2016-01-07 nap bejegyzései

(1790) SZÁMOK

Tibor bá’ online

 

A légkör széndioxid tartalma elérte a 400 ppm értéket (jelenleg 402, de volt már 404 is májusban, u.i. a vegetációnak megfelelően ingadozik, de szép lassan mászik felfelé). Félelmet keltő szép kerek szám. A befigyelést a Csendes-óceán közepén, mindentől távolt eső, Hawaii sziget, 4000 méter feletti, Mauna Loa nevű hegyén végzik. Egy időben volt egy mozgalom, nehogy elérjük a 400 ppm-et, miközben tudott volt, hogy az isten se képes megakadályozni. Viszont a számokkal lehet ám manipulálni is. Például ezt is lehetne írni: A légkör nitrogén tartalma 78 %, oxigén tartalma 21 %, CO2 tartalma pedig 0,04 %, ami sokkal barátságosabb, mint a 400 ppm.

Ha pedig a felmelegedés a téma, akkor meg kell említeni a metánt is, ami jelenleg 1800 ppb környékén van. Először is a ppm és a ppb nem ugyanaz. Hogy ne legyen zavar írhatnák azt is, hogy 1,8 ppm, de nem írják. Minden esetre jóval kevesebb van belőle, mint a széndioxidból. Viszont üvegházhatása nagyobb, különböző források szerint 25-70 a szorzó. Az egyszerűség kedvéért, azt is szokás csinálni, hogy CO2 ekvivalens-ben fejezik ki. Ha minden más gáz hatását átszámoljuk, akkor olyan, mintha 470 ppm CO2 lenne.

Érdemes még megemlíteni, hogy 2015-ben a légkör CO2 tartalma kerek 3 ppm-mel növekedett. A mérések elkezdésekor (1959) viszont az éves növekedés az első 6 év átlagában 0,7 ppm alatt volt. A következő években elérte az 1 ppm átlagot, és ugye mára 3 ppm. Vagyis a légkörben felgyülemlő CO2 egyre nagyobb tempót vesz fel, amiről Párizsban szó se esett. A metánnal a helyzet hasonló. Évről-évre egyre több metán szabadul fel. Hogy a 400 ppm mit jelent, és ez hova vezet, azt a következő posztban fogom felvázolni.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________