(3601) Jelentés

Tibor bá’ fordítása

Climate News Network jelentése

2021 a 89. év

A klímaváltozás okoz még meglepetést, ha szimultán jelentkezik a melegebb idő a nedvesebbel. A több hő és nedvesség együttesen felborítja az ökoszisztémát.

A tudósok már több évtized óta figyelmeztetnek, hogy egyre nagyobb az esély bizonyos földrajzi helyeken az áradásra, míg máshol hosszan tartó szárazság és potenciálisan halálos hőség köszönthet be.

Azonban új kutatások feltártak egy nem várt fordulatot, mérsékelt és szubtrópusi zónák melegebbek és egyben nedvesebbek lesznek a jövőbéli nyarak alatt. Ez pedig számtalan nem várt problémát fog okozni: A hűvös és nedves, valamint a forró és száraz nyarakhoz szokott embereknek szembe kell nézni különböző gomba, élősködő, valamint mikroba fertőzésekkel.

„Azt találtuk, hogy ahol a hőmérséklet és a csapadék együtt növekszik, a klíma gyorsabban változik, mint ami a hőmérsékletből következne.

Kanadai tudósok jelentésében „eltérés az általános változékonyságtól” elnevezéssel illették azt, ami következménye lehet a globális átlaghőmérséklet folyamatos emelkedésének. Ez utóbbi, természetesen a fossziliák egyre nagyobb mennyiségű elégetésének. Ami viszont az atmoszférában található üvegházhatású gázok egyre nagyobb arányából adódik.

Tanulmányozták a régi feljegyzéseket egészen 1901-ig visszamenőleg, illetve kivetítették 2100-ig. Azt a problémát tárták fel, hogy a teremtmények: emberek, hasznos növények, kórokozók és rovarok, amelyek adoptálták magukat egy bizonyos helyi ökoszisztémához, kieshetnek optimális létkörülményeikből.

A klímaváltozás által okozott alapvető dolgok a fizikai tényekből származtatók, és könnyen előre jelezhetők: Óceánszint emelkedés, erdőtüzek, hőhullámok, szárazság.

Van azonban olyan nem várható kategória, ami az ökoszisztéma egyensúlyának felborításából származik – állította Colin Mahony, aki a University of British Columbia erdésze.

A fenyő ültetvényekben a gombás tűmétely (szó szerinti fordítás) elterjedése összeköttetésbe hozható a nedvesebb és melegebb körülményekkel. Szúnyogok által terjesztett kórokozók vidáman szaporodnak forró városokban, ahol régebben csak ritkán fordultak elő pocsolyák.

A hegyi fenyőbogár (szó szerinti fordítás) járvány, ami 10 évvel ezelőtt Észak Amerikában tizedelte a fenyőerdőket, jó példa lenne a vizsgált körülményekre. A szóba hozott tanulmány belemélyed a klíma modellbe és feltárja milyen ökológiai felfordulások várhatók.

A kutatás rámutat az Egyesült Államok délkeleti, Kanada középső része, Észak Ausztrália, Dél Afrika, Közép Ázsia, és az afrikai Sahel területeire, amelyek váratlanul olyan mértékben lehetnek forróbbak és nedvesebbek, ami már megzavarhatja a normális szintet.

„Úgy találtuk, hogy ahol a hőmérséklet és a csapadék mértéke együtt emelkedik, a klíma gyorsabban változik, mint ami a hőmérséklet emelkedésből következne.”

A kutatást a the Network’s report of a 2015 paper indította el, amelynek előrejelzése nagyobb esőzéseket és melegebb Földet jelezett.

A klímaváltozással kapcsolatos irodalom olyan hatalmas méretű, hogy az olyan hírportálok, mint a Climate News Network munkája igen fontos áthidalást nyújt a kutatók és a különböző tudományágban dolgozók között.

Ebből az vonható le, hogy a kutatók részéről a figyelmeztetések folyamatosan jelentek meg, most pedig levegő után kapkodnak, mert Észak Amerika és Kanada nyugati partján szélsőségesen meleg és hatalmas erdőtüzek uralkodnak, illetve egyik hely a másik után jelzi a szélsőséges áradásokat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

56 gondolat erről: „(3601) Jelentés

  1. Hát igen, a természet és a klíma finomhangolású dolgok.
    Az ilyen változások rendkívül megnehezíthetik az életünket, az élelemtermeléstől kezdve.

    Tavaly nálunk a poloska, alias büdösbogár nagy károkat okozott. Igaz erdőben lakunk.
    Bebújt mindenhova, olyan helyekre is ahova- azt gondoltam- látszólag lehetetlen.
    A műhelyben a fúrógépbe, a fűnyírókba, a gépek aksitöltőjébe, a kinti asztali melegítőbe, a ruhákba.

    Vicces ilyet mondani, de megkeseríti az életünket.
    Nem tehetsz ki semmit, pl. ruhát száradni.
    Elindítod a fűrész, hogy fát vágj és ezrével, de min. több száz bogár hullik ki belőle, szétkenődnek a gépek belsejében förtelmes bűzt és mechanikai-, elektronikai gondokat okozva. Gyakorlatilag kiirthatatlan. Mindenhol ott vannak, milliónyian.

    12 éve vagyok itt, ez idő alatt hatalmas változás zajlott le a szemem előtt. Láthatóan változik a természet, pedig ez csak egy lélegzetvételnyi idő.
    Gyümölcs gyakorlatilag alig van már évek óta, minden zabálja. A betegségek, a bogarak, a meleg. Idén katasztrófális a kiskertünk.
    A kútból állandóan kifogy a víz, őrjítő.
    A hatalmas nyírfáink kiszáradnak stb.

    A városokkal ellentétben-ahol nagyobb a civilizációs védelem, és nincsenek fák- mi hamarabb érzékeljük a dolgokat.
    Ott „csak” meleg van, de a polcokon van minden , igaz egyre drágábban.
    Egyébként ha még ennyi lenne, azt mondom, hogy hozzá lehet szokni.
    Olyan fákat kell ültetni, ami délebbre őshonos. Ötvözni kell a dolgokat. Víz kell, hogy legyen(mi is új kútra gyűjtünk) és jó mikroklímát kell csinálni, ebben segítségünkre van a sok fa. Az erdő hátrányai(ld. Büdös és egyéb bogarak) még mindig elenyészik az
    előnye mögött.

  2. Hát igen. Változik a klíma. Megdögleni emiatt meg pár(száz) millióan nem szeretnének majd.
    A klímamenekültek hoznak majd sok nyavaját magukkal. Gondolom covidra sem lesz mindegyik oltva, de akkor már a virus lesz a legkisebb bajunk.

    A permafrost olvad. Emiatt kellene parázni, ez tényleg mindenkit érint és nem védi ki az mRNS vakcina sem.
    Mondjuk nemrég láttam egy angol csatornán, hogy orosz tudósok szerint van megoldás. Jól ki kell vágni a szibériai erdőket, bevetni fűmaggal és az 2-3 fokot is hűthet az ottani felszínen. Ketten csinálják, apa meg a fia. Remélem belehúznak, mert szorít az idő

    Mindmeghalunk. Az a vicc, hogy nem vicc. :-/

  3. 2 mindenf: mindmeghalunk, ja. Talán még az oltottak is.

  4. Mind meghalunk? Hülyeség. 2050-re csak elektromos autók lesznek. A Fidesz 2100-ig marad a trónon III. Viktor vezetésével. Hej-huja-haj, sose halunk meg.

  5. 3: A klíma nem melegszik, ez csak egy globális átverés. Észrevettétek, hogy a hőmérők egyre magasabb fokokat mérnek? Mit gondoltok, miért nincsenek már higanyos hőmérők? Mert azt nem tudják manipulálni! A tengerszint emelkedés? Marhaság! Nézzétek meg a kútjaitokat, emelkedik benne a víz? Nem, sőt csökken! Ha a tengerszint emelkedne, a kútban is emelkedne a víz, ez elemi fizika. Nagyszüleink se védekeztek sok ezer évig, és itt vagyunk!Ha a hitünk erős, ISTEN gondot visel ránk, nézzétek meg az árvizeket, ott pusztítanak ahol a migránsok megjelentek. Véletlen? Szerencsére nekünk van egy Orbán Viktorunk, amíg ő él nincs mitől félnünk.

  6. Talán nem kellett volna szórakozni az időjárás manipulációval.

  7. Köszi Tibor bá, érdekes írás volt, még ha vannak is kétségeim az összefoglalóval kapcsolatban. (Tudom Te csak fordítottad.)
    „mérsékelt és szubtrópusi zónák melegebbek és egyben nedvesebbek lesznek a jövőbéli nyarak alatt”
    A kanadai tudósok jelentésében (nature) a 2. ábrát megnézve pl Franciaország a mérsékelt zónában (d) inkább szárad, lefele tart a páratartalom. Ahol jelentősen emelkedett a páratartalom, az kelet Mongólia (e), a többi esetben ha a folytonos vonalak x tengelyen való elmozdulásához (hőmérséklet emelkedéshez) viszonyítom a páratartalom változás elmozdulását, akkor nem tűnik jelentősnek (kb 1 szigmán belüli változás, bár az y tengelyről a beosztás hiányzik). Simán az oválisokon belül lennének a vonalak az X tengelyen elmozdulás nélkül.
    A UBC-s linken kicsit részletesebben is szerepel, hol találtak melegedő _és_ nedvesedő változást: „the southeastern U.S., central Canada, northern Australia, southern Africa, central Asia and the African Sahel” érdekes, hogy a nature-ön ez a lista ebben a formában nem szerepel. Felsorolást csak ezt találtam a publikációban:
    „CRU TS3.23 precipitation stations exhibit strong negative summertime Tx-Pr correlations in several distinct regions on all continents, particularly in China, central Asia, Australia, central USA, western Canada, Argentina, southern Africa, and the African Sahel (Fig. 5).”
    Ez viszont _negatív_ korrelációt emleget a hőmérséklet és a páratartalom változása közt…
    Én a (nyugat) kanadai (Fig 2 c) grafikonon nem igazán látom a páratartalomnak se a növekedését, se a csökkenését… az 1 változós (univariate, kék) és 2 változós (bivariate, piros) vonalak is eléggé együtt haladnak itt.

    Előre is bocsánatot kérek, hogy a fordításra is teszek megjegyzést, biztos vagyok benne, hogy Te ismered jobban az angol nyelvet.
    „Azt a problémát tárták fel, hogy a teremtmények: emberek, hasznos növények, kórokozók és rovarok, amelyek adoptálták magukat egy bizonyos helyi ökoszisztémához, kieshetnek optimális létkörülményeikből.”
    Nekem kicsit disszonáns itt a „teremtmények” szó, bár a creatures valóban ezt jelenti… Az „adoptálták magukat” viszont szerintem tévesztés, mert „adoptálni”=”örökbe fogadni”, viszont a „have adapted to”-t még csak nem is az „adaptálták magukat”, hanem simán az adaptálódtak, vagy alkalmazkodtak kifejezéssel fordítanám.

