(3515) 2021. március

Tibor bá’ fordítása online

 

Globális hőmérséklet jelentés 2021 márciusában

Szerzők: James Hansen és Makiko Sato

A fenti képen cseresznye virágzás Kyoto-ban. Bal oldalt 100 év alatt a márciusi hőmérséklet változás. Jobb oldalt cseresznye fa virágzás Ne Jersy-ben.

A cseresznye virágzás csúcsát 1200 éve jegyzik fel Kyoto-ban. A csúcsvirágzás ez évben, március 26.-án volt, ami 1200 év alatt a legkorábbi. Japánban a márciusi hőmérséklet az elmúlt 100 évben 3°C-t emelkedett.

2021 márciusában a globális hőmérséklet emelkedés 1880-1920 időszakhoz mérten +1,16°C volt. Vagyis, 1880 óta a nyolcadik legmelegebb. A havi hőmérséklet a múlt évhez képest, folyamatosan esik.

Bal oldalt: 2021 március hőmérséklete az 1951-1980 átlaghoz képest. Jobb oldalt: globális havi hőmérséklet anomális 1880-1920 átlagához képest 2016, 2020 és 2021 vonatkozásában.

Globális felszíni hőmérséklet az 1880-1920 átlaghoz viszonyítva.

A 12 hónaponként jelzett globális hőmérséklet átlag (3. ábra, kék vonal) még mindig az 1970-2015 átlagos globális hőmérséklet felett van, de tovább fog süllyedni mind addig, amíg a vörös görbe a 2. ábrán továbbra is a zöld görbe alatt marad. Látni kell, milyen fokú a globális melegedés gyorsulása.

A jelenlegi NAOO előrejelzés szerint a trópusi hőmérséklet dupla süllyedés, La Nina felé tart (4. ábra), mely esetben q globális hőmérséklet tovább csökkenhet. Az ENSO előrejelzés tisztességesen fluktuál. Úgy tűnik, hogy a trópus krónikusan megjósolhatatlan, vagy a modelleken kell még egy kicsit javítani.

Az elmúlt 6 év hőmérséklet anomáliája, és az NCEP előrejelzése (zöld görbe).

28 gondolat erről: „(3515) 2021. március

  1. Egy dolog szűrhető le, de az nagyon. Ha nem lenne La Nina év, kurva meleg nyarunk lenne egy rakás rekorddal.

  2. Fűtök. Lefagyott az összes gyümölcsöm. Örülnék egy kis melegnek, mert útálok nyakig felöltözve ügyködni… Áprilisban nem szoktam teázni, se havat söpörni az udvaron. Tavaly ilyenkor már kiültettem a paradicsompalántákat.

    Ha van befolyásod, Tibor bá, intézzél a megfelelő helyeken egy kis meleget, én Sándornak, Józsefnek meg Benedeknek, de még Tibornak is könyörögtem, de nem jött be… 🙂

  3. Ezt akartam én is kérdezni. Akad itt valaki időjárásguru, aki meg tudná magyarázni, hogy mért cserélt helyet április januárral?

  4. Múlt csütörtökön és pénteken havazott többfelé is, amerre jártam.
    Tegnap Dobogókőnél egy hoszzú szakaszon minden havas volt délelőtt.
    Nekem ez szokatlan ebben a hónapban.

  5. Gondolom statisztikai alapon előbb utóbb talán már jövőre El-nino év lesz és lehet nézni a nagy filmet kiülve az erkélyre egy popcornal 😀

    Vagy építeni kell a golf áramlat egy részére egy emelhető betongátat amivel nyitnánk zárnánk az áramlat egy részét.100 hajó 1km távolságra egymástól ami emelné süllyesztené a betonfalat 😀
    Vagy nyaranta mini atombombákat robbantanánk a Golf ármalatban hogy 1-2 hónapig ne legyen meleg 😀

  6. Hát nemtudom. Átnéztem a jegyzeteimet, a barack még soha nem virágzott ilyen korán, de a meggy se meg a cseresznye se. És hideg van. Lehet, hogy az óraátállítás miatt? 🙂

    4 éve április végén ültettem a diócsemetéimet. A nagy diófák még csak nem is rügyeztek. Most két centis hajtások vannak rajtuk.

    Szerintem itt valami nagy disznóság van.

    És hideg van.

  7. 7 – Infos
    Írd ezt be a keresőbe: (2626) Mit tudsz a futó áramlatról?
    ő tehet mindenről.

