(3600) A beoltott amerikaiaknak teli van a hócipője

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Amerikában már vége lenne ennek a járványnak. Az ok, amiért nem így van, világos.

Szerező: David Frum a The Atlantic munkatársa.

A szakértők több okot is felsorakoztatnak, amiért az oltás üteme lanyhul. Ezek közül egy ki-magasló. A vírustagadók között sok a konzervatív,  vallásos  és  vidéki amerikai, akik Trump hívők,  akik  úgy   gondolják,  hogy az oltás elutasítása azonosítja őket, és a lojalitásuk bizo-nyítéka.

Áprilisban ott, ahol Joe Biden győzött a 2020-as választásokon két százalékkal többet oltatták be magukat, mint ott, ahol Donald Trump nyert. Számokkal kifejezve ez 22,8% és 20,6% volt. Júliusra a beoltottság még nagyobb különbséget mutatott, 46,7%-ot Biden államaiban, míg mindössze 35%-ot Trump államaiban. A közvélemény kutatások szerint a demokrata párt híveinek a beoltottsága 88%, míg a republikánus párt híveinek a beoltottsága 54%. A különbség hatalmas.

Az ellenállás letörésére néhány állam az oltás mellé ingyen sört, ingyen virslit, lottószelvényt ad, de ez alig segít.
A baj az, hogy a Trump-hívő államok rendelkezései szerint nem engedik meg a maszk viselés kötelezővé tételét stadionokban, vendéglőkben. Nem kérhetnek oltás igazolást hajókra szálláskor, vagy utasszállító gépek beszállásánál. Montanában még az is tilos, hogy a kórházak megköveteljék a dolgozók beoltottságát.
A Trump hívők vakcina ellenességét drágán fizetik. Szomorú történetekről lehet hallani a megtévesztett, becsapott emberekről, akiknek nem kellene betegnek lenniük, de beteggé válnak, megfertőzve szeretteit, lélegeztető gépen szenvedve a végén meghalnak. És miközben ezek a Trump hívők maguknak ártanak, másokat is szükségtelenül hoznak veszélyhelyzetbe.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

115 gondolat erről: „(3600) A beoltott amerikaiaknak teli van a hócipője

  1. Úgy látom egyre nagyobb a baj..
    Nem, ezt most nem a világra értettem.
    Sajnos itt a blogon. ☹️

  2. Szóval aki Trumpista, az retaldált, oltástagadó, legfőképpen hülye.
    Különös pikanteriája van ennek, hogy Bidenre , és a „szavazóikra” hivatkoznak…
    Amerikai választópolgárok jelentős részénél az utolsó szavazás tette be annyira a kaput, hogy már semmit sem hisznek el senkinek.
    Csodálkoznak ezek után ezen?

  3. Az oltottak ne féljenek, az oltottaknak csak egy kis náthaszerűség marad.
    Az oltatlanok meg pusztuljanak vagy legyenek szerencsések az immunrendszerük okán. A trumpisták is.

    A maszk is véd. Főleg a fertőzöttektől. Viselje tehát mindenki más felelősen, hogy engem megvédjen.

    Fontos ez egy ilyen nagy mortalitású vírusnál.

    Addig úgyis mindenki kinyaralhatja magát, szeptemberben mindent újra zárni kell.
    De akkor meg minek kellett az oltás, maradtunk volna bezárva.

    Egyébként jó a poszt. Fontos témát feszeget.
    Peace.

  4. Ingyen sör, ingyen virsli? Hol az az oltás?

    (Igaz, már bennem van kettő, de hátha jól jön még egy harmadik is…)

  5. 2 – dajtás:
    A poszt csak adatokat közöl. A következtetés a tied. Te ezt vontad le belőle, amivel nem kötelező egyetérteni.

  6. Re:Tibor bá’
    Nekem semmi bajom az oltás tagadókkal/pártiakkal, azonban egy dolog ebből egyértelműen kikövetkeztethető, hogy olyan morális hanyatlás és bizalmatlanság van az USA-ban, hogy akár az életük árán is képesek ragaszkodni a hülyeségükhöz(mindegy melyik oldalról beszélünk).
    Egyébként ennek a tanulmánynak erősen „Demokrata párti” szaga van, ami a Trumpistákat minősítgeti, avagy hogyan karakter gyilkoljuk le azokat az embereket, akik nem értenek „velünk” egyet.

  7. 6 – dajtás:
    Bameg mi ebben „demokrata párti”: 54% kontra 88%? Vagy igaz, vagy hazugság.

  8. 5.
    “A poszt csak adatokat közöl”
    Még mindig, mindent elhiszünk, ami írásban megjelenik? Csak azért, mert egy politikailag elkötelezett üjságíró leír bizonyos számokat, azok rögtön valósággá is válnak? A statisztikákkal úgy lehet játszani, hogy bármi kihozható belőle, amit csak akarunk. Matematikusként mondom, ez valóban így van. Nagyon erős fenntartásokkal kezelném ezt a cikket. Csak azèrt, mert amerikai, még lehet hazugság az egész. Már régóta nem kell hasra esnünk az USA előtt.

    6.
    A The Atlantic nem csak demokrata szagú, hanem nyíltan elkötelezett demokrata újság, akik már Trump megválasztásakor nyíltan kiálltak H. Clinton mellett, és azóta is folyamatosan nyomják a mantrát.

    Annak, aki beveszi.

  9. Re:Tibor bá’
    Ha egy cikk/”kutatás” azzal kezdődik, hogy Trump/Biden szavazók milyen oltási hajlandóságot mutatnak, akkor kb a revelanciája nulla, mert nem a tájékoztatás a cél, hanem a politikai sárdobálás.
    Ez a húzás tipikus demokrata attitűd, akik szeretik a republikánusokat fehér/buta/vallásos skatulyába húzni. Ennél sokkal durvább ferdítésekre is képesek, nem mintha Trump hívők újszülött bárányok lennének.

  10. Olyan fura kifejezés, hogy „oltásttagadó”. Itt egyből véget ér a diskurzus, lényegében azt kommunikálja, hogy az egyik oldalnak igaza van a másik „tagad”, azaz tudja, vagy tudhatná, hogy mi az igazság, csak letagadja.

    De nem lehet, hogy ezek az emberek inkább „oltás-szkeptikusok”? Vagy „oltás-bizonytalanok”?

    Szerintem még olyanoknak is kéne lenniük, hogy „oltás-agnosztikusok”.

    A vallás magánügy, állítja egy liberális mantra. A tudomány is egy vallás. Egyéni joga mindenkinek, és egyben magánügye is, hogy elhiszi vagy nem. Nem szabadna ráerőltetni semmilyen nézetet senkire.

  11. 2 dajtás: „már semmit sem hisznek el senkinek”
    Egy fenét nem. Az oltásellenes, gyíkemberes, chippelős, pizzagate-es, háttérhatalmi összeesküvéses hülyeségeket benyalják, mint kacsa a nokedlit.
    A legfontosabb, hogy ők úgy érezhessék, a titkos, elnyomott tudás birtokosai.
    Vagy gondolod ezek mind egyenként találják ki ezeket, nem elhiszik amit a facsén összeolvasnak?

    3: A maszkkal az a baj, hogy igazából akkor véd jól, ha a fertőző emberen van, és fennakadnak rajta a légutaiból kijövő aeroszol méretű páracseppek, amin a vírusok utazgathatnának.
    Ha magadat akarod védeni, akkor legalább FFP2-es maszk kell, az meg kicsit kényelmetlen hosszú órákon keresztül, mert nagyobb erővel kell lélegezni, hogy a szűrő anyagon keresztülszívd a levegőt.
    Az oltás a _koronavírussal szembeni védekezőképességet_ úgy javítja (természetesen nem tökéletes analógiával), mintha 20-40%-kal fiatalabb lenne a szervezet (80 évest->48-64 évesre, 40 éves->24-32 évesre). Az eddigi tapasztalatok alapján a vírus igazán az idősekre veszélyes, a harmincon aluliak _többnyire_ komoly problémák nélkül túlesnek rajta. Egy 80 éves még oltással is nagyobb kockázatot fut, mint egy oltatlan tini.
    Emellett az oltottak körében csökken is a vírus terjedési sebessége is, de ha a fiatalok oltatlanok, és köztük korlátok nélkül terjed, akkor az idősebbek történő kontaktusaik során sajnos átadhatják azoknak, akikre igazán veszélyes.
    A fiatalok oltása így nem elsősorban a saját védelmüket szolgálja, hanem a nyájimmunitás elérését, aminek az érvényesülését még a korábbi, lassabban terjedő változatnál is 70% feletti átfertőzöttség/átoltottság felett tartottak várhatónak, a delta esetén _szerintem_ kb 80-85%-tól remélhetnénk. (A máltai adatok alapján talán még ennél is magasabb kell, sajnos az onnan származó adatokat nem ismerem kellő mélységben, pl hogy mennyi a turisták által megindított fertőzési góc.)
    Így azok az újsághírek, hogy 50%-os oltottságú országokban is terjed a vírus, azok nagy újdonságot nem mondanak ahhoz képest, ami várható volt korábban is.

  12. Re:11
    Miért ekézed a gyíkember hívőket, pedig David Icke milyen igazakat mond. 😉
    Szerintem elég nagy a közös metszet ilyen téren, demokraták egy része sem éppen túliskolázott társaság, pl BLM oszlopos tagjai sem az occam borotvájával élezték eszüket…

  13. 8 – Bozu:
    Ilyen alapon, amit te írsz, az is lehet hazugság.

    9 – dajtás:
    Nálunk is volt felmérés, nyugat és kelet Magyarország érettségizettek aránya. Az is hazugság? Nekem kurvára plauzibilis, hogy a tanulatlanok az oltásellenesek.

    10 . Világfigyelő:
    Ez manipuláció. Bármit lehet tagadni.

  14. Ez végül is jó hír, hogy még ott is vannak épelméjű emberek….

  15. A beoltatlan amerikaiaknak is teli van a hócipője! Fõleg azért mert a beoltottak egy idióta része most õket okolja az egész COVID19 mocsokság miatt. Szerencsétlen szemellenzõsek tisztelet a kivételnek.

    Kedves beoltottak, ideje lenne elfogadni végre, hogy nem a beoltatlanok döntése következtében kell félnetek a jövõtõl. Nem õk tehetnek róla. Nagyon sok ismerõsöm van akik között sokan beoltatták magokat és hálistennek élnek de legalább ugyanannyi aki nem oltatta be magát (és egészséges) de a mai napig közülük egytõl sem hallottam olyant, hogy a beoltottakat okolná azért mert felborult az eddigi világrend. Nem õk tehetnek a helyzetrõl, annak ellenére sem, hogy ebben a két részre szakadt emberiségben a lassan ördögi gonosznak kiáltják ki õket.
    Tibor bá’ – régóta olvasom a blogodat, és sok érdekes cikket, remek hozzászólásokat olvastam az elmúlt idõkben. De talán itt lenne az idõ, hogy visszatérj a józan ész határain belülre.