  8. 5: Ir01:
    A smile lemaradt a végéről!
    Egyesek még komolyan veszik és viszik a facebookra…

  9. Én egy „Earthship (azaz Földhajó)” projektet gyűrök otthon. Csináltattam is egy medencét. Innentől szarunk az árvízre meg a tengerdszint emelkedésre. A gyerek már most úgy úszik mint a hal.
    2100-ra úgy kiokosodik, hogy simán összebarkácsol a marson egy „mars-shippet” ha beveszik a marskolóniába. Ott meg, a kisebb vonzás miatt, simán tud vizen járni mankóval. meghogy viz sincs…
    Különben is éppen most jön egy aszteroida, az eltakarja a napot egy kicsit. Visszamegy az a pár nyomorult cesiusfok.

    Persze, majd így a nyári nyaralás alatt aggódok a felmelegedés miatt, mikor 35 fok alatt didergek az itt Adriánál, azt a szaunába járok melegedni.

    8. Horváth Csongor
    Azérse’ tettem szájlit! !!!!

  10. Épp tegnap volt a digi wordon a föld ahol élünk sorozat,Marokkói parasztokat mutatott akiknél a klímaváltozás miatt már nem nagyon megy a termelés-A fiatalok emiatt is és amúgy is a városokban akarnak megtelepülni.
    Persze ezek a parasztok nem olyanok voltak mint itt hogy traktor meg vízszivattyúval dolgoznak , hanem csak kapás parasztok.A víz pár éve 3m mélyen volt, most 100m.Talán előjel a változás ami majd szép lassan húzódik fel északra.Holnap már a görögöknél lesz baj, holnapután pedig nálunk.
    ———
    Épp ma mondta az időjárásjentés hogy 100 éve 40 fok meleg volt. Kérdés hogy az csak becsúszott akkoriban egy ilyen nap? Vagy gyakran volt olyan év hogy előfordult?
    ——–

    1.Balázs
    Én szoktam motorozni az erdőben.Most ugye teljesen száraz minden.De nagy kánukulák idején ezek is ki tudnak száradni. Így igaz hogy az érzi a változást aki benne él vagy figyeli a természetet.Az aki városban él vagy klímás autóval jár nem érzékeli a változást ami a határba végbemegy.

    A napraforgó már 50%-os , de száraz a föld.És itt felénk homokos is .Azon gondolkodtam hogy vajon 50 éve is homokos volt a föld vagy mi tettük tönkre a szántással? Mert ha belegondulunk hogy cirka 50 éve még nem voltak ilyen nagy gépek és talán trágyáztak is.Szóval 50 éven keresztül kihordtuk a búzát, kukoricát a föld termőrétegéből.Gondolatban állítsunk egymás mellé 3-4-500 pótkocsinyi búzát(50 évnyi termés) ,kukoricát amit leadott a föld.És cserébe nem kapott semmit vagy csak egy kis műtrágyát.Nem is tudom hogy a homokszemekből hogy tud megnőni a napraforgó.
    Én nem érek mikrobiológiai szinten a földhöz de szerintem nagyon szar állapotban lehet.Ráadásul a maradék élőflórának nem hiszem hogy jót tesz az erős napfény vagy aratás után a 40 fokos nap.De amúgy meg minden évben megterem minden mégis a szántókon.

    Nem is tudom hová tűnik az a sok tápanyag.Learassuk a búzát ,azt megeszi a tehén, abból lesz macisajt, azt megesszük , lehúzzuk a wc-n , megy a szennyvíztelepre , ahol összekeveredik műanyag mikroszemcsékkel ami a ruhákból jön,meg egy kis domestosos víz.Szóval lassan már 30-40 éve megy a szennyvíztelepre a szarunk amit kienged nálunk a telep az zagyvába.Szóval a búzaföldekről immár 50 éve jön ki a termény és szar formájában a szennyvíztelepre megy.Elvileg a telepek környékén vagy a folyókban már nagyon dúsnak kellene lenni a földeknek persze megspékelve mikoroműanyaggal és egyéb szennyezőkkel amit leöntönek otthon 😀 . De tényleg hová tűnik a sok tápanyag amit megeszünk? 😀

    A gyümölcs dolog érdekes :felénk is alig volt meggy, cseresznye és a sárgabarack is lehullik mielőtt megérne az a pár szem.A drágulás amiatt is van hogy nincs aki leszedje, már napi 15 eft-ért sem megy senki.A fiatalok ilyet nem csinálnak.Régen voltak napszámosok, ma az a generáció kihalt.
    Valahol olvastam hogy a kistermelőknél is baj van.Nem tudom ez igaz e.Mert sokszor azt látom hogy az EU-s támogatásokból a kulákgyerek aki almát termel (fátyolllal letakarva, permetezve stb…) 20 millás bmw-vel jár.
    Viszont a gyümölcsnek is van egy mikroklíma amit szeret .Pl ha sok az eső,pára akkor elrohad a cseresznye.Lehet gyümölcsfák esetén még további +1 vagy +2 fok emelkedés után tizedannyi termés lesz.

