2021-07-03 nap bejegyzései

(3587) 49,6°C

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Saját tapasztalataim szerint, fizikai munkát kényelmesen 24°C-ig lehet csinálni. Csak, úgy tenni-venni 28°C-ig lehet. 28°C-tól kezdve a hőmérséklet már nem kellemes. 32°C-tól kezd kényelmetlen lenni. 38°C környékén kánikuláról beszélünk, és komoly lépéseket teszünk az elviselésére. 40°C Magyarországon még nem volt, de el tudjuk képzelni, hogy milyen. Amit nem tudunk elképzelni az a rettegett 50°C. Most, 2021 júniusában több helyen is mérték. A média is emlegeti, hogy a kanadai Lyttonban 49,6°C mértek, ami gyakorlatilag 50°C-t jelent. Ami valóban borzalmas, ha belegondolsz, hogy a néhány napja mért korábbi rekord „csak” 47,9°C volt, vagyis nem egy két tizeddel javított (ahogy ez szokásos), hanem 1,7°C-al. És, mindez hol? Az amerikai kontinens északi részén elterülő Kanadában. Lytton az északi szélesség 50° helyezkedik el, vagyis ~3 fokkal északabbra, mint Budapest. Ez hogy lehetséges? Ennek a szélsőségnek okozója a Futó Áramlat (jet sream) egyre hullámosabbá válása.

A hullám alsó csúcsa délen, a felső csúcsa északon van. Az alsó csúcs feletti részen hideg, a felső csúcs alatti részen pedig meleg (forró) levegő van. Vagyis, ha úgy jön ki a lépés északon szokatlanul meleg, délen szokatlanul hideg is lehet. Mindent összevetve a globális felmelegedés elsődleges hatása az időjárási szélsőségek egyre gyakoribb bekövetkezése. Vagyis, nem kizárt, hogy ami most az amerikai kontinens északi részén történik, megtörténhet Magyarországon is. A helyzet nagyon komoly. 50°C túlélésére fel kell készülni. Lyttonnal kapcsolatban a hírek 500 halottról értesítenek, pedig a kanadai hatóságok nem tétlenkedtek. Az alábbiakban láthatunk egy menedék helyet, olyat, amivel mi nem rendelkezünk.

A szakértők sorra figyelmeztetnek. „Nowhere is safe…” Sehol se vagy biztonságban. Felszereltettél légkondicionálót? Gondolod, hogy lesz elég áram a védekezésre? Fog folyni a csapból a víz? Arra is rámutatnak, hogy a tudósok a szélsőséges időjárással kapcsolatban már több évtizede adtak le figyelmeztetést. A veszélyről már rég tudtunk, de az illetékesek semmit se tettek ellene.

A klímakutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a legpesszimistább modellek se jósolták meg azt, ami most Kanada nyugati és az USA ÉNy-i területén történik. Hogy, ezt mit implikál a jövőt illetően, azt le se merem írni.

A hőhullámok egy idő után nyilvánvalóan elmúlnak, de hatásával számolni kell. Minden valószínűség szerint ki fog hatni az élelmiszer előállításra és az élelmiszerek árára is.

Ilyen komoly figyelmeztetésre minden bizonnyal a világ döntéshozói lépni fognak, de az én megítélésem szerint ez már túl késő.

Az alábbiakban megnézhetjük a Föld jelenlegi hőség rekordjait, földrészekre bontva. Ezek lesznek hamarosan túlszárnyalva.

És mindezek tetejére, jelenleg La Nina van. A követkző El Ninonál megnézhetjük magunkat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________