  8. 2. Infos
    „Fűtök. Lefagyott az összes gyümölcsöm…”
    5. Hideg
    „Múlt csütörtökön és pénteken havazott többfelé is, amerre jártam.
    Tegnap Dobogókőnél egy hoszzú szakaszon minden havas volt délelőtt.
    Nekem ez szokatlan ebben a hónapban.”

    Görögország egyik legnagyobb gyümölcstermelő területén a Veriai völgyben telies katasztrofa az őszibarack termelőknél. Lefagyott az összes gyümölcsös.

  9. Előre bocsájtom nem vagyok a globális felmelegedés,vagy a globális lehűlés szakértője,csak úgy tudok én is a témához szólni,mint egy laikus.
    Van az udvarunkon egy szélgenerátor,ami inkább időjós szerepét tölti be.Több éve figyelem az áram leadását.A tapasztalatom szerint sokkal több a légmozgás ,mint két évvel korábban és az előtt,valamint a szélirány változása is feltűnően magas. A jéghegyek olvadásának a számlájára írom a mostani zord tavaszt.Mi kell az olvadáshoz ?Hő.Tehát olvadás hőelvonással járó változás.Felmelegedés igazi káros hatását csak akkor fogjuk tapasztalni,ha már az utolsó jéghegy is elolvadt.Addig pedig „egyszer fázunk ,máskor lánggal égünk”Egy biztos:sokkal
    változékonyabb lett az időjárás.A miértre nem tudom a választ.
    A diagramokról csak annyit :A hőmérsékleti csúcsok emelkednek,de az átlag hőmérséklet csökken.Erről nekem csak az jut eszembe:talán a földünknek van egy önszabályozó rendszere,amit mi nem tudunk se pozitív,se negatív irányban döntően befolyásolni!
    Ha anyagilag nézzük egyenlőre a hideg költségesebb,mint a meleg,mert jelen pillanatban is fűtünk.

  10. ” földünknek van egy önszabályozó rendszere”

    Kulcsmondat.

    Vannak anomáliák,szélsőségek, SZŐR Attenborough megint az embereket ekézi az új hírekben.

    A sarki jég körforgásáról el lehet csípni egy két filmet,ott se ijedeznek,régi birodalmak bukásának is többnyire ilyen szélsőségek adták az elmúlásukat,de a klíma biznisz eldugja,és a TV2 hírszerkesztői is éhen halnának.

    Persze valami van,egyre jobban MÓDOSUL,de itt megint egy-két a témában JÁRTAS véleményére lennék inkább kíváncsi,és az nem Áder elvtárs.

  11. Már akinek van,ajánlom a ráérősebb,és mást keresőknek a Digi World,és Life filmjeit.

    Pár napja – úgy emlékszem- a francia ( ? ), kínai konténer nyitogatóiról volt egy film,hogy micsoda műszereket fejlesztettek az idegen áruk ellenőrzésekor fellépő toxinok,pl.a cipőgyártásban a bőr szabálytalan feldolgozása során keletkező felgyülemlett mérgek jelzésére.
    Sok volt az egészségkárosodás,az EU szintjeit messze túllépő értékek.
    Tényleg kurva jó filmek,de el kell csípni,leginkább délelőtt mennek.

    Bocs,apró ajánló.

  12. 8. Igen, elolvastam, de akkor sem áll össze, hogy Marokkóban, a ráktérítőn 8 fok van, ami ott jégverem, 3 éve ilyenkor meg fürödtem a Kattarói öböl vizében, ami azért kicsit északabbra van…

  13. 13: ötlet (SF6-topik)

    Az SF6 meg a 22.800-szoros üvegházhatása a klímahiszti egyik bárki által legkönnyebben átlátható igen csúnya manipulációs trükkje.
    Hovatovább javasolni fogok egy „százalék kontra abszolút szám” érvelési hibát a meglévők mellé, annyiszor jön elő ilyesmi a legkülönfélébb topikokban.
    (Mostanság fut ugye a KSH-elnök 8.331-gyel nőtt a többlethalálozás 2020-ban” igen csúnya csúsztatása:
    #https://444.hu/2021/04/07/a-ksh-elnoke-valotlan-adatokat-kozolt-a-tobblethalalozasokrol)

