2016-01-12 nap bejegyzései

(1794) Meglepetééééés

Tibor bá’ online

 

~q191A Saul fia megnyerte az Aranyglóbot. Hetek óta, naponta jelezték, hogy a filmet jelölték, a film várhatóan…. A filmben….. A film arról szól…. A film az első magyar…..A film….

Én úgy meglepődtem, hogy nem akartam hinni a fülemnek, a szememnek, az újságnak. De nincs mese a Saul fia nyert. Egyszerűen nem tehetett mást, nyernie kellett. Pontosan úgy, ahogy a Sorstalanságnak is kellett hozni egy Nobel-díjat. Ha eltekintünk a témától, a Sorstalanság egy nyelvi borzadály. A Saul fiát nem láttam, de – megint csak a témától függetlenül – egyes kritikusok szerint a film borzalmasan rossz. Csakhogy egyik nemzetközi magyar siker esetében se az alkotást díjazták, hanem a témát.

Nincs ezzel semmi baj. Ma is készülnek filmek a II. világháborúról, a Koreai háborúról, a Vietnámi háborúról. Ezek olyan témák, amiről nem lehet eleget alkotni. A baj ott kezdődik, és ott is végződik, amikor művészi díjat kap egy tartalom.

Ami pedig a tartalmat illeti…. Van, akinek az a filozófiája, hogy életben kell tartani a témát, hogy az emberiség nehogy elfelejtse. Aztán van olyan is, aki azt gondolja, hogy jobb az ilyet elfelejteni, nehogy ötletet adjon a megismétlésre.

De ha ragaszkodunk ahhoz, hogy felfedjük az igazi hátteret, akkor nekem lenne egy észrevételem. Kevés szó esik a Sonderkommando-ról. Ezek olyan munkaképes zsidók voltak, akik parancsra különböző, kellemetlen munkákat végeztek, például hullák eltüntetését. Munkájukkal a táborok működését igen komoly mértékben segítették, cserébe élve maradhattak. Ha megtagadták volna a parancsokat, az csak az életük árán tehették volna meg. Bennem felmerül a kérdés, mi történt volna azzal az SS katonával, aki jelentette volna a felettesének, hogy ő ezt nem hajlandó csinálni? Legyünk reálisak, egyetlen egy SS legény se tett ilyet, de tudomásom szerint egyetlen egy zsidó se tagadta meg a Sonderkommando munkát. Miért? Mert minden ember félti az életét, mindenekfelett félti az életét. Ilyenek vagyunk. Legyünk tisztában önmagunkkal, és ne várjunk el csodát másoktól.

Ha ez a film valamire megtanít, ha ez a film bemutat valamit, akkor az nem más, mint az, hogy mire képes az Ember. Nem Hitler, nem a németek, az Ember. És az bárki lehet.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________