    Mi – oltatlanok – megértünk minden okot amiért a világ egyik fele beoltatta magát. Viszont azt is látjuk, hogy az oltottak egy része megpróbálja a döntését megmagyarázni, (talán önmagának is) és ennek egy jól ismert módja az, hogy a másik oldalt támadja. Nem kellene! Elszakított családok, aggódó emberek, munkájukat vesztett, egzisztenciális problémába került emberek, szeretõ féltése szülõnek, gyereknek, egyre sürgetõbb döntés; mit lehet tenni… mit kell megtenni, mikor lesz vége ennek a jövõtlenségnek, bezárásnak, ennek a leki-pszichikai terrornak,… kinek higgyek. Aztán a megkönnyebbülés, elfogadás, megkaptam a „védõoltást” és már csak egy kis idõ és visszatérhet a megszokott világ. Az élhetõ világ.
    Röviddel késõbb a második oltás, az unokák láthatósága… az idõ múlik. Hallunk ezt, hallunk azt, olvasunk ilyent, olyant, mindent és annak ellenkezõjét is.
    Másfél év távlatából visszanézve Ti mit láttok? Tudjátok egyáltalán vagy már nem is is akartok szembesülni egy lehetséges másik valósággal?
    Nincs visszarendezõdés és ameddig nem fogadjátok el a valóságot addig minden marad ebben a szétcseszett helyzetben: A félelem, a tehetetlenség, a tudatlanság megölhet mindenkit.
    Nem csak ti – beoltottak – féltek hanem az oltatlanok is.
    De a két oldal – és nem a mindkét oldalon megtalálható exrém okoskodókról beszélek, hanem az átlagos, emberhez méltó életre vágyókra gondolok – megérthetné azoknak a lépésrõl-lépésre felépített lépcsõfokoknak rendszerét amivel a világunkat csapdába ejtõ gazdasági hatalmat irányító réteg át átformálni akarja az emberiség életterét.
    Nem mintha az emberiség egy része megérdemelné az életet, hiszen évtizedek óta felelõtlenül visszaélünk a földbolygónk által felkínált lehetõségekkel, és talán kozmikus méretekben ki sem érdemeltük a túlélést.
    De azok akik – hatalmi pozíciójukat kihasználva – Istennek kiáltották ki magukat és úgy akarják megoldani a saját túlélésüket, hogy szinte minden ország legfelsõbb rétegét megfélemlítve, korrumpálva, erõszakosan irányítva, el akarják pusztítani az emberiség nagy részét, nem hinném, hogy bármilyen okból megengedhetõ lenne.

    A félelem nem fogja megváltani a világot. A hõbörgés, egymásra mutogatás szintén értelmetlen. Ideje lenne elõvenni a józan eszeteket és arra figyelni valójában mi történik. Megkaptátok a „biztonságos” vakcínát? Mégsem biztonságos? Úgy vélitek az oltatlanok miatt kapjátok el újra? Talán mégsem. Sajnos az interneten mindent megírnak, mindent elolvashatunk, legyen az igaz vagy képzelgés, hazugság vagy tény. Nehéz dönteni.
    Az emberiség nagy része felkészületlen erre, vagy nem is érdekli, esetleg egyszerüen buta. Ezen senki nem tud változtatni. De azért – ha megengeditek – lenne egy javaslatom: A „két oldal” egyike se a másikat támadja, vagy hülyézze le, figyeljetek a részletekre és beszéljétek át olyan módon, ami nem torkollik öt perc alatt veszekedésbe, ellenségeskedésbe. Nem vagyunk egymás ellensége, hiszen ugyanabban a csónakban evezünk amit úgy hívnak, hogy „visszatérés az emberi élethez”. Sajnos a csónak is elhasznált, és a vihar is itt van a fejünk felett.

  16. 10. Világfigyelő

    Gyakran tűnődöm azon, hogy mit érezhettek azok az emberek, akik élték a maguk életét, az őseik által összegyűjtött tudást és bölcsességet művelve tartották rendben és vigyázták a fokokat, majd jöttek emberek, és arra kényszerítették őket, hogy betemessék azt, amiért annyit dolgoztak. Biztos vagyok benne, hogy az akkori öregek nemcsak a saját munkájukat siratták, hanem a jövő nemzedékeit is.

  17. Re:14
    Lehet hogy a tanulatlanok oltásellenesek, de minden Trumpista tanulatlan lenne?
    „Tanulatlan” amerikaiak között elég magas a latinók, feketék aránya, akik inkább demokraták, mint republikánusok, szóval a pártszimpátia nem iskolai végzettség kérdése.

  18. 13: Tulajdonképpen nem sokkal nagyobb hülyeség, mint az, hogy galamb/turul/hattyú/stb formában teherbe ejt egy nőt valami istenszerűség. Csak a galamosok, meg a turulisták kellő fegyverzettel rendelkeztek a történelem valamely időszakában ahhoz, hogy jól pofán verjék azt, nem tisztelte az ő baromságaikat.
    Ma tisztelendő hagyományoknak nevezzük ezeket, mert vannak, akik még ma is pofán vágnak, ha azt mondod, hogy az őseik baromságokban (is) hittek, és az utódok meg számos csavaros módon szőtték tovább, hogy „ezt úgy kell érteni hogy…” és akkor jön ami az épp neki szimpi allegórikus agymenés. (a másik meg ugyanazt más allegórikus agymenéssel vezeti le és mind 100%-ig meg van győződve a maga igazáról)
    Pedig csakis a Repülő Spagettiszörny _és_ a Láthatatlan Rózsaszín Egyszarvú az _egyetlen_ kétségbevonhatatlan igazság a világban.

  19. Nagy az Isten állatkertje! 🙂
    Vajon meddig sajnáljuk és simogassuk még a hülyéket, pusztán azért, mert nem tehetnek róla, hogy hülyék?!

  20. Re:19
    Aki nem mestere, az a hóhéra lesz az adott tannak, így a vallásos iratok direkt értelmezésébe még a vallásos emberek bicskája is bele törik…

    Re:20
    Nem pátyolgatni kell, hanem tanítani.
    Nem attól hülye valaki, mert annak született, hanem attól hülye, mert rosszul/nem foglalkoztak vele.
    Mai oktatási színvonal mélyrepülése sem csak a véletlen műve, hanem tudatos rombolás eredménye, aminek a végkifejletét most látjuk megtestesülni.
    Ilyen az, ha a társadalom alapköveit relativizáljuk, ami által minden igaz és hamis lesz egyszerre.

  21. Szia Csongor,

    úgy tapasztalom, hogy te elég tájékozott vagy a témában (legalábbis a megnyilatkozásaid erre engednek következtetni). Az lenne a kérdésem: hogyha valakinek a covid oltásból kifolyólag egészségkárosodása lenne, kit lehetne felelősségre vonni? És mi lenne az esetleges menete? Elég lesz egy rövid válasz is.

    Előre is köszönöm.

  22. Tibor bá’ oltáscikkei után egy valamit lehet tudni.

    – .
    Semmit.

    A kontra,rekontra,szubkontra,és a Fedák Sári után van még min rugózni.

    Az élet szar.

    A döntés mások kezében van.

    A Ti által összeszedett mocskos nyugati,vagy csak külföldi híreitek annyira megbízhatók,mint ahogy mutatjátok?

    Már mindenki utál mindenkit a más váleményéért,pedig ugyanabból a bolondlyukból fúj az ‘ északias.és a délies szél is ”

    „mi lesz a vacsora?

    – grenadírmars „

  23. 16.Miklóssy
    Rég nem láttam ilyen jól megfogalmazott elemzését a mai társadalom megosztó, egymásnak úszitó problémáiról.
    A nézetedet másik oldalról megközelitve hozzáfüzném, hogy amióta van a világ, a nép mindig valami mellett vagy ellen tömörült, minden tábornak megvolt az ellentábora.Egységes, 100 százalékos egyetértés nem volt, és soha sem lesz.
    Nem kivétel a jelenlegi pandémia, ami villámgyorsan kifejlődve romba dönti az előző , megszokott, viszonylag gondtalan életformát, új, soha nem tapasztalt ,komoly gazdasági / társadalmi , égészségi problémákat kereált, és sajnos, sejtésem szerint még fog, és ezen helyzeteket a nép nem tudja kezelni, és elfogadni azt, ami pedig már kiderült:a régi életmód soha nem tér vissza.
    Szerintem a világ egy új, ismeretlen társadalomformáló korszak küszöbén áll, egy új , csak most körvonalazodó társadalmi / gazdasági felállás legelején.
    Holnaputánig lehetne töprengeni azon, milyen irányba mozulnak el a dolgok, nagyon széles társadalomtudományi háttérrel, és nem kis jóstehetséggel lehetne nekivágni akár csak a találgatásoknak!

  24. 19

    Szerintem úgy lenne korrekt ha nem állnál meg itt és a világ összes vallását felsorolnád ….másrészt az analógia a Repülő Spagettisszörny vagy a Láthatatlan Rózsaszínű Egyszarvú kapcsán hibás ezt még az ateista filozófusok sem használják érvként.

    21

    Gyöngyöt disznók elé dobni felesleges sőt veszélyes is a disznókra nézve de a gyöngy ettől még gyöngy marad…..Másrészt az oltással kapcsolatban visszanyalt a fagyi…de szerintem ez már így is marad. A korábbi élete a világnak úgysem tér már vissza akkor sem ha mindenki globálisan beoltaná magát.

  25. Én amúgy sokkal inkább a republikánusokkal szimpatizálok, mint a demokratákkal, de sajnos tény, hogy elég egyértelműen a republikánus médiában jelentek meg az oltáskritikus publikációk, nem a demokratában. Ez nyilván odahatott, hogy ők az oltatlanabbak, függetlenül minden egyébtől.

  26. Re:26
    Az a „jó” a great resetben, hogy ha elcseszi a reset gomb megalkotója, akkor magát reseteli le végül…
    Epilógus: Az utolsó felvonást némán nézi a kínai nézőközönség, és az oroszok a büfében vodkáznak. 🙂

  27. 23 malleusorbis: És mire mész vele, ha valakit felelősségrevonsz? Annyi minden szar történik az ember életében, amiért végülis senkit se lehet felelősségrevonni…
    Deal with it!

    Bálint, ezt írogatod már egy ideje, hogy nem térünk vissza a régi kerékvágásba…
    Nyilván, ugyanaz már sose lesz, nem is lehet, senki sem léphet kétszer ugyanabba a folyóba.

