2014-03-14 nap bejegyzései

(1323) Beszéljük meg

Tibor bá’ online

 

~ab108Megközelítőleg: a honlapot naponta 1400 egyén látogatja, akik közül 400 első alkalommal talált ide, de ezren célzottan érkeznek. Mindeközben a hozzászólók száma 24 óra alatt 20 körül van, de nagyobb időintervallumban se haladja meg a negyvenet. Vagyis csak olvasni rendszeresen visszajár 960 fő. Ezt hívják a csendes többségnek, akik nagy valószínűséggel elolvassák a hozzászólásokat is, de mégiscsak ők vannak jóval többen, és mégiscsak „őértük van” a honlap.

A Hozzászólók két csoportra oszthatók: 1) Akiktől származik hasznos információ, akik pozitíven járulnak hozzá a honlap minőségéhez, akiknek a véleménye elgondolkoztató. 2) Akik szórakozni járnak ide, saját véleményük vagy nincs, vagy használhatatlan, minden szart belinkelnek, de buzgón tetszelegnek abban, hogy ők is „valakik”.

Már hozzászólásba beírtam, de azt nem mindenki olvassa el. A honlap elsődleges célja a tájékoztatás, az információ átadása azok részére, akik ezt igénylik és értékelik, mert az információ áradatból nem tudják kiszűrni a hamisak közül a kevéske jót, vagy legalább is nem tökéletes biztonsággal, és igénylik egy független gondolkodó csoport véleményét. A fórum biztosítása csak másodlagos, de megkerülhetetlen cél, mert fórum nélkül nem lenne a gondolatok ütköztetése, és az egész nagyon énközpontú lenne, és mint ilyen kevésbé értékes.

Az okoskodó, szórakozni vágyok, vagy hitük hirdetésére szakosodott hozzászólók számomra (és az olvasók számára is) többnyire értéktelenek, ráadásul makacs tolakodásukkal rontják a színvonalat.

Mit tartok jónak, és kevésbé jónak. A fórumon – szerintem – az egyéni gondolatoknak, elképzeléseknek, véleményeknek kell hangot adni. A különböző belinkeléseket nem szeretem. Egy belinkelés csak akkor indokolt, ha valaki a nézetét akarja alátámasztani. Ha pusztán arról van szó, hogy valami érdekességre, információra bukkant, nagyon meg kell fontolni, hogy tényleg elég fontos/érdekes, és senki más által fel nem lelhető dologról van szó.

És akkor most térjünk rá az támogatásra. Az nyilvánvaló, hogy a honlap fenntartása költséges. Aki nem tudja, annak elmondom, hogy fizetni kell az internet szolgáltatót, a tárhely gazdát, a karbantartást, a hardver felújítását, alkatrész cseréket, valamint az elektromos energiát, mert több száz wattot fogyasztok napi 10 órán át. Ennél is nagyobb érvágás az idő ráfordítás, ami nem teszi lehetővé haszonnal járó tevékenység felvállalását. Tehát nem kiemelt nyugdíjból és a tartalékok lassú feléléséből kell gazdálkodnom. Adakozási/donatio lehetőség adott, amivel csak igen kevesen élnek, átlagosan hetente egy akad, akinek hálás vagyok. Érdekesség, hogy az adományok egy kivételtől eltekintve nem hozzászólóktól, hanem csendes hallgatóktól, előttem teljesen ismeretlen nevektől származtak. Számomra a legnagyobb örömöt azok nyújtották, akik 1000 forintot adtak, mert biztos vagyok benne, hogy nagyon meg kell fontolniuk minden egyes ezer forint elköltését, és ez mellett érezték úgy, hogy le kell mondaniuk erről az összegről egy bizonyos cél érdekében. Valóban megható.

A pozitív hozzászólóktól nem várok el segítséget, mert a hozzászólásokra szentelt idő is pénz, és különben is nem visznek, hanem hoznak. Ezzel szemben igen zokon veszem, hogy a szórakozgatóknak eszük ágába sincs a bukszájuk után nyúlni, holott tudják nagyon jól, hogy nincs ingyen vacsora. És ugye, nem kell nikekkel előállnom, mindenki pontosan tudja, kikre gondolok.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________