  11. Egy meggyfám van, tele volt meggyel. Cseresznyém annyi volt, hogy nem bírtam leszedni… Négy barackfám van, ebből kettő ötven éves, tele voltak barackkal, 100 liter cefre érik a hordóban. 25 diófám tele dióval, igaz, tavaly elvitte a penész, de idén kaszáltam alattuk, összeszedtem a lehullott leveleket, kaptak téli lemosó permetet, lemeszeltem a törzsüket…

    A helyzet az, hogy nem mindegy, milyen fajtákkal, hogyan termesztünk… Érteni kell egy kicsit ahhoz is…

    Szúnyog nálam nincs, viszont van 17 fecskecsaládom, amik szúnyoggal is táplálkoznak. Csak víz, meg némi sár kell nekik, hogy tudjanak fészket építeni. A barázdabillegetőim hatékonyan irtják a kártevőket… Igaz, fészkelőhelyet kellett nekik csinálni… A csapadékvizet mogyoróbokrok alá vezetem, amit szeretnek a sünök… Mindenevők… A mogyoró kukacait is szeretik. Nekik is van itatójuk… A kis akácerdőmben ölyvek, baglyok fészkelnek, zabálják az egereket…

    Ha ki van téve egy állandó folyóvizes kis medence, ilyenkor rengeteg madár jár rá, és itt is maradnak, mert nekik ez egy oázis…

    A természettel meg kell tanulni együtt élni, és minden hely más…

  12. Húú infos,

    szép helyen élhetsz! gratulálok hozzá.
    mekkora területen gazdálkodsz és merre vagy – ha egyáltalán – az országban?
    nekem a dió már évek óta megfeketedik.
    minden gyümölcsöt élvezhetetlenné tesznek a poloskák de még a paradicsomot és a paprikát is kikezdik
    évek óta nincs tél, idén egy napon volt csak -10 c fok.

  13. 12

    🙂

    A meszelt törzs a szúróbogár ellen olyan, mint macskát szarni.

    Mi most örvendezünk a rigófüttynek,15 éve mikor locsoltuk a füvet csapatostul jöttek fürödni,olyan műsort rendeztek hogy …
    csak a szarkák elszaporodtak és a rigóknak annyi.
    Tavaly bagoly kölykök visítottak hogy-hogynem,rengeteg a rozsdafarkú,és még a búbos banka is idetévedt közel 35 év után.
    Ja,paradicsom sehol,burgonya úgy ahogy,barackfánknak annyi,fiatal fa,4 éve degeszre ettem magam kopasz barackkal,alma szenved,tuják rozsdásodnak.
    Dió fele még fent van két permetezés után is.Zeller stb egy nagy rakás sz…
    Eper 20 négyzetméterről 24 kg !!!

    Egyszer beszélhetnénk a vetőmagokról,és a permetezőszerekről,hogy rohadna meg mind a lassan heroin árú szart nem érő vegyszermaffiáról is.

    Ja,Pest külső kerület.

  14. 12. öreg: vess el egy marék búzát, azt sokkal jobban szeretik mint bármi mást… Mikor búzát vetnek a határban, nincs poloska nálam. Esztergomtól nem messze, a szlovák oldalon egy tiszta magyarlakta faluban van egy faluszéli tanyám, nagyjából egy hektárnyi, olyan dzsungelt csináltam 20 év alatt, hogy saját faunája van… Cél a teljes önellátás. Mikor a városban 4O fok van, én kútban hült görögdinnyét majszolok és pinacoladat kortyolok kellemes árnyékban, teljes komfortú vályogházam hűs gangján és hálásan azt gondolom, hogy Isten hordoz a tenyerén.

    A dió megvédi magát, ha van elég vize, jó a talaja, nagyon szereti a lebontó baktériummal kezeltetett pöcevizet, de nem árt neki a korai nedvkeringés megindulása ellen a törzsmeszelés, és a télvégi rézgálicos lemosópermet az a penészt, gnomóniát, xantomónászt eltávolítja, de minimum gyéríti. Nálam még nincs fúrőlégy, de én takarítok alattuk, kaszáló traktorral összeszedem a leveleket, és elásom. Ilyenkor nem kell kaszálni, mert kiszárad a talaj, de már ki lehet akasztani a sárga ragacsokat és figyelni, megjelennek e a fúrólegyek.

  15. Több helyen olvastam hogy már látták a fecskéket gyülekezni ,de a gólyákat is.Ilyen hamar még sohasem indultak állítólag.Vajon miért indulnak?

  16. Infos

    Jó egészséget hozzá.

    Jó lenne ilyenekről,megfigyelésekről beszélni,- minden téren- azt tartom korrektnek,de itt a hírmaffia pro-kontra bedarálja a gondolkodást.

    Minden jót.

  17. Egyre drágul az élelmiszer.
    Most lett bejelentve:Jövö hónaptól a liszt ára 50, az étolajak ára 30 százalékkal ugrik.
    Nem beszélek olyan luxuscikkekről, mint a 70 százalékkal megdrágult kávé, illetve csokoládé, én megvagyok nélkülük is.Amit hallottam, az a kakaó és kávétermelés csökkenése az éghajlati változások miatt.
    A méztermelés is visszaesett valamelyest elöző évekhez viszonyitva, ezt is emlitették, kevesebb volt a virághozam idén.
    Sebaj, van kinai müméz, kinek gusztusa támad rá. Nagyon olcó!!!
    Attól félek, hogy lassan bár, de kezdünk elindulni valamerre…

  18. Köszönöm.

    Ötlet: próbáltad már a diólevél teát? Kezelhetetlen operálandó nyelőcsőfekélyemet teljesen elmulasztotta… Sebész nagybátyám nem hitt a szemének, mikor ledugta a szkópot. Sötét helyen szárítható, így télen is iható. MINDENRE IS JÓ és FINOM! Én kis kókuszsziruppal szoktam megbolondítani…

  19. andrew: Nálam most két hete keltek ki a fecskefiókák, bolyhosak még, a kis gólyák ilyenkor még repülni tanulnak… Aki nem ismeri a természetet, annak fura, ha sok fecskét, gólyát lát, szerintem semmi baj nincs velük…

  20. Számtalan jó hatását olvastam,nem próbáltam,valószínű dobbantana és jönne vissza,nem nagyon bírom az illatát.
    Kölyök koromban szívesen ittam egy nyeletnyit a dió likőrből,de a gyógyszertári alkohol 13000 ft/ liter.
    Ez egy vén fa,születésem óta itt élek ennek 54 éve,akkor már itt volt,a harkály degeszre zabálja magát rajta,szinte furulyát csinál az ágaiból,középen tele lárva szerű valaminek a járatával.
    Közel 15 méter magas,futódiónak hívtuk,de mostanában 3-4 éve elhalnak a főágak,a déli oldalon szinte elpusztult.
    Volt olyan év hogy 14 kg dióbelet adtunk el belőle,abból vettük a húst a szalámi kolbász készítéshez.és nekünk is maradt degeszre .
    Evvan.
    Nehéz rendbe rakni és kockázatos,amíg működik működik.
    Közel 35 ezer az idei permetezőanyag,vegyszerben úszik minden,1000m2 telken,elegem van.Itt a szerves trágya elérhetetlen,komposztálunk mindent de az kevés.
    Fúrt kútunk van igen jó minőségű vízzel,ha nem lenne nézhetnénk a sívó homokot mint Szaúd Arábiában.
    Pesten minden drága és szar,tele dísz telekkel és barbecue-zó dísz köcsöggel a szomszédban,szinte ujjal mutogatnak amikor húzom a gyomot napestig,a gyep térkő kombós kecskebaszó betelepülő, barkács áruház szórólap címfotójáról visszaköszönő
    szardarabok.
    Már hogy bocs,elragadtattam magam.

    Ha azt mondom,ez a kerület és ez a része ahol lakok,egy mezőgazdasági terület volt a ’70-es évekig,és most az épülő zslakópark egyik utcája az akkori mezőgazdaság itteni fenegyerekének a nevét viseli.
    Mi?..hogy pofán köpnek?
    Naná.

    Na..bocs,itt nincs nyugalom.

  21. Bocsánat hogy elkanyarodtunk offba. Volt nekem is olyan bogaram, beoltottam őket: fúrtam a törzsbe három oldalról 5 cm mély 6-os lyukat a föld fölött 1O centire három oldalról, és egy nagy fecskendővel Galmectint nyomtam a fákba, ősszel. A Galmectin higított ivermektin féregirtó… A dió télen is él, csak takarékon, ha levágod az ágát csöpög. Na ez a galmectin eljut a dió minden porcikájába, és minden férget megöl. Madárnak, állatnak nem árt, levélbe kerülve lebomlik az UV fény hatására. Arra kell vigyázni, hogy a fecskendős lyukak légmentesen zárjanak, ezt oltóviasszal szoktam megoldani. Nálam penészre, gombára is bevált. Meg lehet menteni így a vadgesztenyét is.

    A trágyázást illetően próbálkozzál csalánt vízben rothasztani, áztatni, és mikor iszonyú büdös, akkor jó. Homokot trágyázhatod, amennyit akarod, eredmény kevés lesz. A homok megeszi a trágyát. Oda agyagos föld kell, némi pirolizált faszénnel. Iszonyú meló. Magaságyás egyszerűbb. 2O centi rendes földben megnő a retek, saláta, bármi. Gabionból csináltam magaságyást, palettából egyszerűbb. Alulra teszel kerti komposztálandó kerti hulladékot, fölülre földet, kész a kert.Első a saláta, egyik oldalába borsó, másikba koktélparadicsom, ízlés és fényszeretés szerint.

    Én paradicsom alá snidlinget vetek, szeretik egymást, és én gyönyörködök a szerelmükben és eszem a gyümölcsét. Barack alá sóskát, imádják egymást. Dió alá kaszálékot szórok, nem kell annyit öntözni, plusz tiszta. Krumpli helyett csicsókám van, nő mint a gaz, szép, takar, és nem kell raktározni, mert elvan a földben. Virágnak fűszereket, cserépbe. A dióimat időkapcsolós szivattyú öntözi gyökérre.

    Na, mégegyszer elnézést az offért…

  22. Holnap átolvasom,még egyszer amit tudok még hasznosítok.

    Üdv.

    Remélem nem foglaltam helyet időt.

  23. 12. Infos

    Jó ezek az off-ok.
    Magam is sok hasonlót kipróbáltam, hasonló tapasztalataim vannak. Mondjuk ez a diófába galmectin-fecskendőzés abszolút új nekem. Érdekes!

    Azért jól gondolom, hogy van egy szakmád is, amiből élsz?

  24. Infos!

    Köszönöm a rengeteg értékes információt!

  25. Balázs: infoRMATIKUs

    De mondhatnám azt is, hogy kárpitos, kőfaragó, kőműves, villanyszerelő, kertész, felcser, nyelvész, textilmérnök, nyomdász, ács, asztalos, szabó, hegesztő, üveges, fűtésszerelő, vízszerelő, autószerelő, gépszerelő, autófestő, könyvtáros, zenész, hangszerhangoló, sörföző mester, építészmérnök, gipszkartonozó, csempéző, ablakos…

  26. Re:24
    Nagyon szükségünk lesz az új tudásokra, mert a régi „bevált” megoldások korának vége van, a gyors adaptációhoz más szemlélet kell, máskülönben bele fogunk szaladni a pofonerdőbe.
    Infos jól láthatóan nem visel szemellenzőt, talán azért is, mert nem szakmabeli, ami okán hajlamos az ember dogmatikus/vakká válni.

  27. Mindmeghalunk, kivéve Infos! 🙂

    Ez az offba hajló topik mennyivel érdekesebb, mint simán csak kihalni.