    Én azért úgy látom, hogy az élet egész szépen halad tovább most, a feloldások után. Persze, néhány vendéglátóegység tönkrement, egész iparágak nehézségekkel küz, közben az Amazon megsokszorozta a bevételét és az értékét. Sok kisvállalkozás ment tönkre, amiknek a helyét a nagyok veszik át. Ez nyilván baj, és nyilván vannak egyéb makrogazdasági változások is, például az általános drágulás és életszínvonalcsökkenés, de amúgy úgy látom, hogy olyan egetrengető nagy változás az életben nincs.

    Kicsit megint rosszabbul élünk, de volt már ennél rosszabb is, és lesz is.

  28. 21 – dajtás:
    Engem a kutya se tanított. Akiben van tudásvágy azt nem kell pátyolgatni. Aki szarik rá, azt hiába pátyolgatod. Te viszont, ha teheted a kákán is találsz csomót.

  29. Re:31 Tibor bá’
    Te nem vagy átlagos, ezt az IQ értéked is mutatja.

    Nem leszek PC.
    Átlag Bélák nem ilyenek.
    Átlag Béláknak pátyolgatás kell, mert lusta mint a sár, és neki a napi zabálás/dugás/alvás kell.
    Ha rá hagyod, hogy azt csináljon amit akar(tipikus liberál felfogás, mert „joga” van hozzá), akkor elputrisodik, lásd a gettókat világszerte.
    Ha foglalkozol velük, akkor szépen lassan ahhoz szokik hozzá, hogy van élet a növényi léten túl is, és 1-2 generáció alatt kipofozódik, avagy a putrisorból kivakarózott cigány sem akar a putriba vissza menni.
    Ma viszont az a tendencia, hogy mindenkit putrisorba akarnak terelni, és ennek rendelik alá az oktatást, kivétel az elit iskolák, hisz az „elit” gyerekei még sem lehetnek hülyék.
    Itt jön a képbe(konteó alarm) az, hogy a fehér rassz hajlamosabb gondolkodni, hisz ez a rassz építette fel a mostani civilizációt, de ez azzal is jár, hogy nem tűri azt, ha putri sorba akarják terelni, ergo felemeli a szavát, és még tesz is ellene.
    Itt el is érkeztünk ahhoz, hogy miért van EU-ban több millió azonosítatlan „menekült”, és miért nyomják a BLM mozgalmat, mint süket a csengőt.
    Tavaly októberben megtartották a Ramadam-ot Németországban, de nem volt Oktoberfest.
    Csak mihez tartás végett.

  30. 21: dajtás:
    Marhaság! Semmi köze ahhoz egy ma dolgozó tanárnak, hogy ennyire számos az alapvető dolgokat felfogni és megtanulni nem képes, érdektelen gyerek (nyilván annyiban viszont igazat kell adnom, hogy aztán ők lesznek a holnap tanárai…).
    Családi vonalon keresd a hibát, mert az is a családok/társadalom hibája, hogy a tanárokat szarba sem veszik (a tudás nem érték), így lassan tényleg szart se kapnak cserébe!

    23: malleusorbis:
    Hadd kérdezzek vissza… Részletesen ismerjük, ill. bárki számára elérhető a vakcinák hatásmechanizmusa (az újak esetén azok genetikai működése is) és teljes kockázat elemzése. Ismerve ezeket, mitől kellene még tartani?
    Ha az ezrelék alatti valós kockázatról beszélünk, akkor nem tudsz érdeket érvényesíteni, hiszen vállaltad ezt a kockázatot. Ha a tested kiszőrösödne tőle és aztán olyan lennél, mint egy
    majom, na akkor rajtam leverhetnéd! 🙂

    27: Ábel:
    Itt nem az a lényeg, hogy ki melyik platform, ill. elképzelés mellett foglal állást racionális alapokon, hanem az, hogy kit lehet könnyen megvezetni, ill. kinek vannak többségében olyan szavazói akik nem a gondolataik és érdekeik alapján, hanem divatból vagy más megvezetés hatására, esetleg valamihez társított félelemből csatlakoztak/nak.
    A politika mindenütt felismerte és használja, hogy ezek a fajta emberek többségbe kerültek a társadalmakban! S ezért teljesen mindegy ki/mi mögé állnak be (lájkbajnokság, facebook csoport, vallás, politikus, politikai párt, ill. irányzat), ill. állítják be őket, a lényeg a hozzáállásán és a gondolkodásmódján (vagyis annak hiányán) van.

    Ja, és imádnivaló vitapartnerek, mert ésszel nem lehet őket meggyőzni (lásd pár kommentelő esetében itt is), viszont, ha veszni látszik az elméletük, elegánsnak nem mondhatóan, felrúgják az asztalt! 🙂

  31. Világfigyelő:”A tudomány is egy vallás.” És te még egy tájékozott, felvilágosult embernek tartod magad, akinek véleménye kell lennie, és osztod másoknak is felhasználásra.

  32. 33: Te is tudod, hogy az emberek többsége ilyen: vezetni kell, mert magától nem tud gondolkodni, nem tudja szétválasztani az ocsút a búzától. Amelyik párt nem tud ebből az emberfajtából is tömegeket maga mögé állítani, az soha nem is fog a közelébe se kerülni, hogy megválasszák.

    Az a szomorú, hogy mainstream platformok még ebben is, a járvány és oltások kapcsán is, megvezetik a követőiket. Jó lenne, ha lenne mégis valami határ, amit már nem lépnek át a propagandában. Látszik, hogy nincs.

  33. A lényeg ; a káosz terjed minden szinten,ez pedig a civilizáció hanyatlásának eggyértelmű jele . Az a barom,aki azt hiszi ilyen mélyről van még feltámadás.
    Oltottan vagy oltatlan.

  34. Egy kis jó hír:
    A briteknél a napi új megbetegedések utolsó hét napi átlaga 5 nap alatt 47000-ről 37000-re csökkent, egyenlőre folyamatos, és elég meredek a csökkenés.
    Érdekes, miközben nyitottak.
    Elfogytak a megfertőzhetők, vagy egyéb oka lehet?
    Remélem, hogy a többi jól átoltott országban is számíthatunk gyors lecsengésre…

  35. Egy rossz kis hír ;
    Lassan világszerte dominánssá válhat a koronavírus delta variánsa, még a magas oltottsággal rendelkező fejlett országok is aggódnak a járvány következő hullámának berobbanásától.

  36. 21.dajtás
    …”Nem attól hülye valaki, mert annak született, hanem attól hülye, mert rosszul/nem foglalkoztak vele….
    Szerintem nagy tévedésben vagy. Igenis van, aki hülyének születik, ezt a lányom szakmai virágnyelvén születési fogyatékosságnak fogja nevezni, nálunk hülye.
    A nagy baj ott van, hogy a világ mai trendjét nézve, ezt nem illik sem észrevenni, sem megszólni, sőt, üdvös és menő hozzájuk idomulni, nehogy megsértenénk öket. És ez nagy baj.
    Nem hibáztatunk senkit, aki igy születik, de mondatod másik fele, hogy rosszul vagy sehogy nem foglalkoztak vele, szintén nem igaz.Eszméletlen pénzeket fordit minden valamirevaló társadalom ezen gyerekekre, sőt, ahogy nálunk elnézem, még többet, mint az átlagos, normativ gyerekre.
    És mégis, a legtöbb esetben, szellemi képességeit tekintve, marad, aki volt…
    Szerintem Csongor barátunk, foglalkozásából indulva, többet mondhatna a témában.

  37. 38: Gartai:
    Ahogyan én utána néztem, ezek többségében inkább a személyzethez tartozó emberek.
    Egy orvos, ha oka van rá (előfordulhat olyan speciális élethelyzet, amikor valóban nem ildomos oltatni, s ebből a szempontból tényleg ostobaság a kormány verdiktje) és nem akar oltatni, megoldja, hogy legyen róla igazolása… 🙂
    Gödény dr., Pócs Alfréd dr. pedig bárhol akadhat.
    Érdemes megnézni, hogy összesen, ill. arányában hány orvosról van szó.
    Arról nem is beszélve, hogy elegük van abból is, ne velük szarakodjon ez a kormány, hiszen eddig is rengeteg kárt tettek már az egészségügyben (gyanítom, a megszólaltatott sebésznek is ez a baja alapvetően, nem az x, y vakcina)!

    Gondolkodjunk!
    Ha valós eü. veszély lenne (itt nem a minimális, de valós és komoly kimenetelű kockázatra gondolok!) az oltások mögött, minimum az orvosok harmada felállna. Ilyen körülmények mellett nem mernék (nem is lehetne) kötelezővé tenni! Visszakérdeznék: Akkor az orvosok 95%-a mind ostoba, tudatlan, esetleg hajlandó saját egészségét is feleslegesen, kormányzati nyomásra veszélyeztetni?

  38. 40 – bálint:
    Messze neked van igazad. Középiskolás koromban abból éltem, hogy gazdag, de hülye gyerekek leckéit megcsináltam. Pináért fizika és matek dolgozatok alatt puskákat küldtem. A 30. érettségi találkozón az egyik pina mosolyogva közölte, hogy leukémiás. Négyszemközt kérdeztem, tudja-e, hogy mi az. Persze, vigyorgott, fehérvérűség. Két hónappal később elhunyt.

  39. 42 – Horváth Csongor:
    Nincs olyan marhaság, amivel a szakmabeliek 1-2 százaléka ne értene egyet. Az a hülye, aki ezekre hivatkozik.

  40. 40: Bálint:
    Valóban, nagy pénzek és óriási erőfeszítések vannak. És igen, sokszor mindhiába.
    Viszont probléma az is, hogy az erőfeszítés nem lenne hiábavaló, ha a háttér, maga a gyerek, ill. a családja is ugyanígy becsülné és értékelné azt az erőfeszítést, sőt maga/maguk is tennének hozzá valamit, nem pedig legyintenének. S azért természetesen vannak pozitív példák is (de tény, hogy elvétve)!

    Igen, valós probléma az is, amit felvetettél arról, hogy nem illik, sőt nem is szabad -ezt sem- kimondani és számon kérni! Még nagyobb baj, hogy úgy nevelkednek fel, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Kíváncsi vagyok arra, vajon a munka világában hogyan fogják majd (egyáltalán hogyan tudják) ezt tolerálni? Ugye ma már nem arról van szó, hogy egy-egy esetben be kellene valakit illeszteni, hanem tömegével lobogtatják bizonyítványaikat azok az emberek, akik már csak a munkahelyüktől várhatják, hogy velük, ill. a „tehetségükkel” valamit kezdeni lehessen…

  41. 44: Tiborbá:
    OK., de most már (legalább itt nálad, az „értelmes emberek vitafórumán”) abbahagyhatnák a „kollégák” a marháskodást és a hülyéskedést! 🙂

    36: Kalotaszegi:
    És tudod mi benne a legszarabb (akarom mondani, nekem a legaggasztóbb)?
    Az, hogy most már felkészülni sem lehet, ill. nem érdemes!
    Nem lesz „fotelből sörözős” átalakulás, sem „nekem még rendben lesz egy darabig” álom, mert ami jön, az nem csak az újdonság ereje miatt félelmetes… Bár sokszor a kollektív hülyeség ennél jobban kicsinál, hiszen anélkül, szinte még az életem végéig kitartani tudó időt nyerhetnénk (2-3 évtized).