    – Na szóval az inkriminált SF6 1750 óta 0-ról 4 ppt-re ugrott, míg a CO2 köztudomásúlag 280-ról 417 ppm-re. Az apró bibi ott van, hogy a mértékegység nem ugyanaz (mint amúgy a metánnál is számolgattam annó „Szénné alakították vissza a széndioxidot Ausztráliában” topikban). A ppm az milliomod-rész, a ppt meg billiomod-rész. A kettő közötti szorzó tehát millió. CO2-ekvivalensre átszámolásnál tehát 1db SF6-molekula ekvivalens 22.800 CO2 molekulával (üvegházhatás, GWP miatt). Mivel 4 db SF6 molekulánk van, így 4×22.800=91.200db CO2-molekula lesz az ekvivalens. De ne felejtsük: minden billiomodik molekulából csak. PPM-re áttéréshez tehát millióval kell osztani, aminek révén kerekítéssel kapunk 0.1ppm CO2-ekvivalens növekedést. Azaz 417ppm helyett 417.1ppm-et. Ez generált egy fizetett klímahisztis cikket a 444-en (számolásokat természetesen gondosan elhallgatva, csak a 22.800-szoros üvegházhatást említve).
    😉

  14. Tragédia!
    Az „értelmes emberek” sandor55 (10.hsz.) kivételével 2021-ben is csak odáig jutnak, hogy hideg van. Ez a gondolkodásmód és háttérismeret D.Trump következtető- és problémamegoldó képességére emlékeztet engem.

    Szerintem sokkal több autóra és repülőgépre lenne szükség, hogy ebből a nyavalyás természet adta hideg kelepcéből végre kikormányozzuk magunkat az üvegházhatás segítségével (ha nem lenne CO2, jéggolyó lenne a Föld)! Ez jót tenne a gazdaságnak is! Szegény emberkék végre megérdemelnék a kényelmet… 🙂

  15. 33 éve minden május elsején reggel 3/4 6-tól ébresztőt tartottunk. Volt, hogy még téli kabátban is majd megfagytunk reggel, volt, hogy az ing és zakó elég volt. viszont 10 órától tűző napon izzadtunk 1-2 kivétellel. Ellenben olyan 35 éve egyszer délután 4 körül nagy pelyhekben elkezdett szakadni a hó.

  16. 15

    Értem én a szakértés gőgjét de a számokat látva inkább szédülök.
    Kicsit nyugodtabban ha kérhetem,mert sokakkal ellentétben nem megmondok,inkább bedobok dolgokat ismerve a lobbi gépezetet.
    Ennek fényében.
    A 444 hol alja lobbista,hol más aszerint kinek nem a kutyája.

    ..aztán vagy legyintesz – ki az az ötlet, vagy beavatod a kollégákat is.

    Biztos figyelni fognak,ha csak nincs kisujjukban a tudás,akkor viszont nincs itt helyem.

  17. 19: marci azt vezette le, hogy lehet a fluoridvegyület akármilyen durva üvegházgáz, olyan apró mennyiségben bocsátották csak ki, hogy az még mindig elhanyagolható a szén-dioxidhoz képest.

    Az egy más kérdés, hogy ha a jelenlegi fosszilis helyett átállnánk erre a technológiára, akkor nagyságrendekkel növekedhet az SF6 kibocsátás is, és akkor már számottevő hatása lehet.

  18. A klímaváltozás egy része az áramlasváltozás.
    A windy honlapján ezeket meg lehet nézni.
    A megszokott tengeráramlatok megszüntek. Vannak újak de azok teljesen más formájuak helyzetüek. Idöben gyorsan változnak. A futo áramlás nincs. Tavaj még egy hideg vagy lelegbetörés részeként észlelhetö volt. Most egy angliai központu légkörzés alakult ki alapvetöen kisebb nagyobb láthatósággal. Ez a higefrontoknál jelenik meg legjobban. Nem ér el minket, hanem felfele elfordul. Majd egyensulyként hideget hoz nekünk. Ez eddig nem volt. Idei évtöl e áramlás és álltala mozgatott hömennyiség lesz a fö hatás.
    A déli sark jege elkezdett növekedni, az északi csökkenni. Ez volt már korábban i. Ez egy egyensúly. Ez is az áramlás változasa.
    Szoval a hő áramlasa lesz itt a kulcs.
    Idei évtöl teljesen más lesz idöjárásunk, mint amit eddig megszoktunk.

  19. 12 ötlet
    „Pár napja – úgy emlékszem- a francia ( ? ), kínai konténer nyitogatóiról volt egy film,hogy micsoda műszereket fejlesztettek az idegen áruk ellenőrzésekor fellépő toxinok,pl.a cipőgyártásban a bőr szabálytalan feldolgozása során keletkező felgyülemlett mérgek jelzésére.”

    A több napig elakadt konténerhajón senki sem tudta, hogy mit hordoz, csak most tudtuk meg.
    Ezekben a (szállítási) konténerekben 30 éves kutatási eredmények termékei voltak…

    The Secret Contents of Ever Given – Evergreen Container Ship – Translated Video By Kaan Sariaydin

  20. 22. L.S.
    Uram, atyám!
    Ne égesd itt magad ezekkel a bődületes marhaságokkal!
    Csak egy mondat, amiben minden össze van kutyulva, amit a beteg elmék megálmodtak az utóbbi időben. A Szuezin elakadt hajó a háttérhatalom legújabb tervét akarta megvalósítani, de Allah segítségével ezt a nemzeti erők megakadályozták:

    „A hajón lévő konténerek speciális vegyi anyagokat szállítottak, amelyek 5G sugárnyalábokat használnak, és amelyek keverednek az oxigénnel miközben felgyorsítják a klímaváltozást.
    A helyzet meghiúsult, az anyagot megszerezték és megsemmisítették.”

    Hát ettől még a kutya is megveszne, ha beadnák neki…

  21. 21
    Konfár Imre köszönöm,erről jóslatot négy öt éve olvastam.

    20
    Ábel

    Jó,de nem tagnap találták fel az elektromos áramot. ” minden nap egy alma,és a doktor alma”.
    Ha már küzd a két tábor,és a megújuló is ilyen alapon legalább olyan veszélyes…a többit Te is leírtad.

    23
    hubab
    24 Tiborbá’
    Azért nem mindent,és független volt a fenti tőlem a szuezi esettől.

  22. 23. hubab
    „Uram, atyám!
    Ne égesd itt magad ezekkel a bődületes marhaságokkal!…”

    Mit hőbörögsz „hubab”?
    Senki sem szidott Téged. Ha nem tetszik lépj át ezen az videón, nem muszáj mindent elolvasni.
    Sajnálom, ha nem kellemes számodra az ilyen irás.
    Az interneten azonban már nem csak angol nyelven terjed a téma.
    Néz csak utána csupán az angol cimmel hányan vannak akik továbbitják:
    The Secret Contents of Ever Given Evergreen Container Ship (Translated Video by Kaan Sariaydin)

    „A cél szentesiti az eszközt.”

    24. Tibor bá’
    „A tudatlan tömegeknek minden lehetséges, ami tudás ellenes.”

    Ennek a bizonyitására javasolnám a nem régen vetitett ausztrál filmet ” Ladies in black”.

    A „Ladies in Black” egy nosztalgikus utazás 1959 körüli Sydney-be, ahol egy fiatal lány munkába lép és felnőtté válik hazájában amely paralel Európából érkező új – Magyar és Szlovén – Ausztrálokkal gyarapodik.
    Egy édes, és nosztagikusan szép ausztrál film amely csendben megcsúfolja az irtózatosan szűklátókörű Ausztrálokat, akik meg lettek áldva az európai menekültekkel, mert némi kultúrát és szórakozást hoztak a mindennapi lapos életükbe.

    Igen, Tibor bá’, voltak olyanok is akik kint is valamire vitték az életben.

  23. 26 – L.S.
    Hogy mi volt, és milyen volt Ausztrália 1959 környékén azt nem töled fogom megtudni. Te nagy hazafinak tarod magad. Miért hiszed, hogy én nem lehetek magyar hazafi? Csak, hogy tudd, se azt nem bántam meg, hogy kimentem, se azt, hogy hazajöttem. Ez utóbbit még kevésbé.

  24. 26: LS:
    „Néz csak utána csupán az angol cimmel hányan vannak akik továbbitják:
    The Secret Contents of Ever Given Evergreen Container Ship (Translated Video by Kaan Sariaydin)”
    – Nagy az Isten állatkertje! 🙂
    Mindig ott keresitek a problémát, ahol nincs. Közben ahol van, csak azután veszitek majd észre, miután már semmit sem tudtok tenni ellene! Ez is ám egyfajta struccpolitika! Csak legalább nem szándékos fejledugás történik, bár a tudatlanság nálam nagyobb bűn, mint az együgyűség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük