2016-01-08 nap bejegyzései

(1791) SZÁMOK (folytatás)

Tibor bá’ online

 

~q191A 400 ppm CO2 értékkel kapcsolatban van egy múltbéli hasonlat. 56 millió évvel ezelőtt, amikor a mai kontinensek kialakultak, igen sok CO2 került a levegőbe a tektonikus mozgások miatt, ami a hőmérséklet megemelkedésével járt, kábé 2-3 °C-t. Ezt az időszakot nevezik Paleocene-Eocene Thermal Maximum-nak (PETM). A hőmérséklet emelkedés pozitív visszacsatolása a hőmérsékletet tovább növelte, ugyanis beindult a metánhidrátok olvadása. Így a melegedés végül minimum 6 °C volt, de lehetett akár 9 °C is.

A kutatások azt mutatják, hogy a PETM alatt évente mintegy 5 milliárd tonna CO2 jutott az atmoszférába. Viszont jelenleg az emberiség évente 35 milliárd tonna CO2-t küld a légkörbe. PETM melegedés kb. 20.000 év alatt történt. A mai melegedés ennél sokkal gyorsabb. Az igazi kérdés számunkra, mennyivel gyorsabb.

Abrupt (hirtelen) változásidegeskedhetünk-e?

Kezdjük a jégdugókkal! A Földön léteznek „örök jég birodalmak”, ahol a jég 110.000 éve nem olvadt el. Illetve, minden évben esik némi hó, ami rétegenként összetömörödik és jéggé válik. Ilyen helyeken végeztek fúrásokat, és emeltek ki jégdugókat a néhány kilométerre lévő sziklaágyig. A dugókról pontosan lehet tudni, hogy mikor keletkeztek, és a 18-as Oxigén izotópból azt is meg lehet állapítani, hogy mi volt a hőmérséklet, mert az atmoszférából kiváló H2O (csapadék – ez esetben hó) O18-at tartalma hőmérsékletfüggő. Minél hidegebb van, annál több az O18 izotóp.

A dugók analizálása meglepő eredményt hozott már 1993-ban (tehát egyáltalán nem egy új dolog). Az elmúlt 110.000 évben húsz hirtelen változás történt néhányezer évente. Érdekes tény, hogy a leghosszabb (viszonylag) zavartalan klíma éppen az elmúlt 11.000 év volt, ami alatt az emberiség sikeresen emelkedett ki a vadászás-halászás-gyüjtögetésből és építette fel a mai ipari civilizációt. Az igazi lényeg azonban egészen más. Az derült ki, hogy a Föld klímája adott esetben hihetetlen gyorsan meg tud változni. 11.600 évvel ezelőtt volt az utolsó hirtelen változás, amikor a Föld átlaghőmérséklete 8 °C-al lett melegebb, kevesebb mint 10 év alatt. Amit érdemes még megjegyezni. A hirtelen változás nem egy különleges esemény, sokkal inkább a történések normális lefolyása, szabály, nem pedig kivétel. És még valami, a hirtelen változás oka az uralkodó áramlatok megváltozásából adódik. Ezért van az, hogy egyes kutatók a közeljövőre várnak egy hirtelen melegedést, míg mások arra tippelnek, hogy legalább 100 évig nem kell számítani hirtelen változásra.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________