  42. Re:Bálint
    Nem a vele született fogyatékosokról beszélek, hanem akik biológiailag épek, csak éppen nulla minta és motiváció van a tanulással kapcsolatban.
    Ha meg tudtak jelelni tanítani egy gorillát, akkor megy az embereknél is a komplikáltabb dolog…
    Nézd, lehet egy putri cigány teljes analfabéta, de számolni biztosan tud, mert a pénzzel tud valamilyen szinten bánni.

    Re:43
    Én meg pénzért írtam szakdogát, nagy sajnálatomra nem egy csajnak, de legalább ki lettem fizetve… 🙂
    Nem egyforma képességűek az emberek, elég nagy a szórás, de egy józan életszemléletet(nem PHD-s fizikusi szintet) fel lehet szedni, ami bőven elég egy élethez. Most már ideáig sem jut el az emberek jelentős része, mert minden le van silányítva.

    Re: Csongor
    „Családi vonalon keresd a hibát”
    Nem ugyan erről beszélek? A mai gyerekek szülei faiskolában tanultak? 😉
    Kő kemény propaganda, agymosás, tudatbefolyásolás folyik minden téren, nem kivétel a mai 30-40-es korosztály sem, mert ők már a vadkapitalizmusban élték a gyerekkorukat. Nem csoda ha látványosan romlott a gyerekanyag, most lépnek azok a gyerekek az iskolába, akiknek a szüleik a módszerváltás korában nőttek fel.

  43. 47: dajtás:
    „Ha meg tudtak jelelni tanítani egy gorillát, akkor megy az embereknél is a komplikáltabb dolog…”
    – Nem érted a lényeget! Ez ide egy nagyon rossz példa…
    És abszolút nem cigány problémáról van szó! Arányában valóban számosabb érintett van, de csak akkor, ha a jóval szegényesebb háttérből adódó alapokat nem vesszük figyelembe.

    „Én meg pénzért írtam szakdogát, nagy sajnálatomra nem egy csajnak, de legalább ki lettem fizetve… ?”
    – Nos, nagyjából ezért tartunk itt!! Eszerint első kézből és keményen hozzá járultál Te is, hogy a „szándékos népbutítás” tökéletesen működhessen! Kapitalizmus, család és a többi stimmel…
    Milyen érdekes, hogy ezt pont nem veszed észre (sőt, büszke vagy rá)?

  44. 47.dajtás
    …”Nem a vele született fogyatékosokról beszélek, hanem akik biológiailag épek, csak éppen nulla minta és motiváció van a tanulással kapcsolatban…”
    Pontosan erről beszéltem, dajtás barátom, pontosan erről!
    Adva van egy faj, – a cigányaitok – vagy népcsoport – a néger – akik évszázadok óta bizonyitott, ékes példái a átalad hozott nulla motiváció eseteire, habár MILLIÓ minta éllt rendelkezésükre, csak baszták eltanulni. MERT NEM NEKIK VALÓ, és höböröghet minden holdkóros széplelkü, ez köbe vésett, évszázadok óta bebizonyitott, nyilvánvaló igazság.
    Lásd a Help Africa potyára kidobott dollármilliárdjait, visszatekintve inkább égettük volna el a pénzt, a vetőmagokat, a felszerelést, mert ABSZOLÚT SEMMI nem lett belőle.
    De ne menjünk oly messzire: nézd 600 éve közötted élő cigányaidat.
    Mindkét esetben:
    Minta életmód volt? MINDENHOL. Lépten-nyomon, ahova csak nézett a nyomorult alember.
    Bemutatva, magyarázva, újból és ismét próbálkozva ezerszer.
    Motiváció: NULLA!
    A gorillákat hozod példának? Nem vagyok biztos benne, hogy ha inkább a derék állatokba fektettük volna az elpocsékolt pénzt, nem esetleg az egyetemen látod viszont őket.
    Ez az én világotjárt életem a látottakból leszürt kristályos igazsága.

  45. 36
    Igen. Egy lefelé tartó spirálban vagyunk….nem cserélnék a fiatalokkal. Néha azaz érzésem azért akarnak ilyen gyorsan felnőni mert talán tudatalatt érzik úgy sem tart már ez a fajta élet sokáig…..sok sikert a túléléshez ha számukra ez érdemesnek tűnik.

  46. 49: Bálint:
    „A gorillákat hozod példának? Nem vagyok biztos benne, hogy ha inkább a derék állatokba fektettük volna az elpocsékolt pénzt, nem esetleg az egyetemen látod viszont őket.”
    – Maximum, ha Dajtás írja nekik is a szakdolgozatot! 🙂

    Ahol én dolgozom, igen látványos a cigányság fejlődése. Ha a 20 évvel ezelőtti állapotokat nézem, 60%-ban sikeresen felzárkóztak. Amíg van munkájuk a környék ipari parkjaiban ez sztem. így is fog maradni. Nem állítom, hogy virágzik a lakótelepük, de a 20 évvel ezelőtti állapotokhoz képest ég és föld a különbség! Aki megízleli, milyen máshogy élni, érdekes módon ugyanúgy gondolkodik a sajátjairól, mint Te! Mindig mosolyogni való számomra, amikor egy félcigány elmondja, mennyire rühelli a mocskos cigányokat. Persze lehet, hogy épp ezért erőltetik a négereket is, hátha vegyes házasságok révén új ember lesz belőlük! 🙂

    Kérlek, ne hangoztasd ezt az otromba nézetet, miszerint a néger, cigány ne volna ember, hiszen ugyanezen indok miatt az eleidet és testvéreidet hamuvá égették Auschwitzban! Maradjunk annyiban, hogy a kultúrájából kiemelten lehet csak velük mit kezdeni, mert ez az a lényeges információ, amiben viszont vitathatatlanul igazad van! Tehát ne a cigányt, négert tegyük állati skatulyába, hanem a primitív kultúrájukat, amelyből -kiemelés nélkül- nem lehet őket megváltoztatni.

    Tehát, amennyiben segíteni akarunk, elsőként meg kellene kérdezni, akarnak -e egyáltalán más életet? Ha a válasz nem és nekik megfelel a csikló kimetszése, meg a többi jóság, maradjanak Isten hírével…
    De az nem járja, hogy ami az övék, az kell nekünk, ill. csak a gazdaságilag hasznosítható nyersanyagok kellenek nekünk, a többit illetően meg dögöljenek meg!
    Ezt igazságosan lerendezni már nem lehet. Egyszerűen nincs rá mód, mert például Amerikába sem maguktól mentek, ill. nem hódítóként érkeztek. Egyék hát meg az ottaniak, amit főztek…
    A cigányság nálunk kicsit más téma. Őket a török hódítóknak köszönhetjük (mint sok más „jóságot” is). Azoknak a törököknek, akikkel -állítólag- valamelyest rokon nép vagyunk… 🙂

    És végül leszögezem, eszem ágában sincs ok nélkül nyalni a hátsóját egyetlen piréznek sem! Csak legyünk azért objektívek és igazságosak! Akik szarra való emberek, csak megvetést érdemelnek, akkor is, ha négerek, akkor is, ha cigányok, akkor is, ha magyarok, és akkor is, ha zsidók… S talán még az sem elfogultság részemről, ha megtisztelem a kivételt, még akkor is, ha erősíti a szabályt!

    A fehér ember kudarca, hogy rendre térítő-hódító politikát folytatott, de az utóbbi időben már nem vállalta fel az ezzel járó kellemetlenségeket. Nem volt képes időben beavatkozni olyan folyamatokba, amelyekről 20-30 éve ordított, hogy visszájára fognak sülni. Az általa felépített, fejlett civilizáció pedig arra jó, hogy miatta az egész Föld emberi közösségei szenvedjenek, elpusztuljanak. Mert nem volt képes a népesség szabályozását elvégezni, pedig tudta jól, hogy mire megy ki a játék…
    A „segítség” rosszul megkonstruáltan és rossz helyre ment. Ez is jól nyomon követhető. Nekem inkább úgy tűnik, hogy a fehérember addig játszadozott egy nagy vadászpuskával, amíg jól tökön nem lőtte magát. Közben a pirézek szaporodtak… Mégis ők lennének ezért a felelősek?

  47. Csont,

    Sokat olvastam olyan emberektől, akik azzal foglalkoztak, hogy van-e olyan fogalom, hogy tudományos módszer. Popper és Lakatos azt gondolták, hogy van, és hogy a cáfolhatóság fogalom képezi a tudomámyos módszer alapját. De őket cáfolta pl. Feyerabend. Így ott tartunk, hogy tudományos módszer nincs. Továbbá Feyerabend amellett érvel, hogy nem is lenne jó ha lenne, mert korlátok közé szorítaná a gondolkodást.

  48. 37. hubab,

    Szerintem a száraz meleg időjárás( lassan két hete az UK nagy részén) az elsődleges oka a csökkenő számoknak (a nyitás ellenére).
    A maszk sem kötelező már a zárt terekben sem, lehet tömegrendezvényeket tartani, minden nyitva van és a távolságtartás sem kötelező.

    A 30-50 ezres napi fertőzésszámoknál a halálozás végig 100 alatt maradt, sőt inkább 50 alatt. Ez azt mutatja, hogy működik az oltás, illetve a fiatalok könnyen átvészelik a vírussal való találkozást.

  49. 26 Tom:
    „Szerintem úgy lenne korrekt ha nem állnál meg itt és a világ összes vallását felsorolnád…”
    Hú, sokat vársz el tőlem azt hiszem, annál biztos többet, mint amire képes vagyok. Még abban is kétségeim vannak, hogy az asszír keleti egyház (alias nesztoriánusok), meg Jehova tanúi egyaránt le lennének-e fedve, ha azt írom, hogy keresztények, vagy csakis a római katolikusok igazi keresztények (bár az akár évezredes kiátkozásokat már visszavonták, így talán mások is)… Ha azt írom, hogy a hinduizmus, az egyformán érvényes név-e azokra, akik legfelsőbb hatalomként Sívát tisztelik, meg a Krisnásokra is? És akkor még az őserdők mélyén élő, a civilizációval máig kontaktust kerülő indián törzsek általam pláne nem ismert esetleges vallásait is fel kéne sorolni…
    Másrészt meg a turul sztori nem is vallás, és manapság már a hattyú formában Lédát elcsábító Zeusznak se maradtak nagyon követői, még Görögország se ismeri el vallásként pedig párezren azt állítják, hogy ők az olümposzi istenek hívei…
    Próbáltam a gyenge iróniadetektorúak kedvéért _aláhúzással_ jelezni az „és” valamint az „egyetlen” szavaknál, hogy itt direkt önellentmondásos szöveg van, de úgy látszik nem ment át mindenkinek.
    Persze aki sokat hallja, hogy az Atya, a Fiú és a Szentlélek az egyetlen Isten, annak 2 egyetlen igazság meg se kottyan.

