(494) Tibor bá blogja – „Honfoglalás”

önarcképTegnap 2655  Kétbodonyban voltam (Nógrád megye). Távolsága Budapesttől (Lánc-híd): 72 km. Az út nagy része a 2-es műúton vezet, az utolsó 10 kilométer is ki van bitumenezve. Beszéltem a fiatal, kedves és szolgálatkész polgármester asszonnyal, akinek elmondtam, hogy mi járatban vagyok. Nem kis meglepetésemre a szeme se rebbent, amikor a várható társadalmi és gazdasági összeomlást említettem. A falú lélekszáma 500 fő alatt van. Gyerek nem születik, az idén már 10 halottjuk volt. A cigánymentes faluba való betelepedést pozitív fejleménynek tekinti. A falú honlapján van néhány eladó ingatlan, de azok a  drágább fajták. A polgármester asszony  megígérte, hogy összeírja az eladó házakat (amikhez jelentős terület is tartozik, és ezt enyhe figyelmeztetésnek szánta) és E-mailben átküldi nekem. Ez első lépésnek nagyon jó. Kihangsúlyoztam, hogy minket a falú csak akkor érdekel, ha közülünk legalább 10 család oda tud költözni (nem feltétlen azonnal).  Említettem, hogy nem gazdag befektetők, spekulánsok vagyunk, így például jó megoldásnak gondoljuk a kp. fizetés helyett az életjáradékot, ami  egy idős kisnyugdíjasnak igen kedvező, hiszen a nyugdíja mellé a kiegészítés nem megvetendő lehetőség. Természetesen az alkurészletekre, egy második fordulóban kerülhet sor.

Volt egy ház (mérsékel méretű kerttel – nekem legyen mondva, 2-3000 m2) a főúton, rajta egy ELADÓ tábla, ezt lefényképeztem.

eladó ház

A tábla olajfestékkel készült, jó tartós, minimum hónapok óta kint van. Természetesen nem ugrunk bele két lábbal, hiszen Magyarországon több ezer falú létezik. Nekem pedig legalább 10 másik falut végig kell látogatnom. Különben a képet a házról azért közöltem, hogy lássátok, kb. mire lehet számítani.

A tervem az, hogy a jegyzék áttekintése után, megbeszélés alapján, több kocsival lemegyünk 10+ csapattal és összejövünk az eladókkal. Ez lenne az említett második forduló. Arra természetesen ügyelnünk kell, hogy valóban legyen legalább 10 család, akik beleugranak egy falú által felkínált lehetőségbe.

A környék különben festői. A cserhát lába, dimbes-dombos vidék, nyáron biztosan még szebb. Ivóvíz és hasonló kérdéseket nem tettem fel, mert felesleges. Kutat fúrni vagy ásni mindenütt lehet. De az ilyen részletekre később sor kerülhet. Most tehát arra kérek minden komoly érdeklődőt, hogy E-mailben jelentkezzen nálam. A többi megy körlevélben. A kevésbé komoly jelentkezők jöhetnek a kritikai észrevételekkel, csak azt ne feledjétek, hogy a honlap nyilvános, azt nagyon sokan olvashatják.

166 gondolat erről: „(494) Tibor bá blogja – „Honfoglalás”

 1. Teljes mértékben cigánymentes falu nem létezik Magyarországon. Ha per pillanat nincsenek előbb utóbb megjelennek, pont amiatt amit Tibor bá említett: 500 lélek, évi 10fő (kb 10 ház) kiürül, eladni nem lehet, óhatatlanul leromlik az állapota, egy idő után beköltöznek a norvégok. Ezt a folyamatot tudom előrevetíteni. Más: gyerekkel, kisgyerekkel ilyen helyre költözve szinte előre lehet vetíteni hogy utaznia kell hogy iskolába járjon, mert ha még nem szűnt meg a falu iskolája, megfog hamarosan a kis létszám miatt, nem is beszélve az oktatás minőségéről (kivéve ha ritkán kifog az ember egy belevaló tanárt). Öregedve pedig nem elhanyagolható hogy legyen valamiféle EÜ ellátás a közelben… Persze mindezt az érvelést boríthatja egy totális összeomlás, de nekem egy kicsit olyan szektaízű a dolog (10 család, elvonul az civilizációtól… stb.)

 2. 1: Ez egy nagyon a hajánál fogva előrángatott argumentum: „Teljes mértékben cigánymentes falu nem létezik Magyarországon. Ha per pillanat nincsenek előbb utóbb megjelennek,” MOST NINCS. Ez a lényeg a többi csak spekuláció. Nem látom be, hgy egy eladó-üres házba hogyan tud beköltözni egy cigány család totális közigazgatási összeomlás nélkül. Ha pedig az van, akkor akármi lehet. Különben a faluban pezsgő élet jelei fedezhető fel. A polgármesteri hivatal „üzemel”, rendezett, tiszta, karban tartott épület. A pénzhiánynak semmi jele. Az utcán kedves szolgálatkész emberek, akik szívesen leállnak beszélgetni az idegennel. A falú különben majdnem össze van nőve egy jóvala nagyobb településsel ROMHÁNY, ami csak 1 km-re van. Őregedve? 🙂 Előbb öregedj meg! Szekta? 🙁 Na ez marhaság. Pusztán arról van szó, hogy legyen a közelben néhány, hason gondolkodású család. Nem kell együtt imádkozni, se nekem perselyezni szombat éjjel 😀 Magamból indulok ki. Én nem mennék egy olyan helyre, ahol mindenki, kivétel nélkül őshonos.

 3. Az iskola kérdése véleményem szerint megoldható.
  Ti hogy tudjátok, mégis hogy nézett ki régen egy tanyasi iskola?
  sokféle korú gyerek egy tanteremben, és a Tanító Úr (nagybötűvel!) foglalkozott mindenkivel. A gyerekek megismerték egymást, és mivel a tanítónak tekintélye volt, nem alakult az egész egy játszótérré, hanem igenis tudtak dolgozni és haladni.
  A magántanuló státus most is létezik. tegyük fel mindenki magántanuló lesz a faluban, és a tanulás együtt folyik.

  Szerintetek nem megoldható? Szerintem meg igen.

 4. Tibor bá!
  Igen nagy fába vágtad a fejszét.
  Csak gratulálni tudok a kezdeményezésedhez, és őszintén kivánom, legyen minél több segítőd, akik Hozzád hasonló módon igyekeznek nyilvánosságra hozni az ilyen közérdekűnek számító adatokat.

 5. Gondolni kéne a letelepülő családok mellett a „társutasokra”, akik telket vennének de egyelőre hétvégi célokra esetleg későbbi építkezéssel.

  Közös tároló jó ötlet lenne szerintem a kerti szerszámoknak, mivel örök gond az autóban cipelés, a szomszédokhoz berakás meg a két perc alatt feltörhető kalyibák között örlődés.

  Gyümölcsös, esetleg közös művelésű ültetvény persze saját ÉS olcsó területen (kis munkaigényű, pl energia, dió, méhlegelő megállapodás után a helyiek őrzése mellett) érdekelne és szerintem jó ötlet bár egyelőre nem költöznék oda.

 6. 3: Ez az, ezt szeretem, pozitív gondolkodás.

  4: Valakinek kell koordinálni, mert mindenki csak sopánkodik, miközben márf vannak, akik csdelekszenek.

  5: Ezek és sok más, részlet kérdés, természetesen megoldható. Szerintem senki se akar per ma költözni és nem is kell, de szokni a go ndolatot és a lehetőséget.

  6: Köszönöm Gépember! Már ki is printeltem.

 7. 3: Most amikor már 5 éves kortól kötelező lesz az óvoda is? Biztos megoldható lesz…

  1: Minato tetszik ez a szekta dolog, nekem is hasonló érzésem van a dologgal kapcsolatban! Magam elé képzelem a jóságos Tiborbat, mint szektavezetőt… 🙂 Majd nézhetnek akik kivonulnak 40 évre a pusztába az elhívásnak engedelmeskedve, ha mégsem következik be a várva várt összeomlás! 🙂 Ugye azt Marx óta mindnyájan tudjuk, hogy rohad a kapitalizmus, de azt is tudjuk, hogy kezelik. Ezért áll fenn már jó ideje, azt hogy meddig marad így senki sem tudja, hogy egyszer vége lesz az igaz, a véges erőforrások miatt. Lehet, hogy azért még egy kicsit odébb van a vég, mondjuk 50-70 év múlva. A kisebbség, ha elindul gyilkolászni lehet, hogy a kisebb ellenállás irányába fog elindulni és falvakkal kezdi. Nem egyszerű ez a kivonuljak vagy ne vonuljak kérdése! Olyan egy kicsit, mint a dirmegő dörmögő medve problémája Weöres Sándor versében… Talán egy kétlaki élet lehetne megoldás, de ott meg a jelenlét kérdése nehezen megoldható. Nem úgy van már, mint nagyapám idejében, hogy Bodaszőlőn mindenki tudta hova van akasztva a szőlőskert kulcsa és a kerítés is csak kóróból készült a vadak ellen. Ma ha nem vagy jelen viszik mindenedet, elkerítik a földedet.

  Aki nem vonul ki az meg magára vessen, ha mégis itt a vég Tiborba megmondta, te meg nem hittél neki… 🙂

  Maga az elgondolás nem volna rossz, ha tudnánk milyen közel van a vég, de így kivonulni, amikor az utóbbi 50-60 évben minden politikai intézkedés ember és vidék ellenes elég kockázatos dolog.

  Lehet inkább egy hálózatot kellene szervezni, tudnunk kellene egymásról, hogy kik gondolkodunk hasonlóan. Ehhez kellene egy központ, ami lehetne akár Kétbodonyban is, ha már az olyan jó hely…

  Nem tudom, hogy a további 20 falu hol lesz, úgy látom a Pest centrikusság Tiborba részéről is fennáll egy kicsit…

 8. 8: Idézlek: „Lehet inkább egy hálózatot kellene szervezni, tudnunk kellene egymásról, hogy kik gondolkodunk hasonlóan”
  A feltételes móddal nem mész semmire, SZERVEZD MEG! De engem hagyj ki belőle, mert én nem gondolkodom veled hasonlóan 😉

 9. Tiborba,
  Nem kekeckedni akarok de: a szo vegi u mindig hosszu kiveve a: falu, batyu, samu stb. szavakat.

 10. 8. A mai civilizált ember számára már az pokol, ha a pénzéért alig kap valamit. Ez már nem sok idő. Főleg, ha még valami kisebb (mint a japán) katasztrófa beüt, aminek nem kicsi a valószínűsége, ebben a mai szuperérzékeny társadalomban. http://www.antidogma.hu/node/2807

 11. 6: Bács-Kiskun és Győr-Sopron megyék valóban „szüzek” vagy csak nem szolgáltattak adatot ?

 12. Itt is van egy kis köd, ahol mindenhol… Vannak akik nem látják az össszefüggéseket. A gazdasági összeomlás folyamatai aszerint egyre gyorsabbak, hogy hány helyen történnek. Ennek megoldására a kapitalizmus alatt a megoldás mindig az volt, hogy olcsó és könnyen beszerezhető nyersanyagokból új infrastruktúra építésbe kezdtek (Példának a Nagy Gazdasági Világválság Német és Amerikai megoldása: „Építsünk Utakat, mert az fejleszti a gazdasági lehetőségeket és munkahelyeket teremt!”) Sajnos, vagy talán nem is annyira sajnos az eddigi megoldások mindig az olajra összpontosítottak, azzal, hogy növelték a kitermelését, és az egyes területek olajjal való ellátottságát. A kitermelés növelése nem folytatható tovább. A Világ Olajtermelő országai egyre inkább jelzik, hogy elérik asaját kitermelésük korlátait, nem tudnak többet adni, új olajmezőt pedig nem találtak 2002 óta. Pedig még mindig nagyon keresik. Nálam erről sokkal okosabb emberek írtak, ahogy Tibor Bá, úgy jelenlegi akadémiai tanárok, és a nemzetközi szervezetek szintén. http://www.uni-miskolc.hu/okogramma/jelentes.pdf Kis külső link azoknak, akik még nem találkoztak vele. Ha valaki talál benne pontatlanságot, más hibákat szóljon, mert ez nekem akkor amikor elkészült nagy lökés volt, hogy elkezdjek komolyan gondolkozni azokon a témákon, amik itt megjelentek.

