2014-03-10 nap bejegyzései

(1319) A Nenana lottó

Tibor bá’ online

 

~ab148A globális felmelegedés első figyelmeztetései kábé 30 éve jelentek meg. Mivel az okok világosak voltak, azonnal megindult az igen hatásos ellenpropaganda. Az ellenpropaganda lényege a félművelt tömegek számára olyan tudományosnak tűnő anyagot összehozni, amit nem csak megért, de elfogadja, mintha saját véleménye lenne. Ezt követve pedig hangosan ki fog állni mellette. Erre elég sok példát láthattunk ezen a honlapon is. A klíma változása konkrétan megállapítható, de az időjárás hektikus. Elsősorban ez utóbbit használják fel a tagadók, amik ellen csak klíma modellekkel lehet felvenni a harcot, ami nem túl szerencsés. Ezért aztán örülni kell minden segéd lehetőségnek.

A tegnapi napon (egészen friss) jelentkezett egy Alaszkában élő természettudós a Nenana lottóval. Ennek a lényege az, hogy az alaszkai Nenana folyó természetesen minden évben befagy, de tavasszal minden évben kiolvad. A helyi lakosok immáron majd 100 éve a tél közepén fogadásokat kötöttek, hogy mikor olvad ki a folyójuk a következő tavasszal. A kiolvadásra van egy kihelyezett állványuk, amit az olvadás felborít. Ez pedig nem csak nap, de azon belül óra pontossággal megfigyelhető. Az összegyűlt részvételi díjat az nyeri meg, aki a legpontosabba meg tudja jósolni az olvadást, illetve, aki a legjobban meg tudta közelíteni az időpontot. Ennek az egésznek az adja meg az értékért, hogy 1917-től kezdve minden év olvadási időpontja fel lett jegyezve. Nem kellett mást tenni, mint ezeket az adatokat grafikonra kitűzni.

 ~ab149

Azt talán felesleges megjegyezni, hogy a Nenana folyó olvadása szorosan korrelál a környék tavaszi hőmérsékletével. Ez az a hőmérséklet, ami 100 év alatt folyamatosan és töretlenül emelkedett. A grafikonon jól látható, hogy a múlt év szokatlanul hidegnek mutatkozott, amire lehetne hivatkozni, hogy lám-lám leállt és visszafordult a melegedés, de ez csak az időjárás szeszélyességét jelenti, a trend egyértelmű. A vörös vonal alatti terület a kék vonal felett és alatt megegyezik egymással. Ezek szerint 100 év alatt a jégolvadás 6 nappal jött előre. Majdnem egy héttel köszönt be korábban a tavasz. Jegyezzük meg, hogy nálunk az idén a tavasz nagyon korán köszönt be, amiből nem lehet és nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________