2021-07-31 nap bejegyzései

(3605) Az én vízióm

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

A Climate Prediction Center 2022 novemberi ENSO (El Niño Southern Oscillation) diagnózisa szerint 2023 erős El Nino év lesz.

Novemberi jelentéstől Február végéig egyetlen napon se ment a hőmérő higanyszála +5°C alá. Néha-néha hó helyett csepergett némi eső. A tavasz száraz volt. Mezőgazdászok jelentése szerint az őszi gabona kiszáradt, a tavaszi vetés ki se kelt. Még mielőtt a gabona ára felment volna, a kormány gabona export tilalmat rendelt el, a malmok felvásárolták az összes gabonát. A kenyér ára az egekbe tört. Májusban a hőmérséklet könnyedén lépte át a 35°C-ot.

Június meghozta az első 45°C napi rekordot. A légkondicionálóját mindenki csúcsra járatta. Az elektromos művek kérte a lakosságot, hogy a légkondin kívül mindent kapcsoljon ki, amit lehet, mert a rendszer nem bírja a terhelés. A felhívás hiábavalónak bizonyult. Ezért a művek bevezette a „rotációs kikapcsolási rendet”, vagyis a lakosság tervszerű lekapcsolását, hogy továbbra is el tudják látni a kórházakat, hűtőházakat, vízműveket, stb.

A hűtési lehetőség nélkül maradt emberek tömegesen lepik el a lakásukhoz legközelebb található szabad vizeket, Dunát, Tiszát, tavakat. Az időseket a mentők nem győzik bevinni a legközelebbi kórházba, ahol tömegesen mennek át a másvilágra. A szokatlan mennyiségű vízpartlátogatás, sorozatos balesetekhez vezet.

Az áramellátásról lekapcsolt területeken az áramfüggő vízellátás is megszűnik. A területen lakók megrohamozzák a hipermarketeket ásványvizekért. Bevezetik a fejenként két palack eladását. Az elégedetlen vevők betörnek a raktárakba. Kihívják a helyi rendőrséget. A rendőrök rendfenntartás helyett maguk is palackokat zsákmányolnak. A központi kormányzat locsoló gépkocsikat állít be a vízellátásra. Pillanatnyi megnyugvást felváltja az élelmiszer árak ugrásszerű megemelkedése.

A négyszeres-ötszörös árakat csak a társadalom kb. egy tizede tudja megfizetni. A kormány maximálja az árakat. Emiatt a piacok kiürülnek. Ausztria felől, tömegek jönnek és bármi árat meg tudnak fizetni. A kormány bevezeti a rég feladott vízumrendszert. Az elégedetlen tömegek fosztogatni kezdenek. A kormány elrendeli a jegyrendszert.

Októberre megnyugszanak a kedélyek. Decemberre elfogynak az élelmiszer készletek. Általános éhezés. Csoportos garázdálkodások. Tömeges elhalálozások. Kaotikus állapotok országszerte. Az általános kilátástalanság miatt tömegessé válik az öngyilkosság.

A kisebb lakóközösségek ahelyett, hogy megszerveznék magukat, lopnak, fosztogatnak a szomszédságban. „Aki kapja, marja” alapon próbálnak az emberek életben maradni. Nem sok sikerrel. Faluközösségek húzzák a legtovább, ha képesek a városi tömegeknek ellenállni. Ez a felismerés a felfegyverkezéshez vezet. Fegyverhez jutni csak cserekereskedelemmel lehet. Élelmiszert Kalasnyikovért. Akik először ébred fel, az érik meg a következő esztendőt, amikor a bevándorlókkal kell megküzdeni.

Takarmány hiányában kecsketartás lesz a menő. A tartósabb életben maradás záloga a kecske és a Kalasnyikov. Vadnyugati állapotok veszik át a főszerepet. Annak a fiatal férfinek lesz minimális túlélési esélye (de csak 1-2 évig), aki alkalmazkodni képes a valósághoz. A tartós meleghez nem lehet alkalmazkodni. A 36°C nedves (wet bulb) hőmérsékletet nem lehet túlélni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________