  Mindenesetre jelenleg Virginia állam bejelentette, hogy szakadni akar a US Dollár Uniójából, és saját pénznemet kibocsátani, Angliában csökkentették a szociális ellátásokat, ezért folyamatosan tüntetnek, Németország és Franciaország az EURO megszüntét várják. Annak akinek van némi hajlama „összeedküvéselméleteknek” hinni, és átlátni a reklámok hálóján (Ennek érdekében például nekem nincs TV-m, nem is volt, tehát a reklámok egy jelentős felülete nem is juthat el hozzám…) az jól látja, hogy most és itt lenne szükség egy nagy hatásfokú és könnyen, gyorsan előállíható energiahordozót a Világgazdaságba juttatni. Nincs honnan. Lehet beszélni itt biodízelről, alternatív energiaforrásokról, atomenergiáról illetve bármiről, de az olaj nem kiváltható. (Márha nincs valami nagyon titokban fejlesztett szubtér energiagenerátor (Stargate :P), vagy néhány fúziós reaktor valahol a világ „fejlett országai között. Lehet álmodozni, de a valóság az, hogy nincs.)

  Bocsánat a hosszú offolásért de azt hiszem valakinek aki nem „Főpapunk 😀 ” Tibor Bá, le kellett írnia, hogy ne legyen egyedül száraz tények elénktárásában.

  Szekták, akik készülnek a jövőre vannak. Csak éppen én érkező kisfiamat nem egy szektás kiszolgáltatottságba, vagy haldokló civilizációban a kilátástalanságba akarom felnevelni, hanem egy olyan !Közösségben!, ahol mindenki teszi a dolgát, mert van mit tenni, és azt amit csinál jól csinálja.

  Tibor Bá ezt vázolta fel, ezért mondtam azt, hogy én mellette állok, és követem, ha megtalálta azt a települést, ahol érdemes letelepedni, nekiállni.

  Én azok közé a személyek közé tartozom, akik ha megvan a hely, akkor azonnal kész lennék költözni. Albérletben élünk, készülődünk a magunk módján. Egyelőre tudást, tapasztalatot gyűjtöttem. Itt az ideje továbbállni. Aki most lép, még kiváló lehetőségei vannak. Aki öt év múlva, annak nem sok opció marad és a lehetőségek hatvan százaléka halált jelent így, vagy úgy.

  Pest centrikusság? Természetes. Akiknek van jó állásuk, amit jelenleg nem hagynának ott, mert jelenleg a család kenyerét és fedelét biztosítja azoknak jó része Pesten van. Ezért egy olyan kezdeményezés, ami nem szekta „Jösz hozzánk, együtt imádkozunk, jó lesz neked, és nem mehetsz innen sehová, mert ha elmész tőlünk meghalsz!” napi 24 órás zsolozmázásán alapul, akkor Pestet igenis figyelembe kell venni.

 13. 14:
  „Ha valaki talál benne pontatlanságot, más hibákat szóljon”

  Hm-hm…
  „A szerző és közgazdászok együttműködése a következő derűlátó előrejelzést adja. Benzin átlagár (Magyarország): 2008 –
  345 Ft; 2009 – 422 Ft; 2010 – 577 Ft; 2011 – 778 Ft; 2012 – 1027 Ft. A további becslés értelmetlen.” Hm…

 14. 11: Kekeckedhetsz, de előbb szerezz be magyar billentyűzetet. 😀

  14: Drakonisz, ha az E-mail címed nem írod be, akkor nem tudok neked írni!

 15. 16:
  Bocsánat… Megvan neked az e-mail címem. Mészöly Gábor vagyok.
  Egyébként 11: magyar nyelvűre bármilyen billentyűzetet át lehet állítani még a japánt is… Kis beállítás kérdése… Ha gondolod segítek… 😛

 16. 17. jaj, Drakonisz, mostantol a vilag osszes spamjat megkapod (soha ne irj be teljes e-mail cimet weboldal tartalomba, kodold el legalabb pl. meszoly.gabor kukac gmail pont com)

 17. 17: Nem arra gondoltam, hogy beírd a hozzászólásba, hanem amikor elkezded és kitöltheted, ami nem jelenik mdeg, csak én látom. Most már mindegy, mert kitöröltem. Felvettelek a jegyzékbe. Sok spamot nem fogsz kapni, mert csak rövid ideig volt élűtható a címed, és a honlap éppen bütykölés alatt áll. Remélhetően kereső robot nem jártg erre.
  Most néhány napig türelemmel kell várnod, mert olyan nagyon gyorsan nem mennek azh események. majd értgesítelek, ha van valami program.

 18. Ok… Gondoltam van egy jól beállított spamszűrőm, nem félek a spamektől, valamilvel 17 giga fölött van most a tárhelyem… Vállalom a nevemet bárhol, maximum, ha már napi harmadik hívást kapom közvéleménykutató cégektől, kinyomom a telefont… Türelmes leszek…

 19. Egyébként a dimbes-dombos tájnak milyen előnyei vannak a sikkal szemben azonkívül hogy szebb? Fagyvédettebb?

 20. 21:
  1) Nincs talajmenti fagy, illetve később van csak (ősszel).
  2) Nincs belvíz, egyáltalán.
  3) Tudsz kitűzni jó helyet kút ásásra, vagy fúrásra. (a szennyezés felett)
  4) Létezik déli oldal kényesebb nővények részére (fügefa)

 21. 22. 5) dombhazat konnyebb epiteni, raadasul jobban illeszkedik a tajba (nekem ez most szempont, mert nagyon beleszerettem a dombhaz 5letbe)

 22. Viszont a nem déli oldalak kevésbé naposak és kutat általában mélyebbre kell fúrni, illetve jellemzően kevesebb vizet adhat.
  Homokos hegyről még nem hallottam, pedig a földmunka, fúrás homokon sokkal könnyebb.

  Ez is hozzátartozik, nem?

 23. 24: Ha kötekedni akarsz, akkor feltétlen. Viszont a belvízről elfelejtettél említést tenni, pedig az is hozzátartozik, nem: 🙂

 24. És mi a síkság előnye ilyen felépítésben? Már a nagyobb mezőgazdaságra lehetőséget adó területen kívül?

 25. A leirtakból következik. Leginkább sok napfény, aztán esetleg biztosabb vízhozam kutakból.

  Belviz ellen árkolással, vizgyűjtőmedencékkel lehetne védekezni.

 26. 27: A fél Alföld december óta víz alatt van. Miért nem árkolnak? 🙂

 27. Lusták lennének? 🙂

  Dehogy akarok kötekedni, csak számbavenni a lehetőségeket

 28. Mert jelenleg a belvíz után fizetendő kártérítés az alacsony felvásárlói árak miatt kevesebbe kerül, mint az egységes árvízvédelem kialakítása…

 29. 28.Nem az a baj, hogy nem árkolnak, hanem beszántották a régi egyébként profin megépített belvízelvezető rendszert, mert 2 zsák búzával többet lehetett kisajtolni a területböl :-O Most meg kapkodva ássák újra, dehát ma már nem megy meg pííz meg pííz, szóval fejetlenség van.

 30. 1!
  Igen Minato.Eza szekta dolog nekem is eszembe jutott mikor olvastam Tibor bá sorait..
  Ez a ház nem vizes?Mert ugye azt is nézni kell hogy milyen egészséges bent a levegő.Könnyen asztmát kapni egy vizes házban..Bementél Szétnézni Tibor bá?Elég lepukkant ház.Akkor a többi is ilyen kb… Így néz ki.És milyen építőanyagból épült?Nekem speciel igenis fontosak ezek a kérdések is..
  És milyen talaj van ott?
  Drakonisznak akkor ezek szerint nem nehéz felállni és arrébb állni..

 31. 32: melike00! Szegény ember vízzel főz. Ha csak 3 milliód van, akkor nem nyafoghatsz a nedvesség miatt. Ha van 30 millád, akor azt építesz, amit akarsz. Ez ilyen egyszerű. Majd mindenki eldönti maga, hogy mi akar, és mire képes.

 32. Nekünk valóban nem, mert nagyon fiatalok vagyunk, és nem telepedtünk még le sehova… Igazad van, sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint az, akinek kiépített élettere, egzisztenciája van már eredendően…

 33. Egyébként ha van három millád, akkor veszel egy telket egy millióért egy vályogházzal, aminek jó a tetőzete és a falai épek, és két millióból elkészíted a szükséges épületgépészeti átalakításokat. Ha nem akarsz felújítani vagy építeni, akkor kell 12-15 és az optimális házat megveheted.

 34. Tiborbá, a Te korodban és a Te élettapasztalatoddal hihetetlen energiával vágsz neki a sűrűjének. Én ezt a részit gyorsan feladtam. A magyar baromságnak és végtelen sopánkodásnak nincs határa. Ha holnap dollár milliárdos lennék (de ez a veszély nem áll fent) akkor sem mentenék meg egyetlen faszkalapot sem, csak gyermeken segítenék, ártatlanokon. Mert ha egy ilyet megmentesz nem tudja, hogy meg lett mentve.

 35. 33!
  Igenis Tibor bá!Nem nyafogok.Értettem.Én csak kérdeztem.. 🙁
  35!
  Már örülök hogy az építkezésem végére érek 15 év után,nem hogy megint kezdjek építkezni.

 36. 36!
  Nem Te akartad véletlenül menteni a devizahiteleseket?Árpád?Hm?
  És a mágneses kütyüd hol van?Hátha hasznát vennénk.Na mutasd csak!.. 🙂

 37. Jaj, Tiborbá!
  Itt a nagytudásúak osztják a maradék sütnivalójukat.
  A kezdeményezésed azoknak célszerű, akik valami lakóközösségi helyről menekülnének kifele…a néhai szüleik általi szabadba.
  De azok nem errefele interneteznek, sajnos!

 38. 36: Hogy hány százalék esélyt adok, az most lényegtelen, de ha nem vágok bele, akkore sose tudhatom meg, hogy „mi lett volna”. Tudom, amire célzol, és tapasztalom is nap mint nap. De azt is tudom, hogy vannak akiknek csak egy löklés kell, de ezt a lökést nem kapják meg sehonnan. Biztos vagyok abban, hogy sokaknak erőt ad a vitalitásom. Haszáljuk ki, amíg vagyok! 🙂

  39: Nézd meg a statisztikát, hányan látogatnak meg naponta. Te honnan tudod, hogy kik és miért jönnek? Én főzöm az ételt, a vendég vagy eszik belőle, vagy nem. De miért szórjátok ezt a pesszimizmust megállás nélkül. Szépen vedd tudomásul, hogy mi történik itt és ne eröltesd másokra a negatív véleményedet. Destruálni bárki tud, építs valami hasznosat!

 39. Ez tényleg szép kis hely lehet a netes képek alapján. Nincs a közelben agyonműtrágyázott nagyüzemi szántó sem, ezért gondolom a réteg víz nem nitrátos mint máshol. Erdőség, tavacska…

 40. 41: Nem akarom letuszkolni senki torkán. Oda kell menni, körül kell nézni, ami még semmire se kötelez el senkit. El tudok vinni 4 embert, még a benzint se kell kifizetni.

 41. 38. menteni a menthetetlent nem lehet és soha nem is volt szándékom ilyesmit tenni. Mindössze a vakok elé tártam a látnivalót de attól még vakok maradtak. A kütyű ha minden igaz holnaptól látható lesz a http://www.kaslerarpad.hu oldalon. Nem biztos, nem rajtam múlik én az anyagot leadtam, majd ha méltóztatnak beélesíteni. Egyébként az elődje a dolognak az látható de mostanra már egy kicsit más kivitel is látható lesz.
  Tibor bá nem csak dumál hanem teszi is a dolgát, már egy ilyen honlap napi szintű frissítése komoly munka, de sajnos a legtöbb zembernél minden marad a régiben.

 42. 35: Találtam valamit, ami lakhatás szempontjából érdekes lehet. Csak talán kicsit szokatlan a gondolat, de különb dolgokhoz is hozzá kell majd szoknunk:

  http://www.yurts.com/gallery/photo-gallery.aspx

  Ugyanennek a nomád változatát itthon is megcsinálják sokkal olcsóbban. Ha már nem csurog az ember nyakába az eső, akkor is ráér csinosítgatni.

