(489) Tibor bá blogja – Egy rövid olvasmány

A cmabrigde-i etegyemen kéüszlt eikgy tnuamálny aítllsáa sznreit a szvkaaon bleül nincs jlneestőgée annak mkénit rdeeözndenk el a btűek: eyeüdl az a fntoos, hgoy az eslő és az uolstó betű a hlyéen lygeen; ha a tböbrie a lgnoeyabb özeássivsazsg a jleezmlő, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó mraad. A jnleeésg mgáayzrataa az, hgoy az erbemi agy nem eyedgi btüeket, hneam tleejs sazakvat ovals. Íme a bzonytéik. Úhygoyg haygajotk egnem bkébeén a hleysesáíi fmonisáokgkal és az etülesékekl.

_____________________________________________________________

Vasárnap egy könnyű nap, a kikapcsolódás ideje. A fenti kis szórakoztató tanulmánynak viszont meg van az apropója. A hozzászólások teli vannak elütésekkel, összeírásokkal, hibákkal, és láthatóan senkit se idegesít. De még az se, amikor a gondosan beírt emotikon nem jelenik meg. Most már hónapok óta várom, mikor jöttök rá, hogy mi a hiba. elárulom. Az emotikont nem szabad egybeírni semmivel, még egy ponttal se,  sőt önmagával se. Ilyen: :))) sose lesz három ilyen  😀 . Hát csak úgy mondom.

________________________________________

Csapjunk egy közvélemény kutatást

Aki figyelmes az észreevehette, hogy a honlap megjelenitésében kezdenek változások bekövetkezni (a lassú munkához idő kell 😀 ) „alkottam” két képet, ezek közül az egyik majd a főoldalra kerül a most látható szíves kép helyére. Szóljatok hozzá, szavazzatok melyik kerüljön fel, és próbáljátok kitalálni, hogy az alaposan megszerkesztett képekkel mit szeretnék kifejezni. Tehát ez az egyik, az A-verzió

első

ez pedig a másik, a B-verzió

B-verzió

Az A-verzió nem temető, csak a kompozíció után valahogy azt a látszatot kelti. Na temetőt aztán nem. Az én szándékom az volt, hogy „egy út, ami vezet valahová” de egyik kép se testesíti igazán azt, amit akartam. Megszűletett tehát a C-verzió. Ez lesz a végső, hacsak testületileg nem fogtok tiltakozni ellene 🙂  . 

c-verzió

39 gondolat erről: „(489) Tibor bá blogja – Egy rövid olvasmány

 1. Az A vizreó olyan mitnha a tetemő kétesíre lnene és az út cask egy irbánya vzeet, elbenlen a B vizreón dsétöni lésehetőg kálkízniok az úritányabn rádusáal liszták a fény az út véégn.

  „fordítás”: AZ A VERZIÓ OLYAN MINTHA A TEMETŐ KERITÉSE LENNE ÉS AZ ÚT CSAK EGY IRÁNYBA VEZET, ELLENBEN A B VERZIÓ DÖNTÉSI LEHETŐSÉG KINÁLKOZIK AZ ÚTIRÁNYBAN RÁADÁSUL LÁTSZIK A FÉNY AZ ÚT VÉGÉN.

  Érdekes módon a napokban ehhez hasonlót álmodtam: Éjszaka egy autóval megálltam egy kereszteződésben, amiből csak jobbra vagy balra lehetett tovább hajtani. Hátulról érkezett egy autó és miután megállt mellettem ő is, hogy szétnézzen, elindulás után a kereszteződés közepén belecsapódott egy oldalról érkező autó. A hihetetlen baleseten csodálkozva újabb autók érkeztek hátulról és átszáguldva a kereszteződésen a szemben lévő épület kerítésébe csapódtak még vagy hárman. Akkor most jobbra, vagy balra tovább?

 2. Szerintem legyen a B verzió.
  A B verzión én két utat látok, de mindkettő egy sötét erdőn vezet át, ahol bármi megtörténhet: kirabolhatnak, legyilkolhatnak, állatok támdathatnak ránk. A középen található jelkép nem tudom mit jelenthet, arra tippelnék, hogy primitív szintre való lesüllyedés, de az is lehet, hogy az emberiség fejfája (Tiborbá cinikus mosolyával). Ezt a valamit kikerüli a két út, tehát a kép javaslata is ez: kikerülni, elkerülni.
  Amiért mégis ezt választottam: mindkét út végén fény szűrődik be, méghozzá természetes fény. Ez reményre ad okot, még akkor is ha épp ősz van (közeledik a tél).

  Ja és másnapos vagyok, nem tiszta a fejem :).

 3. 1: Nem szavaztál!
  2: Csak este válaszolok, hogy senkit ne befolyásoljak.

 4. Egészséget ,Tibor bá!

  A B verzió tükörkép, valójában csak egy járható út van,ami az élet , a civilizáció, az emberiség ,hanyatlásába,halálába – az őszi alkonyba vezet.

 5. Az A verzió pedig azt sugallja,hogy civilizációs utunkat vaktában épitettük bele a Természetbe és most ez az utunkat állja.

 6. Üdv. Tibor bá ! Minek a kerités ? A keriítés le-, behatárol.
  Szabadságra születtünk.Mindenben az a jó, hogy választhatunk, miénk a felelősség. Az első kép olyan, mintha nem lenne sok választásunk.A másodikban is elég nagy még a sötétség, de valami fény már átszűrődik. (És nincs civilizációs korlát! , ami alatt és nem csak fizikait értek 🙂 )

 7. Szavazat: „A” verzió

  Egyébként pedig mindkét esetben minden út ugyanoda vezet végül.

 8. Szavazatom: B inkább az erdő, mint a temető 🙂

 9. Egyértelműen az elmúlást szeretnéd megjeleníteni.
  Számomra a B változat szabadsága elnyerte a tetszést,mivel a szabadságot jelképezi az elmúlás mellett is, bár az „A” változaton látható kerítés alatt még éppen átférnék 🙂 🙂

 10. Egy észrevétel az oldallal kapcsolatban:
  – Az utolsó megjegyzések rovat oldalt lehetne kicsit hosszabb,ha megoldható.Így az 1-2 napos kommentekről mindig lemaradok,ha nem kerülök net közelbe. ( az archívumból elővarázsolni macerásabb )

 11. Az A és B képről könyvet lehetne írni,annyi tippem van.
  A: – szigorúan körbehatárolt mozgástér központi figyelemmel.
  – a kijelölt út szimbólikus képe,a korlátainkkal.
  – vagy: nagy az Isten állatkertje csak alacsony a kerítés 🙂

  B: – Nem látjuk a fától az erdőt.

  Szavazat :B-re

 12. Az Averziótól idegenkedem, legyen inkább a B. 🙂

  Egyébként engem sem zavarnak az elütések, viszont néhány kommentnél a rossz szerkesztés, vagy a szerkesztés hiánya sokat ront az olvashatóságon.

 13. 12: Van nap, amikor 120 komment van. Ennyit nem szerkeszthetek, mert napi 24 órám van. A nagy félreérthetőségeket be szoktam javítani.

  9: Valóban, tudat alól ez jön ki. Ami, gondolom, nem véletlen. Csak az az érdekes, hogy már 20 éves koromban is az őszt (elmúlást) szerettem, valahogy megkapott a rejtett szomorúsága. Valaki kianalizálhatná, mert ez tényleg nem az én kompetenciám.

  10: Igen, igazad van. Eredetileg 15 volt, azt felemeltettem 30-ra, de úgy tűnik ez is kevés. Bár, amikor valakit a szűrő várakozásra ítél, és csak órákkal később látom, időben előre szoktam hozni, hogy még látható legyen. Ezt fel kell emelni 50-re.

 14. Szép napot!
  Mindkét kép összetükrözött, az egyik középen, a másik a széleken!
  Mindkét kép nagyon szép, fényhatások egyvelege én semmi negatívumot nem látok bennük, főleg nem temetőt! Természet, növény, és fény misztikus köntösbe csomagolva!! :-)Őszi hajnalokon lehet ilyen képeket készíteni!
  Ennek ellenére a „B” tetszik jobban, imádom a párás napfelkeltéket!

  Kíváncsian várom a pénteki kommentnek lesz-e folytatása, vagy ez is lassan feledésbe merül, mint annó a „találkozó”!! Tibor bá és a régiek tudják miről írok! Sok sikert!

  Roki

 15. Most akartam az ‘A’ verzióra szavazni, mert a ‘B’-ről a fasoros erdők jutottak eszembe, amit a kerítésnél is jobban utálok. A kerítés pedig éppoly létszükséglet lett, mint a fa. De valóban a ‘C’ a legkiforrottabb.

 16. B verzió Tibor bá’, a napfény természetes összhatást kelt, az A-ban pedig kerítés nagyon hegyes, dárdaszerű, félelmet kelt, de lehet, hogy rosszul láttam.

 17. @13 Elsősorban a látogatók figyelmét szerettem volna felhívni arra, hogy gondosabban írják le, amit szeretnének (csak néhány emberre vonatkozik, természetesen).

 18. 14: Ezt a ködös misztikumot én is nagyon szeretem. Főleg, mert gyerekkoromat a Szabadság-hegyen éltem, ahol ősz végén, tél elején minden délután, este kőd volt, amit a lámpák átvilágítottak, és a csupasz fák ágai ott hagyták lenyomatukat a ködben..

  16: Éva szerint a személyiségi belinkelés az utolsó betűig űl. Én meg nem merek ellenkezni vele. 😀

  18: Hahaha, falrahányt borsó.

 19. „Az ember előtt két út áll: az egyik az, hogy megvalósítja saját magát, azt, akinek ő született; a másik az, hogy mindent megtegyen azért, hogy szeressék, mert ez a vágy is vele született. És a szeretetnek mindig ára van.” –

  Carl Rogers

  Szóval én a B-re szavazok.

 20. Most látom, hogy már C verzió is van, de akkor is kitartok a B mellett, azért, mert nem hiszek abban, hogy mindig csak egy út van a CÉL eléréséhez.

  „Jedem Menschen stehen zwei Wege offen,der des Handelns und der der Kontemplationen. Beide führen zum selben Ziel. „

 21. Én a B-re szavazok. Az tükrözi tisztán, hogy választás előtt állunk, hogy melyik úton haladunk tovább. Nem tiszta a cél, az út, ködbe vész, sejtelmes, de a végén csak megvilágosodnak a dolgok. De, hogy épen kerülünke ki belőle, az már kérdéses :).

 22. Valahogy nekem a B… Ugyan én egészen más jelentést olvasok ki belőle, mint az eredeti cél…

  Választás elé álltunk, mindkét út homályba vész, de mindkettő végén csillog valami… Nem tudhatjuk melyik vezet végül a homályon át a teljes sötétségbe és melyik a fényre. Benne van, hogy már nincs harmadik út. Vannak még kis ösvények, de mind két irányba vezet. Ahogy telik az idő, fogynak az utak, egyre kevesebb lesz az út végén a fény. De aki döntött és elindult, az megtalálja a most csak sejlő fényt, az utat ki az erdőből.

  Az A számomra azt fejezi ki, hogy vezetve, a kerítések mentén menve juthatunk el oda, ahova mennünk kell, míg a C csak egyetlen utat mutat, melyen végigmenve nem lesz választásunk soha, ami nem igaz. Döntés mindig van. Hogy melyik a jó, melyik a rossz azt sosem tudhatjuk előre. Csak van amin könnyebb elindulni, van amin nehezebb…

  Talán túl költői lettem, de szerintem egyértelműen a B.

 23. 23,
  Csillogni csillog valami ,de biztosan nem az emberi faj bölcsességének a világitornya világit.
  Egyetlen pozitiv dolgot lehet odaképzelni,ez pedig Jézuska második eljővetele és a feltámadás.Na,csak az lehet olyan fényes és bizakodásra okot adó. A szomorú dolgok közűl aztán lehet atomfelhő,szupervulkán,aszteoridarobbanás,intenziv napkitőrés és sarkifény,meghibásodott atomreaktorokból származó radiaktiv világitó elemek.Erdőtűzek.
  Fekete Lyuk lenne az emberi sors legjobb illusztrációja.

 24. Az erdei ösvény nekem jobban tetszene, mert ez a kerítéses, kordonos zárt valami csak egy adott irányba vezet, szóval úgy értem, hogy aki rálép az már nem tud eltévedni, és fixen a végén fog kijönni. Ezzel szemben az erdei ösvényről letévedhet az ember, ha nem elég figyelmes.
  Egyébként mindkét kép tetszetős.

 25. Most már világos, hogy a B-verzió győz, nekem pedig meg kell hajolnom előttetek. Akkor munkának látok.

 26. Tibor bá!

  Ezt már olvastam párszor.Ezt a helyesírási tanulmányt.. 🙂

  Én a B verzióra szavazok,menjünk a fény felé.. 😉

 27. Tudom, hogy már lezárult a szavazás, de mivel mindkét kép tükrözött, ha a B bal oldalát és az A jobboldalát összerakjuk, akkor gyakorlatilag mindkét hangulat határán vagyunk, és mégis délnek fordulva a felkelő nap fénye megmutatja, az utat. Az út a lényeg, nem a cél.

 28. B-re szavazok !
  Megyünk a Fény felé…
  (szerintem )
  Jó éjt mindenkinek ! 🙂

 29. 28: Titkolta a fene, saját páholyom van 😀

 30. Tibor bá, ez most vicc? Olyan kriptaszagú és horrorisztikus mind a három kép, az alsó „C” jelű ezeken felül pedig egyenesen szektikus kisugárzású! Keveslem a felhozatalt.

 31. Mindhárom kép a szerelem nyílását ábrázolja de a harmadik a plébános szerint 🙂

 32. OK. Hamarosan láthatjátok az igazi nyerőt.

 33. Szerintem az se lenne baj, ha nem tükrözött képet tennél fel végül, mert ezektől olyan manipulált érzésem támad.

 34. A tanulmányról:

  Majdnem olyan gyorsan olvastam, mintha sorrendben lett volna, és végre megértettem, miért nem tudom soha kijavítani a helyesírási hibáimat…

 35. Ha választani kellene, akkor a C… Annak a hangulata megy szerintem leginkább a bloghoz.
  Szerintem a szigorú szimmetria mesterséges hatást kelt.
  Ha már ilyen szép képeket találtál a természetről, meg kellene hagyni természetesnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük