(3587) 49,6°C

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Saját tapasztalataim szerint, fizikai munkát kényelmesen 24°C-ig lehet csinálni. Csak, úgy tenni-venni 28°C-ig lehet. 28°C-tól kezdve a hőmérséklet már nem kellemes. 32°C-tól kezd kényelmetlen lenni. 38°C környékén kánikuláról beszélünk, és komoly lépéseket teszünk az elviselésére. 40°C Magyarországon még nem volt, de el tudjuk képzelni, hogy milyen. Amit nem tudunk elképzelni az a rettegett 50°C. Most, 2021 júniusában több helyen is mérték. A média is emlegeti, hogy a kanadai Lyttonban 49,6°C mértek, ami gyakorlatilag 50°C-t jelent. Ami valóban borzalmas, ha belegondolsz, hogy a néhány napja mért korábbi rekord „csak” 47,9°C volt, vagyis nem egy két tizeddel javított (ahogy ez szokásos), hanem 1,7°C-al. És, mindez hol? Az amerikai kontinens északi részén elterülő Kanadában. Lytton az északi szélesség 50° helyezkedik el, vagyis ~3 fokkal északabbra, mint Budapest. Ez hogy lehetséges? Ennek a szélsőségnek okozója a Futó Áramlat (jet sream) egyre hullámosabbá válása.

A hullám alsó csúcsa délen, a felső csúcsa északon van. Az alsó csúcs feletti részen hideg, a felső csúcs alatti részen pedig meleg (forró) levegő van. Vagyis, ha úgy jön ki a lépés északon szokatlanul meleg, délen szokatlanul hideg is lehet. Mindent összevetve a globális felmelegedés elsődleges hatása az időjárási szélsőségek egyre gyakoribb bekövetkezése. Vagyis, nem kizárt, hogy ami most az amerikai kontinens északi részén történik, megtörténhet Magyarországon is. A helyzet nagyon komoly. 50°C túlélésére fel kell készülni. Lyttonnal kapcsolatban a hírek 500 halottról értesítenek, pedig a kanadai hatóságok nem tétlenkedtek. Az alábbiakban láthatunk egy menedék helyet, olyat, amivel mi nem rendelkezünk.

A szakértők sorra figyelmeztetnek. „Nowhere is safe…” Sehol se vagy biztonságban. Felszereltettél légkondicionálót? Gondolod, hogy lesz elég áram a védekezésre? Fog folyni a csapból a víz? Arra is rámutatnak, hogy a tudósok a szélsőséges időjárással kapcsolatban már több évtizede adtak le figyelmeztetést. A veszélyről már rég tudtunk, de az illetékesek semmit se tettek ellene.

A klímakutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a legpesszimistább modellek se jósolták meg azt, ami most Kanada nyugati és az USA ÉNy-i területén történik. Hogy, ezt mit implikál a jövőt illetően, azt le se merem írni.

A hőhullámok egy idő után nyilvánvalóan elmúlnak, de hatásával számolni kell. Minden valószínűség szerint ki fog hatni az élelmiszer előállításra és az élelmiszerek árára is.

Ilyen komoly figyelmeztetésre minden bizonnyal a világ döntéshozói lépni fognak, de az én megítélésem szerint ez már túl késő.

Az alábbiakban megnézhetjük a Föld jelenlegi hőség rekordjait, földrészekre bontva. Ezek lesznek hamarosan túlszárnyalva.

És mindezek tetejére, jelenleg La Nina van. A követkző El Ninonál megnézhetjük magunkat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

41 gondolat erről: „(3587) 49,6°C

  1. Tibor bá,
    Vajon mennyit tesz hozzá ehhez egy El-Nino év?
    Nem birom a meleget,pedig régen a nyár volt a kedvelt évszakom.
    Most fellélegzek,amikor véget ér.
    Itt, szlovákia déli szegletében,semmi csapadék hetek ota : /
    Egyébként kb 10 éve a modellek melegebb, csapadékosabb klimát igértek.
    Ez nem igy alakult.
    Tikkaszto és száraz lett,de talajviz azért itt van..

  2. ” Vagyis, ha úgy jön ki a lépés északon szokatlanul meleg, délen szokatlanul hideg is lehet.”
    Tehát elvileg az sem kizárható, hogy nyáron fagy legyen. Akkor pedig a termésnek annyi, annak minden következményével.

  3. 4 – kakukk:
    Elvileg? Nézd meg az idei meggy/cseresznye termést. Nálam a kerteben 6 fa van. Egy szem gyümölcs se volt.

  4. Hőség megvolt, megvan; aztán jött az erős de még nem viharos szél és a zivatarok a kb. 12000 villámcsapással a hőkupola által érintett észak-amerikai területen. Ebből fakadóan British Columbia területén kb. 130 erdőtűz tombolt és tombol jelenleg is. Lytton, ahol kedden mérték a 49,6°C hómérsékleti rekordot kvázi leégett, a 250 fős lakosság elmenekült. British Columbiában meghalt 719 fő, zömében egyedül álló idős emberek voltak érintettek az elhalálozásokban, akik minimális hűtéssel rendelkező otthonokban éltek.
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-57703853

  5. Ugyan! 🙂
    Meghalt … többségében idős, krónikus beteg…

  6. Amíg áram van addig nincs gond. Az USA egyik középső államában élek és itt nyáron nem szokatlan a 100 F fokot is meghaladó hőmérséklet. Ez kb. 38 C-nak felel meg. Amire én emlékszem a legtöbb 108 F volt (42 C) amikor már a légkondi nem akart ki kapcsolni és a külső egységet időnként slaggal le kellett spriccolni, hogy hatékonyan dolgozzon.

    Az itteni meleg ráadásul nagyon párás ami miatt nehezebb elviselni. De hát nyomjuk a légkondit fullba ha szükséges és akkor lazán túl lehet élni az ilyen meleg napokat.

  7. 7: Jó arc vagy, mások halálán viccelődsz 🙁
    Én többeket ismertem, akiket a fenti mondattal jelentett le a rádió 🙁
    Több, mint százan voltunk az egyikük temetésén.
    Szégyelld magad..

  8. 9: Szerb Tünde:
    Te talán nem látod a párhuzamot? Egyáltalán nem viccnek szántam, a smile azért van ott, mert a többség ma nem hiszi el, hogy ez is végig fogja tarolni a fene civilizált emberiséget, akár a covid!
    A rádió „jelentését” talán nem az én számlámra kellene írnod…, én csak idézem a magyar többség által nagyra tartott emberek és orgánumaik hangját.
    „Több, mint százan voltunk az egyikük temetésén.”
    – Ehhez hadd ne fűzzek kommentárt, maradjunk a részvétemnél!
    Voltszerencsém!

  9. Nyakunkon a katasztrófa, kettészakíthatja Európát a klímaváltozás
    Kettészakadhat Európa a klímaváltozás következtében. Ez derül ki a Politico által végzett kutatásból, amely több mint 100 tudományos publikáción és interjún, valamint az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoportjának nemrég kiszivárgott jelentésén alapul. Még ha a legkisebb mértékben is növekszik a bolygó hőmérséklete, Észak-Európában akkor is általánossá válhatnak az erdőtüzek és az áradások. Az klímaválság legnagyobb vesztese azonban Dél-Európa lesz, amelyet egyszerre fenyeget elsivatagosodás és az emelkedő tengerszint, ezek pedig a régió gazdaságát sem fogják kímélni. Emellett olyan betegségek is felüthetik a fejüket a kontinensen, amelyek eddig csak a trópusokon tomboltak.
    https://www.portfolio.hu/global/20210704/nyakunkon-a-katasztrofa-ketteszakithatja-europat-a-klimavaltozas-490918

  10. A Föld legtüzesebb helye jelenleg a normális esetben hűvös klímájú nyugat-kanadai tartomány, British Columbia. A friss hírek szerint szombaton több mint 170 erdőtűz tombolt aktívan a tíz Magyarországnyi területű, 5,1 millió lakosú tartományban. Ezt az egészen extrém időjárási körülmények okozták.

    Közel 50 fok, 12 ezer villámcsapás és 170 erdőtűz egyetlen napon: izzó pokollá vált Nyugat-Kanada
    https://444.hu/2021/07/04/kozel-50-fok-12-ezer-villamcsapas-es-170-erdotuz-egyetlen-napon-izzo-pokolla-valt-nyugat-kanada

  11. Ha teljesen megszűnik a puffer, elképzelhető, hogy a cikk csatolt ábráján megjelenített áramlás egészen az Egyenlítőig el fog érni, mindkét féltekén. Ez ugye azt jelentené, hogy egyik alkalommal nyáron egy kis havazás köszönt be, másik alkalommal januárban 25 fokkal is találkozhatunk. S mindezt iszonyatos erejű széllökések, esőzések, viharok és viharkárok kísérik. Az sem fog számítani hol vagyunk, inkább csak az, hogy a futóáramlás melyik felére kerülünk éppen…
    Elgondoltátok komolyan, mit hoz majd ez a jövő?!