 43. Szia Árpád !
  Szeretném elkérni az email címedet Tiboron keresztül a „delejes hajtóműved” miatt.

 44. 44!
  Na tessék Árpád!Na látod?Már megint érdeklődnek utánad.A Törpfaluban Te leszel okoska törp ez má biztos.. 😀

 45. okoska törpnek a végén mindig lerepül a szemüvege 🙂

 46. 45. Szép, de nem tudom mennyire életképes télen… Igen, voltak képek amin hóban alkalmazták, de sem a fagyállóság, (Tudom őseink is jurtában éltek, csak éppen eltelt másfélezer év, és immunrendszerünk még jó pár generáció lenne, hogy ismét hosszútávon alkalmassá váljunk egész éves jurtalakásra…)
  Szerintem… Aztán szóljon, ha valaki tud ellenpéldát… Én láttam pár felépített jurtát, mind jó volt, és szép, eső ellen védett, kellemes idő volt éjszaka, és jó volt benne összeülni egy-egy túrán, de nem hosszútávú lakhely szerintem… Aztán ezek a képeken láthatók érdekesek… Némelyikben kályha van… Miből van a faluk?

 47. 1:
  Cigánymentes falu márpedig létezik, nem sok, de még van!
  Aztán az iskola például ebben az esetben nemis biztos, hogy probléma, mert ha odaköltözik több család, akkor csak növekszik a gyermekek száma, és lehet újra lehet indítani az iskolát! Most azt hiszem 20 fő kell hozzá!
  Ami az oktatás minőségét illeti, szerintem tévedsz! Ha például olyan városi iskolát fog ki a gyermeked ami tele van kisebbségiekkel akkor régen rossz! A csak a legrosszabb verzió, hogy nem tud rendesen tanulni, de emellett félteni kell a testi és lelki épségét is! Vannak helyek ahol a megszűnés elöl például egyházivá alakították az iskolát!
  Aztán az oktatás minősége lehetővé teszi hogy a jól tanuló gyermeked tovább tudjon tanulni és ennek következtében jó állása legyen(ez főleg külföldön), de ha itt most a túlélés a cél akkor a gyermekednek lehet egész másra lenne szüksége, nem a normál magasabb színvonalú oktatásra! Én simán el tudnék képzelni egy alternatív iskolát! -már ha egyáltalán lehet ilyen a mai agyon szabályozott világunkban-

  A legtöbb kisfalu küzd az elvándorlással, öregedéssel, és gyakorlatilag sehol sincs igazán munkalehetőség! Ebből a szempontból Tibor bá alternatívát is jelenthet néhány falu túlélésére! Ugyanis jelen meglátásom szerint jobb híjján ezek a falvak csak a faluturizmusban hisznek!
  Énis voltam családommal falunézőbe Nógrád megyében! Nekünk az volt a koncepciónk, hogy eladjuk a házunk, és abból veszünk 2-3 parasztházat! És földet! Nekünk a lényeg a föld! Ugyanis ha leköltözünk akkor ott helyben biztosan nem lesz munkalehetőség, tehát marad a föld, abból kell megélnünk! Ha Másképp nem megy akkor csak földet veszünk, és később arra építünk házat, addig meg lakókocsi vagy ilyesmi! Mi úgy számoltunk, hogy 3 családot kell etetni, tehát kell 5-10Ha föld! Hát nem egyszerű a helyzet! mert a házunkat még nem tudtuk eladni, de ha el is megy akkor sem lesz 17-20 milliónál több pénzünk! És ebbe még bele kell férnie 1-2 évi pénzügyi tartaléknak is!
  1 hely ami a legjobb lenne: Nógrádsipek! Ez egy zsákfalu, cigánymentes, kb 700fő, van iskola, doki, posta, bolt, stb. Feleségem nagyszülei élnek ott, van egy kevés földjük max 1000m2) az erdőszélén, és pár hektár erdőjük! De sajnos nagyobb mennyiségű -pár hektár- szántóról eddig nem kaptunk hírt! Ha az lenne, akkor már költöznénk is! Házak egyébként 3 milliótól fölfelé!
  Ezután bejártuk a környéket, mert a nagyszülők közelségét, a telket és az erdőt, kár lenne kihagyni!
  Cserhátszentiván: százvalahány lelkes kisfalu, iskola nincs, az általam talált adat szerint az egész falunak 7 iskoláskorú gyermeke van! Ezeket a gyerekeket Pásztóra viszik! Eladó házakról nincs jó véleményem, mert egyrészt drágák, másrészt igen sok kis telekkel van! Mondjuk a falu már részben is üdülőfalu, hiszen sok házban nemis laknak!
  Bokor: Ezis zsákfalu, nevezetessége a traktormajális!, egyébként még Cserhátszentivánnál is kisebb! egyik helyen megérdeklődtünk egy házat, már csak úgy kíváncsiságból, mert láthatólag nem volt elég telek hozzá! Egy normális kockaházat képzeljetek el, szépen lefestve, új ablakok, gázfűtés, stb! Szóval az egész szépen rendben volt, dehát csak vidéken vagyunk, itt sem munka sem semmi, hát mégis mennyi lehet ez…
  … hát szóval 15! Ennyiről indult a beszélgetés! A végén lett belőle 12, de ugye nekünk eleve nem ez kell! A 15 viszont nyomot hagyott és a szomorú felismerést, hogy a kényelem vidékre is beköltözött, aminek következtében igazi régi parasztházat nehezebb találni mint gondoltuk!
  Kutasó: sokkal ígéretesebb település, több romos, vagy láthatólag lakatlan házzal, némelyikhez egész nagy telek is tartozott! Egyébként ez a település is kb Bokor méretű, lakhatják vagy 120-an, gyerek Pásztóra!
  Cserhátszentiván, Bokor, Kutasó nagyjából egy völgyben fekszik, közel is vannak egymáshoz, a talaj közepes vagy rosszabb minőségű, inkább legelő jellemző! Cserhátszentivánon van kilátó, és egy kisebb geológia tanhely! Egyik helyen sem kellett kocsit bezárni, amíg elmentünk sétálni!
  Garáb: 60-70 lelkes kisfalu, ezis zsákfalu, de valahogy ez sem volt az igazi! A házak egyrakáson kis telekkel, és a üdülődivat miatt viszonylag magas árral!
  Herencsény: eleve minuszosan indul a település, ugyanis az internet szerint is van a településen kisebbség, dehát a dombon túl Sipek! Herencsény egy kb 700 lelkes falucska, tavasszal voltunk, ez a belvíz miatt említem, mert a dombok aljában bizony szinte mindenütt állt a víz, sőt az alacsonyabban fekvő házak is láthatólag vizesek voltak! A falut nem jártuk be annyira, viszonylag hideg időt fogtunk ki, és amerre jártunk nem láttunk igaz nagy telekkel álló házakat! Szóval nem fogott meg minket! Bár a föld lenne, de komolyabban nem érdeklődtünk.
  Ilíny: kicsi falu, szintén zsák! kb 170 lakosa lehet, iskola ha jól tudom nincs, de óvoda van! cigánymentes, ottjártunkkor nem mondtam volna meg hogy 170-en lakják! Sokkal kisebbnek tűnt! Egyébként szimpi hely, a faluszélén vannak látszólag üres , gondozatlan házak, nagy telekkel! Komolyabb érdeklődést itt nem folytattunk!
  Na mi eddig jutottunk! Bocsi ha kicsit hosszú lett!

 48. 50: Nem a hosszal van a baj, hanem hogy lehangoló.

 49. 51. Sajnos lehangoló az egész világ állapotja.
  Én Gedeonnal, és Statikussal is egyetértek, Tibor bával is, a többiekkel is.

 50. 53!
  Gedeon meg Statikus most meg se szólaltak(még).. 😮

 51. 54: Az egyet értés nem csak a „most”-ra vonatkozik, és mint mondtam, másokkal is egyetértek.

 52. 46. megnézheted a http://www.kaslerarpad.hu oldalon, bár nekem egy kép se nyílik meg a videók minőségéről nem is beszélve. Jelezzetek már vissza, hogy nálatok működik-e vagy sem, mielőtt lebaszom az üzemeltetőt.
  Köszi előre is.

 53. A képen látható házikó elég vonzó, ettől sokkal rosszabba is beköltöznék menekültként…

 54. Ha valaki akar falunézelődni én ajánlom még megtekintésre a környéken, Szentét, Debercsényt, és Csesztvét! Tudomásom szerint ezek sem fertőzött települések, de pontosat nem tudok, mert még nem voltam ott! Talán majd nyáron!
  De mindenképp legyen erdő a település mellett, többek között nagyon fincsi gombákat lehet ott szedni (vargánya, rókagomba)!

 55. 57:
  Bizony, nem kell szuper házikó! Elég annyi, hogy pár évet kibírjon! A felújítás meg meg lehet ejteni úgyis, hogy az épületet körbefalazom, tető le, új tető fel, és aztán már csak belülről kell kibontani a régi falakat! Nem kell sem bontási sem építési engedély mégis van egy új házam! A tető cserét asszem azért be kell jelenteni! Ja és az sem mindegy, hogy olyan amilyet szeretnék, vagy minden hülye szabálynak meg kell felelni, mert ugye új építésűnél ez van!

 56. 56. Árpád: Nálam sem nyílnak meg a képek. Videokat lejátsza, de nincs hang.

 57. 56:
  Én meg tudtam nézni a képeket és videókat is! Bár a képek kicsit lassan jönnek, videónál minden okés!

 58. 58: Ez a gomba jogos, de azt lehet szedni mezőn is. Eső után ki szoktam zizzenni, csiperke vagy szegfű gombit szedni. Meg is lehet szárítani és fél évig eláll. Majdnem jobb mint a röfihús…

 59. ennek a posztnak csak a címét „honfoglalás” nem tartom szerencsésnek.
  mondjuk ha egy tiszta cigány falut visszavesz a társaság a hazának akkor lehet.
  de ha egy befogadó magyar falu nézőpontjából olvasnátok a címet, akkor bennem megkérdőjeleződne, hogy miféle társaság akar idejönni, és „elfoglalni” a most üresen álló házakat?
  utána mást is akarnak „honfoglalni”?
  Szerencsésebb lenne vmi más szellemi tartalmat hordozó cím, pl. új barátok keresése vagy hasonló

  egyébként biztatok mindenkit hogy költözzön, de ne feledje hogy sokáig vendég lesz. amíg nem bizonyítja a hasznosságát az új közösségnek aki befogadja.

 60. 21-22 síkság kontra dombvidék,
  Diamond a Társadalmak összeomlása könyvében leírja, hogy amikor Mexikóban az aztékok korában klímaváltozás miatt aszályos évek jöttek, akkor először a hegyekben, dombokon lakók haltak éhen, mert nem termett semmi, míg a folyók mellett élők vhogy túlélték. Az ember először mindig a folyóvölgyekben telepedett le, csak a túlnépesedés miatt amikor már ott nem volt elég föld, húzdódtak feljebb a dombokra, amíg az időjárás lehetővé tette.
  Egyébként itthon is azt érdemes nézni milyen régóta lakott egy terület, település. Az őseink nem voltak hülyék,volt idejük bejárni a vidéket, és először mindig a legjobb adottságú helyeken telepedtek le, (víz, föld, (erdő volt az Alföld is!) csak ahogy nőtt a népesség úgy kellett mindig új helyet keresni. Hol élt több őz, nyúl, fácán? a hegyekben vagy a sikságon?

 61. 58: Cysesztve biztzos nem jó Madách miatt. A falúnak jelentős turisztikai értéke van. Ingatlan árak magasak.

  59: Az általad javasolt ház felújítási ötlet volt a nap legokosabb hozzászólása. Ezt tényleg díjazom, mert praktikus és leszarja a hatóságokat, akik csak keresztberakni tudnak és viszik a pénzt.

  64: Egy szegeditől nem is várok mást, mint a dombvidék cikizését. 😀

 62. 22-27-stb Bel és árvizekről

  Belvíz nincs, csak a területet nem arra használják, amire való. Az esetek nagy részében azokon a helyeken, amiken most belvíz áll, valamikor tó volt. Most szán-tó. Miért is kell nekünk a tófenekeket szántani?

  Ha valaki a síkokon jó helyre építkezett, nem fenyegeti a víz. Illetve ha fenyegeti, csak az emberi önzés és szűklátókörűség miatt. A gátakkal sikerült meg ötszörözni, néhol meghatszorozni a folyó vízjátékát.(A legkisebb és legnagyobb vízállás közti különbséget) Vannak olyan helyek, ahol ma négy-öt méterrel magasabban folyik egy rendkívüli árvíz idején a Tisza, mint a település talajszintje, ugyanakkor a szabályozások előtt a legnagyobb árvíz is 1 méterrel alatta folyt. Az árvízveszélyt nagyrészt mi hoztuk létre, és sok esetben csak addig fog tartani, amíg védekezni bírunk. Utána nem lesz gond. Persze vannak olyan telepüések, amelyek betelepültek az ártér mélyére, ott nem igen szabad házat venni. Akit a kérdés e vonatkozása érdekel, konkrét településekről meg tudom mondani: jó helyen van-e avagy sem (a víz szempontjából).

