2014-03-02 nap bejegyzései

(1314) „Hitvallásom” [A sorozat X. befejező része]

Tibor bá’ online

 

~ab114Nem fogadom el az ateista megkülönböztetést, mert alapállásnak tartom a bizonyítás nélküli feltételezés elvetését. Van tehát teista, aki bizonyítékok nélkül hisz egy istenben, és van, aki nem hisz, de ez alapállás lévén nem érdemli ki a – különben degradáló – ateista megkülönböztetést. Ennek ellenére használom a terminológiát, mert széles körben elfogadott.

Nem hiszek az Ember által kitalált egyik vallás tanításában sem, mert nem fogadom el őket valóságnak. Egyes teisták erre azt válaszolják, hogy a vallások lehetnek emberi találmányok, de a vallásoktól függetlenül isten (és az emberi lélek) létezik. Ez azonban egy tarthatatlan öszvér megoldás, mert tudatuk mélyén az istent pontosan úgy képzelik el, olyan tulajdonságokkal látják el, és úgy vélekednek róla, ahogy azt a vallások előírják.  Én magam nem zárom azonban ki egy Teremtő létezését, de ez egyáltalán nem olyan, mint amit a teisták elképzelnek. Ez mindössze azt jelenti, hogy az ősrobbanás egy nagyobb mindenségen belül történhetett, valakinek az akarata szerint. De a hangsúly a „nem zárom ki” állításon van, mert ez csak egy lehetséges elképzelés. És akkor néhány szót a teremtés szükségszerűségéről, ami a teisták egyik kulcsfogalma:

Úgy gondolom (és ennek már adtam hangot: Mi volt előbb isten vagy Ősrobbanás) az anyag predesztinált az élet, mi több az intelligens élet megjelenítésére. Hogy miképpen arra nézve nincs még feltételezésem se, de a kétségtelen jelek szerint a predesztináltság logikusabbnak tűnik, mint az első fehérjemolekula véletlenszerű megjelenése. Nem csak arról van szó, hogy ennek valószínűsége matematikailag rendkívül kicsi (1:10500), ami gyakorlatilag nulla, de nem tudom elfogadni a véletlent, mint olyan fogalmat, ami mögött van valós tartalom. A létezés nem lehet véletlen se matematikailag, se pedig logikailag.

Ezt a predesztinációt úgy képzelem el, mint egy forgalmas városi úton párhuzamosan haladó gépkocsi-tengert, ami mögött szirénázva jön egy mentőautó. A gépkocsik vezetői predesztináltak arra (nevelésükből kifolyólag), hogy utat engedjenek a mentőautónak. Következésképpen minden egyes gépkocsivezető úgy helyezkedik, hogy a mentőautó minél biztonságosabban, minél gyorsabban haladhasson előre. Valahogy ezt tehetik az egyedi atomok is, amikor a megfelelő körülmények között összeállhatnak egy fehérjemolekulává. Tegyük fel, hogy a kész aminosavhoz már csak két nitrogén atom szükséges, amiknek helyét három, közelben tanyázó hidrogén molekula elfoglalhatná, de nem teszik, mert „tudják”, hogy nem rájuk van szükség. Ez nem puszta spekuláció, mert a kvantummechanikán belül tapasztaltak egyértelműen jeleznek egy – nem másvilágot, nem túlvilágot, hanem valamifajta – egyéb világot)

Az istenhívők természetesen azt állítják, hogy az 1:10500 esély oly piciny, hogy az isteni teremtetés sokkal valószínűbb. Kétségtelen, de az én fentebb körvonalazott elképzelésem miért lenne valószínűtlenebb, mint a bibliai teremtés? Az egyértelmű, hogy mivel vagyunk, valamivel meg kell magyaráznunk megjelenésünk okát. Valamifajta „teremtés” tehát volt, hiszen az Ősrobbanás tényével egy bizonyos kezdet gyakorlatilag biztosra vehető. A legmegnyugtatóbb, ha azt feltételezzük, hogy az anyagnak van egy még meg nem ismert olyan intrinsic tulajdonsága, ami a „folyamatos” teremtést lehetővé teszi.

Az intelligens, gondolkodó élőlény felé tartó evolúció nem csak logikus következtetés, de léteznek ráutaló jelek. Például a részecskék, mint a fotonok, kettős viselkedése (hullám és korpuszkulum). Köztudott, hogy másként viselkednek megfigyelés alatt, és megint másként, ha gondolkodó lény (az ember) megfigyeli.

Mi létünk értelme? Kedvenc teista kérdés, mert szerintük létünk értelme isten megismerése, és imádása. A Földön sok milliárd élőlény létezik. Ezeknek nincs öntudatuk, ezért létük értelme nem lehet isten megismerése. Egészen egyszerűen csak vagyunk, bármennyire is fájdalmas ez egyesek részére. vagyunk, mint egy folyamat apró része. Öntudatunk által tudatosodott elmúlásunkért pedig azt kapjuk cserébe, hogy élvezhetjük a csodálatos világmindenség, ezen belül a természet megismerését.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
_______________________________________________