    Jó hír, hogy ez csak cirka egy évtizedig fog tartani, aztán beáll az új egyensúly (talán épp a „termogeddonos változat”). Kezd körvonalazódni a magyarázat azokra a szibériai mamutleletekre, amelyek hirtelen jéggé fagytak úgy, hogy közben a szájukban emésztetlen növényi rostokat találtak.

  12. ” Kezd körvonalazódni a magyarázat azokra a szibériai mamutleletekre, amelyek hirtelen jéggé fagytak úgy, hogy közben a szájukban emésztetlen növényi rostokat találtak.”
    Azok a fránya kőkorszaki emberek vajon mennyi CO2-t toltak a légkörbe?

  13. Az egyensúly kezd beállni. A futoáramlás megszünt. Van helyette forgo mozgás. Most 13. ig blokkolva van de utánna mi is megkapjuk az északi szelünket. Ha e forgáson belül vagy hidegebb van az átlagnál. Ha kívül akkor melegebb. Itt a jövö hét arról szól, hogy a medence hőcserélö áramlása blokkolva lesz ezért az enyhe déli áramlás melegiti. Utánna váltunk.
    A futóáramlás már csak emlék, a golfáramlattal együtt…

  14. 5. Tibor bá’
    A tavaszi fagyot már megszoktuk. Nálam a kajszi már harmadik éve nem termett, rosszul választotta ki a virágzási idejét.
    De el sem tudom képzelni, mit szólnának a növények egy júniusi, júliusi fagyhoz. Ahhoz még nem szoktak hozzá.

  15. 14: malleusorbis:
    Az a jégkorszaki átbillenés volt! Másfelől a korábbi CO2 változást bizonyítottan tudjuk, a szibériai szupervulkanikus tevékenység tetőzése okozta.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Szupervulkán
    https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Termeszet/2019_05_01/a_felmelegedes_okozhatta_a_foldtortenet_legsulyosabb_kihalasat
    Ahhoz tényleg nem az ember járult hozzá… De, ha van/volt ilyen, akkor most is mentsük fel a jelenlegi CO2 megfutást okozó „értelmes” fajt? Ez kb. az a logika, amikor az útkereszteződéshez érkezve közlöm az utassal, hogy nem lassítok, mert tegnap sem jött jobbról – balról senki!

    Itt az egyensúlyi állapotok közti hirtelen átmeneten van a hangsúly! Fázisátmenet, mint a folyékony vs. szilárd halmazállapotok között. Hűl a víz, hűl a víz, nem történik semmi… Aztán eléri a hőmérséklet a 0 Cfokot, és a víz hipp-hopp megfagy, jéggé változik. Pedig egy fokkal előtte úgy tűnt, sosem fog történni semmi, csak kicsit hidegebb lesz mindig…

    Mi lesz akkor, ha beigazolódik az a forgatókönyv is, hogy a szárazföldről olvadó jég megemeli a tengerszintet és a tengerek alatti hátságokra nehezedő nyomást annyira, hogy bizonyos vulkanikus tevékenységek ismét tömegesen beindulnak (jelenleg ez nem tűnik kockázatnak)? Akkor ki okozza a változásokat? A „csúnya, kegyetlen természet”, vagy a telhetetlen, kapzsi, ostoba, semmit belátni nem képes, elkényelmesedett emberfaj, aki a folyamatot mesterségesen elindította (hiszen az anno nagy nehezen megkötött légköri szenet bő 100 év leforgása alatt energiarabszolgaként felhasználva oda visszapumpálta)?

    Még a Biblia is megírja, a végső pusztulás nem a víz, hanem a tűz által veszi kezdetét! S akkor a bolygó lehűl ismét… 🙂

    —————————————————–
    Legyetek már őszinték!
    Tegye fel a kezét, aki pár éve még nem gondolta (vagy nem vette komolyan), de most nem győzi kapkodni a sokasodó és súlyosbodó, húsba vágó problémák láttán a fejét?
    No, hány kéz van fenn?!

  16. 17 – Horváth Csongor:
    A helyzetet a tudósok feltárták már jó néhány évtizede. Meg kellett volna érteni.

  17. 18: Tiborbá:
    Igen ám, de azóta az a nagy büdös helyzet, hogy mindig az értetlenekből lettek a döntéshozók… 🙂

    Immár negyed évszázada (de jól hangzik!) tanítom. Az elején, sőt még az ezredfordulón is volt apuka, aki bejött az iskola igazgatójához reklamálni, hogy ijesztgetem a szegény gyerekeit, meg ki hallott ekkora hülyét, hogy azt mondja: 300 Ft lehet 1l benzin, vagy 1 kg kenyér? Na, azóta a kedves apuka nem tudom hogyan érzi magát, de hozzám azóta sem jött oda bocsánatot kérni, csak szép csendben elkúrta a gyerekei jelenét. Az unokáit már nem próbálom meggyőzni… Jöjjön, aminek jönnie kell!

  18. Az a helyzet, hogy a nagy felismerés is, hogy vége, egy napra fog esni, mint ahogy az adóbevallás benyújtása.
    Mikor ez a nap eljön, kő kövön nem marad. Addig meg hadd szóljon a zene. Tehetsz ellene? Semmit az égegyadta világon.
    Honnan megy a covid miden országba? Külföldről. Lehet utazgatni a világban? Lehet.
    Utaznak milliók? Igen. Mindent túltolunk.
    A gazdagodást is.
    Azt hiszik az emberek, hogy a gazdagok boldogabbak, de ez nagyon nem igaz. Amit a szervezetünk enged, annál senki nem tud boldogabb lenni. Nagyobb hatalma lehet egy gazdagnak, de egy fikarcnyival sem tud boldogabb lenni még a világ leggazdagabb embere sem, mint ami biológiailag lehetséges.
    Ezt, ha kritikus tömeg megérti, akkor elég lesz egy társ, egy ház, egy ágy, egy tányér és lehet energiát fordítani a kapcsolatok minőségére és az életterünk megmentésére.
    A barackfák nálam is lefagytak. Virágzáskor -3 volt, a fagy után két napra fél centi hó.

  19. 50°C még Indiában is sok. De Kanadában? KANADÁBAN???!!! WTF

  20. Laci Vagyok 8: „Amíg áram van addig nincs gond.”
    Legidősebb fiam és felesége Dallasban (Texas) él. Idén februárban (nagy havazás) összedőlt az áramellátás, napokon át nem volt áram, nem volt vizük sem. Műanyag ballonokkal hordták fel a vizet hogy legalább a wc használható legyen… Amikor visszajött az áram, volt egy-két-három órán át, utána megint semmi. Egyszóval életünk része hogy áram van, de ha mégis eltűnik a vezetékekből, akkor jön a gebasz következő fázisa.
    Idén januárban mi is majdnem ráfáztunk:
    https://444.hu/2021/02/01/a-magyar-hatartol-50-kilometerre-szakadt-szet-europa-villamoshalozata

  21. 23, Gilgames:

    a napelem és a szélturbina itthon is nagyon sok visszaszabályozási problémát okoz, Pakson pedig kisebb üzemzavart!

    Amíg nem lesznek akkumulátor konténertelepek vagy villanyautó parkolótelepek, addig ez a veszély folyton fennáll. (Ahhoz meg a kongói akkumulátorfém-bányák kitermelési jogát kellene elrendezni…)

    De a bezöldülteknek hiába mondanám, úgyis napelemeznének bátran és ha rájuk lenne bízva bezáratnák még a legújabb atomerőműveket is.

  22. A napokban olyan súlyos erdőtüzek alakultak ki nyugat-Kanadában, hogy a meteorológusok csupán 15 óra leforgása alatt több mint 700 ezer villámlást azonosítottak be, ami az évi kanadai villámlások ∼5%-a . A jelenség olyan szélsőséges, különösen a kanadai időjáráshoz képest, hogy az megdöbbentette a sokat látott meteorológusokat is, de a tudósok figyelmeztetnek: a klímaváltozás felgyorsulásával egyre gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási jelenségek.

    A meteorológusokat is megdöbbenti a kanadai erdőtüzek intenzitása
    https://merce.hu/2021/07/04/a-meteorologusokat-is-megdobbenti-a-kanadai-erdotuzek-intenzitasa/

  23. Csak egy gyors gondolat időhiány miatt:
    A vágatlan fű 19.5°c-on tartja a földet
    Egy 10 cm-en levágott fű 24.5°c-on tartja a talaj hőmérsékletét
    Egy meztelen padló a nyár közepén több mint 40°C-ra emelkedik
    Az is lehet öngerjesztő ha kiég a fű (sok helyen ki van égve )a melegtől , így még több hőt nyel el a föld.Ráadásul a betondzsungelok szintén egyre több hőt nyelnek el a megdőlő melegrekordok miatt.

  24. Re:30
    Saját tapasztalat:
    Csapadékos időben meghagytam a füvet nőni, nem kaszáltam, megnőtt másfél méter magasra. Frissen telepített gyümölcsfák szigetszerűen ebbe a dzsindzsásban vannak, csak egy szűk ösvény van lekaszálva, hogy be tudjak menni. Extrém melegtől be voltam tojva, hogy most kiszáradnak, de ennek az ellenkezőjét produkálták a fák, nem aszalódnak, mert a helyi mikroklíma sokkal hűvösebb. Ezzel szemben, ahol rendszeresen kaszáltam, ott a fű már kiégett, és szó szerint melegebb a hely.
    Ha ki lenne kapálva minden, meg rosszabb lenne a helyzet.
    Ennyit számít, hogy valami túl van-e művelve, vagy nem.

  25. Most éppen egy hődombban ücsörgünk
    És nem tudunk mit tenni ellene.
    ……….
    A jelenség hátterében az első helyen az üvegházhatású gázok kibocsátása áll, aminek az eredményeként exponenciálisan nő a légkör szén-dioxid-koncentrációja, illetve a Föld hőelnyelése, ezáltal az hőcsapdaként működik.
    https://www.nyugat.hu/cikk/most_eppen_egy_hodombban_ucsorgunk

  26. Egy nagyon baljós, komor, femyegető jövőkép bontakozott ki a rádió délelötti dumamüsorában, ahol megszólalt a klimakutató intézet egyik vezető munkatársa.Számomra hátborzongató volt hallgatni száraz, szenvtelen, tárgyilagos beszámolóját a Föld jelenlegi helyzetéről.Mivel már első szavaira nagy érdeklödéssel reagáltam, szokásommal ellentétben nem felejtettem el mit mondott:
    „Olyan globális klimatizációs anomáliák kezdetén vagyunk, amilyet még nem tapasztalhatott az emberiség, egyszerüen azért, mert akkor még nem létezett. ( az ember). A klima kezd hasonulni ahhoz, ami többszázezer, vagy akár egymillió évvel ezelött honolt a Földön!Lassan, végtelenül lassan, a természet bioritmusa szerint, ahol az idő nem tényező, alakult ki az a nagyon finom, hajszálakon függö klimarendszer, ami lehetövé tette az élet, a fajok, és persze az ember elterjedését a bolygón.Az emberiség röviddel megjelenése után durva kézzel nyúl bele minezen egyensúlyba, tudatlansága okán.A klimakutatás tudománya viszonylag fiatal, és csak most döbbenünk rá, amúgy retroaktive, hol , és mit rontottunk el, de még most sem teszünk eleget a folyamatok megállitása érdekében.”

    Müsorvezetö nö kérdése: Látva a kanadai, amerikai, észak-európai országok helyzetét, Ön szerint van még lehetöség a folyamatok megállitására, vagy legalábbis lelassitására?
    A klimatológus: a helyzetet elemezve, nagyon nehéz választ adni erre, a tendencia sajnos visszafordithatatlannak tünik.Túl sokáig túl sok lapáttal tettünk erre a tüzre, és az eredmény most adja ki magát. Hogy érthetőbb legyek, Úgy tessék elképzelni a mai helyzetet, mintha az ember könyökével meglökött volna az éléskamrában egy beföttesüvegekkel telt, ingatag lábakon álló polcot.Atól függ, mennyire lett meglökve a polc, és vagy esetleg kissé meginog, de állva marad, vagy felborul.Ha ez bekövetkezik, akkor 30, de inkább 20 éven belül a mai élet ELTÜNIK A FÖLDRŐL, beleértve az óceánokat! A megolvadt jég milliárdok életterét tünteti el, a hőhullámok állandósulva lehetetlenné teszik a növény-illetve az állatvilág létezését, a növényzetet szakadatlanul és óriási mértékben pusztitó tüzek végzetesen megváltoztatják a légkör összetételét oxigén tekintetében, mert nem adnak idöt az erdőségek regenerálódására, ami minimum 15-20 év per ciklus..Lesznek még sarki területek, ahol -amennyiben nem kerülnek viz alá – el fog lehetni éldegélni maroknyi, néhány százezer, max. egy millió embernek, de ez is csak akkor, ha már MOST, MAI NAP odaszállitanak megfelelő mennyiségü mindenféle felszerelést.
    Sajnálom, asszonyom, hogy ma nem voltam a jó hirt hozó küldött, gondolom, hogy esetleg mást várt el, de ez a mi prognózisunk.”