 63. 56:

  Árpád, ha a videók megvannak Neked, akkor hozz létre a Youtube-on egy saját csatornát (csak regisztrálnod kell, illetve a csatorna nevét kitalálnod), és töltsd fel oda a videókat.

  Majd – a már feltöltött videók alatt megtalálható – „Megosztás” és „Beágyazás” gomb alatti kódot kimásolva a videó beilleszthető a honlapodba.

  Így lesz hang is, a mérete is lehet nagyobb, és a Youtube-on is rádtalálnak – több előnye is van.

  Ha segítség kell, szólj.

 64. 66: Köszönjük, ez értékes információ azok ellen, akik vakon bíznak az emberi elme (technológia) mindenhatóságában.

 65. 49: Az Őrségben több jurta is áll, van ott egy család, akik gyerekekkel laknak jurtában. Egész évben. Jártam egy helyen, ahol valaki nomád életet él, azt mondja, télen is lehet jurtában aludni, vagy egész éjjel etetni kell a tüzet, pl. aki éppen felébred, tesz rá, vagy pedig kell egy cserépkályha. Egy kisebb jurtája van, azt állítja, télen is jó melegen lehet tartani. Végszükség esetére érdemes szerintem megjegyezni ezt az ötletet.

 66. 66:
  „…konkrét településekről meg tudom mondani: jó helyen van-e avagy sem (a víz szempontjából)…”
  Engem erdekel ez az info.
  Tibor Ba!, legyszi hozz ossze bennunket mailban.

 67. 66, 70 Ebben akár én is segítségre lehetek!

 68. Kedves vállalkozók!Az ingatlan megvétele az csak egy tétel a sokból,mert egy kertes házhoz rengeteg szerszám is kell a szaktudáson kívül.Aminek szintén hely kell.Az áraikról nem beszélek,mert úgy gondolom teljesen reménytelen és értelmetlen.

 69. 69 A nemezjurta az éghajlatunkon nem az igazi. Vannak ismerőseim, akiknek bejött, és vannak, akiknek nem. Akiknek nem, elsősorban a nedvességre és a páratartalomra panaszkodtak. A nemez felfeslett, penészedett, penészedett a faváz is. Külső ponyva három év alatt gallyrament, cserélni kellett.

  Nagy dilemma az esőköpeny. Ha nincs, ázik a nemez, ha van, pálik. Igaz, csak nedves években, Szárazabb években van idő kiszellőztetni.

 70. endy
  Licaj Vuv

  Az email cimetek megvan hazigazdanknal?

 71. Szia,
  Régóta olvasgatlak.
  Ha még nem köteleztétek el magatokat, írj,és mondok egy helyet.

 72. 13: BAB,
  GyMS megyében Iván puskaporos hordónak számít etnikailag.
  Egyébként tényleg rendben van a megye.

 73. Kevesebb pénzből gazdálkodóknak ajánlanám az engedély mentesen telepíthető mobilházakat. 2-3 millából egész jókat lehet venni és oda viszed ahová akarod. http://mobil-homes.hu/catalog/

 74. 74. Igen. Szakmailag vagyok benne aránylag jól a témában és csak jobban leszek benne 🙂

 75. 76.
  köszönöm az infót. nekem Vas, Zala és Veszprém megye okozott meglepetést.

 76. JAJ NEKTEK,DRAGA MAGYAR BARATAIM, HA A SAJAT ORSZAGOTOKBAN AZ A VEZER SZEMPONT HOGY VANNAK-E EGY ADOTT FALUBAN CIGANYOK.. AHELLYETT HOGY AZT MONDANATOK: HA ESETLEG VANNAK,ANNAL JOBB, KIVERJUK OKET!!!!!!!!!!
  IGY AZ EGESZNEK AMOLYAN MENEKULES-SZAGA VAN.
  A SAJAT ORSZAGOTOKBAN, NE FELEJTSETEK, A SAJAT ORSZAGOTOKBAN!!

 77. 80: Kedves Alfred! Amikor áttetted a segged Illinois-ba, elvesztetted a jogodat, hogy tanácsokat osztogass az otthon maradottak számára. Különben, majd ha sikeresen visszakergetitek a feketéket Afrikába, akkor járjon a szátok, de egyelőre színesbőrű az elnökötök. Nálunk azért cigány minszterelnök nem volt még és nem is lesz. További szép napot. 😉

 78. 80:
  Kivernénk őket, de nem lehet! Ezért van a menekülés!

 79. 14.)

  „Szekták, akik készülnek a jövőre vannak. Csak éppen én érkező kisfiamat nem egy szektás kiszolgáltatottságba, vagy haldokló civilizációban a kilátástalanságba akarom felnevelni, hanem egy olyan !Közösségben!, ahol mindenki teszi a dolgát, mert van mit tenni, és azt amit csinál jól csinálja.”

  Azt hiszem, Tibor Bá megtette az első lépést a jó irányba, te pedig a következőt.
  Ha beüt a crach akkor ezek a „túlélő” szekták lesznek az első célpontjai azoknak akik nem készültek fel.
  Ugyanis fegyvert szerezni mindig könnyebb lesz mint élelmiszert vagy más hasznos dolgot.
  Romantikus példánk ott van a Mad Max, vagy a Robert Merle könyvek… Talán a Malevill ( magyarul is megjelent) írja le ginkább a várható időket.

  Tehát a cél a közösségszervezés.
  Megszüntetni magunk körül az atomizáltságot, és feltérképezni azokat a kapcsolatokat és embereket akikre lehet számítani a nehéz időkben.
  Nyilván a jó minőségű ruhákra, élelmiszerekre, alapanyagokra szükség lesz, és olyanokra is akik szaktudása nélkül nehezebb lenne. De az igazi érték az emberi kapcsolatokban van, és talán pontosan ezért próbálja a „modern” világ vezetése egyre jobban elszigetelni egymástól az embereket.
  Hogy a város vagy a falu a jobb túlélés szempontjából az nem tiszta. Az a katasztrófa természetététől függ.

  Tehár a „túlélő szektákat” el kell kezdeni szervezni mindenütt, és már most elkezdeni „túlélni”

 80. 86-ra!
  Nem akarok erre úgy reagálni, ahogy szívem szerint tenném, majd mások megteszik. De!
  Hetesi Zsolttól egyik előadása végén megkérdeztem:
  – Bár szkeptikus vagyok, de mi van akkor, ha most hirtelen megjelenik egy „ingyen” energia forrás, ami tiszta, környezetbarát, stb? (Kiderül, hogy a tértechnológiás, víz, nullponti, stb, energiák közül valami nem humbug)
  Azt válaszolta, hogy mivel a gazdaság, az ipar átállítása nagyjából húsz évbe tellene,(gondoljunk bele, mennyi berendezést kellene lecserélni, átalakítani, mennyi fejlesztési melót kellene beleölni) semmi esélyünk a perpetum mobile birtokában sem. A jelenlegi társadalmi-gazdasági, ezzel együtt politikai berendezkedés, ha úgy tetszik világrend, nem menthető.

 81. Köszönöm, igyekszünk.

  Malevil volt a kedvenc könyvem általános iskolában, egy kötet azóta is a polcomon van, néhány éventei rendszerességgel újraolvasom. Személyes véleményem szerint a legjobb Merle könyv, pedig olvastam párat. 🙂

  Ja Tibor bá’… Orbán ereiben nem csörgedezik valamennyi cigány vér? Én úgy tudom…
  Aztán lehet hogy csak legenda és tömény hülyeségeket beszélek.

 82. 88: Ez a „rémhír” tarrtja magát, Gedeon szerint a bizonyíték abban van, hogy a család papírjai „eltűntek” az anyakönyvi hivatalból.

  87: Hetesi válasza nem a legjobb volt. Nem igaz, hogy az átállás 20 év, ez csak spekuláció, durva és alaptalan becslés. Például az USA, amikor belépett a II. világháborúba kevesebb mint egy év után két percenként fosott ki egy jeep-et és 30 percenként egy bombázót. Iszonyatos gyorsan fel tudták futtatni a termelést. A „jó” válasz az lett volna, hogy az energia hiány megszünésével az anyag hiány nem szünne meg. Vagyis vas, réz, aluminum, foszfor, ritka földfémek, stb. A kulcsszó: A Föld VÉGES.

 83. 87.)

  Én is úgy érzem, hogy az energia csak egy jó módszer a világ megosztására, irányítására.
  Ha nem az, akkor más lenne annak a szektának a célpontja amivel a világot próbálják kizsigerelni.
  Tehát nem az energia/élelmiszer/gyógyszer a túlélés kulcsa, hanem attól a szervezettől való függetlenedés, amelyik ránk kényszeríti a jelenlegi energia-rendszert, tőzsdézik az ennivalónkkal és beteggé tesz minket, hogy eladhassa a gyógyszereit…

  Ezért a túlélés azoknak az alapoknak az újjászervezésével kell hogy kezdődjön, amelyeket ez a társaság a kegnagyobb energiával akar elpusztítani : Az alapvető emberi közösségek : család, kaláka, falu, nemzet. Innen kezdve már szinte automatikus a dolog… úgysólván mindenkinek van falun rokona, orvos, mérnök, hegesztő ismerőse, föld, garázs, raktártulajdonos….

  és tartsuk szem előtt : NE ETESD A SZÖRNYETEGET – azaz minimalizálj minden tevékenységet, amel a fennálló tendszert táplálja (nyilván lehetőségeidhz képest) ne vegyél fel kölcsönt, ne használd a bankot, ne vásárolj multinál… kezdj el „próbaképp” úgy élni(egy hétig, hónapig), mintha már beütött volna a crach… így pontosabban láthatod, egyrészt, hogy mire lehet szükség. másrészt hogy nem is olyan nehéz így élni.

 84. Elviekben ha rendelkezünk korlátlan energiával, akkor a meglévő nyersanyagoknak elégnek kell lenni, mert átalakíthatjuk, beolvaszthatjuk, optimalizálhatjuk stb.
  Ott van elkurvulva a világ, hogy nem örök életű dolgokat gyártanak, hanem szándékosan gyorsan kopó, eldobható, vegyélmásikatgyorsan-dolgokat. Ezért kevés a nyersanyag, meg azért mert nem csak arra használjuk amire igazán kell, hanem pl. blikket nyomtatnak papírra…Arra van törvény, hogy diófát nem lehet kivágni de arra nincs, hogy kőolajbol ne lehessen guminőt gyártani mert kevés van.(kőolaj) 🙂

 85. 90-re és tanulj kézzelfogható mesterséget aminek van gyakorlati értéke!

 86. 89-re!
  Úgy vélem az a húsz év nem túlzás!
  Új kapacitásokat kiépíteni sokkal gyorsabban lehet, mint meglévőt lecserélni. Különösen ha van felvevőpiac (hadiipar) Gondoljunk csak bele, ha sikerülne készíteni olyan személygépkocsi motort, mely beépíthető a meglévő helyére, s az autót ezentúl vízzel tankolhatod 🙂 !
  A motor ára 1 millió forint lenne. (Bruhahaha)
  Khhmm… hány autótulajdonos tudná megvenni? Hitelre? Mikor még az eredeti járgányt sem fizették ki a legtöbben? Az állam adjon támogatást rá – hogy minél több jövedéki adótól essen el?
  S mi van akkor ha az egész járművet le kell cserélni, egy szuperkönnyű kerámia+műanyagkacnisra, mert az adott méretben csak 15kW teljesítményre képes a csodamotor?
  És ez csak egy kicsiny részlet. Az erőművek, elektromos hálózat átszervezése elosztott rendszerű szigetekre sok-sok érdeket sértene. És a többi, és a többi. Ezeket erővel ugyan el lehetne söpörni, de az háború…

 87. Még valami a húsz évhez!
  Lakáshitelt vettem fel 20 évre. Mivel a törlesztőrészletem nem változik(!!!!), de a fizetés közel sem emelkedik oly mértékben mint az élelmiszer árak, ezalatt a húsz év alatt kizárt, hogy bármit vásároljak saját erőből, ami 20eFt-nál drágább. Tehát a jövőbeli megtakarításomat éltem fel az építkezés alatt.(meg az egészségemet-éljen a kaláka!). Ez egy teljesen általános állapot, sőt én kivételesen jó helyzetben vagyok. Kizárt, hogy háborús helyzeten kívűl itt komoly technológia váltás végre lehessen hajtani. Nincs aki megfizesse.