  50. 55
    Nem az iróniával van baj- ami átment szerintem mindenkinek nekem is -hanem azzal hogy mindig ugyanazzal ironizálsz. Véletlenül mindig ugyanaz a vallás kerül terítékre….A kereszténység csak negatív lehet mig a többit pusztán megemlíted . Tudom ez most PC ……ennyire nem szabad elfogultnak lenni.

  51. Tibor bá’

    Igen.

    De történet úgy szól, hogy Popper megpróbált arra a kérdésre választ adni, hogy mi a tudományos módszer lényege, és ő azt állította, hogy a cáfolhatóság az. A tudományos kérdések csak akkor érvényesek, ha cáfolhatók. Ha egy adat cáfolja őket, akkor már tudjuk rájuk a választ.

    Ezt a felfogást kiterjesztette Lakatos Imre, de utána szétszedték olyan filozófusok mint Paul Feyerabend. Feyerabend cáfolta a cáfolhatóságot. Röviden azt állította, hogy ha felteszünk egy kérdést, rengeteg olyan tényező befolyásol, nyelv, kultúra, a tudósok egymás közti verseny, irigység, és olyanok is amelyekről nem tudunk, továbbá az is, hogy a tudományban is átíródnak a definíciók, hogy a kérdés értelme átértelemeződhet, és így a cáfolhatóság elveszti a jelentését.

    Nem nagyon volt más kezdeményezés a tudományos módszer definíciójára, és ezt cáfolták. Ha valaki előjött valamivel azóta, írd be ide, mert érdekelne….

  52. Szerintem:
    Tudomány az, ami tapasztalati úton használható, megismételhető, érthető és megérthető (sajnos azért nem bárki számára), s az életünket megkönnyíti (ill. ez is alapvető célja).
    Tudás rengeteg féle létezik… Pl. az illúziókeltés és a megvezetés tudása is!
    Sőt, kitalált világok millióit lehet elvben megkonstruálni, hiszen erről szólnak a művészeteink, a vallásaink és ma sajnos a politikánk is.
    A tudomány és a vallás azért nem összeegyeztethető, mert előbbi embertől függetlenül is megállja a helyét és működik, míg utóbbi az ember nélkül értelmetlen. Épp ezért az igazi tudományt majd a mesterséges intelligencia fogja művelni, de attól inkább mentsük meg magunkat, amíg lehetséges!

  53. 56: Egy olyan országban, ahol a kereszténység különböző változataihoz képest szinte elhanyagolható a 2011-es népszámlálási adatok alapján a többi vallás részaránya (lásd lenn), ott miért példálóznék olyan vallás hülyeségeivel, amit az emberek maximum annyira ismernek, hogy hallották már megemlítve a létezését?
    Pláne hogy nézne ki, ha a kereszténységet kihagynám, azon még Bástya elvtárs is megsértődött, hogy őt már meg se akarták gyilkolni…

    Izraelita 0,11%
    Iszlám 0,06%
    Az örök világtörvényt hirdető vallások 0,13% (Ebből: buddhista 0,10%)
    A felsoroltak közé nem tartozó 0,17%

    Persze, lehet, hogy a „Nem kívánt válaszolni, nincs válasz 27,16%”-ban rohadt sokan titokban Zeuszt és társait imádják, csak nem merték/akarták bevallani a kérdezőbiztosoknak… Esetleg mostanában a szuperhős filmek hatására Thor népszerűsége is felfuthatott. 🙂

    Egyébként pl körülmetélés kérdésben inkább a keresztények pártján vagyok, mint a zsidókén és muzulmánokén, a keresztények legalább nem várják el a fiaik péniszének részleges csonkítását Ábrahám meséje alapján isteni követelményként (bár nem is tiltják).
    Felnőtt emberként tőlem úgy csonkít(tat)ják _magukat_ az emberek, ahogy nekik jól esik (tőlem tőből is levágathatja), de a gyerekek ellen ilyet elkövetni szerintem súlyos abúzus.

    57: Carnap esetleg nem szimpibb tudományfilozófiailag?
    Ha jól tudom, ő nem a cáfolhatóságot, hanem az igazolhatóságot emlegette.

  54. 49 balint:
    „Lásd a Help Africa potyára kidobott dollármilliárdjait, visszatekintve inkább égettük volna el a pénzt, a vetőmagokat, a felszerelést, mert ABSZOLÚT SEMMI nem lett belőle.”

    Vajon Izrael fejlődött többet az 25 évben, vagy a Fekete-Afrika (Szaharától délre eső része)?
    https://data.worldbank.org/?locations=IL-ZG
    GDP: 1995-ről 2020-ra Szub-Szahara 4,7szeres, Izrael 4szeres növekedés… 1:0 Afrikának
    Népesség: Szub-szahara: 1,95szörös, Izrael 1,66szoros gyarapodás… 2:0
    kicsit ugorjunk előre, mert e kettőhöz kapcsolódik az egy főre jutó GNI változás (itt 1997-től 2019-ig van izraeli adat, így ezzel számolok Afrikánál is): Szub-szahara: 2,43szoros, Izrael 2,28-szoros változás… 3:0
    Iskolába járás terén is felzárkózás látható, bár ebben Izraelnél nem nagyon van hova fejlődni.
    1 főre jutó CO2 kibocsátását Izrael 1995 óta dicséretes módon 17%-kal csökkentette 1995 óta, az afrikaiaknál viszont eleve olyan alacsony, hogy nem nagyon van hova lejjebb. Ez a két pont mondjuk legyen érvénytelen, de lehetne egy ide, egy oda is.
    Várható élettartam 23%-ot nőtt Szub-Szaharában, 7%-ot Izraelben… 4:0

    Lehet, hogy mégis képesek a feketék a fejlődésre?
    (És akkor még azt nem is pedzegettük, hogy Izraelben jóval magasabb volt ez időszak alatt a GDP arányos külföldi tőkebefektetés…)
    Persze az átlagos életkörülmények jelenleg Izraelben lényegesen jobbak, de valamicske felzárkózást lehet látni az afrikai aggregált adatokban, és ha szemezgetnék az országok között, akkor akár az átlagnál még sokkal jobban teljesítőt is találnék.

  55. Re:58
    „A tudomány és a vallás azért nem összeegyeztethető”
    A mai vallások jelentős részében valóban nem megy a dolog, de a buddhizmussal, hinduizmussal tökéletesen összeférhető a vallás és a tudomány(igazából a zsidó-keresztény vonallal is), csak szokatlan számodra a képiesítés és a terminológia.
    Teremtés mítoszokban elég jól le van írva a kozmológia, anyagi világ születése, stb, csak a sok bigott vallásos szó szerint akar mindent értelmezni, és a sok „tudományos” nem hajlandó a saját gondolati köréből kiszakadni.
    Pl Ádám és Éve története, és kiűzése a paradicsomból maga a neutron születésének leírása, de ebből mindent és az ellenkezőjét is kihozták a vallási irányzatok, csak éppen a lényeget nem.
    Megjegyzem a vezető kutatók java része elég mélyen benne van valamelyik ezoterikus irányzatban/okkult dologban, max nem teregetik ki a publikum felé.
    Oppenheimer miből is idézett, mikor a Trinityt felrobbantották?
    Miért is hívták az első működő atomfegyvert Trinitynek?
    Ennyit a tudomány és vallás összeférhetetlenségéről…

    Re:61
    Fekete Párduc Marvel film pont arra volt jó, hogy mintát adott a sok feketének, hogy ilyen világot is építhetnének(Wakanda) sok sok tanulás árán, mintsem tengessék az idejüket a tehénszarral kimázolt viskójukban. Nem megy egyik napról a másikra, de el kell valahol kezdeni.

  56. 61: Ha valaki közel nullát teljesít, akkor azt nagyon könnyű sokszorosára javítani.

  57. dajtás

    János evangéliuma úgy kezdődik, hogy Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος.

    A Kereszténység alapelve nem csak összeegyeztethető a rációval, hanem a kettő azonos.

    Sajnos a mondatrész fordítása ezt elhomályosítja. Pl. a magyar fordítás: „Kezdetben volt az ige…” Milyen ige? Fene tudja, hogy mit jelent ez a mondat így. Az angol fordítás: „In the beginning was the word..” word=szó…milyen szó, kinek a szava?

    Talán ha úgy fordítanánk, hogy „Kezdetben volt a logosz”, és megpróbálnánk megérteni, hogy mit jelent a „logosz” szó, akkor közelebb kerülnénk ahhoz, hogy megértsük. Sajnos nem egyértelmű a jelentése, mert jelent „beszédet” is (logopédus), de sokkal általánosabb a jelentése. A fenti mondatban a világegyetem racionális törvényszerűségeire utal, amit a Kereszténység Istennek hív. Segíthet, ha belegondolunk abba, hogy a „logika” szó töve, vagy hogy az olyan görögül összetett szavakban is szerepel mint biológia, geológia, stb.

  58. Tibor bá’
    Az azért gáz, hogy egy tényeken alapuló cikk, és az általa kiváltott kérdésre, csak ennyire telik tőled: MAGENTAAA !!! Semmi cáfolat, vagy válasz. Amúgy ha tényleg igaz ami a cikkben le van írva, akkor mi a helyzet az oltásfanatikusok által eröltetett nyájimmunitási céllal?

  59. Ha a tények oltás ellenes propagnadának számítanak – ¯\_(ツ)_/¯

  60. 57. Világfigyelö

    Szerintem:

    a vallás hit kérdése. Tekintélyelvü, és nem támadható ( cáfolhatóság helyett én inkább így fogalmaznám meg ). Vagyis kutatható, de csak részlegesen, szabályok határolta módon, mindaddig, amíg nem veszélyezteti az eredendö állítást, az alaptételt. A lényege: ne kutass, ne keress, ami kinyilatkoztatott, az az örök igazság.

    A tudomány alapja a kutatás, Alaptételeket fogalmazunk meg, erre elméleteket építünk, de ha az alaptételröl késöbb kiderül, hogy hamis, minden ráépülö elméletet is nem bizonyítottnak kell tekinteni mindaddig, amíg nem bizonyítják helyességét az új alapokból kiindulva.

    A legnagyobb különbség, hogy a vallás és vakhit számára a kutatás és a kritika életveszélyes. Ha megdöntik alapigazságait, megsemmisül a vallás. Ezért védeni kell minden eszközzel, legtöbbször az érzelmekre hagyatkozva. Nem véletlen, hogy a legtöbb vallás egy ígéretet hordoz: jobb élet reményét. Ezen a földön, vagy a másvilágon.

