2014-03-03 nap bejegyzései

(1315) És akkor Ukrajna

Tibor bá’ online

 

~ab108Victorian Nuland, amerikai helyettes külügyminiszter asszony jóvoltából 2013. december 5.-óta tudjuk, hogy az USA 5 milliárd, dollárt költött, hogy Ukrajnában demokrácia legyen. A recept ugyanaz, mint Irakban, Afganisztánban, Líbiában, Szíriában. A hivatásos felkelők amerikai pénzen és amerikai fegyverekkel destabilizálják az országot, mígnem polgárháborús helyzet áll elő, ahol az amerikaiak a felkelőket támogatják. A cél Amerika barát bábkormány létrehozása. Erre egyes hangok (PZuj) azt válaszolja, hogy Oroszország is pénzzel manipulált Ukrajnában. Valóban, de gáz árakkal, kölcsönökkel, stb. manipulálni egészen más, mint fasiszta bandákat pénzelni, kiképezni és fegyverrel ellátni. És azt se lehet felhozni, hogy az ukrán kormány korrupt volt a velejéig, mert ez ma már világnorma.

Az ukrajnai helyzetet nem lesz nehéz megérteni, mert simán párhuzamba lehet állítani a magyarral. Ukrajna lakossága éppen úgy meg van osztva, mint a magyar, a társadalom kábé fele orosz, a másik fele ukrán és tatár. Gyűlölik egymást a Sztálin által kitalált ukrán éhínség óta, amibe – a becslések szerint – 6 millió ukrán belehalt. Ez a gyűlölet olyan mély, hogy a német invázió alatt az ukránok egy része a németek oldalára állt. A két tábornak az utóbbi időbe két vezetője, illetve miniszterelnöke volt, Gyurcsány és Orbán. A demokratikus választásokon nyerő Orbán első dolga az volt, hogy Gyurcsányt börtönbe zárta. Orbán az oroszokhoz húzott, míg Gyurcsány Nyugat barát volt. Nyugat elkezdet pénzelni a börtönbe betegeskedő Gyurcsány szélsőséges híveit, akik egyre hevesebb tüntetésekkel, egyre agresszívabban követelték…. mindig mást és mást. A végén Orbán menekülni volt kénytelen, na hová? Természetesen az oroszokhoz, akik, és itt már megszűnik a párhuzam, ezt egyáltalán nem nézték jó szemmel. Miért? Azért mert a megbuktatott Orbánt követő nyugat barát kormány lehetővé tenné a NATO előretörését, Oroszország totális körbeölelését rakétabázisok telepítésével együtt. Ráadásul veszélybe került a Krím-félszigeti hajóbázis, és a közel 20 millió orosz ajkú állampolgárok is. Hogy a tortán legyen hab is, a sebtében összeállt – szerintem illegitim – ukrán kormány a nyelvtörvény megváltoztatásával jól odabaszott az orosz ajkúaknak.

Melike hozzájárulása a poszthoz
Melike hozzájárulása a poszthoz

Putyin tehát nem nyelte le a békát, amit Obama nem volt hajlandó tudomásul venni, pedig Putyin eltökéltsége világos. Végül is az orosz alsóház kérte, a felsőház pedig megszavazta a szükség szerinti fegyveres bevetést Ukrajnában. De erre csak azt követően került sor, hogy Obama megfenyegette Oroszországot. Most aztán Obamának kellene elgondolkozni azon, amit tett, mert az nyilvánvaló, hogy Putyin kész a háborúra. Putyin nem akar háborút, de szükség esetén kész rá. Ezt jelenti a felsőházi – méghozzá ellenszavazat nélküli – felhatalmazás. Obamának viszont tudomásul kell venni, hogy nem találtak még fel olyan fenyegetést, amitől Putyin meghátrálna, ahogy az elődei nem hátráltak meg Napóleon, majd Hitler elől. A végeredményt pedig valamennyien ismerjük. Ráadásul Putyin pontosan tisztában van azzal, hogy az orosz fegyveres erők képesek megvédeni az országot. Éppen ezért, ha az ultra nacionalisták nem szüntetik be a garázdálkodásukat (semmi kétség afelől, hogy ezt amerikai utasításra teszik), akkor Ukrajnában el fog szabadulni a pokol.

Erről jut eszembe, hogy az ukrán parlament elrendelte a mozgósítást. Feltételezem, hogy ott egyetlen egy olyan ember se ül, aki ismerné az I. világháború kitörésének az előzményeit. Ukrajna mozgósít? Röhögnöm kell! Mire számít, hogy majd a NATO segítségére siet? Nem lehetetlen, holnap körülnézek, van-e a környéken egy atom bunker. 😀

___________________________________________________________
___________________________________________________________
_________________________________________________