 88. Nem lenne lehetetlen itt szerintem fenntartani a civilizációt, meg vannak a technológiák, a hiba abban van hogy nincs rá kormányzati akarat. Pontosabban az ellenkezőjére van. Úgy gondolom ezért nagy kibaszás jó sokáig egészségesnek maradni 🙂

 89. 91: Nem először írom le, hogy a niknevedet nagyon jól választottad meg. Ebben a hozzászólásodban végül is kitaláltad a bölcsek kövét. Gratulálok. Tudod okoskodó az a baj, hogy dobálózol a szavakkal, de nem tudod mi van mögöttük, amitől az embernek feláll a haja.

 90. 98: Képzeld el milyen hatásos vagy, ha a nemlétező hajam feláll! De hadd tereljem vissza az off topikodat egy mondatod idézetével:
  „a meglévő nyersanyagoknak elégnek kell lenni, mert átalakíthatjuk, beolvaszthatjuk, optimalizálhatjuk stb.”
  Hadd kérdezzem meg:
  1) Mit alakítasz át mivé?
  2) Mit olvasztasz be, és akkor mi van?
  3) Mi a f@szt optimalizálsz, a hülyeséget? Azt már megtetted. attól állott fel a hajam. 🙂

 91. T Mindenki 🙂 Tisztelt okos.kodó…Sajnálattal olvasom soraid, kommented…Azt hiszem, hatalmas hálával kell tartozni a Tibor bá…nak és hasonlóknak, mert nemcsak eszet, hanem talán azt a pluszt is megadja, hogy a gondolkozás nem káros az egészségre. Aki most hitelt vett fel, akár házépitésre, vagy bármire….az azt hiszem, elmérte a farkát… A banki szerződés aláirása….vagyis a hitelfelvételnél….azt hiszem, nincs olyan rovatami GARANTÁLJA a hitel visszafizetéséhez tartozó fix munkaviszonyt is..
  Azt hiszem ma két üzlet van…ami talán hasznos….az okos energia…és az egészség…az összes többin lehet bukni….először kicsit….majd mindent…Amikor épitkezel, fixen elkötelezed magad, hogy később, azt valamilyen szinten el is tudják venni… MOst itt vannak a házak?? van eladó bőven…kocsi is eladó bőven….sőt bátorkodom, hogy a kocsihoz assszonyt is lehet venni…..csak egy a baj….sajnos nincs pénzed…vagy a pénznek mondható csereszközöd sincs…
  Ne bántsátok Tibor bát…..csak tanulhattok tőle… szabad az elme előtt meghajolni…
  köszönettel gajdi….gyuláról…nem szarok be, a nevem is adom….
  minden jót….és jó egészséget kivánok mindenkinek….Van egy igaz mondás 🙂 az egészségre vigyázni….a többi megvehető…..

 92. és mait kihagytam 🙂 de legfontosabb…OKOS.kodó..

  SZABAD itt nyilvánosan bocsánatot kérni…TIbor bától…

  JA és még csak annyi….
  ÉHES HASSAL, LANKADT FASSZAL, ÉS ÜRES PÉNZTÁRCÁVAL a BUCSUBA se sokra megyünk…értse kérem…ahogy akarja.

  gajdi

 93. 97!
  Ja hogy okos.kodót mondod ?Hát igen..Ja.. 🙂
  Király.. 🙂

  100!
  Kedves Gajdács János.Üdvüzölve olvastam soraidat.De azért had ne akasszam már fel magam,mert OV 10 millió halálraitélt miniszterelnöke.. A hitelem meg had legyen az én bajom,illetve a zsidóké.Nem érdekel..Majd megoldom..
  Tibor bá iránt pedig én személy szerint maximális tisztelettel vagyok..

 94. 101!
  Okoskodónak pedig ez a szintje.Ezért mért kérjen bocsánatot?Már megszoktuk.. Nem várunk tőle többet.Már így is kitesz magáért néha,sokat is.. 😉

 95. Gajdi & melike00! Nem kell mellre szívni. Én éberen figyelek, és ha szükséges közbelépek.

 96. Ingyen energiáról:

  Teljesen mindegy, hogy a természeti adottságok működéséért felelős természeti rendszereket szétziláló technikai eszközöket milyen energiával működtetjük. Gyulai Iván (ökológus) úgy fogalmazta ezt meg, oly mindegy, hogy az egységes ökológiai tereket szétszabdaló autópályákon benzin, nap, vagy víz hajtja az autókot. A lényeg: hogy a renbdszer ettől még tönkremegy. Tóth Ferenc (agrármérnök, oktató SzIE) szerint is mindegy, hogy a talajt pusztító, mérgeket szóró traktorokat napelem hajtja-e avagy gázolja. A lényeg, Konrád Lorenz szavaival: a természeti környezet vandál pusztítása, ami sokkal előbb ránk borítja a bilit, mint a véges készletek kimerülése.

 97. Tisztelt mindenki….Én kérek bocsánatot. okos.kodó.-tól..
  Én nem O V beszéltem.Tudják? szar dolog, hogy igy lassan 55.-tul, nem vagyok a net mágusa, de kénytelen voltam valamilyen szinten elsajátitani a kopogtatást, mert máskülönben elmegy a világ..vagyis valamilyen szinten ötvözni a valóságot, és a netes viszonylagos virtuális világot..VAn fukusima, igaz? Tiborbá…és még páran kinyitották a gondolatot..Én Kálium jodidot vettem…az idő rövidsége miatt, csak orvosi körökben ismert volt akkor… DE két nap mulva hiány, az USA ba, DE a lányom, és az unokám ott él. 4 nap mulva Európából is elfogyott…DE a családomnak van mihez nyulni..ÉS itt nem a pénzről szól a dolog. a felismerés, a gyorsaság. HA egy egy irott anyagba, ha találhatunk egy két mondatot, sokat segithet, ezt kéne felismerni…Tiborbá.nak köszönhetem…. a Sapro mira burgonyát….Sikerült megkapni, igaz, baromi drágán, d most rajtam a sor, hogy ki hozzam a vetőmagból ami genetikailag benne van…MIvel 3 hét késésbe vagyok. igy mágneses kezeléssel. és rendezett vizráccsalfóliába, letakarva, megpróbálom, az optimumhoz közeli állapotot elérni…Nem üzlet…KIhivás, ..azért mert Özvegyen, rokkanttan, de mégis egészséges egyszerü kaját rakni az asztalra.Sajnos kénytelen vagyok igy csinálni, mert a vegyszerek drágák, ‘§szeres ár, de a hosszu várakozási idejü szerek az viszont a májjal nem harmonizál…25évig termeltem…uborkát…DR Hódossy Sándorral….MIndenkit összeszedtem, a kertészeti egyetemről aki szakember…MOSt azért van vége, mert csak a behajtásról szól a dolog, a büntetésről, a nyugtaadás elmulasztásáról.Bizonyos szintü önellátásra kell beállni, sőt beföttet elrakni, sót, rizst, zsirnak valót, vagyis zsirt kisütni…hogy legyen valami majd a spájzban…SZar dolog ugy letörölni a spájz polcát…. mert nincs rajta semmi…Szabad Rőzsét csinálni…. ha valaki még érti tudja mit értek alatta. SZabad ugy csempekályhát rakni, rakatni, hogy külön önálló rendszeren legyünk…Nem a villantásért…nem a mutatvány miatt hanem mind a saját egészségünk védelmében…Zárszóként…egy tanmese…
  tételezzük fel, hogy van egy fix 100.000nyugdij, /fizetés/mindegy. ez jan.1 től, dec 31 ig havi rendszersséggel biztositott.ez 12 hónap. ha ez igy van, akkor25% áfa…vagyis 3 hónap… a viz, villany, gáz, szenyviz, vagyis a sima lakhatáskb 4 hónap…na és most, megmaradt 5 hónap…tehát az 5 havi tiszta pénzből kéne 365 ször 3 szor enni…na ez a müvészet….ez a nagy csoda….Szabad ÖSzintén belegondolni…..hitel nélkül….

  gajdi…gyuláról…

 98. 105: helytálló megállapítás!

  106: Ügyes és és sok természetes ésszel rendelkező magyar emeber vagy. Csak azért kérj bocsánatot, amit rossz szándékkal teszel. A tévedéseidért soha.

 99. Kedves Tibor bá!

  Én komolyan szándékozom „kiköltözni” valahová, úgyhogy a 10 család általam egyel több. A helyet régóta keresem, tanyát is szívesen vennék, még pénzem is van valamennyi.. Méhészettel foglalkoznék egyenlőre aztán majd kialakul.
  Ha tud, helyet, ahová már kiköltöztek hasonló gondolkodású családok szívesen csatlakoznék!

  János

 100. 108
  Kedves János!

  Veled szívesen megismerkednék, már csak a válság.orgon olvasott hozzászólásaid miatt is.

  Tibor bá!

  Segítenél összehozni bennünket?

 101. 110: Főzni akarsz, vagy inni? Az árából vagy 3 évre készletezhetsz! 😀

 102. 109: Lesz rá lehetőséged május elsején.

 103. 80. KEDVES TIBOR BA: NEM ILLINOISBAN LAKOM,HANEM BENTONBAN MISSISPPI ALLAMBAN.AZ ELEVENEMRE TAPPINTOTTAL IGAZSAGTALAN KIOKTATASOMMAL:BAR UGY KEZELNETEK A CIGANYAITOKAT MINT NALUNK A DELI ALLAMOKBAN!NE GYERE NEKEM A NEGER ELNOKKEL, AZ ESZAKI ZSIDOCSATLOS ALLAMOK VALASZTOTTAK,NEM A DELIEK.IDE NEM IS MERI BETENNI A LABAT.A NIGGERT NALUNK NEM KELL VISSZAKERGETNI AFRIKABA, A DELI ALLAMOKBAN CSAKIS NEW-ORLEANSBAN ES MIAMIBAN VANNAK,OTT IS CSAKIS A NAGYVAROSOKBAN.VIDEKEN ES KISVAROSBAN TUDJAK HOGY A HALAL FIAI LENNENEK, MERT AZ AMERIKAI COUTRYSIDE MEG MINDIG A FEHEREKE, NEM FONTOS HOGY MILYEN MAJMOT RAKTAK BE A ZSIDOK A FEHER HAZBA.MINDENHOL VAN KLU-KLUX-CLAN ES W.P.A.( WHITE POWER OF AMERICA)MUTASD NEKEM AZT A NIGGERT AKI TULELI A VELUK VALO TALALKOZAST.TANULJATOK TOLUNK ONVEDELMET. SAJNALOM,KEDVES TIBOR BA, DE NEM SZERETEM AZ IGAZTALAN LETOLAST.

 104. 82.ARWIND
  KEDVES BARATOM,HA ILYEN A HOZZAALASOTOK,AKKOR NEM IS LEHET. MI AZ,HOGY”NEM LEHET”?NINCS KEZETEK,VAGY MI AZ ISTEN? HA MI IS IGY GONDOLKOZNANK, MAR REGES-REGEN MEGETTEK VOLNA MINKET IS A NIGGEREK. ELNEZEM AZ ESZAKI NAGYVAROSOKAT, AHOL POKOL AZ ELET MIATTUK, UGYANAKKOR NALUNK 12 EVES KISLANYKA ESTE NYUGODTAN JARKALHAT AKARHOL ES BARMERRE,HAJA SZALA SEM GORBUL MEG.TUDOD-E MIERT,KEDVES BARATOM? AZERT MERT NALUNK MUTATOBA SINCS SE NEGER,SE CIGANY, ES AZERT, MERT AZ ESETLEG KOZTUNK LAPPANGO „WHITE TRASH” – VAN ILYEN IS- TUDVA TUDJA, HOGY MINDEN HAZBAN VAN FEGYVER-NEHA TOBBFAJTA IS – AMIT SENKI NEM HABOZNA HASZNALNI HA VALAMIT TENNE A GYEREKKEL,VAGY BARKIVEL.NOS, EZ A KICSI ,DE LENYEGES KULOMBSEG KOZTUNK ES KOZTETEK.