    A (valódi) tudomány ezzel szemben szabad kezet ad. Bátorít, söt elvárja a kutatást. Ha az eredmények megsemmisítenek egy alapigazságot, a tudomány nem pusztul el. Éppen ellenkezöleg: a megismerés új, magasabb fokára jut el, miközben lerázza magáról a túlhaladott, már nem érvényes elméleteket. A tudomány ezért mindig csak nyerni tud, nem szorul védelemre, sem megfélemlítésre, de még más véleményen lévök nevetségessé tételére sem.

  61. 60 malleusorbis:
    Nézd meg itt:
    https://www.gov.uk/government/statistics/national-flu-and-covid-19-surveillance-reports-2021-to-2022-season
    a „National flu and COVID-19 surveillance report: 22 July 2021 (week 29)”
    5. ábráját „Figure 5: Weekly confirmed COVID-19 case rates per 100,000, tested under Pillar 1 and Pillar 2, by age group”
    Egyértelműen látszik, hogy most a magasabb átoltottságú idősek körében alacsonyabbak a népességarányos fertőződésszámok, mint az 53.-1. heti korábbi csúcsidőszakban.
    Számszerűen a július 8-i 2 szurival átoltottságokat mellé téve:
    Korcsoport;Teljes oltottság %;Terjedés most/korábbi maximum
    10_19:;3%;204%
    20_29:;17,50%;123%
    30_39:;27,30%;81%
    40_49:;57,70%;58%
    50_59:;82,50%;43%
    60_69:;88,50%;34%
    70_79:;93,50%;27%
    80+:;93,20%;10%
    Ezeket rakd be egy Excel táblába, ábrázold az átoltottságot és a terjedésd „pont (xy)” grafikonon, tegyél rá logaritmikus trendvonalat (arra jön ki a legjobb R^2), és írasd ki a képletet:
    y = -0,521ln(x) + 0,2334
    R^2 = 0,9783
    Elmagyarázzam ez pontosan mit jelent, vagy elhiszed, hogy a magasabb átoltottság a korábbinál alacsonyabb terjedést hoz magával, még ha nem is 0-t…?

  62. 60 malleusorbis: Ha hozol Szingapúrból, Izraelből, USA-ból is kellő részletezettségű adatokat, azokkal is kiszámolom.

  63. Re:69
    A valódi tudomány szabad, és fejlődni képes, már csak az a költői kérdés merül fel, hogy most ez a helyzet áll fent, vagy nem… 😉

    Vallást csak ma gondoljuk merevnek. Ha a vallási alapok jók(nem valami összehamukázott tételekre alapszik), akkor bátran kutatható.
    Igaz vannak benne ugyan olyan fundamentumok, mint a tudományban, de a részletek kibontását senkinek sem tiltotta senki…

  64. 67: Tibor bátyám, nem oltásellenes propaganda a cikk! Mivel a deltával fertőzötteknél kb. 1000x -es a felsőlégutakban a víruskooncentráció az alfával fertőzöttekhez képest, így nem csak fertőzőbb ez a mutáció, de igen az oltottak is elkapják, és továbbadják. A delta mutáció igen sok mindent felülír az eddigi járványan, az már egy más kérdés, hogy a politika akar -e, és hogyan képes adaptálódni az új variáns által előidézett kihívásokhoz! Továbbá az oltottak többsége azt hiszi, hogy védett, mint pl. a gyermekbénulás védőoltás esetében. Ez igaz volt a vuhani változat ellenében, és még némi csökkenéssel az alfa variáns esetében is. A delta mutáció esetében a vakcinák a lélegeztető géptől, és a kórházi kezelés szükségességétől védenek már „csak”. Ja, és mivel az oltottak többsége azt hiszi, hogy ő akkor 100% -ban védett, nagy ívben tesznek a védekezésre is. Ezért is volt a maszkhordás zárt térbeni kötelező viselésének eltörlése egy hatalmas nagy HIBA! De mivel népszerűtlen, és első a PR és a népszerűséghajszolás, így el lett törölve a szakma ágálása ellenére is.
    https://virological.org/t/viral-infection-and-transmission-in-a-large-well-traced-outbreak-caused-by-the-delta-sars-cov-2-variant/724

    60: malleusorbis, a kérdésedre nagyon kézenfekvő a válasz! Már az alfa (angol) mutáció esetében is jóval nagyobb arányban kerültek gyerekek is kórházba, mint az eredeti vuhani változat esetén történt. Az, hogy a gyerekek is tünetek nélkül vészelik át ma már nem annyira helytálló ténymegállapítás. A delta (indiai) mutáció esetében pedig még az alfánál is több 18 év alatti szorul kórházi kezelésre.
    Nálunk a 3. hullám alatt is jelentősen megugrott a kórházakban ápolt gyermekek száma, és voltak akiket lélegeztetni is kellett. A már beindult de még lassú 4. hullám esetében pedig a nem oltott populációban, így a nem beoltott 18 év alattiaknál sajnos tarolni fog a delta mutáció, és itt jelentősen meg fog ugrani a kórházi kezelésre szorulók száma. Az osztrák adatok alapján jellemzően a kb. 14 – 30 év közöttiek között várható majd domináns növekedés a kórházi kezelésre szorulók között. Itthon ehhez hozzájönnek a 55-60 év feletti Sinopharmosok egy jelentős hányada is, nem véletlen a 3. oltási program augusztus 1 -től. Csak el kell kenni a „fiaskót”, így mindenki számára felvehetővé tették a 3. oltást 4 hónap után, mert így nem kell egyfolytában a Sinopharmról beszélni, meg arról, hogy bizony minden tesztelés nélkül, az összes 60 év feletti ezzel a vakcinával oltottnak be kellene adni 2 adag mRNS vakcinát.

  65. 74. Python,

    Tanusíthatom, hogy elképesztő, ami ment a kocsmákban az EB idején (főleg amikor az angolok játszottak). Nulla maszk, nulla távolságtartás, nulla gátlás, tömve a pubok, ordítozás, éneklés órákon keresztül.

    Mégis most úgy tűnik, hogy elég olcsón megúsztuk.

    Boris szerint itt az ideje megtanulni együtt élni a nyavajával. Aki fél, vigyázzon és ne menjen rizikós helyekre, tartson távolságot stb. Aki meg nem fél, az mehet, minden nyitva. És persze vállalja az esetleges következményeket.

  66. 72. dajtás

    „…A valódi tudomány szabad, és fejlődni képes, már csak az a költői kérdés merül fel, hogy most ez a helyzet áll fent, vagy nem… …”

    Nincs itt semmilyen költői kérdés, ha a tudomány szabad, akkor valódi, ha korlátozzák akkor nem. Pont.

    „…Vallást csak ma gondoljuk merevnek. Ha a vallási alapok jók(nem valami összehamukázott tételekre alapszik), akkor bátran kutatható.
    Igaz vannak benne ugyan olyan fundamentumok, mint a tudományban, de a részletek kibontását senkinek sem tiltotta senki…”

    Szó szerint ezt írtam: kutatható, de csak részlegesen, szabályok határolta módon, mindaddig, amíg nem veszélyezteti az eredendő állítást, az alaptételt.

    Szóval? 😉

  67. sleeper.-

    Adsz egy alkalmat, hogy egy másik fogalmat idecibáljak amit Gilad Atzmontól (A bolygó kicsoda c. remekmű) szerzőjétől tanultam.

    A nyugati kultúrában létezik két ellenpólus: az athéni és a jeruzsálemi (így hívja őket Gilad, szerintem eredetileg a német romantikusoktól származik). Az athéni pólus a ráció, a filozófia, a „tegyünk fel kérdéseket”, „vitassuk meg”, míg a jeruzsálemi pólus a kinyilatkoztatás pólusa. Az utóbbik úgy működik, hogy ez a szabály, ezt kell csinálni, ezt nem szabad csinálni, ezt kell gondolni, ezt nem szabad gondolni, stb.

    Az intézményes vallásokban mindig vannak jeruzsálemi elemek. De minden emberi intézmény úgy működik. A tudomány mindennapi működése is tele van velük. Amit leírsz az az ideális tudomány, nem a gyakorlati.

    Gilad egyébként azt hirdeti ezzel kapcsolatban, hogy nem igaz az, amit nagyon sokan állítanak (pl. Strauss), hogy az athéni és a jeruzsálemi pólus létezhet egymás mellett. Szerinte a jeruzsálemi pólus kiirtja az athénit.

    Chris Hedges, amerikai író a következő érdekes megfigyelést tette. Szokratész nyilván az athéni pólushoz tartozott. Ő a piacra járt és kérdéseket tett fel. Az a követője aki viszont leírta Szokratész munkásságát, Platón, viszont a jeruzsálemi pólushoz tartozott, mondhatni, fasiszta volt. Hedges szerint a „leírásnál” történik valami, ahol az athéni jelleg elvész. Jézus sem írta le amit mondott, mások írták le helyette. Amikor már leírták a tanait, és Egyházakat alapítottak, akkor elveszett az athéni jelleg. Szerintem nem a „leírás” aktusa a baj, hanem az, hogy az erkölcsi maximokat ha megfogalmazzuk, akkor bizonyos szituációkat lefednek, bizonyosokat nem. Olyankor újra kell gondolni őket, esetleg megvitatni is.

    Gilad még egy érdekes példát hoz fel: az emberi jogok ENSz általi chartája. A maga korában egy példaértékű előremutató dokumentum volt. Azóta viszont szervezetek tömege él vissza az emberi jogok fogalommal.

    Az is érdekes példa, hogy régen az USA-ban a „baloldal” tiltakozott a cenzúra ellen, ma ők tiltják be a Trumptámogatók mémjeit.

  68. 73 – Python:
    Nem az a kifogásom, hogy valótlant állítanak. A valóságot állítják be propagandisztikusan. „Az oltás nem véd meg a fertőzéstől.” De azt nem teszik hozzá, hogy az oltásnak nem ez a feladata. Akkor pedig miért hangsúlyozzák ki?

  69. Lassan a beoltott magyarokanak is tele lesz:
    Sinopharmra: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen;
    Pfizerre: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca;
    AstraZenecára: Pfizer, Moderna és Sinopharm;
    Janssenre: Pfizer, Moderna Sinopharm;
    Modernára: Sihonpharm, Janssen, AstraZeneca;
    Szputnyik-V-re: Pfizer, Moderna, Sinopharm.

    Ha valaki azt mondja, hogy ez rendjén való, akkor az…
    Ki hagyta ezt jóvá? Mi lesz ebből emberek? Hát hahó! Nem erről volt szó!

  70. Tibor bá, én így tanultam:

    A vakcináció célja a szervezet specifikus ellenállásának fokozása, mesterségesen előidézett immunitás, amely a szervezetet érő idegen, esetleg ártalmas, különösen kórokozókkal és mérgekkel szembeni védettséget jelent.

