2016-01-17 nap bejegyzései

(1799) Telített zsírsavak

Tibor bá’ online

 

~q191Az egészségügy képtelen leállni a zsírellenes propagandával. Bárhol, bármit olvasok, állandóan az jön le, hogy vigyázzunk a telített zsírsavakkal, például a sertészsírral, és együnk helyette „egészséges” margarint. Miközben a helyzet épp a fordítottja. A vaj, sertészsír egészséges, a margarinok pedig kifejezetten károsak. Magyarul az orvosi gyakorlat nem gyógyít, hanem megbetegít. A nem túl intelligens, de igen makacs orvosi gyakorlat Semmelweis óta semmit se változott. Ennek egyik eklatáns példája a saját esetem. Az orvosi gyakorlat szerint amennyiben egy terheléses ÉKG vizsgálatnál a kapott görbe ST-szakasza a nyugalmi helyzethez képes lejjebb süllyed, amit ST-depressziónak neveztek el, és ez a süllyedés eléri a 2 mm-t, akkor ennek kizárólag koszorúér szűkület lehet az oka. Az ér keresztmetszetének (amit lumennek becéznek, mert a ködösítéshez ragyogóan értenek) szűkülete (amit meg sztenózisnak neveznek) miatt terhelésnél (pl. lépcsőmászás) a szív nem kap elég oxigént, ami fájdalommal jár. Ez a hírhedt Angina pektorisz. 10 évvel ezelőtt sikerült produkálnom 2 mm-es ST-depressziót, amire azon nyomban elrendeltek egy katéter bevezetést a szívembe, hogy körülnézhessenek ott benn. Ezt lendületből elutasítottam, amire halálosan megfenyegettek, előre jelezve, hogy hónapokon belül vissza fogok menni és könyörögni fogok….. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy koszorúér szűkülettel 10 éven át élni nem nagyon lehet, és ugye komoly igénybevételnél jelentkezni kellett volna az anginás fájdalomnak, ami nekem sok emelet megmászása után sincs. Erre találták ki a kardiológusok a silence anginát. Vagyis ragaszkodnak a rögeszméjükhöz, hogy nekem bizony angina pektoriszom van, de az esetemben ez a piszok angina leplezi magát „csendes”. Na de vissza a zsírokhoz.

Amikor az érbelhártya megsérül, a szervezet iparkodik megszüntetni a hibát, amit úgy old meg, hogy koleszterint töm a sérülésbe, ami persze a kereszt metszett rovására történik. Ebből az orvosok, de inkább a sebészek arra következtettek, hogy a koleszterin egy felesleges, ronda dolog, jó abból minél kevesebb a vérben. Koleszterin viszont abból keletkezik, ha zsíros ételeket eszünk, tehát kerüljük a telített zsírsavakat. Plusz feltalálták a koleszterin csökkentő gyógyszereket sztatin név alatt, amik kurva drágák, jó sok profitot eredményez a gyógyszergyártó multiknak. Ez lehet az oka annak, hogy a valóságot nem nagyon akarják kideríteni. A valóság pedig az, hogy az erek nem a koleszterin miatt dugulnak el, hanem a gyulladások miatt. A telített zsírsavak pedig ártatlanok. Ezt különben nem lett volna nehéz kitalálni, mert állati eredetű zsírokat százezer évek óta fogyasztunk, infarktusunk pedig alig van régebben, mint 100-150 éve.

De a történetnek nincs vége. Ha nem ehetünk állati zsiradékot, akkor mit? Növényi olajokat, és margarinokat. És pont ezektől vannak a szív-érrendszeri betegségek. Az omega-6 zsírsavak kifejezetten károsak, és hol találhatók? Növényi olajokban. Igen károsak a természetben nem előforduló transzzsírsavak, amik hogyan keletkeznek? Margaringyártás közben. Amire felfigyelhettek volna, mert azóta bukkant fel a tömeges infarktus, amióta margarint gyártanak. De a tények feltárása, és megfelelő intézkedések helyett, a margarinokra ráírják, hogy „szívbarát”.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________