 105. 115-116: Nálunk legyél nagylegény 🙂
  A fegyverviselés joga az usa kialakulása során létfontosságú volt és szerencséjére nem került olyan megszállás(ok) alá mint mi – sokszor. Árpád apánk idején még mi is hordtunk fegyvert. A leszerelés Koppány után kezdődött. Itt minden hatalom fél a felfegyverzett néptől, amikor fegyver került a magyarság kezébe, használta is! Olvass történelemkönyvet. 😀

 106. Alfrédnek a polcon töltények vannak nem könyvek 😀

 107. És ha Wisconsin (törvényjavaslat van rá, épp tárgyalják) kiválik a dollár unióból, akkor ezt további két állam követni fogja, a US Dollár élete véget ért. Az Amerikai fegyverek amerikaiakra fognak lőni, mivel náluk a világ legnagyobb butító gépezete (érettségijükre nagyjából a magyar általános iskola 8. osztály szinvonalát érik el, már amiben elérik)elérte, hogy semmihez ne értsenek csak a lövöldözéshez, meg a vásárláshoz és nem mellesleg az elhízáshoz. Mi úgy gondoljuk hogy a Hollywood-i filmekben kiemelik az emberek butaságát, hogy ilyen nem létezhet. Pedig létezik… Minél nyugatabbra megyünk az emberek egyre hülyébbek. Aki hisz abban, hogy akkor is meglesz ez a Nagy Amerikai Nemzeti Egység, ha az éves fizetésükből egy kilo kenyeret nem tudnak venni, és el kéne kezdeni valami produktívat is csinálni, akkor majd meglátjuk hogy az Amerikai polgárháború az emberek hány százalékát fogja ott kiírtani nagyon rövid időn belül…

 108. 118.OKOSKODO
  AZ EGYIK ALGSORI SZOBA NALAM KONYVTARSZOBA, 1140 KONYVVEL A POLCOKON
  119.KEDVES DRAKONISZ,AMERIKA MESSZE NEM OLYAN MINT AHOGYAN HOLLYWOOD BEMUTATJA.GYERE LATOGATOBA, LEPJEL KI A NAGYVAROSOKBOL, ES MEGLATOD A KULONBSEGET.EZT A KULONBSEGET KIVANOM NEKED ES MINDEN KEDVES MAGYAR BARATOMNAK TISZTA SZIVEMBOL. GYERE TAPASZTALD MEG A COUNTRYSIDE CSENDES NYUGALMAT,AZ EMBEREK BECSULETESSEK ES JOINDULATUAK,EPPEN AZERT MERT NEM OVEREDUCATED SENKI.AKI TUL SOK MARHASAGOT BEBIFLAZIK, AZ EGY KICSIT BELEBUTUL. CSAK MEG KELL NEZNI A SOK ZAVARTFEJU, DROGOS DIAKOT AZ ELZSIDOSODOTT EGYETEMEKEN. NE FELTSD AMERIKA EGYSEGET,AZT SEMMIFELE ZSIDO-NIGGER FONDORLAT NEM FOGJA MEGBONTANI,ES AZ, HOGY AMERIKAT A ZSIDOK VEZETIK, TEVHIT. VEZETIK WASHINGTONT ES EGY RAKAS SEGGNYALOT, DE HA KOMOLYRA FORDULNA A HELYZET ES MEGBOLYDULNAK AZ INTERSTATE KAPCSOLATOK, A ZSIDOKNAK BEFELLEGZETT,ES EZT OK TUDJAK A LEGJOBBAN.

 109. 118: 😀
  Könyvtár csak van Benton-ban is. Kérdés persze, hogy a könyvtáros hallott-e már Magyarországról? 🙂

 110. Méterre vetted a könyvet, hogy ilyen pontosan tudod mennyi van? 😀
  Szerintem túl egyszerűen látod a dolgokat és sem a M.országi viszonyokkal nem vagy tisztában teljesen, sem az usa viszonyokkal. Bizonyos értelemben hontalan vagy 🙁
  Nem akarsz rosszat, és tiszteletben tartom a véleményedet de szerintem gondold át ujra.

 111. Kedves Tibor bá!
  A magfalvai előadások hatására én is ki szeretnék szakadni a civilizációból. Amit nem tudok, hogyan fogjak hozzá? Hogyan lehet csatlakozni a leendő kitelepülőkhöz?
  Üdv: Laci

 112. Szombaton,a lenyugvó nap utolsó sugarainál Kétbodonyba keveredtem (szándékosan).
  A falun túl láttam jó területeket.Kérdés,hogy megvehetők-e?

  Szerintem(ezzel lehet,hogy többeket megnyugtatok)nem szükséges mindenkine rögtön vidékre szaladnia,aki a túlélését biztosítani akarja.
  Életmódot,s megélhetést egyik napról a másikra rettenetesen nehéz váltani,még akkor is,ha jó a helyzetértékelésünk,mert a belátás,s a valóságérzet nem esik egybe.
  Kicsit kifejtem:
  Belátom(tehát észérvekkel meggyőzhető vagyok),hogy ez a rendszer válságban van:
  -energiaválság,
  -nyersanyagválság,
  -élelmiszerválság,
  -természeti erőforrásválság,
  -társadalmi válság ….stb.
  Itt jutottunk el az érzet kérdéséig:
  Megitélésem szerint, a legproblémásabb a társadalmi válság.
  Az emberek, mint egyedek,mint művi úton létrehozott,s mesterségesen fenntartott közösségek alkotó elemei,képtelenek felismerni saját maguk,s a körülöttük lévő anyagi világ külső,és belső korlátait.
  A külső korlátokat már pedzegetik,de a teljesen hamis éntudatuk,s a manipulált valóságérzetük által befolyásolt pszichéjük, a sugallt igazságokat objektív valóságként kezeli,s ezért a virtuálisan(média által) nem megélhető dolgok felé való viszonyulásukat átitatja a félelem.

  Miért beszélek ilyen,első olvasatra nem a témába vágó dolgokról?
  Azért,mert a bizonytalankodó,félelemben tartott emberekkel,akik maguk sem tudják pontosan,hogy mit szeretnének,nehéz csatát nyerni.Először ki kell őket képezni a csatára.
  Attila sem az anyja mellől frissiben elvett fiúkkal indult harcba,mondván” biztosan tudjátok,hogy kell harcolni,TÁMADÁS !”,hanem a már jól kiképzett férfiemberekkel.

  Két év óta próbálok „harcosokat” találni,s az eredmény 1 ember,aki már földet vett,de nem önellátás végett.
  A többi a társadalom foglya,többnyire pénz nélkül,de,ha lenne is nekik sem igen mernének nekivágni az ismeretlennek.

  Úgy látom,hogy,ha van 10 bizonytalankodó ember,némi készpénzkockázati kedvvel,akkor 1-2 határozott szervezővel, létre lehet hozni egy központi túlélő farmot,amihez,ha az jól működik(s miért ne működne jól), úgy ragadnának a társulni vágyók,mint a légy légypapírra.

  Erről,de más koncepcióról is szivesen cseverészek,de így írott keretek között nem a legszerencsésebb erről értekezni.

 113. 119: Azért vannak jó Hollywood-i filmek is. Pl. a Texasi krónikák amerika hőskoráról szól, se zsidó se néger, csak bátor marha-hajcsárok kontra apacsok. A legügyesebb lovak mindig is a spéci amcsi lovak voltak, még farolni is lehet velük. Amúgy észak-amerikában vannak a világ legjobb legelői is, régen 60 millió egytonnás bölény legelészett ott. A hortobágyi csikósok a cowboyok magyar megfelelői, akik soha nem túrják a földet…

 114. Márpedig cigánymentes. Nagyanyám lakott ott és a fél rokonság most is. Az eladó házakat korábban a helyi polgármester vásárolta fel és üdültetésre használta azokat. Mellettünk is van eladó ház 7 milla, házzal, pince, stb., 20m széles és kb 150m hosszú telek.
  Falu végén horgásztó és 2 patak, akácos…

 115. Gyöngyöspatára még ne gyertek, de a változás már elindult.

 116. 128. Oszlattak a rendőrök a városháza előtt?

 117. 129. Erről per pillanat nincs információm.

 118. KEDVES BARATAIM,HONFOGLALOK.
  EGYVALAMIRE FIGYELTEM FEL : EGYETLEN AKTIV GAZDA SEM JELENTKEZETT NALATOK HOZZASZOLASAVAL.HOL VANNAK AZOK AZ EMBEREK, AKIK GAZDALKODASBOL ELNEK FALUHELYEN?BIZTOS HOGY OK SOK ERDEMLEGES TANACSSAL SZOLGALHATNANK NEKTEK A FALUSI ELETFORMA GYAKORLATI KERDESEIBEN.TAVOLMARADASUK A TEMATOL KISSE FURCSA.NEM AKAROK NEKTEK TANACSOKAT ADNI,MERT VAROSI EMBER VAGYOK,DE EZ EGY KISVAROS, AMELYET SOK FARM KORNYEZ.IGAZ, EZEKET A FARMOKAT NEM LEHET PELDANAK VENNI,MERT MINDEGYIK NAGYOBB MINT EGY MAGYARORSZAGI FEL MEGYE ES A PROFILJUK IS MASFAJTA ( EGY DOLOGRA VANNAK BERENDEZKEDVE, ES AZT NYOMJAK ISZONYU MENNYISEGBEN)NO DE ELKEPZELHETETLEN,HOGY MONDJUK A JOHNSON FARMER (80,000 BAROMFIT DOB PIACRA 3 HAVONTA)MEGELJEN BELOLUK,HA MONDJUK SZETESIK A VILAG, AHOGY TI GONDOLJATOK. EN INKABB AZT HISZEM, HOGY EBBEN AZ ESETBEN FARMER JOHNSON BEENGED MAJD A FARMRA EGY CIPESZT,SZABOT, GEP-ES VILLANYSZERELOT, ALLATORVOST ES EFFELE SZAKEMBEREKET, AKIKKEL MAJD MEGTEREMT EGY MINI-TARSADALMAT A HATALMAS FARMJAN ES MAJD CSEREBERELNEK BAROMFIT GYUMOLCSERT ( REVEREND ALLERTON GYUMOLCSULTETVENY,ORIAS TERULETEN )ES IGY TOVABB A MEGLEVO FARMOK KOZOTT. MASKEPP NEHEZEN FOG MENNI AMIT TI IS TERVEZTEK, MERT EGYMAGATOKBAN SOKMINDENETEK FOG HIANYOZNI.

 119. Kedves Alfred!
  Azért nem jelentkezik aktív gazda, mert olyan már nincs!
  Nem olyan rég tűntek el. Emlékük még megvan, az itt hozzászólók többé-kevésbe össze tudják dobni azt a tudást, mely egy nyomorúságos szintű önellátáshoz kell. Sokkal esélytelenebbek az amerikai farmerek, akik emlékeiben nincsenek meg az olyan fogalmak, mint pl. vetésforgó, akiknek csak a steak a kaja. Mi is zabálunk húst dögivel, de még tudjuk mi a puliszka. Még emlékszünk rá, hogyan lehet egy disznót 100%-ban hasznosítani.

 120. 131: Sőt én le is szúrom a dögöt, leperzselem, felboncolom, feldarabolom, feldolgozom: hurka-kolbász-szalonna. Télen tartok majd egy élő bemutatót azoknak, akiket érdekel. Különben majd mindenki veteménykertezik. Szóval kedves Alféd ne félts minket. És egy kérés. A következő hozzászólásodnál használj kisbetűket, mert ezt nagyon kellemetlen olvasni, please!

 121. 131,132
  tévedés, h nincs mo-on aktív gazda, de azok nem monitor előtt üldögélnek.

 122. 132. Ismerek aktív gazdát, aki itt hozzászólt már, de azért is behatárolt idővel rendelkezik, mert hátán kell felcipelnie az akkumulátort a tanyájába. Ettől függetlenül olyan tartalmasnak találja a blogot, hogy még csak egyszer szólt hozzá.

 123. 134: Helló BAB, rég olvastam tőled. Így igaz, tévedés nem maradhat „megtorólatlanul”.

 124. Alfred,
  dontsd el vagy angolul vagy magyarul irsz, de ne keverd a kettot mert kurvara idegesito, es szerintem ezzel nem vagyok egyedul.
  Tibor ba pedig egyszer elmagyarazta valahol, hogy a kulfoldon elo magyarok (mint en is) mennyire szolhatnak itt bele a dolgokba 😀

 125. „HOL VANNAK AZOK AZ EMBEREK, AKIK GAZDALKODASBOL ELNEK FALUHELYEN?” én erre írtam, hogy ilyen nincs, és ezt fenntartom. Azok a tiszteletre méltó emberek akiket ellenpéldának hisztek, rendelkeznek valamilyen kiegészítő jövedelemmel, vagy egyéb módon jutnak pénzhez. Kizárólag gazdálkodásból (a megcélzott autentikus módon) ma, magyarországon senki sem él meg.