  27. 33: Azért ez túlzás. Mi lesz az óceánokkal? Elpárolognak? Annyi víz nem fér el egyszerre a légkörben.

  28. 34,Ábel kedves, nem vagy komoly.
    Az óceánok nem fognak elpárologni, a túl meleg vizben elpusztulnak az állatok.
    Ennyi.

  29. 33 – bálint:
    Ezt mi már jó néhány éve tudjuk. Ha megszűnik az élettér (habitat) kihal a faj. A vita a MIKOR körül zajlik. Aki a tényt kétségbe vonja, az nem normális.

  30. 33. Bálint
    Még ha 20 év is lenne az élet eltűnése előtte kell legyen majd egy gazdasági összeomlás.Nem az élettér fog először megszűni hanem pl .élelemhiány lesz .
    És az lehet bedönti az ipari termelést.Ma utaztam egy kicsit, mindenhol még most is gombamódra növekednek ki a csarnokok az országban mintha valami végtelen növekedés lenne.
    Tehát ha mondjuk az élettér megszűnéséig van 8 évük, akkor lehet hogy a gazdasági összeomlsáig már csak pár év 😀

    A déli államokban (görög,olasz stb.. ) ahol először jobban érvényesül a klímaváltozás azokot a helyeket kell figyelni. Van itt aki ért hozzá? Csökkennek már a termésátlagok ott? Ha itt 40 fok van akkor görögben lehet 45 fok is. Hogy teremnek most ott a növények,gyümölcsök? (mert ilyet a média nem hoz le) Valakinek van ott ismerőse, infója ezekről a dolgokról?
    PL egyiptom is állítólag pár éve alkalmatlan lett gabonatermesztésre (meg tudja valaki erősíteni?) Lehet hogy szépen haladunk majd délről északra.
    Most megyek épp most adják a digi wordon a Klíma:van változás? című dokumentumfilmet 😀

  31. 33. balint,
    Azt érzékelem a beszámolódból is, hogy a tudós emberek egyre direktebben, finomkodás nélkül fogalmazzák meg várható közeljövőnk tragédiáját és ez nem jó jel.

    37. Andrew,
    A gazdasági bedőlés elé helyezném a rádöbbenés okozta sokkot, hogy nincs tovább és az erre adott pánikreakciót, ami napokon belül a társadalmi rend felbomlásához vezet.
    Jobb lenne, ha a te gondolatmeneted lenne helyes, mert akkor kapnánk némi rákészülési időt.

  32. 37, andrew:

    nem lett alkalmatlan a búzatermesztésre, hanem gabonát kénytelen importálni a a szapora népesség miatt, valamint az Etiópiában nemrégiben megépített óriási vízierőmű – lassú sok hónapos – felduzzasztása miatt a Kék-Nílus vízhozama olyannyira lecsökken, hogy háborús csapásnak van kitéve a gátrendszer a szomszédos országok részéről. Szorosan idekapcsolódik, hogy Szudán és Egyiptom is a Nílusból él. A vízhozam csökkenése miatt további területeket tesz magáévá a sivatag. A tározó feltöltésének sebessége fordított arányban áll a szomszédok vízgazdálkodásával…
    Áram nélkül nincs ipar és infrastruktúra, szociális jólét sem.

    Szentföldön is a vízkészlet csökkenése ill. a sós víz beszivárgása a parti talapzatba az egyik baj…pedig ott 5 db. fordított ozmózisos sótalanító vízüzem is van!!

  33. Az eseményeket követve a futóáramlás felborulása már nem új dolog, de a golf áramlat alakulása is aggodalomra adhat okot. A polar jet stream kombinálva a hőkupolával viszont nekem új dolog és az európai tornádók is, de mostantól bármi lehetséges a hideg meleg határon. Az északi sarki hideg légtömegek további csökkenése azért okozhat meglepetéseket, és még a trópusi jet stream nem is került szóba. Belegondolva simán lehet hogy el nino lesz, felborult jet strem és hőkupola együtt ami akár hozzánk is hozhat 50 fokot.
    A kanadai majd indiai villámlásokról van valakinek infója?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük