminisztrációjában.

  5. 5: Még mindig nem értem, hogy Izraelnek ez hogy volt érdeke. Nem támadták meg Iránt, viszont így Irán szabad kezet kapott az atombomba előállítására. Mi volt ebben a nyeresége Izraelnek? Vagy bárkinek is?

  6. izraelnek előbb-utóbb húznia kell onnan,rossz helyet választottak cionék.

    Nyista összegyűjtés,szélnek eresztés van,érezhető itt is.

  7. Hogy mi értelme volt felrúgni az elözö alkut, azt valszeg senki normális ember sem átlátni, sem megérteni nem fogja. Egyes elemzők annakidején kiszivárgott hirek alapján azt tartják, hogy Irán amúgy is megszegte volna az alkut azzal, hogy röviddel a szerződés Trump általi felmondása elött többezer új centrifugát akartak üzembe állitani, persze titokba és álcázva, vagyis Trump csak megelözte őket a felrúgással.Ismerve a feleket, ez most vagy igaz, vagy sem, de már nem számit.A megállapodás felrúgva, Irán megy saját feje után, miért ne , ő elég nagy ahhoz, hogy megtehesse, Izrael itt áll befürödve, de nagyon, Amerika meg hülyén pislog és igyekszik kiegyezni, attúl félve, hogy az európaiak – isten ments ilyen leégéstől – , még megegyeznek Iránnal nélküle.

    7.ötlet
    Cionék NEM húznak innét sehova, cionékat más fából faragták, mint az általad ismert európai zsidót.Maga a tény, hogy ő még OTT van, mi meg ITT, mindent elmond, a hatalmas különbséget is elmondja.
    Nincs kizárva, hogy ha te ennyiben látod a hazád védelmét, te hamarabb megfutamodsz a cigányaid elől, mintsem a cionzsidó annyi háborúban megvédett országából.
    Még akkor sem, ha Irán az ellenség.
    N.B.
    Érezhető nálad egy valamiféle új izraeli betelepülés? Mesélj róluk, öl meg a kiváncsiság.

  8. Fontoskodnak, de kb. akarhatnak bármit, semmilyen súlyuk nincs a kérdésben.

  9. Érzékenyen érintett?

    Éleslátó vagy,de ne magyarázd,TUDOM JÓL,hogy erről ” szó sincs”.

    Bálint.

  10. https://hu.euronews.com/2021/03/27/negyed-szazadra-szolo-egyuttmukodesi-megallapodas-kina-es-iran-kozott

    Az oroszoknak Irán sok tekintetben vetélytárs, a perzsák nem is annyira az oroszokkal, hanem Kínával füzt~k szorosabbra a kapcsolatokat. Kínának Irán stratégiai partner az energiahordozók okán is, valamint az új kínai selyemút miatt is.

    A fenti egyezség annyit tesz, hogy Kína ‘ bevállalta’ Iránt, vagyis a szankciókra fütyül.
    Másrészt ez a kínai háttér elég jó az irániak ak, főleg, hogy azok elég sokat fognak invesztelni oda. Innentöl kezdve Irán biztonsága Kína gazdasági érdeke. Ennek az érdekek nemsokára katonai együttmüködés lesz a következménye: magyarul sem Izrael, sem az USA nem támadhatja meg Iránt Kína jóváhagyás n~lkül. Ha azonban létezik majd egy ilyen kínai védetnyő, akkor Iránnak nem lesz szüks~ge atomra: hiszen egy kínai védnökség elég elretzentés Izraelnek is.

    Úgy gondolom, hogy a kínaiak szépen csendben megegyeznek az irániakkal: ne eröltessék a bombát, ~s akkor ők szavatolják a biztonságukat. ( ugye, ha az usa Tajvan kapcsán csinált már ilyet, Kína miért ne tenné ezt Irán kapcsán? Ha viszont nincs bomba fenyegetés, akkor az izraeliek sem éreznek nagy kedvet Iráni területet támadni.

    Így a végén mindenki elégedett lészen….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük