2014-03-23 nap bejegyzései

(1329) Angol magasfokon No 1. (egy induló sorozat)

Tibor bá’ online oktatása

 

~ab108Magyarországon valaki vagy ért angolul, vagy kellene, hogy értsen, mert elvárják tőle a munkahelyen. Így aztán az emberek egy része tud angolul, egy másik része azt hiszi magáról, hogy tud. Hogy ki melyik csoportba tartozik, azt nehéz megmondani, ami nem túl nagy baj, mert nem mindenki kíváncsi rá. Ha mégis, akkor egy kicsit besegítek.

A cikk végén találsz egy angol/amerikai viccet. Feszülj neki, ki tudod-e halászni a poént. Ha sikerült, és röhögtél rajta egyet, akkor próbáld lefordítani magyarra, aki először teszi fel a jó fordítást arra vár egy ajándékkönyv. Tudom, nem nagy buli, de jó játék. [Ha lecsúsznál róla, jövő vasárnap folytatom és a poszt hajnali 04:00-kor kerül fel.] 😀

Ami pedig a másik csoportot illeti, nektek írok néhány érdekességet az angol nyelvről. – A szikratávíró feltalálása után egy távirat elküldése 6 penny volt 10 szóig. A szintén angolul beszélő skótok rettenetes módon vigyáztak arra, hogy ha bármi okból táviratoztak, ne lépjék túl a 10 szót. Egy idő után az egész angolul beszélő világ művészi szintre emelte a táviratírás tömörségét, egy-egy nyelvtani szabály enyhe felrúgásával, és akkor most egy anekdota az „Ausztráliába disszidáltam” című könyvemből (már 20 éve nem lehet kapni).

Egy New York-i publicista Cary Grantről, a népszerű színészről (akit manapság „celebnek” neveznének) akart írni egy cikket. Mivel nem akart tévedni, küldött neki egy érdeklődő táviratot imigyen: „How old Cary Grant?” (Milyen idős Cary Grant?) A válasz nem váratott magára sokáig. Másnap reggel a publicista asztalán volt: „Old Cary Grant fine, how you?” (Az öreg Cary Grant jól érzi magát, és te hogy vagy?)

Az újságíró az elküldött táviratát így értette: „How old is Cary Grant?” A fiatalosságára büszke Cary Grant viszont így: „How is old Cary Grant?”, és ennek megfelelően válaszolt. Mind a két táviratból ki volt spórolva az „is” szócska, de más-más helyről.

Jut eszembe, ilyenekkel teli van nálam a padlás. legközelebb folytatom a közzétételüket. És akkor most a vicc:

Students in an advanced Biology class were taking their mid-term exam. The last question was, ‘Name seven advantages of Mother’s Milk.’ The question was worth 70 points or none at all. One student, in particular, was hard put to think of seven advantages. However, he wrote:

1) It is perfect formula for the child.
2) It provides immunity against several diseases.
3) It is always the right temperature.
4) It is inexpensive.
5) It bonds the child to mother, and vice versa.
6) It is always available as needed.

And then the student was stuck. Finally, in desperation, just before the bell rang indicating the end of the test, he wrote:

7) It comes in two attractive containers and it’s high enough off the ground where the cat can’t get it.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________