    Ha beoltanak engem mumpsz ellen, soha többet nem kapom meg.

  71. Infos: a vírusok sokfélék. Mumpszból elég egyszer kigyógyulni, és onnantól pipa, immunis vagy.
    De a morbilli–mumps–rubeola (MMR) vakcinát a gyermekek először 15 hónaposan, majd az általános iskola VI. osztályában újra megkapják.
    Náthás, influenzás, vírusos gyomorrontásos stb meg akárhányszor lehetsz, nem immunizálódsz véglegesen és nincs rájuk ilyen frankó oltás se.

  72. 84: AVATAR: BIZONY, ez így van. Adódik a kérdés: Miért? Megjegyzem a MUMPSZ csak egy példa volt…Influenzára egyszer oltattam magam életemben, kétoldali tüdőgyulladás lett belőle a nyár közepén…

  73. 79. Világfigyelő

    Elolvastam, és nagyjából egyetértek vele, ám ez így túl bonyolult. Szívem szerint én valahogy így fogalmaznám meg:

    Legyünk nyitottak és érdeklődők, ismerjük fel a szabályokat és a rendet, ám ne rabjai legyünk.Ha egy módszer jól működik, és beválik, alkalmazzuk, de ne habozzunk elvetni, ha túlhaladottá válik, mert akkor csupán kerékkötő.
    Nem az eszköz a fontos: Ne az ősöket kövessük, hanem azt, amit az ősök követtek.

    Személy szerint az utolsó mondatot tartom a legfontosabbnak: Ne az ősöket kövessük, hanem azt, amit az ősök követtek.
    És ez magyarázatot ad az ókori filozófusok problémáira. Szerintem a két filozófiai irányzat létezhet bizonyos szinten egymás mellett, sőt óhatatlanul egymásba fonódnak, akár ciklikusan is követhetik egymást. Az athéni megteremti a keretrendszert, a jeruzsálemi követője magáévá teszi, alkalmazza. Ám azzal, hogy szabályként alkalmazza, becsontosodik, és elveszti hajtóerejét, eredeti célját. Majd újra jön valaki, aki ezt felrúgva felszabadítja a gondolkodást.

    Láttál már vezérigazgatót tárgyalni? Aki igazi nagy koponya, az kérdez. Be meri vallani, hogy nem érti, mert fontos neki, hogy minden apró részlettel tisztában legyen. Közhelynek számít, de nagyon is célravezető az, amikor egy beosztása szerint jóval magasabb rangú ember azzal szólítja meg a beosztottját, hogy úgy magyarázza el neki a dolgot, mintha egy teljesen fogalmatlan embernek mondaná.

    Az ember gyakran belezavarodik. Elveszti a fonalat, vagy mellékvágányra kerül. Vagy terelik. Ilyenkor nem árt megállni egy pillanatra, és átgondolni, hogy mi is van most tulajdonképpen?
    Mit csináltak az ősök jól, ami példa lehet nekem? Jól lovagoltak, kiváló íjászok voltak. Tehát nekem is meg kell tanulnom lovagolni, és a nyílvesszőt a célba repíteni? Nem. Ez akkor volt. Ha ma ezt megtanulom, gazdagabb leszek és edzettebb is, de elvesztettem a lényeget. Ha harcolni akarok, akkor a lőfegyverekkel kel megismerkednem. De harcolni akarok?

    Mi lenne, ha úgy fogalmaznánk, hogy az őseink az érdekeiket érvényesítették a szomszédaikkal szemben, és ezt tudatosan, és nagy sikerrel gyakorolták.

    Ha eddig énreám úgy tekintettek, mint egy holdkórosra, aki mindig karddal hadonászik, lehet hogy holnaptól, egy jó modorú, iskolázott ember lesz előttük, aki tisztában van azzal, hogy mit akar, és hogyan tudja elérni. Nem fogom megtámadni a szomszédaimat, mert ma már nem ez a módja, és különben is gyenge vagyok hozzá. Meg akarom ehelyett tudni, hogy miért ellenségem az egész világ, és miért tapos el engem mindenki! És amikor felmérem az igazi (!) tényállást, az nagyon kiábrándító lesz: igazából mindenki magasról tesz rám. Ugyanis mindenki magával van elfoglalva, és amit én eddig személyes támadásnak vettem, az az ő – igaz durva, – saját érdekeit érvényesítő stratégiája. Őneki fogalma sincs arról, hogy nekem mennyit árt, mert én nem létezem a szemében. Ugyanis nincs érdekérvényesítő képességem, nem állok ki magamért.

    És ha kiállok majd magamért, akkor nem lesz olyan, hogy valaki megkérdezze, mint 29. Ábel, aki malleusorbis kérdésére azt kérdezi vissza, hogy mire mész azzal, ha valakit felelősségre vonsz? A válasz nyilvánvaló lesz: tudatosítani fogják, hogy a saját érdekeimért hajlandó vagyok kiállni. Ugyanúgy 33. Horváth Csongor nem fogja megengedni magának, hogy a kérdésre így válaszoljon: Hadd kérdezzek vissza … Holott máskülönben Csongor olyan szavakat is használ, mint hogy „gondolkozzunk”… Mára meg a jeruzsálemi iskola tekintélyelvű, megcsontosodott mintapéldányának tűnik, akinek már csak gúnyolódásra, és személyes sértésekre futja.

  74. 60: malleusorbis:
    „“A beoltottak közt is terjed és fertőz a delta-variáns”
    Ha ez igaz, akkor mi indokolja az egészséges fiatalok oltatását?”
    – Az, hogy ne kerüljön minden 10. fiatal kórházba és az, hogy ne dobja fel minden 100. fiatal a pacskerét. Ez ugye lehetséges azonnal, vagy posztkovid szindrómát követően is…
    – Meg az, hogy a gyerekednek ne kelljen majd kórházba kerülnie!
    Tények ja… _- 🙂
    Régóta tudott az oltottak nem tökéletes védelme a fertőzőképesség tekintetében és régóta elszállt a lehetősége is a nyájimmunitásnak.
    Ha valaki azt gondolja, majd most a delta jól átfertőzi a népeket és aztán meglesz a nyájimmunitás, oltári nagy tévedésben van, nagyobban, mint az oltásokat szent grálként tisztelők! Pedig sztem. a kormány és több másik ország kormánya is ebben bízik. Nem szóltak nekik, hogy a mutánsok, mint teljesen új kórokozók tudnak megjelenni és ismét meg tudnak majd bárkit halálosan betegíteni? Ördögi kör ez, ráadásul mindezt egy eszetlen masszában kellene kivédeni…

    Áruld már el, miért fáj neked, hogy a többség oltással kíván tenni valamit a járvány ellen?
    Metodikád alapján egy torokgyulladásra nem szabad bevenni gyógyszert, mert az mesterséges, bármi lehet benne, sokféle antibiotikum van, egyik alig hatásos, másik annyira új még, s a reklámokból arra is következtethetünk, hogy a háttérhatalom ezzel kíván függővé tenni, esetleg eltenni láb alól. Akkor tényleg inkább meggebednél néhány baktérium miatt, ill. vállalnád a rizikót a népi gyógymódokkal, mintsem végigszedd a szükséges gyógyszert?

  75. 86:
    Kattanj már le rólam segg:-)!
    ————————————————

    A vallás nem „tévedhet”, mert azzal összedől (persze kimagyarázni mindent lehet, de ez mégis csak egy lényeges sajátossága).
    A tudomány eleve a folyamatos megújulást, a bővülést, akár az új alapokra helyezést képviseli, kizárólag tapasztalati, nincs kifejezetten személyhez köthető háttere.
    S valóban, ezen az alapon a begyöpösödött tudós tényleg nem jobb egy vallás prédikátoránál!
    A vallás (függetlenül attól, hogy erkölcsileg mennyire elfogadható és előnyös, ill. mennyire próbál az ember érzékszerveire, vagy éppen vágyálmaira támaszkodni) átverés. Nekem ez a lényeg! Csak a szép máz miatt, ahogyan pl. a reklámok esetében is, sokan nem veszik észre és mennek utána… Jól van ez így! 🙂

    Hogyan is lehetne egy nem átverésen alapuló vonatkoztatási rendszer egy állandóan változó világban változatlan?
    Aztán, mivel nem ez a poszt témája, én ezt itt és most lezártam!

  76. 89: malleusorbis:
    Sajnos a tiéddel sem vagyunk előbbre…

  77. 89 – malleusorbis:
    A vakcinákkal kapcsolatos adatok nyilvánosak. Mindenki a saját felelősségére dönt. A gyártók nem tagadják le a mellékhatásokat és azoknak az előfordulási esélyét.

  78. 89. malleusorbis

    1. „…katonai bázisokat is meg akart jelöltetni fedezetként. …” – egy gyógyszeripari cég esetében az ilyesmire az ember minimum felvonja a szemöldökét

    2. az általam korábban elemzett eu-sszerzödésben is voltak érdekes részek a felelösséget illetöen, ám jó részük titkosítva

    3. meg kell különböztetni a kártérítéshez való jogot, és a reális elszámoltathatósági képességet – ezt amúgy a cikk is említi

  79. 91. Tibor bá’

    „…Mindenki a saját felelősségére dönt. …”

    Ez nem igaz. Itt ezen a fórumon is vannak nyomásgyakorlók, a való életben még nagyobb a nyomás. Erröl már írtam egyet s mást korábban, lehet hogy össze kéne szednem egy csokorba, megjelölve az eredeti idópontot is. Akkor láthatóvá válna az az agymosás, hogy amit akkor mindenki tagadott és fantazmagóriának tartott, fokozatosan valóság, söt: tömegek által elvárt és elfogadott valóság lett.

    A következö lépés a kötelezövé tétel lesz bizonyos csoportok számára. Amit aztán még könnyebb lesz kiterjeszteni.

  80. 80: Tibor bátyám, így már értem.
    Igen, az sajnos tény, hogy a mai Index az kb. az online sajtó TV2 szintű bulváros hírforrása lett az irányított kormányzati tulajdonosváltás után.

  81. Talán még ebben az évben lehet oltatni a 6 éves gyerekeket is.
    Azzal talán elkerülik a lélegeztetőgépet.
    Kórházi orvosismerőseink már nagyon készülnek az őszre.
    Haj!…. pár oltástagadóval kevesebb lesz tavaszra!…. 🙂

  82. 85 malleusorbis: Miért, miért… Miért nem egyforma minden gomba? Miért nem egyforma minden ember? Így alakultak az évmilliók során…

    No de lásd csak, a mumpsz esetén se 100% a védőoltás hatékonysága, csak épp nagyságrendekkel kisebb az esélye, hogy megfertőződsz és hogy ha ez bekövetkezik, akkor komplikációid lesznek, ha mégis találkoznál a vírusával:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Mumpsz#Megel%C5%91z%C3%A9se

  83. Bocs, 85 Infos-ra volt válasz, csak valamiért a Te neved keveredett a vágólapra.

  84. Reinkarnatorr. Legyen szíves egy linket küldeni nekem, hogy hány gyerek halt meg/fertőződött meg(tünetesen!) a vírustól.
    Köszönöm.
    Egyébként miért tett smile-it? Viccesnek találja?

  85. 99: Bár nem nekem szólt, de innen elég jól lehet tájékozódni az itthoni esetekről:
    https://atlo.team/koronamonitor-reszletesadatok/
    Az elhunytakról van életkor adat, a megfertőződöttekről itthon nem publikálnak ilyen információt.
    4 gyerek halt meg COVID fertőzöttként, 8 hónaposan, 14, 14 illetve 16 évesen, ebből a 8 hónaposnak a halálát Meningococcus vérmérgezés okozta Müller Cecília elmondása alapján.
    A hazai halálesetek (bő 30 000 eset) 1 %-át teszik ki a 0-38 év köztiek, 10%-át a 0-58 év, 25%-át a 66 évnél fiatalabbak.
    Egy 80 éves még oltással is nagyobb halálozási veszélynek van kitéve, mint egy oltatlan tinédzser. Viszont ha a fiatalok is oltva vannak, akkor az ő körükben is sokat csökken a járvány terjedése.

  86. 100. Avatar
    „Viszont ha a fiatalok is oltva vannak, akkor az ő körükben is sokat csökken a járvány terjedése.”
    Az eddigi tapaszataltok sajnos nem ebbe az irányba mutatnak:

    „A delta variáns a beoltottak között is terjed és fertőz
    Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre, hogy a korábban Indiában azonosított delta variáns a beoltottak között is terjed, és komoly aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban is, hogy ezt a mutációt akár terjeszteni is tudják az oltottak – írja a Reuters több ország egészségügyi jelentése alapján.
    Szingarpúrban a koronavírusos esetek háromnegyede az oltottakhoz köthető, de a tüneteik nem súlyosak. Izraelben 60 százalék az arány a jelentések szerint, az érintettek többsége 60 év feletti és/vagy krónikus betegségben szenved.”
    https://hvg.hu/tudomany/20210726_deltavarians_beoltottak_koronavirus

  87. Köszönöm Avatar. Világ szinten pár hete 400 körüli halálozást olvasam. Akkor ez a szám kb. megállja a helyét, nem?
    Etikus egy kísérleti vakcinával beoltani a gyerekeket?
    Nekem nem kell a tudományos körírés(abban látom, hogy nincs hiány).
    Egy egyszerű igen -nem választ várok.

    Sok heyen ott vagyok. Hobbimmá vált a hozászólások olvasgatása, abból jó leszűrni, hogy hogyan viszonyul a nép egy adott helyzethez.
    Ázsiába szakadtam. Ismerős, nem?
    A szitu a kövi:
    -Én beoltatta magam x vakcinával, a férjem y-al.Mit tanácsol a 12 éves lányomat beoltassam?
    – Én az önök helyében még várnék.

    Mire/miért mondhtatta ezt a doki? Holott köztudott, hogy oltáspárti.

  88. 102:
    A korosztályra vonatkozóan még nincsenek széles körű adatok, ezért természetes, hogy egy egyébként egészséges gyermek esetében felmerül a kivárás lehetősége.
    Amennyiben megoldható az izoláció és a járványügyi védekezés klasszikus szabályainak betartása, esetében valóban érdemes lehet kivárni.
    Amennyiben viszont iskolai közösségbe fog/kell mennie, a korosztályra engedéllyel rendelkező vakcinával (pl. Pfizer) oltani kellene.
    Kockázatokról pl. itt:
    https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/fertozo-betegsegek/pfizerbiontech-oltas-ezek-a-mellekhatasok-gyerekeknel/ptelpf8

  89. 96: Avatar: Pontosan így van, ahogy mondod. Ezért mostmár azt mondom, hogy van elég fajta oltás, lehet szelektálni, kinek mit: szerintem öregeknek Pfizert, középkorúaknak Astrát, Sputnikot, (megjegyzem, nekem a Sputnikkal van a legjobb tapasztalatom), fiataloknak még vitás, de Sputnikkal ott se lesz baj.

    A Sputnik jó anyag, mert van benne vodka… 🙂 Most kell nyomatni, mert most járványszünet van…

    És nem dobjuk fel a pacskert…

  90. 95. Reinkarnatorr :
    „Haj!…. pár oltástagadóval kevesebb lesz tavaszra!…. ?”
    A helyedben nem lennék ilyen vidám és magabiztos ! Mit teszel akkor, ha a kaszás inkább az oltottakból csemegéz ? Nem ismerheted a gusztusát !

  91. 99 Kis
    ” Legyen szíves egy linket küldeni nekem, hogy hány gyerek halt meg/fertőződött meg(tünetesen!) a vírustól.”
    Sosem linkelgetek. Saját tapasztalataimat, véleményemet írom.
    Tehát, igen, az ismeretségi körömben vannak covidban nagyon meggyötrődött, posztcovidos gyerekek. 3-16 évesek. Saját fülemmel hallottam a történeteiket.
    Van köztük oxigént kapott is.
    „Egyébként miért tett smile-it? Viccesnek találja?”
    Mivel nehezen tudok, vagy pláne a gyerekem!, elkerülni egy oltatlan, számomra potenciális Walking Dead-et, KÍNOMBAN röhögök rajtuk.
    Egy AIDS-est, el tudok kerülni, ha gumit húzok, vagy otthon prütykölök. 🙂 De hogyan lehet egy olyam covidost, aki pofán kögögi a nem oltható 8 évesemet?
    Köszönöm….
    105. Hanyistók
    A covid kaszás eddig 4 oltatlan ismerősömet vitte el.
    Miért ne legyek vidám és magabiztos? Éppen itt irogatok. Nem? 🙂
    Ha így folytatom, sose halok meg! 🙂

  92. 106. Tibor bá’
    Csak szólok, hogyha mondjuk teljes lenne az átoltottság, akkor bizony ez a helyzet elkerülhetetlen lenne.

  93. 101 malleusorbis: Lásd a 70-es (2021-07-27 – 17:37) hozzászólásomat itt.

    102 Kis: Az itt korábban felemlegetett mumpsz csak extrém esetekben halálos, mégis érdemes oltatni ellene a gyerekeket. Még a lányokat is, pedig a fiúkra veszélyesebb a vírus.
    400-nál szerintem több gyermek halt már bele, csak Angliában (Wales, Skócia és Észak-Írország nélkül) 0-14 év között 29 halottat ír a statisztika, további 37-et 15-19 év között (113 740 halálesetből). Kérdés ugye, hogy ki hol húzza meg a gyerekkor határát és van-e megfelelő részletességű adat, hogy tudjunk kalkulálni.
    Amerikában júli 22-i adatok alapján (azon államok adataiból, ahol jelentettek korcsoportok szerint):
    „Age ranges reported for children varied by state (0-14, 0-17, 0-18, 0-19, and 0-20 years)”
    „4,126,570 total child COVID-19 cases reported, and children represented 14.2% (4,126,570/29,023,908) of all cases”
    „Children were 1.3%-3.6% of total reported hospitalizations, and between 0.1%-1.9% of all child COVID-19 cases resulted in hospitalization”
    „Cumulative total deaths (all ages): 527,019
    Cumulative child deaths: 349”
    Ha az angol 0-19, és az amerikai (nem egyértelmű korcsoportos) adatokat vetítem ki a világ 4 203 776 igazolt COVIDos halálesetére, akkor 2439, illetve 2784 gyerekhalál lehetett.
    De valószínűleg fiatalabb korösszetételű társadalmakban ennél magasabb volt a COVID halálesetek közt a gyerekhalálozások aránya, így ezeket amolyan alsó becslésként tartom hihetőnek.

    106 Tibor bá: Vigyázz mit ígérsz, mert hiába vannak oltva az idősek, nagyobb a halálozási kockázatuk, mint az oltatlan fiataloké.
    Ezt ilyen egyszerűen összemérni csak akkor lenne igazságos, ha minden korosztályban egyenletes átoltottottság lenne.

  94. 110 – Avatar:
    Ha jól emlékszem pont erről fordítottam egy posztot. Az „arányaiban” nem lenne érthető?

  95. 105 Hanyistók
    Azért figyelj arra, hogy milyen adatokat hasonlítasz össze.
    Ha a népességben az oltások hatására 90%-al csökken az elhalálozások száma, akkor tisztességtelen dolog nem a 90% csökkenésre koncentrálni, hanem a 10%-ra, aki meghalt az oltás ellenére is, mert ha elbizonytalanítod azt a 90%-ot, akkor sokkal többen fognak meghalni.
    És akkor emberiség elleni bűnt követsz el… 🙁

  96. Az eeszt oldal megnyílt. Lehet jelentkezni 3. oltásra. Most jelentkeztem. Egyből kaptam időpontot vasárnap reggelre.

  97. Sokkal fertőzőbb, nagyobb eséllyel tör át a vakcinák nyújtotta védelmen, és súlyosabb megbetegedést is okozhat a delta variáns a koronavírus korábbi változataihoz képest, írja a New York Times az amerikai Centers for Disease Control (CDC), vagyis a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ egy belső prezentációja alapján.

    A CDC igazgatója, Dr. Rochelle P. Walensky szerint a delta variánssal megfertőződött oltottak orrában és torkában ugyanannyi vírust mutattak ki, mint azoknál, akiket még nem oltottak be. Úgy látják, a delta variáns fertőzőképesebb a SARS-nál, az ebolánál, a náthánál és a szezonális infuenzánál, körülbelü ugyanannyira fertőző, mint a bárányhimlő.

    A delta variáns olyan fertőző, mint a bárányhimlő
    https://444.hu/2021/07/30/a-delta-varians-olyan-fertozo-mint-a-baranyhimlo

    https://www.washingtonpost.com/health/2021/07/29/cdc-mask-guidance/

  98. Miközben a delta-változat halálos pusztítást végez az oltatlan közösségekben, újból felhívást intézve a maszkok és a vakcinák kötelezővé tételére, egészségügyi szakértők szerint az oltott emberek körében előforduló ritka „áttörő fertőzések” nem annak a jelei, hogy a vakcinák kudarcot vallanak. Ehelyett inkább arra figyelmeztetnek, hogy az oltástól elzárkózók még a beoltott társaikat is veszélyeztethetik – vélik amerikai szakértők, akik szerint így könnyen új mutációk alakulhatnak ki, amelyek veszélyesebbek lesznek.

    Szakértők attól félnek, az oltatlanok hozhatják el az új veszélyesebb mutációkat
    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/oltas-koronavirus-attoreses-fertozes-mutacio-delta-varians.733862.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük