2011. április hónap bejegyzései

(502) Tibor bá blogja – Egy lokális háború hatásai

önarcképMost, hogy jól kicsámcsogtuk magunkat a csernobili és a fukusimai reaktor baleseteken, dobjunk be egy hasonló csemegét, ami bármikor felkerülhet az asztalunkra. Ugyanis, már elég sok országnak van termonukleáris fegyvere, és a nagy mesemondók szerint, ha az első felvonásban a falon látható egy vadászfegyver, akkor a harmadik felvonásban az el is sül. Ilyen alapon ez a rengeteg atombomba egyszer egészen biztos fel fog robbanni. Máskülönben mi a fenének tartogatják őket. Tehát vigyázz, kész, start!

Tételezzünk fel egy helyi nukleáris háború kirobbanását India és Pakisztán vagy Irán és az USA között, ahol „mindössze” 100 db Hirosima méretű atomtöltetet robbantanak fel. Ez természetesen nem jelentené a III. világháborút, mindössze egy kisebb lokális összecsapást, 15 kilótonnás (taktikai) bombákkal, hiszen a világ hidrogén tölteteinek a száma jócskán meghaladja a 20 ezret, aminek ez a 100 bombácska mindössze 0,5 százaléka. A nagy kérdés az, mi lenne ennek a hatása azokra akik  csak kívülről néznék?

Dr. Ira Helfand amerikai traumatológus szakértő felmérései szerint kiderült egy és más, aminek a csattanója 1 milliárd ember éhhalála, plusz néhányszáz millió bizonyosra vehető egyéb halála, elsősorban betegségekből és a szűkössé vált élelmiszerekért vívott harcok miatt. Ugyanis ennek a lokális jellegű összecsapásnak a hatása kiterjedne az egész Földre. Helfand kihangsúlyozta, hogy ez nem rémhírterjesztés, hanem pontos felméréseken alapuló tény.

Korábban napvilágot látott tanulmányok szerint egy ilyen „konfliktus” 100 millió tonna fekete kormot lőne fel az atmoszférába, ami évekre visszavetné a Föld átlaghőmérsékletét 1,25 °C-al, vagyis a gabonatermelésre rendelkezésre álló időt 10-20 nappal megrövidítené. Tegyük ehhez hozzá, hogy jelenleg a Föld élelmiszer tartaléka még 50 napra se elegendőek, ami az elmúlt fél évszázad minimuma. Ez a tartalék pedig nem lenne elegendő a vészhelyzet áthidalására. Következésképpen a világban beindulna az élelmiszer felhalmozás a vele járó fegyveres konfliktusok fellángolásával. Az élelmiszer termesztés nagyfokú visszaesése már csak azért is elhihető, mert volt már rá példa. 1815-ben az indonéziai Rambora vulkán kitörése miatt 1816 volt a „nyár nélküli év”, ami az egész világra éhínséget hozott. Dr. Helfand rámutatott arra, hogy az éhezés magával hozza a kolera, tífusz és egyéb betegségek járványát, amire szintén vannak történelmi példák.

Dr. Helfand véleményével nincs egyedül. Brian Toon amerikai atmoszféra kutató (University of Colorado) által feltárt tanulmány szerint 100 darab 15 kilótonnás atombomba felrobbantása a Föld ózonrétegének 30-40 százalékos csökkenését vonná maga után, ami a ki nem szűrt UV sugárzás miatt számtalan gazdanövény kipusztulásához vezetne. Dr. Toon szerint ez egy teljesen új aspektus, amire még senki sem gondolt. Véleménye szerint, ez a tényező is tömeges éhezéshez vezetne.

Végül, ne feledkezzünk meg a radioaktivitásról se. Nukleáris szakértők a fenti állításokat nem kérdőjelezik meg, mindössze rámutatnak a nagyméretű bizonytalanságra. Abban viszont nincs semmi bizonytalanság, hogy a lokálisan megvívott nukleáris háborúból származó radioaktív hamu, sokkal károsabb lenne a konfliktusból kimaradt országok részére, mint amire a politikusok számítanak, állítja John Pike a www.globalsecurity.org igazgatója.

„Lokális eseményeknek globális következményei lesznek.” Figyelmeztet Dan Plesch (University of London). Tudomásul kell vennünk, hogy egy lokális nukleáris konfliktus okozta veszélynek, az egész emberiség ki van téve. „Többségében nem vagyunk tudatában annak, hogy mindannyiunk sorsát helyettünk dönthetik el Islamabadban, New Delhiben, Washingtonban vagy Moszkvában. Tel-a-Vivról már nem is beszélve  🙂  .

(501) Tibor bá blogja – Szuperhúrok

önarcképA napokban felmerült a húrelmélet, amire azt válaszoltam, hogy ezek csak elméletek, de nincsenek minden kétséget kizárva bizonyítva. Viszont az érdeklődő laikus az ismeretterjesztésből arra következtet, hogy ez már keményen megalapozott valóság. Hát az nem. Íme egy kis nyilvános spekuláció.

Nemrég számolta be két újkeltű csillagászati megfigyelésről, melyek külön-külön nem hoztak senkit se lázba, azonban a kettő együtt meglepő tudományos előrelépés lehetőségét sugallja. Az égbolt egy lehatárolható apró területén tízegynéhány galaxis furcsa kettősképek sorozatát mutatja. Ezen kívül megfigyeltek még egy fényerejét nem várt módon változtató kvazárt is. A kérdés az, mi okozhatja ezt a két furcsa jelenséget? Ez ideig egyetlen magyarázatot tudtak találni mindkét jelenség párhuzamos magyarázatára, ami nem más, mint egy kizárólag energiából álló szuperhúr, aminek kiterjedése a Világmindenséget átölelő sokmillió fényév lehet. Akkor most a második kérdés, ez lenne a húrelmélet első tapasztalati bizonyítéka?

A húrelmélet a magfizikusok egyetlen reménye a Világmindenség mozgatóerejének a megértéséhez, és azt sugallja, hogy az anyag nem más mint a koncentrált energia elképesztően vékony fonalai. Ezeknek a szuperhúroknak az egymástól eltérő, különböző rezgései olyan más és más anyagi részecskéknek felelnek meg, mint például a kvarkok. A jelenlegi elképzelés közel áll a fizika törvényeit egyesítő „mindenség elméletéhez”, magyarázatot adva az anyag és energia viselkedésére.

A húrelmélet egyik legfurcsább tulajdonsága, hogy háromnál több dimenziót feltételez. Ugyanis a húroknak a téridáben az összes részecske létrehozásához szükséges, egymástól megfelelően eltérő rezgéséhez tíz dimenzióra van szüksége. Mivel mi egy négydimenziós világban élünk (három térbeli dimenzió és az idő) a húrelmélet feltételezi, hogy az extra dimenziók az atomi méreteknél jóval kisebb helyre vannak „felcsavarodva”. Ezt az elképzelést azonban mind ez ideig semmi bizonyíték nem támasztotta alá, ezért a húrelméletet a fizikusok egy jó része nem tekintette megalapozottnak. Meg fog-e ezt most változni?

A válasz abban az Ősrobbanásban van elrejtve, ami létrehozta a Világmindenséget. A húrelmélet szerint a Világmindenség egy olyan három-dimenziós sziget, más néven „brán”, ami egy tíz-dimenziós térben halad, és az Ősrobbanást két ilyen brán összeütközése indíthatta el. Egy ilyen ütközés elképesztő méretű energia felszabadulással járhat, ami aztán különböző húr-tárgyat hozhat létre.

A matematika szerint, ha egy távoli galaxis és köztünk húzódna egy húr, úgy az a galaxisból kiáramló fényt kétfelé osztaná, amit mi két azonos, egymástól mindössze néhány ív-másodpercre lévő (ennyinek látnák egy 100 forintos érmét 2 km távolságból) galaxisként érzékelnénk. 2003-ban egy olasz-orosz közös kutatócsoport pontosan ilyet talált 10 milliárd fényév távolságban, amit CSL-1 elnevezés alatt vezettek be.

Egymás szomszédságában elhelyezkedő két, azonosnak tűnő galaxis észlelése nem egy új keletű dolog. Okozója az úgynevezett gravitációs-lencsehatás, ami akkor érzékelhető, amikor egy távoli galaxis fénye közvetlenül egy másik galaxis mellett halad el mielőtt a Földre érkezne. A közbeeső galaxis tömege eltéríti útjából a fényt, ami egy kettős képet produkál. Azonban a gravitációs lencsehatás által létrehozott képsorozat tagjainak fényereje egymástól eltér. Ezzel szemben a megfigyelt kettősképnél interferáló galaxis nincs, és az összesen két kép fényereje tökéletesen azonos. Ezért ebben az esetben a gravitációs lencsehatás kizárható. Jó esély van rá, hogy a kutatócsoport egy szuperhúrral találkozott. 

Reményre ad okot, hogy a CSL-1 nem az egyetlen bizonyíték a szuperhúr létezésére. A Q0957+561A,B elnevezésű kettős-kvazárt még 1979-ben fedezték fel, aminek fénye gravitációs lencsehatás miatt két részletben érkezik a Földre, de mivel a két fénynyaláb nem azonos úton halad, az egyik 417 nappal később érkezik meg hozzánk, mint a másik. Erre bizonyíték például egy fellángolás, amit 417 nappal később a másik fénynyaláb megismétel. Most azonban újabb megfigyelések érdekes tényt tártak fel. 1994-ben tíz hónapon belül a Q0957+561A,B kettős képe négy esetben mutatott 4 százalékos fényerőváltozást, de ezen esetekben szimultán, időeltolódás nélkül. A megfigyelők álláspontja szerint a jelenségért a szuperhúr lehet a felelős.

(500) Tibor bá blogja – Hány Csernobilt engedhet meg magának a Világ?

jelzésMa, április 26-án van pontosan 25 éve, hogy a csernobili atomreaktor kigyulladt,  miközben 50.000.000 curie radioaktív anyagot lövellt fel a levegőbe, és évezredekre lakhatatlanná tett 50.000 km2-t, ami több mint egy fél Magyarország. Katasztrófák esetében borítékolni lehet, hogy a kormányok nem  mondják meg az igazat, hát ha még az adott kormány egy totalitárius rezsim élén áll. Így esett, hogy a világ az eseményről csak 3 nap késéssel értesült, ugyanis a Csernobiltől 1600 (nem téves a szám) kilométerre lévő svéd reaktorba érkező dolgozók automatikus ellenőrzése radioaktív port fedezett fel a ruháikon. A gyors nyomozás kiderítette, hogy a radioaktív port a Szovjetunió felől fújó szél hozta. A számítások 1600 kilométeres távolság ellenére nagyméretű balesetre utaltak. Svédország riasztotta a világot. A csernobili felhő a svédektől délre fordult és halálos terhétől Németország majd Ausztria felett szabadult meg (mi jelentéktelen mennyiséget kaptunk, de egy kölcsönbe kapott GM-cső az ereszcsatorna kiömlője alatt piszkosul ketyergett). A világ egyszeriben felébredt, és rádöbbent arra, hogy az ATOM nem vicc, de az igazi következményeket nem fogta fel ésszel. A mainstream média pedig nem tette meg azt a szívességet, hogy feltárja a kényelmes és olcsó atomreaktorokból nyert energiának igazi árát. A kezdeti riadalom hamar elült, mert még a szakembereknek is az volt a véleménye, hogy ilyesmi kizárólag a kommunista országok tipikus hanyagságának a következménye. A nagyfokú biztonságra törekvő nyugati reaktoroknál ilyesmi el se képzelhető. Arról nem is beszélve, hogy a csernobili reaktor elavult.

El se telt a negyed század, és egy sokkal szörnyűbb balesetet élhetett át a világ a roppant precíz munkájáról ismert, igen fegyelmezett munkásairól híres Japánban. A fukusimai baleset még nem csengett le, de előzetes sejtések szerint a végeredmény Csernobilt messze maga mögött fogja hagyni. Miért is? Mert a TEPCO hivatalos beismerése szerint, jó esetbe az év végére (még 8 hónap) a helyzet stabilizálódhat (az összeégett fűtőelemeket kellő mértékben tudják hűteni) és az egész biztonságosan befejezhető (szarkofágok?) a következő 10 év alatt. Mindenesetre Fukusima kitűnő alkalom volt arra, hogy április 19-én a megélhetési világpolitikusok összefussanak Kijevben egy kis fontoskodásra. Lásd az alábbi ábrát.

csoport

A téma a 30 évre szavatolt szarkofág újraépítése, mert a meglévő erősen repedezik, a réseket már egy ideje buzgón tömögetik. Sajnos a folyamatos radioaktív bombázásnak se a beton, se az acél nem tud ellenállni (!!!) a végtelenségig. Az új szarkofág költségvetése 1600 millió €, amiből 740 millió hiányzik. Ukrajna ezt az összeget akarta összekoldulni. A résztvevő 50 állam össze is dobot 550 milliót, de ugye még mindig hiányzik 190 €. Ezt jó eséllyel a részt nem vevő államok között sikerül majd összekalapozni, elvégre Csernobil az egész emberiség végtelenbe nyúló koporsója.

Viszont a láthatatlan gazdik utasítása egyértelmű volt, amit a küldöttek közös közleménye visszhangzott: az atomreaktorok nem biztonságosak, de az emberiség nem tud meglenni az energiája nélkül („Nuclear power is not safe, but the world needs it.”). Legyünk őszinték, ragyogó stratégia, nem sumákol, nem csúsztat, beismeri, hogy nem biztonságos, deeeee fogd be a pofádat, mert te se vagy hajlandó lemondani a világításról, TV-től, mosógépről, mikrohullámú sütőről, számítógépről, mobil telefonról, estébékről. De, ez nem minden, számítások szerint a nukleáris energiaforrások elhagyása 10.000 milliárd dollárba kerülne. Kinek van erre ennyi pénze? Már csak azért, mert ez a világ GDP-jének 10 százaléka. Aztán pedig az alternatív energia források messze hátul kullognak. És ugye az se megvetendő szöveg, hogy a szénerőművek is elég jelentős mennyiségű radioaktív füstöt eregetnek ki. Tehát minden marad a régiben, azonban egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a BIZTONSÁGRA.

Ez azonban maszlag, megmondom miért. Vegyük a gépkocsi közlekedést. Kiderült, hogy a kényelmes közlekedésért a fizetendő ár, az elkerülhetetlen balesetek bekövetkezése. A technológia mindent megtett, hogy a gépkocsi közlekedés biztonságosabb legyen, de a balesetek száma nem csökkent. Biztonsági öv, légzsák, ABS, extra merevítők, harmonika motorház, védőkorlátok…. Ezek hoztak is eredményt, de a gépkocsik számának növekedése lenullázta az eredményeket. Ugyanez fog történni a reaktorokkal is. Tízszer biztonságosabbak lesznek, de tízszer több lesz belőlük, az eredmény ugyanaz. Huszonöt évente egy leolvadás. A konferencia résztvevői jelentős mennyiségű szót csépeltek a nukleáris jövővel kapcsolatban, de úgy tűnik, hogy vagy süketek vagy vakok, vagy mind a kettő. Csernobil mindössze 90 km-re van Kijevtől! A 25 éve bekövetkezett baleset következményeinek a megtekintéséhez nem kell átutazni a fél világot. Itt látható a tőszomszédságban az elkerített 50.000 négyzetkilométer, most pedig Fukusima. Ki tudja hány tízezer négyzetkilométer megközelíthetetlen, mindörökre. A nagy kérdés, hány Csernobilt engedhet meg magának a  világ? Fukusimánál most engedtek a tengerbe 12.000 tonna radioaktív vizet, hogy további radioaktív víznek helyet tudjanak biztosítani. Marin-biológusok szerint több nagytestű halfajta kipusztulása várható. Arról nem is beszélve, hogy ki fog ezek után tengeri halat enni? A kaliforniai tehenek tejében már megjelent a radioaktív jód. Nem sok, de már ott van és napról-napra egyre több lesz. És ne feledjük, hogy a  Csernobil affairnek még messze nincs vége. Az ott használt fűtőanyag 95 százaléka a szarkofág alatt van, létezik, sugároz. A régi szarkofágot most készülnek felváltani egy újabbal. Lásd az alábbi képet.

szarkofág

Egyértelmű, hogy a régi, használhatatlan, szarkofágot a helyén hagyják, és húznak fölé egy nagyobbat. Aztán majd 25-30 év múlva egy újabb szarkofágot építenek, még nagyobbat, hogy a régi alatta maradhasson. Aztán 50-60 év múlva még nagyobbat, és így az előttünk álló ezer meg ezer évig. Aztán majd lesz egy szarkofág Fukusima felett is, eleve jó nagy, mert ott több reaktor is leolvadt, és majd ott is 25 évenként újabb és újabb szarkofágok. Tényleg, hány Csernobilt engedhet meg magának a Világ? Ötöt, tízet, százat? Mert csak idő kérdése és a Föld fele zárt terület lesz, ahová belépni életveszélyes. De még ezzel se lesz megoldva minden. Ezek a radioaktív elzárt részek akkor se biztonságosak, ha ember a közelükbe nem megy. A radioaktív anyagokat az eső bemossa a földbe, ahonnan bekerül a talajvízbe és szép csendben elvándorolhat ki tudja hová. Pusztíthat erdőtűz és akkor a radioaktív hamu elszállhat messze a kijelölt határvonal mögé. Lehet úgy élni egy szobában, hogy a padlón 4-5 helyen van egy rakás szar, amiket kerülgetni kell, csak nagyon büdös, és a szagokat nem lehet kikerülni. Kell nekünk ez? Aligha.

A megépítendő, új szarkofágot a reaktor mellé építik vasúti sínekre, és amikor elkészült, egyszerűen rátolják a meglévő tetejére, és 25 évre nincs több gond, hacsak a hasadó anyagnak, ott legalul, nem lesz más ötlete. A nukleáris ipar egy Terra incognita, sok minden nincs még feltérképezve benne.  

Az egész probléma mögött az emberi agy egyik sajátossága áll, vagyis előrelátása lehatárolt, mert csak saját életére van szabva. Végig annak vagyunk tanúi, hogy a döntéshozókat nem érdekli, mi lesz 50 vagy 100 év múlva se klimatikus, se pedig nukleáris területen, hiszen pénzükkel biztosítani tudják a kellemes jelenüket, jövőjük pedig mindössze néhány évtizedre terjed. Minden más okoskodás érvénytelen. Tényleg, mi a fenének siratjuk mi az emberiséget? Megérdemlik?   

(499-sz) Tibor bá (szatirikus) blogja – A legatyásodott Amerika képekeben

Néha egy frappáns rajz kifejezőbb, mint 10 szépmívű szó. Az erre épülő műfaj a karikatúra. A kínai elnök (nem köztársasági 😀 ) nemrég lezajlott amerikai látogatása több karikatúristát is megihletett. Ezekből az ihleményekből választottam ki néhányat, és persze láttam el magyar felírattal. Az eredeti angolt a rajzok alá írtam azoknak, akik méltányolják az angol nyelvű humort, Íme:

k1

Look, if you need to borrow more money, just say so.

___________________________________________________________

k2

There it is! From sea to shining sea! As a visitor what do  you think? — What he doesn’t know is I own all of this.

___________________________________________________________

k3

Obama host chinese president Hu Jintao at the Whitehouse

__________________________________________________________

k4

We’re here to check up on our investment

___________________________________________________________

k5

Nincs angol szöveg.

___________________________________________________________

k6

Could we, just for a moment, talk about political prisoners?

k7

Please, let’s drop the formalities, just call me landlord

___________________________________________________________

 

(498) Tibor bá blogja – A Japán krízis = az emberiség krízise

önarcképA „Welcome to Democracy Now!” meghívta DR. MICHIO KAKU japán származású, amerikai atomfizikust, hogy AMI GODMAN interjút készíthessen vele. A hosszúra sikerült interjú fontosabb részeinek a fordítását az alábbiakban közlöm.

AMY GOODMAN: Beszéljünk arról, hogy a reaktor eseményt 7-es fokozatra emelték, ami megegyezik a csernobili katasztrófa szintjével.

DR. MICHIO KAKU: Tokyo Electric végig tagadott, megpróbálták a nukleáris katasztrófát jelentéktelennek feltüntetni, csakhogy van egy matematikai képlet, aminek segítségével meg lehet határozni egy baleset fokozatát. Ez a baleset máris 50.000.000 milliárd becquerel radioaktív anyagot bocsátott ki. [Tibor bá megjegyzése: ez egyenlő 135.000 curie-vel, azaz 135 kg rádium sugárzási kapacitásával. Más szavakkal ekkora mennyiségű radioaktív anyagban másodpercenként 50.000.000.000.000.000.000 atombomlás keletkezik. Szóval, kurva sok.] Ez pedig már bőven benne van a 7-es fokozatban, bár Csernobilt még nem érte utol. Viszont a radioaktív anyag „szivárgása” nem állt le. A reaktorok állapota nem stabil. Végeredményben egy ketyegő időzített bombánk van. Úgy tűnik, hogy pillanatnyilag elérték a kitűzött mentési célt, de ez bármelyik percben felborulhat, ha jön egy másik földrengés, eltörik egy cső, vagy bármi előre nem látható apró esemény bekövetkezik, ami mind a három bajban lévő reaktornál leolvadásba végződhet, ez pedig messze túlszárnyalná Csernobilt.

AMY GOODMAN: Mint egy fizikus az utca emberének, meg tudná mondani, hogy pontosan mi történt japánban a nukleáris erőművekben?

DR. MICHIO KAKU: Analógiának  gondoljunk egy hirtelen irányíthatatlanná vált gépkocsira. Először rálépsz a fékre. Ekkor kiderül, hogy a fék se működik, mert a földrengés elvitte a biztonsági rendszert mindjárt az első percben. Ezért a kocsi hűtőfolyadéka felforr, majd a gőz kilöki a dugót. Ez volt a hidrogén robbanás. Hogy még nagyobb baj legyen a kocsi benzintankja is melegszik, majd hirtelen az egész kocsi kigyullad, ami egyenlő lehet a teljes leolvadással. Mit tehetsz? A kocsit belehajtod egy közeli folyóba. Ez az, amikor tengervízzel próbáltak hűteni kétségbeesett helyzetükben. Sajnos a tengervízben só van, ami bedugaszolja a hűtőrendszer radiátorát. Na most mit tudsz tenni? Kihívod a tűzoltókat. Vagyis most a szamuráji harcosoké a terep, akik tudják, hogy ez egy öngyilkos vállalkozás, amikor tömlőkkel próbálják feltölteni a  távoli medencékben lévő megolvadt fűtőelemeket. Itt tartunk most. Ha tehát amikor a társaság azt állítja, hogy a helyzet stabil, akkor olyan stabilitásról beszél, amikor tíz körömmel kapaszkodsz a sziklafalon, és a körmeid letörnek egyik a másik után. Ez a mai helyzet.

AMY GOODMAN: Mi a helyzet az élelmiszerekkel? A radioaktív anyagokkal szennyezett élelmiszerekkel? Egyre-másra tiltják az élelmiszer exportot.

DR. MICHIO KAKU: Abban van a tragédia, hogy ez a baleset hatalmas mennyiségű radioaktív jód-131 izotópot lőtt ki az atmoszférába, pont úgy, ahogy ez Csernobilben is történt. A csernobili jód 10 százaléka vízben oldható volt. Amikor esik az eső a jod-131 beszivárog a talajba. A tehenek megeszik a radioaktív füvet és radioaktív tejet adnak. Jelenleg a japán farmerek kiöntik a tejet, mert radioaktív. Erre a területre élelmiszert kell exportálni.

AMY GOODMAN: Véleménye szerint, mint kellene most csinálni? Úgy értem, hogy a legnagyobb problémánk a titkolózás. Titkolózik a tulajdonos társaság és titkolózik a japán kormány is, hiszen az első perctől kezdve kicsinyítették az eseményeket, miközben rengeteg embert kitelepítettek, akik persze kompenzálást követelnek. A környék lakói hatalmas tüntetést rendeztek a TEPCO telephelyén. Nincs munka, nincs pénz, követeljük a kielégítést.

DR. MICHIO KAKU: Persze TEPCO olyan mint a közmondásos holland kisfiú. Hirtelen lyukak jelennek meg a gát oldalán. Bedugja ide az ujját, majd oda az ujját, de nagy hirtelen újabb szivárgások jelennek meg, ami a gyereket elsöprik. — Szerintem TREPCO-tól el kellene venni az irányítás jogát és legfeljebb tanácsadói szerepük lehetne. Nemzetközi szakember gárdának (fizikusoknak, mérnököknek) kellene átvenni az irányítást a katonaság alárendeltsége mellett. Úgy gondolom, hogy a japán katonaság az egyetlen szervezet, akik az eseményeken úrrá tudnának lenni. 1986-ban pontosan ezt tette Gorbacsov is. Látta az égő reaktort, azonnal odarendelte a légierőt. Jöttek helikopterek, tankok, páncélozott járművek és a csernobili reaktort 5000 tonna cement, homok és bórsav alá temették. Ez természetesen az utolsó állomás, de ismétlem, a japán hadsereget be kellene vonni.

AMY GOODMAN: Miért???

DR. MICHIO KAKU: Azért mert a sugárzási szint túl magas. A dolgozók csak 10 percet tölthetnek el az épületben, mert ennyi idő alatt kapják meg az egy évre szóló megengedett dózist. Ezen a helyen egy óra után már sugárbetegséget kap az ember: hányás, a fehérvérsejt szám süllyed, a haj kihull. Egy nap után megkapja a halálos dózist. Csernobilben 600.000 embert mozgósítottak, akiknek mindegyike  csak néhány percet töltött el a helyszínen, ami alatt homokot, bórsavat öntöttek a reaktorra. Ezeknek a „likvidátoroknak” mindegyike kitűntetést kapott. Így kell egy elszabadult atomreaktort megzabolázni. Szerintem itt Japánban a mentesítők tehetetlenkednek.

AMY GOODMAN: És ezek a munkások sokkal tovább dolgoznak a helyszínen.

DR. MICHIO KAKU: Így van. És fogalmunk sincs mennyi radioaktív sugárzást kapnak, mert a telephely számtalan pontján nem is mérik. Tehát senki se tudja, hogy a munkások mennyi sugárzást kapnak. Ez az oka annak, hogy ha bevonják a honvédséget, akkor homokzsákokkal körülrakhatják a reaktort, majd betonba zárhatják, mert lenne emberük, akiket be lehetne vonni a szörnyeteg megfékezésére.

AMY GOODMAN: Mi a helyzet az evakuációs zónával?

DR. MICHIO KAKU: Lehangoló. Az amerikai kormány már 80 km-es körzetből ürítette ki az állampolgárait. A francia kormány azt üzente, hogy a francia állampolgároknak meg kell fontolni, hogy egész japánt elhagyják, és akkor a japán kormány 10-12 kilométerről beszél. Az emberek pedig nem tudják hol van a kormány? Úgy értem, miért nem mondják meg nekünk a valóságot? A radioaktivitás 40 km-re a reaktortól folyamatosan emelkedik, ami jóval messzebb van mint a kiürítésre ítélt zóna. Ez annak a következménye, hogy hatalmas mennyiségű radioaktív jód szabadult ki a reaktorokból.

AMY GOODMAN: Mi lesz a reaktorok végső sorsa?

DR. MICHIO KAKU: A legjobb esetben – amit a társaság készpénznek vesz – ez év végére ellenőrzésük alá kerül. Reményeik szerint az év végére a szivattyúk működni fognak és a reakciót stabilizálni tudják.

AMY GOODMAN: Érdekes, egy úgy hangzik, mint a BP ügy, amikor megpróbálták eldugaszolni az ömlést.

DR. MICHIO KAKU: Pontosan.

AMY GOODMAN: Ez történik.

DR. MICHIO KAKU: Ahogy haladnak az események úgy improvizálnak. Ez egy teljesen ismeretlen terület. Vegyünk elő egy atomreaktorokról szóló tankönyvet és olvassuk el az utolsó fejezetet. Ami itt történik arról egy szó sincs benne. Amikor a könyveket írták nem is  gondoltak ilyen eseményre. Így aztán kénytelenek improvizálni. És ehhez a tudományos kísérlethez mi vagyunk a tengeri malacok. A reaktorok leszereléséhez 10 év kell. Az utolsó állomás a szarkofágba helyezés. Toshibának ez a hivatalos tanácsa, szarkofágba zárás pontosan úgy, ahogy Csernobilben történt.

AMY GOODMAN: Szarkofágba?

DR. MICHIO KAKU: Igen, egy gigantikus beton tömbbe. Persze majd alá kell fúrni, hogy meg lehessen győződni a mag nem olvadt-e le a talajig. Igen, 5000 tonna betont és homokot kell rárakni az égő reaktor tetejére.

AMY GOODMAN: Van oka az embereknek, hogy a Japánból származó élelmiszereket elutasítsák?

DR. MICHIO KAKU: Egész Japánból nem, de ne feledjük, hogy a reaktor melletti tengervíz radioaktivitása egy milliószor haladja meg a törvényes maximumot. Igaz, ahogy távolodunk Japántól a tenger rohamosan veszít a radioaktivitásából.

AMY GOODMAN: Az ország atompolitikájáról szeretnék hallani. Úgy értem, most mi látjuk ezt a szörnyű balesetet abban az országban, ahová ledobták az első atombombákat.

DR. MICHIO KAKU: Ühüm.

AMY GOODMAN: Amerika atombombákat dobott Hirosimára és Nagaszakira. Az ön családja is involvált volt. Volna néhány szava erről a témáról, mielőtt a jelenlegi USA politikára rátérnénk?

DR. MICHIO KAKU: nekem ma is élnek rokonaim Tokióban, akik már elköltöztek, mert kisgyerekeik vannak, és a tokiói ivóvíz már enyhén radioaktív. Ezért az emberek, kisgyerekekkel élők és a terhes nők az elhagyáson gondolkodnak. Nagyon sokan önként hagyják el Tokiót, mert a társaság jelentéseit nem hiszik el, akik minden eseményt alábecsülnek.

AMY GOODMAN: Úgy tudom az ön családját a háború alatt internálták,

DR. MICHIO KAKU: Igen, Kaliforniában a szüleimet internálták, egy táborba zárták őket 1942 és 1946 között. Négy éven át gyakorlatilag szögesdrótok mögött voltak és gépfegyverrel őrködött felettük az amerikai hadsereg.

AMY GOODMAN: Ennek ellenére atomfizikusnak tanult, hát ez elég érdekes, mert azokkal az emberekkel dolgozott együtt, akik a Japánra ledobott atombombát előállították.

DR. MICHIO KAKU: Hát igen. Tény az, hogy középiskolában Teller Ede, a hidrogénbomba atyja adott nekem tanácsot. Ő intézte el, hogy a Harvardon ösztöndíjat kapjak. Így kezdődött el az én atomfizikusi karrierem. Persze Teller Ede azt akarta, hogy dolgozzam a csillagháborús projekten. Elég erősen presszionált, azt mondta: Elintézem, hogy ösztöndíjat kapj, ha elmész dolgozni a Los Alamosi Nemzeti Laboratóriumba, ahol hidrogénbombákat állíthatsz elő. Azt válaszoltam neki, hogy az én ismereteimet nem vagyok hajlandó háborúk elősegítésére fordítani.  

(149) Tibor bá blogja – Kuhn kontra Popper: Harc a tudományok meghatározásáért (repríz)

önarckép(könyvismertető: Kuhn vs Popper: The struggle for the soul of science by Steve Fuller ISBN 1840464682, Icon kiadás — Küzdelem a tudomány szellemiségéért)

Lehet-e úgy tárgyalni a tudomány lényegét, hogy fel se figyelünk Thomas Kuhn és Karl Popper filozófiai nézetei között meghúzódó konfliktusra? Nem könnyű elképzelni a tudomány filozófiai vonulatának áttekintését egy, e két kimagasló intellektus között húzódó vitának szentelt fejezet nélkül. Főleg, mert a köztük fennálló konfliktus utóhatásai mélyen bevésődtek mind a modern társadalomba, mind pedig az általános politikába.

Egyszerű szavakkal kifejezve, Kuhn az úgynevezett „alaptudományok” terén jeleskedett, aminek lényege, hogy serényen szorgoskodó tudósok próbálnak megfejteni egy feltételezés rendszer – vagyis a paradigma – által teremtett talányokat, miközben maga a paradigma érvényessége kétely felett áll. Természetesen csak addig, amíg a talányok mindent elsöpörnek és bekövetkezik a paradigmaváltás (ami a gyakorlatban nemigen következik be). Másfelől viszont Popper mestere volt a „hősies-tudomány” koncepciójának, amit olyan szándékosan forradalmi gondolkodókkal népesített be, mint Newton és Einstein, és arra ösztönözte a tudósokat, hogy folyamatosan tegyenek fel kérdéseket. Híres mondása, miszerint egy elmélet akkor tudományos, ha az hamisítható, arra utal, hogy folyamatosan elméletek cáfolatán járt az esze (a falszifikáció azóta is alapvető követelmény).

A Warwick Egyetem szociológiai professzorának Steve Fuller-nek érvelése szerint sajnálatos, hogy a vitát Kuhn nyerte meg. Ugyanis a tudományt sokkal inkább paradigmája igazolja, mint a haladásra irányuló törekvés. Más szavakkal kifejezve, a tudomány megítélése a mindenkori tudományos közösség dolga, bárkikből is álljon ez a közösség össze. Ugyanakkor Popper szerint a tudomány eszméje lehetővé teszik annak kijelentését, hogy az egész, úgy ahogy van, hibás. Kuhn ezt nem engedi meg, mert nem tett különbséget történelem és normatív szabvány között. Ennek ellenére Kuhn radikálisnak van kikiáltva, míg Poppert önkénnyel vádolják. Fuller könyvében ezeket az eltájoló elképzeléseket megmagyarázza és helyére teszi. Ezen kívül Fuller bemerészkedik a Hideg-háborús ipar-katonai összefonódás berkeibe, valamint az akadémiai elit történelmébe és ideológiájába. Egy elegánsan megírt könyv, amiben egy régi vita morális és társadalmi utórezgéseiről új és érdekes perspektívák vannak felsorakoztatva. Csak remélni lehet, hogy hamarosan magyarul is ki fogják adni!

Addig azonban neme lehet várni, mert a tegnapi hozzászólások az Ember szerepéhez a világmindenségben, minden képzeletet felülmúlva tükrözték a „szerzők” elképesztően egyéni elképzeléseit. Meg is jegyeztem, hogy a falszifikációról nyilvánvalóan nem hallottak.

A falszifikáció Karl Popper (a XX. század egyik legbefolyásosabb filozófusa)nevéhez fűződik. Ugyanis Popper alkotta meg a kritikai racionalizmus fogalmát. Ez a megnevezés fontos, jelzi a klasszikus empirizmus elutasítását, és a tudománynak a „megfigyelés-induktivista” szemléletét, amely ebből alakult ki. Popper az utóbbi ellen erősen érvelt, azt tartván, hogy a tudományos elméletek univerzálisak, és csak közvetve, az elméletek következményei alapján tesztelhetőek. Véleménye szerint a tudományos tudás általában nem redukálható egy megadott bázisra. A hipotzétziseket egy kreatív folyamattal hozzuk létre, hogy a már felmerült problémákat oldjunk meg velük, nem pedig bizonyos megfigyelésekből általánosítva. Egy tudományos elmélet, mivel univerzális állításokból áll, véges pozitív megfigyelés igazolhat, de nem bizonyíthat (lásd: verifikáció). Ugyanakkor az igazolás és a cáfolás nem szimmetrikusak: egyetlen ellentmondó megfigyelés viszont cáfolhat egy elméletet. Ennek megfelelően a cáfolhatóságot tette meg határ kritériumnak a tudományosságot illetően: azaz egy tudományos elméletet egy áltudományos elgondolástól az különböztet meg, hogy az előbbi előre meghatározott módon cáfolható (meg lehet mondani azon eseményeket, amelyek ha bekövetkeznek, akkor elvetjük az elméletet. Ehhez kapcsolódik Popper „döntő kísérlet” fogalma, amelyet elvégezve, két rivális elmélet között választani lehet, mivel az egyik szükségszerűen hamis.

Amit többeknek meg kellene jegyezni, hogy ha egy állítás nem cáfolható, akkor az nem tudományos. Ez rettenetesen fontos, mert ez a tudományosság alappillérje. Ezért van az, hogy különböző szektaszerű állítások nem cáfolhatók, viszont éppen ezért nem tudományosak.

Jancsika vendégposztja (Németországból) – Gyönyörű szakma az orvostudomány

 Ma egy 93 éves hölgyet vettünk fel tüdővizenyővel. Annyira gyenge a szíve, hogy pang a folyadék a tüdejében. Szegényke a végét járja. Ez az idős hölgy írt ügyvéddel ellenjegyeztetve egy nyilatkozatot, melyben leírja, részletesen, hogy súlyos betegség, állapotrosszabbodás esetén nem kíván intenzív osztályos ellátást, illetve újraélesztést. Ezt a kórházban pontosan tudtuk. A szerencsétlent becsöveztük, minden létező testnyílásába dugtunk valamit, és persze megy az intenzív osztályos ellátás ezerrel. Lélegeztetőgép, öt darab infúziós pumpa, meg amit el tudtuk képzelni. Hangsúlyozom, egész idő alatt a kezünkben volt a nyilatkozata. 
Ez a szép, új világ. A beteg önrendelkezési joga (ami alapvető betegjog) le van szarva. ADDIG NEM HALHATSZ MEG, AMÍG A MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ NYERESÉGET KI NEM TERMELTED AZ IPARÁGNAK. Az adófizetők pénzét el kell lopni valahogy, márpedig az egészségügyre költött pénz 80%-át már most is az élet utolsó 6 hónapjában költjük el, természetesen úgy, hogy a betegek eközben emberhez teljesen méltatlan körülmények között „élnek”.
Az élet egy csodálatos dolog. Csakhogy az életnek a halál ugyanolyan természetes és magasztos része, mint a születés. Ezt el kell, hogy fogadjuk. Magától értetődően az egészségügyi ipar ezt soha nem fogja elfogadni, mert akkor kevesebb pénzt keresne. Márpedig olyan nincs! Olyan nincs, hogy kevesebbet költsünk valamire, mint ami maximálisan lehetséges!
És itt még valami. Kicsit hosszú történet, de érdemes végighallgatni. A szívinfarktusok diagnózisa 3 alappilléren nyugszik:

1. EKG-elváltozások
2. A beteg mellkasi fájdalma, panaszai
3. Enzimdiagnosztika. Ez azt jelenti, hogy ha egy szívizomsejt elhal (pl. infarktusban), akkor amikor szétesik, olyan enzimek kerülnek a véráramba, amiknek a megemelkedett szintje jelzi a szívizomelhalást – vagyis a szívinfarktust. Az egyik ilyen enzim a troponin. Ha a troponin enzim szintje meghalad egy bizonyos szintet a vérben, akkor kimondható a szívinfarktus gyanúja. A teljes diagnózishoz az kell, hogy a fent felsorolt három szempontból legalább 2-ben pozitív legyen az eredmény.
A probléma ott kezdődik, hogy a pozitív troponinszint nem minden országban azonos. Angliában tízszer akkora szint a pozitív, mint itt ahol dolgozom, Németországban. Én még soha nem láttam beteget, akinek az angol troponinszint alatt infarktusa lett volna. Viszont a német szintet alapul véve, rengeteg a fals pozitív eredmény (a fals pozitív azt jelenti, hogy a vizsgálat eredménye pozitív, de a betegség nincs jelen). Becsléseim szerint ez kb. 80%. Ez mit jelent? Azt, hogy ötször annyi betegen végezzük el a szívinfarktusnál szokásos diagnosztikát és terápiát (és ebbe sokszor a szívkatéterezés is beletartozik), mint kellene, vagyis ötször annyit költünk a szívinfarktusra, mint amennyit kellene. végül a slusszpoén: ma a főnököm bejelentette, hogy egy, az eddiginél jóval érzékenyebb troponintesztre tér át a labor. Hurrá! Nem 80, hanem 99% lesz fals pozitív! Nem ötször, hanem 100-szor annyit fogunk a szívinfarktusra költeni!!!!

Tibor bá (szatirikus) blogja (495-sz) Protein

Ennyire nem lehet szar a helyzet, vagy mégis. Angliában beindult egy új mozgalom, amit így lehetne jellemezni: „Egyél bogarakat, tele vannak proteinnel”. Az emberiség fehérje szükségletének hatalmas hányadát a tengeri halak tették ki, csakhogy a túlhalászás miatt egyre kisebb a fogás, ráadásul most a japánok tesznek róla, hogy a tengeri halak világítsanak is a sötétben, amit a világ többi része nem akar díjazni. A hivatalos bogárzabálási felhívás valódi oka a környezetünk megóvása. Pincér! Kaphatok egy csótány salátát, természetesen hangyasavval dúsítva. Mert én megmentem a földet, ha már a British Petrol nem akarja.

Szóval ennek fele se tréfa. Sir David King, a közismert angol tudós és talpig úriember megkéri a Kolumbiai nagykövetett: Lenne oly szíves, uram, továbbítani a sózott gilisztákat. Természetesen – válaszol a megszólított, és  mindjárt hozzá is teszi – lenne kedve megízlelni ezeket a pácolt hangyákat? Majd mindketten koccintanak a mezcal con gusanoval teli pohárral. A likőr kitűnő, amit minden bizonnyal a szokatlan adaléknak köszönhetó, vagyis a Megathymus lepkék lárvájának.

zaba

Esőerdő bogarak bankettje

A tálcán csokoládé bevonatú tücskök ciripelnek.

A közszemlére kitett lakmározást tíz merész ínyenc nézi végig, amit az Oxfordi Egyetemhez tartozó Természettudományi Múzeum előtti pázsiton felállított asztalon szolgálnak fel, Thomasina Miers sztár séf utasításának megfelelően. A megfigyelők nem felejtik el megemlíteni, hogy 2030-ra az emberiség létszáma túllép a 8 milliárdon, ráadásul a hagyományos húsfogyasztás drasztikusan növekszik. Ez pedig azt jelenti, hogy több sertést és marhát kell nevelni, ami fokozza a metán termelést, és ugye az pedig gyorsítja a felmelegedést. Na tehát, a bogarakban lévő fehérje fogyasztás nem csak tápláló, de kifejezetten jó a környezetünknek – ha 2030-ig marad még belőle valami.

A lakoma végigszemlélőinek arcáról – voltak vagy százötvenen – a kíváncsiság és az undor különös keveréke tükröződött. Szent Kleofás, ezt kell majd ennem? Na nekem ebből elég – szólalt meg Martha Kearney a BBC munkatársa. Neki már elapadt a kíváncsisága. Tessék mondani, az a sárga genyó, ami kettéharapott svábbogárból kifolyik, az is protein lenne. Természetesen uram, csak még nem teljesen érett be. És ez a pók, ezt egyben kell lenyelni, csak azért kérdem, mert ha a torkomban elkezd mászkálni, az szerfölött kényelmetlen lesz, ugyanis én csiklandós vagyok.  

Legyünk őszinték, Dél-Amerikában, Afrikában és Kelet Ázsiában mindig is fogyasztottak bogarakat, csak úgy, mint az Ausztrál bennszülöttek. Európában viszont nem. Nehéz belátni, hogy vén fejjel meg kell szoknom a szöcske és sáska fogyasztást, hogy a harmadik világ szülőgépei zavartalanul fialhassanak még egy további 20 éven át. Persze, kérdés, hogy mi lesz azt követve? Most már csak a kannibálizmus fog segíteni. Igaz is, az öregek adják át helyeiket a fiataloknak. Aki már semmi hasznot nem tud nyújtani a társadalomnak (értsd alatta a sorozatban ellő nőstényeket), azt fel kell zabálni. 70 felett egy kicsit rágós, de istenem, majd tovább főzik, már ha lesz rá felesleges hőenergia.      

    

(494) Tibor bá blogja – „Honfoglalás”

önarcképTegnap 2655  Kétbodonyban voltam (Nógrád megye). Távolsága Budapesttől (Lánc-híd): 72 km. Az út nagy része a 2-es műúton vezet, az utolsó 10 kilométer is ki van bitumenezve. Beszéltem a fiatal, kedves és szolgálatkész polgármester asszonnyal, akinek elmondtam, hogy mi járatban vagyok. Nem kis meglepetésemre a szeme se rebbent, amikor a várható társadalmi és gazdasági összeomlást említettem. A falú lélekszáma 500 fő alatt van. Gyerek nem születik, az idén már 10 halottjuk volt. A cigánymentes faluba való betelepedést pozitív fejleménynek tekinti. A falú honlapján van néhány eladó ingatlan, de azok a  drágább fajták. A polgármester asszony  megígérte, hogy összeírja az eladó házakat (amikhez jelentős terület is tartozik, és ezt enyhe figyelmeztetésnek szánta) és E-mailben átküldi nekem. Ez első lépésnek nagyon jó. Kihangsúlyoztam, hogy minket a falú csak akkor érdekel, ha közülünk legalább 10 család oda tud költözni (nem feltétlen azonnal).  Említettem, hogy nem gazdag befektetők, spekulánsok vagyunk, így például jó megoldásnak gondoljuk a kp. fizetés helyett az életjáradékot, ami  egy idős kisnyugdíjasnak igen kedvező, hiszen a nyugdíja mellé a kiegészítés nem megvetendő lehetőség. Természetesen az alkurészletekre, egy második fordulóban kerülhet sor.

Volt egy ház (mérsékel méretű kerttel – nekem legyen mondva, 2-3000 m2) a főúton, rajta egy ELADÓ tábla, ezt lefényképeztem.

eladó ház

A tábla olajfestékkel készült, jó tartós, minimum hónapok óta kint van. Természetesen nem ugrunk bele két lábbal, hiszen Magyarországon több ezer falú létezik. Nekem pedig legalább 10 másik falut végig kell látogatnom. Különben a képet a házról azért közöltem, hogy lássátok, kb. mire lehet számítani.

A tervem az, hogy a jegyzék áttekintése után, megbeszélés alapján, több kocsival lemegyünk 10+ csapattal és összejövünk az eladókkal. Ez lenne az említett második forduló. Arra természetesen ügyelnünk kell, hogy valóban legyen legalább 10 család, akik beleugranak egy falú által felkínált lehetőségbe.

A környék különben festői. A cserhát lába, dimbes-dombos vidék, nyáron biztosan még szebb. Ivóvíz és hasonló kérdéseket nem tettem fel, mert felesleges. Kutat fúrni vagy ásni mindenütt lehet. De az ilyen részletekre később sor kerülhet. Most tehát arra kérek minden komoly érdeklődőt, hogy E-mailben jelentkezzen nálam. A többi megy körlevélben. A kevésbé komoly jelentkezők jöhetnek a kritikai észrevételekkel, csak azt ne feledjétek, hogy a honlap nyilvános, azt nagyon sokan olvashatják.

(492) Tibor bá’ blogja – Az elszúrt generáció

önarcképAz én generációm az, amelyiket még egészségesen neveltek a szülei és a körülmények. Ez az „egészséges” nevelés az adott körülmények miatt (Trianon, gazdasági világválság, világháború, vészkorszak, rákosi rémuralom) meglehetősen kemény, és emberformáló volt. Edzett, talpraesett, ellenálló, szívós egyedeket eredményezett. A ránk következő nemzedékek még egy ideig – legalább is részben – hozták a normát, a társadalmi tehetetlenség miatt, de amikor ezek a nemzedékek felnőttek a Kádár korszak delén és családot alapítottak úgy gondolták, hogy gyermekeiknek nem azt a sorsot osztják ki, mint amiben nekik volt osztályrészük. Sokszor erejükön felül teljesítettek, hogy az utódok mindent megkapjanak, ami csak lehetséges. Hajtott az apuka, hajtott az anyuka, ami belefért. A gyerek, a gyerekek megkaptak mindent, csak talán a szülői odafigyelésből nem eleget, hiszen az anyagi javak előállításához idő kellett, távol a  családi fészektől eltöltött idő.  A szülő, akit gyerekkorában mindenféle házimunkára befogtak, ettől megóvta saját gyermekét. Így esett, hogy az én becsléseim szerint a meglehetősen éles választóvonal valahol a ma élő 50 évesek körül van.  Csupa jóindulat és csupa jó szándék alakított ki egy önző, meglehetősen finnyás, ám roppant kényelmes, magának való generációt, akik már nem tartják fontosnak a családi kapcsolatot, csak annyiban, amennyiben hasznot húzhatnak belőle. A hab a tortára a fogyasztói társadalom megteremtése, ami az elcseszett generációt végképp kificamította. Pénzt akar, pénzt követel, örökölni akar, rátenni kezét a szülő, nagyszülő vagyonára. De nem csak a család nem jelent neki semmit, de a haza se. Külföldre megy dolgozni, és tovább követelőzik. Kötelességet nem ismer csak jogokat. Ezt megkönnyíti számára a szülök nagy valószínűséggel bekövetkező különélése. Csúnya, botrányos jelenetek, események, cselekedetek, amiket a drága jó mama, aki oly büszke fiacskájára,  gondosan elhallgat a külvilág elől, és csendben, magában szenved, mert azt hiszi, csak őt verte meg a sors egy ilyen gyerekkel. Közben kibúvókat keres, nem is olyan rossz gyerek az ő fiacskája, lám ez meg az meg amaz, amik aprócska kétségbeesett sikerélmények a summás lényeg mellett. Pedig, ha én mesélhetnék az ellopott, és eladott családi ékszerekről, a megvert nagymamáról, az átvett, de át nem adott nyugdíjról, a véget nem érő zsarolásokról, a meglovasított bankkártyákról, e titokban eladott ezüst étkészletről, a vissza nem fizetet „kölcsönökről”……. És ezzel, a társadalom gerincét képező generációval akar az ország átvészelni egy gazdasági és társadalmi összeomlást!

P.S. Az élet nem fehér és fekete. A cikk a nagy átlagról szól, ami alól számtalan egyedi kivétel fordul elő.

(491) Tibor bá blogja – Mi a helyzet az Euróval?

önarckép

Hosszú hónapokkal ezelőtt írtam egy posztot az európai gyengélkedőkről, név szerint Görögországról, Írországról, Portugáliáról, Spanyolországról és Olaszországról. Ezek közül az első kettő már bedőlt, Görögországot 110 milliárd Euróval mentették meg, Írországot 85 milliárd Euróval, a harmadik a héten dobta be a törülközőt. Szóval a szarból Portugáliát minimum 80 milliárd Euró húzza ki. A spanyolok gyorsan közölték a világgal, hogy rájuk aztán nem fog sor kerülni, amiben én egyáltalán nem vagyok biztos,  de hát ki vagyok én? Persze a jóslást rettenetesen megnehezíti, hogy a kormányok költekeznek, hiányt halmoznak, amit megszorítással lehetne egyensúlyba hozni, a nép viszont hallani se akar a megszorításokról. A  spanyol tüntetők szombaton Budapesten!!! Azt kiabálták, hogy nem kérnek a megszorításokból. Ki tudja, hogy ki fogja érvényesíteni az elképzelését, a kormány vagy a nép?

Pénteken a Gödöllőn összefutott európai pénzügyminiszterek magabiztosan közölték, hogy miután Portugáliát helyre pofozzák, több balhé nem lesz az Euró körül. Úgy legyen! De nem lesz úgy. Különben pénteken más is történt, Euró a dollárhoz viszonyítva 15 hónapja nem volt ilyen erős. Egy Euró 1,44 $-t ért. Sajnos ez nem azt jelenti, hogy az Euró erősödött, hanem azt, hogy a dollár gyengült (éppen ideje).

Az igaz, hogy a forint az Euróval együtt „szárnyal”, de ez bármikor megváltozhat. Ennek ellenére a hazai inflációnak biztos jelei vannak. Éppen tegnap (hétfőn) jelezte a Statisztikai Hivatal, hogy az élelmiszerek zöme 50 százalékos inflációnak örvendhet. Elsősorban a zöldségek. A 300 forintos burgonya már vicc kategória. Az infláció tehát nem falra festett ördög, hanem valóság. Viszont az Euró (inflációja) leginkább a németek szívügye, akik feláldozták érte a Deutsche Mark-ot (bezzeg az angolok megtartották a sokkal inkább labilis Angol Fontot).

De mi is várható. Az ügyeletes rossz fiúk, a portugálok hetente sztrájkolnak, nem tetszik nekik a  megszorítás. A portugál gazdaság 10 éve stagnál, és a kilátásaik meglehetősen sötétek a nyugdíj kurtítás, és a közalkalmazotti fizetések csökkentésén kívül. A népre tehát a nyomorgás várna, ha nem lenne Euró a fizetési eszközük. Így tehát végső fokon ez a probléma is Németországra hárul, akiknek már elege van a többi tagállamból.

Olaszország például az afrikai menekült hullámot némi zsarolással iparkodik megoldani. Bejelentette, hogy a menekülteknek vízumot ad, akik így egész Európát beutazhatják. Ettől megállt a kanál a németekben. Az európai közösség egyre kevésbé tűnik közösségnek. A 110 milliárd Euró ellenére a Görög téma még nagyon is az asztalon van. A németek pedig kijelentették, egy fillért se. Ha ezt be is tartják akkor a görögöknek más nincs nyitva, mint átütemezni az adósságot. Ez azonban, csak papíron működik. Az alábbi ábrán azt láthatjuk, hogy ki és mikor mennyiért kap(ott) kölcsönt. 16 százalékos kamatot szvsz lehetetlenség kifizetni, pláne, ha a nép kimegy az utcára és mindent felgyújtva, ami az útjában akad, közli, hogy nem kér a megszorításokból. De, akkor miből fizetnek?

Euró grafEzen az ábrán azt láthatjuk, hogy ha az állam vevőket akar találni az 5 év lejáratú kötvényeire, akkor mekkora kamatot kell ígérnie. [csendben megjegyzem, hogy a napokban elhangzott dicsekedés, miszerint a magyar, dollárban denominált államkötvények az utolsó darabig elkeltek, nem nagy ügy, mert jóval többe került az országnak ez a „független” kölcsönszerzés, mint amennyiért az IMF-től kaptuk volna] Ezek szerint ebben a pillanatban Görögország 16 százalékot, Írország és Portugália pedig 10 százalékot kénytelen fizetni. Szerintem ezek a kamatok már megfizethetetlenek. És akkor mi van? GÁZ. Nem hiába aggódik Sárközi És Merkel az Euró jövője miatt. És persze Spanyolország és Olaszország is ott settenkedik a háttérben. Ha ezeket is beszámítom, akkor az Euró-zónának nem sok jövőt ígérek. Minden valószínűség szerint fel fog bomlani, és a renitenseket ki fogják penderíteni. Hogy ez mennyibe fog kerülni, az egy másik kérdés. Hogy mennyire fogja megrázni az Eurót az is egy megjósolhatatlan kérdés, de megfogja. A mérték pedig attól függ, mikor határozza el magát Németország erre a lépésre? Gondolom a Német Központi Bankban lázasan számolják mi az, ami még megéri, hogy nem térnek vissza a Német Márkához.

(490-i) Az igazság keresése – Mummar Gaddafi ezredes szombati levele – „Visszatekintés az életemre”

Ahhoz már semmi kétség nem fér, hogy a libiai „forradalmat” a CIA szponzorálta, kihasználva a közel keleti forradalmi hangulatot. Valójában arról van szó, hogy a közelgő olajválság miatt az USA reá akarja tenni a kezét a libiai olajra. A módszer egyszerű, és mindíg ugyanaz. Meg kell keresni az országban azokat, akik pénzért hajlandók elárulni saját népüket, ezeket beemelni (így vagy úgy) a helyi hatalomba. Ezek a „politikusok” tökéletesen kiszolgálják az amerikai érdekeket. Nálunk is ez történt, és folyamatosan ez történik. Ahol Amerika ezt nem tudja elérni csellel, ott beveti  félelmetes haderejét, mert ma már semmi másra nem költ pénzt, mint a hadseregére. Ennek fényében nézzük meg Gaddafi gondolatait:

Negyven éve át, talán még több is, mert nem emlékszem, mindent megtettem, hogy az embereknek háza, kórháza, iskolája legyen, és amikor éhesek voltak adtam nekik élelmet, Benghazi-nál a sivatagból termőföldet varázsoltam, ellenálltam a Reagan nevű cowboy támadásának, amikor megölte az örökbefogadott árva lányomat, mert megpróbált megölni engem, helyettem  megölte a szegény, ártatlan kislányt, majd megsegítettem afrikai testvéreimet, mert pénzt adtam az Afrikai Egyesületnek, mindent megtettem, hogy az embereken segítsek abban, hogy megértsék mi az igazi demokrácia, ahol az országot népi bizottságok vezetik, de mindez nem volt elég, mert voltak olyanok, akiknek 10 szobás házuk, új ruháik és bútoraik voltak, de sose voltak elégedettek, mert önzőek voltak, és egyre többet akartak, és azt mondták az amerikaiaknak és más látogatóknak, hogy „demokráciát” és „szabadságot” akarnak, és tudták, hogy az egy torkot átvágó rendszer, ahol a legnagyobb kutya megeszi az összes többit, de ezeket az embereket elkábították és ezért nem vették észre, hogy Amerikában nincs ingyen  gyógyszer, ingyen kórház, ingyen lakás, ingyen oktatás, és nincs ingyen élelem, kivéve a koldusokat és azokat, akik sorba állnak egy tál levesért, nem számított mit tettem, egyeseknek soha se volt elég, de mások tudták, hogy én Gamel Abdel Nasser fia vagyok, az egyetlen igazi arab és muszlim vezető Salah’a’Deen óta, amikor Nasser a népének akarta megszerezni a Szuezi csatornát, ahogy én Líbiát akartam a népemnek, megpróbáltam Nasser nyomába lépni, hogy a népemet kiszabadítsam a gyarmati elnyomás alól – olyan rablóktól, akik mindenünket el akarják lopni.

Most a hadtörténet legnagyobb haderejével támadott meg az én kis afrikai fiam, Obama, aki meg akar ölni, hogy elvegye országom szabadságát, ingyen házainkat, ingyen gyógyszereinket, ingyen oktatásunkat, ingyen élelmiszereinket, és helyette amerikai rablógazdálkodást adjon, amit „kapitalizmusnak” hívnak, de itt a Harmadik Világban  valamennyien tudjuk, hogy az mit jelent, azt jelenti, hogy multinacionális vállalkozások irányítják az országot, irányítják az egész világot, és az emberek szenvednek alattuk, részemre nincs más alternatíva, mint szilárdan állni a helyemen, és ha Allah úgy kívánja, meghalok a követésében, ami az országunkat gazdaggá tette művelhető földdel, élelmiszerrel és egészséggel, és még azt is lehetővé tette, hogy afrikai és arab testvéreinket megsegítsük, hogy velünk együtt dolgozhassanak a líbiai Jammohourijah-ban.

Nem akarok meghalni, de ha a sors úgy hozza, hogy az ország megvédésében, a népemért harcolva bekövetkezik, akkor annyi legyen. Ez a testamentum az én szavaimat tartalmazza a világ felé, és jelzi, hogy szembeszállok a NATO keresztes hadjáratával, a Nyugattal és gyarmatosító ambícióival, az afrikai testvéreimmel, az igaz arab és muszlim testvéreimmel, akiknek világító fáklya vagyok, miközben mások kastélyokat építenek maguknak, míg én egyszerű házban és sátorban éltem, sohase feledve Sirte-ben eltöltött ifjú éveimet, a  nemzet vagyonát nem költöttem bolondok módjára, ahogy Salah’a’deen, a mi legnagyobb muszlim vezetőnk, aki megmentette Jeruzsálemet az iszlám számára, önmagam számára  csak keveset vettem el.

Nyugaton, néhányan engem „örültnek” „bolondnak” neveznek, bár ismerik  az igazat, tovább hazudoznak, tudják azt, hogy országunk független és szabad, nem vergődik a gyarmatosítás alatt, az én céljaimat, az én tevékenységeimet, és világos volt számukra és a népem számára is, hogy az utolsó leheletemig fogok harcolni, hogy szabadok maradhassunk, segítsen ebben Allah, a mindenható, segítsen minket, hogy hűek maradhassunk hozzá és szabadok.

(489) Tibor bá blogja – Egy rövid olvasmány

A cmabrigde-i etegyemen kéüszlt eikgy tnuamálny aítllsáa sznreit a szvkaaon bleül nincs jlneestőgée annak mkénit rdeeözndenk el a btűek: eyeüdl az a fntoos, hgoy az eslő és az uolstó betű a hlyéen lygeen; ha a tböbrie a lgnoeyabb özeássivsazsg a jleezmlő, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó mraad. A jnleeésg mgáayzrataa az, hgoy az erbemi agy nem eyedgi btüeket, hneam tleejs sazakvat ovals. Íme a bzonytéik. Úhygoyg haygajotk egnem bkébeén a hleysesáíi fmonisáokgkal és az etülesékekl.

_____________________________________________________________

Vasárnap egy könnyű nap, a kikapcsolódás ideje. A fenti kis szórakoztató tanulmánynak viszont meg van az apropója. A hozzászólások teli vannak elütésekkel, összeírásokkal, hibákkal, és láthatóan senkit se idegesít. De még az se, amikor a gondosan beírt emotikon nem jelenik meg. Most már hónapok óta várom, mikor jöttök rá, hogy mi a hiba. elárulom. Az emotikont nem szabad egybeírni semmivel, még egy ponttal se,  sőt önmagával se. Ilyen: :))) sose lesz három ilyen  😀 . Hát csak úgy mondom.

________________________________________

Csapjunk egy közvélemény kutatást

Aki figyelmes az észreevehette, hogy a honlap megjelenitésében kezdenek változások bekövetkezni (a lassú munkához idő kell 😀 ) „alkottam” két képet, ezek közül az egyik majd a főoldalra kerül a most látható szíves kép helyére. Szóljatok hozzá, szavazzatok melyik kerüljön fel, és próbáljátok kitalálni, hogy az alaposan megszerkesztett képekkel mit szeretnék kifejezni. Tehát ez az egyik, az A-verzió

első

ez pedig a másik, a B-verzió

B-verzió

Az A-verzió nem temető, csak a kompozíció után valahogy azt a látszatot kelti. Na temetőt aztán nem. Az én szándékom az volt, hogy „egy út, ami vezet valahová” de egyik kép se testesíti igazán azt, amit akartam. Megszűletett tehát a C-verzió. Ez lesz a végső, hacsak testületileg nem fogtok tiltakozni ellene 🙂  . 

c-verzió

(488) Tibor bá álma – Itt az idő!

önarcképSokan vannak közületek, akik hónapok, sőt évek óta visszajártok erre a honlapra egyetlen konkrét céllal, egyszer, a távoli jövőben szeretnétek természetes halállal távozni erről a Föld névre hallgató égitestről. Másképpen fogalmazva, úgy érzitek, hogy az előttünk álló eseményeket valahogy túl kellene élni. Némi túlzással nevezhetnénk magunkat túlélő jelölteknek. A sok-sok poszt és még sokkal több hozzászólásból kiderült, hogy nagyvonalakban mit kellene csinálnunk, de pillanatnyilag le vagyunk merevedve, mert: 1) Tart még a „régi világ” és valahogy meg kell élni, marad tehát a meglévő munkahely és a létező lakás. 2) Hova mehetnénk? Kik vannak ott? Hogy lehet lebonyolítani az egzisztenciális és lakhatási cserét? És amíg ezekre a kérdésekre nincs válasz, marad az egyhelyben maradás.

Nekem azonban van egy „álmom” egy elképzelésem. Az ország számtalan helyén vannak kistelepülések, ahol olcsók a házak és hatalmas kert tartozik hozzá. Láttam ilyen falvakat Nógrád megyében, néhány évvel ezelőtt. A főutcán házak sorakoznak egymás mellett, és minden ház mögött akár 200 méter hosszú telek is van, amit művelni lehet.

Arra gondoltam, hogy nyakamba veszem az országot és keresek egy vagy két alkalmas falút. Ha megtaláltam, akkor megírom. És mi lenne a következő lépés. 1) Beszélni a polgármesterrel, milyen kedvezményekben részesülnénk. 2) Az érdeklődők (velem együtt) vennénk egy-egy ilyen házat, de nem költöznénk oda, hanem hétvégeken le-lemennénk és lépéséről-lépésre berendelkeznénk. Amikor pedig jön a szükség, nem kell kapkodni, van hova menni, mert minden elő van készítve. Ha össze tudna jönni 5-6 család, az egy túlélő közösségi magnak kitűnő lehetne, akikhez további családok csatlakozhatnának. És akkor most szedjetek szét a hozzászólásokkal.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

Tibor bá (szatirikus) blogja (486-sz) CH3-CH2-OH

Jól tippeltél, a címben az alkohol vegyjele van. Tehát az alkohol! Tegnaptól az országunk védő és szolgáló angyalai a közutakon 3 héten át a kerékpárosokat is ellenőrizni fogják, nem piáltak-e. A büntetés 30.000 forint is lehet. Miért? Mert a közutakon balesetveszélyes az ittas ember. Pedig a magyar imád inni, elsősorban sőt a TV előtt és közben nézi a meccset. Milyen meccset? Az teljesen mindegy, a lényeg a meccs. Ennek hagyománya van, csak úgy mint a sörnek. Pedig a sörivás hatalmas veszélyeket rejt magában, hatására az ember rózsaszínűnek látja a világot. Minél több sör, annál rózsaszínűbb. Tehát elveszítjük józan ítélőképességünket, és ez hibás döntésekhez vezethet. Aki nem hiszi, kattintson ide. Ez egy amerikai demonstráció, de nem kell hozzá tudni angolul. Nemzetközi! 😀

Beer Demo  

_______________________________________
_______________________________________
_______________________________________

K Ö Z L E M É N Y

Amerikából kaptam egy 680 oldalas túlélési kézikönyvet (kézi? 2,5 kiló). Ennek a legfontosabb része A túlélés alapvető egészségügyi útmutatója. Ez a fejezet aprólékosan, mindenre kiterjedő, részletes leírás 35 oldalt tesz ki. Ennek a jó minőségű fordítása 175.000 forintba kerül. Ekkora munkát önszorgalomból nem tudok felvállalni, de ha @ 2000 forintért jelentkezik 20 megrendelő, akkor nekifogok a munkának és néhány nap alatt elkészülök vele. Aki tehát úgy gondolja, hogy megér neki 2000 forintot egy olyan leírás, aminek segítségével vészhelyzetben, orvos nélkül is meg tudja oldani a családban adódó összes egészségügyi problémákat, az E-mailben jelezze felém ( evatibor(kukac)t-online.hu ).  Az egészségügyi fejezet a következő alfejezetekre tagolódik (tájékoztatás):

– Az egészség fenntartásának minimális feltételei

– víz

– élelmiszer

– növények

– állatok

– személyes higiénia

– kéz tisztántartás

– haj tisztántartás

– ruházat tisztántartás

– fogak tisztántartása

– a lábak karbantartása

– a kellő pihenés szükségessége

– az ideiglenes lakóhely tisztántartása

– egészségügyi vészhelyzet

– probléma a légzéssel

– erős vérzés

– sokk

– életmentő lépések

– légutak bedugulásának elhárítása, és nyitva tartása

– vérzés elállítása

– nyomókötések alkalmazása és helyének megválasztása

– testhelyzet optimális felvétele vérzésnél

– nyomó pontok és a helyes nyomás megválasztása

– sokk megelőzés, és kezelés

– csont és ízületi sérülések

– csonttörés

– ficam visszaállítása

– csípések, harapások

– méhek, darazsak,

– kígyók,  pókok, és mérgező bogarak

– sérülések

– nyílt sebek

– bőrbántalmak

– kelések

– gombamérgezés

– kiütések

– égési sebek

– szabadban elszenvedhető sérülések

– napszúrás

– fagyás

– feldörzsölés

– test kihűlés

– hasmenés

– bél paraziták

– gyógyfüvek

A kész munkát papírra kiprintelve, és CD-re másolva postai címre lküldeném el.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(484) Tibor bá blogja – Atom illúzió

önarckép1945 augusztus 8-án hivatalosan beindult az atomkorszak. A háború befejezéséhez szükségesnek vélt két atombomba ledobása után az emberiségnek annyi kellem jutott, hogy a szakemberek szerint korlátlan mennyiségű, olcsó energiát ígért a jövő. Ez a csupa jóval kecsegtető jövő hamarosan megérkezett elsősorban hidegháború, nukleáris konfrontáció formájában, amit kissé megédesített a MAD (Mutual assured destruction) vagyis a Kölcsönösen Biztosított Megsemmisítés. A kifejezésből gyártott angol betűszó értelme „őrület”, ami meg is felelt a valóságnak, de arra mindenképpen jó volt, hogy a két szuperhatalom mindössze farkasszemet nézett egymással, de harapni egyik se mert. Viszont elkezdődött a nagy csindatrattával beharangozott békés felhasználása az atomnak. Megkezdődött az atomreaktorok építése mind nyugaton, mind pedig keleten. Elhitették velünk, hogy a technika és technológia százada szárnyakat ad az emberiségnek. Minden megvalósítható csak akarni kell. Az atom reaktorok ugyan a veszélyes üzem kategóriájába tartoznak, de hát nem ez az egyetlen, és ugye jó kezekben van a téma, hiszen a lelkes szakemberek képzése már folyik egy ideje. Emlékszem, hogy a hatvanas-hetvenes években micsoda presztízzsel járt a KFKI-ben dolgozni, amit a Konkoly Tege úton honvédségi őrbódékkal láttak el, és éjjel-nappal katonák vigyáztak rá. Aztán kishazánkban a paksi atomerőmű is megépült, és az álom kezdett valóssággá válni. Elhittük, hogy a XX. század legnagyobb illúzióját, hogy biztonságosan lehet olcsó és korlátlan mennyiségű energiát előállítani atomhasításból. Ezt az illúziót semmi se tudta szétrombolni. A lelkes szakemberek, elsősorban fiatal, élettapasztalattól mentes mérnökök éltek-haltak az atomért. Senki nem akadt, aki a széles társadalmat felvilágosította volna a tényleges helyzetről, arról, hogy mindig voltak és mindig lesznek ipari balesetek, amiknek ilyen vagy olyan következményei lehetnek, de az atomreaktoroknál nem engedhető meg a baleset, mert a következmények nem rektifikálhatók, és káros hatásuk az emberiséggel lesz tízezer évekre. És, ahol ember van, ott mindig volt és mindig lesz baleset. Éppen ezért az atomba vetett hit egy hatalmas illúzió.

Azt írtam mindig lesz, nem pedig azt, hogy lehet. Nem kellett sokáig várni, 1952-ben bekövetkezett az első komoly baleset Ontario, Chalk River-ben. Egy végzetes teljesítmény kilengés a reaktor magot megrongálta. Megmagyarázhatatlan okból kifolyólag a reakciót gátló fékező rudak nem hatoltak a fűtőelemek közé, amit hidrogén robbanás követett, ez pedig a reaktor burkolatot bevágta az épület tetőzetébe. Sok ezer Curie radioaktív anyag került a levegőbe, és több millió liter radioaktív vizet kellett kiszivattyúzni az épület aljából, amit aztán mély árkokba engedve, tulajdonképpen rászabadítottak az emberiségre. Az eseménynek természetesen nem volt hír értéke se nyugaton, se keleten. Ebben a piszkos játékban a két szuperhatalom partnerek voltak. Bekövetkezett tehát a bekövetkezhetetlen. De van itt egy apró érdekesség. Ugyanebben q létesítményben hat évvel később, 1958-ban újra lett egy baleset. Az ember azt hinné, hogy legalább a saját hibájukból tanulnak, de nem, az ember az ember marad. A halál kivételével mindent képes megszokni, és utána úgy is viselkedik.

Tegyünk fel az ártatlan kérdés, ez az atombaleset kivétel volt, vagy inkább szabály, ami időnként bekövetkezik. Az atomőrültek természetesen esküdtek, hogy ez egy kivételes eset volt. Csakhogy 1958-ban ugyanott ugyanaz megint bekövetkezett. Hogy, hogy nem, néhány uránium  fűtőelem túlhevült és felrepesztette a reaktor tartályt. Az egyik fűtőelem begyulladt, ezt egy robottal megkísérelték kiemelni, de emelés közben kettétört, egy méteres darab visszaesett és égett tovább egy karbantartó aknában, közben szanaszét szórta a radioaktív anyagot. A helyiség ventillátorát nem tudták kikapcsolni, így a radioaktív porral teli lett az egész épület. Az égő fűtőelemet úgy oltották el, hogy az ügyeletes személyzet védőöltözetben, egy vödör vízzel elrohant karbantartó akna mellett, ahová bedobták a vízzel teli műanyag vödröket. Ezt a kurvára szakszerű elhárító megoldást a helyszínen ötlötték ki, mert ilyen eseményre nem is számítottak. Ez rosszabb, mint a Titanic, mert ott legalább volt néhány mentőcsónak mutatóban, bár a hajó elsüllyeszthetetlennek lett építve.    

Mindjárt az atomkorszak első évtizede alatt kiderült, hogy a balesetek a atom erőművek normál velejárója. 1957 Windscale: Ha az utca embere tudná, hogy a Windscale-ben dolgozóknak fogalmuk se volt, hogy  mit tegyenek, ha ég a fűtőelem. Sebtében előkapott vasrudakkal próbálták széttúrni a fűtőelemeket, amire azért volt szükség, mert csak a beüzemelés után jöttek rá, hogy a neutron lassításra használt grafit a neutron bombázásra térfogat növekedésen esik át. Magyarul úgy építettek egy atomreaktor, hogy a teljes folyamattal nem voltak tisztában. 1979 Three Miles Island: Egy apró hiba miatt a prímér hűtés nem tökéletes, erre a rendszer automatikusan leáll, de egy szelep nem zár, amit a vezérlő pulton a rendszer nem jelzett ki. A küzdelem egy teljes hónapig tart. 1986 Csernobil: Nem írok semmit, mert a téma már a könyökünkön jön ki. Hohó…. 1999 Tokaimura (japán) Ezt nem fogjátok elhinni! Három munkás manuálisan kotyvasztja az urániumot. 2,4 kg helyett tévedésből 16 kilót tesznek egy edénybe. Értitek? Atomreaktor és TÉVEDNEK. Biztos azt mesélték, hogy előző este hogyan döngették az asszonyt, és fél-seggel figyelve az előírt 2,4 kiló helyett 16 kilót raktak be egy lábosba.  

Az elmúlt néhány évtized azt mutatja, hogy szabályos időközönként nukleáris balesetek történnek. A reménykedés a biztonságos atomerőművel kapcsolatban egy teljesíthetetlen óhaj. Nem is lenne ezzel semmi baj, hiszen az ipari forradalom kezdete óta az ipari balesetek az élet normális velejárói. Emberélet = pénz. Pénz = emberélet. Húsz éves koromban összefutottam egy 23 éves özvegyasszonnyal. Amilyen barom vagyok a harmadik éjszaka után, reggel megkértem a kezét, el akartam venni feleségül. Nekem volt 860, a csajnak 650 forint fizetésünk. Csakhogy a 23 éves naposcsibe férje a tatai szénbányában lelte halálát, lyukas volt a Davy lámpa 😀 . Az özvegy röhögve kikosarazott (bár volt egy 3 éves kisfia), mert élete végéig 1500 forint özvegyi nyugdíjat ítéltek meg neki, amit rögvest elvesztett volna a boldogító igen elrebegésének pillanatában. Az ipari balesetekhez a társadalom rég hozzászokott, pláne, hogy nem egyszer családi problémákat old meg. Csakhogy az atomreaktorok balesete klasszikus értelemben nem ipari baleset. Minden idők legkegyetlenebb ipari balesete az indiai Bhopalban történt 1984 december 2-ről 3-ra virradó éjszaka, amikor is egy metil izocianát gáz tároló tartály kilyukadt. A városkát elöntő mérgező gáz 3.787 embert azonnal megölt. További 8000 halál eset néhány napon belül következett be, de összességében 558.125 személy kapott kisebb nagyobb maradandó egészségkárosodást. Ennek ellenére két nappal később Phopal utcáin veszélymentesen bárki végigsétálhatott két nappal később. Na ez az, amit egy nukleáris balesetről nem lehet elmondani, mert az onnan kiszabadult radioaktív anyagok egy része 100. 000 évekre is itt maradnak. Ez az oka annak, hogy egy atombaleset totálisan elfogadhatatlan. Az, amire felhívtam a figyelmet a „Van-e jövőnk?”-ben, most bekövetkezett. A pontos végeredményt számszerűen még nem tudhatjuk, de az biztos, hogy ami bekövetkezhet, az előbb vagy utóbb be is következik.

Ifjúkori olvasmányaimra emlékezve az jött át nekem, hogy „az emberiség megszelídítette az atomot, hasznos munkára fogta be.” Ez volt az évszázad legnagyobb illúziója, amiből most már végképp itt az idő, hogy kiábránduljunk.    

____________________________________________________________

tűzoltók     

Városi tüzek oltására tervezett kocsikkal sorakoztak fel a japánok a nem várt szerencsétlenség ehárítására. Több tíz méterről próbáltak betalálni a hűtendő fűtőelemeket tartaalmazó medencékbe. Ez természetesen egy kétségbeesett kísérlet volt, mert okosabbat nem tudtak kitalálni egy olyan „eseményre” amire soha nem számítottak.   

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
 

(483-sz) Tibor bá blogja – A kicsiny világunk hatalmas lyukai

 

önarcképNem tudom észrevettétek-e már, hogy a lyukakkal kapcsolatban ellentmondó igényeink vannak. Van, amit kicsinek szeretünk, Van, amit nagynak. Van, amit kellemetlennek találunk. Van, amit feleslegesnek. De a legmeglepőbb, hogy a lyuk tulajdonképpen körülhatárolt semmi, folytonossági hiány, mégis úgy beszélünk róla, mintha valami lenne. De azért kiigazodunk közöttük. Az alább látható lyukak nem csak meglepőek, de egyben félelmetesek is. A lyukak mérete arra figyelmeztet minket, hogy milyen iszonyatosan kicsik vagyunk hozzájuk képest. Minden esetre az elsőnek bemutatott lyuk a legnagyobb emberi kézzel vájt lyuk a dél-afrikai Kimberlyben található, mélysége 1097 méter és az évek alatt több, mint 3 tonna gyémántnak volt a lelőhelye.

x1

A kaliforniai Glory Hole (dicsőséges lyuk – a fene tudja mire gondoltak) a Monticello Gáthoz tartozó víztározóban van. Akkor nyitják meg, amikor a tározó túl töltődik. A leeresztés folyamán másodpercenként 280 m3 víz tűnik el benne.

x2

Ez a fantasztikus fölrajzi jelenség a Great Blue Hole (vagyis a hatalmas kék lyuk) Belizetől 100 kilométerre található. A Földön számtalan kék lyuk van, még ha nem is láttál egyet se, de egyik se ilyen csodálatosan kék.

x3

Viszont a Guatemalában található városi lyuk az összes közül a legfélelmetesebb. Hirtelen megjelenésekor hatalmas riadalmat váltott ki, amikor 12 lakás egyszerűen eltűnt benne és 3 ember lelte halálát.

x4 

Viszont a világ legnagyobb segglyuka Budapesten van, amit úgy is nevezhetnénk, hogy nagy nemzeti összefogási (szó)fosoda, ahol nyom nélkül iszonyatos pénzek tűnnek el. A hírek szerint ebbe a segg-lyukba minimum 386 fasz jár be, nem elhanyagolható fizetésért. 

~  

    ~

        ~

            ~

                ~

                   ~

x5

                                           .  😀

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

(482) Tibor bá blogja – Az évszázad biztosítási csalása

önarcképA Duna TV vasárnapi (03.27) Heti Hírmondó műsorában 35:35-től 42:00-ig látható riport az évszázad biztosítási csalás főszereplőjéről és apjáról szól, mely utóbbi – természetesen – én vagyok. Aki a könyvet még nem olvasta, az a honlapon megtalálja a BogRoll „kategóriái” között. Persze minden cigány a maga lovát dicséri, hát dicsérem én is. A könyv messze jobb, mint, amit a cím ígér. Az eseményeken túl, családi pszicho-dráma nagyon sok tanulsággal, ami a mai „modern” társadalomban ezer számra található. De ezen kívül – nálam megszokott módon – jócskán van benne pszicho-analízis is. Én ezt a riportot úgy fogom fel, mint a könyv megkésett epilógusát, ami azonban – mivel nem én írtam – némi kiigazításra szorul.

Elsőnek nézzük az utóbbi idők eseményeit, ami a könyvben nem lehetett még benne. Múlt év áprilisában ikszedik elsőfokú tárgyaláson ítélet született, aminek értelmében mind az elsőrendű, mind pedig a másodrendű vádlott 4-4 év börtönt kapott, nem jogerősen. A másodrendű vádlott, a bigamista feleség, aki oly nagy lendülettel próbálta felvenni a pénzt, az elképzelhető összes cselt bedobta, hogy húzza az időt, hogy szimpatikusnak tűnjön fel, hogy sajnáltassa magát és anya nélkül maradandó gyermekeit. A legutolsó csel az volt, hogy az új férj (illetve csak élettárs) magán úton felkereste a bírónő férjét, aki történetesen ügyvéd, és az ügyfele akart lenni. Természetesen nagyon is tisztában volt azzal, hogy ez összeférhetetlen, de maga a tény, hogy nála járt, már kalamajkát okoz és a bírónő lemondását eredményezheti, hiszen elfogulatlansága már megkérdőjelezhető. Akkor pedig további 1-2 év haladékot kap az ügy. A bírónő nem adta vissza az ügyet, viszont nem adhatott többet a másodrendű vádlottnak, mint az elsőrendűnek a bigámia ellenére, amit csupán a másodrendű vádlott követett el. Zoltánt az elsőrendű vádlottat az ítélethirdetés után mindjárt szabadlábra helyezték a másodfokú tárgyalásig. Mivel Zoltán 32 hónapot töltött le a 48-ból az én számításaim szerint a 4 év kétharmadát éppen leülte. Ha a magaviselete jó volt, akkor ezzel vége a büntetésnek, kivéve, ha a másodfokon szigorítják az ítéletet, amire van némi esély, mert a bíróságok láthatatlan antennáikkal vették Orbán Viktor üzenetét: „szigorúbb ítéleteket várok.” Ez után az intermezzo után nézzétek meg a Heti Hírmondót (35:35 perctől)

http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=698512&pid=278847

Lehet, hogy én egy kakukktojás vagyok, de az a nézetem, hogy ha valaki valamit elkövet, akkor vállalja fel. Én, a magam részéről, nem szégyellem és nem akarom elmismásolni viselt dolgaimat. Felvállalom önmagam, és nem követek el olyat, amit nem mernék felvállalni. Lehet, hogy ez túl nagy elvárás, de ahhoz már túl öreg vagyok, hogy megváltozzak. Ennek fényében nézzük hogyan nyilatkozik Zoltán és a bátyja által fizetett ügyvédje. Zoltán azt állítja, hogy nem az összeg volt az elsődleges motiváció. Az a csekélyke 250 millió. Ha nem ez volt a motiváció, akkor miért volt 250 millió, aminek a megkötéséhez 5 biztosító társaság kellett, mert a plafon egy biztosítónál 60 millió. Ha csak egy biztosítónál köt életbiztosítást sose jönnek rá, mert néhány hónapon belül fizettek volna. Nehéz eldönteni, hogy maga is elhiszi azt a szöveget, amit 3 éven keresztül nyomott a bíróságon, vagy simán most is hazudik. Lebukása előtt néhány hónappal nem kevés gúnnyal nekem azt írta, hogy a biztosítóknak nem fül a foguk a fizetéshez, de most már nincs mese fizetniük kell. Optimizmus! Most pedig a társadalom felé azt kommunikálja, hogy szart a pénzre, ő valójában meg akart szabadulni a feleségétől. Csak hát egy feleségtől sokkal egyszerűbben is meg lehet szabadulni. A módszert úgy hívják, hogy váló kereset benyújtása.

A hazugság azonban nem csak Zoltán privilégiuma. Hazudtak a biztosítok is akkor, amikor azt próbálják bemesélni, hogy a megbízott külső munkatárs, a szakorvos vette észre – akit több biztosító is alkalmaz – hogy „nini, ez az elhunyt több helyen is biztosított.” Frász karikát! A biztosítók a szabályok ellenére értesítik egymást a biztosításokról. Szabálytalan, de érthető. Védekeznek a csalásokkal szemben, ami valamennyiünk érdeke, mert minél többet fizetnek ki, annál drágább a biztosítás megkötése.

Szót érdemel még, hogy az ügyvéd szerint (Dr. Simonyi T. Cs. Csaba) a szerepem nem volt felfedhető, mert törvényesen ugyan, de megtagadtam a bírósági meghallgatásom. A teljes valóság az, hogy a rendőrségen tettem vallomást, de míg én az igazat vallottam, addig Zoltán ott sumákolt, ahol tudott. Ezzel nem volt nehéz tisztába kerülni, mert mire az én meghallgatásomra sor került volna, már néhány dolgot végighallgattam.  Hogy Zoltán tovább hazudhasson a bíróságon, értesítettem Dr. Simonyit, hogy nem fogok tenni vallomást. Ha tehát ők igényt tartottak volna a vallomásomra, akkor a tárgyalás előtt közölhették volna, hogy ne hivatkozzak a mentelmiségemre, de ezt nem tették, viszont Zoltán hazudhatott tovább.

Be kell vallanom, hogy a nyilatkozatomban ejtettem egy hibát. Beszélgetés kezdeményezésemre Zoltán nem azt válaszolta, hogy „minek”, hanem azt, hogy „nincs mit”. Az viszont érdekes, hogy némi érzelmet elfedve azt állítja, hogy „dolgozik” azon, hogy 10 éven át nem látott leányával kapcsolatot teremtsen. Hogy velem kapcsolatot keressen, az nem jut eszébe. Érdekes, hogy nem veszi észre, míg az egyik esetben ő az apa, a másik esetben én, és nem lát semmi párhuzamot. Ami azt illeti, a kapcsolat létrejöttét várhatja. Az 5 éves lánya, aki időközben 15 lett, úgy tudja – és jól tudja – hogy édesanyja ő miatta fog 4 évre börtönbe vonulni. Arról nem beszélve, hogy amikor „meghalt”, egyáltalán nem érdekelte, hogy a lányában – aki évekig úgy tudta, hogy afrikai hüllőgyűjtő úton van – a sok év utáni „halála” milyen érzéseket vált ki. Különben az a tény, hogy a kislány évekig nem tudott az apja „haláláról” a család újraegyesülésének tervét sugallja, a pénz felvétele után. De a vicc kedvéért, tegyük fel, hogy Zoltánt én buktattam le, és miattam ült 28 hónapot. Még mindig sokkal kisebb bűnt követtem volna el ellene, mint amit ő követett el az 5 éves kislányával szemben, aki sokkal többet „ült” mint 28 hónap, és most ezeket az éveket újra át fogja élni, amikor az édesanyja fog ülni. Máskülönben furcsa ez a magyar világ. Meg lehet játszani azt a kártyát, hogy nem azt kell megszólni, akit bűntett elkövetéséért évekre elítélnek, hanem azt aki ezt a bűntényt felfedte. Ugyanis, ha ez nem így lenne, akkor Dr. Simonyi T. Cs. Csaba nem sejtettette volna a lebukás körülményeit, most már másodszor a TV nyilvánossága előtt.

Végül a slusszpoén. Bevallása szerint Zoltán sokat változott a javára. Hát nem, én ennek semmi jelét nem látom, mert sajnáltatja magát, hogy régi kapcsolatai megszűntek, de szokásához híven azt nem vállalja fel, hogy olyan Zalatnai módon fűt-fát átvert és sok-sok milliós tartózást is maga mögött hagyott a rendkívül rosszul megtervezett és még rosszabbul kivitelezett „halálával”.          

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________