2021-07-01 nap bejegyzései

(3585) Állati érzelmek

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

2021 a 89. év

A macskámnak szerencsétlen arca van. A felhúzott szemöldöke, és a lógós pofája az sugallja, hogy jelenlétemet csak eltűri. Ez a Zsémbes eltűrésem nem változik, se amikor a macska almot kaparja, se amikor behuppan az ölembe. Barátaim szerint a kedvencem megcsömörlött a több éven át folytatott helytelen macskatartástól. Miközben én arra gondolok, hogy az arca a boldogságát mutatja.

Az igazság az, hogy a legtöbb állat bosszantóan kifürkészhetetlen. Érzelmeik elzártsága arra késztet minket, hogy tegyük őket hasonlóvá az emberhez, és emberi kifejezést lássunk rajtuk, ezért helytelenül értékeljük kedvenceink arckifejezését. Van azonban egy nagyon hatékony módszer az állatik érzések mérésére. Miután egy szívverést ellenőrzőt erősítettek az állatra kiderült, hogy a szívverésükkel meg lehet fejteni a talányt.

Annyira sajnálom

Általánosságban a pulzusszám növekedése izgalmi állapotot jelez, csökkenése pedig megnyugvást. Sajnos nincs lehetőség kettéválasztani a negatív és a pozitív pulzusszám növekedést. Azonban, következtetést könnyű levonni. Például, a macska szívverése emelkedik egy bizonyos simogatásra. Feltételezhető, hogy arra, amelyik neki kedvesebb. Ugyanez tapasztalható kutyák esetében is, bizonyos foglalkozásra emelkedik a szívverés, nyilvánvalóan annál, amit szívesen csinál.

Egy biztos, van az állatoknak érzelmi világa.

Alex King – Commissioning Editor, Science + Technology

__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________