2021-07-16 nap bejegyzései

(3590) Apró részlet

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

2021 a 89. év

Ilyen hírekre már fel se kapjuk a fejünket: „Körülbelül harmincan eltűntek, miután a heves esőzések után hat ház is összeomlott Németországban a Rajna-vidéken szerda este. A Guardian azt írja, az összeomlás veszélye további legalább 25 házat fenyeget, a mentések során két tűzoltó meghalt.” Megszoktuk, hogy minden nap produkál a klímaváltozás ehhez hasonló szélsőséget. Most azonban bemutatok egy messze nyúló állapotot, amin el lehet gondolkodni:

Kalifornia a vágyak beteljesülésének állama. Pillanatnyilag túlforró és túlszáraz. Az állam északi része a vízét a Sierra Nevada hegyeiből nyeri, ahol a télen lesett hó olvadéka adja a népesség ivóvízét. Tavasszal az olvadék megtölti a tározókat. Mondjuk úgy, meg szokta tölteni a tározókat. Az idén a tározók kapacitásának mindössze 6 százalékig sikerült feltöltődni.

Ez magával vonja a talajvíz lesüllyedését, ami az öntözés főforrása. Ennek nem csak az a következménye, hogy az egyéni fogyasztók kellemetlen helyzetbe kerülnek. Ugyanis, Kalifornia mezőgazdasági terméke (hús, gyümölcs, tejtermék, zöldségek) a teljes Egyesült Államok fogyasztásán az 13,5 százalékát elégíti ki.

A mezőgazdasági termelés iszonyatos mennyiségű vizet használ fel. Számszerűen az összes vízfogyasztás 80 százalékát. Nehéz elképzelni mi fog történni, ha a jelenlegi állapot huzamosabb ideig fennmarad.

Közben beindultak az erdőtüzek, a szokásosnál korábban. Jelenleg 4.500 helyen van tűz. A múlt évben összesen majd 10.000 tűz volt, amit az idén könnyen túlszárnyalunk.

És ez csak egy apró részlet a Föld méretéhez képest.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________