    Egyébként galmectin-t be lehet szerezni Magyarországon is? Nagyon kipróbálnám. A diófákat pár éve szurkálják a kis dögök nálunk is.

  28. hecklerk: állatorvosnál talán. Kitanultam ezeket a mesterségeket, mert nagy volt a család, mindenkinek volt valamilyen mestersége, ipara, és a gyerekeket kézközött adták, hogy tanuljanak, segítsenek, aki jól csinálta, és levizsgázott, kapott mesterlevelet. Tudtad pl. hogy „varázsvíz” és pokróc nélkül kerekes üvegvágóval nem tudsz üveget vágni?

    Aztán a szabómesterség pl. jól jött a felcserségnél, mert úgy varrtam össze a kutyám felszakított, kifordult hasát, vagy a szomszéd törött demizsonnal félig levágott kezét, hogy később nem szakadt föl a seb, és nagyon gyorsan gyógyult, vagyis az alkalmazott interdiszciplináris tudás párhuzamos alkalmazása is új lehetőségeket tár fel, nem kell újból feltalálni a melegvizet.

    Nem fogunk kihalni. A hátrányból lehet előnyt csinálni, csak az irányt kell megváltoztatni, illetve azt, hogy honnan nézzük.

  29. Re:29
    Nem akarásnak nyögés a vége, de jól láthatóan sokan(te is) nem nyögni, hanem boldogulni akarnak. 🙂
    Persze lehet órákat picsogni, és depizni mindenen, de így nem sok értelme van élni, mindenből ki kell hozni a maxot. Indiai nyomorúságos körülménye között is élnek boldog emberek, van mit tanulni tőlük.

  30. re 30: hatalmas luxusban élunk… Kinek az udvari muanyag pocsolya a luxus, kinek az autó, aminek nem tudja kicserélni még a kerekét se, kinek meg egy jó szerszám, tudás, konyv, internet, amin, ha valamit nem tud, utánaolvas…

  31. Re:31
    Én már egy ideje műszerekből „tankolok” be, és papír alapú szakkönyvekbe.
    Közelmúlt fogása egy AT&T-től leselejtezett HP logikai analizátor volt.
    Most javítom le a kábelét, mert számomra használhatatlan fejvég van rajta.

  32. Ismerős… HP1662-est használtak a méréstechnikusaim. Tilos volt közel menni hozzá, nedves álmaik voltak, ha rágondoltak… Meg volt még egy zöldképernyős oszcilloszkópjuk még a szociból , az volt a pornósztár 🙂

    A szakkönyvek nálam is már be vannak tárazva, meg amit kell, kinyomtatok. Németországban halomra dobálják ki a konténerbe a becsomagolt, vadonatúj esztergapadokat, egy kisebbre fáj a fogam… Folyamatban van a kukázás…

    Kigondoltam egy újfajta asszimetrikus forgótárcsás Stirling elven működő motort, a forgó tükörparabolám már kész hozzá, megvan a generátor is, csak a motor hiányzik, egyelőre egy kétütemű kaszálómotorból fabrikált gőzmotor hajtja, kis teljesítményen. Úgy hívom, SZAMOVÁR… Na ehhez kéne az eszterga…

  33. 33@: Infos: Minden tiszteletem a tiéd, de nem lenne egyszerűbb (megbízhatóbb), egy szigetüzemű napelemes rendszer?

  34. Re:34
    Mert az nem olyan izgalmas…

    Re:33
    Jó pár éve bíráltam egy tükrös rendszerű napenergiás rendszert egy pályázatban.
    A mi éghajlati övünk nem a legjobb erre, mert kevés a tiszta napsütéses órák száma…
    Ide napelem való, észak Afrikában tükrös rendszerek(durván a poli Si PV-nek 0,4%/fok C a teljesítmény degradációja, magyarán túlmelegszik sivatagi környezetben, és leesik a teljesítménye). Ennek ellenére a PV lett a befutó, mert annyira olcsón gyártják már, hogy nem számít ha lekonyul a mező teljesítménye a melegtől, rá raknak pár plusz panelt kompenzálás gyanánt, és a probléma még van oldva(ugyan ezen okból a forgatós PV rendszerek is kihaltak, olcsóbb a napelem, mint a forgató vas).

  35. infos:
    lehetne veled felvenni a kapcsolatot privát módon – persze csak ha nem gond?
    Tiborbá megtudja adni az email cimemet.

