2016-01-03 nap bejegyzései

(1786) Petárda

Tibor bá’ online

 

~q191A robbanó petárda be van tiltva, de ez egy jelentős kisebbséget egyáltalán nem érdekel, még úgy se, hogy nincs év, amikor ne lenne olyan, akit a szilveszteri bulira néhány ujj elvesztése emlékeztet. Ez lenne a kisebbik baj, sokkal kellemetlenebb a kutyák esete. A kutyák nem látnak túl jól (nem is bíznak a szemükben), de az orruk ötszázszor érzékenyebb az emberi orrnál, és a fülük is sokkal érzékenyebb. Mást ne írjak, a 20 kHz feletti ultrahangot is érzékelik. A petárdák robbanásától, a tűzijátékok sípolásától nem félnek, hanem számukra komoly fájdalmat jelent. Egy érzékszerv túlterhelése fájdalommal jár. Ha nem hiszed, nézz bele a Napba.

A szilveszter tehát a kutyák és a gazdik számára egy lidércnyomás, ami ellen nem lehet tenni semmit. Ismétlem, semmit, és ezzel a dolgot le is lehetne zárni, de ez nem elég, vannak, akik élcelődnek is vele. Íme egy idézet az INDEX-ből: „Ez az emberek világa, akiknek minden joguk megvan ahhoz, hogy év végén elengedjék magukat, és az, aki az ilyet szereti közülük, robbantgathasson. Akkor is, ha ez egyeseknek nem tetszik, a kutyát pedig bekergeti az ágy alá.”

Erre azért hívom fel a figyelmet, mert pont ez az a fajta gondolkodás, ami most az emberiség kipusztulását fogja jelenteni. Nem, ez nem kizárólag az emberek világa. Mi ennek a világnak csak egy apró darabkája vagyunk. És nem igaz, hogy azt tehetünk, amit akarunk. Igenis tekintettel kell lenni sok mindenre. Az együttélésnek, még az állatokkal való együttélésnek is meg vannak a maga szabályai, amit a törvények is elismernek. Egy sertést, egy tyúkot le lehet vágni, mert ezért tartjuk őket, de nem lehet őket akárhogy levágni. A kutyákat január elsejétől nem lehet állandó jelleggel láncon tartani. És – aki nem tudná – a kutyának is van „lelke” vagyis pszichéje. Az egész éjjel át tartó durranásokkal kínzott kutya pszichéje károsodik. A te petárdázásod károsítja az én kutyámat. Mit szólnál, ha szilveszterkor azzal szórakoznék, hogy beverném az ablakaidat és élvezném a csörömpölést? Ne tartsd túlzásnak a kérdést, mert az én kutyám „károsítása” szerintem egyenértékű (ha nem értékesebb) a te ablakod megkárosításával.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________