2014-03-24 nap bejegyzései

(1329) Emlékezzünk

Tibor bá’ online

 

~ab108Európában a második világháború 1939. szeptember 1-én kezdődött, és 1945. május 8-án ért végett. Vagyis 5 év és 7 hónapig tartott, és mint közismert a Szövetségesek győzelmével végződött. Azonban a Sztálingrádi csata elvesztésének pillanatában (1943. február 2-án) minden józanul gondolkodó ember számára világossá vált, hogy a háborút a Tengely hatalmak el fogják veszíteni, ami 26 hónappal később be is következett. Hogy a háború mégis az utolsó bunkerig tartott, annak oka egy normálisnak nem nevezhető Hitler volt az oka. Ezen időkeret felállítása után egyértelművé válik, hogy 1945. február 13-án, tehát a háború vége előtt nem egész három hónappal végrehajtott légitámadás Drezda ellen hadászatilag totálisan felesleges volt, annál is inkább, mert a városban katonai létesítmény, vagy jelentős létszámú katonaság nem volt. Független szakértők véleménye szerint az angol és amerikai kétnapos szőnyegbombázás volt az emberiség történelmének egyik legnagyobb háborús bűncselekménye és egyben ez volt a legrövidebb idő alatt elkövetett legkegyetlenebb és legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosság is, amiben emberek százezrei szenvedtek borzalmas tűzhalált. Nézzük a rideg adatokat!

~ab158

1945. február 13-án este az angol légierő több mint ezer bombázója berepült Drezda fölé, és 3460 tonna hagyományos és gyújtóbombát dobott a városra. Három órával később egy újabb 500 bombázó támadt a már lángokban álló városra. A következő két napban az amerikai légierő intézett négy hullámban támadást 3900 tonna bomba ledobásával. A gyújtóbombák miatt kialakult infernó 1900 °C hőséget gerjesztett, ami elképesztő erejű felhajtóerővel menekülő embereket szippantott fel a lángokba, ahol hamuvá égtek. A felszín felett több méter magasságban eltűnt az oxigén, így a jól védett pincékben lévők egyszerűen megfulladtak. A városból menekülni kizárólag az Elba medre mentén lehetett (volna) ahová a behatoló repülők géppuska tűzet zúdítottak. Az áldozatok becsült létszáma elérhette a 600.000 főt.

Ha a bombázásnak nem volt hadászati értelme, akkor mi? Érdekes tény, hogy 1945. február elején az összes német város közül egyedül Drezda volt az, amelyet nem ért bombatámadás. Hogy ennek mi lehetett az oka, az ismeretlen volt, de okot adott rá, hogy a háború előtti 650 ezer lelket számláló város létszáma a civil menekültek miatt másfél millióra nőjön. Másik érdekes adat, hogy a menekültek nagy része kelet európai volt, így voltak közöttük magyar családok is. Hogy ezeknek a menekülteknek és az őslakosság lemészárlásának mi volt a stratégiai oka, az nem megtudható, mert a háború utáni magyarázatok nem elfogadhatóak.

Ennél is érdekesebb adalék, hogy a háború befejezése után a drezdai tömegmészárlás nem kapott nyilvánosságot, annak ellenére, hogy szovjet érdekszférához tartozott, és a hidegháború alatt megemlíthették volna az angolszászok kegyetlenkedéseit, de ez elmaradt. Hogy a holokauszthoz hasonlóan megemlékezzenek róla, az pedig teljességgel elképzelhetetlen.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
_________________________________________________