  36. 32.dajtás
    …”Én már egy ideje műszerekből “tankolok” be, és papír alapú szakkönyvekbe….”
    dajtás barátom, igyekezz valamelyes élemiszert is betankolni, mert egy réges-régi magyar táncdal szerint, amire Tibor bá biztosan emlékszik,
    „Csak egy nap a világ, ki tudja holnap mire ébredünk”
    Nos, nem tudom, mit , mennyit és hogyan tálalják nektek odaát a tegnap-tegnapelötti a mi környékünk fölött gyülekező viharfelhőket.
    Nem elöször történik meg, hogy támadások érik a Perzsa-öbölben áthaladó hajókat, országom és Irán” te rúgtál meg elsőnek, én csak visszarúgtam” alapon.
    Ma este kerül be a hirekbe a mai legfrissebb incidens, iráni támadás egy tartályhajó ellen, két halálos áldozatot követelve, egy brit illetve egy román állampolgárt.
    Amerika máris bejelenti, hogy nem riadnak vissza egy katonai beavatkozástól sem,vagy fontolgatják lehetőségét, ez egy és ugyanaz, más szavakkal valamint, és ez ÚJ, ezentúl amerikai hadihajók fogják kisérni a Perzsa öbölben tartozkodó hajókat!
    A mai támadásban megsérült tankert máris egy anyahajó kiséri.
    Ennek a lépésnek óriási geopolitikai hordereje van Irán szempontjából és ez lesz a dinamitos hordó, amely iszonyatos háborút robbanthat ki az öbölben, és amelyböl Amerika most kihúzta a gyújtózsinórt és hadd lássuk, hogy ki lesz az , aki a gyufát hozzáérinti.
    A helyzet megértéséhez hadd magyaráznám el röviden az összefüggéseket: Irán, mint a régió legnagyobb és legerösebb országa, mindig is állitgatott meg ilyen-olyan hajókat, őgymond átvizsgálás céljából, nevezzük ezt kalózkodásnak, önkényességnek, aminek akarjátok, de az erösebb kutya viszi a csontot alapon, mindenki morgolódott ugyan, de ennyi.Nem titok, és Irán nem is titkolja, hogy eszméletlenül gyors naszádjai ott teremnek szempillantás alatt az öböl bármelyik pontján, bármelyik hajó mellett és a környék kisóvódásai még vinnyogni sem nagyon mernek.Volt rá példa a közelmúltból,és erre ti is emlékezhettek, hogy egy-egy renitenskedő , a naszádok utasitásait nemigen engedelmeskedő hajó hát…izé… megjárta…De a dolgok ennyiben maradtak, Irán domináns öbölbeli poziciója hallgatólagosan elismerve, nem volt komolyabb probléma.
    MAI NAPIG, mikor Amerika bedobja a szinte cassus bellinek számitó kisérgetését a hajóknak.Ezt Irán , mint a környék legerösebb kutyája, nem hinném, hogy megengedi, mert öbölbeli presztizsének annyi, ugyanis az iszlámban igazhivő számára nincs nagyobb arcvesztés, nagyobb karaktergyilkosság, mint meghajolni, retirálni egy GYAUR diktátuma elött iszlám környéken, azaz ALLAH FÖLDJÉN. Arab világban ez teljes morális megsemmisülést jelent, ismerni kell az iszlám néplelket ahhoz, hogy megértsük, ez Irán számára lemoshatatlan szégyenfolt, egy boritékolt becsületbeni nemzethalál.
    Aki amerikai ezt a kijelentést tette, az vagy nem ismeri semennyire az iszlámot, azaz hülye, vagy nagyonis, akkor viszont Amerika mindeáron háborút akart Irán ellen.
    Legyen bárhogy, egy esetleges háború következményei a legnagyobb nyersolajkitermelő vidéken átgyürüznek hozzátok is, minden hozadékával.
    Kis bespájzolás nem fog megártani senkinek, gondolom én.

  37. Re:37 Bálint
    Sok mindent bespájzolok, jelen esetben műszerekről, szakkönyvekről van szó, de ki mondta azt, hogy élelmiszerből nem vagyok bespájzolva?
    Csak annyit mondok, hogy legutóbb március elején vettem tésztát, de nem azért mert nem esszük. 😉

    Nálunk is megjelent ez a hírekben, de nem főcímben.
    Most megy az Olimpia láz, ami sok mindent eltakar.

  38. Min 3 hónap, plusz víztisztító, plusz valamilyen tartalék áramforrás, és egy szükség tűzhely. Én ezt abszolválni tudtam úgy, hogy 2. emeleti társasházi lakásban lakom.

  39. Köszi. Én 4-5 hónapot céloztam meg. Ha meghúzzuk magunkat akkor plusz 1-2 hónap.
    Persze faluhelyen egyszerűbb. Még egy aggregátor hiányzik, de azt csak akkor amikor beüt a gubanc.

  40. Nem értek hozzá. Hogy lehet kimutatni, hogy melyik variánsal van megfertőzőve valaki.
    A gyorsteszt alkalmas rá?

  41. Re 35, Dajtás: A minap becsapott egy villám tőlem kb. 50 méterre úgy, hogy két „nyila” volt, az egyik fölöttem, a másik alattam – a területem domboldalban van. A tetőm deszkatető, bitumenes zsindellyel fedve, tehát gyújtós. Mindamellett, hogy majd egy hétig süket voltam, a rádióim, amik nem voltak földelve, megsültek, a kerti ledes napelemes jelzőfényeimmel együtt.

    A napelemekre, meg az inverterre ez milyen hatással lenne?

    Kb. 1300 W/m2 a napállandó, ebből szerintem kb. 1000W/m2 a meleg májustól októberig. Ha elérem az 50 százalékos hatásfokot, a hulladékhőt akkor is tudom használni még melegvíz előállításra, és nem kell törődnöm a majdani szeméttel. Meg magam tudom javítani.

  42. 34. Gartai: most lehet, hogy egyszerűbb lenne, de egyrészt drágállom, másrészt – lehet, hogy maradi vagyok, de nem tartom megbízhatónak.

