2021-07-26 nap bejegyzései

(3600) A beoltott amerikaiaknak teli van a hócipője

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Amerikában már vége lenne ennek a járványnak. Az ok, amiért nem így van, világos.

Szerező: David Frum a The Atlantic munkatársa.

A szakértők több okot is felsorakoztatnak, amiért az oltás üteme lanyhul. Ezek közül egy ki-magasló. A vírustagadók között sok a konzervatív,  vallásos  és  vidéki amerikai, akik Trump hívők,  akik  úgy   gondolják,  hogy az oltás elutasítása azonosítja őket, és a lojalitásuk bizo-nyítéka.

Áprilisban ott, ahol Joe Biden győzött a 2020-as választásokon két százalékkal többet oltatták be magukat, mint ott, ahol Donald Trump nyert. Számokkal kifejezve ez 22,8% és 20,6% volt. Júliusra a beoltottság még nagyobb különbséget mutatott, 46,7%-ot Biden államaiban, míg mindössze 35%-ot Trump államaiban. A közvélemény kutatások szerint a demokrata párt híveinek a beoltottsága 88%, míg a republikánus párt híveinek a beoltottsága 54%. A különbség hatalmas.

Az ellenállás letörésére néhány állam az oltás mellé ingyen sört, ingyen virslit, lottószelvényt ad, de ez alig segít.
A baj az, hogy a Trump-hívő államok rendelkezései szerint nem engedik meg a maszk viselés kötelezővé tételét stadionokban, vendéglőkben. Nem kérhetnek oltás igazolást hajókra szálláskor, vagy utasszállító gépek beszállásánál. Montanában még az is tilos, hogy a kórházak megköveteljék a dolgozók beoltottságát.
A Trump hívők vakcina ellenességét drágán fizetik. Szomorú történetekről lehet hallani a megtévesztett, becsapott emberekről, akiknek nem kellene betegnek lenniük, de beteggé válnak, megfertőzve szeretteit, lélegeztető gépen szenvedve a végén meghalnak. És miközben ezek a Trump hívők maguknak ártanak, másokat is szükségtelenül hoznak veszélyhelyzetbe.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________