2021-07-28 nap bejegyzései

(3602) Erdőtűz füstje

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

2021 a 89. év

Az erdőtűz füstje, ami egész Észak Amerikát beborítja, fertőzőbb, mint amit eddig tudtunk róla.

Az erdőtüzek veszélyeztetik a Nyugati partvidéket és Kanadát, de a tűztől származó füst a 4000 km-re elterülő New-Yorkot is szennyezi.

Jelenleg 300 British Kolumbiában 300 egymástól elszigetelt erdőtűz lángol, amelyeket a hőség és a szárazság súlyosbít. A klímaváltozás pedig szélsőségesebbé. A legnagyobb tűzfészek 1600 km2, ami Budapest területének a háromszorosa.

És akkor a füstről. A füst minősége függ az égő anyagtól, vagyis a fa fajtájától, illetve az útba eső épületek anyagától. A füst kábé 80 százaléka finom részecske, ami szilárd és cseppfolyós parányokból áll. Az apró részecskék behatolnak az emberi tüdőbe, ahol betegségeket váltanak ki. A kutatók a 2,5 mikron átmérőjű részecskékkel foglalkoznak, amit PM2.5-nek neveztek el. Ezek sokkal veszélyesebbek, mint a nagyobb részecskék mert ezek be tudnak jutni a véráramba is, majd megtelepednek a különböző szervekben. Az immunrendszer reagál rá, olyan sejtekkel, amikkel a vírusok ellen harcol. A folyamatosan fenntartott immunreakció minden szervre kihathat.

Egy, különben egészséges ember ellenáll ha ilyen füstszennyezésnek rövid ideig van kitéve. Huzamosabb szennyezés elszenvedés végső soron szívbetegséghez vezethet.

Ami fontos, hogy az erdőtüzek füstjének kitett ember nehezebben képes felvenni a harcot a COVID-19 fertőzéssel. Tanulmányok bizonyítják, hogy légszennyezésnek kitett emberek könnyebben válnak a COVID-19 áldozatává.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________