2016-01-23 nap bejegyzései

(1803) 2015 a legmelegebb év

Tibor bá’ online

 

~q191Csütörtökön a magyar média is lehozta, hogy 2014 után 2015 volt minden idők legmelegebb éve, amiről készült egy csinos ki grafikon is. Íme:

 

~q057

Erre természetesen már csak azt lehet mondani, hogy csalnak. A helyzet azonban az, hogy a megállapítást 6 különböző intézmény tette (Angol, Amerikai, Japán): NASA, NOAA, Met Office Hadley Centre, Universityn of York, Japan Meteorology Agency, Berkeley Earth. Nehéz elhinni, hogy ezek összehangolva hazudnának, és pont ugyanazt.

Még csak annyit, hogy általános vélemény szerint az ipari forradalom előtti hőmérséklet + max. 2°C az a klíma, amit a jelenlegi civilizáció elbír. Ennél az értéknél következik be az összeomlás. A fele mér megvan. A rendszer elképesztő tehetetlensége miatt a másik fele már rég be van biztosítva, csak az időpont ismeretlen.

A hőmérséklet emelkedés azonban nem egyenletes. Az alábbi ábrázolásból kivehető, hogy az Észak-sark közelében akár 4 °C is lehet. Nálunk körülbelül 2 °C, míg a Déli-sark körül, és Grönland környékén mínusz értékeket mértek.

~q056__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________