 126. Kedves fórumozók!

  Új fiú vagyok a játszótéren. Csak olvasgatni szoktam Tiborbá honlapját, blogját. Nem szeretek okoskodni, ezért nem is írtam még be. Legalábbis ezidáig.
  Most is csak azért írok, mert úgy látom, hogy a mi”tökös” Tiborbánk elindított valamit. Nem tiszteletlenül értettem. Vagyis ezt a terület keresős projektet. Persze most borítékolom, hogy az „agytöbbség” nem fog élni a lehetőséggel és lépni. Pedig ez nem csak a pénzről szól.
  Magamról annyit, hogy pesti kölökként(35 éves) asszonnyal összeveszve(sajnos) legyűttem vidékre. Mert komolyan gondoltam. Sőt továbra is komolyan gondolom. Sőt összehoztam a 35 levelezős szájatáti családból 8-at aki még földet is vettek velem együtt.
  Na itt basztam el először! Senkit nem szabad belerángatni!
  Csak tökös, elszánt embereknek szabad belemennie.
  A jelen pillanatban is 4 család vagyunk akik együtt vagyunk ebben az akármiben, bárkában mondjuk.
  Amit most már látok, hogy ez nem is rossz arány.
  Nem vagyok parasztgyerek, de az ember nagyon alkalmazkodó és tanulékony egy fajta, főleg ha rá van kényszeríve.
  Nem olyan egyszerű ez mint sokan gondolnánk
  , de nem is lehetetlen.
  Egy a kérdés valójában akarjátok-e? Vagy megvárjátok chatelgetve amíg a nyakatokba szakad minden? Biztos vagyok benne, hogy Tiborbának van tartaléka, bár ne ismerem. Szóval ő előre is gondolt, neki tán nem is lenne annyira égető, mégis ő mozog a témában.

  Jelen pillanatban én vagyok az aki vigyázz a tanyánkra,a földre, az ólakra, csinálgatom a kertet, szívok sokat(ma a puli lerendezte a csirkéim egy részét stb.), de élvezem. a Többiek támogatnak anyagilag mivel én Pesten hagytam a vállalkozásomat(pedig nem is mentem tönkre:-), de én előre menekültem).
  Én meg próbálok segíteni nekik, mert az átállás és az otthoni viták őket is megpróbálják(ritka mikor mindkét fél egyszerre tudatosodik).

  Az, biztos, hogy nem egyszerű az emberi oldala.
  Az, hogy közösség jól hangzik, de ez rengeteg kényes dolgot vett fel. El tudjátok e viselni, hogy valaki megmondja a frankót? Mert az, hogy demokrácia el kell felejteni ebben az esetben. Nem azért mert valaki főnök akar lenni, hanem mert egy közösség nem életképes sok fejjel. Nem szeretek irányítani, de ha valamit történetesen én tudok, akkor nem kukulhatok meg. Ugyanígy ha valaki mást tud valamit, akkor meg pofa be és figyelem.Mi mondjuk megbeszéljük és alapból nem szólunk bele egymás dolgaiba, csak ha kérdeznek. Túl kellett lépnünk dolgokon. El tudjuk e viselni, egy héten keresztül, hogy mi dolgozunk a legtöbbet és az a másik bezzeg …. felül tudunk-e emelkedni az óriási egónkon? Baromira nem vagyok nagyágyú. Szinte semmit sem tudtam, most se sokat. Nem is okítani akarok, csak mondani, hogy amit Tiborbá elkezdett az jó, csináljátok!

  Ha nem jönne össze a tíz család, de négyen-öten komoly szándékúak vagytok. Akkor tudjátok, hogy együtt már 8-10-en lennénk. (Mi ugye eredetileg 8-10 családra vettünk földet, de 4-en maradtunk együtt). Feltéve ha szimpatizálunk. Többet úgyse tudunk első körben, az meg alapfeltétel oda-vissza.

  Van egy központi tanya, ólakkal, magtároló, nyári-konyha, istálló.Vermet, kemencét, füstölőt kell még építenünk. 3.5HA legelő, 10 HA szántó. De melletünk egy 750 HA-s gazdának van vagy 40-50 HA-ja.
  Szóval föld is lesz, mikor kell.- Én mondjuk sokkal többre tartom a felkészülést és a kapcsolatokat mint hogy fölbirtokos legyek, meg atombunkerem legyen.

  nagyközség 5 km-re iskolával, ovival, Polgárjenővel jóban vagyunk. 30 Ha-t elkülönítettek a falu önélelmezésére, helyi piacot szervezzük. munkanélküliség 12%-os. Nem c mentes teljesen. de kiélezett helyzetben nem probléma(az arányok miatt)És mivel a falusi c-k nem járnak dzsippel, meg kalasnyikovval mint valaki feljebb beszélt butákat, hogy hogy fel vannak fegyverezve. Pesten igen, de nem itt. Itt legfeljebb kapanyéllel fejbeb…sz, ha nem vigyázol a kocsmában. Mondjuk hozzám még hozzám se szóltak at elmúlt egy évben.
  kisváros közel, de nem túl közel van( autóvalkb. 20 perc, kórházzal már amíg van, de addig legalább van)
  Konkrétuomok nélkül ennyi.
  Szeretnék mi is többen lenni, ezért is írtam. De nem valami kétségbeesett módon ám. Az összeomlás gyilokparával nem sokkolgatjuk magunkat! Amit kell azt már tudjuk, azért jöttünk ide.
  Egyébként sok őz, nyúl meg fácán van a környéken (ha valakinek van vadászengedélye?!).

  Köszönettel:
  B.

 127. 139: Helló Balázs! Őszintén köszönöm a jelentkezésed és a tapasztalataidnak az átadását. A beszámolt nehézségekről van tudomásom, de nem is engem kell figyelmeztetni. Nekem különben nem volt szándékom magam mögött hagyni a „váramat” amit 1972-től építettem tudatosan, de vittem volna a csapatot addig, amíg megáll a lábán. Hogy lesz-e csapat azt nem tudom, de a tényleges tenni akarás eléggé alacsny. Nekem azért megírhatod az E-mail címed, mert lennének kérdéseim. üdv. Tibor bá

 128. Már egészen összeszedtem, a gondolataimat, de kizökkentett az utolsó komment! Szóval kezdem azzal!
  Balázsnak tök igaza van, és tök jó neki, hogy már nekilendült! a 35-ból 8-4 nemis rossz arány! Az emberek nem hiszik el hogy vége! Nálunk is van a családban ezügyben ellentét! De én szerencsésnek érzem magam, mert asszem asszony kitart mellettem, édesanyám és öcsém szintúgy, tehát én eleve nemcsak magamra vagyok utalva amikor tanyára készülök! De a többi családtag, egyéb rokonok hát hogyis mondjam kb hülyének néznek minket!
  Mert bizony mi is készülünk, csak még megvan kötve a kezünk! El kell adni a fránya házat!
  Én tanyapárti vagyok! Ma gyakorlatilag minden faluban van víz csatorna villany gáz, komunális és egyéb díjjak! Ez rengeteg pénz! Főleg ha nincs valakinek munkája! Sőt erre még jön a kötelező tb, stb díjjak amit ugye be kell fizetni munkanélkülieknek is! Ja éshát az autó utáni díj, mert vidéken ezt se lehet megúszni!
  Szóval ebből a rengeteg fizetnivalóból akkor lehet a legjobban kijönni, ha tanyát választom! A megspórolt pénzből meg lehet felkészülni!
  Ráadásul gondolván a jövőre, amikor is szerintem egyre több adót fognak kivetni egyre többmindenre, a tanyával lehet ezeket is legkönnyebben kikerülni!
  Szóval hajrá fiúk, lányok!

  131
  Először is szerintem a földesgazda ha jön a vég akkor a mindenféle embereket rabszolgának, vagy jobbágynak fogja a földjére engedni és nem puszta jótevésből!
  De igazából nem nagyon hiszem, hogy ez fog működni, mert ha beüt a végítélet és nemtudja művelni a földjét, akkor mit nyer azzal a pár szerencsétlennel????? mihez kezd a földesúr, cipész, pék, meg mittudoménki az egyféle terményre beállított gazdasággal???? mert még az az egyféle vetőmag is hibrid! Hát kérem arról nem lehet magotszedni! Hát nóóóóórmális!
  Ja és hátugye nemis értenek hozzá! tehát mégha szereznének valami csodafolytán az pusztában különféle vetőmagokat, honnan fogják tudni helyesen elültetni, gondozni, aratni, tárolni (külön a magnak valót és külön a kaját)! Aztán az állattartás dettó! és ezek még csak a kaják! Hol marad a ruházat! Mondjuk egy darabig elvan az ember a jelenlegi készletével, de pár év után úgy fogunk kinézni mint a csövesek!!!
  Ja és mind semmi, hol vannak még a betegségek, rablók, kedvezőtlen időjárás……
  Ja és a legrosszabb a hatalom! Ha a végórákban gyilkos hatalom alakul ki akkor az ellen nem véd meg még a legjobb tanya sem!
  A kevés előre felkészülő család simán válhat közellenségé (volt már ilyen, pl.: kulák, zsidó, stb)!!!

  A történelemből kiindulva -húsvét-szk, maják, római birodalom- minden civilizáció bukása véres háborúskodással zajlott! Szóval a történelem nem sok jót ígér!

 129. Balázs: Ha jól értem, akkor ti közös földben és tulajdonban gondolkodva indultatok el!? Házaitok is vannak a földterülethez?
  Tibor bá: Én támogatnám a meglévő kezdeményezéshez való csatlakozást, és jó lenne személyesen is megismerkedni a leendő társakkal.

 130. 142: Erre fog sorkerülni május elején. Te már rajta vagy a listán.

 131. 137 zola
  1. te voltal az elso es egyetlen akinek nem tetszett a NAGYBETU. nos teljesitem kerelmedet’irok kisbetuvel, igy jobb? nem latom hogy ugyan hol es kinek a dolgaba szoltam be, mindossze eszreveteleimet tartam a fiuk ele. nem osztom az eszt senkinek,de ha latom hogy valamit nem vettek eszre, vagy maskent latom innen, azt megmondom, becsulettel es joszandekkal.mi’ amerikaiak, mar ilyenek vagunk.es meg valami: NEM VAGYOK MAGYAR, APAM VOLT AZ,NYUGODJEK BEKEBEN. AMI MAGYART TUDOK, AZ TOLE MARADT RAM.
  TISZTELETTEL ALFRED

 132. 144: Kedvs Alfréd! Kösz a kisbdetű. —- Hidd el nekem, hogy mi innen jobban látjuk Amerikát, mint te onnan. A hazai helyzetről már nem is beszélek.

 133. 140. Kedves Tiborbá!

  Köszönöm! Küldök Neked egy e-mailt.

  142.Kedves Jeezah!

  Van közös tulajdon is, de ez szintén kényes dolog.
  A család az első, és utána amiben szeretnénk és tudunk abban együttműködhetünk. Természetesen egy közösségnek az az értelme, hogy segítjük egymást, de ebben semmi elvárás- és kötelesség érzetnek nem szabad lennie. Ez a társadalom aminek tagjai vagyunk nincs olyan szinten, hogy egyből szoros közösségekbe váltson. Talán gyermekeink, de inkább unokáink tudnak majd igazi közösségi egyének lenni, megfelelő, pszichével, erkölccsel stb.ha elindítjuk amit kell pl. ez a honlap is ezen dolgozik ezerrel, még ha sokan nem is látják.
  A mi szerepünk ebben a parádéban, hogy a lehető legjobb esélyeket adjuk, hagyjuk az utánunk jövőknek és nem mellékesen a „fejlődés” útján saját életünket is már egy magasabb értelmi, spirituális, emberibb stb.szinten éljük

 134. Kedves Jeezah!

  Bocs ! itt okoskodtam és közben nem válaszoltam mindenre.
  Nekem van házam(a tanyaépület egy része). A többieknek gyűjtjük az anyagot( sóder, ablak stb.) és építkezni fogunk kalákában. De a földet
  közösen műveltetjük, a házikert meg mindenki sajátja.
  De abban is lehet együttműködni. Ezenkívül sok-sok dolog van:-saját vásárlói körünk kialakítása(élelmiszer), pénz miatt
  -energetikai pályázat szervezése a falunak polgijenővel együttműködve, ezáltal saját esélyeink javítása
  – helyi piac stb, stb. De így látatlanba ennyi is elég.
  Ha komolyan gondolod úgyis beszélünk még.
  b.

 135. Kedves Tiborbá!

  Minket is érdekelne a honfoglalás, jelenleg a hajdúságban élünk. Várjuk a fejleményeket!

  p.

 136. Tisztelt Tibor bá!
  Elnézést a közvetlen hangnemért de teljesen véletlenül találtam a blogjára.Kisecseten élek és elég jól ismerem a környék viszonyait,ha bármiben ..úgyértem infoban segíthetek Önöknek,nagyon szivesen tenném.
  Tisztelettel.Akraba

 137. Szervusztok. Elég sokat olvasgattam a helyet, de most ráakadtam erre a cikkre, és muszáj hozzászólnom.
  Kis bakonyi faluban lakom, annak is a végén, szélén. Mostanában van kilenc éve, hogy odaköltöztem.
  A ház elég nagy bruttóilag (210 m2), míg mondjuk közepes nettóilag (140 m2). A többit felveszik a 80 cm-es kőfalak 🙂
  Amikor odaköltöztünk, nedves falak, eléggé romos külső és dohszag fogadtak.
  Az elmúlt 9 évben szó szerint szobánként újítottuk fel, így nem kellett hitelt felvennünk. Tavaly kiértünk végre, és sikerült családi segítséggel a tetőt is kikupálni.
  Az elején biztos bolondnak néztek minket, a dohos, nyirkos helyiségekkel, most már inkább csodálkozással vegyes enyhe irigységgel találkozunk (főleg a hitelmentesség miatt).
  A nedves kőfalaktól nem kell félni, a szárítóvakolat megtette a hatását. Igaz, nem elég síkban leverni a réig vakolatot, ki kell kaparni a kövek közül is, de működik. Második gyermekünk születése után párásítót kellett beszereznünk…
  Cserépkályhával és vízteres kályhával fűtünk, de van gáz is bevezetve. 300-400 m3 gáz évente és két autó fa az éves igényünk.
  Szóval felújítás kész, de már közben feltűnt :-), hogy tartozik a házhoz 2700 m2 kert, rengeteg gyümölcsfával, fenyővel feketeribizli-bokorral, miegymással.
  Három éve törtünk fel először egy szobányi (20 m2) gyepet, majd minden évben egyre nagyobb lett, most már legalább 100 m2-en termesztünk hasznosságokat. Rengeteg mindent meg lehet termelni, akár ilyen kis helyen is. Hagymából, karalábéból gyakorlatilag önellátóak vagyunk, következik a krumpli.
  Saját forrással is büszkélkedhetünk (sajnos nem iható a vize, bevizsgáltattam, kémiailag jó, de bakterológiailag nem), melynek patakja úgy ötven méter hosszan folyik a kertünk mellett, partján fűzfákkal, égerfákkal. Költözéskor a patakot teljesen benőtte a sás, partján derékig érő csalánnal. Tíz-húsz centi mély volt és fél méter széles. Arra gondoltam, egy pár liba segítene a dolgon. Elkezdtem visszanyesni a fűzfaágakat és kerítést fontam belőle a patak túloldalán (a terület ugyan nem az enyém, hanem a vasúté, de senkit nem érdekelt). Három év alatt kiértem a végéig, közel 400 m2-rel megtoldva a kertemet :-). Közben a libák (2-4) ill. egyszer kacsák is teljesen kitakarították a medret és környékét. Jellemző, hogy van ahol másfél méter széles most a patak és 30-40 cm mély (igaz, elég iszapos).
  A szabad vízelfolyás miatt szinte eltűnt a pincéből a 30-40 cm mély víz, így idén ez a fő projekt, terménytárolót építünk. Ez lesz a legdrágább helyiségünk, nagyon ki kell szigetelni ugyanis, nehogy visszajöjjön a víz.
  Közben nekiálltunk istállót építeni, birkákat fogunk tartani, így fűnyírózni sem kell annyit. Jövőre baromfiudvar a cél, ill. még nagyobb „kiskert”.
  Folyamatosan ültetünk különböző fákat, hasznosakat és haszontalant is, bár olyan nincs is.
  Jellemzően mindent kicsiben, kis lépésenként csinálunk mindent, mégpedig úgy, hogy minél kevesebb munka legyen vele, mert közben dolgozom. Feleségem ugyan otthon van, de eléggé leköti három gyermekünk elevensége :).
  Jellemzően az állatokkal nagyon kevés gond van. A viziszárnyasokkal semmi gond nincs, reggel kiengedem, este bezárom őket. Birkák dettó (volt már egy évig kettő). Tyúkokkal is ez lesz. Etetni nem nagyon kell, mert irdatlan területen legelhetnek, csipegethetnek.
  Mindez nagyon távol van az önellátástól, de azt jól mutatja, hogy nem lehet elég korán elkezdeni.
  Remélem, nem untattam senkit!
  Üdv: Roli

 138. Alfred:en is koszonom a kisbetut.
  Igen,ti amerikaiak ilyenek vagytok.becsulet,joszandek…
  Na,ezt inkabb nem kommentalom.
  Mindenestre orulok,hogy jol megy meg a magyar,hala edesapadnak.
  Roli:koszi az inspiraciot,nalunk ezen a nyaron lesz a tettek mezejere lepes,csak sajnos Lengyelorszagban.Varjuk a tovabbi tapasztalatokat.Minden jot:)

 139. 150: irigylésreméltó birtok!

  151: miért „sajnos” Lengyelországban? Európa egyik legjobb adottságú országa túléléshez, pl. az atomerőművek térképén is egy elég nagy fehér folt… Itt élek 15 éve, sajnos nem falun és egy sűrűn lakott régióban.
  Alfréd nem mond hülyeséget, az átlag vidéki amerikai nyílt, segjtőkész, barátságos, becsületes – így tapasztaltam másfél éves otttartózkodásom alatt. Sokkal megbízhatóbbak voltak ismeretlenek, mint Mo-on. Ezt a vidék-Amerikát a nagytőke éppúgy tönktretette, mint minket, vagy bárkit.

  131: Alfréd, a te nyelvtudásod szintje nem az, amikor valaki csak az apjával beszélt magyarul hébe-hóba…

 140. 152:nos, ha eltel Amerikaban(mint ahogy en is) tudhatod,hogy a nyiltsag es segitokeszseg mennyire felszines odaat.Neked mit jelent az hogy becsuletes,baratsagos?Nem kuld el a halal faszara,ha megkerded merre van a McDonalds?Ugyan…
  De ami szamomra a legbosszantobb:a naivitasuk.Kerlek cafolj meg,ha nem ertesz egyet.
  A „sajnos” arra vonatkozott,hogy en Magyarorszagon akartam folytatni az eletunket,de a parom nagyon kemenyen ellenezte,ezert nekem kellett engedni.Apropo,merre laksz Lengyelorszagban?Sok magyar el a kornyekeden?Mi delen,a szlovak hatar mellett fogunk birtokot venni valoszinuleg.
  Tibor ba:mikor lesz ujra kaphato a „Van-e jovonk”c. konyv?Egy baratomnak szeretnem a szuletesnapjara.

 141. re 150
  Roli, szeretném megkérdezni, hogy a munkahelyed mekkora távolságra van a házadtól?

 142. A személyesen nekem szoló, honfoglaló hozzászolásokra E-mailben fogok válaszolni.

  154: A „Van-e jövőnk?” elfogyott és nem is lesz új kiadás, de a „Jövönk véget ért!”-ből még van néhány tucat könyv, szerintem az is megfelel.

 143. 155: ca. 25 km-re lakom, és kocsival járok dolgozni, főleg a munkaköröm miatt. Hogy meddig, azt nem tudom, az építőipar eléggé hajmeresztő zuhanásokat produkál mostanában (2008 óta), akár indikátora is lehet az elkövetkező eseményeknek…

 144. 154:

  általában a nyíltság és segítőkészség kicsit se volt felszines Amerikában 15 éve a Közép-nyugaton. És az emberek nem voltak naívabbak, mint nálunk, jól látták, ki teszi tönkre életformájukat, megélhetésüket. A Big Business…
  Nagyon hamar barátkoztak, messzemenően segítettek pl. bérletet találni, bankszámlát nyitni, vásárolni, vadidegenek. Valóban értékes, közösségi életformát tesz ott tönkre a globalizáció. (nem a nagyvárosokról van szó és nem a tipikus újabb keletű Suburbiáról)
  Bielsko-Biała környékén élünk, nincs sok magyar az egész országban, a déli határ mentén sok érdekes hely van. A miénk egyike a rosszabbaknak, túl nagy a népsűrűség, Katowice és Krakkó üdülőövezetei kihagyandók, a néptelenebb helyek mindenfelé jók délen is.

 145. Lengyelország jobb túlélőhely, mint Magyarország, pl. nincs atomerőmű, nincsenek cigányok, bár pont a szlovák határ mentén át fognak szivárogni, de Geddonban a falvak határában gondolom bitók állnak majd , a parasztok önvédelmi osztagai vadászni fognak a hívatlan vendégekre…

 146. Sziasztok! (Riaszto nevem ellenere svab-ruszin-magyar-szekely mix) Latom, hogy eleg regi a poszt, de csak most talaltam ra a blogra. Mi, bar jelenleg nem Magyarorszagon elunk brit volegenyemmel, de mindenkeppen ott szeretnenk letelepedni, lehetoleg MAGYAR faluban. A tarsadalmi es gazdasagi osszeomlas elkerulhetetlennek latszik, ezert szeretnenk mi is faluba, MAGYARok altal lakottba koltozni. mar miutan megkerestuk a ra valot. Sajnos nagyon sokszor futunk bele az elneptelenedo es elciganyosodo falvak problemakorebe. ide irom mindenesetre az email cimemet, ha esetleg barmilyen elorelepes tortenne mi szivesen benne lennenk, meg 2 evig szerzodes kot minket a kozel keletre, de mar varjuk a veget. Most pedig jol vegigholvasom a kommenteket, udvozlettel Dora es Simon.

 147. 160-Dora Sztojka
  „…A tarsadalmi es gazdasagi osszeomlas elkerulhetetlennek latszik…”
  Dubai-ban is omlik valami? Írnál róla néhány sort? Kérlek!
  Parasztház Mo-on, csendes faluban érdekel?

 148. Én is érdeklődöm, hogy állnak a honfoglalások?

 149. Sziasztok!(Sikerült magyar karakterre váltani…őrület, miket tudok).
  161. Itt nem omlik különösebben semmi, de ez a falanszter szerű valami csak pünkösdi királyság, ezt a sejkek is tudják. Ezért égetik a gyertyát két végén. Ráadásul elég Potyemkin falu érzése van tőle az embernek. A főút két oldalán felhőkarcolók, mögöttük sivatag. Ráadásul nem ez a hazánk semmilyen értelemben, úgyhogy csak addig maradunk amíg muszáj. Ha nagyon tágan akarjuk értelmezni akkor Európa a hazánk(Simoné mondjuk északkelet Anglia)mindenképpen oda szeretnénk visszaköltözni. Parasztház, akkora földdel amin gazdálkodni lehet érdekel. Mi nem szeretnénk eladni sem a magyarországi, sem az brit ingatlanjainkat, szóval fel kell kötni az alsót, hogy egy akár kisebb felújítandó parasztházat tudjunk venni valamennyi földterülettel. Mi is az önellátóság felé szeretnénk haladni. (Ennek érdekében amíg Corfun éltem, megtanultam feta sajtot csinálni….amit úgy kezd a görög parasztasszony tanítani, hogy végy egy kecskét…amíg azzal nem tudsz mit kezdeni kár a sajtra szót vesztegetni, ígyhát életben tudok tartani és meg tudok fejni egy kecskét, de gondolom többet is).
  162. Igen én is szeretnék olvasni róla, valami bíztatót leginkább.
  Üdv, D.

 150. 162:
  Jelentem a honfoglalások nem állnak sehogy és biztosíthatlak, hogy ez a jövőben sem lesz másképp !

 151. Sziasztok!

  Érdekes a blog. Én is keresek, és sok jó ötletet kaptam tőletek.
  Egyelőre kevés utazással és sok netes tájékozódással keresem a helyet, ahol ott-hont foglalhatnék.
  Szeretnék permakultúrával (kevés kapálás, sok jól társított növény 🙂 foglalkozni, és szerintem a hidropóniáé a jövő. Egy családi vállalkozásban gépek nélkül csak kis területben és hatékony művelési módban lehet gondolkodni (ami egyben megvédi a növényeket az egyre szélsőségesebb időjárái fordulatoktól).
  Hogy vagytok?
  Mi történt azóta?
  Hogy van Tiborbá?

  Üdv, E.

 152. 165:
  Tibor bá’ él és vidul (sokak bosszúságára).
  A Kétbodony pojektum meghalt, de életképes a Jásdi projektum. Lépj kapcsolatba Janival, vagy ő veled.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük