2016-01-19 nap bejegyzései

VM-300 Kettős kereszt

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~q191Kisiskolás koromban nem volt internet, okos telefon, tabelt, digitális játékok, de még diavetítő se. A gyerekek egészen más módon oldották meg igényüket a játékra. A játékok nagy részét mi magunk kreáltuk, loptuk el az ötletet egymástól. Például egy homokvár oldalában kialakítottunk egy alagutat, aminek a végébe behelyeztünk egy fehér irkalapot. A bejárattól kissé beljebb a homokba dugtunk színes üvegcserepeket, amiket a szemétből szedtünk ki (pl. összetört, mindenféle színű szódásüveg). Majd egy zsebtükör segítségével a napsugarat rávetítettük a színes üvegcserepekre, amik színes képeket varázsoltak a fehér papírra. Ebben az esetben természetesen a megépítés volt a játék, mert az eredmény csak percekre kötött le, de az alkotás hatalmas élmény volt. Télen ilyesmivel nem lehetett foglalkozni, akkor főleg színes ceruzákkal rajzoltunk. Tíz éves kor környékén egyik kedvenc témánk a címerrajzolás volt. Természetesen magyar címeré, amit kívülről tudtunk. Íme:

~q060

Nem volt nehéz, 4-4 fehér és vörös csík az egyik oldalon, hármas zöld halom a mások oldalon, amiből kinyúlt egy apostoli kettős kereszt. A Szent korona kemény dió volt, legtöbbször elhagytuk. Az igazi kihívást a kettős kereszt megrajzolása adta, a helyes arányok eltalálása miatt. Aztán Rákosi átvette a hatalmat, eltűnt a jól ismert címer, lett helyette valami szovjetektől átvett förv

edmény. Aztán a korona nélküli Kossuth címer, mígnem a rendszerváltás után visszatért a régi koronás címer. Persze már rég leszoktam a címer rajzolásról, legfeljebb kellemes emlékek fűződnek hozzá.

Közben 1991-ben a szlovákok leváltak a csehektől és önálló országot hoztak létre, ami ellen a szlovákokat utáló csehek egyáltalán nem tiltakoztak. A vadonatúj ország területe természetesen egybeesett a történelmi Magyarország Felvidékével. Ezen azért érdemes elgondolkodni most, hogy afrikai barbárok milliós tételben lepik el Európát. Ugyanis a szlovákok nagy része észak, északkeletről szivárgott be (csak úgy, mint az oláhok Erdélyben) és amikor elég sokan lettek, akkor belekezdtek egy függetlenségi harcba, amit az Antant a franciák vezetésével felhasznált a trianoni csonkításhoz. Ez természetesen jól ismert történelem, de ami számomra meglepetés volt az a szlovák nemzeti zászló, amit 23 évvel ezelőtt ki kellett találni. Ki is találták, benne az apostoli kettős kereszttel és a hármas halommal. Lásd alább!

~q059

Ez az a kettős kereszt, amit IV. Béla óta egészen biztos a magyar királyság használt, de lehet, hogy már Szent István is használta. De ezzel csak másodikak lehettünk, mert a szlovákok kitalálták, hogy ők, csakis ők a jogutódjai Szent Cirillnek(827-869) és Szent Metódnak(815-885) nem pedig az oroszok (hogy miért nem használják a cirill betűket arról eddig még nem nyilatkoztak). Ők tehát egy 1150 éves nép, akiknek a fránya magyarok miatt csak 23 éve van saját országuk. Ezzel szemben mi Szent Metód halála után 11 évvel foglaltunk hont, amikor a szlovákok már itt lapultak, nem mint ország (arra még várni kellett több, mint tizenegy évszázadot) hanem mint Szent Metód kettős keresztjének jogutódjai.

Most már csak arra vagyok kíváncsi, mikkor fognak jogot formálni a Dunántúlra és a Nagy Alföldre a kettős kereszt alapján, aminek a magyar címerben viselt szerepe ékesen bizonyítja, hogy tőlük szakadtunk le, és törvénytelenül vettük fel a magyar nyelvet.

U.i.

  1. Ne keresd a szmájlit, mert ezt nem viccnek szántam. A mi fasz politikusaink mellett ez bármikor bekövetkezhet.
  2. Az új államnak természetesen szüksége volt egy nemzeti himnuszra is. Ezt egy magyar népdalból formálták ki. A dallam maradt a szöveget ráírták szlovákul.
  3. Ami a tótok jellemét illeti, nekem nincs semmi saját tapasztalatom, de tudok következtetni. Nevelő anyám Füleken született egy évvel az I. világháború kitörése előtt. Anyja magyar ajkú volt, apja német, de természetesen szlovákul is értettek. Trianon után az egész család átjött Magyarországra, mert nem kértek a tótok uralmából. Fico népe azóta se változott.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________