2021-07-15 nap bejegyzései

(3589) Szex hatvan év felett

Tibor bá fordítása

 

2021 a 89. év

A hozzászólók ritkán árulják el életkorukat, de ráérzésre állíthatom, hogy a többség közel áll a hatvanhoz. Na, akkor:

A hatvan feletti szex feltérképezése nem egy könnyű feladat, elsősorban azért, mert ez a korosztály nem úgy lett szocializálva, hogy szabadon, gátlásmentesen beszéljen róla. Ezért csillant fel a szemem, amikor egy amerikai hírportál elküldött nekem egy alaposnak tűnő felmérést. A következőkben ennek a felmérésnek az eredményét fordítom le szerkesztett formában:

Egy új felérés szerint az idős emberek 65 és 80 között nem adják fel szexuális életüket. A Michigani Egyetem szerint az idős párok 54 százaléka praktizál. 61 százaléka vallja, hogy a szex kihat az élet minőségére. 65 és 80 év közöttiek 73 százaléka meg van elégedve a szexuális életével.

Az idősebbek ezeken a számokon nem csodálkoznak el, de Erica Solway, az egyetem „Egészséges öregedés” elnevezésű felmérésének vezetője szerint a jelentés a fiatalabbak szemét felnyitja, akik azt hiszik, hogy az évek múltával kihal a romantika. A szex sok idős embernek az élet fontos része, állítja Erica Solway.

Sőt, állítja Rachel Needle a Házassági és Szexuális Egészségközpont pszichológusa (Florida, West Palm Beach), esetenként az évek múlásával egyre jobb lesz. Először is, a nők a változókor után nem aggódnak a teherbeeséstől. Aztán pedig az évek múlásával a legtöbb ember jobban el tudja fogadni saját testét, és könnyebben kérheti partnerét szexuális igényének a kielégítésére.

Természetesen az emberek nem egyformák. Egyeseket jobban érdekel a szex, míg mások kevésbé aktívak. Általánosságban a férfiak járnak az élen. A megkérdezett férfiak fele azt mondta, őket a szex nagyon érinti, míg a nőknek mindössze 12 százaléka nyilatkozott hasonló módon. A megkérdezett férfiak több mint 50 százaléka vallotta, hogy szexuálisan aktív, míg a nőknél ez a szám csak 31 százalék volt.

Ez részben annak lehet köszönhető, hogy a férfiaknak nagyobb esélye van szexuális partnert találni. Férfiak esetében ez 73 %, míg nőknél csak 60 %.

Arra a felmérés nem tért ki, hogy mi a helyzet a 80 év felettiekkel. Van viszont egy érdekes apróság a felmérésből. A nőktől megkérdezték, hogy mekkora merev péniszt találnak optimálisnak? A válaszok átlaga 153 mm volt (természetesen hüvelyben adták meg a választ). Ezzel szemben korábbi felmérésekből az derült ki, hogy az amerikai férfiak péniszének átlag hossza, merev állapotban 140 mm. Hogy, ebből mi következik, az egyéni spekuláció kérdése.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________