  43. Re:43
    Az összes kütyüd azért dobott hátast a villámtól, mert akkora EM impulzust kapott a villámtól, hogy a félvezetőkből kijött a füst, ami működtette őket. 😉
    Tipikusan hiányzó túlfeszültség elleni védelem esete, másrészt egy napelemes rendszer B+C fokozatú túlfesz védelemmel van ellátva, ami típustól függően 20-40kA villám áramot is elemészt.
    Ha ez nincs, akkor meszeltek a rendszernek, de a prakszisom alatt egy rendszer sem nyúlt ki túlfesztől, igaz mindegyiken volt védelem…

    Egy előnye van a mechanikus hőerőgépednek, hogy kőprimitív, és szervizelhető, szemben a magas hozzáadott értékű felvezetős technikával. A szórt napfény fog igazán gondot okozni, mert a tükrös rendszerek itt nagyon rosszul muzsikálnak, plusz max egy számjegyű villamos hatásfokot fogsz hozni, szemben az erős >15%-nak amit már bármelyik dzsunka szolár kínai napelem is tud.
    Ne értsd félre, nem akarlak lebeszélni a projektedről, tök jó hogy foglalkozol ilyennel, nekem is vannak olyan dolgaim, ami nem a legjobb megoldás, de barkácsolni szeretek, és meg akarom csinálni(döglött bringákból GPS vezérelt fűnyíró robot traktor)

  44. @45 Infos: Attól tartok, lehet a mechanikus rendszered javíthatóbb lesz, mint az elektronikus, de megbízhatóbb biztosan nem, valamint kíváncsi lennék hogyan szabályozod majd a generátort, hogy valami értelmes ( 230V 50Hz ) villany jöjjön ki belőle, szerintem ez is elég kemény dió, de amúgy sok sikert hozzá.

  45. Re:47
    Sehogy sem kell szabályozni, mert a hőerőgép jobb esetben meg tud majd hajtani egy mezei autó generátort amiben minden benne van, és 12V-ből nem nagy trükk 230V ~50Hz-et csinálni.
    Kici ócó kínai webshopokban több kW-os építő készletek vannak nagyon olcsón, „csak” egy páka kell hozzá, és egy digit műszer az élsztéshez.

  46. A dolgokat valakik tovább görgetik:
    A nap folyamán az amerikaiak és a britek közös kommünikében megállapodnak abban, hogy Irán ellen lépéseket kell foganatositani a napokban történt támadás miatt.Nekem ez egyszerü nyelven nagyon mondvacsinált, szinte kierőszakolt közelgő háborút jelent, ami szerintem, nem sokat várat magára.
    Hogy miként gondolják ezt megvivni ezen irdatlan ország ellen logisztikailag, azt csak ők tudhatják.
    Most fog talán kiderülni, mit cipeltek a környékre a közelmúltban éjszakánként felettünk elhaladó óriás Globemaster gépek.
    Nem akarom szaporitani a szót, a magyar azt tartja, jobb félni, mint mgijedni, szóval vásároljatok valamicske tartalék élelmiszert.Ha nem is lesz semmi, akkor sem árt, ha van a háznál.

  47. 49 – bálint:
    Ha ezek tényleg háborút akarnak, akkor a tanker elleni támadást is ők csinálták.

  48. 50,Tibor bá
    Biztos vagyok benne! Még egy 9/11-et nem hitetnek el velem.
    Csak tudnám, hogyan gondolják megnyerni az esetleges háborút egy Irán kaliberü országgal szemben?
    Ez nem Afganisztán, de még Iraq sem!

  49. Nagyjából kéthetente – február óta – zajlik a kölcsönös drónos támadás az Arab félsziget körüli tengereken.
    Ez a drónos támadás a Mercer Street ellen a lehetséges technikai és pontos válaszok egyike lehet a Tartúsz tartományi Banijasz olajkikötőbe irányuló csempészett olaj megfékezése miatt.

    //Ha drónnal nem tudják az energiaszállítást akadályozni, akkor nyersolajat engednek az izraeli partokra.//

    …hát még ha drónrajjal fogják egymást csapatni…

  50. Nincs unalmas nap az öbölben, egyik emény a másik után:
    Most jelenti be a tv. hogy , szó szerint idézem:
    ” Valami esemény TÖRTÉNIK jelen idöben az öböl valamelyik pontján.A hajókat felszólitották, amennyiben lehetséges, a legközelebbi kikötöbe bevonulni, az öböl bejáratánál közeli hajók pedig EGYELÖRE NE hajózzanak be!”
    Egyelöre ennyit tudunk, kiváncsian várjuk az esti hireket, esetleg okosabbak leszünk. Vagy sem!

  51. az incidens besorolása per pillanat „potenciális hajóeltérítés” …
    és természetesen Irán gyanúsítják. Irán felajánlotta a segítségét tisztázni az ügyet.

    Az incidens még a Hormuzi-szoroson kívül történt.

    „…Israel, the United States and United Kingdom vowed a “collective response” to the attack, without elaborating. …”

    https://apnews.com/article/europe-middle-east-business-persian-gulf-tensions-gulf-of-oman-08e86af0cd35761ef8c25686a7ac6282

    https://www.theguardian.com/uk-news/2021/aug/03/extreme-caution-urged-in-gulf-of-oman-after-non-piracy-incident

  52. Hát ez patthelyzet lesz, ha a szír Homsz városában le tudták szedni a levegő-föld rakéták egy részét az orosz gyártmányú rakétavédelmi rendszerrel…
    Irán ellen továbbra is, a se béke-se háború műveletek maradhatnak vagy jól megcincálják a polgári infrastruktúrát.

    Az apró méretű drónozgatás a színlelése a harcérintkezésnek, úgy, hogy időközben Irán nagy, erős műholdat vásárolt a Kreml-ből. Ezzel a technikai lépéssel még a szubszaharai vagy a tuareg vagy akár a mozambiki lázadókat…stb. is elláthatja online képekkel vagy koordinátákkal is Teherán.

    //A tv-ben meg szépen felvonultatják a fejlett világ módern polgárainak a hatalmas anyahajókat, meg a rakétákat. Hadd pörögjön csak fel a gazdaság a budipapír-felvásárlással. A dróngyártók is felvonulnak pár hét múlva a törökországi ipari-haditechnikai vásárra, likviditásproblémás hadurak lesznek az elsődlegesen megcélzott vásárlók.//

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük