2016-01-22 nap bejegyzései

(1802) A laikus közgazdász (ez vagyok én) megmagyarázza

Tibor bá’ online

 

~q191Néhány éve hatalmas tábora volt a pik olajnak. A hozzászólásokból kiollózható részletekre nem térek ki, de arra nehéz nem emlékezni, hogy a közelgő hatalmas hiányt követő elképesztő áremelkedést mindenki elhitte. Most viszont a nyersolaj világpiaci ára 27 dollár alá süllyedt. Mi a fene történik?

Valamikor az volt a „divat”, hogy mindenki és minden azt a pénzt költötte el, ami rendelkezésére állt. Ez azonban nem tetszett az egyre nagyobb étvággyal rendelkező oligarcháknak, akik termelni és termelni akartak, mert ez hozta a profitot. Kitalálták a beépített elévülést, ami bebiztosítja, hogy a tartós fogyasztási cikkek ne legyenek olyan nagyon tartósak. Aztán jöttek hitelkonstrukciók és a hitel felvételt célzó hirdetések. Az emberektől kezdve, vállalkozásokon át, egészen a szuverén államokig mindenki kölcsönöket vett fel, hogy elkölthesse azt a pénzt, amit még nem keresett meg.

Hogy ez erkölcsös-e vagy sem, azzal nem érdemes foglalkozni, minden esetre adott a világgazdaságnak némi időt, hogy minden úgy menjen tovább, ahogy addig. Folytatódott a folyamatos „fejlődés”, ami alatt azt kell érteni, hogy ma többet gyártani és, fogyasztani, mint tegnap. Holnap pedig többet fogunk gyártani és fogyasztani, mint ma. Ehhez persze erőforrások, nyersanyagok kellenek, elsősorban nyersolaj. Csakhogy…..

Ma a nyugati világban, csak úgy, mint nálunk, az utakon futó autók hatalmas hányada nincs kifizetve, a tulajdonosok még éveken át fogják fizetni a nem jelentéktelen részleteket, és amikor végre nem tartozna a kocsikra, nagy vonalakban lehet venni a következőt, mert a régi már közel roncs. A családi házakkal, lakásokkal ugyanez a helyzet, csak itt a futamidő nem 5-8 év, hanem 20-30. Közben az élet megy tovább a maga útján és egymás után jelennek meg az újabb és újabb elektronikus divateszközök, amiket egyszerűen muszáj megvenni, természetesen részletre. Mindezek következménye, hogy világszinten tűnt el a fizetőképes kereslet, ahol fizetőképesség alatt azt kell érteni, hogy valami apró csoda folytán a fogyasztó tud még szert tenni hitelre. Végeredmény?

A végeredmény a kereslet drasztikus leesése, ami magával vonja a túltermelést, majd a termelés leállítását, ami megszünteti a lázas keresletet a nyersanyagok után, és zuhan a nyersolajár. Közben a termeléscsökkenés fokozza a munkanélküliséget, ami tovább csökkenti a fizetőképes keresletet. Tehát megáll a verkli, eltűnik a pik olaj, fellélegzünk, mert egy kicsit minden tovább tart. Még egy darabig nem megyünk a levesbe.

Közben esnek a részvények árai, közeleg a pánik, de ez egy másik téma. Majd folytatom.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________